Wednesday, January 06, 2016

3/2016

Antara benda yang pantang mak saya ialah ambik duit orang. Tak kisahlah berhutang, mencuri atau pinjam duit orang x mo bayar.

Bila saya mula berkerja, mereka lantik saya jadi bendahari PIBG dan Koperasi. Padahal saya maths pun kantoi. Jadi bendahari PIBG 2 penggal sampai saya tarik muka, cess BBNU sangat. Jadi bendahari koperasi almost 10 years. Ini saya tak sentap sangat sebab ada orang cakap, ada orang tu yang berkeras sangat wanted me to hold d post walaupun orang lain rasa x sesuai je cikgu bahasa Arab plak beria kira duit. The fact that when I went to d state meet, orang lain bising sebab mereka tu Cikgu Maths terpaksa buat akaun, pung pang mereka berjemaah komplen padahal ada je cikgu akaun, ekonomi n perdagangan di sekolah.
I never tell anyone my option. Kebetulan pulak saya memang tak mesra alam, jadi I hardly talk about myself.

Kalau ada bunyi macam self worship, tu bukan niat saya. Saya nak cakap, didikan mak n my dad shaped who I am. Besides,  masa mula jadi Bendahari PiBg, kak sha, my ex- boss ajar, kalau deal dengan duit orang Mestilah kita lebihkan jangan sampai tersangkut di sana nanti.
Okk ayat dia lain, tapi d gist is there.

As I m growing older, kat semua orang yang juniors saya cakap benda yang sama.
Dulukan duit orang, Jangan sampai tersangkut.

Jadi tentu saja menyakitkan hati bila someone asked me to ask someone to pay d money because four people r complaining n threatened to do something not very nice to this particular someone.

Tapi ni kan cerita lama? Saya tanya pada yang menyuruh, a non-Muslim.
Kenapa dia suruh saya jadi spokeperson? Sebab saya yang introduced that particular someone.

Untuk rekod,
1. Twice dat particular someone didnt execute d task. First time we had to work until dusk, tapi kitaorang maafkan.
2. Prior to d submitting event saya dah reminded mesti complete. Dia datang dengan only one third saja yang siap. D rest tolong, 2/3 okehh.
3. I had to coach her n saya dah ingatkan d payment must b made on d final meeting.
4. On d final meeting, despite d boss bagi hint, dia make no effort to pay. Saya malas nak campur when d boss sound dia, afterall yang lain pun dah berbunyi. I mean, kalau ada masalah kewangan, beritahu lah.. Come clean..

Jadi bila selepas laamaa n dis thing surfaced,  haruslah saya menjaga nama baik saya di mata rakan non-muslim tu.

 Dia terus bayar to everyone,  tapi something dalam mesejnya membuatkan saya rasa something fishy.
After berkali saya ingatkan pasal bayaran tu n d boss pun ingatkan 4,5 kali supaya dia bayar on time, boleh dia kata, "saya ingatkan boleh bayar selepas......."

Saya fikir, dia tak ada niat nak bayar pun.
See.. Buying time.
Saya fikir, typical Muslim, dia ingat juz because people forgive dia on d first time, people akan forgive dia all d time sebab Allah sentiasa bersama orang Islam gitewww.
Semua kesenangan, kemudahan dan kebaikan yang dia dapat adalah balasan Allah terhadap amalan solehnya di dunia.

Simplistic mind.

For those, who read this entry, tunaikan hak orang dulu, walaupun it means korang makan kepala ikan masin bertahun2.
Jangan malukan ur fellow muslim, will ya?

No comments: