Monday, February 29, 2016

27/2016

"Teacher, sepuluh ringgit cukuplah..", mereka merayu sambil tayangkan not merah tu.

Makcik konpius okeh. 
Duit apa?

Jadi dengan dramatik mereka bercerita, vase jatuh  dan pecah. 

"JATUH SENDIRI!" berkali mereka tegaskan.
"tapi Cikgu F bagi duit seploh ringgit ni. Tolonglah.. Teacher, seploh ringgit cukuplah..kitaorang dah takder duit dah...".

Speechless makcik..

"0k teacher.. Biar saya yang bayar RM5 tu", Aqilah keluarkan not hijau pulak..

" tak... Saya cakap dulu berapa harga pasu tu?", terpaksa saya tanya, ingatan gone kaput kekdahnya..

"Teacher kata lima belas ringgit", diorang masih dalam mode merayu..

"lah.. Dua hengget sembilan posen je pun. Beli kat Ikea kan... Bukan itu guna duit kelas ke?", saya tanya semula.

Mereka kata ye.
 I asked them to keep d RM10 for mid break party.
As I told them always, This is not about money. Saya nak mereka jaga harta benda. Jangan fefeling semua benda turun dari langit. Tu je.
 
 Sekali lagi mereka bertukar wajah.
Tetiba muka yang keruh macam Sungai Kelang berseri2 bagai bulan di pagar bintang.

Bagus budak2 ni.
Wayang terbaik hahahaha...

I love Ikea even more




part 5: tahfiz for wat??

"betul ke awak punya ranking dulu sama dengan zul arifin?", penting betul saya Tanya soklan ni..

" ye la.." dulu mereka tu geng saya", dia cakap, manja macam selalu.

Untuk rekod, zul arifin tu top Scorer.  Bdk Ni kelaut..

Tapi ada perkara yg dia cakap membuatkan saya terasa....

ThIs is not right. Kalau anak nakal, hantar ke tahfiz,can u make it right?
But they power is in their hanDS.
I m sure they know best.

Cuma penjelasan d boy agak fishy...
"Awak tau kan yang tu harap?", saya cakap pelan2, benda lain saya boleh kompromi, bab cenggini saya tak mahu subahat.



Tanpa fikir 2 kali saya melompat mencari dua orang rakan gossip. tapi d old fren dah fly. Duh!

Berbisik2 kitaorang berdiskusi sebab ada orang lain yang mulutnya lebih terlapang daripada norizan adnan dalam bilik tu. Serius sangat kot muka kitaorang sampai abg bro tanya, " korang cerita pasal apa ni?".

We trusted him so much. So, sekali lagi kami ulang bercerita.

Saya: now korang dah tau, korang nak buat apa?
Abg Bro: mana boleh biar, bersubahat namanya..

Mereka beritahu rancangan mereka.
I wished them all d best.

nota kaki 1: Sekian. Saya cuci kaki.
nota kaki 2: catatan mungkin juga imaginasi Blogger.. Hehhehe



Sunday, February 28, 2016

part 4: Updates n latest update

Janji mesti ditepati.
Saya bagi 2 set update.
Satu p&c.
Satu lagi open secRet kekdahnya..

Ironically it reminds her of one of her  family fren's. Tutup la bab tumbuk 2 n hunus pisau tadi.


Divorced juga because d ex-husband ditangkap basah.

"Saya tau dia kena tangkap.basah dan Xx tu pun pernah ditangkap basah tapi saya tak tau mereka kena tangkap berdua", dia kata
Saya dengar, sebab macam tak percaya.

Bila Xx bercerai dulu, saya pergi berjumpa dan minta dia bersabar pendek kata kasi support x berbelah bagila..

Bila.ada orang beritahu dia kena tangkap basah,  saya beritahu mereka jgn jaja aib orang lagi2 mmg dlm islam disebut suruh bantu para janda.
Fefeling setajah makcik masa tu..

"dari sumber yg sohih, mereka tinggal bersama 2 bulan lepas ", dia cakap..

Sumber yang sahih tu most probably d bitter ex-in- laws kot..
Cliche ok. Concern la sangat...

" tapi saya kesian anak dia...", dia sambung.
Yg ni mmg saya x ble hadam..
Kenapa nak babitkan anak2.

part 3: the other fren's instinct was proven

"Rasanya mereka berdua ini macam..." entah saya lupa ayat yang d old fren guna. Ke memang dia kasi gap filling di situ. Saya lupa.

" Saya pernah terserempak mereka berdua...", dia cerita. Siap dengan harinya sekali dan tempat kejadian serta perlakuan yang dia nampak.

Tapi sebab blog ini mungkin dibaca oleh budak2 bawah umur, eloklah saya tapis isi kandungannya..

Saya cuma pandang reaksi the other fren, sebab tahun lepas dia pernah terserempak hal yang sama, di tempat yang sama.
Yang tak sama cuma, saya fikir dia ni over-speculate.
Tak mungkin mereka bersKandal
D spark juz wasnt there.
Tak mungkin...

"tu lah norizan adnan... ", motif kawan saya bila nak mengutuk konfem full name dia petik. Heh?

saYa x tau apa konklusi perbualan kami. Yang saya tau lepas tu saya kena tazkirah perempuan yang minta cerai selalunya kehidupan tak berakhir dengan baik. perempuan sepatutnya begitu dan begini.

Saya bagi je peluang diorang nak bertazkirah dulu.

Tunggulah.. Bila tiba masanya setajah   ni pun akan pulangkan paku buah keras juga hhhahaha...

Oh tapi saya dah janji nak Update kan..


part 2: Abg Bro bizi

Saya intai kat pintu wic was slightly ajar,  ramainya orang. Mustahil boleh berbual hal sensitip di depan khalayak..

Saya melencong ke bilik lain, ada the other fren n old fren. Saya tarik kerusi n duduk di celah mereka. Kalau jauh2 karang x boleh kontrol sora.

Mula2 dua2 pun main tarik tali x mau campur hal orang. For me ni isu keselamatan negara. E?
Lelaki tumbuk pompuan kot, hunus pisau lagi... Ko dah kenapa?

Jadi keduanya pun buka cerita.

 Old fren cakap he (si penumbuk yang bawak pisau tu) was jealous. The Lady said d man had feelings for her. She even gives  d old fren baca text message tu..

"kan both of them dah kahwin?" saya tanya konpius. Nak jeles pun macam Xder point jer..

Taklah..
One of them is single.
Another one just divorced.

Ook. Intriguing.


cerita kait-berkait part 1

saya tengah makan ayam goreng berempah bila ada orang buka thread.

"tadi ada orang bergaduh", katanya. Malas saya nak masuk campur.
"siap tumbuk2 n hunus pisau lagi", dia tambah..

Hilang selera saya nak habikan nasi hujan panas tu. Tapi ayam berempah yang mabeles tu dah habis la kan...

"Bila kejadiannya?" saya tanya, curious .
"Around 9 kot.." dia jawab.

Saya fikir macam Miss Maple jap..
Saya ada melintas di tempat kejadian Around 9.45- 10.59a.m. Ada 2 groups were deep in discussion.

Abang Bro was one of them.

" I'll talk to Abg Bro, most prabably dia saksi kejadian", terkuat pula bisikan hati.
"Update tau", si pembuka thread bagi hina.

Hahaha... 
Sebelum Csi kena buat homework sikit..
After talking to someone,  n dia sahkan berita tumbuk2 n hunus pisau tu betul, barulah saya gigih cari abg bro.

Takat gaduh mak ko hijau, ada makcik kesah?

Monday, February 22, 2016

10 years too late?

Despite rasa terpeleot ya amat,  I still drove to Tg Malim. After and hour in BHL,  saya balik

Get connected n I saw a fren metioned dia kat tg malim.

Maybe sebab sstress out,  I punched d number from memory. Betul pulak tu..

We had a nice conversation. Talked about our life going on n all.

Deep down, I juz knew, it will b d last. Jie yg ajar mcm tu dulu..
I m a gud student:)

r u perfect?

Seseorang (awaklah, siapa lagi), kirimkan mesej, "Di mana?"
1. Hari Sabtu,  4.20 petang.
2. I've tell him I signed up for Saturday class until April.
3. We never contacted one another unless penting sgt.

Berkerut dahi saya fikir, apa yg penting sgt nak tau saya kat mana.
Jenuh makcik beating around d bush kesahnya. I puť d final jigsaw puzzle when he said he went to d ex-boss child's wedding reception.

Honestly,  dis is not d first time, ketiadaan saya AMAT dirasai... dan menjadi perlu menjadi bahan gossip semasa.
Terus makcik fefeling retis
#flip rambut

Mereka fikir saya tak tau perihal yang berlegar seputar randau mereka.
Namun kerana mereka memilih untuk bercakap dan menikam dari belakang, takde kerja saya nak mengubah pandangan mereka.
Mereka bercakap seolah2 mereka kenal saya dari sejak dalam kandungan mak saya lagi. Gasak korang la...

"ex-boss kirim something for u", someone else said.
"Helehhh norizan bukan ingat pun ex-boss kan, buang masa je,", dia cakap lagi.
Takkan saya nak cakap macam2 pulak.

Dia ingat dia boleh read my mind..
Too bad...

A sofť reminder
if u want to judge me 
Pls make sure u r perfect😀

Happy Thinking Day-#let's get connected

1. We had meeting yesterday.
The food was superb!. Shell currypuff, kek lapis Sarawak, fluffy doughnuts n chinese chive fritters. Divine!

2. Tapi meeting was long. D SUK People also came. By midday they left.

3. But there too too many line up events. Haruslah panjang ceritanya.

4. By 3p.m we stopped for lunch. Sis Stanley, took d frame out n we had fun!

5. Muka yg tadi layu tetiba senyum sampai ke telinga.

Lagi sejuta tahun pun kalau sesiapa terbaca entri ni, please noticed, we r colour blind :)

L-Right 
1. Kak Shaharidah LmS (Pesuruhjaya Renjer)
2. Kak Feenas Manjung- Setiausaha Kehormatan
3. Kak Lina lms
4. azIAH DC hulu
5. Mei Kuan DC Hilir 
6. Poh Lin Cece Ketua Pesuruhjaya Cawangan 
7. Kak Miah DC Kerian 
8. Kak An pesuruhjaya perhubungan awam 9. Yours terlupa.

We were happy. 
A big happy family


Saturday, February 20, 2016

izzudin who?

Bila sampai, bau laksa Penang menusuk hidung. Wuishhhu makcik stArving.

Luckily d lect train was delay
We were allowed to have early brekkie.  Yippee!

"En izzudin, pls sign d attendance Sheet,  " cpt2 saya hulur kertas . I Read hehe is izzudin, who lives in Island Glades. Logikla kot dia dtg lebih lewat daripada saya.

After Lunch he chatted with d ladies abt Petronas current status.
Since his chair was occupied by a man  he sat ini front of me.

"Izzudin keje Petronas juga ke?", saya tanya. "tak...  Kerja kata xxx", dia jawab.

"watizit I read Tun Mereka cakap yada2 ni", saya tanya, which lead to perbincangan beria2 pasal kereta.

To kill time.
We tak abt each other's career background. Ook mmg sejak azali Izzudin ni dah joined automative link
 We talked abt cars

Ok je izzudin ni. Humble.
Saya respek lelaki berjawatan tinggi, education pun tinggi tapi tetap tenang menerima kenalan seadanya.

Bagus Izzudin ni.
Haremnnnm dia nak kasi tau sebenarnya dia bukan izzudin Island Glades.

During d after-lunch class,  saya terperasan dia pusingkan his nama tag, so dat other's could read his nama.

Not izzudin. Not IzAt, izzy or izam either.
Sentap makcik tau...

Habis tu yg dari pagi ini I called him izzudin, yang dia menyahut tu dah kenapa.

Cett



Friday, February 19, 2016

26/2016

Kurang tau rahsia kapkek yang sedap?

Kasi kat budak form 1, pagi2 sebelum diorang masuk kelas. Gerenti dua tiga tahun pun mereka x lupa.

X caya?
Dulu2 saya rajin buat kapkek n kasi pada budak2. Saya memang bakat memasak ke laut dalam.

Budak2 ni kadang2 request suruh baking, saya layankan je. Cuma Last year macik kena ikat peruŤ
Besides,  macam bizi pun ye...

Sampai tahun ini masih ada yg request lagi.
Rindu katanya...

Pagi tadi I woke  at 5a.m n mula bersilat. By 6.30a.m siaplah kapkek tu.
Gigih!
Saya tapau n I asked Fitri anf Am to take as much as they waNŤ.
Budak berdua ni lah yg selalu jumpa n ckp nak sgt kapkek..

The rest, I brought to d Girls.
I remembered 3 year ago,  when I gave d cuppies,  muka masing2 sstress out je.

"Teacher, kita nak satu boleh x?", asked a girl.
"Memang untuk awak lagi ni...", saya cakap ala2 Jamie Oliver katanya...

Makcik tacing bila tengok mereka berebut( considering mereka ni dulu x suka sgt makan banyak).

I tot tu lah paling hebat penerimaan terhadap kapkek yang x berapa menjadi tu.

I was wrong.
Another 2 Boys whom i never teach  but used to get dan cuppies sebab mereka duduk dibarisan nearest to d car Park, datang meluru dari jauh.

"Saya nakkkk juga. Bolehkan Teacher?", tergamak dia tanya.
"Mestilah boleh," makcik jawab dengan hati berbunga2.

The look on their face....
Priceless...

Tapinya, mungkin sesuai dengan usia, deria rasa mereka pun dah upgrade juga.
Mungkin..

Mungkin seharusnya biarkan mereka tenggelam dalam kenangan 3 tahun dulu, when even kapkek ala2 baling ke dinding pun sangat sedap ditekan mereka

Heh2?
Hee



25/2016

BRIM

Bantuan Rakyat 1 Malaysia is given to ease the burden, using taxpayer money.
Katanya...


So, yesterday I noticed a boy was looking for me. But he didn't say anything as I was talking to a friend.
He cornered me on my way to the field.
"Teacher besok saya kena pergi... tapi saya tak ada duit", dia cakap dengan muka malu2.
Ada orang kalau buat perangai begini, saya ceramah 2,3 jam pasal Pengurusan Kewangan bla bla..
But he is a special case.
Saya bagi je yang saya mampu.

"Saya bayar tau teacher, bila dapat duit BRIM nanti" dia cakap berulang kali.
"Jangan... bayar bila dah kerja nanti" saya jawab.
"Kalau saya nak bayar juga minggu depan?" dia tanya pulak dah...

"Tunggu bila awak dah kerja. Kalau antara kita mati dulu, kira settled  dunia akhirat", saya cakap sambil tersenyum macamlah saya konfem saya akan hidup lama.

The thing is, while others think RM100 for BRIM is peanut, there are families who rely on it so much. It is a much awaited gift. I am sure d mother had plan to use it to buy food for d family. 

I have confidence this boy will remember what I said. 
I am comfortable knowing this boy come to me instead of  mencuri, pau  duit orang  or simply asking around for money.

Once upon a time, my mom told me about a 13 year old girl who always waited at the mosque and asked some money from few people. She was a school prefect, a good student.
I remembered she led d Nasyid group when she was in Form 2. 

I know the family was economically unstable, but if they managed their finance well, d kids will be taken care of. 
Nope.  I  didn't do anything, because I think IT WAS NOT MY PROBLEM.

Little did I know, 2 years later she started looking for somebody to support her.  She quits school and started doing things d girls do to get some money, if you know what I mean.

I never seen her until now. 

After that I always tell d kids, should they need money to eat, I m more than willing to help. I forbid them from asking money from bf/gf or anyone who might have bad intention. Rats!!
Giteeeewww mokcik  membebel.

"Ada budak mintak nombor talipon dua hari lepas"  a friend told me this morning.
"Heh?" saya tanya. Dahi berkerut.
"Saya dah cakap, teacher kamu tu taliponnya dah hilang", dia sambung sambil ketawa.

It is true. I lost my phone. It will take some times I can afford a new one. 
Saya pun tak kaya.
Tapi kalau d kids perlukan duit untuk makan saya sanggup ikat perut.

Cuma kalau saya tau dia beli top-up  telefon, saya bentes  kaki dia!
Heh...




Tuesday, February 16, 2016

Tried as u might..

Sometimes it is so obvious.
Not everyone is a Peter Pan stuck in a child body and mind. We grow up, doing grown up thingy.

We drifted. But somehow our path crossed.
I bumped into few old friends who were so nice in the past.
But then, he/ she turned into someone I don't even know.

Or maybe I changed to someone they do not even want to to know.
It is that simple.

Many years ago, I bumped into an old friends who bragged about her life, her this, her that  and I was like..
ooookkk. 
Since Norizan Adnan sangat living a frugal life, so I dont think I want to pretend drooling over a Carlo Rino handbag, a trip to KL, a lunch at Mc Donald.
 You must be kidding!

Or someone who have seen how my house looks like, never invite me to her apartment which she mentioned a lot in the past.
 I told her I had a humble abode, which I don't lie. 
My semi detached house is bare, I don't even have a washing machine!
Why oh why ?

I noticed, when one day I was stopped by a certain politician on my balik kampung trip (which my sister uploaded@ facebook with the caption jalan baru, kereta baru terima kasi Dato' XXXY) few days later she uploaded  a pic of her with d car too. It was not new. It was not her (style to upload her car on social media) either?
Why people nak bersaing at this age is silly.
My car is a Malaysian car.
 Kalau kereta beetle tu logik, and her car is not beetle  either.
Oh come on.
 Grow up

 5 years ago, seeing that a friend started a business, I called her up, to book. 
I introduced myself politely and asked for a booking.
Even after telling who I am, tak ada pun tanda2 dia nak menunjuk dia appreciate my interests and all n katanya d shop will b open at 10a.m. and it was ...
somewhere around half past nine.
Like wowww..
So why bother?

There s another who think it is funny to post rude comments on facebook.
"macamlah ko tak kenal aku" came his/her comment.
I know them, of course. But that was 30 years ago. Grow up!

"mesej ini juga dibaca oleh anak2 murid saya yang berumur 13-17 tahun" biasanya saya tulis begitu. some deleted their comment. But most never repeat it and whenever we had chance to see one another, d love and mutual respect is always there.

But then, there is a person who think it okay to be rude in public.
It is okay to be bold and brash about anything. It is okay, but count me out.
Life is about choices, and I choose not to be like you. Period.


Now, d same person lamented how I ignored my closest friends.
I really want to know which one?
Who is this called "closest friends" .

Don't you have a shame mengaku kawan baik and at the same time treat people like dirt and talked ill behind your 'so-called kawan baik back?"

oh come on..
You must be on tv man..

the best joke of the year!!!

Saturday, February 13, 2016

Kau dalam anganku

Tajuk ditiru dari lagu susulan Pelamin Anganku musnah. Anyway this is not a lovey dovey entry, in fact lovey dovey thingy was not in my list of writing.
However I tried, I could never come close to Milly Johnson's stuff.

Gitewww..

Well..
Look at d pic

I registered to translation short course.
That is after years of planning to start doing freelance.
Gigih iols bawak bekal segala...
Mana nak tau food is provided.

Anyhow..

Since my translation skills is rustic n out-of-date, haruslah mokcik brush up mana yang patut sebelum mula mencari rejeki.

Itulah angan2 mokcik sebenarnya,
To generate income from home.

Hidup Ahmad Maslan!
(tetiba...)

Thursday, February 11, 2016

Oh peony

The other day Saffi n I gallivanting@dcurve.
It is d time of d year where peonies take d centre of deco attraction. Such big bright colours peonies really make d festive season becomes lively.

Untuk rekod, my favourite flower was tulip sejak azali.

 since I watched "Youve got Mail", daisy was my top choice.

When I have #12A, it is d flower which I took from d rent house back in Bagan Serai during my practical training.
Because it reminds me of happy days, that is.

 was never my favourite,  until when I roamed d  surprisingly quiet shopping mall with Saffi n d girls.

Saffi kata x cantik pun.
Heh....

In fact, despite it was Blair's fav,  I never could understand why it was chosen for d series as big as Gossip Girls.

I mean, peony always reminds me of oriental touch, a sacred flower in eastern emblem (i m not sure myself),  top of all a MERE peony.

Anyway, they were beautifully arranged,  and I was just mesmerised by its delicate (paper) petals.

I do not take any pics.

Jadi balik rumah gigih makcik gugel DIY chuolls


It is from pinterest.com

Ermmmm...
Takat gugel je le..
DIY n I is never in speaking term:(

Wednesday, February 10, 2016

An Autumn Crush

The neighbourhood was awfully quiet for Chinese New Year Break. A good move by d ministry when all schools are required (advised might b a better word) to shut down for a week.

With my neighbours are away, I could go out n weeding d grass at all time of d day. Not dat they cared actually, it juz that to strike a conversation with neighbours just not my favourite pastime.  Heh..

To b honest,  my jiran kiri kanan n belakang r very good people.  I've write about their generosity many times, I guess.

In between outdoor activity, I read this.


Once again I drooled on d exciting life created by Milly Johnson.
I longed for a Hallow Cottage with high living room ceiling, flowery cottage garden and country cottage bathroom.
Despite I have no idea what country cottage bathroom looks like. Heh..

But d book is very entertaining.
D characters r so real, I think I would love to stay with them and watch wrestling too.

Eh?




Tuesday, February 09, 2016

Flicker of hope.

To be honest, I dunno what flicker is.
Tapi sebab entry ini pasal orang lain, saya belasah tajuk yang puitis sikit

These two people whom I know r so close
I think they r close enough, d percentage of closeness tu, juz none of my business

Seperti yang diceritakan.
Satu hari mereka berbincang berdua. Bincang apa, none of my business also.
Kepala saya dah cukup semak dengan masalah Mukriz Badshah (read: pencacai fefeling semak), x cukup space saya nak masukkan hal yang remeh temeh.

"lainlah kita berdua, kalau berdua pun takkan ada perasaan apa2", dia cerita, dia kata kepada dat particular person.

Nothing wrong with that statement. I used to feel dat all d time with anyone who is younger than me, fatter, shorter and for many unknown reasons too.
Platonic, might b d word.

"How does he take it?", as much as saya tengah sibuk memikirkan tentang donation 2.6 bilion tapi takkanlah saya nak rude buat macam nothing happens.  Harus saya berhospitaliti sikit.

" he looked at other way n turned furious". Dia cakap. Which my friend translated as He hates d topic raised.

Opppss.. Not good
" So I added, you might ask, takkan sikit pun xder? Let me assure you, sikit pun xder (feelings)", dia cerita lagi.

As much as I would like to imagine,  tapi sel2 otak x berhubung dalam bab cenggini. How could you say such a silly thing? Saya tanya dalam hati.

In reminds me years ago, the other friend beritahu I could b easy with anyone except X, sebab dia ada niat lain. Saya kerut kening n buat bodoh.

D truth is I am aware of that, he is not d first one yang noticed. Ada orang dah beritahu awal2 d peculiarities.  I never run away, never give hope n never interested.  Never once I said anything to indicate I know his hidden meaning.
It remained unspoken,  finally bola2 api pun padam sendiri hahaha..

I do not think it is proper to say to someone you have no feelings towards them.
Unless...

" Lupakan sajalah... May be u 2 r meant to be close friends for life", saya cakap sambil main games.

"Meaning?", dia tanya, sambil main games juga.

" D same meaning when u said u have no grain of feelings towards him", saya jawab with twinkle in my eyes.

"oh..  U know?", dia tanya weakly

Oh come on.
Ada benda yang  boleh dilihat jelas tanpa perlu guna mikroskop pun.

What make u think I dunno



Kenapa Mak Andak tak add Mak?

Now...

Terkesima mokcik uolss

Once upon a time, I think I have plenty of time exploring d gadgets. Nowadays I m afraid much of my time were spent on
Errrr...

Cooking.  Ehem.
( i lied)

Saffi lamented that I did not accept friend request from my OWN sister. Mak dia la tu..

"Ce ko add kan...", saya suruh dia plak..
True enough,  there were 100++ friend requests on my insta.
Apa yang mereka gigih nak add is beyond me:)

Later dia bercerita dengan sepupunya yang Mak Andak diorang x tau pun ada butang notification.

"Along tunggu lamaaaa, Mak Andak x accept, Along ambik talipon Mak Andak,  Along accept sendiri", chipped in Izzati.

"Dulu kita pun buat macam tu," Saffi sambung.

"Ya pun heran jugak, kenapa Mak Andak tak accept Ya, lama kott", Nadia pulak komplen.

Tak terlintas di fikiran diorang, Mak Andak yang acah2 savvy ni sebenarnya ada banyak kelemahan, kekurangan dan juga kebangangan.

"Tapi Mak Andak selalu like insta Ya la", saya cuba nak menegakkan kebenaran.

"Selagi mak andak x accept, Mak Andak je boleh tengok, tapi Ya tak boleh sebab Insta Mak Andak tu private".

Psttt... Masa bila jadi private?

" Kitaorang ingat Mak Andak sengaja tak nak accept kitaorang sebab Mak Andak tak nak kitaorang tengok Insta Mak Andak, sebab tu lah Mak Andak privateka n" diorang speku..


Hahaha...
Apsal saya tak terfikir alasan ni.
Tak la nampak saya tengin sangat sebab x tau ada butang notification tu...


Sunday, February 07, 2016

24/2016

We got a week break for Chinese New Year this year.
I have few Chinese friends, tapi rumah mereka jauh kot...
So d best I stayed at home n cook.

To think back I never g umah Chinese friend on any ocassions
I never go to anyone's house except on wedding.
Kecuali rumah Zana,  len. Yati n Et.
And of course my childhood frens.

I juz go to ppl house when there is a big ocassion.  Pls dont expect me to arrive at ur doorstep any sooner. Heh?

Oh something unrelated saya fikir saya patut abadikan kisah ni dalam entry

Minggu ni I was in charge of welcoming d kids at d gate. Meaning, ko dtg awal sket n cakap, " selamat datang" with wide grin plastered on your face.

Konsepnya cenggitula.. Tapi cikgu pun manusia biasa jugak, ada yang ikut ada yang forever fefeling holier-than-thou kekdahnya.

On Thursday I saw A came as usual with his best bud, S. Then he took d motorcycle key n dashed off.

"Kalau dah balik takkan datang lagi tu", pak guard dah start marah2. He had seen many of them on daily basis, tu dia dah tak mau berhusnuzon dah. Hahaha

I looked straight  into A's eyes.
Dunno why I had an instinct he will come back. I remained quiet n waited outside d gate.

When d bell rang, he turned up only to b greeted by marah2 by another someone.

"stop d motorbike n push it to d parking space", makcik pun turut serta menambah bara yang tersimpan.

Telinganya merah. He is a temperamental boy. Silap2 karang dia start ignition n terus balik rumah pun mau...

I asked him to walk with me so he wont b caught by the prefects. He is wrong for coming late, but...

Halfway, dia cakap sendiri, " tertinggal fail ni kat depan rumah S, saya balik ambil tadi, tu la lambat". Very not him nak bagi explanation semua. Anyway I m glad he did.

"Hari tu masa urine test, awak sangkut x?", saya tanya, beria kitaorang jalan pelan2 nak mengelakkan dilihat prefects.

"tak teacher..", dia jawab sambil senyum. Intriguing smile, ai tell u.

"awak ada ambik bahan terlarang?", ye saya guna istilah bahan terlarang not for euphemism but more to generalise everything.
Drugs, panadol tambah coke, air ketum, gam and whatnots.  Vocab mokcik agak limited


Dia berhenti kejap. Dat intriguing smile appeared again.

"tak teacher...." dia jawab.

" Jangan tau... ", saya cakap while squeezing his hand. " Jangan suka marah2 dalam kelas jugak. Saya tau awak bergurau dengan kawan2 tapi nanti terbiasa, macam mana nak bergaul bila awak jadi orang besar nanti. Look at u, awak hensem, kurus, tinggi, bijak kalau tak main2, awak akan berkerjaya besar satu hari nanti" saya squeezed tangannya makin kuat. Harap2 berbekas.

Macam juga saya harap kata2 saya berbekas dihatinya.

Sejuk mata saya bila saya masuk ke kelas hari tu, he was as good as gold.  Finished all d task given without any drama.

Kalau macam ni hari2, saya sanggup terpacak tepi pagar sejak subuh sepie lagi:)

Saturday, February 06, 2016

23/2016

Kalau dengan orang yang baru dikenali, if they did something terrible to me ( mokcik pun kenkadang fefeling victims jugak chuols) I will go straight to him/her n clarify.

Kalau dia betul, siap dengan facts n figure, saya minta maaf n will obey. If vice versa, saya akan kasi facts n figure juga.
Dia ikut saya, ok.

Kalau dia berkeras, saya simpan dalam hati je n x mau berkawan dengannya sehingga ke hujung nyawa.
Tak berkawan, bukan bermakna tak bertegur sapa ye...
Berkawan dan bertegur sapa r two different things ye.

Meanwhile, saya selalu minta from Him to ease everything.
No point saya nak bercerita dengan orang.
Korang pun sama kan...

I wasn't  happy with d mark given in d appraisal.  The comments sangat degrading juga. Took me sometimes nak berpozitibiti n all.

Nope. I didnt see dat particular person about it because he had been doing that for years to me n other people as well


In d first year saya jumpa dia n it didnt turn out well.

I think it is enough.
Afterall, one of my closest friends, under dia appraisal giler x bagus, lepas transferred, excelled n even sumbangannya diiktiraf pihak yang lebih powerful.
Agak2la kan....

Dalam doa yang tak pernah putus, saya mohon Allah berikan dia kesihatan yang baik, anak2 yang soleh dan rezeki yang melimpah ruah supaya dia boleh berkerja dengan tenang dan tak perlu menganiaya orang lagi.

It juz dat, somebody else merasa perlu to use a little power yang dia ada untuk menunjukkan rasa penghargaan terhadap persahabatan (?) kami yang lebih kepada suam suam kuku ini.

First, dia melantik saya untuk sesuatu yang telah diberikan kepada orang lain.

"Not that I m complaining, I really dont n mind, in fact I suka je...", saya memang konsisten suka melawan.

"I know", dia jawab..

"But...  They already appointed XXX", saya terangkan.

"that was in 2015. 2016, is YOU", dia jawab tegas.

"is d whole people know?", I really need to know.

" Yes. EVERYONE knows". dia jawab konfiden.

What is it all about, saya tanya pada orang sebelah.
"tak tau", dia jawab.
Saya ulang soalan kepada dua orang yang lebih powerful dari saya.

Yang pertama kata, saya mungkin pilihan dat particular person.  Saya g tanya, dat particular person kata dia x petik pun nama sesiapa.
Yang kedua kata, ye ke?  Tak tau pun...
How come u dunno? I thot dia yg suggest, though very unlikely la kan...

Selepas menyiasat duduk perkara, saya fikir it is dat person with little power special way to show dia care about me n noticed my predicament (?).

Kalau korang fikir, saya pergi peluk cium kawan tu n said thanx and all, memang tak mungkin berlaku. I did what I do best.
Buat bodoh.

Sementara tu, d 2015 treated me slightly different lately. Mungkin dia fikir saya memadam lilinnya supaya mine shines brighter.

Persahabatan diuji bila hal2 macam ni terjadi. Kalau dia betul2 kawan dia akan tahu tak pernah seumur hidup pun saya gunakan tangga orang lain untuk naik ke atas.
Honestly, not dat I care much hal2 macam ni.

Point utama, saya fikir, there is no substitute for honesty n hardwork.
Yang lain2 leave it to Him.

Dearest you.
gratitude is a matter of heart.
I know you know I know what u r tryimg to do;)


Friday, February 05, 2016

22/2016

"Perempuan ni pun satu... Fikirla pasal anak pun. Ni kira nak kawin lagi je..", kawan saya tiba2 nak marah pulak.

Somehow saya pun emo juga.
" Pompuan tu bukan macam  awak duduk di kampung. She needs to survive, kenala ada suami. Mereka nak kahwin, tapi surat cerai xder. How?"

Panjang lagila discussion.
Masing2 rasa diri sendiri yang betul...
Tapi.. It wont change d fact dat dis girl sangat dalam kesusahan.


Abaikan...

"teacher... Saya nak cari ayah saya. Saya nak duduk dengan ayahla teacher"..

Now...
Kalau ayah dia betul sayangkan anak, at least xderla dia gantung ibu anak2 dia x bertali.
What kind of man capable of doing horrible act like that.

Tapi x terkeluar di mulut bila tengok matanya yang berkaca tu.
Instead I hugged her..

" Sabar dulu. 2 tahun je.. Lepas ni, u will b happy. InsyaAllah".

Semoga Allah limpahkan kebahagiaan yang berkekalan di dunia dan di akhirat untuk beliau.

Semoga saya dan those who read dis entry terselamat dari diduga macam. If u find one, janganlah diaibkan anak2 ini.

Please dont say nasty things to them. Semua orang ada ceritanya, kita pun tak tau kesudahan cerita kita nanti.

Hari ini kita hidup bahagia, ada anak ada spouse yang sayangkan kita kononnya.
Satu hari, mungkin hati kita berpaling arah, atau hati spouse dicuri orang, haaa masa tu barulah kita tau langit tinggi ke rendah.

Love is blind katanya...
Tapi tolongla jangan sampai tak ingat halal haram


Sekian


21/2016

"Dia memang problematic ke?",  tanya kedua2nya..

To be honest, kalau mmg perangai buruk, x mau saya buang masa dan air liur.
It juz dat d mother has a live-in boyfriend. Normally long break she will stay with d mother.

Jadi sebagai rakyat malaysia yang membesar dengan slot drama minggu ini, cerekarama n akasia, korang boleh teka x apa yang terlintas di fikiran saya.

Sebelum ini.dah pernah pulak seingat saya dia pengsan2.  

"bawalah dia g check kat klinik", cadang the other friend.

Saya kerut kening.

But I did go n see d girl.
Saya x mau ckp konar2.

Saya tanya kenapa dia pengsan. Dia kata dia banyak fikir about her mom n d live-in boyfriend. Dia cerita panjang, tapi saya tulis kat sini je. Biarlah rahsia.

"I m juz worried, in 2010 a girl selalu tak.sihat, n months later dia quit school n delivered, So, u r not you know.. Preg___?", saya tanya xder tapis.

"haaa hang cakap P-word tu?", the other friend tanya bila saya beritahu later dengan muka ko-dah-kenapa-woman giteww..

"takkkkk", bulat mata d girl tu  nafikan.

"I know you wont do such thing. saya cuma risau awak dianiaya. Has anyone do something bad to you?" mokcik tanya " I mean it was a long holiday n you normally stayed with ur mom, kan?" 

Hati saya tenang bila dia kata, d boyfren itu didnt come when she was there..

"tapi teacher... Pakcik saya dah mula minum. Saya pun takut juga bila dia mabuk", dia sambung.

Berkoyan2 saya pesan padanya.  I juz dunno wat to do.


20/2016

As usual, kejadian dah berlaku lama. Saya sengaja pilih hari ini, sebab baru sekarang emosi saya stabil.

Overheard ppl talked about a girl fainted, for d second time in 2 weeks. Nop. Bkn a girl yg pengsan sebab mogok lapar direjek boifren tu. Yg tu saya memang ketawa x cukup mulut.

This one, saya tolong tambahkan perisa "alaa.. Dia mmg x kuat sangat budaknya".
The gud thing sebab muka saya stok setazah, d kind of parroting my statement.

Diorang x nampak tangan saya menggigul n later I walked aimlessly for quite sometime.

Saya fikir panjang2.
Ada 2 orang je yang saya fikir boleh membantu.

#sigh..


19/2016

Ten years ago, after d opt, saya fikir kalau dapat hidup another day pun dah cukup bagus.

5 years ago a Seroja boy bila doakan saya panjang umur
Dia tanya " 40 tahun cukup?".
Hahhahahhahhahahah

When I 3 Annur, every year mereka threw a surprised birthday party.
Now they gone, I dont think other students will b as thoughtful as tbey were.

The funny thing is, birthday or unbirthday, kids r still kids.
Yang manis saya kenang sampai kehujung nyawa.

Yang sedih, saya simpan dalam hati.

Gembira itu letaknya dihati.
If u r not happy.

Fikirkan mukhriz yang kena dump tetiba tu.
Kenangkan muhyiddin yang kena kicked out.

At least i still have a job.

Happy unbirthday everyone.
Be happy.



Tuesday, February 02, 2016

18/2016

Macam orang lain juga, saya fikir, tahap kesibukan saya sedikit annoying.

Lagi annoying bila orang keep asking what m i up to now. Lepas beritahu d difficulties n all, x la pulak dia nak hulurkan bantuan.

Then I stopped buang masa talking to dis kind of jerk. Heh..

Few quarters gave suggestions.  Takat suggestions,  google is a better choice kekdahnya. Takat modal gigi n lidah,..

In d end, d big day came.
R guests came n it runs smoothly.
Sampai sudah, nobody say thank for d time n effort d girls n i had put in.

Yang x boleh bla... Masa kita macam nak mati buat kerja, langsung x tunjuk muka, tanya khabar lagikan tidak, tiba2 muncul jadi guest of honor.

"Whattt? Go n mintak sumbangan from him", saya suruh d girls.
Menggigil -gigil budak tu pergi.
"Tengoklah kalau ada duit lebih", dia jawab sambil tersengih n refused to attend d tea lepas tu.

For years dia jadi lindungan kaabah n parasit I, juz couldnt take anymore.

"Boleh x bagi sumbangan RM__?", saya tanya d next day.
"Ada x kertas kerja?" dia tanya bermanis muka.
"Tak ada." saya jawab tegas.
"Buatla kertas kerja boleh mohon....", dia tunjuk pandai..
"Saya minta sumbangan peribadi. Boleh bagi ke x boleh?", saya tanya dengan garang.

Dia bagi RM50. Saya ambil dan cakap terima kasih.

Bertahun2 setiap program saya serahkan kertas kerja, siap dengan belanjawan, program jalan, dia langsung TAK PERNAH membantu. Dia tersengih di depan kamera sampaikan hadiah.
Semua itu duit saya. Setiap sen duit saya.

I will do anything for d kids.
Tapi yang parasit Lindungan kaabah ni saya fed up.

Satu hari 2 tahun dulu, I talked to him about money matters. Dia mengelak n x mau ambil port. Saya tetap teruskan program, semampu poket saya.

That was d time I decided he would never b passenger in my program again.
Either dia sumbangkan tenaga. Atau wang ringgit.
Else, why bother?

5 tahun tanggung biawak hidup cukup kot.