Sunday, February 07, 2016

24/2016

We got a week break for Chinese New Year this year.
I have few Chinese friends, tapi rumah mereka jauh kot...
So d best I stayed at home n cook.

To think back I never g umah Chinese friend on any ocassions
I never go to anyone's house except on wedding.
Kecuali rumah Zana,  len. Yati n Et.
And of course my childhood frens.

I juz go to ppl house when there is a big ocassion.  Pls dont expect me to arrive at ur doorstep any sooner. Heh?

Oh something unrelated saya fikir saya patut abadikan kisah ni dalam entry

Minggu ni I was in charge of welcoming d kids at d gate. Meaning, ko dtg awal sket n cakap, " selamat datang" with wide grin plastered on your face.

Konsepnya cenggitula.. Tapi cikgu pun manusia biasa jugak, ada yang ikut ada yang forever fefeling holier-than-thou kekdahnya.

On Thursday I saw A came as usual with his best bud, S. Then he took d motorcycle key n dashed off.

"Kalau dah balik takkan datang lagi tu", pak guard dah start marah2. He had seen many of them on daily basis, tu dia dah tak mau berhusnuzon dah. Hahaha

I looked straight  into A's eyes.
Dunno why I had an instinct he will come back. I remained quiet n waited outside d gate.

When d bell rang, he turned up only to b greeted by marah2 by another someone.

"stop d motorbike n push it to d parking space", makcik pun turut serta menambah bara yang tersimpan.

Telinganya merah. He is a temperamental boy. Silap2 karang dia start ignition n terus balik rumah pun mau...

I asked him to walk with me so he wont b caught by the prefects. He is wrong for coming late, but...

Halfway, dia cakap sendiri, " tertinggal fail ni kat depan rumah S, saya balik ambil tadi, tu la lambat". Very not him nak bagi explanation semua. Anyway I m glad he did.

"Hari tu masa urine test, awak sangkut x?", saya tanya, beria kitaorang jalan pelan2 nak mengelakkan dilihat prefects.

"tak teacher..", dia jawab sambil senyum. Intriguing smile, ai tell u.

"awak ada ambik bahan terlarang?", ye saya guna istilah bahan terlarang not for euphemism but more to generalise everything.
Drugs, panadol tambah coke, air ketum, gam and whatnots.  Vocab mokcik agak limited


Dia berhenti kejap. Dat intriguing smile appeared again.

"tak teacher...." dia jawab.

" Jangan tau... ", saya cakap while squeezing his hand. " Jangan suka marah2 dalam kelas jugak. Saya tau awak bergurau dengan kawan2 tapi nanti terbiasa, macam mana nak bergaul bila awak jadi orang besar nanti. Look at u, awak hensem, kurus, tinggi, bijak kalau tak main2, awak akan berkerjaya besar satu hari nanti" saya squeezed tangannya makin kuat. Harap2 berbekas.

Macam juga saya harap kata2 saya berbekas dihatinya.

Sejuk mata saya bila saya masuk ke kelas hari tu, he was as good as gold.  Finished all d task given without any drama.

Kalau macam ni hari2, saya sanggup terpacak tepi pagar sejak subuh sepie lagi:)

No comments: