Thursday, March 31, 2016

34/2016

Untuk kali yang ke sejuta kali kot, saya beritahu d Kids saya nak dapat Anugerah Guru Kelas Terbaik tahun ni.

" tahun lepas I x dapat pun... Sedih kot..", saya tipu. Tu fefeling Victims namanya, padahal I m not qualified pun.

Gud thing is, bebudak ni heran pun tidak. They keep on doing their task yang patutnya siap during semester break, tapi until today, gigih mereka menanti pancaran naga berapi sakti.

"Attendance mesti 95% daily. Meaning, satu hari boleh seorang je absent. Yg x datang sengaja2, jangan nak buat macam2 ye..", saya ceramah...

Seorang dua bertanya. Yang pemonteng tegar, dia kisah pun tidak..

Heh?

Wednesday, March 30, 2016


Eh

Orang tengah serius, dua rius lagi nk membahan.

Him: ahh.. X payah nak stress2, nanti startla MC.  Haishhhh
Me: Between kita berdua siapa yang lebih banyak MC?
Him: Aku mc betul.. memang doktor yang bagi..
me; kita MC pun doktor gak kasi, takkan tulis sendiri kot
him; Ala... Dah cakap ngan doktor awak tu stress
Me; Weh.

Tinggi betul daya imaginasinya
Lava... Konsisten betul suka buat skrip.

Sejak.azali saya mc.hanya satu sebab saja. It is an.open secRet. Gigih betul Lava buat skrip.  Mungkin sebab tu kot few People dropping hints tanya soklan tak masuk akal lately.
Entah2 kat belakang entah apa pula cerita dia karang about me.

"Ko selalu kata aku sekarang kan?" Lava tanya separuh berbisik. Saya dengar tapi saya tak ada jawapan.

Juz because dia dan Rakan2nya suka bercerita buruk hal saya (sambil fefeling Victims) doesnt mean saya pun macam dia juga.

Takkanlah Lava tak perasan.selama ni saya akan bercakap dengan dia, jika hal itu memang sesuai dikongsi. Jika tidak, saya peduli pun tidak.
Bila ada sesuatu yang saya ingin tahu, saya akan bertanya terus kepada Lava, soalan saya memang takder konar2 punya.
Selalunya, paling banyak saya tanya dua kali saja. Tak kuasa saya nak Buang masa aihhh..
Bila jawab konar2, susah saya nak berhusnuzon.


Sebagai menjawab soalan Lava.
tidak.
Saya tak ada keperluan nak mengata dia di.belakang
Kami berkawan. Setiap hari jumpa. Kalau ada hal.yang saya kurang setuju,  saya terus cakap.
Macam hal loan bank ni. Saya terus.cakap dengan dia, sebab dia.trusted friend kawan tu. Cerita habis di sini.
Tak.mau.saya bawa citer macam Jemah Tingkap aihhh..
Kalau ada sesuatu yang pelik saya terus tanya.
Kenapa.saya perlu.nak bercakap di belakang?

Semua.yang saya tak puashati dia tau.
Semua yang saya curiga pun.dia tau.
Kenapa nak bercakap di belakang?

Walaupun. Sebenarnya dia jawab lain. Dia bukan x tau saya akan csi... Puลฅ 2 n 2 together
  Bila dah kantoi. Gelabah pulak.
Dahla fakta makin.tak.tally.

Pas tu.sebagai helah bela diri, playing Victims. Beritahu orang, "Norizan.cakap gini2". Dia bagi halfway bake story.
Then orang tu.pun buat conclusion. "oh.. she must b jealous yadayada", org lain pun tambah yang lain.
Pas tu citer dengan kata kunci "jealous" pun spread rapidly.
"Oh patutlah", seorang yang lain tambah.
"haaa memanglah.."  tambah yang lain.

Bila dah penat tunggu reaksi norizan adnan yang buat bodoh je
Baru nak tanya..

"Ko selalu kata aku sekarang kan?". Saya dengar tapi saya tak ada jawapan.

Yang saya tau, semua benda yang perlu dicakao (regarding ThIs incident) Saya dah sebut dengan jelas dan terang, sejak daripada bulan Januari. Haha..
Selepas semuanya jelas dan terang, asalkan tak ada benda obvious yang terpaksa saya bersubahat, saya abaikan saja.

Tak perlu kot saya nak mengejek orang to be heard. Atau playing Victims biar nampak diri tu.hot stuff ke apa, juz not my cup of tea.
I do not need to advertise to People, saya baik, saya berkawan dengan semua orang orang.
If u hv office skandal, saya memang tak mo kawan.

Nampak sangat macam banyak je saya x puashati.
Heh


Sukahati ko la Lava

P/S if u r carian, u must know why I think Lava suits him
# gelak evil





Hutang.

Someone asked me to pass d note to someone whose husband was my dear friend. Saya kelam kabut sikit bila x lama pas tu someone else came n asked abt d notes.

Once I free I ran to see a friend, kita panggil Lavayada la ye, tanya kalau dia simpan lagi nombor talipon kawan kitaorang tu.
Isterinya pernah beritahu dia masih guna nombor suaminya..

Saya pergi ke rumahnya. Nak sampaikan pesan. Dia baik macam selalu. Dia kata d bank had been harrasing her about d details loan payment.

"Banyak ke?",  saya tanya. Saya terbayangkan nasib kawan saya di sana
 Sedih kot... Bab hutang jangan dibuat main2..

Dia kata it could b cover by insurance, as advised by a good friend. Cuma dia mintak kalau bank telefon lagi, jangan hubunginya.

Jadi mokcik pun jadi messenger. Biasala, mesti ada soaljawab.

Saya beritahu saya cakap yang saya faham, tapi kalau nak cerita yang tepat kena tanya pada tuan.tanah. Heh?
Bila saya sebut bab insurance tu dia tanya, "betulkah ada clause tu?"

"Kita x pasti Kak, tapi he had 2 trusted friends. Nanti kita tanya ngan one of them", saya cakap dan terus cari Lava (macam sesuai je nama ni..)

Saya ajak Lava g kat tempat biasa, tapi dia x mo. Orang lalu lalang, jadi privacy nak cerita hal cenggini pun agak sukar
Lava suited his attitude heh?

Lava kata dia x tau pasal agreement, but he awares of d loan.
" Susahla dia kat sana tu..", Lava sambung. Definitely my sentiment too.

Kalau saya rapat dengan isterinya, memang saya kelebek habis agreement tu. Janganlah sampai menyusahkan perkiraan kawan saya di sana.

"Ada loan lagi x?", saya tanya Lava. Saya serius. "ada, tapi semua ada insurance", Lava jawab.

Korang tau ke kot buat personal loan pun insurance cover..which means kot peminjam mati dalam tempoh pembayaran, pihak insurans akan cover baki pinjaman.
Serius saya baru tau hari ni.

"Loan kereta pun ada insurans",  Lava sambung. Oooo... Keter saya cap ayam je, saya buat loan ngan Acho n my mom, so no need berinsurans bagai.

"Banyak lagi x?", saya tanya. dia terus tukar topik. Padahal Dulu2, semua pun dia x kisah beritahu.

" kita cuma ada loan rumah je, tapi covered by insurance too", saya rasa saya x perlu berubah kot.. tiada rahsia antara kita katanya..
"Banyak?", Lava tanya..
Macam Dulu2 saya beritahu yang betul. Just in case...

"oooo banyak tu je? Ook boleh bayar", Lava jawab sambil ketawa.
"Oooo kot kita mati,  Hampe nak bayarkan kah", saya tanya, serius kot..
" Boleh bayarlah" dia jawab n ketawa.


Eh

Orang tengah serius, dua rius lagi nk membahan orang pulak.
Balik rumah saya cerita dengan mak saya.
Mak saya dengar je..
Orang stress kot mak, saya cakap sambil tambah lagi sepinggan nasi.
Mak saya relax je..

Bila saya cakap dengan Lava,  all these News membuatkan saya stress, dia mengejek pula.



Ku saluti kemenanganmu

berhenti berharap - SO7
No more teka2

Last year, a friend mengadu about something. Saya sokong dia 800%.  Bila saya jauh sikit saw her discussing something... Errr..
grim with a bunch of friends. Bila saya datang dekat mereka terus diam n tukar topik except kawan yang baru mengadu.

Mereka kata, mereka x mahu cakap sebab lelaki itu kawan 'baik' saya.
" bunga2 neraka", gitu kot saya jawab sambil ketawa.
Actually, our relationships turned sour 2 years before dat. But still, I was seen as 'kawan baik', flattered!

"aku  ingat korang baik-baik je selama ni", another someone cakap. He said, he can't digest when I voiced out my opinion on sewa rumah lelaki pompuan tu..
2 years later, came my turn, when he said "I will stand by you".
I m sure he did. I saw what he had done. I m forever indebted for his loyalty.

For me, except in d blog yang Xder siapa pun baca ni, hal sedih2 eloklah simpan dalam hati je..

Besides, saya x fikirpun orang lain akan bantu. Tambah serabut lagi kot...

Jadi bila semalam, d old friend "bagi nasihat", saya pun agak... Heh..

"gambar tu...."  dia cakap panjang..
"Wehhh amender la kot", saya jawab sambil ketawa..

It is not about d picture per se.
It is d lies.
D infidelity.
D pretending.
I always believe, if u hv Nothing to hide, then come clean. Ni gelabah kottt..

Rasa nak ungkit juga..
It is about all d betrayal he did with his friends for years
It is about d backstabbing he n his team did,

D list goes on..

Ntah hapa2, last year when they hurt me, saya g surau n solat. Mohon Allah kirimkan kawan2 yang baik dan setia.

Latest, saya cuma doa.
Janganlah saya menganiaya orang dalam kerjaya saya.
Janganlah saya mudah perasan dan fikir semua orang sukakan saya sebab saya kaya, baik, hebat dan pandai menyanyi hahaha.

Sebab walaupun dah 19 tahun berlalu, dah kasi jam Richard Mill 4,8 bijik, People wont easily forget d
Betrayal
D backstabbing...

Cakaplah sejuta kali pun, " Bukan aku,  ada orang lain yang x suka", I never buy it.
Mendengar tak semestinya percaya.
Diam bukan bererti lupa.

Mesra x mungkin ada niat lain selain Allah.

On a dif note, I really hope d infidelity itu terhenti. Saya yakin it happens.
Sebab gelabah kemainnnn..

So lepas ni, jemaah itu akan buat cerita baru..
" alaaa jeles la tu.. Orang x nak dia", hahaha..
mokcik akan tersenyum sinis jah. Walaupun hati menanges,
tasty kah untuk direbut? Hahahaha

Watever
Lu menang.
Wa kalah.
But no infidelity.  At least bukan depan mata wa.

Chiauuu.



Tuesday, March 29, 2016

33/2016

Yesterday a kid asked if I were their New form Teacher. To be frank, saya suka je...
Tapi bila tengok muka budak2 ni macam pembunuh upahan Middle East ( dalam tv digambarkan sehabis kejam la), terus mokcik bagi statement ala2 Cuba.

"Whatttttt?", panjang lagi. Tapi saya tulis kat situ je la.. Hahaha..

Pagi tadi we had brekkie together. Yang ni sebab menghargai lakonan diorang hari tu, tapi not before 4 Boys kena lari pusing tapak perhimpunan. Denda sebab x hantar kerja semalam.

" Saya dah siapa kot.. Ada dalam meja. Mana tau nak kena hantar?", nampak x permainan budak2 ni?

Takder... Ada role playing n followed by listening. Lepas tu barulah mokcik served d brekkie.

me: lorr y can't u start enteng?
Kids: nanti. I want to finish this first.

Nampak x permainan diorang?
When d bell rings, 6/17 orang x siap.
Saya denda singgit dengan janji, money back guarantee if they hand in today.

" Teacher itu pun nak denda, buku saya ada bawah meja kan.." nampak permainan derang..

On my way home I saw a boy yang dah lama x datang. Kalau saya duduk berbual depan halaman rumah orang, nanti kurang manis rupanya.., jadi saya suruh dia masuk ke dalam kereta n we talked, sambil pusing kampung


Me: Wehhh laaama sgt ponteng ni...
him: tu la.., saya dah siap iron baju,  sekali alarm x bunyi pulak.. Saya bangun lewat...
( Padahal dah banyak hari.x datang kot...)

Me: Esok datang tau.. I m ur form Teacher now.. Jgn main2
Him: tapi Teacher.. Rambut saya ni ha..   Perang.. Nanti kena tahan
Me: Heh
Him: x..  Bila shampoo dia jadi perang...
(nampak x permainannya)
Me: kalau dah natural cemana, x per tu budak 5A tu rambut perang gak.. Memang gitu..
Him: alaaa tapi.. Oh hari Rabu.. Saya Xder baju tu..
Me: beli lain.. Ke mintak baju budak yg dah habis sekolah.
Him: dah.. Tapi saya dah besar, baju diorang x muat.
(padahal saya tgk besar tu jugak badannya)
Me: baju I nak? Tapi baju pandu puteri la...

So gitula...
I m sure I wud be dam# busy later.

Wish me luck



Sunday, March 27, 2016

Dan Perlahan kau pun lupakan aku, mimpi burukmu

Elehhhh..  Tak tau lagu apa la tu kan
..
Sengajakan..

Layan gambar dulu

It was so funny when he said, "Lulus,  kuku x panjang sangat"..
Kuku saya memang x pernah pendek daripada itu, sama macam kukunya juga.
How do we know?
Tipikal babysitter, bab kuku panjang sangat sensitif. Imej kot...

Of coursela la saya ketawa sorang2. He edited the pic into ThIs..
Terus saya teringatkan dat Lady yang guna his edited photo as profile picture. I Wonder.... Ok x payah tulis..

Am I going to pretend all these were never happen?
While I have no power to STOP them from menyemai bunga2 terlarang secara sembunyi ( dan tidaklah saya mahu membuang masa juga),  but I think saya tidak perlu bertoleransi dengan infidelity yang boleh saya lihat dengan mata kepala sendiri. Sambil di depan orang berlakon konon2 mereka tidak bertegur sapa. Heh?

"babe, if d Lady keep on occupying his space, boleh x kot kita tak payah berkawan dengan dia dah?", saya tanya kawan saya.
Macam penting..

"heh... Dah sah2 dia macam tu, tak payahlah..", laju dia jawab.

Ok.. Saya jawab senang, sambil makan 4 bijik donat Big Apple yang manis potong kaki tu..

Sambil nyanyi lagu ni..

Dan
Dan bila esok datang kembali
Seperti sedia kala
Dimana kau bisa bercanda

Dan
Perlahan kaupun lupakan aku
Mimpi burukmu
Dimana t'lah kutancapkan duri tajam
Kaupun menangis, menangis sedih
Maafkan aku

Dan
Bukan maksudku, bukan inginku
Melukaimu sedarkah kau
Di sini kupun terluka
Melupakanmu, menepikanmu
Maafkan aku

Lupakanlah saja diriku
Bila itu bisa membuatmu
Kembali bersinar dan berpijar
Seperti dulu kala

Caci maki saja diriku
Bila itu bisa membuatmu
Kembali bersinar dan berpijar
Seperti dulu kala
Read more at http://www.songlyrics.com/sheila-on-7/dan-lyrics/#eyUGaVlGdmGuccKX.99


sekian.
P/ S Sapa ada compiled lagi SO7 sila PM tepi ye. Lap u!

Bersenang2lah kerana hari ini kan kita rindukan..

Sapa tahu lagu di atas, saya kasi hadiah๐ŸŽ

Rindu tu saya tak pasti.. Tapi yang betul, saya tulis di sini supaya next year saya tak buat kesilapan yang sama.

D AGM started right after break. D chairperson was not happy because she was not given ample time to study all d documents. As she Puลฅ it, she needs to 'iron out' things so that it wont happen in future.
Enough said, it was not something I want to experience myself.
To be fair, kalau saya jadi chairperson pun saya akan ambil tindakan yang sama.

But in time like ThIs, saya harap saya nama daerah saya ditukar jadi ZATANG XADANG.  So, selamatla saya dari jadi orang pertama yang kena tabled report.

Gugupsss iolss
The chairperson Wonder why d registration was so low. Told her about d SKM n all. Which is true, but she err nags about ThIs n that.
"Will u do something about it?", dia tanya.
" Patik dan Kawan2 will try our best. Harap tahun depan akan dapat report yang lebih baik", saya jawab dalam bahasa yang berserabut bagai garam terlepas beg plastik.
"Minitkan ye, DC  janji nak tambahkan keahlian tahun depan", she instructed d Secretary General.

Bergegar sekujur tubuh mokcik yang baru hilang 2kg sebab MC dua hari katanya.
mana nak cekau?
Afterall, bukan tu jawapan "politically correct" ke?.
Hweeeeeeeeeee...

Jadi saya terus contact Shrul, a New Broom.
" Tuanku sangat murka pasal registration. will u help me by giving details?", saya tanya..

Hari Ahad kot.
Saya x expect pun Shrul akan jawab. But he answered promptly. Siap2 pulak bagi ideas n promised he will help me out.
Bagus Shrul ni.
(utk rekod, officer sebelum Shrul ni pun bagus jugak)
"Jangan lupa, hujung tahun ni kita kasi hadiah pada Encik Shrul ni", saya bisik kat SUNITA yang duduk di sebelah.

To be Frank, kot saya kaya, saya kasi kereta Ferrari 7,8 bijik kat dia.
Sebab saya takut betul.

Doakanlah misi ni berjaya.
I is scary...

On d second thought,
Boleh ke kita request tukar nama daerah jadi ZATANG XADANG?



Selamat tidur kasih tak terungkap...

Ok teka lirik..
Come on, jangan cakap korang x minat Shiela On 7 ye... Ngaku je la dulu korang pun pernah nyanyi lagu Sephia masa kat bilik mandi, n menangis tak memasal bila dengar lagu Berhenti Berharap.

Perfectly-normal kot bagi remaja 90s

Hari ni konsert mereka kat kwc, semalam I asked Shahid kot dia can get me a tiket..
" Banyak... ", kakak sebelah dia cakap sebab dari dulu Celcom memang sponsor SO7.
Lama saya sejak azali memang pelanggan Celcom yang setia..
Sentap mokcik tau..
Tak, saya x dapat tiket..๐Ÿ˜ญ

Btw, bagus juga.
The thing is we have agm

Panjang plak...
Ok to b

Friday, March 25, 2016

di tepi pantai yang indah...

What a week la kan..
Full of BBNU dramas, drama air mata n drama ituini.

"Kenapa Labu ( bukan nama sebenar) bad mood?", d old friend tanya pada satu pagi.
" Bukan masa kita sampai tadi korang Tengah bersembang ke?", saya tanya balik..
" ye la... Tapi lepas tu macam bad mood saja", komplen d old fren.

D truth, saya x perasan pun
Saya lebih susah hati bila ada orang spent RM300k untuk bedding guna duit gomen daripada hal2 lain.. Baideway, katanya yang report ialah isterinya sendiri kerana beliau bersKandal, rasakan lho..

Sebagai menjawab soalan, saya tak tau kenapa Labu bad mood. Saya harap sangat kalau ada perkara yang dia tak senangi Labu akan berterus terang dengan saya, jangan mengadu dan tarik muka depan orang hahahhaha..
Atau kalau Labu nak simpan dalam hati macam selalu, saya izinkan, lagi pun kitaorang ni muda belia lagi, panjangggg lagi masa nak berjumpa.
Lagi 50 tahun baru nak cakap pun boleh..
Ikut suka lah ye tak...

"I noticed u haven't spend much time dengan geng tu lagi", tanya lagi seorang.
Saya tengok muka dia dalam2..

"Dah x banyak kelas kat bangunan tu lah", saya jawab ikut fakta.

But still, bila 2 orang lelaki yang x ambil pot hal cenggini selama ni bertanya,  saya cuak jugak.
Saya tengok juga kat cermin, kot2 muka saya dah jadi Mira Filzah
 Tidak pun.

Obvious sangat ke saya shooting drama?
Mokcik terlebih method mungkin.
Drama sentap ni sangat x sesuai dengan karier saya sebagai babysitter...
Oo

Sebagai persediaan untuk mendapatkan perfectly-normal life, saya baca buku ini.

Kalau saya kaya saya pergi Duduk2 tepi laut, sesambil kutip kulit siput, boleh juga saya swimming dalam air laut yang biru.
Bila penat, duduk di gigi air, rasa thrill bila dilanggar ombak..
Lepas tu terjun semula dalam air, biarlah x berenang pun... Apa ada hal...

Tapi saya tak kaya.
Jadi saya baca buku cerita yang settingnya kat tepi laut je la..


Terus hati saya berbunga2..


Oh...saya teringat Labu yang bad mood katanya itu.. Hahha..
Saya fikir panjang sebelum hantar mesej.

Saya fikir emosinya pun swing juga. Dah dua kali dia tukar profile picture.
Mula2 gambar Swan yang comel threading water alone, then a picture of White flower tree with sky as d background.
Thanks to d drama bbnu n hal kena hantam dalam whatsapps group, terus mokcik perasan benda2 cenggini..

Setelah lama berfikir, saya tanyakan soalan yang saya mmg dah tau jawapannya.

"Kak Ros pakai rambut pelesu kan?",

Trust me to ask stupid dum# du#b question.
Labu pun jawab..

So kira oklah.
Bukanlah saya beria sangat, tapi dalam hadis kot 3 hari x bertegur nanti masuk neraka...

Jadi saya sambung balik baca buku ni.dan berangan duduk di tepian pantai..
Where no one can see me
So they cant hurt me anymore
.

#sigh..






Ajarlah saya...

One thing I noticed bila jadi Ketua Darjah, kemain ramai yang request nak belajar...

Tapi setakat ini saya belum jumpa yang betul2 jujur. Yang banyaknya bertanam tebu di pinggir bibir kata Tan Sri S.M Salim.

For instance Leha, dah 2 tahun kata nak belajar. Saya beri booklet, x habis baca. saya buat tutorial, dia tak datang sebab ada hal. I gave her space to Explore with d Kids, she came up with NOTHING. 
On d 3rd year dia masih lagi berani kata "I m still know Nothing". 
I rest my case.

Tipah kata pun, dia nak belajar juga. So, I taught her, hands on.
"Now, please complete ThIs will ya", saya cakap.
"Saya sibuk.. Nanti2 boleh x?," dia tanya.
"Mestilah boleh..", saya jawab.
Lagi 3 hari before due date, saya lagi, dah siap ke belum.
Dia kata,  dia sibuksss. With extra sss.
My lappy rosak, at d same time nak siapkan exam paper. I did, both complete n submitted on time.
" Kalau ada apa2 nak tolong, beritahulah", dia cakap seminggu kemudian.
Mokcik senyum sinis jah..
Lepas tu dia tanya, May I join u here n there. Saya nak belajar, katanya.
Jadi saya beri dia first lesson hari ini.
Be prompt n punctual.

Saya x tak tau nak buat macam mana, lamented someone. I felt down, tambahnya
Saya bagi dia personal coaching, sejam lebih.... U shud have ThIs b that kekdahnya.
Besoknya, dia datang empty-handed juga.
Mokcik terkesima chuols.

Tu baru 3. 
Ada lagi yang tanya macam2, tapi x apply pun. Hujung2 g bawa cerita sana sini, I learnt Nothing from norizan 
"Dia bukan nak bincangkan", dia tambah pulak dah... " kitaorang tak tau apa2 ", katanya sebagai penutup cerita...


Yang dengar pun mengangguk tanda setuju.
Tunggula sampai turn korang jadi Ketua Darjah nanti..
Dapat pulak spesies "Saya memang nak belajar" subordinates..

Masa tu, mokcik hanya mampu makan popcorn sambil tersenyum sinis jah.

Do u still want to be a Prime Minister

On Wednesday night I went to d clinic n I was given 2 days medical leave. I needed it so much.

But still, terpeleot macam mana pun, these days we still have to check our email n whatsapps, kot la ada arahan baru from workplace.

Right, I didn't notice ada email for a course which scheduled... March 24th..
I contacted Encik J for help. Sambil nangis of coursela. Mohtip betul...
He gave 2 options. I picked d second, n I never asked for result, sebab saya takut n I guessed ni la pertama kali saya overlook email penting..
Mokcik pun manusia biasa. Ada minggu yang ok, tapi minggu ni mokcik very not ok.
Physically n emotionally drained kekdahnya...

There's another meeting which needs my prompt response. Saya jawab, on time, tapi berjemaah pulak mereka hentam saya dalam group tu.
Mokcik is speechless chuols..  Wat Sin me..  Giteww..
All dis while, Xder siapa pun hantam mokcik. Okay ada sekali.. Tapi masa tu sumer orang backing,..๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ
So saya checked lagi isipadu henfon
( haiyoo I noticed u tukar profile pic jadi single Swan pulak ye... Hiksss)
Nope.. Mana ada e-mail..

"Kak, akak jangan marah tau.. Kita x dpt pun email tu Kak", nampak penuh berhemah mokcik bercakap.
Nak hidup lama, kena tenang n sabar. Kalau saya pun g hantam diorang semula, adalah sangat tidak cerdik considering, they have work Hard n ni la first time diorang silap.
Abaikan..

Another message came, a reminder to key in certain data. Yeah right...
They were on my working table.
Senget2 I drove to d workplace b picked everything up.

Things could be avoided kalau saya
1. Sentiasa menyemak email penting sebelum tidur.
2. Tidak bertangguh.
3. Tidak jatuh sakit.

I Wonder, Obama check x mailbox sebelum tidur?

Sekian.

Thursday, March 24, 2016

Kalau saya kaya...

Yesterday, my superior came. She wanted to see me in action. "Something more n d New you ok!"

Macam biasa, saya cakap ok ๐Ÿ‘Œ๐Ÿ‘Œsajalah.
Saya dah prepared lesson lain, tapi dia nak lesson yang dia ajar saya dulu.
Saya ok kan je.

"Yang, Madam J will come today, korang jangan macam2 tau..", saya pesan sewaktu saya lalu depan kelas diorang

I had a non-stop class. Yang tu was my last. By d time saya turun dari Tingkat 3 Blok A dan naik pulak ke Tingkat 3 Blok B, saya rasa nak terjelepok je. It was already 12.30 noon.

D funniest thing was, d Kids were as good as gold. So far, ni lakonan terbaik mereka. Hahaha...

"excellent!", dia puji. ๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Ye lah sangat kan... (saya cakap dalam hati)

"Norizan did very well, with minimal preparation, d students enjoyed her lesson bla bla bla", saya dah cuak dah bila dia puji kat depan my colleagues.

She keep on singing my praise for quite Sometimes.
Gosh.. ThIs is not good,  saya cakap dalam hati..

Finally, my superior got d clue.
Bukan.
Bukan sebab suara hati saya dapat dia dengar..
Bukan.

Superior: R, janganlah jealous, I puji Norizan. Nanti, if I masuk kelas u, I akan puji juga..
r: mana ada.. Heh..
superior: I saw u made a face Just now.

Saya tunduk dan x mau pandang.

R ialah rakan dalam entri sebelum ini yang saya tegur kerana hubungan yang kurang wajar dengan d girl. Dia dan rakannya pulaukan saya selepas itu.

Dia juga adalah orang yang membocorkan soalan dalam tahun 2014. Saya ialah Ketua Darjah Daerah, korang rasa?
Tidak semena2 selepas itu dia teamed-up dengan jemaahnya re-mark kertas jawapan d Kids yang saya dah tanda. Gigih betul.
Mana ada orang re-mark school-based exam web?
Padahal dalam PMR dan spm pun, re-marking hanya dibuat selepas satu prosedur yang ketat dan melibatkan upper echelon.
Untuk rekod, I n an examiner for dat paper. Exam apa, tu saya x boleh cakap. He is not. Jemaah yang berteam-up tu pun not an examiner pun dat paper. Tapi macam biasa, tukang beli cerita x buat background check.
Gone my appraisal dat year.
For those who r reading my entry, selepas saya tiada di dunia ini lagi, examiners yang kertasnya kena re-mark, automatically will be dropped from pasukan pemeriksaan SPM atau pmr. It is d worst insult to any Teacher.
It is about d reputation.


Dalam kedua2 insiden dia dan kawan2nya memulaukan saya. Mereka dumped me from d team.
Untuk insiden membocorkan soalan itu, saya dimalukan di dalam mesyuarat. Rakan2nya menasihatkan saya di dalam mesyuarat supaya bermuhasabah dan selalu memaafkan jangan aniaya Kawan2.

Siapa yang menganiaya siapa sebenarnya? Dulu2 saya akan clarify everything, tapi bila dah selalu sangat dibuli, saya fikir adalah lebih afdal saya diam dan menangis sorang2.

It reflects on my lousy appraisal marks.
That is why I never care about appraisal.
It is People like R who will get good grades.
Bagi sajalah...

"Come and hv lunch with me", d superior said.
"I really not...."
" I hv something to talk to you", dia tambah.

The truth, I juz want to go somewhere where no one can't hurt me anymore.
 I want to be alone n screamed my heart out.

Kadang2 dunia ini memang kejam kan?

Wednesday, March 23, 2016

Drama bbnu a.k.a Budak2BaruNakUp part 6

Tu yang saya tergigil bila tengok pic profil tu.  Instinctly I know he edited for her.
So?

It was more than sharing d space la kan..
Saya speku, kalau pasal space yang semua orang nampak tu pun dia cuba coverline, apa lagi agaknya lelaki ini coverline?

Apa lagi yang mereka kongsikan?
Kalau dengan kawan sendiri pun nak berahsia,  ermmm apakah...

Let me be honest.
Many many years ago, kawan saya selalu cerita pasal "japanese friend itu".
Bertahun...

Lama.. Bila saya banyak tanya, baru lah dia cakap status wanita itu.

" Oooo why didn't u tell me earlier?", saya rasa gitu kot saya tanya.  Ke lain.. Ntah.. Ambik skrip ni la ye..

Tapi jawapan di bawah ni memang saya ingat sampai ke hujung hayat..

"I takut u pandang lain kalau tau I BERKAWAN DENGAN ISTERI ORANG".

Kawan saya yang life ala2 dalam movie bila cakap macam tu.
Memang saya respek dengar pengakuannya, at least he had a shame...

Dia Xder perlu nak coverline n portray goody image pun.
Tapi seurban kawan saya tu, masih lagi ada rasa bersalah dan malu. Dia cuma x beritahu, sebab saya pun x pernah bertanya.

Top of all, x perlu pun nak tipu kawan2.
Dah kebetulan orang tanya, dia jawab, Xder konar2 pun
Tu yang saya respek. Jujur.

On 2nd thot, saya x tau mana yang lebih saya benci dengan drama bbnu ini.
Coverline, d fact dat Lady itu is isteri orang atau caci maki dia dan kawan2nya (mestilah ada jemaahkan) yang akan saya terima selepas ini.

Selalu pun begitu juga mereka lakukan selama ini
Mungkin ini skrip terkini ..

Ook... Pompan merempan x sedar diri.
Alaaa... Jeles la tu, kita x pilih dia.
pompuan.. Berangan lebih..
Pompuan mulut puaka, huduh..
And d list goes one.

Nanti mereka akan pulaukan saya lagi.
Macam selalu mereka buat selama hari ini. (dah 2 kali saya ulang.. Saya xkan pernah lupa)
Akan tambah jemaah dari masa ke masa

Saya akan menangis sorang2 lagi.
Kena pulau is d worst kind of emotional abuse.

Dulu saya kena pulau sebab saya tegur one of them.
Dia berdua2 dgn a girl waktu Maghrib, depan other Kids, korang rasa. Dat girl minta kebenaran nak balik ke bilik, pening,
Saya nak temankan dia berkeras x mau, dis kata, kawan saya, lelaki itu nak temankan..
Korang rasa.
Bila outstation dia sewa rumah, duduk lelaki perempuan. Saya terkejut gila.
Dia selamba masuk bilik perempuan ( d Girls), saya duduk bilik lain. Mereka duduk bersembang atas katil. Saya nampak dengan mata sendiri.
Korang rasa?
Besoknya saya tegur. Saya x sebut pasal katil pun. Saya malu.
Saya cuma kata x baik dia duduk bertepuk tampar dgn d Girls di depan khalayak pada masa itu. Dia sentap. Masa balik, mereka tinggalkan saya, padahal duit makan pada mereka. Perghhh...
D next year, nak buat lagi sewa rumah duduk lelaki pompuan. Kali ini mereka suruh saya yang jaga d Kids. Saya cakap saya x mau. Saya beritahu all Girls jangan duduk di situ, duduk saja di rumah penganjur sediakan. D Girls x mau, saya beritahu mak saya. Saya menangis lagi. Saya dah x larat. Mak saya suruh pergi, Xder duit dia akan beri, jaga budak2 tu, mak saya pesan banyak kali. Amanah kena jaga.  Mak saya kata.
Saya menangis hari2, amanah tetap amanah. Saya tinggal di tempat penganjur sediakan
Mereka pulaukan saya. Mereka tarik muka

"Teacher... Diorang kata Teacher gaduh dengan xxxxx ye?", one of them asked.
" mana ada... Kitaorang hari2 I love u", saya jawab dan sama2 ketawa...  Balik rumah saya menangis.
Mana boleh bergaduh depan d Kids?

D next year, mereka langsung x beri saya surat panggilan n whatnots. Bila tanya pun jawab dengan muka kurang sopan.
Saya bertahan sebab fikir itu memang kerja saya

D year after, mereka dumped me.
Korang rasa?

Gigih saya tulis panjang2. First time, saya menulis semuanya, supaya bila saya tua dan mungkin tiada di dunia, any Girls who happened to think dat saya ni kaki gaduh knows, I did on their benefits.

Saya fikir, sangat tidak adil penghinaan yang mereka lemparkan, when in fact it started dari teguran saya tentang kemesraan yang pada pandangan saya sebagai guardian adalah kurang wajar

Kalau kali inikan mereka memulaukan saya. Harus saya terima dengan berlapang dada.
.
Afterall... Tiba2 petang ini gambar yang sama dikongsikan di secRet group, saya fikir spekuan saya x silap kot.
Kalau Xder apa2, kenapa gelabah sangat?

Saya boleh pilih diam, n besok senyum manis sambil ngumpat kat belakang.
Atau diam dan lupakan .

Atau apa2 saja.
Tapi saya pilih untuk bersuara.


Buat kali terakhir.
Tak mungkin ada lain kali

Sekian.

Tuesday, March 22, 2016

Drama bbnu a.k.a Budak2BaruNakUp part 5

Yesterday,  d Lady used d space again. Saya Xder keperluan dah nak tanya.
Saya fikir, semua benda saya cakap sekali. Bertanya doesnt mean I want d space for myself.
I do have one, under my name. No need to share haha.
 
So, we were back to our usual self. Swapping stories.
Suddenly,  there were many things to catch up.  It always fun.

Kata kawan kot...
Mestilah cerita..
D funniest thing is, I told him about d kimono Lady in d posh party.

I mean she's married.
" Be careful", saya beritahu dia sambil ketawa..


Drama bbnu a.k.a Budak2BaruNakUp part 4

Saya sudah terfikir ada sesuatu fishy bila dalam bulan Januari saya tanya tukang edit kenapa that Lady used his space.

Space apa, korang jgn tanyalah..

Saya juz tanya sebab memang pernah cakap nak let go space tu.
Tapi jawapannya tak tally dengan kejadian hari tu. Fishy tu bang...
Kalau Xder apa, whatdehelleberry u need to lie?
Kalau jawab, sengaja je bagi dia... Mokcik tak kisah n terus x terfikir pun lepas tu.
Normal kot, Sometimes we let People use our space.

Second time, was 11 days ago. Blogged about it sebab saya rasa penipu sangat cara jawapannya.
Saya sengaja fishing for more clues. Heh..


Drama bbnu a.k.a Budak2BaruNakUp part 3

Jadi, malamnya, saya tidur lewat sebab memeriksa isipadu henfon cap ayam saya.
Semua contacts, email, messages n download saya semak seteliti mungkin

BBNU sangat...

Tu yang saya noticed sesiapa yang tukar picture profil, status ke segalanya.

I noticed a Lady letak gambar yang dah diedit as a picture profil.
Gambar tu x penting.
The Lady tu pun x penting dalam filem ni.
Hati saya jengkel dengan tukang edit.

Sangat2 jengkel.
Kenapa dia berpura2?

Sambung..

Drama bbnu a.k.a Budak2BaruNakUp part 2

Pukul 5.30petang, seorang wanita keturunan India beritahu saya I m not d  Nalini dat I m looking for. She lives far away from me too.

Saya pun konpius. Boleh ke kita add someone into d group if they r not in our contact list. I tried to call her.
Ooook. Nombor je keluar, means she is not in my contact list.

Mokcik konpius.
Orang tu pun konpius jugak.

But we had a nice chat.
But still..

I added her in d morning. N maybe she was busy, petang baru dia contact saya silap orang..

Takkanlah ada orang intercept my phone?
Saya tanya kat the other friend.

bbnu kekdahnya..
Ko ingat ko Garcia( CM)

Drama bbnu a.k.a Budak2BaruNakUp part 1

http://perfectly-normal.blogspot.my/2016/03/kenapa-merekasuka-menipu.html?m=1

It started off with d mesej tak berjawab, sedangkan officer tu selama ni prelompt reply. Juz wanted to book slot for an upcoming event.

By noon, we had meeting. Orang sebelah berbisik nanti ada event on...
"Wehhh. Tapi I dah book untuk xxx", saya kerut dahi. Capai telefon dan cuba hubungi d officer.
He had read the message, tapi tak reply.

Stress..

Then. Saya terpandang,  instead of send to Incik j, saya tersend pada Encik Z,  officer yang uruskan bahagian ini tahun 2015,
Tapi J dan z kan jauh
Macam mana boleh tersilap?

Saya konpius betul..
To.think.dat saya dan Incik J selalu berurusan melalui telefon,  boleh x bayangkan perasaan makcik.bila nak.call, nombor Inci J tiada dalam friend list.
Gabra mokcik kan


Monday, March 21, 2016

Memburu ilusi

Macam biasa, bila tajuk gitu2 sket, entri pun level2 majalah Remaja ๐Ÿ’–๐Ÿ’–la kot..

I attended a party. Somewhere posh, tapi saya tetap gigih pakai loafers๐Ÿ‘Ÿ๐Ÿ‘Ÿ and a baby blue dress ๐Ÿ‘—with Black flowery sequins.
Saya tau, bila saya duduk dicelah invitees, kawan saya tu mesti rasa, " mak aihhh huduhnya kawan aku ni".๐Ÿ‘Ž๐Ÿ‘Ž

Saya cuma nak jadi diri sendiri.
Forever sloppy kekdahnya.๐Ÿ™ˆ๐Ÿ™ˆ

"Kita tak ada persamaankan?", saya pernah tanya kawan ni berjuta tahun yang lampau. Which is true.  Cuma mutual respect kot. Bab setiakawan, dia ni memang saya respect gilerrr.๐Ÿ‘

Satu lagi, saya fikir kawan saya ni intriguing.
  Dia menjalani hidup yang saya ingat ada dalam movie ๐ŸŒŸsaja.

Macam masa majlis tu la kan...
Despite penuh dengan his family n close ones, mata saya tetap  terpaku bila tengok pompuan pakai kimono. D only one with kimono there.

Saya pernah described how d Lady looks like in my previous entry.  Dia cantik ๐Ÿ˜macam dalam Facebook page hahahha.
Dia glowing juga, looks like dia sangat gembira.

Saya tahu kawan saya tahu saya menyedari kehadiran wanita berkimono itu walaupun saya lalu di hadapan mereka sambil berbual dengan tetamu lain.
I did STOP n acted as I didn't see her,  which is awkward sebab selalunya saya akan say hi to anyone around him.
On second thot he always introduced me to anyone around him too, a signal dat he appreciates my present.
Tapi dia x kenalkan pun dat Lady, nampak permainannya.


Saya tahu kawan saya tahu, ๐Ÿ˜bila balik rumah saya akan Google pasal wanita berkimono itu.
Dia kenal saya lama sebelum CSI season 1.
Hahhaha..

Saya tahu kawan saya tahu ๐Ÿ˜that I will find out dat Lady checked in "Paris"๐Ÿ—ผ as her place now. Having an expat husband, logik saja kalau dia berada di mana-mana di atas dunia ini.

Why Paris?๐Ÿ—ผ
Terus saya skeptikal.  Kalau dia x tulis apa2. Saya ok. Logik la kalau menghadiri majlis kawan2, walaupun jauh seberang lautan.

Why Paris?๐Ÿ—ผ
When in fact u r Somewhere else.
Why hiding?

Mungkin kawan saya tu tertunggu saya akan tanya soalan fefeling Law and Order like I used to do when we were much younger.

Saya x mau tanyalah. At our age, I must respect his choice. Like he respects my hideous fashion taste tu.
Kalau jalan ni yang dia pilih, saya doakan ada kesudahan yang baik untuk mereka berdua di dunia dan di sana.


Cuma..
Sampai bila?
๐ŸŽŽ⏳

Sunday, March 20, 2016

Mak.

Hari tu kan... Kawan saya tu cerita pasal Kakak iparnya lagi...
Macam biasa, semua cerita saya akan kongsi dengan mak ( kecuali yang ada tanglibe rahsia kita berdua hahha)

Saya: Mak kawan org cakap Kak ipar dia nk jual rumah.
Mak; Ngape pulak?
Saya; Hutang keliling pinggang, kereta nak kena tarik.
mak: Kerja apa ditanya?
saya; cikgu kot mak..
Mak; Udah.. Jangan campur hal orang.
saya; tapi mak... Dia tulis kat fesbuk dia jual rumah sebab nak antar mak ngan ayah dia g haji.
mak: Heh.. Xder mustahaknya.. Haji tu bagi yang mampu. Ate...  Dah jual umah  ,  nak duduk mana dia nanti?
Saya: dia direct je cakap dia nak.umah mak.n ayah dia tu... Patut anak lelaki la dapat kan mak..?
Mak: (terdiam)... ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ

Hari ni I went out with my mom. She wanted to update her accounts. Nampak x plural form tu?

mak; banyak pulak duit mak ni..
Me: ha'a.. Mak jangan marah tau... Orang rasa mak kena keluarkan dan bagi kat deme ( ni merujuk pada my 3 brother). masa ni memang semua pun kata x kisah wang ringgit, tapi nanti bila Allah nak uji, takut nanti "harta mak aye, sikit sebanyak aye nak juga". *
mak: Mak tau...

Over betul saya rasa bila mentazkirah mak sendiri.
Dah mak saya sedih.

Tetiba dia kata nak beli tudung Kat Sakan.
Mana ada Sakan jual tudung?, sebab saya pun rasa guilty, saya layan kan je..
Last2 mak saya beli dress. Saya pun beli satu. Diskaun 50%, RM50 each.
Siapa yang bayar? Mestilah anaknya yang mulut x bertapis itu..

Then we went to boutique@SlimPerdana.
Mak saya beli Shawl. Shawl okehhh..
Tudung yang dia biasa pakai tu Xder yg plain, so she took a Shawl.
Sesuatu.. Mesti kakak2 saya pelik nanti..
Mak saya terus bayar, Rm25 je

Then she insisted on going to Eko. Dia pilih baldi n playar. I bought Pink plastik vase.
Saya bayar.

Mak nak makan kat gerai yang selalu tu.
It was 12.45 noun
Panas mak. Saya cakap.
Mak kata.. Ate memane Le..
We stopped at Tom Yam House. Tak banyak choice, tapi ambience ok sangatt..

Mak ambil sayur kubis lemak n ayam goreng. Saya ambil ulam n ayam masak lemak. Mak cakap sedap sangat2. Dia nak tapau, tapi dah Xdelauk.dah...
Saya bayar. "Dua belas hengget je mak"
"Patut sangat la tu.. Udah la sedap".

"Tapi kita x belikan dema apapun", mak saya kata.
Jadi saya pergi kepsi. It costs me RM47.++. Ye saya yang bayar...

In fact duit minyak pun saya yang bayar. Kalau beli barang dapur pun, selalunya memang saya yang bayar.  Kalau mak saya nak beli apa2 pun saya yang bayarkan.

Mak saya selalu cakap dia yang nak bayar. Sebab dia tau duit saya cukup2 saja nak bayar bil air, api, taxes,  itu ini semua tu... Kalau saya nak pergi  outstation mak akan cakap, " jangan keluar duit, bahaya kalau orang nampak. Guna duit mak dulu", Hahhaha
Yang betulnya habis bulan, duit gaji memang habis sejumlah besar membiayai outstation itu.

Beria saya tulis semua perbelanjaan.
Saya fikir, cerita Kakak Ipar kawan saya tu sangat mempengaruhi emosi. Takut betul kalau ada family members yang macam tu..

Tapi yang lagi takut mestilah mak saya.
Tiba2 kena tazkirah dengan anaknya yang mudah terpengaruh tu.
Padahal duit mak saya x cukup pun nak beli jam tangan macam Sultan Brunei tu..
Saja anak dia gelabah x memasal..

Heh...




Hot, hotter, hottest!

Hot
Equinoks. Matahari tegak atas kepala. Strok haba. Sangat panas..๐ŸŒž๐ŸŒ

hotter
A  youth n Sports Ministery Division Head was caught for siphoning RM20 million. There was a pic of jewelleries, watched n designers handbags๐Ÿ‘œ which were seized.
I was quite puzzled, how d RM400K watch looks like.
Sama tak yang Sultan Brunei pakai tu?

hottest.
D same person spent 300k for bedding. To think dat saya ikat perut nak beli tilam Vono yang rega 5, 6 ratus je tytu, betul2 buat saya rasa alangkah ppprt kehidupan ku.๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค
Mungkinkah bedding itu kalis neraka?


Sekian.
Link besok ye.

We r no 2.

Betul2 di belakang Brazil.
No details. Sila gugel.

Few days ago, I had a meet up

" d u know Xy", dia tanya.
"Think so.." Saya jawab.
" she's d one who replace Jek",!dia sambung

" why would Jek need to b replaced" Saya tanya, terkejut kot..
" We found out someone up there wanted him to b relocated," dia bagi statement.

Uhuhh.. Dis is not good. My friend kind of blaming d up there.

"Any specific reason?", saya nak kepastian.
"Jek loves arguing"... Dia kata..

Normalnya saya suka.orang yang suka argue. Jek used to be under me, n he loves arguing lots. I like him. I dont remember we had any problem when I was Jek's superior.

 Argue la sampai berguling pun, it is d Black n White we shud follow. For me, no point
 Tapi nak argue, saya layankan. Lepas habis sesi tu, we hugs n kisses.


Tapi someone else pun rasa he is too egoistic. Saya takder komen.
Bukankah bagus kalau ada seorang yang suka query, jadi kita xlah complacent sangat. At least saya fikir begitulah..

"Tapi I nak beritahu hal lain",  kawan yang buka cerita tu cakap...
"ook.. Sorry Carried away pulak..", saya jawab.

Dia pun cerita pasal Jek's replacement tu yang introduced a very good sistem. Lepas tu we discussed about d sistem, which I found much better than d ones I use now.

Cuma,  saya tak ingat apa sistemnya.
Saya cuma teringatkan Jek je.
It must b embarrassing bila diperlakukan begitu. Mungkin patah hati budak tu. Mungkin it affected his point of view.


On second thought, d two People yang dia defy n tunjuk keras kepala tu saya agak hormat.
Agak hormat?
Nope. Sangat hormat.
Track record mereka berdua memang tip top.
As much as saya suka melawan, saya x pernah langsung melawan one of them. She is d Siti Nurhaliza in our field. Every year she adds more feather to her cap. Ko nak melawan buat apa dengan orang cenggitu.
Dia memang bagus, kita ikut la.

Yang lagi seorang tu saya x layan sangat in d beginning. Bossy! But after dia tunjukkan hasil yang bagus, terserlah pula tu keikhlasannya, terus saya jadi follower. Cakap apa pun saya ikut, sebab saya tau yang untung d Kids.

There r many People, up to know kalau dia cakap apa2, saya akan query pas tu gigih argue.  Normalnya these People akan banned me n bawa cerita sana sini,  how rude n incompetence norizan adnan is. Up to d point, markah appraisal pun kasi cikai sangat.
Makcik senyum sinis jah. U have d power, guna sajalah. Bab appraisal saya tak mau argue. Saya cuma argue kalau melibatkan d kids' welfare je. Personal glory never appeals to me.

As for Jek
Saya tak pasti apa yg dia argue kan
With me dia pointed out benda yang basic. Saya bagi options, he accepted. Case closed.

With others saya x tau.
Clueless..

Kepada sesiapa yang bercita2 bila dah kerja nanti nak jadi rebelious n office hero, ni nasihat makcik.

1. Make sure ko buat tu lillahitaala.  Bila ko kena teruk2 Allah akan bantu. InsyaAllah.
2. Never fight for urself. Ko pun x tau ko di pihak yang benar atau tidak. Let Allah decided.
3. Kalau injustice berlaku, ko buat homework, study dulu. Jangan gelabah nak jadi hero.
4. Jangan pung pang... Burukkan.
5. If d problem is with d boss, ko bawak sumer dokumen, masuk bilik dia, tutup pintu n diskas secara berhemah.
6. Lepas diskas, kot boss betul ( dgn fact n figura sumer,  kot x Jo jgn caya), ko senyum, kuar bilik n ckp thnx. Cerita habis
7. Kot boss macam2, ko cakap. Ko bangun, senyum dan cakap "I m so sorry, This is So wrong.
8. (sambungan no 7) tiap kali miting,  ko raised d issues. Ada minit, orang tau, boss x lupa..

Ada juga option lain.
1. Diam buat x tau. Mohon Allah balas.
2. diam kat depan boss, kat belakang kutuk.
Hasil. Injustice still continues. Gasak la..  Diorang yang kena ye tak...
๐Ÿ‘น๐Ÿ‘น๐Ÿ‘น๐Ÿ‘น๐Ÿ‘น๐Ÿ‘น

Watever it is.
Choose wisely✌

Lagi pun negara kita  no ๐Ÿ๐Ÿkorup di dunia. Mana lah tau berkat kita ampu boss, nanti dapat jadi
No 1 ye x?





Wednesday, March 16, 2016

Tiada rasa

Satu hari ( unspecific day), someone I know tanya kalau saya ada masa nak berbual. Kebetulan saya free.. Tu ayatttt...
Sebenarnya saya selalu ada masa untuk mendengar jika diperlukan...

Jadi kami pun duduk berbual.
dia menangis bercerita tentang kawan yang jatuh sakit. Dia sedih.
Dulu, lama dahulu, bila saya jatuh sakit kawan ini juga yang selalu membantu.
Saya x ragui keikhlasannya. Hatinya memang mulia. Sebab itu walau berjuta tahun, kami masih setia berkawan.
Bila dia menangis kata dia sakit ( padahal tak membawa maut pun),  satu hari saya menangis sampai tertidur.

Cuma kawan yang dia sebut tu adalah a fair weather friend. 

Bila saya jatuh sakit, lama dahulu I overheard dia bergosip.
Ayatnya lain,  tapi lebih kurang maksudnya that is balasan sebab perangai huduh saya hahhaha..
Perangai saya memang huduh, so saya abaikan..

Beliau sangat rapat dengan saya, semua orang tau saya sangat skema dalam banyak urusan. Dia bent d rules Behind my back. for others,  dia lindungan Kaabah dan saya adalah penjarah.

 Kalau dia x setuju dengan sesuatu dia boleh beritahu secara peribadi, tapi tidak. Dia pilih berurusan under d table. It tarnished my reputation. Dia tak pernah peduli hal orang. Dia fikir dia terbaik mungkin.

Cuma bila tutup akaun, akaun x tally, dia x pernah ambil tau. Bila dia tinggalkan kerjanya, messy...
Saya tak ada keperluan nak bercerita ke sana sini. Saya cuma doa Allah limpahkan.kesabaran yang tinggi je.

Dia bermulut manis dengan semua orang. Which is good, tapi dalam masa yang sama ambil paperwork tunjuk kat boss padahal nama dia Xder pun dalam committee,  kau dah kenapa?

Saya melayan semua orang depends on their attitude. Mak saya ajar bukan semua orang boleh dibuat kawan.  Bila berkawan kena beri yang terbaik. Tu mak saya ajar.

Tapi dia bawa gossip, norizan x boleh ( berkawan) dengan orang itu orang ini.
Whatdehelleberry?
Sama ke berkawan dengan bercakap dengan orang atas urusan kerja?
Sangat pprt saya fikir sikapnya itu.

Saya takkan berkata buruk tentang kawan di belakangnya. Kalau kawan, cakaplah di depan. Dia sering berkata buruk tentang kawan rapatnya. Tentu saja hal ini menakutkan saya.
Entah 2.....

Dia merajuk. Bila merajuk dia menyindir.
Saya perempuan. Apa kes saya nak melayan pompuan merajuk?
Mak saya merajuk pun saya Xder pujuk, (lepas g shopping, kira setel).
Fauzi Ishak yang lebih saya sayangi itu juga tak pernah merajuk dengan Norizan Adnan. Kawan2 je kan... Nak merajuk dengan kawan kau dah kenapa?

Cerita pasal sindir-menyindir... Banyak betul. Adakalanya dia sindir saya di depan orang. Dia fikir itu lucu.
Saya selalu cakap, " oooo kita berpura2 je x kecik hati", sambil ketawa..

Dulu, lama dahulu bila ada hal penting, dia antara orang pertama yang saya beritahu. Lama kemudian, baru saya perasan, d fefeling was not mutual. I was not included in most part seperti outing, gossip terkini hahha n any family event.
There, saya simpulkan, saya bukan la wujud dalam randau sahabatnya. Slowly I distanced myself.

Saya duduk di sekolah berasrama bertahun. Bab adab berkawan, kawan baik, kawan biasa kawan yang harus dielakkan adalah nasihat wajib mak dan ayah saya setiap kali persekolahan dibuka selepas cuti panjang.

Dalam berkawan, jangan fikir semua orang suka dengan kita.  Kita harus jadi kawan yang terbaik barulah orang mahu berkawan dengan kita.

Bila dah berkawan, jangan makan kawan, pepat diluar rencong di dalam. Jangan ambil kesempatan di atas persahabatan.
Jadilah kawan yang setia, yang selalu menyenangkan hati kawan.

Jangan sesekali nak outshine kawan, because in order to that ko akan 'terpijak' kawan sendiri.
Once u did that, I m so sorry..
you are so finish.

Back to d story, saya mendengar saja kawan saya bercerita. Menambah tidak. Mengomen pun tidak.

The betrayal cuts deep.
Jadi saya x boleh nak menangis dan bersimpati ke apa.
Kalau dia menghubungi saya dan minta bantuan,  saya akan sentiasa cuba memberi yang terbaik.

Tapi kalau nak harap saya terhegeh2,  memang tidak akan terjadi, unless to those whom I considered a FRIEND


Monday, March 14, 2016

Ikea preview Sale@9th March

Lifestyles saya memang langsung tak menggambarkan kegilaan saya terhadap warehouse sales, sample sales, preview sales n segala datuk nenek sales itu.

Baju saya memang tak berganti sejak azali, tudung memang off dated, those who r Lucky enough to be invited to 12A, tahu bahawa I dont even have a washing machine!

Saja saya tulis awal2 supaya sesiapa yang terbaca entri ni jangan tertipu dengan hal2 yang dilihat di depan mata. Pergi doesnt mean saya bermewah when d truth is,  I m a very simple person n lead a simple life giteww.


I love sales. Korang pun sama kan?
Beli atau tidak, is another story.

Ikea pun buat preview sale hari Rabu dah kenapa?
Huishh... Jenuh makcik nak set time supaya tak obvious sangat balik awal ( read: 2.30ptg tu dah kira epic awal la..)
Saya dah kasi tau kwn2 kot nak kirim barang. Got free
 Foc


" Fid, nanti Rabu ni ada preview sale tau, akak ingat nak pergi..", sejak azali kot bab cenggini mesti saya beritahu Fid.
 Manalah tau, kot2 dia nak kirim apa2.

"Boleh... Saya nak pergi... Yan (suaminya) pun ada barang dia suruh beli", terkesima saya dengar jawapan Fid.

"Fid, akak x ajak awak pergi pun, akak beritahu je,",  saya jawab berkerut kening..

"Saya nak pergi..." jawapan Fid betul2 membuatkan saya ketawa.
Kalau orang lain mesti saya dah tinggalkan je, tapi ini Fid, bab shopping Fid memang kawan sejati✌✌

Jadi kitaorang merancang how to complete our task n have an accomplish๐Ÿ˜ท  mission kekdahnya

There is a scheduled meeting. Wajib for some quarter but optional for others.  Tu yg saya dengar n catat dalam Minit Mesyuarat. Makcik is d Sekretari okehhh..
Tapi ramai orang kata it is wajib.
Of coursela makcik followed d Sekretari kan.


So, at 1450 hour barulah boleh gerak. Sampai 1.5 hours later. For preview sale, keadaan sangatlah senyap sunyi.
I like✅

Tapi things we wanted to buy (which is on discounted) is already out-of-stock.
Sedihkan... Dah jauh..

We bought another things.
Tak mau tulisla
It cost me RM298 n Fid Rm17+.

Fid treated me dinner
Spring chicken and spring roll.  She had Meatballs

Then we continued our rendezvous.
Sebab nak elakkan rush hour, we travelled back at 8.30p.m.

It was 10.30p.m when we bid good bye.

Crazyy...

Saya dah agak akan balik lambat. Ikea besarrrrrr kot, banyak benda nak dibelek.

That ia why bila Fid beria nak ikut, saya x kisah. Saya kenal suami dan keluarganya. Kalau dengan orang lain, mesti terjojol mata masing2...
Even Jie yang tak pernah mengata orang pun kata saya krezziii.

D next day, g kerja macam biasa, berlari turun naik tangga macam biasa.
Buat2 buat biasa padahal kaki rasa nak tercabut kot..

I love Preview Sales.


Nescafe: which is yours?






Saya g kat Coldstorage@d Curve sebab nak beli mix fruit tapi Xder pulak.

I  saw plenty of nescafe yang saya x pernah tengok. Nope.

I didn't buy any.
Saya setia dengan nescafe ☕lelaki biasa.

Kenapa iklannya dah tak ada kat tv sekarang?

Grooving d mangrove

Meeting start pukul 9 pagi, saya sampai kol 10.

Saya tau pusat eko paya bakau tu jauh, tapi tak sangkalah jauh sangat.
Dari tol Cangkat Jering ke tol Slim River tu RM19.90. Jauhhhhh...

The meeting went ok. There will b another with Tuanku n Head of Dept on d 17th. Yang ni pun saya rasa terpeleot..
Jauhhhhh...

On my way home Kak Azlah ajak mkn Mee Udang.  Ada orang suggest Saleh Store.
 Tapi Tee n Kak Shaharida ckp yang masuk tivi Mee Udang Mak Jah. Konfidensi je hehe.

Kitaorang makan bertiga RM40 kot. Saya fikir a bit pricey. Mee udang biasa Rm9.++ b Mee udang special RM13.++.
Saya x kisah kalau ambience ok
 Tomyum Kung secRet recipe tu gigih juga saya mkn walaupun agak mahal. Duit boleh dicari...
tapi kedai tu panas sangat. lantai pun dari kepingan zink ke hapa nama tu..
Meja pun stail gerai yang memanjang lacked privacy, so...

As for d food, sedap je.
Pinggan pun cantik n bergaya ( penting Ni)
Tapi I m not d type yg ikhlas duduk makan berpanas2.
That is all.

Sampai rumah, I was so exhausted.
Went straight to be n dozed off.

Huishh

Sunday, March 13, 2016

D road not taken

D lect is someone famous n very well verse too.

" Any question?", he asked.
" May we have a break?". Saya tanya, ternyata beliau sentap.
๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜ฏ

Obvious.
" I really appreciate ur lecture.  U made it so simple n concise", saya cakap sewaktu lunch,  kebetulan kami tinggal berdua je di meja tu.

Saya x pura2. He is da#n good!.

He talked about d subject matter n book he use. Even d choice of books also sangat impressive.

After Lunch we had task.
Horrible! Lembab betul norizan adnan.

Lect snapped kat orang lain. Terus makcik duk dendiam n menggigil chuols๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฐ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ

Before dismiss,  I thanked him profusely.  He showed d books which he mentioned earlier.
I made a mental note to get them during Pesta Buku.

Orang yang kena snapped tu lagi terer..  she stayed back n diskas dengan lect.
Harap2 sejuk hati lect tu. In fact kawan saya tu sangat baik orangnya.

All in all. It is refreshing.

I went down with n bid gud bye to Shahid.
Full name is Shahida.  A Celcom Lady.

I turn to Duke, d fastest route to Jalan Duta I interchange. But then, punyala berasak2.

I foresee jalan jem because of balik kampung rush.
So I exited Damansara.  After a cup of Coffee☕, croissant n mushroom sup ๐Ÿตbarulah saya balik.

It was around 11 baru sampai rumah sebab saya memandu dengan kadar siput sedut.

The truth
is,
I was Thinking



The unthinkable...


Do u Miss me?๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค๐Ÿ’ค







Friday, March 11, 2016

Selagi ada waktu

Semalam saya tanya kawan, kalau dia mahu saya siapkan sesuatu untuknya.
Dia kata ok.
Seorang kawan lain tanya, kalau saya boleh buatkan benda yang sama untuknya.
Mestilah boleh...


"Laaa kenapa awak buatkan. Akak dah send via telegram to him on Tuesday", another friend tanya sebab kebetulan masa bercakap tu dia lalu..

 Let me be honest..
Kadang-kadang kita buatkan kerja orang, bukan sebab kita tak ada kerja lain.
Atau ada niat di sebalik batu.
Atau kita sayangggg sangat orang tu (in my case memang tidak, sekian terima kasih).

"Kak, tak apalah kak.. Kita tau dia x reti buka telegram tu.  Kita akan terus buat, sampailah salah seorang dari kitaorang pergi."

 Kalau orang yang x biasa dan terlupa cakap thank you, 
memang saya pangkah betul.
Tapi these people,  tarikla muka 14 pun,
Cakapla dengan garang2 pun,  saya tetap setia membantu jika boleh..


Until death do us part..
katanya.

Langkah terhenti

Ada tak korang  masa study  dulu, on the last day, korang  akan buat reflection, declaration, confession and all?
Means, all this while korang ala-ala  tengok filem sekerat jalan dan lepas  all those reflection, declaration, confession and all, then you said to yourself..
oooo patutla...

those kind of thing..
 Ada tak?

 I begin with someone intriguing posting. When I approached him, he said nothing.
NOTHIN
colourful sangat. Terus mokcik berteka teki..
(Background song: Aku dalam teka teki)
Nope, did not push him. 
If he said he is okay not, I juz wish him d best.

Then, on my way down, I was stopped by someone. We entered d dark room and he she said something which I had notice a year ago.
"Perlu ke nak berdrama?" she asked.
Saya pun tanya banyak kali pada diri sendiri tahun lepas. After x tahan bersinetron banyak episod, I shut him out. Buatla apa pun, I juz couldn't care less.

She said, recently this Drama King was so excited when he applied for something.
Now he succeed, he turned 360 saying he never meant to apply.
Like...? Hello?
"He said, people been trying to stop him from leaving because he might get d anugerahituini this year",  she continued.

Like.. hello?
Perlukah?
Memang lelaki mendambakan pujuk rayu ke hapa kekdahnya
Unfortunately, we women (a.k.a my friend and I) memang dah siap belikan hadiah lagi..

"Kalau nak sangat anugerahituini tu ambikkkkk je la", saya tambah..
Okeh tak kalau saya letak lagu ANGKAT KAKI  jadi background?


Finally, there is someone who confessed she can't get along with someone.
It is obvious. Crystal clear.
I thought a mere ....
Little did I know it rooted from something bigger..

For me it is very big.
Kalau kena kat batang hidung saya , saya akan report.
"Saya masih simpan lagi whatsapp tu" she said.

Sometimes begitulah ya.. Mohtip sangat nak jump d bandwagon. Ada orang simpan semua dalam hati. When d time comes baru dia cerita satu-satu.
Masa tu kita dengar dan cakap..
Oooo patutla...

Tapi mungkin juga takdirnya kita tak akan tahu sampai bila-bila.
Bila kita tengok sesuatu, kita speku begitu begini.
Sedihh kot..

 It taught me one thing though.
I'll strive to be nice to people.
Be a helpful friend to everyone.
Be a non-judgmental shoulder to cry on..


31/2016

"Awak ni dah kenapa F?" saya tanya. Mokcik  tidak boleh berpura-pura tak peduli when seeing these two boys share a chair, one hid his face behind d songkok while the other whispered something to his ears.

Korang  fikir apa?
Saya fikir Brokeback Mountain  saja.

"Teacher saya tengah nak beri semangat pada kawan yang kecundangla.." jawab F.
"Kecundang apa?" saya tanya tak jadi nak marah.
Rupanya di belakang kerusi itu ada S duduk di lantai.
Oooo mereka bukan berdua rupanya...

Hati gembira terus saya tanya dia nak lagu apa..
F nyanyi lagu ni...


Comelkan budak-budak..

"Teacher pujukla budak pompuan  tu... dia kan anak buah teacher..", rayu F.

"Heh. Awak memang tak sesuai dengan dia kott. Dah fokus ada SPM je", hanya itu jawapan saya.

The truth is d girl who dumped him is d top scorer.
He was a mere ............... (fill in d blank)

Kosser mokcik tau..

Thursday, March 10, 2016

kenapa mereka suka menipu?

Dah lama saya perasan mamat ni kaki kencing.
Tapi sebab kawan, kita simpan saja dalam hati. Bagi hint dah berbuih rasanya


Until one day he decided to burn d bridge.
End of d story.

So today when someone said, she was furious because dat Liar mengencingi beliau buat ke sekian kalinya..

" dia x fikir org akan find out kot", saya jadi nasi tambah. 

Dia tak terfikirkah org lain tak buat macam he did, not because they don't know how, but because they know it is so
Errr... Silly

I won't write wat he did which infuriated my friend much. Trust me, no one in his right mind sanggup buat macam tu..

Why people lied?
Sometimes, Xder isu pun..

Take for example,
someone said he don't like d space allocated for him.
Saya faham. For days a Lady yg occupied
I tot dia betul2 nak let go space tu.
Few days later, he was there.

" Kenapa dia guna space awak sebelum ni?" macam biasa, saya stret to d point.
"I hv ####", dia jawab.
It was not true. Jawapannya x tally dengan kejadian.
I thot it was slip of d tongue. As a friend, benda x penting x payah nak argue pun
 Buang masa.

N it happened again today.

He was not in for few days. D space was empty ( dats how we noticed He was MIA).
Thinking dat something bad might occur, gigih d 3 of us called him.
Gigih discussed d possibilities.
Gigih itu gigih ini.
Tot we r friends. Friends shud stick together through gud n bad time eh


N today, his space is empty again. But d same Lady occupied it.
Y today?
Y her?
Y again?
Fishy.
N on top of all,.. ( y not la kan...)

Malas nak tanya. X mungkin ada jawapan yang jujur.
Nak tanya kenapa x pick up our calls (please note d plural form) pun saya malas dah.

" oooo ada kawan baik kongsi space nampaknya", saya kirimkan ayat penyata.

"siapa?", dia tanya.

See...
Padahal straight forward je kot.
Konar baring lagi.
How could u invite others to use ur priviledge, then u can ask
"siapa?".

Drama kottt...
When it is not d first time pun...
Bila org tanya khabar ko buat endah x endah, and at d same time, sempat pulak invite org using ur space.
Lepas tu buat2 tanya,
"who?".

Berbalik pada tajuk entri,
Seronokkah menipu walaupun tau,  sooner r later orang akan find out?

To whom it may concern,
all d best✌




30/2016

Saya baru letak beg bila nampak Nina n Iesma berlari kejar. 
Mereka nak ingatkan saya supaya masuk kelas. Ermmm...

Panggil semua turun. Brekkie dulu. Saya ajak mereka
Kitaorang makan roti canai dan teh panas.

"terima kasih teacherrrr", mereka sengih sampai telinga.

Honestly itu duit mereka.
X hantar buku saya denda singgit.
X buat pembetulan, singgit lagi.
Sikit2 lama2 jadi bukit.

"Besok, kita brunch pulak", haa makin lebar senyum mereka

" ni guna duit denda. Duit awak semua sebenarnya", saya beritahu. "lagipun tinggal 2 hari je saya jadi guru kelas awak", saya cakap, agak sedih di situ.

Senyum mereka tambah lebar
Sentap makcik.

Kita yang bersifat baharu. berubah dengan waktu...

Suara senada
Seia sekata
Tiba saatnya
Bercanggah jua


Nothing much. 
Watched tele n almost every day people talked about Pakatan Harapan yadayada.

Dengan serbuk perasa ditambah, 
 Sometimes I juz dunno who to trust.

How could People yang dulu cemolot, now acted like strangers?. Worst, cant wait to kill one another.

 Saya fikir, dalam mengejar matlamat, kita ada prinsip yang mahu dijunjung.
Yang bezakan kita dengan hanjeng2 tanpa integriti.

Now seeing d ultra Malay n d ultra kiasu bertag-team, I can't help wondering,

Perlukah?

Sunday, March 06, 2016

makcik senyum sinis jah..

" Kenapa kalah.. Saya sedih tau," kata seseorang atau lebih tepat, tukang pegang hadiah.

Saya pun sedih juga. Walaupun, mereka tarik muka n tak mau jawab bila saya tanya, x mau update, calling letter x sampai ketangan, senyum menyindir bila terserempak but still I want d Kids to win.

"Just let them be", Jie cakap bila saya mengadu how they treated me back then.

The next year, d humiliation continues.
I wrote lenghty about it in many 2015 entries. I never tell Jie.

He was d ones who raised d subject.
I wrote about it too. a memorable entry.
Hahaha.. Dari muda sampai ke tua, I guess ni la first time dia follow up aduan saya. Selalunya harammmmm Jie ambil pot.

End of last year, bila beria sgt orang keliling create drama playing Victim, d Vladimir Puttin in me (as in d MH17 downing case), felt it is about time to slap some reality. Else,  bila kalah je duk kata mereka dianiaya.
 Masalahnya d so-called 'penganiaya' itu adalah kawan2 saya juga.

I hold no grudge over anyone.
There is a fine line between personal n Profesional.
A friend can text me at 5 in d morning asking me to ferry d Kids. By 8, I would b ready with parents consent letters, worksheets for those who left n all.
Else, I need 2 weeks notice to prepare d worksheets n consent letters as well.
Giteww.

So, no. I did not speak out for revenge or those akasiacerekarama reason.
Gilerrr x classy ok.
I juz want d Kids to win.to b d Champ, again.

It surprised me when some quarter memuji tak bertempat. They never know d background.

Not their fault anyway. Tapi yang dipuji itu tau, hakikatnya pencapaian mereka merosot, yet mereka pilih untuk berdiam diri. Kekonon, x suka org puji la kan... Padahal bila nominated for any anugerah, xlah ada tendency nak turned down pun
Prftt..

I might understand kalau selama ini mereka x rajin update di Laman Kengkawan about anything. Hahaha...

2 tahun, saya dengar mereka kata dianiaya. Bila taim orang, pandai pulak suruh muhasabah...
Kali ini saya fikir, it is about time for some reality slap.


Kali ni they failed for d 3rd years in row. Mungkin yang terbaiknya begitu. Despite hati saya ralat sikit...
ThIs batch r extremely talented!

"Kenapa?", gigih saya talipon sewaktu break. Tak sempat pun saya nak bersembang pasal automative dengan Izzudin eh?

Dia jawab.
Bunyi kecewa. Saya pun.
Dia bekerja kuat. Saya tau.
Cuma perangai playing Victim itu saya tak boleh nak hadam.

Perangai bongkak dan bermuka2 itu tak tercapai akal saya.
Perangai rasa diri sendiri saja yang maksum itu sangat annoying ok.
Perangai mendiva ( hehe)
Perangai assabiah  n menyakiti hati orang dengan perbuatan tu saya fikir huduh sungguh..
Perangai layan orang macam sampah dan bila time perlukan pertolongan orang, langsung x bersalah fefeling superhero yang konfem semua orang berkerumun nak ambik otograf kekdahnya, yang tu saya layankan je...

In d end, I think I did it for d Kids.
Bila sampai masanya, nama, pangkat, Anugerah dotdot terbaik, Anugerah dotdot teragung Abad ini x boleh pun dibawa menyendal kubur nanti.

Why cant People accept d fact that Anugerah dan Kejayaan tu juga Ujian dari Allah.
Beringatlah
Motif sangat nak buat perangai.

1. Perangai bongkak dan bermuka2
2. Perangai rasa diri sendiri saja yang maksum itu
3. Perangai mendiva (
4. Perangai assabiah  n menyakiti hati orang denganmemulau dan menafikan hak orang tu
5. Perangai layan orang macam sampah dan bila time perlukan pertolongan orang, langsung x bersalah fefeling superhero yang konfem semua orang berkerumun nak ambik otograf kekdahnya,

Kalau selepas 3 years in a row kalah pun mereka masih konsisten playing Victims.
Masih konsisten
Perangai bongkak dan bermuka2 itu tak tercapai akal saya.
Perangai rasa diri sendiri saja yang maksum itu sangat annoying ok.
Perangai mendiva ( hehe)
Perangai assabiah  n menyakiti hati orang dengan perbuatan tu saya fikir huduh sungguh..
Perangai layan orang macam sampah dan bila time perlukan pertolongan orang, langsung x bersalah mintak tolong fefeling superstar yang konfem semua orang berkerumun nak ambik otograf kekdahnya,


Mungkin...
Mungkin saya patut check henfon mereka. Entah2 mereka betul2 dah ada printscreen tiket masuk syurga

Nasihat MUHASABAH diri,  LURUSKAN NIAT, HATI JANGAN KELADAK, MAAFKAN ORANG, JANGAN ADA DENDAM hanya sesuai untuk Jie dan saya.


Makcik hanya mampu melihat dan tersenyum sinis jah..
O on.d second thot, maybe I shud tell Jie supaya
MUHASABAH diri,  LURUSKAN NIAT, HATI JANGAN KELADAK, MAAFKAN ORANG, JANGAN ADA DENDAM
Sekian




Friday, March 04, 2016

elehhhh.. petik pulak...

Saya tengah fikir apakah tajuk sesuai untuk entri ini.

Biasala, dalam ramai2 orang di sekeliling mesti ada yang fefeling Usop Aslam, semua perkara pun nk didramakan.

Satu hari saya bad mood, n suruh the other friend tulis kat noticeboard on my behalf. Tulisan dia seploh kali lebih cantik kot..

"S kan ada kat situ. Nanti dia nampak. Karang dia bawak cerita pasal apa I do ur task.." gitu kot lebih kurang.

S is pathetically romantic.
Lama dulu, bila balik holiday, saya bagi SEMUA orang tie one each. Pompuan pun saya bagi tie, for their spouse kekdahnya.
One of them rasa perlu nak membalas kot. In one of their trips dia asyik mintak pendapat kawan2 wat to buy for me.

S yang ada dalam trip tu, terus tanya my gud fren, if there is something going on between me n him.
My gud fren, found it hillarious.

"peliknya kawan2 u", Jie cakap bila saya mengadu. Saya pun pelik juga. Especially when  sebatang rumput pun mereka x bagi saya sebagai ole2 lepas balik dari trip tu. Heh?

Jadi bila the other friend cakap cenggitu, saya ambik pen n mengupdate tengah panas tu. Senang.

For d past few days, S n the other fren went out together. Saya x tanya banyak pasal hal kerja sebab nanti diorang umpat saya di belakang, like they used to do..
 Hahhaha..

It juz dat, today d other fren kirim mesej kata, " ada cerita. Hehe".

Kebetulan sehari dua ni, Abg Bro, The old Fren, The Other Fren n I mmg tengah berkomplot " kita tentang habis2an" giteww..
Jadi mesej itu macam ada bunga2 update.

Beria saya called.
Lupa hari ni org sembahyang Jumaat.

Besides, kalau dengan kawan2nya it is a Sin kalau bercakap dengan norizan adnan.
Point taken๐Ÿ˜ฅ

Bila dah kembali ke rumah barulah update tiba.
Seperti dijangka, ini pasal komplot kami itulah
 Ya, ada update. Tapi faktanya open secRet, cuma lebih Spicy gitu. Info daripada S.

" Awak jangan sebut pulak saya yang beritahu. Jangan petik. Awak tu bukan boleh caya sangat," berkali the other fren ingatkan.
Eh... Kosser sangat tau...
Sentap makcik tau..

"Saya pun cakap juga pada S,  yang awak beritahu saya pasal hadiah tu." boleh the other fren petik pula nama saya kat S.

"Wehhh cerita handbag tu dah lama sangat kot", dah x relevan sebenarnya pada hemat saya.

Ceritanya
I.saw a Lady pakai henbeg mahal berbelas thn dulu..saya x ingat harga, tapi mcm.biasa bila henbeg mahal, saya pergi n belek. It was ori.
thn lepas baru saya tau dia ada banyak.skandal yang sponsor
 Saya x percaya. She was married kot.
ThIs year anaknya sendiri beritahu her infidelity.
Saya memang jenis yang mudah percaya dgn d Kids.
Basically,  csi bab allegation tu je.
Amar makruf nahi mungkar kekdahnya..

Motif sangat nama saya dipetik.
Padahal handbag tu pun Nth ada ntah idokk lagi.
Dah x boleh jadi bahan bukti pun


Petik pulak tu depan S.
Makin dipanjangkan dramanya nanti✌


Men! ๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜ฏ









Pakcik Mat yang baik hati

Lappy rosak.
Ada orang kata, kalau ada kerja apa2 beritahu, biarlah dia tolong sikit2..
Masalahnya kerja dia pun kita yang kena selesaikan.
Makcik nanges dalam hati.

Dia kata dia bizi.
Saya tak mau serabutkan kepala. Dateline dah dekat, jadi saya buat je.
It took much of my time..

Habis tu bila masa saya nak siapkan kerja sendiri.
Saya balik lewat n guna pc kat lab.
Spent my free time kat lab.
OOOK.. saya pinjam lappy the other friend sekali.

My frens offered nak buatkan, tapi tu kerja saya, haruslah saya siapkan sendirik.
Lammmbatla..

Nak guna next week pagi ni baru siap.
Saya jumpa Pakcik Mat,

"Pakcikkk, laptop kita rosak, jadi sangat lambat kita siapkan. Tapi nak gunanya next week..xper ke kalau kita minta Pakcik buat cepat sikit?"

"Tak apaa aihh..", Pakcik Mat cakap sambil tersenyum.

Sejam kemudian, saya sengaja singgah ke bilik Pakcik Mat.
Helaian 8 pages tu dah siap tersusun.

"Pakcik?.. kenapa pakcik susun.?", saya terkejut kot..
"Cikgu kata nak cepat kan?", amboiii senangnya  cenggini.


Sepanjang 16 tahun jadi babysitter, ni la first time ada orang tolong arrange d question paper. Selama ni senget2 la tangan susun dan stapler kertas soalan.


Maybe today is my lucky day:)

Wednesday, March 02, 2016

29/2016

Dis year d kids registered for Anugerah Remaja Perdana.
We had start with our components..
It just that, bab menunggu report bagai menunggu buah tak gugur.

Tu belum cerita saspek dalam gambor tak dapat dikenalpasti.
Seteressss okeh..
Jadi hari ini one of d xtvts is amali mengambik gambo sampai terserlah saspek dan xtvt kekdahnya..

Abaikan sapu sampah bulu2 kat atas rumput tu.
Tak sempat nak cari rake. Ambik jela yang mana ada..
Janji ada rupa..

Kot x jadi mcm gambo ni?

28/2016

On Saturday, the other fren kirim gambar rumah one of d Kids was on fire.
aina n Awin.

Kami seSaiz.  on Monday saya tanya Awin kalau dia perlukan baju. Dia kata baju selamat. Yang x selamat barang2 dapur.
Masa cakap tu air matanya bergenang.
Sedih nya kan


D Girls pun cepat2 kira duit hasil jualan air masa hari sukan n we decided to buy pot n pan. Tapi duit sangatlah sikit...

I talked to Jun n dia ckp Kadet akan sumbang barang makanan. Balik rumah saya beritahu mak n uda, dan saya suruh mereka sumbangkan food juga.
Hahaha..

Discussed n planned lepas solat zohor then I had meeting with JBS reP.

Pagi ni kelas full, d Kids pun ada test, tapi semangat nak berkhidmat tetap utuh.
After school we went together.

Our bosses pun ikut sekali.
 Kalau berbuat amal nak tunjuk2 hilanglah meritnya. X ble la post gamba.
Tapi...

Saya nak Juga tunjuk yang ini.

Oh.... I love Ikea even more.