Wednesday, March 30, 2016

Hutang.

Someone asked me to pass d note to someone whose husband was my dear friend. Saya kelam kabut sikit bila x lama pas tu someone else came n asked abt d notes.

Once I free I ran to see a friend, kita panggil Lavayada la ye, tanya kalau dia simpan lagi nombor talipon kawan kitaorang tu.
Isterinya pernah beritahu dia masih guna nombor suaminya..

Saya pergi ke rumahnya. Nak sampaikan pesan. Dia baik macam selalu. Dia kata d bank had been harrasing her about d details loan payment.

"Banyak ke?",  saya tanya. Saya terbayangkan nasib kawan saya di sana
 Sedih kot... Bab hutang jangan dibuat main2..

Dia kata it could b cover by insurance, as advised by a good friend. Cuma dia mintak kalau bank telefon lagi, jangan hubunginya.

Jadi mokcik pun jadi messenger. Biasala, mesti ada soaljawab.

Saya beritahu saya cakap yang saya faham, tapi kalau nak cerita yang tepat kena tanya pada tuan.tanah. Heh?
Bila saya sebut bab insurance tu dia tanya, "betulkah ada clause tu?"

"Kita x pasti Kak, tapi he had 2 trusted friends. Nanti kita tanya ngan one of them", saya cakap dan terus cari Lava (macam sesuai je nama ni..)

Saya ajak Lava g kat tempat biasa, tapi dia x mo. Orang lalu lalang, jadi privacy nak cerita hal cenggini pun agak sukar
Lava suited his attitude heh?

Lava kata dia x tau pasal agreement, but he awares of d loan.
" Susahla dia kat sana tu..", Lava sambung. Definitely my sentiment too.

Kalau saya rapat dengan isterinya, memang saya kelebek habis agreement tu. Janganlah sampai menyusahkan perkiraan kawan saya di sana.

"Ada loan lagi x?", saya tanya Lava. Saya serius. "ada, tapi semua ada insurance", Lava jawab.

Korang tau ke kot buat personal loan pun insurance cover..which means kot peminjam mati dalam tempoh pembayaran, pihak insurans akan cover baki pinjaman.
Serius saya baru tau hari ni.

"Loan kereta pun ada insurans",  Lava sambung. Oooo... Keter saya cap ayam je, saya buat loan ngan Acho n my mom, so no need berinsurans bagai.

"Banyak lagi x?", saya tanya. dia terus tukar topik. Padahal Dulu2, semua pun dia x kisah beritahu.

" kita cuma ada loan rumah je, tapi covered by insurance too", saya rasa saya x perlu berubah kot.. tiada rahsia antara kita katanya..
"Banyak?", Lava tanya..
Macam Dulu2 saya beritahu yang betul. Just in case...

"oooo banyak tu je? Ook boleh bayar", Lava jawab sambil ketawa.
"Oooo kot kita mati,  Hampe nak bayarkan kah", saya tanya, serius kot..
" Boleh bayarlah" dia jawab n ketawa.


Eh

Orang tengah serius, dua rius lagi nk membahan orang pulak.
Balik rumah saya cerita dengan mak saya.
Mak saya dengar je..
Orang stress kot mak, saya cakap sambil tambah lagi sepinggan nasi.
Mak saya relax je..

Bila saya cakap dengan Lava,  all these News membuatkan saya stress, dia mengejek pula.



4 comments:

ninest123 said...

burberry outlet online, nike free run uk, nike air max, ray ban uk, michael kors outlet, nike blazer, mulberry, nike air max, sac guess, air force, vans pas cher, michael kors, kate spade handbags, converse pas cher, abercrombie and fitch, true religion outlet, ralph lauren uk, timberland, hermes, nike roshe, michael kors outlet, michael kors, hogan, ugg boots, nike air max, new balance pas cher, michael kors, michael kors outlet, coach purses, michael kors outlet, oakley pas cher, coach outlet, lacoste pas cher, true religion jeans, ugg boots, hollister pas cher, true religion jeans, michael kors, tn pas cher, coach outlet, vanessa bruno, hollister, north face, true religion jeans, michael kors outlet, burberry, ray ban pas cher, lululemon, north face, replica handbags

ninest123 said...

s5 cases, jimmy choo shoes, herve leger, ralph lauren, iphone 6s cases, p90x workout, nike huarache, chi flat iron, iphone cases, wedding dresses, lululemon, iphone 6 cases, vans shoes, mac cosmetics, iphone 5s cases, nike trainers, babyliss, celine handbags, birkin bag, baseball bats, hollister, iphone 6s plus cases, abercrombie and fitch, hollister, ferragamo shoes, ipad cases, new balance, beats by dre, giuseppe zanotti, nike air max, asics running shoes, mont blanc, north face outlet, nfl jerseys, mcm handbags, reebok shoes, north face outlet, iphone 6 plus cases, soccer shoes, soccer jerseys, longchamp, valentino shoes, nike roshe, oakley, timberland boots, louboutin, ghd, bottega veneta, hollister, insanity workout, instyler

ninest123 said...

Vugg pas cher, thomas sabo, coach outlet, louis vuitton, moncler, moncler outlet, montre pas cher, lancel, moncler, canada goose outlet, pandora charms, karen millen, doudoune canada goose, ugg,uggs,uggs canada, louis vuitton, wedding dresses, marc jacobs, canada goose, louis vuitton, hollister, pandora jewelry, moncler, juicy couture outlet, barbour, swarovski, pandora charms, converse outlet, louis vuitton, moncler, swarovski crystal, moncler, ray ban, sac louis vuitton pas cher, toms shoes, moncler, canada goose, ugg boots uk, gucci, replica watches, barbour jackets, supra shoes, juicy couture outlet, canada goose, pandora jewelry, canada goose, canada goose outlet, ugg,ugg australia,ugg italia, bottes ugg, links of london, moncler, canada goose uk

ninest123 said...

air jordan pas cher, ralph lauren pas cher, burberry, sac longchamp, longchamp, tiffany and co, ray ban sunglasses, prada handbags, louis vuitton, air max, longchamp outlet, prada outlet, nike roshe run, uggs on sale, louis vuitton, ray ban sunglasses, nike free, nike air max, oakley sunglasses, oakley sunglasses, louboutin pas cher, oakley sunglasses, louis vuitton outlet, polo ralph lauren outlet, cheap oakley sunglasses, ugg boots, jordan shoes, louboutin, tiffany jewelry, nike outlet, oakley sunglasses, longchamp outlet, kate spade outlet, replica watches, louis vuitton, christian louboutin outlet, louboutin outlet, longchamp pas cher, gucci outlet, nike air max, tory burch outlet, louboutin shoes, polo ralph lauren outlet, replica watches, michael kors, chanel handbags, ray ban sunglasses, louis vuitton outlet, nike free, ugg boots