Friday, March 04, 2016

Pakcik Mat yang baik hati

Lappy rosak.
Ada orang kata, kalau ada kerja apa2 beritahu, biarlah dia tolong sikit2..
Masalahnya kerja dia pun kita yang kena selesaikan.
Makcik nanges dalam hati.

Dia kata dia bizi.
Saya tak mau serabutkan kepala. Dateline dah dekat, jadi saya buat je.
It took much of my time..

Habis tu bila masa saya nak siapkan kerja sendiri.
Saya balik lewat n guna pc kat lab.
Spent my free time kat lab.
OOOK.. saya pinjam lappy the other friend sekali.

My frens offered nak buatkan, tapi tu kerja saya, haruslah saya siapkan sendirik.
Lammmbatla..

Nak guna next week pagi ni baru siap.
Saya jumpa Pakcik Mat,

"Pakcikkk, laptop kita rosak, jadi sangat lambat kita siapkan. Tapi nak gunanya next week..xper ke kalau kita minta Pakcik buat cepat sikit?"

"Tak apaa aihh..", Pakcik Mat cakap sambil tersenyum.

Sejam kemudian, saya sengaja singgah ke bilik Pakcik Mat.
Helaian 8 pages tu dah siap tersusun.

"Pakcik?.. kenapa pakcik susun.?", saya terkejut kot..
"Cikgu kata nak cepat kan?", amboiii senangnya  cenggini.


Sepanjang 16 tahun jadi babysitter, ni la first time ada orang tolong arrange d question paper. Selama ni senget2 la tangan susun dan stapler kertas soalan.


Maybe today is my lucky day:)

No comments: