Saturday, April 30, 2016

45/2016

Given what d three of us had been through last year, saya suka sangat gambar ni.

Tu Asyraf n Qayyum.

Last year saya risau sangat2.
Tapi sekejap saya, lepas tu mereka ok.
They taught me one thing.
Marah macam mana pun, kalau dua2 pihak berusaha nak jernihkan keadaan, things would b ok.
Dua2 pihak ok.
It takes two to tango, remember?

On Tuesday,  I overheard Asyraf kata " cepatlah Qayyum. Aku dah sedia. Ambikla gambar"

"Nak ambik dengan apa?", Qayyum jawab sambil jeling cikgu yang baik macam singa tu.

Cikgunya harus bermuka askar, else these batch will b playful.

2, 3 hari kemudian I found these pic in my phone.
Ye, saya memang benarkan d Kids gunakan telefon bimbit saya. Sometimes I left d tablet so that they can surf for d topic which I highlighted during d lesson.

Tapi yang pergi lekatkan magnetic talking chip kat tie tu, errrr..


Sentap.

Thats aside. Saya doakan mereka akan membesar dengan selamat dan hidup bahagia di dunia dan di sana.


Lelaki itu begitu (tiada definisi)

"Akak ok?" satu hari saya tanya pada Kak J, kebetulan dia berdiri di sebelah saya.

"Ok!. ok je" dia jawab sambil tersenyum manis.  Saya pandang wajahnya tepat2.
"Tak ok sangat sebenarnya", dia cakap sambil tunduk. Saya pun tunduk dan.tak tanya lagi. Saya x sampai hati...😒

Called me silly, tapi memang saya menangis sensorang lepas tu.😭

From day one, bila ada orang bercerita pasalnya, saya mmg her staunch supporter.

 Kawan2 lelaki saya kata "dia hamba duit".
I beg to differ.
Baju dia so-so je.
Barang kemas pun Xder.
Keter pun satu tu je la pun... Saya speku, tu pun dia juga yang bayar installment.
Hamba duit celah mana?
Men!

Satu hari saya terserempak dengan bekas suaminya.  Beliau menegur dengan baik tapi saya terus tarik muka tak pasal2...

Kami bukan mesra pun, Tiba2 nak tegur dah kenapa? Saya merungut dalam hati.

" yang norizan adnan over sangat kenapa?", kawan saya tanya bila saya cerita.
"kita rasa what he did to his wife was unforgiveable", saya jawab.

Padahal saya tak tau pun hal sebenar. Saya cuma agak dari karektor suaminya dan kakak tu je. Terus saya declared team kakak tu.

"Eh ni Teacher... Mai salam ngan Teacher..,"  lelaki tu panggil anak2nya bila kami terserempak masa tu.

Anak2nya memang manis dan comel. Terus saya tak jadi tarik muka. Depan budak2 kenalah wayang lebih.

Saya fikir lelaki tu pun wayang lebih juga. Heh..

"mungkin kakak tu dah habis sabar sangat. Suami tu agak begitu sikit kan?" kawan saya tanya.

"kita pun rasa dia begitu", saya jawab.

 Begitu tak ada definisi. Kami perempuan, sama2 faham.

Didoakan kakak itu akan lebih bahagia.
Di dunia dan akhirat.
Yang betul dan yang salah, kita akan tahu di hujung nanti

Apa2pun, kita sokong akak!







Wednesday, April 27, 2016

Why cant u understand me?

Saya tanya soklan tu sambil terkebil at ungodly hours.
Darn

Prior to dat a kid sought help. I cant, at ThIs point of time.
For obvious reasons.

I know somebody who can. Saya kata dan kasi nombor telefon.

Did she call? saya tanya padanya after a considerable time.
No answer. I called, don want to pick up.

Great.
Juz like old days.
Treating others like dirt.

"kalau x penting kita pun.x tanya kot", dulu2 saya cakap begitu.

Now I prefer to use my second language.
But, still no answer.
Diam. Biarkan berlalu. Mungkin.

After all these years, why cant u understand me? berkali.saya tanya pada diri sendiri.

"BECAUSE I NEVER care", at 4 a.m, saya simpulkan inilah jawapan beliau.
Yang dia harap.saya.faham sendiri.

I tried
God knows I tried.😭

What is wrong with Incik?

D question came across my mind when I learnt about d stripped off pangkat and all.


So what?
Incik.KJ relaks saja...
But then, if d relationships strained, how to work hand in hand?

Like all Malaysia, I keep abreast of whats going on.
In March 2015 ada drama. Sekarang drama lain pulak.

Darul popcorn nampaknya😭😭😭😭

Tuesday, April 26, 2016

Berlalu

Dis morning I saw many files on my table. I closed my eyes and think of errrr..
Di tepi pantai yang indah?

But still..somehow even d beaches lack its temptation these days.
I sent a text asking d owner kalau dia perlukan bantuan.
Jawapannya macam... 😭

Saya pejam mata dan bayangkan kenangan yang manis. Dalam buku ajar macam tu. Bila marah n sedih ingatkan kenangan manis..😭

Later two Girls came. I told them about d files, so that they will use it tomorrow.

"Tcer, saya yang letak kat atas meja tcer" dia cakap.

Saya kerut kening sebab tadi sentap, kenapa tuan punya fail letak tanpa bercakap. Kot ye pun marah janganlah sampai cakap hal yang penting pun x mo... Saya fikir cenggitula..
Saya silap berprasangka.

Cerita sebenarnya tuan punya fail asked d Girls letakkan di atas mejanya.
"Saya x tahu yang mana satu mejanya, jadi saya letakkan di situ", comel je dia cakap.

4 years ago, bila kawan tu tiada,  d Kids did d same thing too. They submitted things to me instead of tunggu kawan tu pulang.

Dejavu.

4 years ago, I  laughed n teased em' a lot.
But now I stared at a big painting on d wall,
a quaint House near a stream.
I.wish I.were there.

Enjoying d nature, swimming from morning till dusk, gazing at d stars in a warm night.
Divine!

Apasal bila seteresss je tengok gambar yang sama..
X bolehkah kita tukar gambar dan padamkan semua kenangan dari kotak ingatan..

Sekadar bertanya😭






Monday, April 25, 2016

Student's life


When I was undergrad, kawan2 saya memang ngengada ngan lecturer. Saya tak. Saya ok.✌

Sentap je bila diorang kata saya beli jiwa ri tu😑
Mana ada. Saya tak. Saya ok.✌

For d past few days our friend posted catchy poems. They were funny n great. People teased her lots.
Someone mentioned our lecturer's name.

Mokcik pun tag lecturer tu n mohon beliau memberikan sepatah dua kata.

He did.
Oh. My. Goshhh!!!
He actually did!!!

Tu je citer.
I IS speechless. 😱

Sunday, April 24, 2016

Ada sinar

Hari hujan,☔ saya duduk dengan seseorang yang dah lama saya kenal tapi sangat tak membantu pada masa lalu.

Tapi tahun ni dia beria2 bantu saya...
Saya fikir sebabnya ialah satu.

Tahun lepas suaminya worked with me. I was his superior,  meaning he reported to me.

Satu hari dia miscalled banyak kali. Saya called back.  Dia kata dia ada masalah besar.

Sangat besar.
Tapi rahsia besar juga.
Tak boleh saya cerita details.

Saya beritahu dia, "no worries,  let me handle ThIs".

In order to do that, pihak yang lagi satu memang pangkah saya habis-habisan. Yang lagi satu tu pun memang suka berdrama. If dat means semua orang akan dikhabarkan betapa poyonya norizan adnan, saya kisah pun tidak.
I juz want to do d right thing. Even though it means I will be unpopular.

In d end semua pun settled selepas mokcik bagi ultimatum. Trust me, membesar dengan LA Law n Law n Order, bab cenggini mokcik agak berbakat juga.

Selepas itu tutup cerita.
Yang tahu hanya kami bertiga.
Unless kalau tingkap berkata2.

ThIs year, saya tidak berkerjasama dengan lelaki itu lagi. ThIs year jugak baru saya tau perempuan yang in d past tak mau berkerjasama tu isteri beliau.

Saya x cakap apa2.
I learnt, when u hv power x payah cakap banyak pun Xper. Sooner r later follower will come, haters gonna hate.l

Tapi bila nampak perempuan itu beria bantu saya sekarang, I decided to b a bit personal. Ehekkkk..

"I juz learnt u r X wife bila tengok komen kat fb tu", saya cakap.
"gambar yang mana ye?" dia tanya..
" tak tau la either yang selfie dengan X tu ke r yang lain", honestly saya x ingat..

" masa akak selfie tu saya ada kat atas, saya tengok je...  Suami saya dah beritahula akak ketua dia, n akak silap datang sekolah", dia cakap. Saya tengok muka dia.

"Memang silap. Tak logik langsung tersilap. Mesti awak pun heran tengok pompuan tudung Senget2 berselfie dengan X", saya ketawa.. Dia pun ketawa je...

Pas tu kitaorang pun mula cerita pasal work related thingy.
All obstacles she faced.
Saya beritahu, if she submitted d documents,  I will do.everthing in my power to help.

Saya harap suaminya dah beritahu dia, bila Kak Izan berjanji, dia akan kotakan.

🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈🌈


Friday, April 22, 2016

Kenapa dia selalu terlepas?

Nak nego bagi event jadi bukanlah senang.
Saya fikir saya dah mentally prepared.

If anything. Saya belajar not to order  people do task. Mereka memang tak mahu dengar,  tak mahu buat and  akan mengadu pada boss pula yang saya bossy. Heh?
(pas tu boss tulis komen lousy n kasi markah cikai untuk appraisal)

Once I got d approval, I sent text to No 1. Tapi jawapan dia pun mengkonpiuskan mokcik, jadi saya printscreen n sent pada d one who got d approval.
Be careful ya.. Mokcik sekarang dah terer printscreen.
Jawapannya penuh politically correct kekdahnya.

Despite kami x pernah pun berjumpa, saya suh dia STOP n bagi jawapan off record.
He did. Hahaha
So..we r on d right track.  Tu yang penting.

Since jadual x ok, saya minta kebenaran no 1 to diskas with No 2.

Saya sediakan a file, semua dokumen saya masukkan.  Bab cenggini saya memang x mo ada bunyi dikemudian hari, semua mesti clear.
Kerja pun jalan.

Today d Girls kata ada yang x beri kebenaran, which I do not really mind actually. So I went to No 2, n asked him to arrange for a replacement.
Nampak x.. Mokcik dah predict well.

He did.  Tapi muka masing2 jangan cakaplah.
Saya speku berbuih mereka bergosip di belakang.

Later no 1, cakap kenapa x buat ituini.
"I pun x tau", dia kata...
"I did send u text"'saya ingatkan...

"Oh ye la," dia jawab tapi "patut panggilan meeting ni orang no 4 pun terlibat, tapi ni dia pun tak tau", dia kata..

Saya masuk ke bilik no2 and took out d documents submitted earlier.

"kuasa panggil meeting tu bukan bidang saya. Dan ikut rekod di surat ni, orang no 4 dah di notified", macam biasa saya cakap ikut fakta.
Saya cakap sambil tersenyum kot. Harap2 suara saya tak keluar macam Miley Cyrus.

Saya fikir sangat x adil kalau mereka menuding jari dan mengutuk saya secara berjemaah. Nanti, tambah pula agenda memaki dalam meeting sambil disambut dengan dengan petikan ayat Quran oleh geng Lindungan Kaabah.

Lepas tu pulaukan, sampai surat ke apa2 info langsung tak nak bagi macam yang Lava dan rakan2 buat dahulu.

Cuma kali ini saya mentally prepared.
Saya cuma fokus pada d Kids, n harap mereka will benefit from ThIs event

Walaupun tudung saya pendek, saya yakin ada kehidupan lain di alam yang lain.
Harap2 di sana ada bahagian yang lebih baik untuk saya.

Meanwhile, semoga Lindungan Kaabah sihat sejahtera, dilimpahi rezeki yang mewah dan tercapai segala hajat duniawinya. Semoga hatinya lebih girang dan tak perlulah dia baling batu sembunyi tangan lagi.

Menzalimi orang, sambil menyorokkan fakta, sambil tazkirah orang tu suruh muhasabah, jangan ada dendam dan selalu memaafkan....
perghhh tinggi betul konfidensinya itu.

Dan, semoga Allah tak terbalikkan hati saya pula.

Thursday, April 21, 2016

Birds of d same feather....

Hari tu saya tanya Lava pasal bagaimana hendak membeli kaki payung. Tapi dia punya sagesyen macamla dia baru kenal saya semalam.

Sudahnya dia kata, " perempuan2", heh...
Saya perempuan yang x melawan cakap, jadi saya ambil bantal, tutup muka, nangis hingga tertidur.

Besoknya saya ada exam. Saya berkira2 nak g ke Ace atau Houz tapi saya tak reti nak cakap dengan orang hardware tu..
Ok saya memang pompuan sejati.

D next day, saya saja tanya khabar abg bro bila dia tanya saya nak sesuatuke?
 Dia kata Lava yang cakap n "mula dia cakap pasal kaki payung tu aku dah tau dah ni mesti zan yang nak",

Saya pompuan yang predictable. Tak payah cakap pun orang tau saya nak apa kot..

"Lain kali x payah nak susah hati. Nak apa je cakap..", abang bro memang baik, tapi saya sangat pemalu kot bab cenggini.
It took me years nak bukak mulut (n hati hahhahahha) dengan Lava.
Takat mintak tolong alihkan keter saya ok lagi..

Abang Bro sebut barang yang dia perlukan, saya ajak Jiha n Mai g kedai hardware n beli. Kejap je Abg Bro buat. Lorr... Senang je rupanya..

Saya beritahu Abg Bro saya tak tau nak tolong. Dia pun ckp x payah tolong sebab senang je kerjanya..

Saya ambil bulu ayam dan mula mengemas meja Lava. Bersepah betul pun.. I noticed there r boxes which weren't there in d first place. Things from his old room.

I thought he said d room was given to him. He had discussed with his New besties, how to convert d room.

Honestly, dah banyak kali saya terserempak mereka berdua ( d besties) spent time early in d morning.
Dulu, when I reported about soklan bocor, d New besties snapped at me in d meeting room. Lava was d ones yang called n cakap he didn't approved what d besties did.

Saya kisah pun tidak, saya lebih geram kenapa Lindungan Kaabah boleh playing victims pulak. Padahal saya cakap dengan evidence kot. Kalau evidence tu x valid, tunjukkan yang betul, tapi tak...
 Quote ayat Quran segala...
Untungla jadi orang Islam, x payah buat kerja, tapi gaji dapat,  pun boleh masuk syurga... ( heh?)


Funny enough, Lindungan Kaabah tu pun bff Lava juga.

 D next yr the besties was appointed to replace me. I have nothing against d besties,tapi sangat paradoks la Lava ni, kata x suka tapi...

ThIs time around,  I dare not think what his friends will do should I get that room instead of him. I dare not think what Lava tried to scheme behind my back.

Yang dulu itu pun masih beri nightmare hingga sekarang, kalau mereka kenakan saya lagi, entahlah...
Harap2 saya sempat lari jauh sebelum...


On my way out, I saw his space was occupied by that Woman.
I almost laugh out loud.

Even after he said takder apa2...
Hahhahhahahhaha
Dia nak tipu siapa sebenarnya?


My friends were right...
Jangan mudah percaya (cakap Lava)
Juz wait n see..


After years,. Saya tetap juga perempuan
Yang Lava x kenal.
Saya tak mau bermuka2 juz so people will help me out, will like me more or will look up at me.
Tak pernah seumur hidup saya buat begitu, n I wont start now.

He never knows me.
Tapi saya fikir, I know him like d back of my hand.
Jadi sebelum pisang berbuah dua kali,
Saya angkat kaki sajalah...


Cerita terhenti di sini.
Yang tinggal cuma kenangan.

44/2016

Juz a Quick update.
D Girls n I r busy preparing for a day camp.
D good thing, d Girls r so efficient,  at d eleventh hour pun muka masih manis macam gula madu.

I like d fact that all of them r sofΕ₯ spoken n very quiet too.
My friends la yang selalu puji n I will say, " derang ni menurun perangai cikgu dia kan..."

Okk..
Last year, there was a girl yang testing my patience. At one event she made a scene n I send her home.
Masakkkk saya kena sindir sebab lebih lambat sampai daripada Tuanku Permaisuri. I was extremely grievance over d matter.

Early ThIs year she did it again.
Time orang tgh kalut n x cukup manpower tu la dia nak berhijrah ke kumpulan lain.
Jadi, I told d Girls, kalau orang nak angkat kaki, jangan dihalang.

Sebab d nature of d Girls ni x cakap banyak, so Nobody talk about her anymore.

Funny.
Today I was clad in my Black telekung when she came. Juz done my Dhuha n I was alone in d musalla.

"Teacher saya minta maaf", dia cakap.
"oo.. Duit minyak hari tu bila nak Bayar?" saya terus tanya..

Saya x pernah ajar anak murid buat perangai macam2 bila ada event.
Saya beritahu mereka loyalty n stick to one another sangat penting.
Saya tunjukkan mereka, be selfless because life is so short.

Tapi kalau dah nak juga buat perangai berbagai2, nak juga melompat ke kem lain sewaktu tenaga dan masa anda sangat diperlukan, rest assure,  go in peace.
Gud riddance kekdahnya...

On second thot, saya fikir dia sengaja tunggu saya lepas solat nak reconcile.
Drama tul...
Dia ingat Ticer dia macam Mira Filzah dalam slot akasiacerekarama ke hapa?


Cuma dia x tau.
Atas sejadah ke x, u did something bad tarnishing d Girls' image...

U r so finished..

Sekian.

Wednesday, April 20, 2016

43/2016

" Ticer nanti belikan coklat Daim tau", Soliehim pesan bila saya beritahu akan cuti satu hari untuk menduduki peperiksaan.

" Tapi I g KL je kot..," Saya konpius.

" takkan kat KL Xder kot..", dia tanya..

Nampak x permainan budak2 ni. Jadi lepas exam saya redah kesesakan lalu lintas n menuju ke KL.

coklat Daim xder,  jadi saya beli Kinder Bueno. Selalu kot d Kids ngada2 saya x layan, tapi Soliehim had work Hard ThIs year.
berusaha dia nak hafal skrip. Mokcik terharu..


 Takat cekelat sebijik dua, xkan habis gaji saya sebulan.

ThIs morning I went up n distributes d chocs.
Saya harap hidup mereka semua pun akan sentiasa manis because they had been nothing but sweet to me.

Lap ya!

Tuesday, April 19, 2016

Lenggang kangkung.

Seumur hidup saya percaya saya sangat gabra orangnya. Bila saya stress n banyak berfikir, jangankan barang2, kunci kereta pun saya boleh hilangkan sewaktu keluar dari kereta nak isi minyak je pun.

" ini kot bawak anak, anak pun hilang jugak ni", tegur pakcik penjaga pam minyak tu. Saya speku dia x puas hati sebab dia pun kena tolong carikan setelah dua orang kawan saya cari pun x jumpa.
It was years ago, tapi saya x lupa...
Sentap tau..

Hari ni berkali2, Yuhanis kata saya relaks sangat.

Oh lupa. We had final exam. Supposed hari Sabtu lepas, mokcik ada show (heh?) so kena postpone.

Saya dah keluar rumah awal 45mins, tapi mana nak tau tersangkut kat susur keluar Jalan Duta. But still, I managed to be in d room 5 mins earlier.

Saya g pantry n make Coffee. I was stArving. By the time I came back, d invigilator was there n she distributes d exam paper.

Since, nombor talipon saya dikongsikan di surat panggilan kursus, jadi gigihla orang menalipon. Kena layan la kan...

"relaxnya..."  Yuhanis tegur lagi.
Kerja babysitter macam ni la, dalam talipon wayang, tapi dalam hati,  seteresss....

By noon, mix cheese tart sampai. I went down to get it.  Kak yoshida yg jual, sedap Sungguh!

Saya g ofis n hantar sepinggan. Bukan ada niat lain ye, sebab sedap sangat, harus dikongsikan.

Later, Yuhanis n I had lunch. Leftover org je pun.. Tapi mmg sedap!

Bila petang talipon busy lagi. Terpaksa juga saya entertain, sambil jawab soalan exam.

"tenangnya Izan ni", Yuhanis tegur lagi.
Nampak je la tenang, padahal saya striving to complete all 6 questions on time.

Balik rumah, saya check whatsapps group.
Hopefully, result pun semanis kenangan hari ini:)

Monday, April 18, 2016

5,6 ratus je pun.. Nak cakap pun malu

Saya dengar hampir terjerit..

" Kak.. Sangat banyak tu..."

Mari saya cerita dengan betul ikut kronologi. I planned to register d Girls for Anugerah Remaja Perdana.

Tapi mereka kata, they will come n settle d food Bill.
Mokcik terkesima chuols.
They did.

For d past months I always dropped by kat Pejabat Belia, pasal hal tu...tapi hari ni baru saya tau, we will get some money.

" sikit sangat cikgu, akak nak cakap pun malu", dia cakap.
" Laaa Kak, masa kita register tu kita x tau pun akan dpt duit.", saya jawab jujur..

"sikit tu berapa Kak? Kita curious Kak", saya tanya.
" alahai adalah 5,6 ratus je", dia cakap..

Tu yang saya terjerit..
Kalau saya dapat duit RM500 untuk buat program sepanjang tahun pun saya dah boleh melompat bintang.

"tapi nanti, bila tauliah, Kita keluarkan duit lain cikgu, dalam 5,6 ratus jugalah..", dia cakap nak memujuk.

" Kak... Banyakkkknyer" saya jawab...

Honestly, tahun lepas saya buat Year End Play, sebab katanya boleh dpt duit, so saya x mintak duit budak pun.. In d end saya guna duit saya.dulu, tapi dah dua kali saya tanya mereka senyap je, jadi saya halalkan.sajalah..

Setiap kali buat program utk d Kids, despite ada kertas kerja n all, x dapat pun duit except d last ones sebab saya mmg pau Lindungan Kaabah habis-habisan.
Selalunya dengan orang lain saya x sampai hati nak bising2..

Bila kena ferried d Kids, satu tahun tu satu sen pun x dapat. D next yr baru saya tau sebenarnya mereka claim tapi x beri saya pun. Saya fikir dia x beri sesiapa pun, tapi depan orang dia Acah2 duit dia habis banyak.  Bodohnya sebab saya percaya.
Saya tau sebab ada yang hangin dan mengadu pada saya.  Nasib baik saya nasihatkan dia sabar time tu, sekarang mereka berdua macam isi dengan kuku, kot x mau dia petik nama saya itu n ini. Fox!

Given dat amount of money, perghhh..
Heaven!

Terasa sungguh Semekin kerjaya saya ni.


Lava Saga

Hari tu bila saya marah saya karate Lava

Either memang Lava bersalah (hehhehe) atau sememangnya dia sangat sabar mengalahkan Fauzi Ishak tapi lepas tu kitaorang kawan balik.

Nak kata macam biasa,  dah tidaklah, no more funny video clips, no nope beautiful songs n texted pun macam diedit berkali2 nampaknya eh?
Profile pic pun dah konsisten.. ✌

Pada suatu hari saya nampak dia duduk mengadap air-con.  Hari sangat panas. Sangat2... ☀

Saya pun duduk menyempit. Macam yang selalu saya buat Bertahun2., we talked Shop for a while..

Then

me: ada cctv la..
Lava: memang la ada...
Me: eh... Hari tu kita..
Lava: ha tu la...
me: alamak cam mana nak delete ni?

Harap2 cctv tu malfunction la..

Me: ada x  kita mintak maaf?
Lava; Xder pun.


Kita pun konpius. Dulu dia juga yang ajar, tak salah kita minta maaf walaupun kita tak bersalah.

Jadi saya tunggu Lava mintak maaf.
saya tunggu dia kata ayat tu.. Lama dah ni. Saya memang bersalah. Yang tu.saya mengaku, tapi dah dia ajar cenggitu,  saya x mo la melawan..

Nampak sangat Lava dah berubah.
Janganlah berubah.

Kembalikanlah Lava yang dulu
Kembalikan..







42/2016


Syukurlah pagi2 I got A soothing text. Jadi tanpa menyiasat saya terus buat meeting tergempar with d Kids.
Pembahagian tugas saya dah buat pukul 4 pagi tadi. told u, I dont hv much time to splurge nak layan orang yang kurang berusaha.

Saya cakap dengan jelas dan nyata dengan d Kids.

" In more than 10 years dis is d first time event ni nak dibuat. It is Hard. Time consuming but I still want to do it. last year, I planned to produce few QG. Too bad, I realised you wont b able to.succeed because we hv no qualified trainer around here. nak ke Ipoh every weekend, laratkah kamu financially!
U might not be able to b QG, tapi d sisters before u pun x sempat merasa apa yang all of u rasa today.
I didn't do ThIs for myself either. At my age, Xder pekdah untuk diri sendiri pun saya dapat from all these.
I worked hard so that my students will benefit from it. Iot is ur time to do something for others."

Semua pun angguk2 tanda setuju. Afterall setiap kali saya bawa mereka mewakili sekolah, saya akan beritahu cerita ini.

When I became Head of Advisor, I tried buat macam2 fun xtvt. check kat Facebook, kalau x percaya. Tapi ramai yang lari ke kelab lain sebab they wont b able to get any certs.
On d second year, I advised 3 Form 5 students to join other club, sebab kasihan mereka x aktif n.x dapat collect sijil.
They refused, instead they asked " kita Xder sijil ye" n it really broke my heart.
So I made some noise n they chose me to b d Ketua Darjah. I accepted it dengan niat, my 3 Girls will get one cert each.
Goshhh turned out ALL the Girls got certs when they involved in various state level activities.

"Jangan lupa jasa 3 orang kakak awak yang setia tu", selalu saya ingatkan mereka.

Saya harap, macam juga kakak mereka yang bertiga tu, yang ini juga akan setia dan selfless..



Sunday, April 17, 2016

41/2016

Selalunya saya ingat nama bekas anak murid saya. Kalau terserempak di mana-mana biasanya saya yang akan menegur dulu, tanda ingatan tak pernah padam kekdahnya.πŸ’–

Semalam saya tak terserempak dengan seseorang yang pernah berkata, " Nanti kalau saya dah berjaya saya tak akan lupakan Teacher",✌
nakal budak ni, jadi bila dia cakap dengan tulus ikhlas bertahun dulu ( I even blog about it), gilerrr tersentuh hati kristal mokcik tau..πŸ˜₯

"Nak pergi mana?", dia tanya. Saya tuding jari pada anak buah yang 4 orang dalam kereta tu. Dia tanya lagi... Ok yang tu x penting.

Me: Mat nak kerja ke?
him: Saya cuti hari ni.
me: Mat kerja kat mana.
him: Saya kerja Bomba kat xxx
me: Mattttt... Hebatnya kerja bomba. Tahniah tau. Kenapa x cakap..
Him: Saya ada share kat Facebook sekolah..
me: ye Ke? Rasa macam x nampak pun. Kita kan kawan kat efbi.
him: Ada.. Cuba tengok post Azlan Shah
me: tapi... Azlan Shah err ( by ThIs time saya dah konpius dah), tu nama.... Siapa?
Him: saja saja je guna nama lain.
Me: hehehheheeh..

Agaknya seumur hidup saya akan terhibur dengan bekas anak.murid ni... Sejak dulu, dia ni suka kasi kejutan.

Tapi takper.
It makes my job fun n exciting.

Mungkin saya patut tukar nama efbi saya to something Errr... Exciting.

How about Mira Filzah?😜


Friday, April 15, 2016

Tahun depan saya MESTI dapat APC

Mesti! Saya dah mulakan usaha dari semalam.

Jadi pagi ni few people tanya pasal kerja yang saya tak buat.

" tak tau ke macam mana?", dia tanya baik2.,
"kita x mau jawab Kak. Kita nak buat2 tak tau je", saya jawab.
"Habis tu kalau Xder orang buat, takper ke?" dia tanya dengan hormat.
"Tu yang dapat APC tu x buat pun, kita x nak buat, tahun depan kita mesti dapat apc juga..masa tu jangan mintak kita belanja ye", saya jawab dengan senang hati.

Saya buat lawak macam yang diorang selalu buat.


"Ijan x puas hati dengan (orang) yang mana?", dia tanya. Bunga2 nak bergosip.
Honestly. Saya peduli pun tidak.
Jadi saya ketawa saja.
Few people saya pergi ucapkan tahniah. Those who I did not, means I beg to differ kekdahnya.


Eh.. Serious pulak derang ni...
One even came n wanted to slow talk.
(Macamlah saya baru kenal dia semalam. Heh?)

Hekelllehhhhh...
No, I told her, I have no comment.  I insisted dat I will never answer such question.
The thing is, I just couldn't care less.

Saya lebih takut kalau terambil hak orang.

Besides, kalau dah geng lindungan Kaabah tu pergi kat boss n komplen about dari hal suratkhabar je pun sampai la pakai tudung kain langsir (hahahha) manalah maunya nak dapat appraisal bagus.
Thanks to them.

Jadi selagi mereka wujud, bolehlah saya fokus nak buat kerja kerana yang di atas sana, sebab nak kejar APC mmg konfem x layak.

Dan saya harap geng Lindungan Kaabah itu akan terus prosper di dunia ini, sambil acah2 "aku tak nak (Anugerah ituini/APC),  tapi orang dah bagi aku ambikla".

Kalau saya ada kuasa, saya pun akan bagi semua anugerah pada mereka,
 so that hati mereka akan girang dan tenang, jadi tak payahlah mereka aniaya orang lepas tu suruh pulak semua orang muhasabah diri sambil petik ayat Quran 4,5 mukasurat.

Back to d topic.
On my way out, someone asked me about something.

Dat something which makes me So furious yesterday.
Damn furious,  saya terus balik rumah n menangis sepanjang jalan.
Blardyyyyyyyyyyy helleberry, saya mencarut dinding yang tak berdosa.


But today, d two of them, tanya soalan yang sama. Fishy...
They even go at great length to avoid bringing up d topic.
Instead, they asked about something else, langsung tak sebut sebenarnya saya dah terlewat submit.  My fault.
I hv a hunch mereka berdua berpakat to help me out.

I think I m 100% positive when d ones who ignited bola2 api itu called few times.
I don't have to pick up to know what transpires it.

Jadi saya balik rumah, dan menangis lagi.
How could I b so ungrateful to these caring n helpful person?

 They've been nothing but supportive from d day we met.

Did I say nak bertanding rebut APC next year by not doing my intended task?

I must b crazzyyyy..
How could I do that to these two beautiful People?

Jadi, dengan ini saya nyatakan dengan jelas dan in public,
Saya x jadi nak bertanding APC next year.
Saya nak siapkan kerja yang saya tak mau buat tu..
Mereka berdua lagi sebok, tapi ada masa nak tolong saya.
Takkan la saya yang babysitter gred E ni pun sibuk sangat sampai nak buat hal semudah tu pun x boleh


I realised, I had something money can't buy.
It is really up to me to keep it or break it.

Thanks buddies.
#nangesss






Thursday, April 14, 2016

40/2016

At one point saya sangat discouraged n rasa malas nak catch up dengan dis New batch.
Asyik tukar2 je.. Pening mokcik.

Tapi after 2nd meeting dah dapat chemistry gitu hahahahaha..

So, today we had reading class. Practice pronounce difficult words je pun.
Since d class is bigger, we have to make do with having class in d musalla..

" let pretend,  now is spring n we r on a Green meadow " berangan is Cheap kekdahnya.

They r allowed nak.roaming n lied down ke hapa ke. A blessed!

Aktiviti kedua tulis sajak.
Group work la of course. 3 in a group.

" Teacher, boleh x saya masuk group tu sebab saya x cukup geng," asked a boy.

" no need. Let US form a group", saya pun jawab n invited a girl yg Xder group jugak.

"Group dengan siapa ni?" dat girl tanya.
"Zik n.I", saya jawab.

Yang saya tak sangka, her friend yang semalam saya bagi nail clipper suruh cut her long fingernail pun berlari nak masuk our group.

Pendiam kot budak tu..
Buat poem memang fun n testing my patience. Bila masa presentation..

Masing came out with fresh ideas.

I like!

39/2016

" tadi tice kat surau kan?" a girl tanya.
" ha'a... Do u hv class there?", saya tanya semula.
"Nope, I was alone" dia jawab.
" sorry, tak sedar u were there", saya kerut muka n rasa sungguh I proper x bertegur..
"no Teacher... Its ok... Saya nk cakap saya nampak Teacher je.."


The thing, for d past few days, I couldnt sleep much.
Yesterday, HE called, saya cuba. Saya tahu beliau mencuba. Tapi...
Saya kata ye saja.
Stress betul.
Tapi mana tau it will b d beginning of d prosperous Journey.

Boleh ke lena.
Sudahnya saya terlelap selepas Dhuha.

"tice macam x ok ni..?",  sengajakan diorang punya taktik..
"tak kot... I m thirsty, it is so Hot outside", dan2 saya menyalahkan matahari..

Sol n Adik went down n bought a tumbler of iced tea. fit served to everyone.

Padahal diorang boleh je beli berkotak2 air kalau nak minum, tapi bila served freely macam tu, memang memasing eksaited (termasuklah urs truly)

" sambil tu tangan berjalan ye.. Siapa x siap latihan, denda singgit", saya ingatkan.

" Teacher.. Air tu limaposen je kot..", diorang komplen.

Heh..

Ingat kot dapat air free x payah belajar?
Atau juz because u r not emotionally Stanley x payah kerja?

Wednesday, April 13, 2016

Bunga2 berguguran...

"Laaa... Cakap saja... Apa yang susahnya?", my superior asked. Bosan kot dia.

Prior to dat, saya yang beria2 nak satu projek, dapat, tapi bila Xder Black n White, tak sanggup saya nak buka mulut n tanya.

" Go n ask lar", dia cakap... Nyampah kot dia tengok saya terhegeh2.,
" Can't, somebody want dat room too", saya cakap.
" You booked first kan?", dia pressed harder.

Duhai Tuhan.
It is not dat easy.

So, saya beritahu how humiliated I was when my paper was remarked. They even went to d bosses n mengadu how a lousy Teacher I m. It all happened after I was appointed as d ketua Darjah.

" izit jealousy", tanyanya lagi.
"not really." Saya jawab dan masukkan lagi dalam list.

How they dropped me from d team, after  I pointed out pasal soklan bocor tu. Nope, I didn't go into d details.

"Being dropped,  I dont mind, but went to d boss asked me to b dropped, habisla appraisal I, looked like I m not a team player, rosak my reputation kot..." saya beritahu. Sampai situ je.

Maafkan saya kalau sampai sekarang, saya masih rasa terhina. Sampai sekarang dalam doa, saya minta Allah kirimkan rakan2 yang baik dan takkan aniaya saya lagi. Sampai hari ini, hati saya sangat terluka dan kalau diberi emas selori pun, walau ketawa bersama dari pagi sampai malam pun, saya tetap mohon Allah kasi pembalasan yang adil kepada mereka semua di sana nanti. Katanya ada pembalasan yang adil di alam yang satu lagi... 
Kita kira di sana sajalah, saya cakap 2 tahun dulu to one of them yang texted beritahu "ada orang x suka saya". 
Saya x main2. saya sangat yakin janji Allah itu benar.

I mentioned how someone tengking me in d meeting and accused me of 'menganiaya' kawan2 for reporting it.

"tapi how could I look at d Kids face kalau I diamkan hal ni?", saya tanya.
.....

I told them about, how these people, will asked d New ones, "boleh ke kerja dengan norizan adnan", as a starter to recruit more followers.

"I m juz so tired of their antiques, so to speak", saya cakap. I tried my best not to cry. " thats y I tak mahu tanya. Nanti mereka kenakan I teruk2 macam dulu. I x sanggup dah..", saya beritahu sejelasnya.

"why didn't u tell d boss?", dia tanya.
"I never do things like that. Ever", saya cakap.

Tapi yang di depan saya tu pun boss jugak. Heh?
Bezanya, saya kenal dia dah hampir 5,6 tahun.  X rapat pun.

Cuma dia pun pernah beritahu lama dahulu orang yang sama telah menjadi batu api dan membuatkan seseorang mengutuk nya publicly.
Ketika itu saya cuma beritahunya, orang yang mengutuk itu sebenarnya baik cuma mungkin dia mendapat info yang salah.
Yang batu api itu saya bagi hint, juz b careful..

" you shud warn me, so it will save a lot of headache", ehhh Tiba2 kita pulak disalahkan hhahahha...

"Nope. That is something I WILL NEVER do", saya doa akan terus istiqamah.

"Sometimes they did silly things n People pun percaya, like he took my newspapers n I was quite mad, dan2 dia g canang I was being rude", saya cerita. Hahaha..

" I know, he told me..." dia cakap ketawa jugak..

" The day yang dia lari kejar u tu kan..", saya cakap n ketawa...

"Oh u know? But you keep profesional eh?", dia tanya semula.

Hahaha...
" Whenever People did those degrading things to me, I will look at them n PuΕ₯ on my defiant face. Because I m single, People always think they can do anything to me. So in front of others I have to pretend I m as Hard as Stone, stronger than Mountain. Balik rumah, I nangiss lar.." tu ayat dlm blog. Bila bercakap, xderla saya flowery 🌼
.
Sudahnya, 45 minit saya ambik masa nak minum segelas nescafe ais je pun.

Macam biasa, kami berpisah dengan senyum ketawa.
X dapat bilik tu pun, saya tak ada hal punya, saya cakap sambil ketawa lagi..

Dalam hidup ni, Xder apa pun yang nak direbutkan. Kalau orang nak sangat sesuatu, kita bagi je la..

Nak sangat nampak hero,  kita bagi la..
Nak sangat nampak lindungan Kaabah, ambikla..
Nak sangat nampak terer, kita persilakan saja...

Kalau dia buat sesuatu yang kurang bersyariat, kita tegurlah.
Kalau kurang amanah, kita tegur juga.
Sebagai kawan, kita pun subahat sama kalau biarkan.

Kalau kurang waras dan sampai menganiaya, kita angkat kaki sajalah.

Hidup ni pendek sangat kot nak berbalas dendam bagai...
Saya juga berdoa supaya saya tidak akan menganiaya sesiapa dalam kerjaya saya

Nite peeps.

Bunga2...

Pernah x korang sent e-mail pukul 4 pagi?
Saya buat. Dengan air mata yang x mau kering kekdahnya...

Nothing personal, biasala mokcik cepat nangis bila digasak kiri n kanan.

Si A cakap, " x boleh... X ikut SOP"
si B cakap, " Kenapa x boleh? Upper echelon pun beri kenapa yg Cikai2 kata x boleh pulak?"
Si C cakap, " Saya dah cuba tolong"

Saya duduk n menangis.
Rasa mcm nak nyanyi je, " pernah kah kau terfikir seketika, berada di tempat ku.."

Come on. 
In 10 years time, ni la baru first time nak buat. D organisation is in dire need of Change to prosper.

Few people approached me. I m gud enough in identify ppl yg tanya sebab nak bergosip atau genuinely to help.
In my position, I avoided gossip sebab takder apa pun yang nak didramakan.

I was right when dis morning a person told me, ada org tanya dia if d program jadi or not. Instantly I know, mereka bergosip di belakang.

" beritahulah kalau ada apa2 nak tolong ", dia cakap. Saya tengok je kecik besar kecik besar.
Mohtip sgt nak bergosip.

Tolonglah faham.
In my position, ada baaanyakkkk hati yang perlu saya jaga, kerana mereka pun in d past sangat menjaga hati saya juga.
Ada banyak air muka orang yang perlu saya fikirkan.
kerana in d past, mereka pun seboleh mungkin menjaga air muka saya di khalayak juga.

Yang tak menahan, bila saya tidak bercakap, mereka bergosip kononnya saya ini tidak mahu berkawan, kera sumbang dan ikut kepala sendiri saja.
Macamlah umpatan mereka tu kalis neraka.

Yang seronoknya, ramai pula la yg x tentu hujung pangkal masuk kem.
Yang sebuk nak beri nasihat pun ramai.
Yang sibuk nak tunjuk baik,  ehhh beritahulah apa nak tolong pun ramai juga.
Padahal, kerja mereka sendiri pun tidak selesai, bila saya tegur n minta selesaikan, mengadu pula ke sana ke mari.

Mokcik sangat fed up.

Malam ini pukul 10.49 makcik terima e-mail.
Nangiss..
Somehow.. I failed her...
Tak, ayatnya murni2 saja. Tapi saya still rasa hopeless.

Pukul 11.48 p.m. another e-mail.
Saya baca dan faham. Saya cuba. Dia kata lagi.

Saya tak nangis dah.
Terbayang bunga-bunga harapan di situ.
Tapi saya harus kunci mulut juga. Kalau dah ada hitam putih, barulah boleh canang.
Haishhhh...

Kalau jadi, nxt week wud b hectic.
Tapi working with equally hardworking ppl, saya x risau sgt.
Fuss free People.

Macai makan dedak ni saya x berapa tahan.
Geng Lindungan Kaabah lagi menyusahkan.  parasit.
Kalau saya x fikir d Kids, memang saya baling tong dedak kat muka sorang2..

Yang, wud u prepare all these stuff? Saya tanya cenggitu je dgn d Kids, chances, everything wud b in place.
So?

Kenapa diorang x pernah terfikir macam Siti Nurhaliza

Andai kau jujur memahami
Tidakku menjauhi....



38/2016

Kelas sama.
Cerita lain

Yang satu belajar pasal book review. Bukunya pasal AIDS patient. Patut fokus pada buku, tapi mokcik fokus pada AIDS, siapa yang highly risk to get it kekdahnya..

" Saya tak peduli siapa tau, tapi kalau ada yang buat kerja terlarang di Chow Kit, saya tarik awak depan orang ramai tu. Saya tak peduli" Saya cakap tegas..

Everyone ketawa beria.

" Eh.. Teacher ni.... Teacher ingat lagi?" asked Q. Muka berkerut.

Gila x ingat...
First time saya dengar budak cakap pasal bisnes kat Chow Kit kot...
Gigil mokcik masa tu..

.................
I noticed, kerusi tu dah goyang. Sendinya pun dah tak berapa nak bertemu...

" K jgn duduk di situ, nanti jatuh ", saya cakap..
" Boleh la Teacher...", dia jawab..
Eh... Dia ni...

" kalau K jatuh n injured, siapppppp!", boleh je saya guna perkataan murni2 tapi....
Terus dia bangun n ubah kerusi..

Later saya cerita pada the other friend, pasal K. Mohtip betul semua benda saya nak cerita..

Hari ni saya tgk sisi the other friend yang saya x pernah lihat.
Hari tu saya cakap apa ntah n Yong terus peluk n I was like.. " Wehhh ko jgn memain Yong, geli kot...", saya cakap.

Hari ni bila d other friend cakap dia lobi, dan lobi baikkkkk punya supaya K dapat qualified ke kebangsaan, saya rasa saya nak hugs n kisses kawan saya ni.

I puΕ₯ high hopes on K.
In fact, being a form Teacher, gigih saya brainwashed K supaya live up to d expectation.
When everything nampak kelam, saya beritahu K, "Teacher nakkk kirim keropok lekor nanti."

" hari Isnin nanti ada jual kat pasar", K boleh jawab cenggitu. He did not try to b funny. Polos betul budak ni.. Tu yang saya suka tu.

Knowing dat he might compete in Terengganu with d other friend's effort n skills. I couldnt hide my Joy..

"I love you tau...", saya cakap sambil tersengih koyak mulut. Takkanlah saya nak hugs n kisses pulak. Konfem bunga2 neraka kot...

" Nanti aku nak beli sutera", d other friend cakap, sambil tangannya skrol henfon..
Another first gak ni.
Selalu mukanya serius je kot...

"Wehhh kan ari tu dah dapat 3 helai?", saya tanya.
He mumbled something, tapi saya x ingat..
Might b to repay his loved ones kot..





Tuesday, April 12, 2016

Mungkin sabar..

Setiap minggu ada tugasan. Ini minggu terakhir sebelum final exam.

Minggu lepas saya dah sent 2 buah. Semalam satu. Hari ini dua.

Means ada lagi 3 tugasan.

" tolonglah semak," Saya menempel di tepi Lava.

" Aku nak rehat dulu..", Lava berkias, tapi mokcik sangat pushy. "Nanti kita bayar kan...", saya konsisten mengada2..

Lava tetap tolong, separuh hati ke Xder paruh langsung tu hal lain.
Biar dia benci saya sepenuh hati.

"Jie, can we b nice to people but at d same time we hate them so much?", saya tanya Jie, sambil nangis.

"is d past still haunting u?", Jie tanya.

"All d time", saya jawab, air mata meleleh lagi.

Orang kata, kalau benci, kita perlu semakin dekatkan diri. Semakin cari titik persamaan.

Saya cuba.
Sehabis baik.
Belum jumpa.


God knows I tried!


Benci

I talked to a friend yesterday. Dia berusaha berbaik2.  Perbualan kami pun baik2 saja.

Tapi sepanjang malam saya tak boleh tidur.
Hari hujan.
Tak. Bukan sebab itu.

Saya teringat pada satu malam hujan lebat beberapa tahun dahulu.
Saya duduk seorang di dalam surau, unable to sleep also.

I remembered it all.
D humiliation,  d betrayal n d pain

Macam dulu juga,
saya bangun, ambil wuduk, dan bertanya..


Sampai bila?

Monday, April 11, 2016

Flicker of hopes

Since d semester resume, saya dah sindir Lava about d scandal.

"Mana ada hahaha", mohtip kot dia nak ketawa2 time orang Serious kot...

Sentap mokcik...
He was being extra caring, extra nice, extra attentive... to make short semua pun extra la...
I was being rude to him. Tapi Xder plak dia balas. Macam Xder apa kekdahnya..

D final blow was he called asking me to go home.

When was d last time he did dat?
πŸ˜‡

"Oh.. I left my bag in d room", saya beritahu, terkejut. I was about to get it from his car, when he said, "Xper.. Nanti hantar".

I juz cant believe my Ears!
Kiamat sudah dekatkah? Tanya mokcik di dalam hati.
Lagi x ble blah seeing him opened d door n later accompanied me to dat room (he waited outside of course).
He was all smiles. Heh?

"It was never happen...", saya tercakap pada kawan yang saya temankan sehingga terlupa Lava dah tunggu tu.. ( sorry Lava, termulut Tempayan pulak)

"He was juz being charming", kawan saya tu cakap.
Nope. I dont think so.
Saya kenal Lava 70% lebih daripada dia. Lava could b romantic, seductive n charming at d same time.

In my humble opinion, Lava sedang MABUK πŸ’–. Kot x jangan harap dia nak bersabar bila saya tertinggal barang heh.

Terus saya jadi makin marah.
" Dah tua2 x payah lah nak bersKandal! ", saya sindir Lava di depan orang.
I could take it if he snapped
 He did not his usual self.
He smirked, n brushed it off like nothing happen. Ai kenot brain dat.

Ok. I m furious.
Let me PuΕ₯ it very straight.
There r Woman, yang saya tak ambik kisah pun kalau Lava berbaik2.
Kawan je kot... Saya peduli apa..
 Tapi yang INIA saya tak yakin. Saya takut Lava dipukul orang.

Saya takut err... Okk nak tulis pun x sesuai. She is married. Tapi ORANG KATA she has anak ikan. So to speak. Please use your imagination.
dulu, bila orang bergosip about her, saya yang beria kata tak mungkin, tapi seeing Lava so close with her,....

Okk.. it is not about her. Whatever she did with her free time, is none of my business.
It is about Lava. his wellbeing kekdahnya. His gud name...

Lepas berminggu2 usaha x jalan, jadi cara yang bijak pada saya ialah cakap face to face.

"Apaaa dia...", Lava jawab bila saya marah2. He was furious. Saya pun takut juga..
" Nak marah... Marahlah.. Tapi jangan pukul kita tau..", saya cakap awal2 ngan Lava.

D truth,  sejak dewasa Xder siapa pun pernah pukul saya. Saya pun x pernah pukul orang, cubit anak murid tu adalah...

Saya tried nak cakap baik2 dgn Lava, tapi saya marahhh sangat.
He kept on denying it. Tapi banyak bukti kot... Saya mula mengungkit satu persatu, sambil bagi tazkirah heh.

Tapi in d end,
Somehow saya fikir Lava cakap betul.

Terus saya karate Lava. " Just STOP any contact with her", lebih kurang gitu saya cakap, tapi isinya lain la sikit..

"STOP It!", dahla pukul orang.. Lagi saya nak bossy pulak.

Lava x bantah.
" Kenapa x marah bila kita tuduh macam tu" Saya tanya. X puas hati kot... Very not him ok.
" Dah x betul, nak marah buat apa?", Lava jawab tersenyum.
Aikkk..  Lepas dimalukan di depan orang pun Lava masih bersabar?

Even lepas saya karate pun, Lava masih layan saya super-baik.
Since I know him 70% more than others, trust me, ada sesuatu yang Lava sembunyikan.

Cuma kali ini saya tak nak teka lagi. Mungkin hati Lava flowery 🌼🌼🌼 kerana sesuatu atau seseorang yang dia tak mau saya tau.

Since when dia kena report semua perkara dengan saya?







Saturday, April 09, 2016

Beli jiwa.. Diorang kata..

Waktu pagi saya selalu lapar. Bila lapar saya cakap bukan2..

" I personally dont think it is right. Yadayayayaya..", saya pun cakap panjang..bersembur2 saya nak justify buah fikiran saya yang acah2 bagus tu.

" tapi.. Yang itu yang saya edit", lect. Tanya.. Konpius jugak kot dia, pagi2 ada pompuan berjubah ckp banyak plak


"oh... Ye ke? Jadi fikiran kita sama la ni. Dokter, May we go for breakfast?saya rasa x fokus bila lapar", saya cakap sambil sengih muka x bersalah.
Nampak x...

" Boleh... Tapi sebelum tu, biar saya beritahu kenapa idea awak tu tak semestinya betul..", Dokter pun kasi tazkirah.  He had his point. Tapi saya lapar..

After breakfast,  dia tunjukkan lagi beberapa contoh. It was amazing. I must say they were extremely good.

" But then doktor.. I juz curious yadayada yadayada ", mokcik tak padan dengan esemen berlambak x siap, tapi bab mengomen nombor wahid.
... " Tapi.. Yang Dokter buat ni memang saya suka.... Sedap!", saya tambah.

To b honest, saya bukan ingat sangat saya cakap apa. Tapi classmates saya yang budiman yang tulis semula dalam whatsapps group.

Komen mereka jangan cakaplah..

Beli jiwa!
Diorang kata...

Cettt



Wednesday, April 06, 2016

Bila DIA jatuh cinta..πŸ’š

Hari tu saya, Adlin n Shahid duduk semeja during lunch.
Makan tak banyak mana, tapi bersembang macam sangat meriah. Mereka berdua ni pandai buat twist di hujung cerita hahhahaha..
Mokcik duk kat tengah asyik ketawa sampai nak pecah perut..

Shahid flashback zaman dulu, dia ada simpan hati dengan rakan sekerjanya. Mereka sangat rapat dan selalu berkerjasama.

" I memang nakkkk sangat dia", Shahid cakap. Muka sedih...

" Laaa confess sajalah..", kitaorang cakap. Kalau tengok muka dia memang sedih sangat. It was very long time ago, tapi dia masih teringat...

" tak boleh... Kita kawan baik... Nanti jadi awkward pula",  dia cakap. Sedih.
"It was a true form of makan x kenyang, tidur x lena n mandi tak basah" dia tambah. Sedihkan... Saya sedih jugak... Terbuai2 perasaan saya tau..


" I lost 10kg u know", dia cakap, dia sedih, kitaorang x..

" wuishhh banyaknya?", kitaorang tanya. Nada x percaya.

" 5 tahun kot simpan hati... Setiap kali nak makan, teringat.................... eh terus x lalu makan. Mana x kurus", dia terangkan. Melampau betul sampai hilang 10 kg..


Hahahhahahahha
Sorry..  Who needs slimming Centre anyway..
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Tak tau apa kesudahan cerita tu sebab both Adlin n I ketawa berguling2.,,

Korang buat apa bila simpan hati pada seseorang n takkan cakap kat orang atas sebab2 yang hanya korang je faham.
(korang dengar lagu cinta sedih2 eh...)

Saya takder pengalaman.
Bila crush saya pilih Lina ( nama manja) Saya redha je..x sempat nak kurus pun.
Now they r known as Mr n Mrs Brad Pitt.
X baik runtuhkan gereja orang kot..

Tapi kan..
I bet kalau zaman tu ada whatsapps, mau selang sari Shahid tukar profile pictures.
Hahahahahhahahahah

Macam ada seorang kawan saya tu. Saya fikir dia pun tengah menyemai bunga2 cinta terlarang juga.
Bila saya tegur, dia nafikan pun tidak,
 tapi gelabah semacam...
Agak2 la bang...

In 2 weeks dah 4 kali tukar profile pics.
So BBNU chuols

" ni dah kenapa? ", mokcik pun tanya..
" sajala suka gambaq pemandangan.." dan dan dia konar, n tokoh tambah... " Dah dia tu terlebih prihatin ", dia tuduh saya pulak..

Selalu pun macam tu la..
Sudah2 mesti norizan adnan yang salah. Padahal sejak 15 tahun dulu, saya memang cakap ikut fakta.
Macamlah dia baru kenal saya semalam...

Oooo.. Tukar , sebab suka gambar pemandangan ye...
Ok.

Let me remind u something.
 Idea datang lepas saya dengar tazkirah kat surau ( surah al- baqarah katanya)

Jadi saya sent profile pic beliau sebelum ini..
Hahahhahahahha...

Saya ingat dia akan sentap n x nak kawan 2,3 hari, macam selalu dia buat... Hahahaha tapi kali ni tidak pulak...

"Bukan tu gambar dari blog kita ke?",  saya pun tanya. Hahhaha..
Dia buat2 muka x bersalah... Kata suka pemandangan...

"ke sebenar uolss ni peminat iols", saya tanya, guna pronouns yang skema la kan...

Dia mengangguk laju...
Hahahahaha... Laju sangatt,  obvious bebeno ketidakikhlasan di situ.

I don't  buy it. Selama hari ni, x pernah sekali pun dia mintak otograf.

Cuba lagi bang..

Tuesday, April 05, 2016

37/2016

Pagi2 lagi hari ini mood saya ke Lautan Hindi.
Reason being, d kids was called to d stage sebab berjemaah x datang semalam.

Mokcik is sentap ok..
Terus mokcik mulakan kelas dengan tazkirah.
" x datang, surat sakit, takde jugak, datang sekolah"
"notes dah guna, dah kenapa disepah2kan?"
"ni haa... Kalau dah berhenti sekolah, kosongkan laci dia", "buang semua barangnya, x payah simpan lagi"

As usual semua pun diam membisu.  Dalam hati mesti stress.

" Bukankah perlu awak ambik nota? Salin.." lagi sekali mokcik hanginn..
Habit kot, bila diterangkan buat muka blur, then bila independent practice, tunggu kawan siap n meniru.
Heh...

Saya fikir tu kesalahan saya kot..
Jadi sekarang saya tukar strategi. Drilling lama sket.. Kena hands on. Kalau dengar je, xkan ingat pun..

"Group A, hantar buku hari ini juga. Saya tak mahu buku awak jadi buku rujukan pula. Yang lain, esok pagi, letakkan di atas meja saya", tegas tau mokcik...

" Teacher,  saya nak hantar.  Dah siap", said the lanky boy.
" its ok An, you can hand in d first thing tomorrow", nampak x betapa bertoleransi guru beliau.
"Saya dah siap. Saya nak hantar terus", dia jawab tegas, macam guru kelasnya..

Saya semak buku tu..
Mak aihhh betullah completed.
Sepanjang tahun ni dia baru buat 3 latihan,  dan ini lah satu-satunya yang siap.
X daya saya nak mengejar sebab dia ponteng 1/3 daripada keseluruhan hari persekolahan...

" eh... Betullah An siap...", saya cakap pada diri sendiri..
"Saya ada azam baru Teacher.." dia cakap serius tapi ye lah kan....
Time will tell..

In meantime,  mokcik pun cherished d moment saja lah..

Tapi..
Hati memang flowery habis la
🌸🌼🌻🌺🌷🌹🌸🌼🌹🌷🌻🌺

36/2016

"you STALKER me Teacher", seru Aida dengan nada yang serius.
Teacher yang ganas macam yisrael tu pun terdiam seribu bahasa.

Budak2 zaman sekarang gitu la... Ngan cikgu sendiri pun kemain lagi nak marah2, x puas hati...

Sentap mokcik tau.
"Aida, STALKER is a noun. Instead u should use STALK,  kecik hati I tau", saya cakap sambil ketawa.

D truth is Aida's boyfriend was my ex-student n he is in my friendlist.  So he always update status ala2..
HARI INI JUMPA KESAYANGAN
COMELNYA KESAYANGAN BILA TAK MARAH DAH..

Kesayangan ok..
Bahasa Melayu pun agak kekurangan di situ. Haha

Gitula kot.. Saya bukan telek sangat. And of course d boy tu memang baik jadi tidaklah saya ingin menjadi batu penghalang hahhahaha..
Hari tu saya cakap ngan Aida, " hurry up kesayangan", terus dia sembur U StalkER ME.


Tapi hari tu Le Aida sentap.
Hari2 lain, elok saja dia tersenyum manis and cerita macam2.

Comel budak2 ni..
STALK n STALKER pun x boleh beza😭



Monday, April 04, 2016

Fake friend g main jauh2

Hari ni betul2 muka welfare.
Fid gave cream puff.
Mr Azhar kasi fried vermicelli.

Baik kan hati diorang...

It is always d thot dat count.
To b frank, saya x sempat pun mkn, sebab someone called me about d meeting up North.

"what meeting?" saya tanya dengan muka nak nangis..

Saya selalu tulis, I did things because we r friends. Jadi saya kemas barang n bergegas nak ke Utara.

" x per, kelas hang aku ganti, hang pergi je..", said someone.  Kalaulah x masuk neraka, nak je I hugged him.

World is full of good People.
For that I  am so thankful.
Should one day, pertolongan saya diperlukan I will go extra miles to help him.

InsyaAllah.

Saya fikir hidup ni mudah je.
If ppl be nice to u, kita usahakan beri yang terbaik.


Tapi kalau dah buat perangai berbagai2,
Let me assume, kasi la Masseratti pun, x hingin iolss..



Sunday, April 03, 2016

Siti sets d bar..

Reviewnya gitula..

Since dat was my first time g konsert so x boleh la saya nak compare n contrast

To b honest penyanyi pujaan saya Xpdc, Micheal Bolton dan Anuar Zain. Yg lain tu gitu2 je..

Tapi suara Siti memang gilerrr powerful lain thanx to d Sounds system. Bestest!

Arrangement pun kemain sedap. Musicians tip top. Lagu2 n suara pun memang sedap n smooth.

My favourite was Biarlah Rahsia featuring Afghan. Perghhh...
Outtadisworld ai tell u.

Dulu2 Siti ni kayu sket, but now nampaklah dia makin tenang on stage. Dah doploh tahun kot dia jadi penyanyi.

vt,  awal2 ok. Hujung2 dah macam tengok cerita alihbahasa plak.
Other than dat, iols no comment.
Siti gumuk. Nampak kerdil je male singets yg dtg, except Afghan. So nampak cam nyanyi ngan mokcik2 je.  Sorry..
Tapi nak kurus bukan senang ye tak...

Baju pun cantik. Kalau siti jual preloved, saya beli, sebab rasanya muat, baju yg first tu. Hahaha.. But Serious cantik2.
Except tudung utk baju yg last tu. Baju cantik tapi tudung sgt kureng, gigih taruk awning sedondon baju. Hideous.
Mungkin pada org lain cantik kot.


Song choice, ok je. Ada 2 lagu, Baby n I x pernah dgr. D rest, semua org dgr x berbunyi.
Mesmerized.


 Seat pun ok. Ours kat atas. Org bawah gigih berkipas
 Hahahha


Oo.. Saya tertarik dgn statement Nurul shukur kot dlm vt tu, siti x mo jadi urban. Dia nak jugak kekalkan gaya kampung dia, nak tunjukkan dia anak kampung yang berjaya.

Saya fikir, sebab tu la ct terus jadi household names.
Kat Malaysia ni yg rajin g konsert. Rajin beli album mostly yg berpendapatan sederhana.  Yg kaya2 sibuk cari duit.
These People cant afford luxury. Siti offer juz dat.
Somebody yang biasa2, kampung2 sket, with kampung values. Her first album was a hit.
Now, 20 years later siti kekal juga kampung2, walaupun mampu beli seratus bijik ipad, dia tetap jugak cakap nak.hadiah harijadi ipad.

Saya baca dlm paper dulu.
Sweet je saya rasa...

Tak kecoh pun dia nak hadiah Maseratti ke hapa. humble.
Kantoi, bagi mesej kat sapa ke International footballer tu, relaks je dia cakap.
" org tu x baca pun mesej tu, org Malaysia je kecoh", hahahhaha..
X sentap pun... Hahahha..

These attitude makes her adorable..

Cuma satu je la...
Mohtip sangat sebut "drums",
"guitars"

Singular ngan plural je kot ct...
😑😑



Siti's concert

Nilah first time saya g konsert kot. After class I drove to Stadium Negara. Saw few ahli demonstrasi mansuh gst members. Glad x jammed.

Ada construction, so parking memang Xder langsung kot. Orang parking kat kiri kanan jalan. Kalau kena rammed ngan treler Cemana?

Hopefully, mana2 penganjur buat event, fikirkan pasal parking juga.

Baby n I met kat depan main gate, n we waited for one hour before enter d hall. our seat on top floor. Good seat sebab tengok orang kat bawah tu kemain berkipas2..

It was Hot n humid ok..

At 7.30p.m we went down, looking for surau.
Masa saya kecik2 ingatkan orang jahat je g konsert.  So, I was taken aback when seeing d long queue nak masuk surau. Another queue nak ambik air sembahyang, n queue lagi nak berdiri kat tempat solat.
The last time, orang berdiri kat belakang saya sebab nak cop tempat solat adalah tahun 2006, sewaktu saya bersembahyang di Hijir Ismail.
Saya tak melebih2 dalam membuat perbandingan. Tapi memangpun kemain bersesak kat surau. Panas pulak tu..
Fortunately, Xder yang selfish. Semua pun bersegera, so dalam masa 20 mins Baby n I dah boleh naik ke hall semula.

Konsert start lambat 45mins. Tak suka betul. Diorang x terfikir ke, penonton ni ada yang datang dari jauh, badan penat n pas tu nak drive home pulak.

Then d show was started with a dance. It was good, despite rutin x berapa smooth, budak je kot
 Tapi saya x boleh hadam y it was too long. Short n sweet x bole ker?

Ok STOP.
To b continued


Saturday, April 02, 2016

Pernah x korang ada kawan yang tahu korang teringin sangat nak sesuatu, tapi korang x mampu.
Ada setengah mengejek n membahan.
Ada setengah buat x peduli pun, lepas tanya macam2
Tapi ada kawan yang go at great length to ensure u will get Watever ur heart's desir.

I have 2,3 friends yang kategori last tu.
Walau pun dah bertahun x jumpa, tapi budi baik mereka sentiasa saya kenang.

Bila mereka gembira,  saya pun gembira. Bila mereka sedih, saya pun ikut menangis, dari jauh..

Semalam one of them diduga lagi
Suami nya yang pertama meninggal dunia dalam usia yang muda.
Years later baru dia stabil sikit.

Saya ingat lagi dia cakap,  her siblings suruh re-married.

"nanti kalau mati lagi macam mana?", selamba dia tanya.
"ngarut la u ni..", saya pulak tolong jawab.

Dipendekkan cerita few yrs pas tu she was remarried.
Dipendekkan cerita, semalam suaminya meninggal dunia.
Kanser.

Sedihkan..
Speechless bila tau. Words Just failed me.

Tapi dia beruntung
Suaminya jujur dan setia.
Selalu menggembirakan hati isteri.

Ada orang, nampak jujur dan suci di depan orang, tapi kat belakang bersKandal kot..
Ada orang bawak geffren duduk serumah, pas tu dia dera awek tu sampai, last2 dengan isterinya pun kena hangkut ke balai.
Ada orang biawak hidup
 X payah ulas kot..

So I considered she is lucky. Twice, she met great Men, who love her till their last breath...

We cant get everything in life.
Can We!

Friday, April 01, 2016

35/2016

Saya fikir semua orang sibuk kot. Saya tanya kenapa dis bunch duduk saja x belajar.
 Orang tu menjawab, "d 2 of u shud take over for 2 months"

"Since when?", saya tanya semula. " I m not aware of it", saya tanya lagi.

" I've tell K and Y, before d holiday", dia jawab. Saya rasa saya pernah dengar K or Y cakap dia x setuju dengan sistem tu sewaktu mesyuarat.
Kenapa nak teruskan jugak?

Say if they agreed, mesti awal2 dah beritahu saya yang baru 2 hari took over dat class


Saya pun.x setuju jugak
 Penat kot..

Tapi...
Bukan hari2 saya dapat peluang cenggini.
So I went to d bunch n told them to join me for d next 2 months.

Yesterday was d first time. Gigih makcik buat aktiviti so that all 46 students will not feel bored.

I sponsored an exercise book, so dat xderla nanti yang akan komplen..
Alaaa....Ni je?

Korang ingat mereka akan puji ke bila kita buat kerja lebih?
No wayy...

Nanti dia akan belek satu persatu n kata macam2...
Dulu kitaorang buat lagi besttttt..
Patutnya buatla cenggini, cenggini..


Last2 ayat x boleh bla...
Laaa bukan nak bincang, patut bincang la buat sama2...
Pas tu sok sek kat belakang.
Pas tu ada orang sampai kat boss.
Boss pun kasi markah cikai dalam appraisal sebab tak mahu bekerjasama.


Unless kalau saya post gambar kat whatsapps staff..
Dengan caption

"Penatnya hari ini terpaksa mengajar dua kelas serentak"

Heh?


" penat kot... D u mind if I sit for a while?", I asked d Kids.

"Uhuhh..", mereka jawab x angkat muka.
the thing was, they were given an essay to write in 10 minutes.
 Tak siap singgit..
Salah eja nama bulan singgit.
Tak taruk koma selepas sequence connectors singgit x 4= Rm4.

Tu yang muka masing2 tak berapa nak toleh kiri kanan tu...

In d end everyone did well. Jimat duit mereka..
"its not abt money tau..", saya ulang banyak kali pada mereka.
Normally, duit tu.saya bagi treasurer.

Hari ni saya berjalan di koridor mencari d old friend. Ada sesuatu yang ingin saya katakan. X jumpa pulak..

"I love you Teacher..", jerit seorang.
"love u too", saya jawab sambil.cuba nak.ingat dia kelas yang mana satu.

Sepanjang jalan many Kids stopped me n said I love you.
Walaupun hati mokcik berbunga2..

Tapi...
Ok...
Bukankah dulu awak pernah kata, hanya balasan Allah saja yang awak mahukan norizan adnan?