Tuesday, May 31, 2016

Mungkin sama?

Pernah x bila korang jalan kat public, ada orang stared?
Saya pernah dua kali.
First kalau jalan dengan Jie yang berketinggian 180cm dan secondly bila jalan ngan Pouya kat pekan Slim River. Dah sah2 bukan saya yang mereka pandang kot..

Couple of days ago someone πŸ‘‘talked to me and said something funny. Itulah first time kitaorang berjumpa kot.. X mungkin dia terpedaya dengan tutur kata saya yang tidak tersusun dan grammar ke laut dalam itu.
Saya pasang telinga juga kalau dia cakap yang sama pada orang lain, tak jugak..

Okk...
Mungkin, she was juz being humble, saya fikir dalam hati.

But then, bila dalam group photo, suaminya juga stared at me. ( saya perasan kot)

It makes me wonder.....

Couple of years ago I was my minding my own business bila saya terperasan a designer handbag which sampai mati pun saya tak mampu nak beli carried by a Lady. πŸ‘œ
Okkkk... Jantung saya berdenyut laju dan mata saya otomatik terpaku tengok handbag. Serius cantekkkkkkk.
Mokcik pompuan biasa chuolss.. Bab2 designer handbag ni mokcik sangat bernafsu kekdahnya..

Bila ownernya menoleh she stared at me.
Terus mokcik x tgk dah.
She kept staring for quite sometimes.

As a Perakian,  of course I knew who she is, despite saya tak tau namanya. Muka sepesen kot.

I never believe in coincidence.
The 3 of them r related.

Saya speku mungkin I look like somebody they know. Whoever he/she is, harap2 orang yang baiklah...

Sungguh tidak adil kalau People hate you because of other's Sin.

What say u.peeps?




Kaca dan kaca hehehe

Catatan ini ditulis pukul 3.43 pagi
Saya tertidur sejak pukul 5 petang dan terjaga sewaktu dinihari.
Do I Seriously that much sleep?

I dunno.

D past week I met a lot of People. And I discovered characters too.

For example, I was mesmerized with a speech. " Brilliant!", saya cakap kat orang sebelah.
"Have u heard Datin Xxxy speech?",  dia tanya. I did, but I did not pay attention due to Errr... D logistic intervention.
"i did it", she said.
Turned out she had compiled all d speeches she had written n upload it.
I gave her my email address, harap dia akan send so that I could give my comment hahahaH.

Secondly, someone keeps pestering me to grab d oportunity to further enhance my social status. Like... Hello?
Yang dia perlukan hanyalah follower, bukannya ikhlas mahu groom orang.
Saya senyum and feign yawning sajalah...

Thirdly, from d start I could see how am I going to b treated. So, I took five steps forward by mingling with People who have more power, more connections and more compassionate. Being a doormat is never an option.
Guess, I have come to a point in life where I m so happy n no ones can take that from me. Eh?

Then, I was sent a pic. Without a caption.
What is that for?
A reminder for something?.
Funny.

Jadi saya biarkan
Tanpa balasan.


Morning peeps.
Life wud b a better place if we read between d lines.

Monday, May 30, 2016

Langkawi Yo part 2

Another scheduled post.

I love driving alone. D solitude gave inner peace which encouraged me to look things at a bigger perspective.

Like,
Why Lindungan Kaabah keep on menganiaya orang after all these years.
Why Mr Najib is still d Prime Minister.
Why Martha Vineyard is possible dream for many but me.
Why Dolly the clone sheep is never mentioned again.
Why pilots chose a scandalous way to commit suicide.

Yup.
Things like that. Creepy? I knowπŸ˜•

I stopped at GurunRnr.
Craved for this
Gulai daging batang pisang n rebung is not something I could pass easily. Yummy.

There is one incident though. I had battle among conscience whether to write it here.

But here it is.
Saya berbaris nak keluarkan duit kat mesin ATM. Kat depan sekali ada a boy with school tshirt, cuba banyak kali tapi gagal. Sebab malu dengan orang belakang dia keluar n beratur semula di belakang saya.

" Awak ok x? " saya tanya.
Dia geleng kepala. Mesti mak dia dah ajar jangan cakap ngan stranger.

Came my turn, I could withdraw money without a glitch.

I turned to him and kasi sedikit duit,
"In case u cannot withdraw your money,  here.. Pergilah minum dulu".

He accepted it shyly.
" Terima Kasih Kak", kata budak yang saya fikir berumur 14@16 tahun.

Kak ok.
Dia panggil saya Kak.
Makcik suka betul bebudak yang berbudi bahasa macam tu. Patut mokcik kasi lebih sikit tadi..haha

I continued my Journey to d jetty.
Parked at Masjid India for RM4O for 4 days. Mahal kot, tapi kat masjid saya fikir bagus juga bersedekah.

Then πŸ‘‡

Langkawi Yo part 1

Another scheduled post. For d obvious reason of course..

I was offered a chance to represent my state for AGM. Bolehje... Saya jawab half-heartedly. As usual saya fikirkan d Kids.. Masakkkk..

Luckily for a week there were non STOP PROGRAMs a.k.a no lesson.  Selamattt.. So I juz prepared holiday homework.
I  juz hate last minutes calling, so cced(?) kat semua orang  save me d trouble in d future.

Besides, had to focus my energy on d nomination documents.  Managed to complete a thick file for one nomination but for d second one, it was really an uphill battle. I went from room to room n talked to few people asking for d material.
To no avail.  Buang karan betul.
The deadline is on May 30... Great..
In d end saya submit satu saja dulu.  Saya fikir akan kawtim for d second nomination if I see the person in d near future.
Wish me luck.

To make matter complicated, I was on weekly duty. Hayadi, my partner pun will attend a course on Thursday n Friday.
It wouldnt b fair for Wan so I tried to complete d logbook on d day I was around.
Besides, I still come early on Thursday to conduct d assembly because that is what teamwork is about.

I mean, in 2010, Lindungan Kaabah suruh saya cover dia duty sebab he had to take d Kids for badminton tournament. He dont even ask weather I m free or not. So I covered him for a week!
Saya ingat dia akan rasa malu lepas sedar on same week I took d Kids out for d whole week n did d task at 4 in the afternoon. Yang dia pulak went out 2 hari je pun.
Air segelas pun dia x offer, cakap terima kasih pun tidak. Tak malukah?

But nope.
People like Lindungan Kaabah memang hilang rasa malu. mungkin dia fikir dia dah masuk level Kekasih Allah, semua kesenangan di dunia ini kiriman Allah atas amalan baiknya dan baginya menganiaya orang pun Allah masih beri pahala berlipat ganda.
Saya mohon janganlah Allah jadikan saya macam Lindungan Kaabah. I choose to work harder than menerima rezeki yang kurang halal.

So peeps, that was one of d reasons I tried to complete my task.  Saya paling takut menganiaya orang. For that, I think I've summed up why going out during office hours/ weekdays sangat saya kurang sukai.

It means I had to ten-fold my speed prior to d trip. Penat..

Later, I made a round seeing makcik kantin, pakcik cleaner, pakcik guard,  friends n colleagues bermaaf-maafan before d holiday comes. And of course, d Kids too..

Should I write I talked to the other friend longer? There were...  Errr... Things I need to know. And well...
When I shut d door behind him, part of the compartmental-friendships we used to share is locked. Eternally. 😯

I hit d road after Quick lunch with mom.
D food is great. But after talking to the other friend I lost my appetite.

I guess Yuna could write a New album for me.






Saturday, May 28, 2016

Kekal no 2 part 1

Dari bawah..
But still. It is their efforts, hardwork n comradeships yang mokcik kenang sehingga keakhir hayat.


hose tu beratnya 18 kilogram. Mula-mula pergi mereka patah balik, n cakap d firemen asked for bigger size girls.

Mokcik beritahu mereka I chose them over d bigger size Girls because of their Quick thinking. 

"Everything is in ur mind", konfidensinya mokcik cakap n tunggu kat sebelah derang. Konfemlah kalah berlawan dgn boys, but they were praise for their fighting spirit. 

Mokcik pun konfiden sebab one of d firemen is my ex-student. If anything happen I m sure dia akan berlari menolong. Afterall, he was taught d same values. Wasnt him?

Friday, May 27, 2016

Why cant u b Candy

Ni citer pasal Lava.
Satu hari saya beritahu dia kat Slim River ada sale cadar patchwork. Manala tau kalau2 dia nak beli..

"Baru beli cadar", katanya..

"Hang tu mesti beli cadar berbunga2", dia tuduh  sambung , Macamlah dia kenal saya sejak saya dapat lesen memandu lagi..

Our relationships was not really good for d past months n Since dah nak.masuk bulan puasa ni haruslah saya berusaha menjernihkan mana yang keruh kekdahnya...

Jadi saya biarkan je dia cakap, saya bersabar je...

Dia kata cadar berbunga2 tu off-dated n sangat common.
Off-dated ok...

Perbualan  habis, tapi saya kirimkan gambar cadar yang saya pilih

Mana ada berbunga2 kot..
"Macam budak2", jawabnya.

Mokcik sentap ok.
Terus mokcik x mo tunjuk lagi satu cadar yang baru beli tu

Banyak songeh betul...
Tengok Candy, relax je dia tidur..

Ungrateful betul.
Men!

Wednesday, May 25, 2016

Ini cerita kawan saya

Kawan yang mana, jangan tekalah..

"He said people r talking about us", dia cakap. Saya nak je tanya which one, sebab personally saya x pernah dengar pun.

Ko pikir ko retis dek? Kata hati mokcik la kan..

"What did you do then?", saya tanya, soalan tak HOTS langsung.

Ye. Tetiba bila cakap hal yg mushy, terus mokcik cakap omputeh bersembur2.

"No one talk to me about it, I juz heard from him, why should I care Kakak", jawabnya..


" What about him?" I was taught kalau tanya open question, jawapan akan panjang sikit.

"He said all d gossips r not good for his image. He kind of detach himself in order to stop d bad talk" dia jawab, but I m more concern with d phrase bad talk itu.
Awkward...

"I deduced, when he said that n distanced himself, he is sending d message to others that u r d one pursuing him. Am I right?" gigih mokcik bercakap ala2 Criminal Minds.

" that was what I told him kakak", dia jawab sedih. Sama2 berkawan tapi yang bila dihentam yang seorang cuci tangan pula. Kawankah?
Sorry. Mokcik over - reacted sikit.

"n what did he says?" saya tanya.

"He said, he is not comfortable when he is around me either because I always 'touched' him" jawapannya betul2 buat saya ternganga.

Saya segan nak tanya what kind of touch he was talking about.
Tapi still... Meluncur keluar dari mulut saya, "DID HE REALLY SAID THAT TO YOU?"

" Nope. NOT to me. Basically, he said that to d gossippers", dia jawab sambil nangis.

Oooo.. Great. Juz great.
Nak lepaskan diri, nak jaga imej, sanggup buat apa saja tak pedulikan orang lain.
Juz great..
Mokcik cakap dalam hati sajala kan...


" tak payah kawanlah dengan orang macam tu, tak rugi kan...", saya ulang nasihat Jie, yang berulang2 dia kasi saya bila saya mengadu dulu2.


She remained quiet.

"What if d story spreading n People will blame u and calling names. U will b d laughingstock. Isn't it degrading?".

" I wont retaliate. If people accused me of being d ones who r crazy about him, seducing him, I will say yes to everything. I deny nothing kakak. I will feed them answers they want to hear", she added, Sounds so novel Melayu chuols.

Pasrah giteww..

" did u initiate d romance?", terus mokcik stret to d point.
Korang jangan translate pulak romance jadi romen. 😬
Jauh sangat lari maknanya tu.

I do not think she is capable of doing hal2 maksiat tu.
Very not her.

"there is no romance kakak. We never talk about d lovey dovey stuff. I could not initiate d romance when it was not exist, could I?", dia guna tag question pulak dah..

' then, y shud u own up for something wic does not exist?, mokcik tanya semula.

" I want it to b over quickly.. If I contradict him, who knows what he might do to prove his innocence? If he can easily do that while we r friends, imagine what he will do to his sworn enemy? Why waste energy on an uphill battle?", dia tanya lagi...

"But...  Don't u care about your honour?" saya tanya.

"Kakak, d u believe I simply" touched" a man? Am I do not care about aurat n mahram?" dia tanya.
Saya x nak jawab.

Saya pun x berbakat nak menasihat orang. Jadi saya tunggu juga kalau dia nak sambung cerita.
Seminit.
Sepuluh minit.
Dua puluh minit. X sambung pun.

" does he has single handicap?", saya tanya. Penting.
"He is not into golf kakak", she answered with a tiny smile.

Ooook
Yang tasty kat golfers tu saya sebenarnya. Ok salah soalan.

Me: what he did so special to u which he never did to others?
Her: nothing. Not dat I remember.
Me: what about you? Is there special thing u do to him which u never did to others to indicate that he is sooo special to u.
Her: ( after 2,3 minutes thinking) why dont u tell me kakak because I really dont have any idea if I had done something specially for him which I never do to others.

Mokcik malas nak fikir.


Perbualan kami pun terhenti. Bila mokcik buka mata,  hari pun dah pagi..

Funny. Saya tak ingat siapa yang cakap.
Masa dia mula berkenalan dia memang dah niat dalam hati, dia xkan main2kan orang.

" kalau orang nak main-mainkan aku, aku x kisah, tapi aku takkan sakitkan hati orang".

Saya rasa nak talipon dia n tanya ingat x dulu awak pernah cakap ngan saya n now guess what!??!!!!!
I found ur duplicate.




Eh...
Tapi...
Nanti dia tanya plak siapa duplicate tu.
Ok...
Abaikan..
Tapi saya x janji pun nak rahsiakan...

Sekian cerita.







Tuesday, May 24, 2016

Teka teki.

" Jadi x kena pasang bendera tu?", haruslah mokcik tanya. Nak hidup lama kena tunjuk effort.

"Alamak.. X jadi. Saya nak call tapi lupa", dia cakap, bunyi macam genuine. Hahaha..

"tak per. Kita ok je", yang ni memang tulus genuinely dari hati mokcik yang dah sembahyang hajat minta Allah selamatkan mokcik dari bala bencana dunia.

D truth, Mokcik x tau ikat bendera pun.
It will take weeks baru mokcik khatam.

But still, I called sebab ada hal lain...
Tapi... X tersebut pulak knowing he might b awfully busy at that moment.

Tu cerita minggu lepas.

Tengah hari tadi, somebody cakap dia dah call n bertanyakan soalan yang sebijik saya nak tanya tapi nak tunggu he is less busy.
Mokcik terkesima okeh..
Since when Mr Somebody can read my mind.

"Lagi satu aku tanya dia, boleh x aku submit dokumen hang tu hari ni sebab aku nak jumpa dia. Dia kata boleh... Hari ni jugak aku submit", Mr Somebody cakap,  dan I had difficulty to stop myself from jumping with Joy.
Gasak dia panggil saya HANG

Ook.
Tu  je saya cakap kot. Kalau ada ayat lain,  tu memang di luar kawalan minda saya yang befuddle.
 Mokcik speechless uolss.

Ikut hati mokcik nak melompat ke langit biru.

Sebagai setajah urban,  harus mokcik buat relax dan mensyukuri nikmat kiriman kasih sayang seorang sahabat yang Allah pinjamkan pada ketika ini.

Semua di dunia ini pinjam-pinjaman saja.
Gigih mokcik mengingatkan diri jangan mudah tertipu Dengan nikmat dunia.

Ok x ayat setajah mokcik?

Lagi pun, baru submit dokumen je kot



Over kan






Monday, May 23, 2016

On teachers day

1. People been saying teachers make d fool out of themselves on teachers day. I beg to differ. One of my '" O Mai gawd" moment Was when I saw our  a Malay Cikgu Disiplin sang a Tamil song siap dengan gaya sekali.
Baru saya tau Cikgu Disiplin yang juga cikgu sains tak pernah senyum sewaktu mengajar tu, manusia biasa rupanya...
I like!

2. There were times yang I was in between awfully stressful important meetings so x sempat langsung nak beli hadiah atau prepared for Thematic dress.  Tapi for most of time. i will try.best to follow d dress πŸ‘— come.
Bukan sebab saya suka sangat, but more to respect friends of mine to show to d Kids the meaning by of friendships.

3, I was saddened when yang diraikan shy away from d events. Sampainya hati...
To think dat d Kids had PuΕ₯ a lot of effort  to organise a wonderful n memorable party..
Sampainya hati.... 😭

4. D teachers fraternity complained continuously about d lack of appreciation from d communities. Persoalan yang bermain kat kepala saya was, " did u respect them and appreciate them well when they join d celebration? "
Frankly I was embarrassed with certain holier-than-thou quarter.
Semoga Allah berikan mereka lesson yang sesuai supaya selepas ini adalah sedikit perasaan humble tersemai dalam hati mereka.

To d Kids, thanx to d wonderful performances.

I really had a jolly good time.

Sunday, May 22, 2016

Completely messy...

Hari ini saya keluar makan dengan kawan.
"Sorry, my car is acompletely messy", dia kata.

"No lah..", saya jawab. a total mess! saya sambung dalam hati.

I saw an unopened gift.
"hey, it is 2015, y u havent open it?", saya tanya.
" It is a plak actually", dia cakap
 Terus saya examined it closely....

Oh no..
For.THAT level of accolade it looks so.....
Err....
Ermmm.


CHEAPO

Tak terluah dengan kata2 pun..

"I m quite unhappy because they did not reward my kids, dats y d plak is still there"  dia cakap..

"How so?" saya tanya. Macam salah je lingo tu... Belasah

" my kids went for International n national level but they did not acknowledge. Instead, those team who r fully sponsored r invited to receive d accolade.  Imagine my kids had to fork up their pocket money in.order to represent d country", dia sambung.

"Any particular reason?"  saya tanya gitu kot.

" They said I did not submit report. Anyway all d documentation went through their nose, y couldnt they keep track?" dia tanya balik.

Mana saya tau.
Last year saya pun buat kesilapan yang sama.
Saya dah tulis kat sini.

Saya berani tegur sebab saya fikir kami berkawan.
Pencapaiannya lebih rendah daripada tahun sebelum dan kebetulan sangat dia pula dalam panel pemilihan. Agak2 la kan
Ini bukan soal ada orang lain yang lebih layak.
Bukan sebab saya yang nak anugerah tu when it is obvious saya memang x layak dan tidak pula membuang masa melobi untuk.diri sendiri.

Persoalannya pencapaian beliau merosot dan he is in d panel pemilihan, dah sah2 ada hitam putih di.situ..
BIASED


We made up later.
Tapi sampai hari ni we never talk about it openly. Sekali sekala saya perasan dia bagi hint.
Saya fikir dia sangat tersinggung.
Ehhh saya pun tersinggung bang!

Takperla. Biarkan semuanya terus tersimpan kukuh dalam hati.  Saya harap dia tau saya sangat sayangkan dia (as a fren of course)

 D life of me, belum pernah lagi saya persoalkan kemenangannya sebelum ini. I was among d ones yg tergedik2 bertepuk tangan.
Obviously he does not need an honest friend.
Might b he does not need a fren like me at all.


Panjang pulak sekplenesyen mokcik.
Almost a year. Masih x moved on lagi..

Make short, panel pemilihan kenalah betul2 telus dan jujur.

Kalau alasannya sebab boss yang pilih, soalannya have you done ur homework n kasi shortlisted with all d current achievements to d boss?
Did u do that?

Kalau alasannya x kasi report,
Soalannya kenapa ko x mintak report sebelum ni? Dah sah2 u need to complete ur own report within allocated time.
Means kot ko terlepas pandang chances r kerja ko pun agak questionable di situ.

Tapi manusia ni ada macam2.
Ada yang play almighty, dia x pernah salah. Jadi dengan orang macam ni, x payah cakap apa2 la..
 Karang free je sentap menyentap.

" y dont u apply for Anugerah Xxx?" saya kasi sagesyen....
What gud mengenang spilt Milk kata omputeh.
Benda yang completely messy, jangan buang masa nak kemaskan.
Just let it be. Kita buka buku baru kekdahnya.

"really? I m not aware of it", dia tanya seksaited.
"Lemme send u d form. Been Lucky coz officer in.charge dis year sangat sangat bagus", saya beritahu dia.

" give it a try will ya", saya cakap
"I.will..Will definitely do", dia cakap

Terus dia belanja Kenny Rogers Rooster.

Saya harap kawan ni menang tahun ni.
Bukan sebab dia belanja ayam panggang less salt tu, tapi saya tau dia dan anak buahnya sangat layak untuk menang.

Tapi untuk daerah dia la...
Untuk state level, agak tough considering ada satu lagi pasukan yang dah menyusup laju ke International.

With these pasukan hebat dalam gelanggang, norixan adnan duduk di tepi makan popcorn.sajalah.

All.d best fren!







50/2016

One of d perks of my job is dapat surprised on daily basis.

They can Cook wayy better than me.
In d morning when Kirah n I went to d market, she surprised me with shopping skills.

Actually d Girls are practicing for cooking competition next week.

Menang kalah saya tak kisah sangat.
But Knowing they had PuΕ₯ so.much effort. Mokcik terharu chuolsss..

Gambar akan diletak selepas pertandingan.

Friday, May 20, 2016

Bila hati berbunga2

Semalam, awal2 pagi saya tanya kawan if I could speak to him in private.

Yang x menahan matanya melirik ke parking space itu.. Kebetulan sangat hari ni share parking katanya.. Hahaha

Tak..  Hal skandal tu saya dah cuci tangan.  I have done what I should n talked openly kepada empunya badan, jadi tak ada keperluan saya nak bergosip.

Saya minta dia helped me out.
"Boleh ke saya?", dia tanya.
I told him my reasons, unflinchingly ke hapa istilahnya.

"Ok... Saya akan tolong.", dia janji. Saya terus pergi. Sejak bertahun dia tahu saya cuma cakap kalau penting je.
Small talk mokcik Xder bakat chuolsss

Ada orang berjanji saya g follow up byk kali. Mokcik x phurrcaya hokehh.
Tapi yg ni saya yakin.
Terus mokcik melangkah maju tak toleh dah.

We did not talk about it anymore.
Even terserempak kat jalan, we talked about something else.

Pagi ni saya letak everything on his table.
Lepas Jumaat, he called me.
We headed to another room n planning with someone with d higher power.

I noticed dia plak yang berlebihan.
Over-excited kekdahnya..

"Siapa yang in-charge ni?,"
I took out d letter n showed them.


Both of them baca n...
" Nanti saya call orang ni...", Sudahnya dia kata.

"Saya tau saya muka tak  malu, but I want ThIs so badly", saya beritahu mereka.

" takper..", one of them cakap, sambil ambik surat tu dan fotostat.

Kot ikut pengalaman, rezeki saya memang xderla murah sangat... Selalu juga saya menangis bila yang saya mahu tu x dapat.
Pas tu saya ala2 pasrah dan redha je..

But ThIs time around, shud my application approved,  saya akan ten-fold my effort, sebab I know d two of them pun berharap juga.

To those yg baca ni, I could not share what we r up to. I wish ai could.
But please pray for us.

Us means ➡me, d Kids b these 2 New staunch supporters.

Meanwhile.

Hati mokcik flowery chuolsss
 πŸŒΌπŸŒΌπŸŒπŸŒΌπŸŒΌπŸŒΌπŸŒžπŸŒΌπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒπŸŒΌπŸŒΌπŸŒΌ


Thursday, May 19, 2016

49/2016

Let me b honest, saya betul betul tak tahan dengan permainan Lindungan Kaabah. At one point, saya sujud dan minta Allah jauhkanlah dia dari pandangan mata saya. Setiap kali dia buka mulut saya terhidu bau tikus sahaja ( read: I smell rats)

Bila saya tengok paperwork, I can see he tried to sideline me. Saya kisah pun tidak.
Bagus jugak. Taklah saya penat sangat.

turned out d event was an embarrassment. Bila ada orang cuba nak finger-pointing,  awal2 saya suruh tengok paperwork to semula.

Kebetulan pula I was in-charge of d scapegoat progress, Agak2 la saya mesti backing dengan fakta yang orang tengin pun tau

Rakan rapatnya tidak pun datang membantu, yang tu x nak petik pulak. Yang buat kerja separuh mati pula (scapegoat itulah) yang dicaci maki. Ko dah kenapa?

 When u choose wrong People n put  them at d wrong place, ditambah pulak dengan kau pun tak mau kuit jari barang seinci, mendapatlah sudahnya...
Tipikal Lindungan Kaabah style, buat kerja melepaskan batuk di tangga pun konfem dapat teket syurga pada fikirannya, mungkin.


There is a second paperwork.
Saya tengok je bila I was sidelined for d second time.
Habis tu d Kids sapa nak jaga?
Since orang yang replaced me tu relaks je padahal selalunya dia rajin point out descrepansies so saya hampiri dia n cakap,

" I m supposed to b d manager because I m d Chief. I am very very unhappy with ThIs. If u want to b d manager, go ahead, but dont expect me to help u out", mokcik cakap berbisik tapi tegas. Let juz say, I m so fed up dengan tendang terajang Lindungan Kaabah itu.

Besides, saya fikir, kalau saya tak bertegas, dramanya bertambah panjang nanti. Macam yang Lava dan Kawan2 buat bertahun2 pada saya. Senyap2 mereka pulaukan saya sambil berlagak jadi Victims. Hahaha....
Tidak mungkin saya biarkan diri saya dibuli lagi. Mokcik dah cerdik sikit.

Never.


Lepas itu someone sent notification di whatsapps group. Fuhh cepat betul
 Pembetulan.
Semuanya selesai.
At least for me it is.

Esoknya saya bertegur sapa dengan orang macam biasa.

J: somebody scolded me tau..
Me; why so?
J: he asked me, because of u Kak Ijan was mad and kecoh x puas hati summore..
me: I wasnt mad. I tot I juz speak to one person only. Nak kecoh celah mana?
J; I told him, tapi Kak Ijan x marah aku pun
me: tu la... Nak marah mender.. Xder isu.kot.. Hahhahahhaha..

Perbualan saya dan J panjang lagi, tapi penuh dengan gelak ketawa.
J ialah orang kanan Lindungan Kaabah.
Dia lurus macam kayu pembaris. Bergerak pantas macam harimau kumbang, jadi Xder sebab saya nak ragui usaha dan integriti J.

Saya x nampak pun apa pekdahnya nak dikecohkan benda yang tiada.
Saya tak nampak apa pekdahnya Lava dan rakan2nya bergosip pasal saya considering saya fikir kami berkawan.
They can ask straight to me kalaulah teringinnnnnn sangat nak bergossip girl katanya hahhahaha..

Saya juga tak nampak apa pekdahnya Lindungan Kaabah cuba sedaya upaya nak sidelined me.
Obvious sangat tu...


Kalau hal itu tak memberi kesan pada d Kids, saya langsung x ambil pusing,
But if it is, sorrylah...

All d best Lindungan Kaabah.
Cuba lagi πŸ‘πŸ‘




48/2016

"Kalau time exam pun awak datang lenggang kangkung cenggini, sepatutnya dari tahun lepas awak berhenti sekolah.  Ingat, x menyusahkan hati cikgu2 ke bila datang nak ambik paper Seni, kaler pun awak x mahu bawa...", saya benci betul bila pepagi lagi saya membebel.

Tapi mokcik seteresss..
Tunjukkan effort sikit....

" Ok... la besok saya berhenti sekolah...", Saoful buat drama sedih pilu...

" Whats d point, nama dah didaftarkan untuk SPM kot... Sepatutnya berhenti dari tahun lepas lagi. Sekarang kalau berhenti pun, keputusan sekolah akan jatuh. Kacau tau tak?", ada fakta x berapa betul dalam ayat ni,  tapi makcik hamburkan juga.. Geram.

" budak S tu ada kaler ke tidak?", saya tanya kawan dia, Ayap.
"Ada. Dia kata tertinggal dalam kelas", Ayap jawab beria.

Jadi saya naik atas n ambilkan kaler.
Mokcik sanggup berkorban kalori kekdahnya..
Terjumpa pulak beberapa kotak yang lain, saya rembat dan bawa turun. Ramai yang x bawak kaler..

" Memang saya sengaja sakitkan hati awak tadi. Mohon terasa ye..", saya cakap sewaktu serahkan sekotak kaler Buncho tu.

Macam biasa, dat boy took d colour while maintaining his poker face.
Ok... Tenang Norizan..  Tenang...
Stay focus... Pheeeeew

Tapi....

Saya letak some money on Ayap's desks.
"Sedih plak Teacher sebab marah Saiful tadi. Ayap nanti rehat boleh x belanja dia minum sambil ko motibasikan dia sekali?", saya tanya penuh mengharap.

Mereka berdua berkawan baik. Manalah tau kan...

" hweeeeeeeeeee ", Ayap tersengih x sudah..

Sejak azali,  saya memang sedih pilu bila tengok d Kids dtg exam melenggang kangkung je.
Kita ni.macam nak.matila buat revision, drilling segala

Berani dia hampakan harapan kita yang cecita nak jadi guru terbaik Asia Tenggara ni..

Ko dah kenapa?
😬😬





Wednesday, May 18, 2016

Bihun free n shopping spree...

Tadi ada calling letter atas meja. There will be 4-days event up North soon.

"Waa bestla...", kata tukang sign approval.
Paper x habis marking, holiday homework x prepare, bertambah pula dengan d Kids will have special activities next week, there goes my free time Prior to d event.

Best ke macam tu?

Yang best cumalah satu hari saya n kawan nak makan. Saya ternampak d old fren tengah buka bekal.

" Nak makan bihun kan?", saya tanya kawan tu sebab dia cakap, once dia tgk gambar bihun yang saya upload dia teringin sangat2.
"Nak..",  dia jawab.

Dengan X bersalah saya mintak dengan d old fren on d pretext kawan tu mengidam. Dia kasi bekal dia pada kitaorang. Baik dia ni...Yang ni memang best...

Or d fact dat now is exam week, so I can go home at 2.30p.m for two days in a row.

"mak... Orang balik awal kan... Jomla jalan2", gigih saya ajak mak saya.
"Eh.. Korang nak kemana ni?", Uda tanya.

Ended up on d first day we went to Teluk Intan. Beli groceries je pun, tapi my mom agreed to have dinner out. We had seafood platter, squid Tomyum, kailan salty fish n fruit Juice for RM40++ only. Gila worth it.

On d second day, we went to Ipoh. Kengkonon nak beli baju raya tapi d sale wasnt start yet. Anyway I found a dress yang labuh sampai ke kaki. Terus saya beli 3, emerald Green, silver n royal blue. Puas hati betul.
On our way home, uda bought mc d for all of us (termasuklah my bro kat umah).

Pas tu we stopped for jama' at d same mosque. Walaupun perangai saya huduh, tapi dari Dulu2, saya suka kalau g masjid. Feel lain macam sikit..

We reached home, almost d same time as d night before. After chit-chatting to my bro, saya tidur on d sofa
Sebab bilik saya tu Arif dah occupied.

D next morning, rutin pun enjoy je.
Terjaga pukul 4a.m. Switched off d alarm. Tidur balik. Pukul 6.15a.m. terjaga lagi sebab my mom kejutkan.
Pukul 6.30 baru gerak ke bilik air.

Indahnya hidup bila ada emak depan.mata.
Kot hari2 cenggini..bersoping spree macam.duit jatuh dari.langit

Bestla.

Ini terkejar2 kerja macam anjing, alahai penat...
Mengadap pula muka sarcastic puak Lindungan Kaabah. Potong!!!
Kena pula layan sinetron.
Bosan kot






Tidakkah beliau berasa malu?

Incik X selalu mengelat. Tapi dia sembang kencang sangat.
Sampai ke bulan bintang ceritanya.
Hebattttt...

Ramai pulak tu yang tukang beli.. Terer mamat ni.
X kuasa saya nak halang pembeli pembeli tu. Lu pikir la sendiri...

Tapi sejak tahun lepas a few dah mula berbunyi. Konsisten mamat ni, dia kencing smer orang.
Bagus! Xder favouritism kekdahnya.

Saya cuma berjaga2 jangan sampai dia petik nama saya lagi. Saya memang trauma x sudah dengan penganiayaan yang dia dan rakan2nya buat pada saya.
Dia dan rakan2nya okeh, berjemaah mereka.

So far nampaknya dia bizi tutup lubang sambil gali lubang baru, dengan bantuan Rakan2nya  jemaahnya itu, mungkin.

Kali ini dia buat hal lagi. Kencing sana sini juga. Cuma saya tak terlibat, jadi saya boleh cuci tangan sambil main games.

Saya tau sebab ada yang bercerita.
Biasalah, mereka tanya pendapat.
Bila dah bercerita,  dia tercakap pula cerita lama yang mereka x beritahu saya sebab takut saya mengamuk.
Heh?

Dia altered markah d Kids 2 tahun dulu.
Gilakan... Kalau saya tau, jangan kata mengamuk. Saya buat laporan bertulis 29 pages kot.

Ok.. Jangan emosi sgt.
Barang dah luput tempoh aduan


Bila dapat traced, dia kata, " aku tukar markah seorang je pun, tu pun dia nak kecoh".
Dan, dan Incik X playing Victim.
Yang salah orang yang point out d offence, dia yang tak jujur tu x bersalah...
Lindungan Kaabah sungguh.

After further investigation rupanya dia altered markah 15 d Kids.
Tampered marks is a Serious offence. Kalau saya ada bukti, saya akan report masa tu jugak, saya cakap dengan senyuman sebab tempoh untuk mereport sudah tamat 12 bulan lalu.

Cuma kawan tu cakap they took Serious measure to ensure he wont do it again.
Words juz failed me.


For a year saya dipulau n humiliated,  tapi dia tu boleh pulak gallivanting dan meneruskan hidup dengan kasih sayang x bertepi dari semua orang.
Juz great!

" beritahu tak kawan baiknya tu?",  tanya orang ketiga dalam perbualan kami.

"Dah... Banyak kali", saya cakap.

" Dia kata apa?", orang ketiga tanya lagi...

 Syukurlah ada orang lain datang, jadi cerita kami terhenti di situ.

Cerita yang betulnya...
when d need arise, saya akan sebut satu persatu. For d time being, saya fikir there must b a reason y kawan baik Incik X tu masih teguh menyokong Incik X tanpa berbelah bagi.

Walaupun dia kata dia x suka orang yang marah saya dalam meeting bila saya point out isu tu, tapi orang tu juga yang diambilnya jadi pengganti saya, dah dua tahun pun, kekal orang yang sama.
Orang tu marah saya sebab nak backing Incik X, haruslah diangkat masuk dalam randau sahabat mereka mungkin. Now saya selalu nampak mereka berdua duduk berbual. Mokcik tengok geleng kepala jah..
Ironi.
Dia juga beritahu ada orang terdekat dia yang selalu doakan saya dan kata saya baik kenapalah Incik X buli saya.
Mokcik x rasa apa2 pun. Especially till now dia masih juga bersahabat bagai isi.dan.kuku dengan Incik X. Sehati berdansa katanya.. Hahhahaha.
Fishy.
Nampak x?
Strike resemblance?

Thats how kawan baik Incik X reacted to kejelikan pekerti Incik X.
Please read between lines.πŸ˜‚πŸ˜‚

Untunglah Incik X, ada sahabat yang setia hingga kehujung nyawa kekdahnya.
Bolehlah Incik X meneruskan usaha mengencingi orang sekeliling. Bila kantoi blame pulak orang yang berusaha nak berlaku adil pd Kids.
Rakan2 Incik X akan terus sokong jugak


macam biasa, semoga Incik X dan rakan2nya akan terus dilimpahi rezeki yang baik. Dapat semua yang dihajati.
Bolehlah Incik X dan rakannya sembang kencang lagi...

Hahhaha
Awal2 cerita Incik X,  Hujung2 petik sekali rakan2nya.
In my humble opinion, Incik X berani buat kerja yang kurang berintegriti sebab dia yakin Rakan2nya akan sentiasa berdiri teguh di belakangnya.

Setakat ini, nampaknya begitulah.
πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸ‘











Sunday, May 15, 2016

Ini ialah sejenis throwback Hari Guru.

Taken from 2006 Hari Guru Entry.
10 years later, I still think it was d best gift ever!


A packet of cocoa crunch

Until now, adiah yang paling tak dapat lupa was from Ai Lin and Lai San. I was a subtitute teacher in Convent Green Lane, Penang in 1999. They were Year Four students. 

I got many expensive presents from other students. Smer pun suka tapi I cant forget the way these two girls berdiri beside their desks and commented.. kaya lorrr.
I did not get them at that time... udahla tu depa ni asyik diskass in Hokkien plak .. mana nak paham...

Later when others went out for recess the two of them approached me... I still remember their words verbatim.. until now..
.. sangat menyentuh hati.. 

Ai Lin brought a packet of cocoa crunch for me... I guess that was meant for her lunch... Tak sampai hati nak ambik but then nak tolak lagi tak sampai hati especially when she said dia tak kaya mcam org lain... Sedih betulll...

That was the most delicious cocoa crunch I've ever had in my life!!!

Korang pergi x konsert slam semalam?

Saya tak pergi. 
Sedih kot... 
I hope there will b next time.
It was raining heavily on Friday. Mokcik x ble cuaca berubah ngan extreme. Terus terpeleot n menggigil2.
Until now.
Sesuailah lagu Gerimis Mengundang untuk diri sendiri.


Gerimis Mengundang (Saari Amri / ?) 

Kusangkakan panas berpanjangan
Rupanya gerimis, rupanya gerimis mengundang
Dalam tak sedar ku kebasahan

Pernah juga kau pinta perpisahan
Aku sangkakan itu hanyalah gurauan
Nyata kau serius dalam senyuman

( korus )
Bukan sekejap denganmu
Bukan mainan hasratku
Engkau pun tahu niatku
Tulus dan suci
Senang benar kau ucapkan
Kau anggap itu suratan
Sikit pun riak wajahmu
Tiada terkilan

Hanya aku separuh nyawa
Menahan sebak di dada
Sedangkan kau bersahaja
Berlalu tanpa kata
Terasa diri amat terhina kau lakukan
Terasa diri amat terhina kau lakukan

( ulang dari korus )

Sia-sia kukorban selama ini
Jika kasihku, jika hatiku
Kau guris oh oh oh...
Dalam tak sedar ku menangis



Friday, May 13, 2016

Kita Peng Yu no more.

Pernah korang tengok orang dan korang rasa benci sebencinya dan instead of sentap korang pun cakap, " hey I suka u dari darjah satu"?".

" Teacher... I m a Muslim Teacher. ALLAH asked us to love not hate", answered Koko confidently. Hahahha...
 No, he was d ones yg bila buat essay My perfect date, dia cakap dia nak sewa a hotel room.
Cess...


"Of course Teacher. Ada...", jawab a girl separuh berbisik.

"Be realistic", tetiba mokcik mengundang hayer oder Thinking skills kata ko...

Terus mokcik bacakan poem d poison tree by William Blake ngan feelings ok.
Mokcik bab feels ni mmg method giler.
Harap2 depa tersentuh sampai ke dewan exam, doa mokcik dalam hati.

Sampai ke line terakhir tu mokcik baca ala2 Jemah d serial killer gitu.
( baik korang gugel sajak ni)

" If u were d persona, what will u feel seeing ur enemy died in your OWN gardenr Trying to steal what is yours?"

Their answer were varied but mostly petik nama Allah tak kasi bunuh orang n all.
Which is true. Glad ustazah  ( mokcik la kan...)  derang dah ajar ngan baik sejak last year.

" tapi dia yang jahatkan. He makes d persona angry, sad and terrified. He tried to steal something which d persona loves too.. Come on, dont he deserve to be punish n humiliated? "

Tak diorang x jawab.
Too stunned kot, padahal dari kecik dah mengikut NCIS.

Tapi saya harap mereka membesar jadi budak yang tahu berfikir. Bila People do something bad to u, x payah nak bajet islamik kasi tazkirah r acah2 playing Victims bagai. Ko ingat Allah tu PA kau? Boleh delete semua kezaliman yang kau buat pada orang.
Bole mintak Allah taking ur sides?
Goshhh Huduhnya menjual agama.
Ni ayat dalam hati je..

" Boleh kita janji, mulai hari ini awak jangan sesekali menganiaya orang?" saya tanya. Ada mengangguk ada yang tengok muka Blank. Malas nak fikir kekdahnya.

"Jangan juga perasan yang semua orang sukakan kita. Mungkin mereka sedang merancang sesuatu. Like d persona did."  Saya tambah.

Mereka mengangguk...
Tapi saya masih curious.

Will u poison ur foe?


I wont.
I want him/ her dilimpahkan kesihatan yang baik, rezeki yang murah dan tercapai segala yang diinginkan supaya dia x perlu menganiaya orang lagi.

Sekian.




Thursday, May 12, 2016

Barter trade

Good thing about d telegram r whatsapps group,  u can read it at ur own sweet time. Bolehlah read between d lines sekali.

Someone sedang merancang sesuatu.
Big.
Tiba2 dia beritahu mahu jumpa saya.
Oh great.
Saya pejam mata dan letakkan diri di dalam kasutnya.
Ok, saya fikir saya tau yang dia mahukan.

Besok saya akan cuba mengemas dan mengumpul dokumen yang dia mahukan. Bila dia datang saya akan serahkan sebelum sempat dia buka mulut.

Bukankah Luqman Hakim pesan mcm Tu?
Carilah kawan yang bila kamu rancang sesuatu dia hulurkan bantuan.. Saya nak jadi kawan yang itu..

Today I had another call.
Intriguing.
Dia tanya boleh x bantu?
Boleh.. Saya jawab senang,  sebab dia ni mmg banyakkkknyer membantu mokcik yang sesikit nangiss nih.

"Sebenarnya kita kena buat apa ni?", mokcik guna pronouns kita je.
" bawa bendera, n then ikat Sekali" dia jawab.

" masa nyanyian kena naikkan bendera ke cemana? " Saya tanya, ye ye oo je..
"yang tu kita tgk masa rehearsal"  dia jawab." kira setuju ni Kan?" dia tanya lagi.

"date?", keji tau bila fefeling retis kena tengok planner segala.
Kebetulan plak masa ri kejadian mokcik free.

"sure, I will" konfidensi habis mokcik berjanji. Harap2 yg dengar pun terpedaya.

D truth is...
Mokcik x reti ikat bendera chuols
# nangesss

Mokcik is kefiused.

Someone tegur about d noticeboard wording. Mokcik jadi nasi tambah, setuju.

"Oh now u r talking...", chipped in another someone. Annoyed bunyinya.

Saya baca few hours later. When d issue arise, I still stick to my opinion, d wording is grammatically incorrect.

Sebab yg bukak thread tu otai, jadi mokciklah yang jadi punching bag kot.

"Now, please complete ur sentence norizan", dia cakap.
Saya yang lurus bendul laju je taip.. Grammatically incorrect.

Dan2 dia sebut isu ice-cream n ais krim.
Patut saya cakap, "sorry, saya salah, maafkan saya", but I wont.

Gilerrr..my degree is in translation kot.
Terus mokcik bukak kitab grammar katanya.

It irritated orang itu even more.
Jadi saya x jawab dah.

Lepas tu baru dia ckp,  dia yg buat wording tu. Lorr..
Terus saya PM tepi n kata nothing personal.

Which is true.
Kalau saya tau dia yg buat, saya bash jugak. Hahhahha
Awkward kot.

Dia ngamuk summore kat whatsapps group about d 2 if us lack of...
Apa ntah..
Abaikan sajalah..

Honestly, saya dan orang itu sangat rapat. Cuma lately saya fikir dia bekerja terlalu kuat sampai dia lupa ada life lain di luar.
She is so passionate about d things she loves dear.

Saya fikir, bila kita buat sesuatu untuk yang lain daripada di atas sana, hasilnya tidak sama dengan yang ikhlas mengharap balasan Dia saja.

Dia pun alim orangnya, dalam agama dia lah. God fearing person.
All dis while saya fikir dia sgt ikhlas dalam kerjanya.

Cuma untuk projek kali ini, she was not herself.

How many times ko jumpa orang n ko dengo dia mentioned about her/his boss latest jokes n text message.
N korang dengar pun kenfiused becoz korang bkn kenal boss dia pun, n in my case, I couldnt care less.
I assumed, dis person nak tunjuk dia close giler ngan upper echelon. What for?

I've seen a lot of dis type.
Bertepuk sebelah tangan kekdahnya ok. D bosses x sudi pun nak berbff, oh kemon...

For me, kalau memang pemalas n langsung x berbakat, sesuai sangat la nak butter up d bosses, tapi dat particular person mmg rajin, efficient n very knowledgeable.
Tak payah nak butter up People pun orang mmg vote dia.
Saya pun vote dia jugak.dia tau..

Oh..
May be.
Ok... Juz a maybe.

Bukan semua orang ditakdirkan jadi Ketua Darjah tanpa perlu mohon pun.
D posts (plural di situ) were thrown to my lap n saya menerimanya dengan muka askar dan balik rumah menangis sampai tertidur.

Serius, saya tak tau rasa berebut jawatan no.1.
Saya respek sangat orang yang sanggup do anything to get any post.
That is something yang pada ketika saya menulis ini, saya fikir takkan buat, selagi hayat dikandung badan.

Saya harap Allah takkan terbalikkan hati saya pulak.
Meanwhile, entah...

Pening2 lalat mokcik rasa..😨




Wednesday, May 11, 2016

Abang Jem dan Kak Mah

Tadi saya dengar orang bergosip. Out of habit saya pergi ke our place to see them.
Tapi sorang pun Xder..
Seteresss makcik..

By noon tahap curiosity was sky high. Kebetulan pula Abang Bro lalu.

"Ayub ni balik bila?", saya tanya.
" Tak taulah.. Kenapa?", Abang Bro pun curious sekali kot...
"kita texting dia x balas, kita ni ada hal penting nak tanya kottt", macam masalah negara bunyinya..
"Hal apa?", Abang Bro tanya.

Hal I Miss u tu x masuk agenda.
 Jadi saya cakap hal sebenar, Xder konar punya.
" ni, gossip yang derang citer tu betul ke X?" tebal juga muka mokcik jadi Mak Jemah ni..

Abang Bro pun verified citer tu. Kebetulan d old fren datang, dia pun taruk cop mohor sekali.

So betullah gossip ni..

For d first time, d two of them cerita tanpa biased. Selalu pompuan je yang mereka salahkan.
Saya pun selalunya salahkan lelaki, tapi dis time around, saya rasa nak seligi je pompuan tu...

Bukankah niat berkahwin tu nak mendirikan masjid, mencari redha Allah tapi what she did is very cruel n selfish.
Boleh bertahan ke kalau dari awal lagi menyakitkan hati ramai orang?
Sampainya hati...

Ni komen kitaorang.
Over tul


Ayub called, despite tadi dia x picked up my call dengan alasan bizi.

"its okla.. Kalau sibuk tak payahlah call pun", saya cakap dari hati kot...
Tapi Ayub insisted nak Update jugak. Hahhaha

He added some Juicy titbits of course.
Jahattt lelaki itu, saya terkutuk dalam hati.

"Dah siap kerja tu?", a friend asked.  In d past saya jaranggg berbual dengannya. Tapi pagi tadi sewaktu orang bergosip, dia pun ada.

" Kita x buat pun, kita bergosip", bab menipu saya x boleh sangat.
"Dengan siapa?", dia tanya, dan macam biasa saya takder konar pun.

" Tapi Kak, diorang berdua pun salahkan sikap lelaki tu", penting saya adukan hal ni, dia pun puashati.
"Bagus. Memang patut dipersalahkan pun", dia tegas kan.
" Ayub pun called n verified citer tu Kak. Means memang gitu la lelaki tu Kak", opppss..
Mulut Tempayan.

"Aikkk berianya Ayub tu call pulak", dia tanya, saya speku...

"Kita yang texted dia tanya Kak. Dia jawablah", saya jelaskan
 Mark Twain cakap,  "when in doubt speak d truth".

" Ayub pun satu,  time-time cenggini la pun dia outstation.  musim2 gossip tengah kencang dia Xder plak... Susah tau tak..", saya bercakap sambil ketawa.

Kakak tu pun ketawa konpius jugak.
Saya terus pergi, sebelum saya terbukak macam2 'rahsia kita berdua' lagi. Scary!

It dawned to me, for years Ayub is d one n only rakan Jemah) gossip nombor satu saya.
Walaupun ada ranjau n duri yang dicipta oleh diri sendiri ye, walau berjauh hati beribu kali, tapi bila ada gossip,  otomatik boleh sehati sejiwa kekdahnya.

"Bila nak balik ni?" , saya tanya.
"Hari Hahad",  dia jawab.
" Balik cepat sikit x boleh ke?. Hari Jemahat tak boleh balik dah ke?" saya memang gelojoh..
Jawapannya memang x boleh.

Heh?
Apalah erti geng Jemah kot gini.






47/2016

Kenapa korang kalah last year?
Nampak x soklan Xder insurans punya..

Background.
Last year saya offer diri nak trained pasukan scrabble. First time hantar wakil kot.. Lama pulak tu nak tunggu papan scrabble sampai ( padahal 2,3 hari je),  so lack of practice.
Masa hari pertandingan mokcik ada show. X dapat pergi.


ThIs year, mokcik offer diri nak jadi trainer lagi. I still chose budak yang sama. Dalam motivasi ajar macam tu... They hv learnt their valuable  lesson, so dat it is an advantage.

Tu yg mokcik tanya apsal korang kalah tu.
Padahal penyumbang utama kekalahan mmg mokcik sendiri la pun.
In denial kekdahnya.

Bila main dengan Peter ( Helehhh), pernah sekali je kot menang.
" dont u notice I sengaja let u win dis time?", tergamak dia tanya
dah kalah x ngaku pulak...
Ramai lagi rakan scrabble kat Facebook. Asal saya dah ada bunga2 nak menang je diorang forfeit saya plak. Sentap ok..
Tapi itu pun berlaku sekali dua je..
Tapi tu cerita di pihak saya. Mungkin diorang ada sebab kenapa diorang asyik dapat bingo n I have to drool saja.

Jadi kali ni kita training la lagi.
Jadual pun hectic giler. Hari Sabtu nak lawan, semalam baru start practice.
Alasannnn

"cikgu yang jaga tu... Teacher... Dia kan.." tipikal kan budak2 suka petik orang tu orang ni..
" If u blame people, we will not be able improve. Say something about our weakness", mokcik bab2 petik nama orang bila kalah ni memang x berkenan.

After discuss sambil ketawa we decided to improve on our speed n hook.
Ntah betul ntah tidak istilah ni. Belasah je la..

Smlm practice on prompt.

" Teacher, mana kertas yang macam tahun lepas? " dia tanya.
Hati mokcik berbunga2, terus ri ni mokcik pergi kempiter lab print out Cheat Sheet.

Latihan pun makin maju. Tambah hook. Memang kena speed la ni.

For me, it is an enjoyable activity. Yesterday we went home at 6. They had to wait for their Teacher yang g miting. Lapar..

Ri ni, we had lunch together at school n went home at 4.

Besok, there will b another meeting.
On Friday another event from 3-10 P.m in Ipoh.

Nampak x saya sedang cuba menunjukkan betapa bizinya norizan adnan, so dat if the Kids did badly, boleh la saya petik bizi ni.

When in fact,  kalau konsisten dari awal, silap2 si Peter tu bawah tapak kaki derang je nanti.

Wish us luck
We badly need em'😭


Tuesday, May 10, 2016

46/2016

Following lakonan d Kids yang mega hebat hari tu, my superior sangat impressed dan terpahat kukuh dalam hatinya.

Saya tahu sebab dia yang beritahu sendiri.
Kebetulan saya send gambar ini di whatsapps group,

Mohtip nya saya nak beritahu,  saya tiru idea dia. " I cakap ngan derang these r ur ideas tau...", saya beritahu dengan jelas supaya di belakang hari Xder bunyi afterall I was paid a gud money too..

Dia ok saja pasal tu, dah suruh saya spread lagi pada ramai orang.

"Oh I also puji u today. U n 5d", dia cakap. D Crowd hari tu r bosses.
Which I really dun mind.
Kalau dia puji saya means, dialah yang berjaya trained me to become Successful.


d nxt day ada satu lagi meeting. Dia petik juga nama saya. Like?


Jadi saya beritahu d Kids, we r in trouble.
Nama dah kena petik 2x jadi haruslah kita live up to d expectation.

Dan dan mokcik jadi pegawai askar.  Buat cincai mokcik hanginn..
Janji mereka usaha sehabis baik.

Hari ni exam.
Sejak semalam gigih saya buat tutoring
I was seen as pushy.

Like I.care.
Bit today, d Kids tried to answer to.d best of their ability.

Ok
Doa doakanlah


May I ask?

Beria saya datang awal sebab nak tanya soalan.
Tebal je muka sebenarnya.
Saya fikir kawan saya yang berlagak cool tu pun ada rasa nak terbang ke langit juga.

Awkward kot...
Tapi dia jawab juga. N for dat I m so thankful.

Tapi by noon bila jumpa, muka masing-masing macam...

Tetiba rasa sangat remaja bila bukak buku kerja Sains muka surat akhir.

Whatttttt.  Silibus sains dah tukar?.
Gud.

Jadi korang x tau soklan saya pun.
Gud.

Dah. Jom tidur.

Monday, May 09, 2016

Kita peng yu

I met a friend lepas lama x jumpa. Lama tu tak sampailah sebulan pun. Tapi...
Our friendships bagai telur di hujung tanduk.
Saya fikir dia marahkan saya atas banyak perkara tapi dia x pernah berterus terang.
Saya juga begitu.

I told it not, my wrath did grow, kekdahnya.

But still we could talk about everything under d sun, cuma hal yang 'itu' terus disimpan kemas dalam hati.

On my way home, I saw. a fren tengah angkat kain. Saya stopped n tanya khabar. Niatnya nak tanya khabar je.

Terus kitaorang bercerita pasal perkembangan terkini.
Sejam, dua jam. Sedar2 dah nak maghrib.

Dulu kitaorang memang kawan baik. Kawan susah senang. Satu hari saya call dia x pick up.
Besoknya saya call, lagi dan lagi.

2 bulan selepas tu saya terserempak dengannya. " woitt kenapa call selalu x pick up? Awak ok x?" saya tanya.
"Ok..", dia jawab.

Lepas tu saya tak call dia lagi. Cuma kalau lalu saya jenguk di depan rumahnya, kemudian dia berkahwin,  saya x sempat nak pergi.
Lagilah saya tak mau call. Takut menganggu.

"Bulan 10 ni cukup 2 tahun kami berkahwin", dia kata.
Saya kerut kening

Means dah 2 tahun la kitaorang tak bercakap.
Lamanya ye...

Dia cerita pasal alam.perkahwinan pula. Hahhahahah...

Saya bersyukur juga dia x tanya kenapa saya x dtg ke walimah tu.
Dan saya x fikir dia ingat pun.
Yang dia tau saya ada dihadapannya.
Yang lain abaikan.

Perempuan... Walaupun banyak cakap tapi straight forward.

As for d first friend whom I mentioned above, saya fikir dia banyak sangat simpan perasaan.
Marah tapi berlagak cool
Tersinggung tapi senyum macam gula madu.
X suka tapi masih boleh ketawa.

"cakaplah heart to heart", a dear hfren kasi sagesyen.

Buat masa ni Xder sinar harian harapan

It takes two to tango.
Sekian.







Sunday, May 08, 2016

Ini sejenis tazkirah

Yang ditujukan kepada diri sendiri.

Ok... Long ago, my mom cakap anak2 Makcik Peah took her out for Mothers' Day.
"Amboi kemain urban anak Cik Peah", saya jawab, jadi after it I made it a point to take my mom out on Mothers' Day or at least acknowledge d day by giving her something I could afford.

Our mom memang x cakap. Tapi bila tengok anak orang lain buat, terus la dia terasa sesuatu kot...

Hari kenduri tu, d first makcik arrived merungut sebab anak dia x balik. "Sampai hati.." dia cakap. Saya x biasa sangat dengan dia,  anak dia pun saya tak kenal jadi saya dengar je...

D second makcik pun cakap hal yang sama.
"Lama sangat tak balik..", makcik tu cakap sambil senyum sedih.
Anak dia kawan saya. Tudungnya lagi labuh daripada saya n saya speku gajinya pun dua kali ganda lebih banyak, logikla kalau kerjanya banyak...

"Kerja.. Mana pernah habis..." makcik tu cakap bila saya terangkan.
Arwah ayah saya cakap, bila nak kata sesuatu, pandang muka orang tu dulu.
Saya pandang wajah tua makcik tu yang sejak dulu tak pernah bercakap kasar dan mengutuk orang. At least saya tak pernah dengar. Mak saya pun kalau bab duit, sangat percayakan makcik ni.

Mukanya suram seperti menyimpan perasaan. Saya terus diam n mumbled something like, "Nanti dia baliklah tu cik.."

D truth is, macam orang lain saya pun bila kerja x ingat orang lain.
Kenkadang kita lupa perasaan emak kita yang sangat harap nak dengar suara dan sekadar nak makan bersama.

Kerja macam mana pun tak mungkin habis. Why not, luangkan masa yang tetap untuk telefon mak n dengar dia bercerita.
Kalau jauh sangat, luangkan masa setahun sekali untuk holiday dengan mak. Jangan petik kata Xder duit, Xder kereta ke apa.
Masa kecik mak.sanggup turun naik bas bawa kita ke klinik bila sakit n buat I.c hahhaha..

Kalau dekat, bawak lah mak g shopping. Pompuan kan suka shopping.
Bawalah dia ronda2 keliling kampung, sebab dia dah tak.kuat lagi nak pusing kampung n tengok rumah kawan2nya yang sama2 dah uzur.

Sekian.saja tazkirah
 X mo saya petik ayat Quran n hadis bagai.
Most yang buat perangai lupakan perasaan mak ni.adalah orang yang tinggi ilmu agamanya.

Mungkin dia dah printscreen teket syurga kot.
Jadi apa ada hal kalau dalam Islam dah ajar, syurga terletak di telapak kaki ibu.
Yang tu untuk orang jahil saja.
Yang tudung pendek n tak reti nak.quote ayat Quran bila bercakap di depan khalayak.




K
 Bye

Lima posen pun ko berkira Long..

My mom insisted to have a feast before Ramadan. She wanted all her children n grandchildreb to come home.
Jadi semua pun adalah..

Except Luqman yang kerja n Ilman yang x tau pula sebabnya
Budak hostel of course ada sebab tersendiri.
Nadia beria nak ikut balik tapi takder sapa nak ambik dia kat hostel tu.
Alia n Aisya ada camp n tak boleh balik.
Saffa ada kelas pagi, after 2 P.m baru boleh outing,  so her father fetched her. Comel kan..

Sebelum tu nak cerita jugak, saya cakap dengan mak saya, saya nak buat dessert
"buatla 2 jenis", mak saya suruh.
Berbunga2 hati mokcik.  Selalu mak saya suruh beli je. Finally, dia dah nampak talent anak dia ni eh?


Tapi mana nak tau saya kena attended meeting sampai pukul 5. Bersosial lebih kurang, jauh pulak tu, sampai rumah pukul 6. Sembang dengan mak n abang ngah, pukul 8 baru sampai #12A.

Bila masa nak buat kuihnya?
Jadi saya kunci jam kol 4 pagi, n bangun masak ni..


Kalau ikut hati, saya nak taruk whipped cream n letak stoberry n mango Spice kat atasnya, macam yang saya makan kat hotel. Tapi kol 4 pagi ko nak terhegeh2 memunggah peti ais, rentikanlah..

Besides, saya pun nak kena masak filling samosa. Gigih!
Once d filling settled, baru lah saya kemas barang n balik ke #18.

Tapi... Halfway I turned back sebab teringat kunci tertinggal kat pagar rumah
Haishhhh...

Every thing was ready when I arrived. Abang Dos n Izlan Carried d boxes inside n Yus n saffi  susun jelly tu atas meja.

D Kids beria nak makan dulu. Saya dah agak dah anak2 sedara yang kecik memang cenggini,  so I have prepared yang tupperware kecik untuk diorang.

Baby, Riena and Uda were outside, prepared d fefeling d fruits.

Along,  Anjang, Nick n Angah prepared lauk kat dapur.with d help of Makcik Jah.

The boys, Acho,  Yus, Joe, Arif n my bros kemas umah, prepared pinggan mangkuk, masak nasi n buat air.

Nampak x betapa seronoknya hidupku.
Jadi saya duduk siapkan samosa,  200 pcs je pun dengan dibantu oleh Saffi, Kakak n Izlan. Nisa x suka buat kerja ni, tapi dia.duduk saja kat kita orang sambil jaga adik Kayla.

By 11.45, d feast started.
It always fun meeting d makcik whom I know Since I was 7.

Listening to.their chattering and teasing one another memang saya suka.

Lagi suka sebab kali ni basuh pinggan senang je. By 1p.m rumah pun dah clear n we all can sit n talk...

D jelly tu habis.  Some requested nak bekas tu sebab comel.
1/3 bekas tu dah mereka bawa pulang.
Izzattie yang tetiba kedekut tu kemain x puas hati. Yang dia asyik pau mak.andak tu.dia x kira pulak.

Nope.
These makciks are our second family.
Takat bekas rega 50 sen each tu xkan nak berkira sangat compared dengan kalau sakit demam, mereka ni yang dulu datang melawat.

I think they would treasure it and ingat d happy times they had at my mom's. Juz like I will always remember happy time I had at theirs when I was small.

Entah apa2 ko Long..




Saturday, May 07, 2016

Cerita kawan 4

Saya dah tulis kan kawan saya tu memang dari dulu well-dressed?

The next morning, bila saya tengok baju dia with d latest nealofar hijab, saya rasa nak balik je cari baju lain.

Cess!!
Ooo I went to d school at 10.45a.m.

My slot wa 11-3 P.m
ThIs is d second time I give talk to other Kids. Mokcik nevess kot..

D class was roomy. I was give d second group. They helped me with d preparation. Save me d trouble nak memikir kat mana nak dicucuk itu ini.

I presumed budak2 ni mesti restless bila kena belajar 3 jam non STOP.
Gila cuak mokcik ok.
Belajar plak ngan org yang mereka x kenal.
Double cuak ok...

5 mins before 2, my friend came n reminded me to STOP on time.
Dan2 gelabah..

" maaflah ambik masa lebih sikit, awak mesti lapar ni.." I told them, ayattt padahal ada sikit lagi item yang saya tak cover..

"tak..", boleh diorang kata tak lapar.
Mokcik kagum tau dengan bakat wayang derang..

"Eh dah Habis dah?", I caught someone asking.

D truth is saya pun rasa time really flies. 3 jam berlalu sekejap sangat.  Thnx to d Kids yg sgt cooperative n charming.
Thanx to my friend yang tabah tunggu sampai habis.

Indeed, it was a wonderful experience.
7 jam Perjalanan pulang tu langsung x memenatkan

Mungkin lagi 4 tahun baru saya akan jumpa kawan tu lagi.
Tapi... Hari tu g seaside kejap sangat..

Aci x kalau saya pergi lagi bulan doblas ni?

Cerita kawan 3

We had a great dinner. A cozy place it is. Pinggannya pun cantik.

Once home,  we headed to d bathroom. Lepas Insya barulah sambung berbual until wee hours.

Bercerita Xder tapis2.
When was d last time we did that?
She said she came to my House in 2012. Lama gilerrr dah..

I did visit her once jugak. Tapi saya x ingat bila. Anyway... Before 2012 I guess.
Nothing much change. Except,  kawan saya tu dah kurus. Cess!
Nampak sangat mokcik2 bila saya berdiri di sebelah beliau yang memang sejak azali well-dressed itu.
Sungguh tidak adil.

Later saya sambung kerja until 2 in.d morning.

Friday, May 06, 2016

On Meeting

Satu hari I received formal letter.πŸ“¨
An invite for a meeting, attached is cadangan usul. πŸ“

Since d venue is 78km away, haruslah saya berkira nak pergi, considering in d past d organisation did not very accommodating to our needs, so to speak.
Ok kalau vocab saya bagus, saya akan pilih perkataan yang lebih manis, it juz dat my poverty of vocabulary juz shuckkss.

So, I arranged for someone to b there on my behalf. I wrote an usul, as requested.

Come d day, d reP said she could not make it.  Jadi saya attended dengan senang hati.

M glad I did.
1. Able to get connected to few people who I think could help me out to perform my duty efficiently.

2. Managed to clear d air over some unspoken issues which raised ⏳questions. Told them about d decisions I had made were solely on logistic. Actually,4 months ago I had voiced it personally,  from my past experience,  eloklah saya stressed on d reason why again sebelum adalah pulak malaun kalis neraka yang pergi bawak cerita "boleh ke kerja dengan dia ni? dia ni begitu begini yadayada".
Lesson learnt.

Kalau ada benda yang saya kesalkan hanyalah usul tu.
It turned out, saya sorang je yg gigih tulis usul. It was not discussed pun. It was wrongly adressed too.
Funny.
Tapi saya x berniat nak argue when d organiser cakap mereka tersilap tulis.
To err is human kot.

Takkan nak petik pasal SUB derang beli bedding gila mahal ngan jam tangan macam sultan Brunei.
Chillex sudahh..

In d end it turned out well.
At least, it served its purpose.

It taught me,..
Whenever there is a meeting which requires your present, juz go.
You might be surprised with d out onesπŸ†’

Thursday, May 05, 2016

Cerita kawan 2

When we met on Monday, saya rasa nak melompat bintang. Macam tak cukup mulut bak bercerita.  She treated me Portugese Grilled rayfish n squid. StArving kot...

Later we had 2 hours drive to her House. Perghhh... Jauh sangat.

Once arrived, unable to unpack she insisted that we go straight to d beach.

Seriously?
Hari dah nak malam kot...

Cerita kawan 1

Kawan yang mana x boleh cakaplah kan..

Biasalah kenkadang kita diskas. Tapi kalau sorang duduk di timur sorang di barat, takat diskas jelah. Bila suruh send files.. Ehhh harammmmm norizan x reti.

Itu ke sebabnya?

Atau lately saya banyak mengadu pasal d not so happy things in life that I had to endure on daily basis.

Whatever it is, I was delighted when she invited me to her hometown.
"You can call them n discuss about payment", dia cakap.

Ooook.
"Lepas duit minyak sudahlah. I want to come tau.", saya jawab over-excited.
To be frank, kalau bagi cekelat kopiko sebijik pun saya memang nak pergi jugak.

After all d dramas n fake friends I juz could not take it anymore.

There was another drama because d calling letter is not from a government body. I could always argue, tapi these people tak pernah menyakitkan hati, so wat use I do that?.

"Kalau nak pergi, kena ambik cuti la", he advised.
"Ok..", saya jawab.
" tapi kan dah banyak cuti", dia tanya lagi.
"La yang first tu cuti sebab hospital appointment.  Second, ambil exam.  Cuti terpaksa bukan tipu", motif saya sebut bab tipu tu.

"Nak pergi juga ke?", dia tanya lagi. Nothing wrong if he asked. Susah kot kalau saya cuti

Saya ni kan orang penting. Pentinggg sangat. Kalau saya takder runtuh gunung ganang di serata alam eh

"Kita nak. ThIs is d first time I got d chance like ThIs", saya cakap Macamlah saya dapat offer buat album ngan Usher.

"Macammana boleh dapat offer ni?", dia tanya lagi.
"Last year kita attended support group,  so I.shared intervention plan n mereka tanya", saya bagi.jawapan vague la kan.

Attended support group betul.
Shared intervention plan pun betul.
Saya tak suka menipu, sebab nanti saya terlupa tipuan sendiri.

Yang gaduh pukul orang kat depan cctv tu omitted kekdahnya.
Yang balik umah menangis tiap2 hari tu pun harus simpan dalam hati jugak...

But