Wednesday, May 11, 2016

Abang Jem dan Kak Mah

Tadi saya dengar orang bergosip. Out of habit saya pergi ke our place to see them.
Tapi sorang pun Xder..
Seteresss makcik..

By noon tahap curiosity was sky high. Kebetulan pula Abang Bro lalu.

"Ayub ni balik bila?", saya tanya.
" Tak taulah.. Kenapa?", Abang Bro pun curious sekali kot...
"kita texting dia x balas, kita ni ada hal penting nak tanya kottt", macam masalah negara bunyinya..
"Hal apa?", Abang Bro tanya.

Hal I Miss u tu x masuk agenda.
 Jadi saya cakap hal sebenar, Xder konar punya.
" ni, gossip yang derang citer tu betul ke X?" tebal juga muka mokcik jadi Mak Jemah ni..

Abang Bro pun verified citer tu. Kebetulan d old fren datang, dia pun taruk cop mohor sekali.

So betullah gossip ni..

For d first time, d two of them cerita tanpa biased. Selalu pompuan je yang mereka salahkan.
Saya pun selalunya salahkan lelaki, tapi dis time around, saya rasa nak seligi je pompuan tu...

Bukankah niat berkahwin tu nak mendirikan masjid, mencari redha Allah tapi what she did is very cruel n selfish.
Boleh bertahan ke kalau dari awal lagi menyakitkan hati ramai orang?
Sampainya hati...

Ni komen kitaorang.
Over tul


Ayub called, despite tadi dia x picked up my call dengan alasan bizi.

"its okla.. Kalau sibuk tak payahlah call pun", saya cakap dari hati kot...
Tapi Ayub insisted nak Update jugak. Hahhaha

He added some Juicy titbits of course.
Jahattt lelaki itu, saya terkutuk dalam hati.

"Dah siap kerja tu?", a friend asked.  In d past saya jaranggg berbual dengannya. Tapi pagi tadi sewaktu orang bergosip, dia pun ada.

" Kita x buat pun, kita bergosip", bab menipu saya x boleh sangat.
"Dengan siapa?", dia tanya, dan macam biasa saya takder konar pun.

" Tapi Kak, diorang berdua pun salahkan sikap lelaki tu", penting saya adukan hal ni, dia pun puashati.
"Bagus. Memang patut dipersalahkan pun", dia tegas kan.
" Ayub pun called n verified citer tu Kak. Means memang gitu la lelaki tu Kak", opppss..
Mulut Tempayan.

"Aikkk berianya Ayub tu call pulak", dia tanya, saya speku...

"Kita yang texted dia tanya Kak. Dia jawablah", saya jelaskan
 Mark Twain cakap,  "when in doubt speak d truth".

" Ayub pun satu,  time-time cenggini la pun dia outstation.  musim2 gossip tengah kencang dia Xder plak... Susah tau tak..", saya bercakap sambil ketawa.

Kakak tu pun ketawa konpius jugak.
Saya terus pergi, sebelum saya terbukak macam2 'rahsia kita berdua' lagi. Scary!

It dawned to me, for years Ayub is d one n only rakan Jemah) gossip nombor satu saya.
Walaupun ada ranjau n duri yang dicipta oleh diri sendiri ye, walau berjauh hati beribu kali, tapi bila ada gossip,  otomatik boleh sehati sejiwa kekdahnya.

"Bila nak balik ni?" , saya tanya.
"Hari Hahad",  dia jawab.
" Balik cepat sikit x boleh ke?. Hari Jemahat tak boleh balik dah ke?" saya memang gelojoh..
Jawapannya memang x boleh.

Heh?
Apalah erti geng Jemah kot gini.






No comments: