Friday, May 13, 2016

Kita Peng Yu no more.

Pernah korang tengok orang dan korang rasa benci sebencinya dan instead of sentap korang pun cakap, " hey I suka u dari darjah satu"?".

" Teacher... I m a Muslim Teacher. ALLAH asked us to love not hate", answered Koko confidently. Hahahha...
 No, he was d ones yg bila buat essay My perfect date, dia cakap dia nak sewa a hotel room.
Cess...


"Of course Teacher. Ada...", jawab a girl separuh berbisik.

"Be realistic", tetiba mokcik mengundang hayer oder Thinking skills kata ko...

Terus mokcik bacakan poem d poison tree by William Blake ngan feelings ok.
Mokcik bab feels ni mmg method giler.
Harap2 depa tersentuh sampai ke dewan exam, doa mokcik dalam hati.

Sampai ke line terakhir tu mokcik baca ala2 Jemah d serial killer gitu.
( baik korang gugel sajak ni)

" If u were d persona, what will u feel seeing ur enemy died in your OWN gardenr Trying to steal what is yours?"

Their answer were varied but mostly petik nama Allah tak kasi bunuh orang n all.
Which is true. Glad ustazah  ( mokcik la kan...)  derang dah ajar ngan baik sejak last year.

" tapi dia yang jahatkan. He makes d persona angry, sad and terrified. He tried to steal something which d persona loves too.. Come on, dont he deserve to be punish n humiliated? "

Tak diorang x jawab.
Too stunned kot, padahal dari kecik dah mengikut NCIS.

Tapi saya harap mereka membesar jadi budak yang tahu berfikir. Bila People do something bad to u, x payah nak bajet islamik kasi tazkirah r acah2 playing Victims bagai. Ko ingat Allah tu PA kau? Boleh delete semua kezaliman yang kau buat pada orang.
Bole mintak Allah taking ur sides?
Goshhh Huduhnya menjual agama.
Ni ayat dalam hati je..

" Boleh kita janji, mulai hari ini awak jangan sesekali menganiaya orang?" saya tanya. Ada mengangguk ada yang tengok muka Blank. Malas nak fikir kekdahnya.

"Jangan juga perasan yang semua orang sukakan kita. Mungkin mereka sedang merancang sesuatu. Like d persona did."  Saya tambah.

Mereka mengangguk...
Tapi saya masih curious.

Will u poison ur foe?


I wont.
I want him/ her dilimpahkan kesihatan yang baik, rezeki yang murah dan tercapai segala yang diinginkan supaya dia x perlu menganiaya orang lagi.

Sekian.




No comments: