Sunday, May 08, 2016

Lima posen pun ko berkira Long..

My mom insisted to have a feast before Ramadan. She wanted all her children n grandchildreb to come home.
Jadi semua pun adalah..

Except Luqman yang kerja n Ilman yang x tau pula sebabnya
Budak hostel of course ada sebab tersendiri.
Nadia beria nak ikut balik tapi takder sapa nak ambik dia kat hostel tu.
Alia n Aisya ada camp n tak boleh balik.
Saffa ada kelas pagi, after 2 P.m baru boleh outing,  so her father fetched her. Comel kan..

Sebelum tu nak cerita jugak, saya cakap dengan mak saya, saya nak buat dessert
"buatla 2 jenis", mak saya suruh.
Berbunga2 hati mokcik.  Selalu mak saya suruh beli je. Finally, dia dah nampak talent anak dia ni eh?


Tapi mana nak tau saya kena attended meeting sampai pukul 5. Bersosial lebih kurang, jauh pulak tu, sampai rumah pukul 6. Sembang dengan mak n abang ngah, pukul 8 baru sampai #12A.

Bila masa nak buat kuihnya?
Jadi saya kunci jam kol 4 pagi, n bangun masak ni..


Kalau ikut hati, saya nak taruk whipped cream n letak stoberry n mango Spice kat atasnya, macam yang saya makan kat hotel. Tapi kol 4 pagi ko nak terhegeh2 memunggah peti ais, rentikanlah..

Besides, saya pun nak kena masak filling samosa. Gigih!
Once d filling settled, baru lah saya kemas barang n balik ke #18.

Tapi... Halfway I turned back sebab teringat kunci tertinggal kat pagar rumah
Haishhhh...

Every thing was ready when I arrived. Abang Dos n Izlan Carried d boxes inside n Yus n saffi  susun jelly tu atas meja.

D Kids beria nak makan dulu. Saya dah agak dah anak2 sedara yang kecik memang cenggini,  so I have prepared yang tupperware kecik untuk diorang.

Baby, Riena and Uda were outside, prepared d fefeling d fruits.

Along,  Anjang, Nick n Angah prepared lauk kat dapur.with d help of Makcik Jah.

The boys, Acho,  Yus, Joe, Arif n my bros kemas umah, prepared pinggan mangkuk, masak nasi n buat air.

Nampak x betapa seronoknya hidupku.
Jadi saya duduk siapkan samosa,  200 pcs je pun dengan dibantu oleh Saffi, Kakak n Izlan. Nisa x suka buat kerja ni, tapi dia.duduk saja kat kita orang sambil jaga adik Kayla.

By 11.45, d feast started.
It always fun meeting d makcik whom I know Since I was 7.

Listening to.their chattering and teasing one another memang saya suka.

Lagi suka sebab kali ni basuh pinggan senang je. By 1p.m rumah pun dah clear n we all can sit n talk...

D jelly tu habis.  Some requested nak bekas tu sebab comel.
1/3 bekas tu dah mereka bawa pulang.
Izzattie yang tetiba kedekut tu kemain x puas hati. Yang dia asyik pau mak.andak tu.dia x kira pulak.

Nope.
These makciks are our second family.
Takat bekas rega 50 sen each tu xkan nak berkira sangat compared dengan kalau sakit demam, mereka ni yang dulu datang melawat.

I think they would treasure it and ingat d happy times they had at my mom's. Juz like I will always remember happy time I had at theirs when I was small.

Entah apa2 ko Long..




No comments: