Thursday, June 30, 2016

Seindah takdir cinta@tv3

Ehhh jangan nak berlagak alim la
Ngaku je la korang pun sama tertengok citer ni sambil2 prepare for iftar.

Sebagai manusia biasa, Mokcik pun tertengok gak... Rumah sempit, sambil kat dapur tu sambil la tengok..

It juz dat tonight.. Ada  slot Adrian belajar agama. Cliche...  Orang jahat bila belajar agama automatically jadi baik

Tapi yang x boleh belah ialah expression rakan2 terdekat..  Bila Adrian start bagi salam kat kawan2 dia yang buas tu,  mereka start konpius n tanya Whats wrong with him Hahhahhahahhaha...

It reminds me years ago when I told Jie niat saya nak menunaikan haji, he wished me all d best. He said he was so happy for me.
Yang tu ok lagi...

Tapi bila kitaorang berbual ditelefon selepas tu , dia mulakan dengan "assalamualaikum" instead of "hello",  forgive me..
"Ooo Jie dah lain sekarang..." saya cakap terus takder konar.


Apsal manusia selalu cenggitu eh?


Wednesday, June 29, 2016

Iftar invite.

I havent blog for quite Sometimes. Selain dari sentap sebab orang tak mo ambilkan gambar pelangi (?) fikiran pun x berapa stabil sebab after raya my schedule will b packed with events.

Nak menggegenais tu sangat saya tak reti dan as much as saya cuba bertabah tapi saya tetap menangis di bucu katil juga sudahnya...

Then, there is d iftar invite.  Pusing keliling saya mencari orang nak ajak attend. ๐Ÿ˜จOkkkk...
Last resort saya tabahkan hati dan pergi juga. Partly sebab dah dijemput n mainly, I need to build up connections ke apa namanya tu..

Tebal muka mokcik sekarang๐Ÿ™ˆ
I took d opportunity to mingle a lot... I didn't come dat far semata2 to enjoy d food kot.. But it was a bonus la kan

A week after d iftar feast, that was after I submitted d paperwork for d 3rd time ( 2 kali kena reject kot ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ) tetiba mokcik fikir it is about time mokcik guna timeline.

Me: Kak, izit possible if I invite ur reP officiate d closing ceremony?
Dia: Boleh... Tapi invite melalui kementerian ye.
Me: Tapi Kak, ni event kecik2 je... Cap ayam je kot...
Dia: Send je surat,  mereka akan assigned kami juga nanti...
Me: seganlah Kak... Persatuan pun dlm fasa nyawa2 ikan je ni... Entah sudi entah tidak derang nak layan..
Dia:  eh.. Sudi... Kalau macam tu,  send surat kat akak,  nanti kita hantar wakil eh

Saya tau saya boleh harap dan percaya kata2 kakak ni...
Jadi kepala saya tenang sikit.

Event is scheduled end of July.
Honestly, in February,  our committee dah discussed about it. Supposed to be held in May. Tapi sampai sudah tak berjalan.

I didn't blame d person-in-charge or anyone in particular sebab as a Ketua Darjah sepatutnya saya yang guiding my subordinates. Masalah negaranya saya pun baru first time, ate... trial n error sajalah. I dont mind to work hard as long as it will benefited d Kids

I m glad dat d iftar feast had open few doors. Jadi kerja saya pun senang dan hati pun girang la jugak...

But then, ni baru fasa pertama. Akan ada lagi banyak fasa before d event kick off...

Kepada yang baca entri ni, tolong la doakan semoga urusan mokcik dipermudahkan dan janganlah ada geng lindungan Kaabah yang bakal menangguk di air yang keruh kekdahnya. Mokcik dah x kuat chuolss menempuh azab dunia.

 Sekian.

Thursday, June 16, 2016

Usaha di bulan Remdhan

Catatan ini untuk kenangan di hari tua.
Hahhahaha

Saya tak ingat bila, tapi dat particular someone who shall not be named in d previous entry pernah jumpa saya dan cakap she wanted me get to know her errr.. someone she closed to..

Dia mintak izin nak kasi my phone number. Saya diam n x jawab pun. Kitaorang kawan kot, tentulah seharusnya saya jaga hati kawan. Saya tak mo la cakap saya takut dengan strangers n it will take years before I could get along with any man..

Jadi saya diam saja.

Tapi orang yang dia mahu kenalkan tu bukan saya kenal pun kan....

 Jadi bila ada a man sent text memperkenalkan diri dan minta izin nak call saya, saya terus blocked nombor tu.
Saya malas nak memikir.
In fact saya tak pasti itukah orangnya atau...  trust me, saya speku mungkin d kids sengaja nak prank cikgu dia.

Baiklah saya ambil jalan selamat.

But it was long time ago. Was it last year?. Saya pun tak ingat bila. Cuma hari ni...

"Eh.. Orang yang awak cakap tu kan.. Dia ada contact tapi terblock pulak", intro mokcik takder konar2..

" Ooo dia contact?..saya tak tanya pun lepas tu." dia jawab dengan senyum diabetes..

"Tapi itulah kan... Awak kata dia kerja xxxkan? Kat mana ye? Dah kahwin dah dia?" saya tanya tetiba,  stret to d point.

" Betullah kerja xxx. Kat Kl. Hari tu dia cakap dia dah ada calon dah", kawan tu cakap...

" Alamak... Too bad", saya jawab sambil tersenyum Double diabetes..

Nampak tak?
 At least saya berusaha.
Tapi gagal.

Abaikan..

Plot sama Tempat lain pulak.

"Kita suka cakap Kak, orang ingat kita cuba nak pikat mereka. Tapi tak Kak.. Kita cuma suka bercakap n bertanya je", tu mukadimah...

On second thought,  saya tulis vague sajalah di sini sebab after these years, saya memang simpan cerita ni dalam hati yang paling dalam je..

It was on one of my oversea trips. D tourist guide is a young and relatively quite a looker. He possessed d politeness which Asian never have.

By saying that, kalau bercakap asyiklah mokcik kena rapatkan telinga ke mulut dia sebab he speaks with inner voice most of the time. Ngan orang lain pun cakap cenggitu, a virtue which I think  I must emulate.

Mokcik pun gigih juga bercakap x berhenti dengan beliau.
In a way maybe...
Ok abaikan...

When we bid goodbye, I do not remember anything pun about it, sebab dalam hati eksaited nak balik Malaysia sangat.

Tapi mana nak tau boleh pulak delayed. So he came n fetched us.

"How's Malaysia?" dia ngusik kitaorang. Not funny ok

He came to me and sang a song into my Ears.
Weeeeeeee sangat potong kaki manisnya..
Like.. Hello?

" tapi Kita x tau pun lagu apa Kak" saya cerita sambil ketawa.

Dalam pada letih kengkononnya, bab ketawa kemain lagi kitaorang.

Padahal main.point saya nak cakap, mungkin juga sebab saya bercakap banyak People thought I m too available ke macam mana kekdahnya..

Bab nope.
It just mokcik x phurrcaya semua ini chuols.. 

"Laaa... Norizan pun..." dalam ketawa derang nasihat ke arah itu.. Saya ketawa saja.

Then someone else entered...
We stopped talking n discussed about something else plak

Tapi all d kata2 kakak2 tu berbekas juga di hati saya...

Maybe I should start somewhere.. ๐Ÿ’–


Pemandu Teksi yang bijak..๐Ÿ˜‚


Sambung dari previous entry.

"Masa tu after d event kat Langkawi la Kak. kebetulan kita sorang je yang balik naik ferry. Yang lain balik naik flight, satu group lagi tu extended their stay." saya mula cerita..

I adressed myself Kita.
Ada masalah?๐Ÿ‘น

"Stay? Bestla.." diorang jawab..

" diorang.. Kita balik Kak", saya sambung. Saya tak sabar nak balik sebenarnya.

."Kita takut kan... naik teksi sensorang, jadi kita tak henti2 bercakap tanya itu ini. Sekali pemandu teksi tu tanya,"ni dah kahwin ke belum ni?"

Hahhahaha.. Diorang pun ketawa.

" Kita takut gila Kak. Terus kita cakap " Dah", dan  tanya " Kenapa pulak?".

pemandu teksi tu cakap saya nampak muda je lagi. When he asked ada berapa orang anak, saya terus cakap DUA ORANG. Sambil pandang keluar jendela. Mokcik takut chuols.
Menipu pun takut, nak cakap yang betul pun takut..

"Terus kita tanya macam mokcik2," adik ni dah kahwin ke belum", hahhahahha..

"Dah kahwin ke belum?"  laju derang tanya, nampak derang terus x hirau hakikat saya baru cakap pemandu teksi tu kata saya muda belieeee..

"Dia kata belum. Kita tanya berapa umur dia, dia suruh teka plak. Kita pun cakap kot tak 28,29 mesti 30. Dia bagi signal thumbs up", kemain saya Bercerita n derang pun bergelak ketawa...

The truth saya terus tukar tone bercakap ala mokcik2.

"Ooo dia.tengah mencari la tu.. Kenapa la Ijan pun... Kot x...?" saya tapis sikit derang cakap apa. Hhahahhaha

" Kita takut kot. Lagi pun kita Xder bakat kearah itu", saya jawab jujur dan kami ketawa beria lagi.

Takut tu memang sangat2 la. Langsung tak rasa eksaited bila dia cakap saya nampak muda lagi..

D Csi in me terus study outer appearance pemandu teksi tu. Orangnya agak kacak n his eyes nampak bijak. I dont think dia memang pemandu teksi.

"Boleh tak dia komplen n cakap dia tak suka memandu masa jalan jem Kak?", saya tanya derang. Tu satu ciri kenapa saya kata dia bukan taxi driver.

Besides, when I asked him about buildings n events in Langkawi dia x tak tau n was indifferent too. Bukankah Tourism ada kasi hospitality course kat taxi drivers ke?
Even baju dia too clean n putih berseri unlike typical taxi driver.

"Tapi kan Kak... Kita terfikir jugak.. Ke dia ingat kita ni pompuan simpanan ke hapa?", saya sambung cerita teka teki.. " sebab dia tanya nak turun beli tiket ke tapi "orang tu" suruh hantar sampai ke dalam"

Biasalah cerita norizan memang HOTS punya.

" Sebenarnya orang ramai kat hotel jadi semua bell Boys were busy. Kita nampak ada sorang tu n mintak tolong dia panggilkan teksi"  saya cerita lagi..

" Siapa orang tu?" derang tanya..

" Mana kita kenal Kak. Tapi kita tanya jugak.. " Maaflah encik kena panggilkan teksi. Macam tak sesuai je dengan dressing Encik ni. Encik ni sebenarnya siapa?", nampak tak norizan bertanya Xder konar2 pun

" Saya Manager kat sini", Katanya...
Of course semua ni.saya cerita kat derang .

"Laaa norizan pun..." derang ketawa lagi. Mesti diorang x boleh terbayang saya gila gabra nak heret beg besar sensorang terus mulut saya yang selama ni terkunci rapat jadi ramah tamah pulak.
Sampai manager pun saya suruh itu ini
Bossy ke tak bossy?

Manager tu went out n lambai kat pemandu teksi, when d taxi came he talked to him before called me n helped me carried heavy bag...

"Jadi kesimpulan ceritanya Kak... Kita pun konpius.. X mungkin langsung kita nampak muda dengan usia sekarang ni. Dan kalau dia tanya pasal dah kahwin ke belum tu sebab dia fikir kita ni perempuan simpanan hahhahahha... Paras rupa kita memang tak sampai ke level tu Kak" saya gurau kot...

Tapi kakak2 yang saya kenal sejak zaman muda remaja fokuskan ke bab lain haishhhh...

Hahhahha...
"Dat was not the first time Kak", saya ketawa sambil gigih nak buka thread baru...

Next entry la ye hahhahahha










Age does matters

Macam biasa saya terlepek merenung kipas hari ni, clad in my pink telekung.
Nak bukak telekung pun mokcik Xder energy.. Mokcik posa chuolss..

Kak Siti came in n performed her Zuhur prayer, next to me. Langsung dia x kisah pun, after so many years knowing one another.๐Ÿ‘ญ๐Ÿ‘ญ๐Ÿ‘ญ

Kak M came n went straight to d brownish sofa.
"Kita x larat sangat ni..", she complained...

Depan d Kids mesti tunjuk muka energetic dengan suara macam halilintar tapi deep down age takes toll on us. Heh?๐Ÿ˜ฏ

Speaking of age, kita orang bercerita pasal umur. It surprised me lots when Kak Mazidah said she is a year older than d boss..๐Ÿ˜จ

Whatttttt?
I've known Kak Mazidah Since I was 19. ๐Ÿ‘ญMasa bila dia tua?

"Akak dah umur setengah abad tahun ni", Kak Siti tambah...
"No way Kak.." saya jerit. Sangat remaja bunyinya...

kalau mereka dah tua, norizan adnan pun begitu juga.. ๐Ÿ˜

"tapi Kak, kita ada cerita, tapi akak jangan muntah tau...", saya bukak thread.

Next entry la ye


Tuesday, June 14, 2016

Energy Booster...

" Ko jangan nak gelak lelebih, simpan energy, nanti jadi macam semalam", Yong cakap bila saya kata one of d admin People harus dipecat.

Tapi saya x peduli, nak jugak cerita. It ended up kitaorang ketawa berguling juga. Insiden ni memang serius tak masuk akal tahap maharaja lawak mega. Even d person in question pun boleh ketawa memikirkan how could we boleh lepas pandang such a big thing..

Mood berpuasa kot..hehe

There were many hillarious stories shared, tapi masing 2 gigih kontrol ketawa.
Energy saving kata ko...
But still by 2.15p.m.  saya dah berkemas nak balik. I couldnt help it.

The Other Friend showed belts.
Belts. Why he needs so many of them.
Dia jawab, tapi suara dia pun saya dengar x dengar je...
Energy level blinking.

2.25P.m terus saya clocked out.
Like yesterday,  my mom was reciting Quran. Saya baring sebelah dia, Cess..
She stopped n we talked.
Banyak benda kitaorang share. Semua benda pun saya beritahu mak saya, tu yang kakak2 saya suka kata mulut saya terlapang.
X baik tau...

Then my mom suh balik n carikan tepung n minyak masak.
On my way singgah kedai n bought minyak masak, tapi tepung Xder.

I stopped at Econsave. Xder juga...
Pelik..

Terus saya balik rumah. Tapi teringat pula nak hantar tupperware ke rumah Zana.

Anak dia yang jawab. Baru saya nak balik Zana keluar n kata she couldnt find House key, so I have to Puลฅ d tupperware on her car.

Suit me well.
Tapi saya x tahan bila anak dia nangis n nak tengok isi tupperware.  Dah sah2 kosong kot...

Pantang mak saya hampakan hati budak2. Jadi saya balik rumah n packed some chocs for him.

Zana pun buka pintu n insisted I come in.
"kalau orang lain saya tak nak jemput masuk", dia cakap...
Hahahhahahahha.

"sama je la Na" saya cakap sambil ketawa..
"tapi takkan sama sepah rumah awak macam rumah saya", dia cakap.

Memang la tak sama hari ni sebab lepas Subuh tadi saya mop bilik study, dapur n dining room.
Kot tidak... Lantai melekit kalah kat pasar borong..

In.fact bila rumah saya sepah saya salahkan Zana sebab dulu hari2 dia datang buat inspection jadi almost alternate day saya mop lantai.. Or saya g umah dia.

dah 2 bulan kot saya x berbual dengan zana. Jadi walaupun plan asal masing2 balik awal sebab nak tidur, tapi bila dah jumpa x berhenti pula berbual...

There r so many things to talk about.

So much for energy saving katanya la kan...


Nite peeps.
Mokcik need to recharge๐Ÿ˜ด

Monday, June 13, 2016

Bleak....

Oh no..
I was sprawling on d bed, looking at d spinning at full speed white ceiling  fan, unable to move  my body from 3.45p.m - 6.00P.m.
Kot tak fikir solat Asar, saya memang tak nak bangun..

Yessss...
It was dat bad.
And I was not alone...

Let me start from d morning.
Woke up at 4a.m.
In between witir n tadarus, I had Sahur, revised lesson plan n performed Subuh prayer.
Answer few texts.  pending texts actually.
Started my Journey to work at 6.45a.m.

We had assembly today.  It was fun when began d first class then followed by Dhuha. Later, I walked 3  blocks away to d Workshop n had Shop talk with d old fren. Abg Bro was nowhere to be seen.

Half an hour later I went up to d 3rd floor for class. Went down 45 minutes later and we had a hell of time bergelak ketawa with Yong n Zeda. Dah lama x jumpa kot, benda x kelakar pun kitaorang ketawa bagai nak rak..

I dashed to d office to take Madiah's file and sent it down

Went up again, n tried to complete student's profile. I stumbled upon a boy's details. I couldnt share it here. Something juz not right. Kebetulan a dear friend lalu. Saya bisik2 tapi dia cakap dia x tau. So of course hal Jemah ni who else knows better than Abang Jem hoho..
I went down, walked to another block n talked to him. Which led to find d boy and seek for a certain document.

Then, I saw miscalled. Duh...
Went to Kak Zara n we talked about my trip application. It went well.
Yang tak bestnya ada katalog Tesco on her table. Called me silly...
Tengok gambar air botol tu pun saya dah rasa lain macam.

I bumped into a bunch of Girls who said I m supposed to relief their class.
I mounted up to d third floor again only to be greeted " silaplah Teacher...".
I waited for 45 minutes in an empty classroom because mokcik dah rasa x cukup energy dah nak turun naik.

By d time I finished my final class, on d top floor, it was a miracle I could go down n packed my bag n dashed home.

I stopped by at #18. My mom tengah ngaji. Dia suruh saya tapau lauk n balik cepat. Of course she knows betapa x ble pakai anaknya ini bila posa.

Once home, saya terus meluru ke bilik air. Mokcik panass okeh..

N d rest is history katanya...

" teruk sangat la ko Dik", Nik komplen bila saya kasi tau..
" kawan adik pun sama nik", saya jawab...

Which is true...
U shud see their faces at 2P.m tadi hahahhahaha..

Cikgu pun manusia biasa juga. Kalau dah turun naik tangga seploh kali sehari, maunya x rasa nak pitam?
Untunglah orang kerja opis.. Ada air-con segala

๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Sunday, June 12, 2016

Honeymoon over!!!

I m referring d d school holiday. How am I going to miss my honeymoon (read: sleep in in d morning, reading storybooks under d duvet whenever I want too, taking nap in the afternoon n d list goes on ) ๐Ÿ˜ข...

By the way juz finished an amazing book juz now..
Amazing!
Hillarious,
Ce korang baca..
Besides, little did I know kat London pun depa hidangkan satay at glamorous private party.
Tak caya?

Tapi yang paling win mestilah penghujung cerita... Eeewwwee
Kecik sangat?
Maybe u shud buy ThIs novel.
Worth every sen, I tell u!.,


Ok jom tidur๐Ÿ˜ด

Saturday, June 11, 2016

We r never too old to be bold ๐Ÿ˜‚




Ini yong. D Lady in d brown tudung. Despite ditolak dia still juga  nak enterprem. Tapi dia tau kitaorang bergurau saja pun...๐Ÿ˜‚

She reminds me of my junior in school.  

Yong jugak namanya. Satu hari cikgu yang sangat infamous pilih kasih kat students yang cun je, offer nak kasi tuition kat a girl.

  Only that girl! 
Kekononnya budak tu sangat weak in d subject.
Kebetulan sangatlah she was one of his Pet.

" Akak tau Yong boleh cakap dia nak join juga", bersemangat derang bercerita. 
"yong cakap dia pun lemah juga, n despite banyak kali cikgu tu cakap dia nak ajar budak tu sorang je Yong insisted, ended up cikgu tu gave in", hahahaha..

Kitaorang semua ketawa berguling. Yong pun ada masa tu. Dia buat muka sardin je bila kitaorang ketawakan. 
No wonder sekarang Yong is a Head of Department and I m perfectly-normal sure she has d fattest paycheck among us!

Untuk rekod until now walaupun dah hampir pencen, cikgu tu masih infamous dengan sikapnya tu. 
(sumber: juniors hahaha)

It was some 25 years ago.

Tapi sikap pilih kasih dengan tidak beragak itu kat mana2 pun wujud. Cuma orang orang macam Yong tu sangat rare. Hahaha..

Couple of days ago someone mentioned about a program. I was flabbergasted with d list of participants.
 It screamed "hey I could do better than YOU n look at who  r behind me. I m great n u r not include" kind of thing. 
Let Just say I make some homework n observation before came up to d conclusion. 

Tak kuasa mokcik nak campur eh...
 If name n fame yang dia mahukan, kita kasi sajalah...

 If he is really honest and sincere, he should discuss and offer d oportunity to everyone instead of just choose who he wanted to colloborate n terus announce pulak tu.
Oh... So him n d gang. 

It was when Yong came into d picture n asked if she n her troops could join because WE REALLY WANT TO JOIN IF GIVEN D CHANCE

Hahahaha...
Epic!

Friday, June 10, 2016

Kot ye pun fiksyen....

Agak- agak la kan...

I m referring to this book

Takkanlah layak jadi Home Secretary if u have skeletons in d closet.
Yang ni mokcik tak berapa nak hadam sangat..

Other than that, This book entertaining. I love d fact d setting is in London n Oxford. Two places which I wish to re-visit in the future tapi with the current foreign exchange rate haruslah mokcik bermimpi di siang hari kekdahnya..
#lapairmata๐Ÿ˜ข

And ada part kat tepi laut..
I heart ๐Ÿ’—sea so much.
I mean, cove, cliff, sandy shore and beach always have a way to warm my heart. I know, d excerpt above is before an attempted Murder, which I found another x lojik thing to do.

It is very unromantic to kill others in d sea.
It is very unromantic to commit suicide in d sea.

But of course, tu pendapat peribadi norizan adnan la kan...

On something unrelated,  tadi saya tertengok promo for Buletin Utama. Twice. saya dengar orang tu cakap serpihan MH370 ditemui di pantai Australia.

If memory served me right, memang itulah ramalan pakar oceonagrafi masa pesawat hilang dulu. Proven. Ticked✅

So...
If memory served me right, I remembered a comment " someone was looking at Penang" masa pihak tentera umumkan MH370 buat air turn back dulu.
I remembered read it in d net though.
No evidence yet. Good!

Kalau rajin korang boleh cari maklumat melalui Google.
Saya tak mau cari.
For once, saya fikir alangkah bagusnya kalau dunia ini penuh dengan cerita-cerita manis dan kasih sayang tak bertepi.

Tapi hidup ini penuh dengan onak duri dan revenge.
Why can't all of us be Billy Hamlin?



Thursday, June 09, 2016

10 tahun = 10 kilogram

I had a hospital ๐Ÿจ appointment today. I went out subuh ๐ŸŒ„ sepi-e so that I could be among the early birds.

But still, when I arrived at 10 minutes past eight,  d parking ๐Ÿ…ฟwas full n I managed to get no 17.

Not a good number:)
But then when I was called d receptionist flashed a warm smile and greeted me warmly too.

Nothing unusual about d check up. Afterall mokcik memang separuh mati menjaga kesihatan katanya...

By 10.30 I was on my way home.
I bid goodbye to d receptionists n d staff.  I've been doing that Since forever I think. A small gesture of appreciation.

"Semalam baru Cik Leha datang.", dan dia sambung bercerita pasal Cik Leha, An ex-nurse who came with her husband to take Blood sample yesterday.
Mokcik sengih2 n unable to give quick reply.
"Hari ni mereka ke IJN", dia sambung..
"Kemain cantik Cik Leha sejak pencen. Pakai tudung berbelit2 sekarang", dia bercerita,  kelakar betul hahaha...
Saya ketawa.  Bab ketawa je saya boleh..
Bercakap memang outttt..

cik Leha is my distant aunt from my mother's side. She 'discovered' me during one of my many hospital visits. She said I looked like someone in d family. I never ask which someone, because apparently, saya tak kenal saudara mara jauh sangat.

I was quite scared at that time because whole my life, people said I am a spit image of my father. Cemana tetiba boleh sama muka dengan kerabat mak saya pula.

I went home and talked to my mom, after she confirmed she knows Cik Leha, barulah jiwa saya tenang.

From then on, I made it a point to talk to Cik Leha during my visit. Sometimes I bought food, typical Asian la kan.
Dengan poyonya, saya juga menulis kat surat khabar memuji perkhidmatan klinik tu bila isu bayi hilang daripada hospital heboh kat Malaysia years ago. The nurses there r damn good u know...


It went on well for many2 years before I underwent an operation in 2006.

Since Cik Leha left d service, I never talk to anyone except d doctor b muttered thanks to d receptionists n staff on my way out.

Mokcik agak terkesima bila receptionist who appeared to b very quiet in d past gigih beramah mesra. Since saya pun x mesra alam,  jadi perbualan pun pendek sahajalah...

Sepanjang jalan saya terkenang kenangan pahit manis pergi routine check up.

In year 2000 saya pergi naik motor. Lepas parking saya berlari hantar kad, dan berlari keluar semula sebab nak cari breakfast.
Berat masa tu 40 kg ( saya tipu)

In year 2005 saya datang naik kereta๐Ÿš˜. Parking was a breeze. Lepas parking saya berlari hantar keluar semula nak cari breakfast
Berat masa tu 60 kg (tipu)

After operation, saya kena jalan sopan santun. Sakit kot.. Berat masa tu 50 kg. I lost weight.

In 2016, saya masih berlari nak letak kad. Something which ai could not change, despite dulu saya pakai jeans now I prefer skirt.
Berat saya dah kembali ke 60 kg, sama macam 10 tahun dulu.


While berat boleh berubah, stail berpakaian pun sesuai dengan saiz tapi berlari nak hantar kad dan tak reti nak berbual dengan orang yang saya tak biasa jumpa terus kekal tumbuh dalam diri.๐Ÿ˜™

After all these years, nama receptionist tu pun saya tak tau..✌๐Ÿ‘†








Wednesday, June 08, 2016

๐Ÿ‹tea

Sakitkan mata bila baca royanan?
Let me share something sweet pula.

For 3 days in a row I had lemon tea for iftar.
Tea is good for anti-oxidant.  Betul ke ntah spelling tu... And lemon katanya ubat kurus heh?

Nak kena tulis resipi ke ni? Takat taruk gula 5 sudu, curah ayo panas n add in a tea bag n two slices of lemon je kot...

On d first and second day mokcik guna teh imported katanya..
Gigih korang zoom eh. Mokcik x tipu la...

On d third day, I chose a local tea. Cameron Highlands gold Black Tea ke apa namanya tadi..
(ehhh... Kuasa la x snap gambo heh)

For days to come,  there wud b different types of tea, resipi tetap sama.

Persoalannya ( jawab satu soalan saja)
1. Teh manakah yang lebih uuuumph?
2. Konfemkah boleh kurus kalau minum lemon tea tiap-tiap hari?

Bincangkan.

Penunggang Agama

I m referring to Richard Huckle d paedophile. He got life sentence. Good for him!

Sebab nak mengata saya guna Bahasa Melayu yang tidak grammatis. Chances famili beliau baca dan sentap dengan royanan mokcik adalah nil gitu.

Cemana pun mokcik memang salute pada famili yang from d start dah cakap mereka takkan lindungi anak mereka.
Ko nampak yob.
Kapir lehnat pun always uphold integrity, idak la macam kes ostad religious school tu (kuar paper years back) dah sah2 paedophile tapi masih ada geng serban yang sudi membacking.
Mokcik is speechless kata ko...

Tu pasal loved ones.
Sepasal lagi Huckle portrayed himself sebagai very set set paderi gitu. Pergi Church x tinggal. Nampaknya dalam agama apa pun set set ni yang paling hazab kebuasannya.

Keserakahannya dilabelkan sebagai unprecedented oleh omputeh.
Unprecedented okehhh..
Fes taim mokcik dengo pm yang guna perkataan tu to describe kehilangan MH370 two years ago.

Jadi boleh x korang bayangkan betapa kejam tahap hewannya paedophile mat SALLEH ni.

Sebelum korang nak kata mat SALLEH ni memang Kapir lehnat ke hapa please bear in mind beliau semayang x tinggal ok.
Bawak imej baik2 ok
Sebab tu orang percaya dan ditulis mangsa kat Malaysia ni masih lagi in denial.

Persoalannya
1. Kenapa orang jahat bertopengkan agama?

Persoalan seterusnya
Hujung tahun lepas a Malaysian student in UK pun kena tangkap n dakwa atas kesalahan yang sama. Polis kat UK pun cakap bahan yang d Malaysian simpan tu sangat A-list ke cemana lupa plak d exact word.
Eh... Ni baru intro...

Yang ni persoalan sebenarnya...
1. Kenapakah negara dan rakyat. kapir lehnat yang bersungguh mencegah paedophile?
Bincangkan

Tuesday, June 07, 2016

An had an opt.

An slash Izlan Fahmi slash Izlan slash Abang Comel as he fondly called himself underwent an operation this afternoon.

Knowing how cengeng my sister is, mesti dia menangis tak berhenti kat hospital. I hope my brother-in-law wud be sensible enuff (like usual) or else, An wud be devastated as well.

Even the cause of opt is also annoying, in my humble opinion of course.
As much as I want to say people DO make mistake, I must say doctors shouldnt!
I know, I m being awfully unreasonable myself, but imagine if your nephew on d hospital bed for d misjudgment someone else did when treating his patient which lead to an operation which could be avoided in d first place.
So to speak.

I hope An will get well soon.
I hope An will have a healthy normal life.
I hope I shouldnt b too judgmental ๐Ÿ˜จ

Afterall..
To err is human.

Get well soon Farhan ( I love to call him Farhan though)

Monday, June 06, 2016

1St Ramadhan

Baby woke me up for sahur. Had tumbler of plain water. Cukuplah tu...

At 7.3O she took me to train station. RM5.00 later I was told d earliest train to Slim River would be at 4.30p.m.

Yeah rite.
I paid RM 2.40 n travelled two stations further only to learn that  I should head to Pudu Sentral instead.
Luckily d weather was fine, so I walked downstairs, catch a shuttle which cost a mere RM2.
With d coolness of d weather, mokcik tabah sahaja menerima kebodohan diri.

At Pudu Sentral,  there was another wild goose chase. Mokcik is pening.
So mokcik berimaginasi sedang mengembara ke negara asing,  n did d touristy thingy... Asked d auxilary cops.

Apparently, there is no ticket counter anymore. GO down n bought d ticket then u can wait upstairs.

It was not a good experience when I could not find d ticket seller n there imigrant workers were waiting for d bus too.

Luckily there was a Malay boy too. I asked him to accompany me.
I rarely feel uneasy.
once I stayed at Pudu from 4 a.m. (I took midnight express bus from Penang back then)  and walked alone to Klang bus stand at 6.30 a.m. but Pudu Sentral of today is juz so awfully quiet.

In Tg Malim, boarded another bus to Slim River. The fare is RM3.
When I was in school, back in d 80s, it was only RM1.05 from Tanjung Malim to Sungkai.
Anyway,  ada bas pun dah cukup bagus.


Get into d car n stopped at the Econsave to but Chillies.  Since lemon is on discounted price I bought 3 pieces of lemon for 89sen each. A real bargain!

I decided I need some anchovies, a slab of tempe (soy bean cake) and tomatoes. Impulse buying.

Fuji Apples are only 60sen each. Tengah pilih a Chinese Ah So complained that d pricing was misleading.  I told her to complain to d staff, tapi she kept repeating her complains.  Jadi mokcik bawa her packet n talked to d staff myself.
She got d New pricing which makes her extremely happy.
Muka mokcik muka kaki komplen kot.

Then I went straight home. Dozed off.

At 7p.m I started cleaning d house while preparing for dinner. I lead a simple life. Spend time in d kitchen berjam-jam to make People happy and love me more during Ramadhan,  tidaklah mokcik sudi.
Giteww.

For iftar, fresh ๐ŸŽ, plain rice, Spicy anchovies with tempe, pegaga,  salty fish n a jug of ๐Ÿ‹ tea.

A very not  so frugal Ramadhan I might say.



Thursday, June 02, 2016

Hari ni renew passport...

Yang tu tak penting. Yang penting I went with Acho, on d pretext sebab ada kes 15 pegawai imigresen sabotaj sistem imigresen jadi kot saya pergi sekali sistem offline nanti saya stressful.

Nampak x alasan sangat kukuh dan kontemporari.

Rezeki.
Line memang offline sejak pagi ( org kaunter tu.cakapla) n hanya berfungsi mulai pukul 2 petang.  Acho n I memang sengaja datang lepas Zohor. Pagi ramai orang...

Mesti mak saya tak percaya if I told her Acho bought salty fishes at her favourite Shop. Mak saya la pesan few types of salty fishes... X pernah2 Acho nak ke kedai... Tapi dia lagi rela ke.kedai dari duk melengung sejam kat imigresen tu...

Once I got d New passport we went to tf. Sebab nak cepat konon2nya we split.  He took 4 birds n prawn n I chose crabs.

Tapi ada sale.
So we ended up memenuhkan trolley with ginger, grapes, Apple, 3 Buttercup spread, basmathi Rice, soy sauce, a box of salty egg, a tray of eggs, burger patty, 2 packet of sugar, canned lychee n 3 tin of 2.5 kg Planta.

Told u,  everything is on discounted price.

Before going out, Acho said he wanted to buy something. Saya pun mengekor la.
He bought 3 boxes.

Eh... Tetiba ternampak baju Melayu.
" Belilah.." saya cuba je. Seumur hidup Acho x pernah mau pakai baju sepasang pun..

"x muat kot", dia jawab..

" ce try.. " I insisted..

Maybe sebab dah banyak sangat doing d first for today..
Mencuba baju Melayu for d first time in his life tidaklah menjadi hal for him today...

Eh.
Tetiba muat pulak.
Jadi beli Sajalah walaupun warna yang ada adalah sangat kurang memberangsangkan.




Lepas tu terus balik.. Despite saya minta Acho stop beli Mc D untuk Arif yang demam.
"jauh la nak pusing balik", dia cakap. Saya rasa x la jauh mana pun...
Selalu je saya dan mak pusing balik ke mc D tu..

Ok x per.
Bila sampai rumah, Acho punggah barang. Ini sudah bagus.
Saya tolong ala kadar je..

Tapi baju tu tersadai je atas sofa.
Nampak macam...





Wednesday, June 01, 2016

Half circle

Luqman, my eldest nephew had interview in Kota Raja. His  mom, my sister insisted on going by train.

Mohtip sangat considering I was in Kedah on Sunday. After much persuasion, we agreed that I will fetch them on my way home.

I took trunk road because I really want to see paddy field. Macam biasa, sesat2 la sikit kan..

Okk... Banyak jugak coz Abang Ngah called my whereabouts. I was looking for cherry tree as a landmark for their House.


"Dah lama dah Xder pokok ceri haishhhh", Abang Ngah jawab...
Tapi baru tahun lepas saya datang kot...

Ooo lupa.. Tahun lepas pun saya sesat juga cari rumah derang n Angah yang cari saya pas tu...  abaikan...

It was raining, Daniel came n offered an umbrella. Oh.. He is so grown up!

Later Luqman came...
Apsal derang cepat sangat membesar?

We bid goodbye to Abang Ngah n twin n proceed our Journey.

Sepanjang jalan d traffic was awfully slow moving. Ditambah pula.dengan mak andak derang pun.boleh tahan lemah gemalainya..
By d time sampai kat Sg Perak Rnr, it was already 10p.m.

It warmed my heart seeing Luqman bought Mee rebus for his younger brother. Angah had plain Rice n...  I forgot..
I had plain Rice n fishball.

After Jama' player we continued our Journey
In.some place it was snail pace sesangat, terus mokcik ngantuk.

Since ada notice slow moving from sungkai to Slim river, I assumed d best is singgah kat 12A.dan tidur.

It was 1a.m by the way.

D next morning Angah woke us up at 5 a.m.
Tapi sampai rumah Nik kol 8.15a.m.

Ntah apa2 mak andak derang.

My bro in law took Luqman to Kota Raja. By 11.30a.m derang dah balik dah...

We had lunch together.
Ketam n Grilled fish. I like..

Luqman suka sangat mengusik his cousins, n Daniel pun rajin melayan Naufal n Khayla. It always fun seeing d two of them.

Initiate Angah wanted to join me to go home. Then, my mom said she will come. Terpaksalah saya balik sorang diri sebab x habis marking. Dateline 30hb kot

Sehari lepas tu baru tau Dateline dah dilanjutkan ke 5 Jun.
Sengaja derang x war-warkan


Kejam betul!

See, except for bercakap masa dalam.kereta,  n.during meals, I couldnt recall d quality time I spent with Angah, Luqman n Daniel.

When they were small, setiap kali cuti sekolah we will spend time together. That was before they moved to Kedah.

Kedah sangatttttt jauh...
Nowadays, kalau jumpa pun kejap la.sangat...


saya harap akan ada peluang lagi untuk spend time with them.
๐Ÿ˜ญ


P/S ambik gambar pun x sempat.