Sunday, July 24, 2016

Satu Masa (a year ago)


Tajuk/Lirik Lagu: Suatu Masa
Penyanyi: M.Nasir
Bagaimanakan ku mula
Dan apakah kata-kata
Yang indah untuk diabadikan
Tiap wajah berkisah
Tiap madah bererti
Manakah ilhamku
Cahaya di matamu
Senyum di bibirmu
mengukir seribu tanda pertanyaan
Mungkinkah kau jua dalam kerinduan
Di saat begini aku merindukah
Berhelai-helai surat
Terbiar di depanku
Tak dapat aku utuskan
Ku ramas semua
Dan ku buangkan
Jauh dari pandangan
Lalu aku kesal
Ku kumpul semula
Tak dapat ku nyatakan apa yang ku rasa
Jika engkau tahu di dalam hatiku
Mungkinkah kau sahut jeritan batinku
Dengarkanlah panggilanku
Dengarkanlah lagu untukmu
Angin lalu kau sampaikan
Rasa rindu yang membara
Kepadanya
Warna-warna cintaku
Kian pudar bersama
Malam yang gelap gelita
Entahkan kau rasakan
Apa yang aku rasa
Atau kau tak endah
Tapi ku percaya
Semua telah tertulis
Dan niat suciku takkan disiakan
Dan di suatu masa
Di hari yang indah
Ku hulur tanganku
Lalu kau terima

Saya, akak, norizan, ijan

Ni entri tribute namanya.
Hahhahhahahhaha...

Kami berkerjasama setahun lebih gitu je. Banyak yang kena berurusan.
We have one mutual friend.
That was how we started.

Our mutual friend tu is her bff, tapi saya gitu2 je, cuma kalau jumpa tu adalah hugs kisses tu. Ada..
Mokcik n frens fefeling Erebs chuolss

Mungkin ada orang yang boleh bermanis muka sepanjang masa. Tapi saya tak mau. Dalam dunia pekerjaan saya dah nekad nak yang terbaik. I juz don care how much it costs me


Dah buang tabiat sangatla kalau saya tersenyum manis bila dia suruh isi borang unpaid leave.
Whatttttt?

"I don wan", saya cakap dengan tegas.
"Ini arahan,"dia cakap.
"Siapa namanya? Let me talk", mokcik konsisten tak mau dengar cakap orang.

I did call n discuss. Bila org tu cakap mokcik buat siasatan, beria bukak buku Perintah Am yang tebal tu. Orang tu cakap betul.
Ini pun dia yang tolong.

tapi...
TAPI..

A week passed so I got d thing I need. Dia datang lagi n haiyooo pushy dowh..

"Hari tu kan submit, apa lagi", honestly saya agak hilang sabar.
"Saya perlu nak submit sebab ada tempoh 12 hari saja. Mana dokumen tu,  Norizan bagi segera", dia pun hilang sabar jugak.
"kita tak print lagi" saya jawab muka budak nakal.
"Print cepat, bagi pada saya segera", Hamboii dia lagi garang.

"okk Kak... Petang ni Kak", saya x jadi nak menjawab..
" Haa bagi cepat", dia cakap..

"Eh Ijan, kita ada banyak tudung macam awak pakai ni, kita x reti pakai. Esok akak bawak bagi pada Ijan nak tak?" dia cakap Seminit lepas tu.

Aikkk.
Tadi kemain garang macam yisrael..
"Kita setujuuuuu Kak", saya cakap dengan tak malu.

In fact dat was not d first time dia kasi macam2.
Setiap kali staff buat makan2, dia akan tarik saya makan sekali.
Bila dia g holiday, I will get souvenir as well.
Masa raya dia kasi sebalang biskut yang dibuat sendiri sedap pulak tu...
She is generous.

Dengan orang lain pun dia generous juga.

Tapi itulah baru saya perasan, bila marah dia panggil saya dengan nama penuh n address herself as saya.

Hahhahahha
Tapi.saya konsisten
Nak melawan ke, nak menjawab ke nak mengada2 ke she is always Kak Zara to me.

Selamat bertugas ke tempat baru Kak Zara.
Semoga yang baik akan berterusan...

Saturday, July 23, 2016

Yang manisssss itu kenangan

1. 2 days before d event someone called. Dia nak pullout sebab tak puashati for d low number of participants.  "Bagila muka sikit ( peribahasa China lol ye), dis is our first timer kan..." mokcik cakap. She was reluctant afterall yuran mahal. I hv prepare justification of all decision taken actually. D next day dia sent text n said x jadi pullout. When me met this morning we hugs n kisses, d fact dat kita ni berlainan bangsa n agama is nothing.
Trust me. Kafir lehnat sanggup bertolak ansur dan bantu makcik dan rakan2, Tak payah pun dia menengking orang.
Isle menang!



2. Early dis year Sunita,  Kirah n I agreed we will organise this event walaupun only d 3 of us participate.

By May when tak nampak projek nak berjalan, dan semua playing cool, I took over n terus contact orang sana sini to ensure it will be happened. I know d two of them are buying time. a but I also know kalau saya buat apa-pun pun mereka berdua akan support.

Let juz say I know my friends well now. Once d had d rhythm,  everything is in place.
Betul pesan bijak pandai.. Kawan yang baik ialah bila kamu usahakan sesuatu mereka tampil membantumu.

Heeeeee



Thnx friends.

Thursday, July 21, 2016

Lindungan Kaabah dan muhasabah

Kenapa orang fikir bila dia bertudung labuh atau bersongkok tak lekang di kepala dia boleh sewenangnya quote ayat Quran nak justify perbuatan jeliknya. Rajin pula tu menasihat orang itu ini, jangan ada hasad dengki, muhasabah diri, jangan berdendam summore padahal kalau dia menjalankan amanah yang dia sanggupi kerana mengejar pangkat dan kedudukan dunia, semua orang akan hidup aman damai.

Bila dia membuat sesuatu, dicanang pula kelemahan orang lain.
Dia fikir sipendengar tak buat homework kah?
Bila orang ajak berbincang, acah2 bizi.
Bila program berjalan, jenguk muka dan gigih pula berdiri depan kamera. Dalam Islam memang ada ajar umatnya ambil kredit dan bermegah bila mengelatkah?

Saya ok lagi kalau yang buat perangai yang jelik itu berakhlak buruk dan kaki clubbing, dah.sah2 bab halal haram dia.x berapa pass.  tapi kalau yang semedang je petik nama Allah, Perghhhhhhhhhhhh... Murahnya kau jual agama eh..

Untuk tahun 2016 ini kali ketiga Lindungan Kaabah menganiaya saya. Yang sebelum ini jangan dikira. Jijikzz...

Kali pertama,  saya suruh dia bayar. Kali kedua, I juz ignored him. X perlu kot.
People started asking,  why didn't I discuss with him. I took out d documents,  " see kalau ikut evidence, he got d info a day before me, by right he knows", saya jawab sambil senyum manis.
Kalau tak perlu berurusan dengan biawak hidup, mokcik stress free.

Kali ketiga,  saya fikir orang lain yang ada agenda lain. There two diff letters, one for mokcik,  lagi satu for him. Both with d same order, "ambil tindakan",

Saya tunggu sampai hari ke-6, sebelum buka mulut. A friend asked on my behalf, Lindungan Kaabah gave orders minta disampaikan. Saya kerut dahi.
Kau retarded atau? ๐Ÿ‘น


I asked my subordinate to see him.  Another order, tadi suruh buat cara A, now suruh cara b pulak. Derang pening. Mokcik sikit pun tak.  Lindungan Kaabah had been doing it for years.  Cakap sebarang, langsung tak semak fakta. Asalkan tak payah kuit jari, mulutnya riuh berkicau tapi kosong.

"pergilah jumpa sendiri n bincang..", suggest someone.
"Trust me, dia memang tak nak buat kerja", buang masa je. Saya cakap berdasarkan pengalaman.

Tapi hari ini hari ke-7. Cuma tinggal 3 hari saja lagi untuk buat preparation.

Jadi saya mustered all my courage dan cakap dengan dia, " Abu, hari ini dah hari ke-7,  KAMU edarkan surat itu cepat", saya tak boleh nak bersabar lagi. Teringin sangat saya nak tariksongkok.dia dan sekeh kepalanya. Dia pendek orangnya

Kemudian saya terus pergi.

"Hoiii", dia jerit dengan marah. Sangat kuat. Saya pasti SEMUA orang beri perhatian.

Saya pusing ke belakang. Menuju semula kearahnya.

"Engkau siapa nak bagi arahan?" dia tanya, muka singa, hilang imej Lindungan Kaabah.

"Saya ialah Ketua Darjah", mokcik jawab dengan muka singa juga. Berpuluh tahun mokcik tunggu saat nak sekeh kepalanya yang suka membuli orang Perempuan itu sambil acah2 dia bizi padahal non Hado.

"Eh aku tak takutlah dengan Ketua Darjah" dia kata.
Itu bukan ayat gaduh budak tadika ke? Gila kelakar kau ni Mat.
" Kita memang takkan hantar wakil", dia cakap.  Konfiden. Muka singa!

" Tak nak hantar sudah!", mokcik jawab dan berlalu pergi. Rugi mokcik tak sekeh kepalanya di depan orang ramai.

Dia pergi mengadu kepada seseorang yang menengking mokcik tahun lepas dan lepas tu dipilih pula to replace me in d team.
Hahhahahhaha.. Birds of d same feather.

Hati mokcik lega.
See... Kemain ajar orang,  kasi tazkirah suruh memaafkan jangan ada dendam, now di depan khalayak kau pergi mengadu. Islam ajar mengadu dombakah?

But I could see someone talked to him. Saya tengokkan je sambil kasi explanation to others. 3 days left, there r so much thing to catch up. I wont let Lindungan Kaabah spoil my spirit.

Later that day, someone came to me n said he had distribute d letter.
Thanks. Mokcik cakap sambil cuba tersenyum manis.

Then, another someone said she got d letter n will carry out the duty.
Good. Mokcik cakap sambil senyum.

Before I dashed off to meet a supplier, someone called, "hey, d cheque is ready"
Hahahhaha mokcik ketawa senang hati.

So tak valid la kata2 Lindungan Kaabah tu heh?
Tidaklah mokcik teringin nak pergi kepada Lindungan Kaabah dan tanya, " tengokkan power x mokcik? ", bongoksss when I m perfectly aware,  sesungguhnya Allah yang berkuasa memegang hati semua manusia.


Walaupun tudung mokcik pendek, I believe if we did something kerana yang di atas sana, Dia akan kirimkan bantuan.
That is why mokcik did what I did.

Bersambung..






Monday, July 18, 2016

Mushy Mode.

Tanpa sebab yang kukuh,  semenjak dua menjak ni I love listening to Sudirman's, Nilai Cintamu

Such a beautiful song sent by a friend.

Once upon a time dia baru beli henfon baru, rajin dia send songs.

"Kenapa?", saya tanya tentang lagu pilihannya. Entah...  saya lupa jawapannya..

Tapi saya tak lupa bila satu hari dia blocked my number.
"Kita kan dah tua...tak payahlah macam tu", saya cakap sewaktu menumpangnya pulang ke rumah. Padahal seumur hidup, saya memang mengelak dari menumpang kereta kawan sepertinya pulang ke rumah. Saya lebih rela berjalan kaki.

Ini kali kedua saya menumpang keretanya.

Kali pertama berjuta tahun yang lampau. Because I couldnt stand d heat,  n we were not alone at that time.
  Saya masih ingat.
In fact I remembered a lot of things about us.

The stories we shared.
The hopes.
The going on.

"Kenapa?" saya tanya sewaktu di kerusi penumpang belakang. Dia jawab ke? entah saya lupa.
Dia terus juga blocked my number.

After 2 weeks, saya fikir d time has come.
Honestly,  in my entry a year ago,  I had written, there will b a time saya dan dia tidak akan bercakap sehingga ke hujung hayat kami berdua.
Saya fikir, saya memang berbakat membaca bahasa tubuh seseorang dan meramal kesudahan perhubungan.

Saya fikir, even after years of being friends dia masih tak faham, saya bercakap ikut fakta. Kalau tak setuju bagila evidence jangan tarik muka dan merajuk selalu dan harap saya ada superpower tahu semua aktivitinya, boleh baca fikirannya dan semua mesej2 dihenfonnya juga!

"Aku bukan macam tu..", banyak kali dia cakap bila saya mula kasi facts.
How dare u to accuse me, mungkin dalam hati dia cakap macam tu.

Untuk memendekkan isu dia pilih to cut me out. Tutup buku. Tutup cerita.
Ini kali kedua dia buat begini.
Cut me out, sidelined me.

Pada usia begini saya tak boleh berpura2 saya tak peduli.
I do care.
It hurts.

Saya pernah terbaca,  seburuk2 orang ialah yang cari sahabat tapi mensia2 kan sahabat tu. once I realised kena blocked  I did things I never did in my entire life.
Silly things which might interprete as terhegeh2 by other people standard.

but then saya lebih risau pandangan Allah dari manusia.
I was thinking, macam mana nak jawab bila jumpa Allah nanti...๐Ÿ˜ข

But then, after 2 weeks, I just knew, Allah knows best.
Jadi saya pun blocked nombor telefonnya juga.
Kan dalam Islam kita tak boleh melampaui batas?
Kalau sama2 blocked takper..

Hhahahha bbnu betul perangai memasing.

Tapi bila teringat ๐Ÿ˜ข tetiba bukak lagu Sudirman...
































I know, I harapan kembali terjalin memang tiada.


#nangess






Jumpa kali pertama

Ni bukan entri hanky panky atau sewaktu dengannya. Ni citer expectation n first impression.

Citernya I've been dealing with someone over d phone for quite sometimes.
A He.
He sounds so profesional n d funniest thing is I think he is aware when people at the end of d line is not in a pleasant mood n all. So to speak.
Very accommadating,  I must say.
Just like Tiger, when he chose to. Hahhahha

D way he speaks he reminds me Tiger.
What? Tiger pun korang x kenal?
Abaikan.
Tapi Tiger tu is a golfer, so saya imagine cenggitu la juga rupanya...

Athletic build with tanned complexion n ready smiles.

I planned a meet up, to send out an invite je pun. tapi ye lah mokcik bab punctuality ada sikit kurengggg..

" Saya dah gerak nak balik. Jumpa kat PCK ye", he answered over d phone.

Makcik mestilah jawab "Ye. ok. Tunggu kita kat situ ye", jawab mesti konfidensi kekdahnya...

I dont even know wat PCK is!
Syukurlah orang kat depan saya kasi peta baikkkkk punya. Jadi saya meluru ke kereta n berdegup pergi..

Tapi masa tu jalan sesak sangat.
Then, he called.
Semata2 nak tanya, tau x PCK tu kat mana?
Comel kan?

Bila jumpa he was wearing brown baju Melayu with songket sampin. Very not Tiger. He is neither Athletic nor tanned, unlike Mr Tiger d golfer.
Bagus lah.. Hahhaha

He took out d invite, thanked me n said,
"Saya ambil isi je, sampul ni simpan balik"

Mokcik cant help it.
I smiled from ear to ear๐Ÿ˜€
I used to do it most of d time, pulangkan sampul sebab tak nak membazir.

Unlike Tiger, instinctly I knew I could trust him.


Sunday, July 17, 2016

Tetiba jadi dealer Sogo.

Masa outing ngan Zudin, An n Adik, I bought 2 handbags. One for me, n one for Lisa Surihani to appreciate her effort.

So I find d most affordable I could get.
Gigih mokcik pakai kesana kemari.

Bila derang puji cantekkkkkkk, mokcik offer diri nak tolong belikan.

Nah ambik kau..
Sekali 6 terus..

Wehhhh...
Fefeling ke langit biru mokcik bershopping  despite semua tu orang punya..

Wednesday, July 13, 2016

Few good men/women

For 2 days saya menangis kat bucu katil n kepala pun rasa berat je... Maybe I slouch too..
I juz couldnt care less.

On Tuesday,  I got d approval.  Yippee.. Terus saya contact lagi satu pihak nak follow up. Bunyi macam promising.
๐Ÿ˜

I had another prob๐Ÿ˜†though..
Texted him, telling y took d decision. He okayed it. To my surprised actually...

D Kids settled the problem on my behalf.
" tapi kitaorang merajuk" one of them cakap... Eh... Selalu tu ayat saya.
Heh...

Hari ni saya tertinggal telefon. Bila balik, Perghhhhhhhhhhhh gila banyak miscalled.
Saya called satu je.
We had discussion. A Serious ones.
Ni pun nampak promising. Yippee!

By d way, I had meeting with d Girls in d morning. Yang ni so far looks bleak hhahahha..
Tapi saya tak sangsi their loyalty.

I think everything looks good at ThIs point of time. Tapi ada lagi satu...

I bumped into Lindungan Kaabah few times today. I was waiting for d calling letter which he kept.
From my experience dia akan sorokkan selagi boleh n bila orang query (konsisten dia buat begini kat semua orang) dia akan playing Victim  dan sudahnya dia cakap jangan ada dendam n bersihkan hati.

"Do u want to deal with him?" saya tanya my colleague.
"Tak nak."  di a jawab tegas.
So, we decided to send d Kids to deal with him.

Pengalaman mengajar saya, you cant expect everyone to come to ur rescue, appreciate whoever Willing to help you out.
Those who chose to b difficult, izinkan dia selamanya begitu especially set set songkok tak lekang dari kepala.

Just avoid them like plague.

Sekian



Ponteng

I had craving for lemang. Jadi bila nampak ada Hari Raya do invite, terus saya x nak posa ri ni.

I went with Yati Saad.
Semakin lama saya perasan best kalau g makan dengan Yati Saad. Kitaorang makan, then cuci tangan. Fokus..  Nak bergosip pun dia c sudi. hahhahaha...
10 minit siap.

Ada ketupat palas, rendang n kari daging. Adalah kuih2 raya.. N laksa too.
D food was tasty, tapi saya nak makan lemang.

In d afternoon ada lagi satu invite. In between our tight schedule, kitaorang pergi.

Selain nak makan lemang, saya pergi sebab nak bersosial. Susah jadi mokcik ketua Darjah ni. Tebal muka mokcik sebenarnya.

Kitaorang paksa Yati Ahmad a.ka Yong pun ikut. Dia pun tak nak mulanya....

"Korang pergi lama x", dia tanya cuak.

Hahhahahha mestilah tidak.. 15 minit maksimum!
So dia ikut serta.

Biasala dengan Yong, merepek betul, benda yang tak lawak pun dia suntik jadi terlebih kecindan. Gila ketawa je...

Yang tak boleh blah bila sampai, boss pun sampai serentak... Sib baik.ada Yati.Saad, muka suci sikit..

" Ooo inilah geng yang lari dari ko-kurikulum ye.." boss tegur.
Yati Saad buat muka selamba je, jadi saya rasa konfiden sket hahhahaha...

The thing is ada aktiviti ko-kurikulum. Tapi I m sure my partner will handle it so saya MIA.

D food was superb
 Laksa A+
Rendang A+
nasi himpit kuah kacang A+
Lemang A+++++++

Mokcik sangat puashati.
Tapi bergelak ketawa ngan derang berdua lagilah best Hahahahahhahahahah..

"pastikan kita balik sebelum boss" Yati Saad rancang strategi, kitaorang ikut. Ada lagi strategi dia, saya segan nak tulis Hahhahahha

Nampak tak..
Nakal derang ni...
Saya ikut je..

Saya ok bang!

48/2016

Kadang2 saya nak sangat err... Sentap dengan d Kids sebab hari ni saya ajar...
Besoknya dia tak datang 2,3 hari tanpa alasan yang munasarawak.

Bila datang, dia tetiba amnesia,  ooohhhhh sentap mokcik tau...

Hari Isnin saya marah Ecah. Membebel panjang jugak. Kesalahan dia ada la sebesar syiling lima sen je, tapi mokcik hangin sebab dia selalu sangat ponteng. Petik memetik la tu

Bila marah, kata2 pun tak manis lah...

Halfway lesson saya tengok Ecah tinggal sorang kat meja dia.

"Aida, sampai hati awak tinggalkan Ecah kat situ. Macam ini ke kawan?" saya tegur sikap Aida yang pada hemat saya sangat mengguris hati Ecah, padahal saya pun marah kaw2, dah sah2 hati Ecah remuk redam juga.

"Teacher, tadi saya ajak Ecah buat latihan ni, dia tak nak, Saya tanya pun muka dia masam je. Jadi saya fikir dia tak nak kawan dengan saya, jadi saya pindah masuk kumpulan lain, kalau Ecah nak belajar  blablabla (mokcik x dengar sangat),  tapi Ecah tu yang tak nak kawan dengan saya" pheeeeew panjang betul jawapan Aida.  Laju pulak tu dia bercakap.

"Hamboii sepatah ditanya, berbelas patah awak jawab eh... Sebijik perangai Cikgu Bahasa Inggeris korang eh.." ,  saya jawab sambil ketawa.

Ecah yang tengah sentap tu pun ketawa jugak..

Today we had another hands-on xtvt. Once d bell ring, I asked them to clean d mini whiteboard.

Kay cuci tapi comot.
Orang lain cuci ala kadar je..

Ecah took out her eraser n rub d whiteboard. Saya cakap tak.payah sebab nanti habislah eraser dia.

"takla Ticer...", dia jawab

She returned d mini whiteboard few hours later while I was busy mengupload rules n regulation kat telegram group.

" Aisyah??!!", saya hampir terjerit.
Ecah senyum manis macam selalu..

Memang x banyak cakap Ecah ni.
Makcik pun speechless bila tengok mini whiteboard tu bersih bersinar2 macam baru...

Sebersih hati Ecah mungkin..
๐Ÿ’–



Tuesday, July 12, 2016

Indahnya takdir cinta...

Indahkah?

I m referring to cerita petang2 bulan posa kat tv3 tu. Hari ni saya posa, so saya tengokla endingnya...

Pelik betul, dah sah2 si Adrian tu terminally ill, lagi gigih kaum kerabat pakaikan baju beledu biru tu adehhhh..
N dia meninggal dunia selepas akad nikah.
Drama x drama dik?

Then Hujung2 Aiman n Mia flirt gitu.
Padahal si Adrian meninggal dunia di atas riba Aiman kot
.... Mokcik x boleh hadam

 Oh my! Be realistic will ya?

Ni versi mokcik.
Once a fren told me my ex-classmate romantik giler sebab dia sanggup jaga his tunang yang lama in comatose. Romantiknya juga. Memang baik mamat ni sebenarnya.

Tunang dia pun our ex-classmate juga. Saya Xder komen pasal lelaki itu n tunangnya Since both r my dearest friends.

Cuma bila kawan tu cerita lelaki tu romantik sangat sebab cakap, kalau tunang dia sedar sekejap pun, dia sanggup nak menikahi beliau, entah...
Bukan sangat cerekarama material ke?

Dat girl passed away after a long battle with ermmm saya lupa sakit apa.


Saya rasa giler drama kot...
At dat time we were in early 20s.
Budak2BaruNakUp sangat mentaliti masing2.

Couple of years later
In my final semester in Uni, I got several messages from a unique Zaman tu mana ada henfon, saya pulak jarang ada kat rumah
 ingat ada orang nak prank, tapi housemate saya ckp macam betul and selalu dia paksa suruh call back sebab kesian.

Heh?
One day I happened to pick up d phone.
Romantik tu memang sifat semulajadinya mungkin
"d u remember u wrote........  In my Maths book when we were in form 4?" dia tanya dengan suara yang ehekkkk...
Saya ingat soklan tu sampai sekarang sebab masa tu saya hampir jatuh katil (katil dabel deck n mokcik tingkat atas chuolss)

Mestilah x ingat...
Asal ada orang beli buku baru habis.saya sign otograf kot... Mana nak ingat kalau dah banyak sangat sign otograf fefeling retis.

He is very nice fella.
I know he is hehhehehehhe Serious.
Mokcik pun Serious jugak pada mulanya sebab dia selalu cakap nak dtg to my place sebab " adik kakak ipar main football untuk Pulau Pinang".

Ok..
I was like... WOW.
"kita minat dia" dan dan mokcik peminat football kata ko. Mokcik harap sangatlah dia kenalkan mokcik ngan pemain football yang mmg tgh howttt masa tu.
(ok.. Walaupun mokcik muka pecah pintu tapi cita2 nak memperbaiki genetik tu mmg ada ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚)

I realised dia Xder niat pun nak memperkenalkan saya kepada football player itu bila saya baca suratkhabar I learnt d hearthrobe itu sedang hangat bercinta dengan model yang juga howttt masa tu.
Cetttttt...
Tu yang mokcik x berapa sudi nak pick up his phone lepas tu Hahhahhahahhaha.

He kept calling despite saya selalu x return call. When I moved out, he always able to find my phone numbers. Bukan sekali, berkali2. Tabah betul.

Tapi saya fikir dia silap orang. Kot nak cari pengganti pun, mohtip sangat ko cari somebody who knows his ex well...
Talking to him reminds me of my late friend.

Say that we are dating ( tapi tak ye, mokcik Serious tidak melayan drama swasta) tidakkah our circle of friends akan berthrowback kisah beliau dan ex itu. Apakah?

Mohtip sangat mokcik nak bertabah menjadi second choice katanya...
Slowly I lay low n cerita habis x bersambung.

Tak pernah terlintas sebesar zarah pun dihati nak menyakitkan hati kawan jadi mokcik Senyap2 menghilangkan diri. Even after years, Facebook request pun mokcik ignore saja. Beliau pun sudah tua hahhaha, mokcik pun sama, jadi perkara yang boleh dielak, kita elakkanlah..
Jangan cari penyakit heh?
Hahhahahha...

Jadi bila tengok ending cerita tadi, I was juz thinking... Am I blind
Atau sebenarnya....


Abaikan
Bye peeps.
Barang lepas janganlah dikenang.

Mesej tengah malam.

I wasnt myself lately. Drained n d only comfort is weeping.
Yesterday, was worst.

Then I received a text message. Asking if I were free Since he would love to pay a visit to his alma mater.
I remembered d last time I talked to him, it was fun n I laughed out loud.
Yessss I would welcome laughter n fun anytime.




He was an ex-student.
Gigih bergambar budak ni..
Lepas jalan2 'switch off' sana sini, memang 'cream' kaki.๐Ÿ˜‚

Tapi dapat jumpa 'fast-to-fast' memang enjoy.

Hahhahahahhahahhahahahhahaha

Mesej tengah malam.

I wasnt myself lately. Drained n d only comfort is weeping.
Yesterday, was worst.

Then I received a text message. Asking if I were free Since he would love to pay a visit to his alma mater.
I remembered d last time I talked to him, it was fun n I laughed out loud.
Yessss I would welcome laughter n fun anytime.




He was an ex-student.
Gigih bergambar budak ni..
Lepas jalan2 'switch off' sana sini, memang 'cream' kaki.๐Ÿ˜‚

Tapi dapat jumpa 'fast-to-fast' memang enjoy.

Hahhahahahhahahhahahahhahaha

Monday, July 11, 2016

Sebuah catatan sedih..

Sedihla sangat.

July is full of events. Alangkah bagusnya kalau saya ni Permaisuri Agung,  pergi melenggang kangkung n smile sweetly sambil lambai2 tangan.
Unfortunately I m not.

So I began my day by listing down all d activities n shared with d members.
3 responsed yang lain senyap je.

Then prepared an invite to d Perasmi
.
Eh... Sekejap..
Mana boleh send out invite kalau x dapat approval...
I spent quite sometimes berfikir cemana to speed up d approval process without seeing as too pushy.

Yezza.. Nak hidup lama kena tactful.
I did find ways, which I did.
tapi kalau by Friday approval x dapat lagi, mokcik nangis kot..

Then I wrote an announcement to be read out by Maizatul every morning, reminding d Kids to submit their Larian Amal form.

Later, I met up with d Girls to set up team for carnival. It went smoothly. Tapi saya tak berapa harap sangat sebab they need constant coaching. I hope they will make me proud.

Why didn't I delegate task to my colleague?

Because they asked a lot of questions, tapi Hujung2...
I wrote numerous entries on ThIs disturbing attitudes. Cukup ler tu...

Nak hidup lama stay out of passenggers. Berat.
Kau x mampu nak tanggung biawak hidup for d rest of your life.

Anyway,  biawak hidup tu peribahasa ye.

They are willing to co-operate lepas both dapat APC tahun lepas hhahahha..
Sangat mudah berkerjasama dengan mereka sekarang.
Kalau saya tahu, dari dulu saya lobi biar mereka dapat APC tiap2 tahun.. Hahhaha..

But then saya memilih untuk berhati2. Bila dah berkali2 dianiaya oleh so called teammates (#nangesss) Saya fikir yang terbaik ialah fokus pada janji Allah..

Allah dah janji, kalau kita buat sesuatu keranaNya,  Dia akan bantu.
Justeru, buat kesekian kalinya saya berdoa Allah kirimkan kawan2 yang boleh mengurangkan beban mental dan.fizikal saya pada saat sukar begini.
Janganlah saya dianiayai lagi.
Mokcik dah tak kuat menanggung  azab dunia
#nangiss..






Sunday, July 10, 2016

Mak Andak on Saturday

Arif began his 3-days raya hol on Saturday. Since mommy balik kampung so fefeling raya memang kelaut la...

Baiklah g shopping...
Jalan nak ke Kelumpi pun clear je...

Kali ni pergi berempat. We stopped at Tugu Negara.  Hahhaha.. punyalah aman damai Kuala Lumpur..


Tengah panas, mak andak tunggu dalam kereta je la..

Then we had lunch at Sogo foodcourt.
Izlan had nasi beriani, Zudin had Rice hotplate, Arif had nasi campur n I chose crispy popia sebab I had heavy breakfast.

Then we split.
Izzudin n I bought tudung. Masam muka Zudin hahhaha.. Sebab baik ada baju Melayu on sale. Jadi Zudin beli 2 pasang. Sebab ada jual samping, we bought 3 pcs. Pakai x pakai lain citer...
Rupanya hari hujan.

Oh... I bought two handbags too. One for me n one for Lisa Surihani.  I hope she will like it

Before went home Arif tapau Mc D.
Yippee...  Makan dalam kereta je.

We stopped at Rawang r &r for Jama' prayer... Tapi..

Ada promosi air Twitter
Terjebaklah kitaorang bershopping spree..

Going out with them was always fun. Ada saja cerita lucu yang nak dikongsi.

I really had a great time
Harap2 Izlan pun.begitu juga.

Barang yang lepas jangan dikenang..


Mak Andak n An @Friday

Saya dah cakap banyak kali kan abang ipar saya tu sebaik2 manusia? Sebab dia dah tegah jangan besarkan perkara, jadi automatically Mak Andak n yang lain (korang pun  tak.puas hati gak kan?) tak berbunyi la,  padahal kot ikut hati mahu berkajang surat komplen saya tuliskan kepada pihak hospital, pihak klinik ehhh sapa2lah...

Untuk divert ketidakadilan ( but of course mungkin inilah yang terbaik dengan izin Allah) I treated An@Farhan super nicely.

Lepas operation An tanya semada saya nak treat him Mc D ke?...
"Eh... Bapak Mc Donald pun boleh.." saya kata dengan senang hati.

Tapi bulan posa kot... Agak2 la kan...

So on Friday barulah boleh ke Mc D. Tapi bila sampai An cakap makan chicken chop.
"Kalau nak chicken wing sekali boleh?", dia tanya...
Eh... Bapak chicken wing pun boleh...
I had Meatballs, mushroom soup n croissants. For dessert we had almond cake.
Syukur alhamdulillah kek tu terjatuh, jadi rezeki lantai sajalah...

Sekarang kat Ikea tu dah ada container kat restaurant jadi tapau sajalah mana yang x habis.

Then we planned to buy few things at Daiso. Tapi kat Metrojaya ada sale, so I bought a Black Snowfly shoes.  Izlan menunggu sambil lepak kat sofa.

Gilerrr cozy!

Later we went to Daiso. Saya benarkan Izlan beli 2 barang je, n he opt for dinosaur wooden sets. I bought few things for d carnival scheduled in 2 weeks time.

Then Izlan said he wanted to go d gents.
Waaaa, kat tepi toilet ada surau yang sangat spacious! Orang pun x ramai, jadi saya n Izlan solat sama2. X konfiden saya bak lepaskan dia solat kat tempat lelaki sorang2..

After paid things at Daiso, we went back to Ikea. Didn't plan to buy anything tapi ye kan

Bila tengok few things on discounted price, kitaorang pun sambar je la..


Macam jar ni kan...

Tapi yang x best beratur kat kaunter bayaran kemain lama...
Kesian Izlan.

Before went home we had Coffee. Izlan had hotdog n I chose piping Hot currypuff.

Divine!




Wednesday, July 06, 2016

Eid Mubarak

Tahun ni saya berjaya menghabiskan 30 juzuk on time. Tahniah kepada diri sendiri atas pengorbanan melupakan hobi main games sepanjang Ramadhan. Harap-harap istiqamah hehe

Tapi adalah beberapa checklist yang kekal tidak bertanda, for dat I was not so happy with myself.

These r my nieces  n nephews on Eid. Having them around really Light up our days.

Few of d Kids came on 1st Eid.
I m so happy too.

In d morning, I saw few faces I havent meet for years during Sembahyang Hari Raya. Such a joyous ocassion it is!

Mungkin saya patut tulis yang ini juga. 2 days before Hari Raya I went to all d makciks houses to distribute daging. Acho yang sedekah saya tukang hantar je.

An old friend came out n we kind of Errr talk.... Macam awkward je considering masa kecik he was so quiet. Tapi bila dia g further study kat oversea rajin juga kitaorang berbalas komen kat efbi. Bila dia dah balik, sekalipun kami x pernah jumpa padahal umah dekat sangat pun.

"Datanglah rumah, nanti boleh kenal2 dengan orang rumah dia cakap" Heeeee saya sengih dengar n asked him to come to my house instead.
"sama juga kan..." saya cakap macam selalu, dengan muka askar hhahahha...

To b frank, selepas kejadian dengan one of my childhood friends kat hotel few years ago hati saya cuak dah nak sambung silaturahim ngan childhood friends.

Aikkk bila sebut hotel bunyi macam hanky panky je. Actually I was attending a Workshop. During brekkie I saw M. Berialah kami menegur n he introduced me to his wife. D wifey punyalah tarik muka despite M beritahu salasilah my family.

Saya sentap n beritahu kakak saya sebab saya rasa tak redha betul d wifey tarik muka kat saya.
Agak2 la... Kot M tu level Aaron Ajiz logik la jugak..
 saya report ngan kakak saya. Ye mokcik rasa sangat Tersinggung chuolss Kakak saya beritahu kat kakak M n his sister suruh saya buat manja2 depan d wifey lain kali. Told u we r very close, hampeh betul nak tarik muka macam tu...
After dat I never meet M. Kalau jumpa ypun saya xkan tegur kot...

Second time when I met another friend. M's besties. My besties jugak. Dulu la...Ada kenduri kat umah dia, bila jumpa as usual mestilah tegur.
Pun bila he introduced to d wifey, tarik muka juga.
Ke sepatutnya, kenalkan dulu kepada wifey, barulah kami mula cakap, " wehhhh lamanya x jumpa... Ko apa kabo skang? "

Gitu kot yang sebetulnya?
Ah... Persetankan semuanya...

Like M, I never meet him again. Padahal rumah pun sepelaung je. Ngan mak dia saya selalu je jumpa n berbual.

Maybe bila dah bertambah usia d wifey sedar, cuma mereka sajalah yang brave enough bersuamikan my childhood friends tu orang lain memang x berapa nak sudi hahhahahha (ayat kejam), but still mokcik memang malas nak ambik risiko.

So for me,  hari raya is best spent with family.


How about u peeps?


Selamat Hari Raya to all.
Barang yang lepas jangan dikenang.

Sunday, July 03, 2016

Not proud...

I know it will not b as smooth as I would love to when she gossipping about people.
Dat is a No No for me...
N she keeps pestering me to do dis n dat.
I dont like d tone either,  " semua dah selesaii Zan sorang je belum".

Saya boleh abaikan should I didn't get a phone call asking me to take unpaid leave.

Waddehelliverry.. Sorry..  Termencarut pulak...

I returned d call n tanya apa justifikasi kena ambik unpaid leave pulak. Dat person in charge cakap,  n bila saya check, valid reason pun..

Tapi other states elok je lepas, if u know what I mean.
Saya called her, asking her to clear d air. X nak pick up so saya guna alternatif lain.
In d end dia konar baring pulak.
She blamed me for dis n dat

Jadi saya called dia n told her off. Saya beritahu dia saya sangat kurang gembira dan fikir dis thing could b avoided kalau dia lebih profesional.
Saya xla guna my colourful vocab kat orang yang lebih berusia.
Tapi dia masih lagi ada hati nak kata, " yang lain semua xder masalah, Zan sorang je"

Saya x jawab. I dont think dia fikir sebelum berkata. I dont think she had done her duty.
Why should I stoop to her level?

Just now someone asked for certain document sebab her application pun kena query.  I asked Zati my niece to send it ASAP.  I know how crucial d matter is.

Half an hour later she replied. Asking dat person in charge to OPEN her email...didn't she read d response?

Didn't she was d ones who says,  orang lain semua settled n tak ada masalah.?
Heh? Tak kuasa saya nak berlakon bbnu segala.
Afterall, why should I stoop so low?



Sekian

Friday, July 01, 2016

Oh manisnya kenangan๐Ÿ˜

Catatan ini sangat peribadi.  Untuk kenangan kalau satu hari nanti saya hilang tumpuan dan tiba2 joined d rat race   saya akan refer to dis entry as a reminder how Allah had helped me in an uphill battle.

Uphill battle because many others who far more powerful, far more friendly and more efficient had failed. Tapi saya tak tau pun hal ni masa saya tanya dengan skema kat boss (boss yang mana satu korang x tau),
" d you want me to talk to thIs particular person?"


Sebelum korang terfikir mokcik dah transformed jadi kaki bodek air-con segala, let me clear d air.
I saw d boss to see my observation mark, so dat I can get feedback on ways to improve my skill.
He said I was ok ( not good, excellent segala..  Just ok๐Ÿ˜ญ) but he is more worried about d ones he observed earlier

 "Saya dah jumpa dia, tak ada masalah apa tapi dokumen tu dia tak submit dah berbulan2 dah  tapi... Entahlah...", dia cakap.

Saya fikir small matter saja.
"D u hv prob?" saya tanya direct kat Lisa Surihani (bukan nama sebenar).  Dia kata takder.
Tapi saya ambik laptop dia,  pressed d power button n started key in d data. It wasnt Hard. She managed to complete n submitted it on time.

Tapi mokcik pun selalu Xder kat Malaysia. So I assigned few people to help her out. Dia x buat pun. She skipped d dateline for 3 weeks.

I asked few people to lend a helping hand. Semuapun refused n said People more powerful than them had been Trying to make her do it for years,  to No avail.
That was when I learnt Lisa Surihani had been doing it for years. ALL d help, guidance,  coaching had been given but she juz refused to co-operate.
Mokcik was too kera sumbang to know all these gossips chuolss

"I dont have a cut to be a failure" saya beritahu Lisa Surihani dengan tegas.  " Afterall u r portraying islamic image, being lack of discipline n ThIs lackaidasical attitude did not go well with Islamic teaching" Macam biasa, being tactful was never my forte after weeks of pending.

Lisa Surihani diam x menjawab.  Mokcik bab cenggini memang garang macam singa.

I took her lappie n started doing her task. I typed je pun, dia la yang bagi data semua, bidang dia tu saya memang jahil.

" data xxyycc ni mana?" mokcik tanya bila stumbled kat satu part...
"Xder sebab yadayada yadayada" dia jawab saya dengar je. Rules no 1, alasan is only for failures n makcik tak berbakat nak jadi orang yang gagal dalam misi mustahil ini.

"Siapa yang ada?" saya tanya
"Encik Vbbxxx kot", dia cakap..
"Its ok... Let me ask from him", mokcik cakap n terus cari ASAP.
Encik Vbbxxx tu pun sangat senang diajak berunding.

Told u I hate failures.
Lepas dapat data, saya sambung tolong dia until d time I had to attend my intended task.

Tapi... Mungkin jugak dia Tersinggung dengan my boldness.  mokcik pun risau dia doakan yang buruk2..
Later dat day we meet up.

So we talked.
About things...
About hopes...
About Dreams...
About shattered Dreams..
Mokcik nangis... Dia pun nangis.

I booked a room after that. An air-conditioned room so dat she could finish her task comfortably.
Dia x datang chuolss...
Mokcik nangis dalam hati

"Did u able to submit your task last week?" mokcik tanya on Monday.
"x sempat...ada sikit lagi", dia jawab sambil tersenyum manis.

Mokcik tersenyum pahit..
Hati mokcik hancur berderai...
After weeks of coaching, inikah kesudahannya? Ohhhh..

Izinkan mokcik sentap seumur hayat chuolsss...

Hari ini dia salam n cium tangan saya.
"Sayanggggg kakak" dia cakap.
Heeeee mokcik nangis dalam hati.

"Jangan lupa submit dokumen ri ni ye", mokcik cakap separuh hati..
"Dah siap,  nanti I hantar"  dia cakap tersenyum manis lagi...

Mokcik cuba berhusnuzon, tapi hati ini walaupun telah dilukai, namun diri tabah jua menghadapi...  Ye tu lirik lagu Fauziah Latif. Mokcik bab berpuitis memang kelaut dalam.

Rupanya dia bercakap benar.
I saw d document. Out if curiosity I skimmed through,  completed ok!

Wow!
Like Wow!

Saya fikir ini berita gembira.
Saya bawak dokumen tu ke bilik boss.
Boss Xder. Jadi saya snapped gambar n whatsapps kat boss.

Terima kasih. Boss balas.
Saya tau dia gembira.
Masa kali pertama Lisa Surihani submitted dokumen sebulan yang lalu, d boss thanked me profusely n cerita pula kat sundry n all betapa thankful dia kat saya.
"Norizan buat macam mana?" dia tanya.
Saya sengih je n x tak jawab.

Kali ni kalau dia tanya pun saya takkan jawab juga.
Cuma la kan...

Saya bersyukur sangat sebab d previous bosses bagi saya appraisal yang sangat degrading. Jadi bila derang tau markah saya yang teruk sangat tu, teruslah derang jadi super kasihan.

Everyone loves Victim ke hapa kekdahnya.
Cuma I never played Victim kot.
I juz told them,  all d name n fame never appealed to me. Instead, Xder apa pun yang saya nak rebutkan di dunia ini... Bagila appraisal hancur pun, as long as I know saya dah buat yg terbaik for d Kids, always hv their best interest at heart, if others dont like me,  g ngadu kat boss itu ini, silakanlah..  I never give a damn katanya...

Tetiba mokcik diangkat jadi diva chuolss.
Insan teraniaya kot pada hemat mereka hahaha.

Saya cakap apa pun derang ikut...
Saya buat lawak hambar pun derang ketawa bagai bak rak
Saya suruh apa pun derang layan je.
Termasuklah Lisa Surihani
Hahhahahahhahah..


Iftar feast

Yesterday I fetch Saffa from school. I took her to Ramadhan bazaar, my first time going there ThIs year.

Array of scrumptious food memang menguji iman. We ended up bought nasi campur, nasi ayam, beef Pizza n char kueytiow. N Grilled chicken

Normally saya berbuka makan sesenduk nasi n satu jenis lauk n satu jenis sayur je.

Bila banyak2 makanan rasa guilty pulak nak makan. Saffa pun bukanlah makan sangat.
Lebihnya kitaorang berbual je.

Ended up tak habis pun...

I might re heat then ThIs morning..
Tapi...

Kalau Saffa x makan...  Kang satu kerja pula mak andak dia kena makan. Padahal Normally, saya cuma minum segelas plain water je time sahur.

Ok..
Saya nak fikir dulu.


Rupanya Allah nak beri pelangi...

Korang pernah x terbaca quote yang cakap, Allah turunkan hujan n ribut, kita sedih dan takut, tapi rupanya dihujung tu Allah nak beri pelangi...๐ŸŒˆ

Quote tu Anisah, gave me.
We had disagreement about work related thingy a lot in d beginning of our friendships. Tapi in d end, we developed mutual respect n understanding. Till now despite dah berpisah lama, we still bermiss u di fesbuk katanya...
Persahabatan Lillahitaala.

Cehh intro panjang...

Few weeks ago a friend panggil..
"cepat..  Tengok pelangi", dia kata..๐ŸŒˆ

Mak aihhh cantik gila.
" tolonglah ambik gambar,"saya cakap kat the other friend.

"tak nak", dia kata n terus pergi.

Saya boleh pilih nak berlari ambik henfon sendiri,  snap sendiri.
Tapi saya pilih nak

Sentap......

Bukan hari