Thursday, July 21, 2016

Lindungan Kaabah dan muhasabah

Kenapa orang fikir bila dia bertudung labuh atau bersongkok tak lekang di kepala dia boleh sewenangnya quote ayat Quran nak justify perbuatan jeliknya. Rajin pula tu menasihat orang itu ini, jangan ada hasad dengki, muhasabah diri, jangan berdendam summore padahal kalau dia menjalankan amanah yang dia sanggupi kerana mengejar pangkat dan kedudukan dunia, semua orang akan hidup aman damai.

Bila dia membuat sesuatu, dicanang pula kelemahan orang lain.
Dia fikir sipendengar tak buat homework kah?
Bila orang ajak berbincang, acah2 bizi.
Bila program berjalan, jenguk muka dan gigih pula berdiri depan kamera. Dalam Islam memang ada ajar umatnya ambil kredit dan bermegah bila mengelatkah?

Saya ok lagi kalau yang buat perangai yang jelik itu berakhlak buruk dan kaki clubbing, dah.sah2 bab halal haram dia.x berapa pass.  tapi kalau yang semedang je petik nama Allah, Perghhhhhhhhhhhh... Murahnya kau jual agama eh..

Untuk tahun 2016 ini kali ketiga Lindungan Kaabah menganiaya saya. Yang sebelum ini jangan dikira. Jijikzz...

Kali pertama,  saya suruh dia bayar. Kali kedua, I juz ignored him. X perlu kot.
People started asking,  why didn't I discuss with him. I took out d documents,  " see kalau ikut evidence, he got d info a day before me, by right he knows", saya jawab sambil senyum manis.
Kalau tak perlu berurusan dengan biawak hidup, mokcik stress free.

Kali ketiga,  saya fikir orang lain yang ada agenda lain. There two diff letters, one for mokcik,  lagi satu for him. Both with d same order, "ambil tindakan",

Saya tunggu sampai hari ke-6, sebelum buka mulut. A friend asked on my behalf, Lindungan Kaabah gave orders minta disampaikan. Saya kerut dahi.
Kau retarded atau? 👹


I asked my subordinate to see him.  Another order, tadi suruh buat cara A, now suruh cara b pulak. Derang pening. Mokcik sikit pun tak.  Lindungan Kaabah had been doing it for years.  Cakap sebarang, langsung tak semak fakta. Asalkan tak payah kuit jari, mulutnya riuh berkicau tapi kosong.

"pergilah jumpa sendiri n bincang..", suggest someone.
"Trust me, dia memang tak nak buat kerja", buang masa je. Saya cakap berdasarkan pengalaman.

Tapi hari ini hari ke-7. Cuma tinggal 3 hari saja lagi untuk buat preparation.

Jadi saya mustered all my courage dan cakap dengan dia, " Abu, hari ini dah hari ke-7,  KAMU edarkan surat itu cepat", saya tak boleh nak bersabar lagi. Teringin sangat saya nak tariksongkok.dia dan sekeh kepalanya. Dia pendek orangnya

Kemudian saya terus pergi.

"Hoiii", dia jerit dengan marah. Sangat kuat. Saya pasti SEMUA orang beri perhatian.

Saya pusing ke belakang. Menuju semula kearahnya.

"Engkau siapa nak bagi arahan?" dia tanya, muka singa, hilang imej Lindungan Kaabah.

"Saya ialah Ketua Darjah", mokcik jawab dengan muka singa juga. Berpuluh tahun mokcik tunggu saat nak sekeh kepalanya yang suka membuli orang Perempuan itu sambil acah2 dia bizi padahal non Hado.

"Eh aku tak takutlah dengan Ketua Darjah" dia kata.
Itu bukan ayat gaduh budak tadika ke? Gila kelakar kau ni Mat.
" Kita memang takkan hantar wakil", dia cakap.  Konfiden. Muka singa!

" Tak nak hantar sudah!", mokcik jawab dan berlalu pergi. Rugi mokcik tak sekeh kepalanya di depan orang ramai.

Dia pergi mengadu kepada seseorang yang menengking mokcik tahun lepas dan lepas tu dipilih pula to replace me in d team.
Hahhahahhaha.. Birds of d same feather.

Hati mokcik lega.
See... Kemain ajar orang,  kasi tazkirah suruh memaafkan jangan ada dendam, now di depan khalayak kau pergi mengadu. Islam ajar mengadu dombakah?

But I could see someone talked to him. Saya tengokkan je sambil kasi explanation to others. 3 days left, there r so much thing to catch up. I wont let Lindungan Kaabah spoil my spirit.

Later that day, someone came to me n said he had distribute d letter.
Thanks. Mokcik cakap sambil cuba tersenyum manis.

Then, another someone said she got d letter n will carry out the duty.
Good. Mokcik cakap sambil senyum.

Before I dashed off to meet a supplier, someone called, "hey, d cheque is ready"
Hahahhaha mokcik ketawa senang hati.

So tak valid la kata2 Lindungan Kaabah tu heh?
Tidaklah mokcik teringin nak pergi kepada Lindungan Kaabah dan tanya, " tengokkan power x mokcik? ", bongoksss when I m perfectly aware,  sesungguhnya Allah yang berkuasa memegang hati semua manusia.


Walaupun tudung mokcik pendek, I believe if we did something kerana yang di atas sana, Dia akan kirimkan bantuan.
That is why mokcik did what I did.

Bersambung..






4 comments:

ninest123 said...

ugg boots, chanel handbags, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, air max, tiffany and co, nike air max, louis vuitton outlet, gucci outlet, louis vuitton outlet, sac longchamp, nike free, nike free, longchamp, prada handbags, nike outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, tory burch outlet, ralph lauren pas cher, ray ban sunglasses, tiffany jewelry, kate spade outlet, oakley sunglasses, uggs on sale, louis vuitton, longchamp outlet, replica watches, louboutin outlet, christian louboutin outlet, nike air max, louis vuitton, longchamp pas cher, louboutin shoes, ugg boots, longchamp outlet, ray ban sunglasses, louboutin pas cher, cheap oakley sunglasses, nike roshe run, louboutin, jordan shoes, burberry, prada outlet, air jordan pas cher, oakley sunglasses, replica watches, michael kors, polo ralph lauren outlet

ninest123 said...

michael kors outlet, replica handbags, timberland, michael kors outlet, oakley pas cher, ray ban pas cher, michael kors, michael kors, nike blazer, true religion outlet, true religion jeans, hogan, hermes, ugg boots, lacoste pas cher, lululemon, ugg boots, converse pas cher, nike air max, new balance pas cher, mulberry, michael kors, nike air max, nike free run uk, true religion jeans, tn pas cher, burberry, hollister, vans pas cher, michael kors outlet, coach outlet, ray ban uk, kate spade handbags, coach outlet, true religion jeans, nike roshe, abercrombie and fitch, north face, ralph lauren uk, michael kors outlet, sac guess, hollister pas cher, burberry outlet online, vanessa bruno, michael kors, nike air max, michael kors outlet, north face, air force, coach purses

ninest123 said...

wedding dresses, mac cosmetics, chi flat iron, north face outlet, hollister, iphone cases, nike air max, babyliss, hollister, hollister, instyler, timberland boots, abercrombie and fitch, herve leger, birkin bag, mcm handbags, soccer jerseys, asics running shoes, nike air max, converse outlet, ray ban, valentino shoes, bottega veneta, louboutin, north face outlet, reebok shoes, nfl jerseys, vans shoes, insanity workout, baseball bats, longchamp, ghd, nike huarache, ralph lauren, nike roshe, celine handbags, converse, vans, lancel, soccer shoes, jimmy choo shoes, lululemon, oakley, beats by dre, new balance, mont blanc, p90x workout, ferragamo shoes, nike trainers, gucci

ninest123 said...

moncler, replica watches, ugg pas cher, swarovski, juicy couture outlet, wedding dresses, sac louis vuitton pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, canada goose, louis vuitton, pandora charms, supra shoes, canada goose outlet, montre pas cher, karen millen, canada goose, marc jacobs, links of london, moncler, toms shoes, pandora jewelry, canada goose, doudoune canada goose, moncler, moncler, hollister, juicy couture outlet, bottes ugg, ugg boots uk, moncler outlet, louis vuitton, louis vuitton, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, moncler, canada goose uk, canada goose outlet, coach outlet, pandora jewelry, moncler, canada goose, moncler, pandora charms, swarovski crystal