Friday, July 01, 2016

Oh manisnya kenanganšŸ˜

Catatan ini sangat peribadi.  Untuk kenangan kalau satu hari nanti saya hilang tumpuan dan tiba2 joined d rat race   saya akan refer to dis entry as a reminder how Allah had helped me in an uphill battle.

Uphill battle because many others who far more powerful, far more friendly and more efficient had failed. Tapi saya tak tau pun hal ni masa saya tanya dengan skema kat boss (boss yang mana satu korang x tau),
" d you want me to talk to thIs particular person?"


Sebelum korang terfikir mokcik dah transformed jadi kaki bodek air-con segala, let me clear d air.
I saw d boss to see my observation mark, so dat I can get feedback on ways to improve my skill.
He said I was ok ( not good, excellent segala..  Just okšŸ˜­) but he is more worried about d ones he observed earlier

 "Saya dah jumpa dia, tak ada masalah apa tapi dokumen tu dia tak submit dah berbulan2 dah  tapi... Entahlah...", dia cakap.

Saya fikir small matter saja.
"D u hv prob?" saya tanya direct kat Lisa Surihani (bukan nama sebenar).  Dia kata takder.
Tapi saya ambik laptop dia,  pressed d power button n started key in d data. It wasnt Hard. She managed to complete n submitted it on time.

Tapi mokcik pun selalu Xder kat Malaysia. So I assigned few people to help her out. Dia x buat pun. She skipped d dateline for 3 weeks.

I asked few people to lend a helping hand. Semuapun refused n said People more powerful than them had been Trying to make her do it for years,  to No avail.
That was when I learnt Lisa Surihani had been doing it for years. ALL d help, guidance,  coaching had been given but she juz refused to co-operate.
Mokcik was too kera sumbang to know all these gossips chuolss

"I dont have a cut to be a failure" saya beritahu Lisa Surihani dengan tegas.  " Afterall u r portraying islamic image, being lack of discipline n ThIs lackaidasical attitude did not go well with Islamic teaching" Macam biasa, being tactful was never my forte after weeks of pending.

Lisa Surihani diam x menjawab.  Mokcik bab cenggini memang garang macam singa.

I took her lappie n started doing her task. I typed je pun, dia la yang bagi data semua, bidang dia tu saya memang jahil.

" data xxyycc ni mana?" mokcik tanya bila stumbled kat satu part...
"Xder sebab yadayada yadayada" dia jawab saya dengar je. Rules no 1, alasan is only for failures n makcik tak berbakat nak jadi orang yang gagal dalam misi mustahil ini.

"Siapa yang ada?" saya tanya
"Encik Vbbxxx kot", dia cakap..
"Its ok... Let me ask from him", mokcik cakap n terus cari ASAP.
Encik Vbbxxx tu pun sangat senang diajak berunding.

Told u I hate failures.
Lepas dapat data, saya sambung tolong dia until d time I had to attend my intended task.

Tapi... Mungkin jugak dia Tersinggung dengan my boldness.  mokcik pun risau dia doakan yang buruk2..
Later dat day we meet up.

So we talked.
About things...
About hopes...
About Dreams...
About shattered Dreams..
Mokcik nangis... Dia pun nangis.

I booked a room after that. An air-conditioned room so dat she could finish her task comfortably.
Dia x datang chuolss...
Mokcik nangis dalam hati

"Did u able to submit your task last week?" mokcik tanya on Monday.
"x sempat...ada sikit lagi", dia jawab sambil tersenyum manis.

Mokcik tersenyum pahit..
Hati mokcik hancur berderai...
After weeks of coaching, inikah kesudahannya? Ohhhh..

Izinkan mokcik sentap seumur hayat chuolsss...

Hari ini dia salam n cium tangan saya.
"Sayanggggg kakak" dia cakap.
Heeeee mokcik nangis dalam hati.

"Jangan lupa submit dokumen ri ni ye", mokcik cakap separuh hati..
"Dah siap,  nanti I hantar"  dia cakap tersenyum manis lagi...

Mokcik cuba berhusnuzon, tapi hati ini walaupun telah dilukai, namun diri tabah jua menghadapi...  Ye tu lirik lagu Fauziah Latif. Mokcik bab berpuitis memang kelaut dalam.

Rupanya dia bercakap benar.
I saw d document. Out if curiosity I skimmed through,  completed ok!

Wow!
Like Wow!

Saya fikir ini berita gembira.
Saya bawak dokumen tu ke bilik boss.
Boss Xder. Jadi saya snapped gambar n whatsapps kat boss.

Terima kasih. Boss balas.
Saya tau dia gembira.
Masa kali pertama Lisa Surihani submitted dokumen sebulan yang lalu, d boss thanked me profusely n cerita pula kat sundry n all betapa thankful dia kat saya.
"Norizan buat macam mana?" dia tanya.
Saya sengih je n x tak jawab.

Kali ni kalau dia tanya pun saya takkan jawab juga.
Cuma la kan...

Saya bersyukur sangat sebab d previous bosses bagi saya appraisal yang sangat degrading. Jadi bila derang tau markah saya yang teruk sangat tu, teruslah derang jadi super kasihan.

Everyone loves Victim ke hapa kekdahnya.
Cuma I never played Victim kot.
I juz told them,  all d name n fame never appealed to me. Instead, Xder apa pun yang saya nak rebutkan di dunia ini... Bagila appraisal hancur pun, as long as I know saya dah buat yg terbaik for d Kids, always hv their best interest at heart, if others dont like me,  g ngadu kat boss itu ini, silakanlah..  I never give a damn katanya...

Tetiba mokcik diangkat jadi diva chuolss.
Insan teraniaya kot pada hemat mereka hahaha.

Saya cakap apa pun derang ikut...
Saya buat lawak hambar pun derang ketawa bagai bak rak
Saya suruh apa pun derang layan je.
Termasuklah Lisa Surihani
Hahhahahahhahah..


3 comments:

ninest123 said...

ugg boots, chanel handbags, polo ralph lauren outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, air max, tiffany and co, nike air max, louis vuitton outlet, gucci outlet, louis vuitton outlet, sac longchamp, nike free, nike free, longchamp, prada handbags, nike outlet, oakley sunglasses, louis vuitton, tory burch outlet, ralph lauren pas cher, ray ban sunglasses, tiffany jewelry, kate spade outlet, oakley sunglasses, uggs on sale, louis vuitton, longchamp outlet, replica watches, louboutin outlet, christian louboutin outlet, nike air max, louis vuitton, longchamp pas cher, louboutin shoes, ugg boots, longchamp outlet, ray ban sunglasses, louboutin pas cher, cheap oakley sunglasses, nike roshe run, louboutin, jordan shoes, burberry, prada outlet, air jordan pas cher, oakley sunglasses, replica watches, michael kors, polo ralph lauren outlet

ninest123 said...

wedding dresses, mac cosmetics, chi flat iron, north face outlet, hollister, iphone cases, nike air max, babyliss, hollister, hollister, instyler, timberland boots, abercrombie and fitch, herve leger, birkin bag, mcm handbags, soccer jerseys, asics running shoes, nike air max, converse outlet, ray ban, valentino shoes, bottega veneta, louboutin, north face outlet, reebok shoes, nfl jerseys, vans shoes, insanity workout, baseball bats, longchamp, ghd, nike huarache, ralph lauren, nike roshe, celine handbags, converse, vans, lancel, soccer shoes, jimmy choo shoes, lululemon, oakley, beats by dre, new balance, mont blanc, p90x workout, ferragamo shoes, nike trainers, gucci

ninest123 said...

moncler, replica watches, ugg pas cher, swarovski, juicy couture outlet, wedding dresses, sac louis vuitton pas cher, ugg,ugg australia,ugg italia, louis vuitton, canada goose, louis vuitton, pandora charms, supra shoes, canada goose outlet, montre pas cher, karen millen, canada goose, marc jacobs, links of london, moncler, toms shoes, pandora jewelry, canada goose, doudoune canada goose, moncler, moncler, hollister, juicy couture outlet, bottes ugg, ugg boots uk, moncler outlet, louis vuitton, louis vuitton, thomas sabo, ugg,uggs,uggs canada, moncler, canada goose uk, canada goose outlet, coach outlet, pandora jewelry, moncler, canada goose, moncler, pandora charms, swarovski crystal