Friday, August 26, 2016

Makcik boleh tak makcik hantar Aisyah balik?

" err..  Aisyah tu siapa?" mokcik tanya. Konpius

Bila sampai di.12A,  hujan turun.

"Heii jangan berhujan" mokcik tegur d two girls. Mokcik speku they r either 6-7 years old.

" maaf makcik, boleh tak kami tumpang rumah makcik?" dia tanya...  Comel je...
Mestilah boleh...

" ehhh nanti mak awak berdua risau. rumah di mana ni?", saya tanya.

"rumah saya di lorong belakang, rumah dia di depan sana", dia cakap.

Mula2 saya fikir nak hantar mereka balik je, tapi macam mana kalau sebenarnya itu bukan rumah  mereka. If u know what I mean...

Jadi saya kasi mereka payung dan minta mereka jalan pulang. selang few houses je pun. Harap2 parent yang itu ada phone number ibu bapa Aisyah.


Tapi konfiden betul budak2 ni nak tumpang rumah stranger.  Saya tarik balik spekuan. Saya fikir paling tinggi umur mereka 6 tahun. Bila.darjah satu, hari2 cikgu ingatkan dont talk to stranger.

But still,  when we were their age, relaks je kita berlindung kata mana2 bila hujan. Sekarang,  jenjiran nak tolong pun takut unless we know d parent.

Kesian
.

Magical Layer Cake.

A brief entry, a reminder that sometimes I did silly things.  Kalau umur panjang,  I will look back n...  Errr..

Theotherfriend and I had a not so good argument. Huduh betul perangai memasing. At one point he blocked me n saya pun blocked dia juga. Bbnu!

Blocked kat whatsapps je. We still wished one another well via text message.  3 hari x tegur, masuk neraka, jangan lupa tu...

For d first time in life, tetiba he posed in front of camera. D pic was uploaded by someone else. Berianya, padahal it is.not his first time being there.. Change of heart?

Dah buang tabiat ke apa? I still remember dia cakap dia x nak ada kenangan.  All ThIs while it is an open secRet getting his pic is almost impossible.

Tapi kalau tanya, nanti tak kawan pulak...
So saya tanya, kalau dia boleh belikan saya kek lapis.

D cake arrived 2 days later. Just in time before I fly to Korea. How thoughtful.

Nak diskas pasal kek lapis, it was such a hassle guna text. Jadi saya unblocked n our whatsapp friendships resume.

Thanks to Layer Cake.
It clears a lot of befuddled Minds.

Heh?

A midnight call part 2

So I could not sleep. Toss n turn few times..
Then I switched on d fb.

Just try my luck.

I used to Play games with ThIs person back in 2010 sambil sembang2. Lepas tu games tu dah boleh main offline. So tak perlulah saya hubungi beliau lagi n d friendships pun Agak2 pudar bersama waktu kekdahnya.

I know he checked messages before going to bed.

kawan: d u know what time izit cik. Its almost midnight!

I almost did chicken dance!

After years tak chatting. Kek lapis punya pasal terus tetiba we continued where we stopped kekdahnya.

Last time we talked, he quit job to look after his ailing father. In April  2015, his beloved father passed away. Unable to re-enter corporate line he started tuition class.

Adalah yang lain2, tapi off-recordla kan

Isnt it funny?
Kek Lapis punya pasal, persahabatan  yang dah frozen pun boleh warm semula.

Me So likeyy


A midnight call part 1

Tetiba saya teringin sangat makan kek lapis. Saya beritahu kawan, dia macam tak nak nak layan..

Tak nak tolong sudah... 😒
Saya checked d postal slip n called d number.
Goshhh... Mati2 saya ingat itu nombor talipon kedai.. Rupanya...  Bukan. I really not in d mood nak bersoal jawab..

Boleh tak tolong?,  saya cakap lagi sekali.
Entah. Jawapannya macam tak berapa sudi.
Tak nak tolong sudah, saya cakap dalam hati. 😒

The next day, kawan tu kasi account number n I paid on d spot😍

When I came home n greeted with pos laju slip with two tracking id, ok.. Saya konpius. I did not expect two packages. Besides, saya tak kasi orang alamat rumah kot.. Unless family members, Len n sooyaree.

"guna alamat mana?", I know, jsi tak menjurus kepada topik.
Actually I do not remember dia mintak alamat. Dan dia ni kata, dia delete setiap mesej, nombor talipon saya pun dia tak save, katanya....

Sejam. Dua jam. Lima jam, tujuh jam.
Ok... Takder notification pun kata mesej saya dibaca.

Perangai...
Then someone called. Almost midnight.


caller: tak sampai lagi ke? Tapi saya dah pos.
Me: siapa yang cakap?
Caller: kawan tu la, dia yang tolong order.

kawan?
Dia panggil saya akak pulak tu..
Dia tau tak tau tak saya ni siapa?

Cetttttt..
Terus saya stress.
Saya malas nak fikir. I texted him n said jangan risau because I m all okay about it.

Yang saya tak ok, kenapa my so-called friend tergamak tanya budak tu pasal kek tak sampai, malam2 buta.

Kesian la kot.



Thursday, August 25, 2016

hati sepi seorang perempuan (?)

Like..
hello?

Mari saya cerita dari mula.
Seseorang bertanyakan saya sesuatu, ke saya yang tanya dia. Atau mungkin juga saya ingin bercakap dengan seseorang yang sedang bercakap dengannya.
Entahlah... Benda tak penting saya jarang simpan dalam fikiran.

Saya duduk di sebelahnya. It was a three seater settee jadi ada jarak yang sangat luas. Lepas bercakap sepatah 2 kata, saya pejam mata dan menikmati lagu yang berkumandang di radio.

Sedap betul melodinya, penyanyinya pun ada soul, Terbuai2 saya mendengarnya.

"Akak ada apa2 yang boleh saya tolong tak?", tanya seseorang.

" Takder... Akak cuma nak dengar lagu ni je, i hv to go soon", saya jawab gitu kot. Seperti saya tulis di atas, benda tak penting saya dah lupakan.

"Linda Elizabeth." saya dengar Incik x  cakap.

MRX: Linda Elizabeth, lagu tahun 80-an
me: Oh.. Cakap dengan kita ke? Linda Elizabeth tu siapa?
MRX: Penyanyi lagu ni la, dia orang Singapore..
Me: terernya... Kita tak tau pun penyanyi lagu ni, tererla..
MRX: Aku tau.. Aku minat dia dulu..

Perbualan habis di situ. Lagu habis, saya pun bangun dan pergi.
I made a mental note to Google about Linda Elizabeth later... So that next time we bumped into one another, boleh la sambung sikit cerita pasal lagu.

Actually MRX ni sangat unpredictable orangnya. Satu hari ada orang buka thread pasal movie. He surprised me because he said he watched all d movies I liked in his Uni years.

"Woitt... Budak skolah agama g movies jugak ke?" saya tanya tak bertapis2..
"Saya suka.." dia cakap. Besides, he had a vast collection of great movies. Once getting married he stopped going to movies anymore

"saya tak marah kalau anak2 g movies, tapi saya tak pernah bawak mereka pun", dia cakap.
Mokcik memang impressed sebab kebanyakan yang sekolah agama ni kemain semua benda dia haramkan

Serius sangat kagum dengan keperibadian beliau yang bersederhana tu. Saya fikir kalau saya buat baik, mungkin dia bagi pinjam few films yang saya pernah suka sewaktu muda remaja dulu hahhaha.

Orang kata nak beli jiwa, we must share d same interests.

Jadi saya bermula dengan Google
Whatttttt?
Gila mushy tajuk lagunya..

Sangat...  Errr...
D song is beautiful. Definitely awesome.
Cuma tajuk lagu tu sangat.


Awkward.

Konfemlah not something I want to talk about with anyone.
πŸ™ˆ

Wednesday, August 24, 2016

Butakah Cinta?

Itu lagu Ameng Spring.. .
Takde kena mengena dengan entri..

2 orang sedang berbual. Saya singgah sebab ada hal saya nak cakapkan.

Mereka sedang bercerita tentang Datuk Vida. Meleret masuk tajuk, kebanyakannya jutawan buat bisnes produk kecantikan. Tajuknya menarik. Perbincangan pun menarik. Kupasan hujah pun menarik tapi....

A: hang buatla bisnes produk kecantikan
Me: weiiii agak2la... Kita muka pecah pintu siapa yang nak beli?


Monday, August 22, 2016

poligami: Takutkan isteri itu syirik

Poligami ialah perkataan taboo dalam masyarakat. Kalau bukan sebab anak saudara saya yang minta bantuan semakkan assignment dia, tidaklah saya sudi menyebutnya.
Apa lagi nak minta tolong orang carikan ayat Quran tentang poligami.
Haishhhh... Saya buat juga kerana kasih sayang tak bertepi.
Lagipun saya pasti bab bab cenggini saya boleh harapkan Theotherfriend. Dia lulus 8 senawi..

"Apa pendapat korang pasal poligami?",  saya tanya pada dua orang kawan yang sedang bersantai di faded pinkish sofa.

Yang sorang diam tak angkat muka, yang lagi sorang menjawab dengan penuh diplomasi.

"Baguslahkan membantu para wanita yang teraniaya atau tidak berkahwin lagi..."  panjang lagi dia cakap.. Dah saya yang tanya pendapat, haruslah saya dengar dengan penuh diplomasi juga.

"Aku pernah baca kat laman web Indonesian, dia kata kenapa nak halang poligami sedangkan Allah dah kata nanti nisbah lelaki dengan perempuan jauhhhhh" dia.sebut nombor tapi saya tak ingat. Banyak lagi point bernas yang dia bagi tapi lepas dia cakap yang satu ini.... Saya boleh terlupa semua...

dia kata. Ramai orang lelaki tak mau berpoligami sebab takut kan isteri,"  hhehehehhe
"Tu dah jatuh syirik, sebab kita tak boleh takut selain daripada Allah. Kat laman tu cakap", dia tambah


Saya bertenang mendengar.  But still, tetiba kepala saya.spinning dan.terus saya berlunjur. Susah juga nak simpan dalam hati ni..

2 jam kemudian baru saya berpeluang ceritakan pada Yong.
"Yong, Abang Bro kata dia baca kat Laman.web Indonesian,  lelaki takut nak kahwin lagi sebab takut bini. Takut bini tu syirik Yong sebab takutkan.sesuatu.selain Allah" saya memang mulut terlapang..

Jilake.
Yong kata...
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Poligami: Chest Chest press

Izzati, anak saudara saya dapat A English SPM. Saya bangga.

Mak dan ayahnya suruh jadi cikgu. Dia ikut. Bagus budak ni. Taat. Saya bangga.

Tapi bila ada assignment, habis dengan ayah dia pun kena tolong. Mak Andaknya pun kena juga.

Besok ada role Play pasal poligami. Dia translate dah, cuma suruh saya dan Baby bantu Sikit2 je..

Saya bangga. Nampak kegigihan Izzati.
Cuma



Yang Chest Chest press tu apa animalnya?
Yang tu Mak Andak sentap.

In case korang tak pandai Bahasa Inggeris.
Chest Chest press maksudnya di dada dada akhbar.

Ok.
Ooook
πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’πŸ˜’
Bertenang. Kalau korang masa SPM tak dapat A, tolong jangan cuba melawan Izzati.
Tenang..
.πŸ˜’

Guests n marketing

We had guests today. I had 2 weeks to prepare for d meeting.
Ample time.

Persetankan semua orang, I did my best supaya it will benefit d Kids. So in a way,  I took extra time to give a good first impression.

D upper echelon were there too. Which is good. The last thing I need is someone said, "lorrrrr tak beritahu pun", padahal all d calling letter dah diminitkan pada kau. Agak2 la nak berlakon pun.

So, d meeting went well.
The event will be in October.

"war- warkannya", cadang project manager.

Eh.. Mokcik memang suka bab 'switch off' ni. So I plan to call press. Press people will cover if Perasmi orang "have-have".

Xder masalah.. Kata cikgu polis. He can get orang "have-have" easily.

if that "have-have" people jadi Perasmi,   our big shot shud be invited too, kata project manager.

No problem, kata my boss.
Do u guys mind to sponsor something to be include in goody bag?, mokcik terus dengan tak malunya bertanya.

Long ago mokcik belajar dari pengalaman nengok siri You are Hired, program kecik besar tak penting, budget kecik besar tu perkara nombor 4, yang penting how d u market ur ideas.

Tapi tengok orang juga. Kalau yang jenis macam Lindungan Kaabah...

Ook.
Perjalanan masih jauh
Harap2 dalam team ni Xder Lindungan Kaabah clan.
Kalau ada makcik menangis kat bucu katil la nampaknya





Sunday, August 21, 2016

I do wish...

To TheOtherFriend and his gang, I am anti social to the max, because I did not attend kenduri kendara n gathering. Saya memang tak suka menghampakan orang, so when I was invited to their kenduri, saya tak pergi. Consequently, they have some more thing to talk about behind my backπŸ˜€

Anyway, someone slipped the invite in my mail box. I made a point to clear my schedule and come.
Reason?
 I really like them.

U see, once I attended a kenduri, d host said something which I think is really spiteful.
U bet,... d next time saya tak mau datang lagi.
There r other incidents which really a turn off kat kenduri lain, jadi saya sangat malas nak buang masa mingled with people who think dat going to kenduri means to have a free meal.
Come on..
My mom n sisters are a better Cook. Hahahha.
To be fair, food is least of my concern bila pergi kenduri, at my age especially.

Nampak sangat saya sentap...  Hahhahaha

ThIs couple is different.  
Nampak sangat keikhlasan mereka bila menjamu makanan.
What comes from heart reaches d heart katanya..

I walked to their houses after Zuhur prayer. Sengaja lambat. Bersukan dulu..

" Lamaa tak nampak", tegur a few.
Saya pun sengih2 n  makan ayam masak merah, kuah kurma kambing (dah datang lambat.. tinggal kuah je la), sehelai ulam n sambal.

" sikitnya makan..." tegur another.
Saya sengih2 lagi. Mokcik penat setelah 5 hari bercakap tak berhenti. Hari ke-6 mokcik rest.

Then I took a bowl of laksa.
"Ambik bowl besar"  tegur tuan rumah, dan carikan bowl besar.
"ini pun enough Kak", saya cakap, fefeling on diet.

But d laksa was divine. Still,  one bowl is my limit, then I took a glass of teh tarik.

Then I m ready to go home.

"Kak, ini untuk cucu akak tau, kita malas nak masuk rumah", saya cakap n serahkan sampul kecil.  Tuan tanah nak tolak..

" Tapi untuk cucu kan..", dia kata semula. Tau pun... Mak saya ajar macam tu. Bila pergi akikah, sedekahlah sikit untuk baby yang baru lahir.

Saya pun bergerak balik. Tapi telinga dan mata saya tak.berhenti observed sekeliling.
Yang ini Macgyver yang ajar

Eh... Saya berpatah semula..

" Kak kenapa orang tu cakap suami akak  nak pergi Haji?" saya tanya, tak.berbakat nak susun ayat...
" Ye lah... Baru dapat. Kuota imam. Lagi 3 hari berangkat", dia cakap gembira.
" ehhh kita tak tau Kak...kat kad tu tulis akikah. kita... Nanti kita datang semula" saya cakap, muka tertekan.
"Ala tak payah..", kakak tu cakap.
"Tapi kita nak kirim pesan pada suami akak", saya jawab lagi..
"Kalau nak kirim, datang lagi ye..", dia cakap.

Kita ialah kata ganti nama pertama Saya.
Suka hati mokciklah kan...

Jadi saya datang semula,  selepas tetamu yang singgah ke rumah saya pulang.

Mak saya pesan kalau dengar orang nak ke Mekah, mesti sedekah. Sikit pun tak apa, mak saya kata. Tanda hidup, mak saya pesan lagi.

Jadi saya berbual sekejap dengan suami kakak tu.
Minta dia doakan saya akan dipanggil mengerjakan haji dalam keadaan saya sihat.
 Saya tak pernah minta orang doakan saya bertemu jodoh sebab saya  tau Abe Jojo a.k.a Sultan Kelantan dah bergeffrenkan orang Kelantan jugak, tak baik pulak saya caras boifren orang kekdahnya..(?)
Nampak tak betapa sucinya hati saya heh?

Tapi bila bercakap bab Haji, makcik memang emo habis. Hati makcik mudah tersentuh, ayo mata pun haishhhh...
Jadi saya ambil bowl besar dan makan laksa  lagi semangkuk...

Like I wrote up there, saya tak pergi kenduri sebab nak enjoy d food.
I dont simply go to any kenduri, unless d host genuinely like d guest.  I choose host over d food.
All d time.
Tapi kalau keadaan memerlukan...
Ya..
Terlalu perlu, saya terpaksa makan dua mangkuk..


Sekian

Chong Wei can do no wrong

Sebab dia buah hati rakyat Malaysia.
Hellehhhh jangan tak mengaku...
Dia kesayangan semua orang.
Termasuk korang yang baca entri..

Jadi bila Chong Wei kandas di pentas akhir buat kali ke-3, instead of hurling abuse, semua komen pun sesuci embun pagi.
It is an open secret,  Chong Wei is a true stateman. 
Nothing wrong with my spelling. 

He is more patriotic than all of us. He plays for d country. He works harder to be where he is today. His determination is legendary.
Dia tak hadap pun duit sejuta yang dijanjikan kalau dapat pingat emas tu.
Bukan Chong Wei...

Tapi...
 kali ke-3 kot....
Chen Long je kot...
Straight set kot...

I think Misbun Sidek gave a very good comment which I saw on tv dis afternoon.
He said something about d tips to handle certain player which supposed to be given by the Coach.

Tips.
That is what we all need.
Tactful and tactical.
Badly needed.

That aside, Chong Wei, d u know dat u r really Malaysian heart-throb?
We r proud of u
We always doπŸ’–


Saturday, August 20, 2016

Live a true love story...

I bumped into someone I know recently. I really like her. Jujur. Saya suka dia.

Cuma  saya tak suka dengan perkembangan terkini. Dia bercerai, she took d matter to court. She won n she fights again.

Dalam entry sebelum2 ini saya Agak2 feminist, walaupun takder sapa pun setuju dengan pandangan saya, tapi saya still gigih bercerita betapa teraniayanya golongan wanita n all pada set2 Jemah.

Tapi yang ini I made an exception. Nothing wrong with her. Kakak ni betul2 baik dan jujur ambil berat pasal saya dari dulu hingga sekarang. Baik betul.

Once she divorced, she moved back to our hometown n contacted me. Dia pun kirim pesan banyak kali. Cuma saya kurang gemar kalau kalau nanti saya terbabit.

Perasaan saya kot.  Mungkin saya pernah banyak kali bumped into her ex-husband and d scandal (when they were still married). Actually saya x kenal pun, my mom yang bukak cerita lamaaa selepas tu. Itu pun masa my mom cerita sambil marah2 tu saya tak boleh nak digest,

" Mak, kan ke itu suami kakak tu?", noob betul soalan.

Lama juga mereka bersKandal, Sedar2 dah kahwin. Bila terserempak, seseorang memperkenalkan saya kepada skandal yang telah berstatus isteri itu.

Saya fikir, bahasa badan beliau menunjukkan beliau tidak selesa bertegur dengan saya. Saya pun tak selesa juga.
Jadi dari peningkan kepala, baiklah saya relaks je.

Tapi, that was d turning point. While bersKandal tu saya x sokong dan sangat keji tapi I do understand kenapa kawan saya ditinggalkan.

Let me put it this way.
Marriage is not a gamble, ko terjah bawak duit secukupnya n wish u r Lucky enough to strike gold.
For me marriage needs sacrifice. Ko korbankan karier untuk dekat dengan yang disayangi. Ko korbankan masa tidur, masa shopping n masa main games, Just to be with your love ones. Ko korbankan minat bershopping n enjoy what your spouse is doing walaupun sebenarnya ko tak larat nengok iron 24/7 tapi kau gigih jugak tanya... " terernya Abang dapat eagle? dragonfly dapat x bang?"

Ok.. Hambar...πŸ˜‚

Despite kau suka kalau rumah nampak cozy dengan segala buku letak tepi katil, bawah bantal, hujung kaki segala, kalau dapat suami pengemas macam the other friend (?) harus pukul 6 pagi ko kosongkan katil dan tarik cadar kasi tegang macam katil Kapten Muhriz.. Itu pun pengorbanan jugak.

Top of all, kalau suami memang bajet Mat Opis, pegi pasar pun pakai baju tuck in ke tight in, seluar slack n kasut kulit berkilat jadi adalah sangat perlu kau berkorban imej sloppy yang diagungkan selama ini.

Sebenarnya sewaktu tulis ni saya teringatkan the other friend. Hhahahhaha..

Couple of years ago dia tegur suruh pakai barang kemas, biar nampak cantik sikit ( padahal x cantik pun..)
Then dia tegur lagi, mesti ada banyak baju dia kata... (padahal saya ada 7 helai baju kot... Keje 5 hari seminggu,  cukuplah tu)
Bila saya suruh mc dia tegur suruh makan jamu wanita yang jual kat kiosk tu ( Seriously...)
Minggu ni dia tegur bila tengok saya guna peniti kat Shawl, pakaila brooch yang besar tu, katanya... ( hellehhhh)

Untuk rekod the other friend pun spesies Mat Opis juga. Mula2 dulu saya menjawab bila dia tegur. Tapi bila saya beritahu pada Errr... Jie, he was kind of agree, jadi saya pun diam2 ikutlah nasihat beliau itu hhahahhaha..

I Wonder...
Kalau the other friend yang tiada perasaan langsung pada saya, boleh tegur dan berharap ( hahhahahha) Saya presentable sikit, inikan pula her husband for 11 years.

Bukanlah niat saya nak kondem kakak ni. Saya cuma nak kata, kalau pilih nak berkahwin, bersedialah nak berkorban.

Back to d story, as expected she was still bitter about her ex.
seperti yang saya tulis   di atas tadi, saya memang tak nampak celah mana saya perlu masuk campur hal tepi kain mereka.

We talked about something else. Yang manis2 sajalah...

Hidup ni singkat sangat kot nak tuding jari for other kerana membuatkan kita terluka hahhahahha...

" Come on Kak, of course u know his level of education",  saya cakap bila dia start buka cerita yang kurang seronok.

Bila tahap pendidikan jauh beza, alahaiiii banyak lagi yang nak dikorbankan.
Bila jarak umur tak sama pun, tinggi pengorbanannya.

Marriage is a mutual effort. Kalau sebelah pihak je yang berkorban, tak jalan jugak.
Kalau dah berkorban dan usaha sehabis baik masih lagi tak.dihargai,

Angkat kaki saja lah..
Tutup mulut dan senyum.

Hidup ni singkat sangat nak berebut2.
Daripada terus being bitter about ur ex, why not baiki diri.

"Kak...  Nanti mana tau akak dapat suami yang lebih baik", saya cakap sambil ketawa. Kakak ni manis je kalau dia senyum.
Lagi cantik kalau dia kurus sikit hahhahhaha

Semoga Allah kirimkan suami yang baik kepada beliau, yang kaya supaya norizan adnan boleh tumpang shopping sekali hahhahahhahaha

Friday, August 19, 2016

Ke final lah kita...

Sekejap tadi Chong Wei kalahkan Lin Dan

Semi final je pun, tapi berdebar dah macam Final Olimpik London 2012.

Jadi Chong Wei akan bertemu dengan Chen Long atau lagi sorang yang saya tak reti nak pronounce namanya. 

ThIs is d final Olimpik for LCW.  Lin Dan muda setahun je dari beliau,  d most decorated single player so far. 


It is incredible when at the end of d games they exchanged d shirt. Reminds me of 2012 prize giving.

They r nemesis on court, tapi kat luar, huge friends.  

I hope d Southern football fans tengok games ni.tadi.


Congrats Datuk Lee Chong Wei a.k.a buah hati rakyat Malaysia.

Thursday, August 18, 2016

56/2016

"Teacher, F dah datang", beria2 d Kids inform. Beria jugak Teacher derang welcomed him

Next week dah nak trial exam, lagi 2 bulan nak SPM, mokcik seteresss kot..

"Fit, I bukan nak marah, tapi diorang yang cucuk suruh marah Fit", saya tepuk tepuk bahu F baikkkkk punya...

"Siapa Ticer?", dia tanya, menang manis senyuman dia.

"Namanya mula huruf N, tapi bukan nama nama Sebenar",  hahahhaha saya jawab ketawa3.

"Dia kata apa?", F tanya..

Peluang baik ni, terus saya buka cerita.

Hari tu bila saya dengar cerita F met an accident, n masa eksiden tu kawan2 dia tinggalkan dia sorang kat jalan,  saya marah. Saya paksa mereka beritahu nama kawan baik F. Berani dia buat macam tu, kata kawan..
Mereka semua tak mahu beritahu nama kawan tu. Tapi a boy came to me cakap, memang patut sangat kawan tu lari sebab dia tak ada lesen, nanti kena lagi teruk.

"kesianla F, sampai hati dia buat macam tu..." saya cakap..

" sepatutnya Teacher marahlah anak buah Teacher sendiri, dah tak ada lesen sebok nak keluar. Kesian mak dia menangissss tau. Abang dia kena berhenti kerja nak jaga dia. Yang itu patut Teacher marah", tak pasal2 saya pulak kena Sound.

Jadi saya Sound la F. Hahhahaha...

anyway seeing he could come after months on medical leave,  I was extremely happy. Jadi saya suruh Airin pergi order 2 grant jugs of iced tea.

Memang sedap gilerrr kot air tu, beria2 d Kids ucap terima kasih.

"U shud thank Fit. He made me extremely happy today" saya cakap, senyum potong kaki.

Dah Hujung2 penting sangat d Kids x memonteng or else tak boleh nak well prepared for exam.

" Awak kan tau, saya nak jadi guru terbaik Asia Tenggara", saya cakap, padahal mana ada anugerah tu pun.

" kalau F datang Teacher belanja teh ais, kalau Iqbal datang Teacher buat kenduri tak?", another boy tanya.

" Nope!", saya jawab di mulut. Dalam hati lain

He met an accident, cheated death, kawan dia mati, terus dia trauma. Dah 5 months kot.

Entah...

Sekian

Abang Jem + Kak Mah = Jemah

Due to ribut taufan n angin kencang, lama pulak geng Jemah tak duduk semeja.

But today, I had something to clarify. Hahhaha..

Orang pertama mestilah  the other friend. Samar2 je gosipnya... Hehe..

" Kitaorang sembang pasal keretapi baru tu ( bukan topik sebenar)", macam biasa saya akan beritahu pada Abang Bro sebab nanti dia berteka teki pulak apsal bila dia datang kitaorang berhenti bercakap. Dah kebetulan the other fren nak g gents kot.

Abang Bro: Laaa baru tau ke?
Saya: Kita baru tau... Tu kita tanya Ayub betul ke X.
Abang Bro: ingatkan understood...

Abang Bro cakap sambil baring kat faded pinkish sofa. Dah 3 hari dia outstation, letih kot...

Sekejap.
Understood?

Lorr x pernah terlintas kat fikiran saya status keretapi baru tu.
Jadi Abang Bro pun bercerita. Kalah Akta Rahsia Rasmi, dia cakap berbisik sebab takut orang dengar. Masalahnya saya pun kurengggg jugak. Terteleng2 kepala saya nak pasang telinga.

Sekali d Kids came for donation. Hampir terlompat saya dibuatnya.
Bila bercerita hal hal rahsia,  sekali orang datang... Kadar keterkejutan memang 15 skala richter.

Huduh betul...

Later d other friend came again. Swap info.
Ceritanya pun habis.
Saya pun berpuas hati dengan skala kecerahan yang Abang Bro berikan

Oooo begitu...
Then mereka bercerita pasal hal lain
Tapi....

Saya tadah telinga je dengar sambil tengok reaksi the other friend

Hhahahaha...

Wednesday, August 17, 2016

Bronze je kot...

Siapa yang cakap macam tu bila dapat tau Azizulhasni Awang menang gangsa dalam acara Keirin pagi tadi...
 memang lah...

Ce tengok gambar..

Congrats!
The first Asian who made to Final.
A bronze is really big  achievements.
Ko tengok gambar sudahlah

Mampu?

I think it is very sweet of him when he thanked everyone who had made who he is  today, including Mentri Besar of Trengganu.

Hahauuahauahs...
That was after lenghty congrats speeches given by d MB himself.

I have reserved my comment.
Mokcik nak makan popcorn.sajalah..

Again. Congrats!
Tulus dari hatiπŸ’–

The ReP came!

I've been trying to persuade people join d union, like...
Forever!

After d meeting 2 weeks ago, I arranged for a talk. It did not went well, when it was cancelled last minute.
Masyaallah...
Ok... Tenang norizan adnan

D talk was rescheduled.
It was... not good.
Saya makin tak faham. Sangat tak faham.
Eloklah saya simpan dalam hati, cuma kalau saya jadi Perdana Menteri, I would never repeat d same mistake. Embarrassment...

Today he came for consultation.
As a host, I just waited n showed him d room then came again 15 minutes before his allocated time is over.
Mokcik have to work for living katanya...

"You are very kind", dia cakap few times.
"Nope.", saya jawab pendek. Bab beramah mesra ni saya kurengggg...
But then, after 2 awfully embarrassing incidents, I will do anything to make his short visit a pleasant ones.
If it takes me to roll Red carpet, saya layankan je..

Malu kot...

Alhamdulillah, quite a few sign up for memberships.
Of course below target ( gilerrr mokcik target 25pax kot) but still..

At least we r moving somewhere.
At least when he reported to Mr President, Xderla bad report sangat...
Seteresss  mokcik...

Unless you are Usain Bolt

Petang tadi saya baca newsfeed, mixed Double beat China n made it to Final.

Yippeeeeee!

Tonight we learnt beregu lelaki pun akan masuk final..

Double hurrahh!

Harap2 dapat emas.
Singapore pun dah dapat satu.. Sedih kot..

All d best badminton team.

Harap2 lepas ni setkabo keluarkan statistik peruntukan yang diberi kepada setiap pasukan sukan di Malaysia.
Mana2 yang tak mencapai target tu, suruh diorang bayar balik, dengan GST sekali.

Let them know d taxpayer r Serious about winning.  Fokus ok!


Sekian.

Monday, August 15, 2016

55/2016

Hari ni ada pelancaran Bulan Merdeka.
A friend of mine,  Cikgu Polis dah kawtim baikkkkk punya supaya d Kids dapat ikut konvoi asalkan pakai helmet.

Sikiittt je yang bawak.
Seumur hidup saya tak pernah lagi tengok Cikgu Polis marah.  Cool habis dia ni..
Tapi pagi ni dia ting gikan suara sikit.

Bagus dia ni...kalau saya,  mahu saya baling sorang2 dengan helmet.
98% d Kids ride motorcycle to school, takat nak pakai helmet, shouldnt be a problem pun, sepatutnya....

Jadi yang x ada helmet kena masuk kelas n belajar.
Ada 9 orang in my class.  Muka tak ada mood n rayu tak mau belajar n minta dibawa berkonvoi juga. Fefeling insan terpinggir ke cemana kekdahnya..

Weiiii.
Dont let me start
😑

D

Di mana sudahnya?

Let me be honest..
Saya benci betul kalau orang merungut...
Bingit tau tak...

Dah memang report kena submit within 14 days, and today hari ke 12, so apa masalahnya?
Salah siapa kalau baru semalam u opened d file n found d most important document is missing n some blotched.  Kau nak salahkan siapa? Air hujan..

Despite u know u hv urgent matter to do, lagi kau gigih kata ya, bila orang kasi another task.  Now u hv to prepare paperwork n arrange for meeting, which take most of ur free time. Then u have to present ur ideas summore, like... next Monday.
Deng!
Kau nak salahkan siapa?


D last time u dropped by, supposed selesaikan semua urusan, now u hv to go back n collect d documents, count d collection, update the file n what-nots.
Most probably u hv to submit everything like.
ThIs Weekend! Gr8!!!!!
Lainkali buat kerja sambil lewa lagi...

Didn't u say u want to start afresh when u took d class n paid ur hard earned money before? Then u sacrificed 10 weekends for d sake of equipped urself for a New Life?
Now all your friends are spreading their wings, n you


Not even submit d form!


Oh great Norizan Adnan.
JUST GR8!!!!!!!!!

😯😯😯😯😯😯😯😯

Sunday, August 14, 2016

Singapura menang emas

Macam orang Malaysia lain, saya pun gembira bila Pandalela n d gang menang Perak di Rio.

Dulu menang gangsa, now dah up sikit. What an achievements. Cuma bila Singapura menang emas, he beats Phelps pulak tu,  teruslah ada rasa nak mengungkit segala peruntukan gomen bagi pada pembangunan sukan, tapi masih tak berbuah emas pun...
Terus teringatkan kes pecah amanah n bedding harga ribu riban hari tu...

Hari tu bila memanah gagal, gigih spokeperson dia cakap nak tukar jurulatih ke latihan ke amender sebab tak sesuai, kalau diberi peruntukan katanya..
Hamboiiiii... Senangnya ko bercakap.  Yang jurulatih import sekarang ni dibayar guna rupiahkah? Dahla matawang jatuh dengan azabnya, lagi ko mengikis tapi takder hasil pulak tu... Bila kalah ko petik plak jurulatih, yang pilih jurulatih tu sapa? Halimunan?
Heh..


Terus tak ada feel tengok Olimpik dah.
Terus tidurlah kot...

Semoga negara kita bebas rasuah.

Saturday, August 13, 2016

Staunch supporter

Hari tu saya berbincang dengan seseorang pasal upcoming event.
Dia nak cenggini, saya layankan
Saya nak cenggini, dia layankan juga.

Dia suggest buat cenggini.
Ohhhh tak boleh, saya kata.
Kenapa pulak? dia tanya...

Jadi saya jawab, based on my experience handling event.
Betulkan?, dia tanya.
Yup. Saya jawab n sebut satu lagi event yang dia pun hadiri...

Jadi...  mesti banyak makan hati ni, dia tanya.
Sangat2, saya jawab sambil ketawa.

Rasanya saya selalu je tulis, depan orang saya buat muka konfiden tahap dewi, balik rumah saya menangis kat bucu katil.

It dawned to me, my mom is my pillar of strength.  Setiap kali balik kerja, saya akan singgah n sembang dengan mak saya dulu.

Semua pun saya cerita.
Saya petik nama sensorang pada mak saya.
Orang sangat susah hati mak, selalu saya cakap macam. Saya tak pernah menangis di depan mak saya.
Mak doakan orang tau..., saya akan cakap lagi. Mak saya tak pernah jawab. Dia diam x menyampuk pun.

Tapi saya tahu, malam2 dia bangun solat n panjatkan doa.
Bila saya ke sana ke mari, dia masakkan makanan awal supaya saya keluar dengan perut yang penuh.
Bila saya usahakan sesuatu, dialah jadi teman tolong sediakan itu ini...
Mak saya tak pernah pun cakap dia support saya, but she is very very supportive.
Langsung dia x berbunyi..

Cuma yang mak saya bising kalau bila kepala serabut saya mula terlupa kat mana saya letakkan kunci kereta.

" apakah basenyer kunci pun boleh ilang", terus mak saya hanginn..

Heh...
Sekian

Kita ditakdirkan..

Entri ni dah lama saya tulis. Tapi...
Hujung2 macam BBNU la sangat..


hahahha... Teka teki.
On Friday he left souvenirs on my table. Tak kisahlah kalau skandalnya  semua orang dapat souvenirs yang lebih baik, tapi saya tetap juga grateful.

Saya berazam tidak akan menyebut lagi tentang skandalnya  sesuatu yang boleh membuatkan kami bermasam muka berminggu2 lagi. Asalkan kawan saya ini selamat tak dipukul orang dan gembira, I will be happier too.

Saya harap dia nampak betapa bersungguhnya saya membeli jiwa sehari dua ni. Hhahahhaha.

"Eh... kita kemaskan meja tadi..", saya cakap on Friday. "tau.. nampak tadi", dia jawab n kitaorang pun tersenyum macam iklan eskrim koneto.  Senyum potong kaki!

Saya memang ikhlas nak buang yang keruh ambik yang jernih.
Tapi mana nak tau on Saturday saya attend meeting n kena pula pasang strategi.

"boleh tak tolong yadayada?",  saya tanya.. Sebenarnya saya segan nak bukak mulut. Fikiran saya pun x stabil.  I wished I could do it myself tak payah susahkan orang...
Tapi saya tak ada kemahiran tu. Kawan saya ini sangat bagus dalam bidang ini. Bagus sangat-sangat.
Segan betul saya nak minta tolong considering what we had been through lately.

Nampak macam fake kan
Berbaik sebab ada niat lain..
Tapi..

Mungkin inilah takdir....
(ayat pasrah πŸ‘Ή)




Thursday, August 11, 2016

Pelangi?

Actually I am aware of what people been talking about me behind my back.
Hhahahhaha..

But then, saya memang malas nak melayan. I dont do drama.
Kalau benda tu kena buat cara A, jalan teruslah.. Tak tau tanya, jangan pusing keliling. Jangan pula playing victims sampai menyusahkan orang.
Bila orang point out, gigih pula buat study group mengumpat.

Perlukah saya melayan?
Tidaklah kot...

Meanwhile,  saya doa Allah mudahkan urusan saya di dunia dan akhirat dan.jauhkan saya dari azab Lindungan Kaabah. Mulai tahun ini, faktor umur mungkin, saya betul2 tak kuat nak menempuh azab sengsara layanan geng Lindungan Kaabah.

Saya surrender!

It juz dat, semalam sewaktu ambil wuduk someone tarik bekas tisu dan menimpa jatuh cermin mata saya.

"oh.. Tuhan..." saya merintih dalam hati.. Mahal kot....
" Sorry" dia kata...

Saya pejam mata.
Saya teringat saya baru mengata orang heh.
Cashh!!! (padan dengan muka sendirii)
In split second saya ternampak pelangi.

Hahhahahhaha pozitibiti.
It costs me RM700.

I couldnt afford it, saya beritahu orang kedai. Which is true.  At least not thIs month.

He finds a cheaper frame, but still RM6++. Wayyy beyond my budget. But still, saya nampak pelangi.
Saya bayar juga, which means I will cut few expenses nampaknya.

"Tinggalkan cermin mata tu,  nanti kita tolong baiki", pekedai tu cakap. It was beyond repairable.. But still..


Saya tetap nampak pelangi.
Sebab yang pecahkan tu geng lindungan Kaabah

Hahhahahhaha




54/2016

Bila dah lama offshore, maka inilah masa menggantikan mana yang tertinggal.
I spent my free time menggantikan guru yang tak hadir pula.

"Tapi kami suka Ustaz tu..." eh.... tetiba bebudak ni tak sudi pulak mokcik masuk kelas derang.
"Tapi ustaz tu tak suka korang la..." saya cakap dengan jujur.
"takkk Ustaz suka kamila... kitaorang pun rindu ustaz", sedih pilu saya dengar dia kata-kata derang.

Mati-mati mokcik ingat mokciklah guru pebret derang..
Ces..

Gigih saya call Ustaz tu dan guna loudspeaker. hahahhaaha..
Gigih mokcik beli jiwa juga.

When a boy said his face is itchy and tight, I went down, took wet tissue, cleanse his face and started applied mosturiser.

This boy pun gigih je tadah muka.
Dia kata muka dia terlalu pedih.., tu dia redha je.
D girls stopped and stared.

 Nampaknya kalau lain kali saya nak ambik masa orang lain, saya akan buka khidmat facial.

53/2016

"when I was small, I got many presents on my birthday,  but now not anymore. I wish I will get a present on my birthday, August 10"

To be honest, saya rasa nak muntah marking buku. Tapi bila baca karangan tu, tetiba rasa..  Eh...
When I was in school I got many presents on my birthday from friends.
When I was in Uni, ease more prezzies
As a teacher, d Kids celebrate my.birthday, except tahun ni hahhahahha..

Jadi saya ajak Izzatti temankan g kedai kek. Airin saya tugaskan jawab soalan sementara saya keluar sekejap.

Kedai kek tutup. So we bought banana fritters n coconut shake instead.

"Beli yang paling mahal", saya minta Izzattie.

" Sorrylah kedai kek tutup," Saya cakap kat birthday girl sambil kasi coconut shake. Rakan2 lain menyanyi lagu happy birthday. Off pitch hhahahhaha tapi beliau tetap bergenang air mata juga..

"Thankssssssssssssssssss  Ticer", dia cakap. Saya angguk kepala n marking buku lagi. Few datang tanya soklan itu ini..
D life of a teacher...

" ni buku ni,  ada 5 orang tak hantar lagi", saya sebut nama bila loceng berbunyi...

" Teacher.... Saya tak siap.." si birthday girl merayu..

" tak siap singgit... U still have to learn on ur birthday ", saya jawab ketawa2.
She knows I demm Serious.

In fact they know when it comes to lesson, mokcik garang macam Yisrael.
They did their task to the best of  ability.

Happy 17th birthday big girl.
Life is not a dream.

52/2016

He was a bit reserved lately.
He did not take teasing like he used to.

"Awak changed. Lots!" saya cakap. " Awak ok?", saya tanya.
" Saya ok", dia jawab. Muka tak ada perasaan.

"Kalau awak ada masalah apa2, cakap, jangan pendam sorang2", saya tambah
" tak ada apa2 la tice. Saya oooo", dia jawab. Senyum.

"Abang awak ok?" saya tanya. Sebab tahun lepas bila dia broke up dengan girlfriend, he was devastated n I saw his brother sat next to him n it kinds of made him better.
"Ok." dia jawab.

" Ayah awak ok?" saya tanya. single father tapi dah remarried recently.
"Ok." dia jawab pendek.

"Awak nampak kurang gembira lately", saya cakap berlapik. Saya baru tau bila dia hangin dia maki cikgu kaw2.
Mak.aihhhh
 Very not him.

" Saya cuma tak nak cakap banyak sekarang tice. I am ready to be matured", katanya. Kawan2 semejanya sengih2, angkat kening..

"Habis tu kalau matured tak payah bercakap?", saya tanya dengan konpius.

" lah dulu tu saya kan banyak sangat cakap yang bukan- bukan. Childish. Saya tak nak la macam tu lagi.." dia jawab, sambil senyum.

Heeee...
Life begins at 17?



Wednesday, August 10, 2016

Saya tahu dia tahu..

Selepas berkali-kali dikencingi, trust me, I avoided him like a plague. Jadi dia beralih arah mengencingi orang lain pula.

 Hidup saya selamat.
Bila orang lain itu mengadu to me,  mokcik tersenyum sinis jah.
Banyak kali pula tu orang tu terkena. Maka banyak kali jugalah mokcik tadah telinga mendengar sambil tersenyum sinis.
Tak kuasa mokcik nak kasi nasihat segala.
Mokcik bizi menangkap penjarah dalam Criminal Case games yang didonlod kat tablet 10inc.
Bizi!

Jangan sembang kencang sambil petik ayat Quran kena selalu maafkan, lapangkan hati jangan ada dendam segala. Buang karan.

The best way to face kaki kencing is RUNNNNN!
kalau dia tau halal haram, dia takkan menganiaya orang in d first place sambil playing Victim.
Yang tukang kasi tazkirah tu kalau la tinggi sangat ilmu agamanya, csi la sikit, jangan main bukak kitab terus take sides. Islam memang ajar jatuh hukum tanpa siasat duduk perkara ke cemana?
Dia tau tak antara reason orang murtad ialah sebab Islamic scholar fikir diri mereka Lindungan Kaabah, kemain bajet diri tu maksum padahal....
(korang gugel la sendiri)

Until now, I could not forget what he and his friends did, no matter how Hard I tried.

I learnt a valuable lesson though, jangan sekali menganiaya orang.  Never!

Dalam doa yang tak pernah putus, saya mohon Allah berikan keadilan di alam yang lagi satu.
The betrayal and humiliation cuts deep, jadi saya juga berdoa semoga Allah berikan rezeki yang melimpah, pangkat dan kedudukan yang tinggi kepada beliau dan rakan2nya supaya hati mereka akan tenang dan mereka tak perlu menganiaya orang lagi. Seumur hayat mereka.

"Dia patut minta maaf dekat ramai orang. Saya yang baru kena ni pun rasa haishhhh, ni kan u yang dah bertahun-tahun", someone told me weeks ago. Saya tak angkat muka pun. Malass nak campur.

Saya dan dia tidaklah bertarikh rambut bagai. Kami biasa2 saja. Menyebut namanya pun saya tidak. Bila orang bertanya tentangnya saya jawab biasa2 saja. Retaliate is never in my dictionary.
Saya fikir dia pun begitu. Saya yakin dia tak berkata hal buruk tentang saya pada orang lain.


Saya tak faham kenapa orang Islam kena tunggu certain time baru nak minta maaf. Bajet Lump sum ke cemana?

Hari ni saya pergi kerumahnya sebab ada event. Spouse beliau ialah my childhood friend. Saya tak nampak apa perlunya saya berdrama sampai nak sentap pulak dengan spouse beliau. Apa pekdahnya..

Mokcik takder bakat jadi retis. Maybe Thats y, spouse beliau melayan saya macam kami sama2 makan setray dulu.
Kawan saya tu pun melayan saya dengan baik di depan spousenya... Saya fikir spousenya fikir kami masih bff. Hahhaha
In fact, di depan semua orang kami baik2 saja.

Dah tua kot... Tak ada apa nak direbutkan.

It saddened me So much bila saya beritahu seseorang saya pergi kerumah kawan tu,  dia boleh tanya, " dia ada minta maaf tak?"

Kelakar tu bang...

Saya fikir meminta maaf tu datang dari hati yang takutkan Allah dan hari kemudian. Kalau budak2 mumayiz tu kita ajaran n suruh minta maaf. Sesuai la dengan usia dan amalan derang.
Dah tua2 tak payah la nak Lindungan Kaabah sangat. Tak payahlah nak ingatkan orang kalau tak minta maaf, urusan di sana akan.sangkut, dan tolonglah jangan ajar orang kalau tak memaafkan nanti sukarkan urusan di hari perhitungan segala..

Adeiiii untunglah jadi orang Islam kot gitu..

I've written about what they did many many times. Those still gives me nightmares, so I wont write about it anymore.

Yang sudah, kita tutup buku dan jalan ke depan. Tak perlu kot nak playing victims segala. Tak perlu kot nak tarik muka dan sentap sampai ke hujung hayat.

Kita chillex sudahlah..
Orang buat lawak kita gelak.
Orang cerita kita dengar..
Orang pelawa kita makan..
Orang buat baik kita be grateful saja..
Jangan nak kusutkan benang yang halus.
Buang masa. Hidup ni singkat je kottt

Allah dah janji, di hujung sana akan ada penilaian yang adil dan saksama.
Semoga kita bertemu.
Di sana.


Tuesday, August 09, 2016

Talking is cheap

This morning I was asked if could be a Supervisor.

To supervise what?
Mestilah mokcik tanya kan..

It juz dat d previous supervisor dapat lousy comments, jadi a replacement is needed katanya.

Ooohhhhh...
Takat jadi Supervisor apa ada hal.. Supervised je kot...
Jadi saya kirimkan mesej n started contacting ke sana ke mari.
I IS okayed..

Yang saya tak sudi nak layan, biawak hidup yang gila glamer. Buat kerja tak mau, tapi bila orang dah buat dia rasa perlu pula bertiup kencang,  "Laaa cubalah bekerjasama,  bukan nak bincang",

Nowadays mokcik dah cerdik sikit.
I asked for a paperwork. A real ones. Setakat modal gigi n lidah, bagi idea yang dicilok dari Google, tapi bila projek berjalan ko takat lalu depan kamera je,


Sorry...
Wrong number mate.

Urbanite:)

Macam baruu je few months ago I attended a wedding by d swimming pool. Mokcik x memain, memang tepi swimming pool n speeches smer cakap omputeh.  Urban sungguh..

Lepas mokcik tunggu juga wedding photo diupload kat efbi. Tak ada...

Yang ada, gambar lovey dovey pengantin pompuan je. Dengan lelaki lain. Eh...

2, 3 bulan lepas tu baru mokcik free nak menjaga tepi kain...

Me: I m curious,  why ur daughter uploaded lovey dovey stuff with someone else. I mean, I wud understand if u don Wan.to answer.
Kawan: She said she don Wan d husband
Me: kan baruu je kahwin, sabar la...
Kawan: dahlah dia x nak bersabar.
Me: Tapi kan.. I think d bf of hers nampak macam lelaki kurang baiklah
kawan: memanglah... Bila ada pompuan lain dia.tinggalkan my doter. Dahla kaki clubbing..
Me: U x cakap ke?
kawan: dah letih... X nak dengar. I cakap lantak. Let her learn d Hard way.


Ermmm
Urban.gila parents sekarang ye

Sunday, August 07, 2016

Setebal Tembok China

Peribahasa Melayu, muka tembok bermaksud orang yang tidak tahu malu.

Lately, I think Tembok China  (Great Wall of China) and I tiada beza.

The rep. said, she wanted d event attended by orang nombor 1. Event apa saya tak mo sebutlah.

As a friend,  whatelse I can do except make it happen.

Tapi cakap memanglah senang... Strategi pertama ialah pasang strategi!
Fasa satu dah jalan. Nampak macam ok...

Fasa dua checked!

Doa2kanlah

Friday, August 05, 2016

51/2016

Do u know students these days keep d ciggies in marker pen?
I dont. Just learnt today.

Kau dah kenapaaa?
Kotor kot...

On something unrelated, yesterday 2A managed to come out with beautiful short responses.
Hati makcik 🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

Hari ni kita drilling sajalah... Note expansion within a time frame pulak.

By 12noon 100% completion.
Haishhhh..
Either bebudak ni sangat terang hati atau
Sebenarnya derang memang bak balik on time..

Mokcik speku no 1.
Me is smiling from ear to ear
πŸ˜€

49/2016

Fatigue and furious is not a good combination.

My first lesson was with Daimen. I've plan something. Unfortunately,  none of them prepared.

"Mana nak tau... Ecah simpan soalan tu", diorang berjemaah petik nama orang yang tak hadir.

"But I puΕ₯ up on noticeboard! how come you blame Ecah?" mokcik x puas hati.

They remained in denial. Mokcik hanginn..

"Semua stand up straight. Dont do anything today. This is what you ask for right?", makcik tambah hanginn.

From d look on their faces, it seems mereka dah pakat tak mau buat exercise tu. Cess..

I searched high and low for d questions which I carefully chosen. I found it under stack of kertas yang berselerak tu..

Ohhhh great!

Mokcik is Sentap

Thursday, August 04, 2016

Oh dunieee..

Slapped with stack of worksheets to mark,  reports to submit and event to organise,  Just not my idea of fun.

In between, unpacked luggage and keep everything back in d wardrobe is a real challenge too. At least for me, it is.
Kan bagus kalau ada orang tolong kemaskan lemari seploh pintu saya tu..
(I lied about d door okeh.. Shoot me)

Today I had a District meeting, I never attend it before despite dah bertahun saya dilantik jadi wakil.
Mokcik asyik silap tarikh je..

Tomorrow I will have another meeting. 94km away n saya masih rasa penat..

Pagi ni saya tanya about d letter which was supposed to submit last week. Tak siap.
"Bagi satu time frame", saya cakap serius.
Dia kata soon. Saya bagi tempoh bertenang.  Kalau by Monday tak submit, mokcik nangis kat bucu katil kot..

ThIs morning someone asked for list of activities n participants n what-nots. Managed to submit in a record time dan gigih mokcik stamped supaya Lindungan Kaabah tak claimed Credit.
Yes. Mokcik hilang percaya pada beliyau dan semua lelaki bersongkok tak lekang di kepala sambil sana sini meratib bertazkirah bagai, after what he had done in d past.

There are logbooks to check too...

In a way I m saying I hv much worries at d moment. Kalau ada cecita nak.berdrama,  sila.batalkan.

So bila someone yang sejak bertahun tidak sudi bermanis muka Tiba2 dari jauh dah tersenyum hahhahahahha... Fake!

Nope.
I did not have time for faker either.

Jom tidur!



50/2016

I was super excited when seeing them all. As usual, saya mengemas kelas while d Kids doing their written exercise.

"Korang ni dah kenapa petik bunga sesuka hati lepas tu buang merata2", makcik membebel chuolss.

Dah kenapa kan?
Apa dosa bunga tu kau nak campak sesuka hati?
jadi saya selitkan di kepala. They giggled..
Me too
Rasa very the classical touch giteww..

We took wefie photograph

Arent d flower looks gorgeous?

It juz that once I went out, I totally forgot about d flower on my head.
So, what d u think of a Woman walking around with Red ixora on her purplish tudung?

Yeah..
I know...

That is why I fully support d budak sekolah tak.boleh bawak henfon.
Or else....


Do u miss me?

I hope so.
Because I do.

Yalah...
ThIs morning,  after a week MIA,  I went up to d canteen kitchen to see all d makciks. I missed them all... Mereka pun memeluk saya, macamlah dah berjuta tahun tak jumpa.
afterall dah 16 tahun mereka buatkan air dan masak makanan untuk saya, dari saiz S sampailah sekarang XXXXXXS.
I missed them too.

" masuklah ke dalam, akak dah ada kawan sekarang", she said.
"maksud akak, akak dah remarried?"saya tanya, noobπŸ˜‚
"ha'a... Adalah orang nak tolong2" dia jawab.

Saya jengah ke dalam. Ok.. Saya nampak, tapi ada banyak saya nak tanya.
Tapi...

"Eh... Akak tu dah remarried eh?", saya tanya pada a female friend.
"Ha'a...."  dia jawab dengan senyuman. Ada tanda nak bergosip.
" Good for her kan. Nampak baik suami dia ni" Terus saya tutup cerita dan pergi.
Hati saya tertutup nak tanya lanjut sebab nanti faktanya sikit tapi emosi plak yang disulam lebih hahhahahhaha...

How I miss talking about things to the other friend. How I miss swapping stories sambil duduk kat faded pinkish sofa menghadap kipas besar sambil fefeling tgh shooting action movie ( because of d fan size, ai tell u).


Top of all, I missed all d gossips sebab selama ni beliaulah sumber gossip terkini saya.

I Miss u much.
I do
😭😭😭


Tuesday, August 02, 2016

Bean Noodle in Pohang.

 For lunch we stopped at.....  err.. Nanti refer balik kat notes tu. A big cafetaria opposite Posco Museum.

We were served,  bean Noodle,  a famous Korean traditional dish. it is Yummy! In summer mereka purposely letak ais supaya sejuk. Yang tu mokcik tak boleh hadam sangat.

Side dishes, of course ada Kimchi. I like!
 Yang ni nasi untuk nadi campur. Kita orang x ambik side ni sebab ada banyak lauk pauk.

Jangan risau Pandu Puteri Malaysia sentiasa berusaha mencari yang halal untuk semua ahlinya. ✌

Tapi yang paling win mestilah toothpick plastik kaler hijau ni..