Sunday, August 21, 2016

I do wish...

To TheOtherFriend and his gang, I am anti social to the max, because I did not attend kenduri kendara n gathering. Saya memang tak suka menghampakan orang, so when I was invited to their kenduri, saya tak pergi. Consequently, they have some more thing to talk about behind my back😀

Anyway, someone slipped the invite in my mail box. I made a point to clear my schedule and come.
Reason?
 I really like them.

U see, once I attended a kenduri, d host said something which I think is really spiteful.
U bet,... d next time saya tak mau datang lagi.
There r other incidents which really a turn off kat kenduri lain, jadi saya sangat malas nak buang masa mingled with people who think dat going to kenduri means to have a free meal.
Come on..
My mom n sisters are a better Cook. Hahahha.
To be fair, food is least of my concern bila pergi kenduri, at my age especially.

Nampak sangat saya sentap...  Hahhahaha

ThIs couple is different.  
Nampak sangat keikhlasan mereka bila menjamu makanan.
What comes from heart reaches d heart katanya..

I walked to their houses after Zuhur prayer. Sengaja lambat. Bersukan dulu..

" Lamaa tak nampak", tegur a few.
Saya pun sengih2 n  makan ayam masak merah, kuah kurma kambing (dah datang lambat.. tinggal kuah je la), sehelai ulam n sambal.

" sikitnya makan..." tegur another.
Saya sengih2 lagi. Mokcik penat setelah 5 hari bercakap tak berhenti. Hari ke-6 mokcik rest.

Then I took a bowl of laksa.
"Ambik bowl besar"  tegur tuan rumah, dan carikan bowl besar.
"ini pun enough Kak", saya cakap, fefeling on diet.

But d laksa was divine. Still,  one bowl is my limit, then I took a glass of teh tarik.

Then I m ready to go home.

"Kak, ini untuk cucu akak tau, kita malas nak masuk rumah", saya cakap n serahkan sampul kecil.  Tuan tanah nak tolak..

" Tapi untuk cucu kan..", dia kata semula. Tau pun... Mak saya ajar macam tu. Bila pergi akikah, sedekahlah sikit untuk baby yang baru lahir.

Saya pun bergerak balik. Tapi telinga dan mata saya tak.berhenti observed sekeliling.
Yang ini Macgyver yang ajar

Eh... Saya berpatah semula..

" Kak kenapa orang tu cakap suami akak  nak pergi Haji?" saya tanya, tak.berbakat nak susun ayat...
" Ye lah... Baru dapat. Kuota imam. Lagi 3 hari berangkat", dia cakap gembira.
" ehhh kita tak tau Kak...kat kad tu tulis akikah. kita... Nanti kita datang semula" saya cakap, muka tertekan.
"Ala tak payah..", kakak tu cakap.
"Tapi kita nak kirim pesan pada suami akak", saya jawab lagi..
"Kalau nak kirim, datang lagi ye..", dia cakap.

Kita ialah kata ganti nama pertama Saya.
Suka hati mokciklah kan...

Jadi saya datang semula,  selepas tetamu yang singgah ke rumah saya pulang.

Mak saya pesan kalau dengar orang nak ke Mekah, mesti sedekah. Sikit pun tak apa, mak saya kata. Tanda hidup, mak saya pesan lagi.

Jadi saya berbual sekejap dengan suami kakak tu.
Minta dia doakan saya akan dipanggil mengerjakan haji dalam keadaan saya sihat.
 Saya tak pernah minta orang doakan saya bertemu jodoh sebab saya  tau Abe Jojo a.k.a Sultan Kelantan dah bergeffrenkan orang Kelantan jugak, tak baik pulak saya caras boifren orang kekdahnya..(?)
Nampak tak betapa sucinya hati saya heh?

Tapi bila bercakap bab Haji, makcik memang emo habis. Hati makcik mudah tersentuh, ayo mata pun haishhhh...
Jadi saya ambil bowl besar dan makan laksa  lagi semangkuk...

Like I wrote up there, saya tak pergi kenduri sebab nak enjoy d food.
I dont simply go to any kenduri, unless d host genuinely like d guest.  I choose host over d food.
All d time.
Tapi kalau keadaan memerlukan...
Ya..
Terlalu perlu, saya terpaksa makan dua mangkuk..


Sekian

No comments: