Saturday, August 20, 2016

Live a true love story...

I bumped into someone I know recently. I really like her. Jujur. Saya suka dia.

Cuma  saya tak suka dengan perkembangan terkini. Dia bercerai, she took d matter to court. She won n she fights again.

Dalam entry sebelum2 ini saya Agak2 feminist, walaupun takder sapa pun setuju dengan pandangan saya, tapi saya still gigih bercerita betapa teraniayanya golongan wanita n all pada set2 Jemah.

Tapi yang ini I made an exception. Nothing wrong with her. Kakak ni betul2 baik dan jujur ambil berat pasal saya dari dulu hingga sekarang. Baik betul.

Once she divorced, she moved back to our hometown n contacted me. Dia pun kirim pesan banyak kali. Cuma saya kurang gemar kalau kalau nanti saya terbabit.

Perasaan saya kot.  Mungkin saya pernah banyak kali bumped into her ex-husband and d scandal (when they were still married). Actually saya x kenal pun, my mom yang bukak cerita lamaaa selepas tu. Itu pun masa my mom cerita sambil marah2 tu saya tak boleh nak digest,

" Mak, kan ke itu suami kakak tu?", noob betul soalan.

Lama juga mereka bersKandal, Sedar2 dah kahwin. Bila terserempak, seseorang memperkenalkan saya kepada skandal yang telah berstatus isteri itu.

Saya fikir, bahasa badan beliau menunjukkan beliau tidak selesa bertegur dengan saya. Saya pun tak selesa juga.
Jadi dari peningkan kepala, baiklah saya relaks je.

Tapi, that was d turning point. While bersKandal tu saya x sokong dan sangat keji tapi I do understand kenapa kawan saya ditinggalkan.

Let me put it this way.
Marriage is not a gamble, ko terjah bawak duit secukupnya n wish u r Lucky enough to strike gold.
For me marriage needs sacrifice. Ko korbankan karier untuk dekat dengan yang disayangi. Ko korbankan masa tidur, masa shopping n masa main games, Just to be with your love ones. Ko korbankan minat bershopping n enjoy what your spouse is doing walaupun sebenarnya ko tak larat nengok iron 24/7 tapi kau gigih jugak tanya... " terernya Abang dapat eagle? dragonfly dapat x bang?"

Ok.. Hambar...😂

Despite kau suka kalau rumah nampak cozy dengan segala buku letak tepi katil, bawah bantal, hujung kaki segala, kalau dapat suami pengemas macam the other friend (?) harus pukul 6 pagi ko kosongkan katil dan tarik cadar kasi tegang macam katil Kapten Muhriz.. Itu pun pengorbanan jugak.

Top of all, kalau suami memang bajet Mat Opis, pegi pasar pun pakai baju tuck in ke tight in, seluar slack n kasut kulit berkilat jadi adalah sangat perlu kau berkorban imej sloppy yang diagungkan selama ini.

Sebenarnya sewaktu tulis ni saya teringatkan the other friend. Hhahahhaha..

Couple of years ago dia tegur suruh pakai barang kemas, biar nampak cantik sikit ( padahal x cantik pun..)
Then dia tegur lagi, mesti ada banyak baju dia kata... (padahal saya ada 7 helai baju kot... Keje 5 hari seminggu,  cukuplah tu)
Bila saya suruh mc dia tegur suruh makan jamu wanita yang jual kat kiosk tu ( Seriously...)
Minggu ni dia tegur bila tengok saya guna peniti kat Shawl, pakaila brooch yang besar tu, katanya... ( hellehhhh)

Untuk rekod the other friend pun spesies Mat Opis juga. Mula2 dulu saya menjawab bila dia tegur. Tapi bila saya beritahu pada Errr... Jie, he was kind of agree, jadi saya pun diam2 ikutlah nasihat beliau itu hhahahhaha..

I Wonder...
Kalau the other friend yang tiada perasaan langsung pada saya, boleh tegur dan berharap ( hahhahahha) Saya presentable sikit, inikan pula her husband for 11 years.

Bukanlah niat saya nak kondem kakak ni. Saya cuma nak kata, kalau pilih nak berkahwin, bersedialah nak berkorban.

Back to d story, as expected she was still bitter about her ex.
seperti yang saya tulis   di atas tadi, saya memang tak nampak celah mana saya perlu masuk campur hal tepi kain mereka.

We talked about something else. Yang manis2 sajalah...

Hidup ni singkat sangat kot nak tuding jari for other kerana membuatkan kita terluka hahhahahha...

" Come on Kak, of course u know his level of education",  saya cakap bila dia start buka cerita yang kurang seronok.

Bila tahap pendidikan jauh beza, alahaiiii banyak lagi yang nak dikorbankan.
Bila jarak umur tak sama pun, tinggi pengorbanannya.

Marriage is a mutual effort. Kalau sebelah pihak je yang berkorban, tak jalan jugak.
Kalau dah berkorban dan usaha sehabis baik masih lagi tak.dihargai,

Angkat kaki saja lah..
Tutup mulut dan senyum.

Hidup ni singkat sangat nak berebut2.
Daripada terus being bitter about ur ex, why not baiki diri.

"Kak...  Nanti mana tau akak dapat suami yang lebih baik", saya cakap sambil ketawa. Kakak ni manis je kalau dia senyum.
Lagi cantik kalau dia kurus sikit hahhahhaha

Semoga Allah kirimkan suami yang baik kepada beliau, yang kaya supaya norizan adnan boleh tumpang shopping sekali hahhahahhahaha

No comments: