Sunday, October 30, 2016

Guests

Dah lama #12A Xder guests. Habis tu tuan rumah pun asyik hilang dibawa arus,  bila masa orang dah datang.

D most frequent visitor hanyalah Adik. Datang sekejap, we ate out, then balik.

Yesterday my ex Ketua Darjah kata nak datang on Sunday to hand in documents.  Saya suruh pos je, sebab hati saya sangat berharap ada keajaiban berlaku... If u know what I mean. Tapi dia kata,  dia perlu tusyenkan saya..
Ermmm...

Gigih saya mengelap lantai. Tapi baru siap hall, Arif dah sampai unannounced. Plan went awry, jadi saya temankan dia pergi ambil motosikal baru di kedai sampai pukul 9.30pagi.

Later I went back to #18,  sebab plan asal nak pergi groceries dengan my mom. She had a feast invite in d afternoon jadi kena cepat. Bila sampai rumah dah pukul 10++memang dah tak sempat.
As usual, when I told my mom my whereabout terus dia ketawa.

Tu lah... Arif ni bajet sangat tak susahkan kitaorang hahhahahha..

At 3,  I went back to #12A, nak habiskan kerja yang tergendala. Luckily Alia n Nisa joined me.

Mereka berdua mengemop,  mak andak prepared dinner.

We had chicken Grilled, vege tom yum, plain Rice n mango Juice. Of course makna dalam pinggan baru tu rasanya lain macam sedap:)

There's something about these two girls yang saya suka.
The first thing mereka cari was congkak. Then they admired their photos which I puΕ₯ on top of d tube television.

Mana ada orang guna tube tele lagi.
But in their Mak Andak house everything never change.  Gambar mereka masa kecil, games yang mereka suka dulu masih ada, d books they used to do, tv tube tu pun ada..

Yang berubah hanyalah pinggan baru hahhahahha

Friday, October 28, 2016

Tolonglah pujuk....

Untuk rekod, hari ini saya menyiapkan documents for Fun Camp.
All these year, I organised d camp jugak, yang bezanya tahun ni fully sponsored!!

Yippeeeeee..
Haruslah mokcik bertabah okeh.

Utk rujukan di masa hadapan inilah yang harus dibuat.
DISTRICT
1. Submit permohonan kebenaran lawatan 4 copies
2. Attached
- Participants ic no n full name
- Person-in-charge list n plat number
- List who can collect money
- Tentative
- budget.

SPONSOR
- permission letter n namelist with ic for insurance purpose
- Calling letter for 2nd meeting.

Bila dah list down,  nampak macam senang je, padahal tadi tu sekejap2 saya terjenguk ke bilik boss, nak tanya itu ini.

Sesuatu yang tak pernah terjadi okehhh..
Tapi, event cenggini pun is my first jugak, logik kot kalau saya perlukan extra tunjuk ajar.

I must thank d office boy for his time n effort. There r many things I dunno, jadi Shahril yang buatkan.

At 4pm everything was ready. He even faxed everything to d sponsor.
I was juz waiting for plat number, in order to submit everything to d District office.

While killing time I prepared for parents permission form, to be distributes next week. Well...

Ye... D next  time korang nak komplen about any Charity event, fikirkanlah d volunteers mcm mokcik yg separuh nyawa ni eh..
We do it for free but to d best of our ability.
If I could have my way, baiklah saya pergi Deepavali sale daripada menghabiskan cuti kat tempat kerja ok..

Btw.. Satunya2 yang mokcik nak komplen hanyalah ini...

D boss tiba raised an issue, when there were only d 3 of us.  Saya fikir dia percayakan Shahril. Saya pun...

"Tolonglah pujuk suruh DIA tu submit" katanya.

Saya tau dia siapa, tapi saya tanya juga sambil x angkat muka...bajet bizi la konon...

" Ooo dia x submit? Kita ingat dia submit", mokcik pun kura2 dalam perahu.

" Tak... Tolonglah ye", dia tambah n kasi few facts. Yang ni saya serius tak.tau...

Saya pun tanyala few qs. Benefit of d doubt kaedahnya...

"Nantilah kita cuba", saya cakap masih kepala tak berapa stabil.

Padahal baru semalam saya beritahu saya dilantik menjadi ketua Derjah n I m emotionally unstable sebab d people under me is someone very famous. When I mentioned nama orang tu, all my superiors opposed to d idea having d famous person in d team. Dahlah beliau is over-qualified, mahu tak menggigil saya siang dan malam.

Yesterday when d Chief add me in d Ketua Derjah whatsapps group,  I almost skidded.
 Saya x main2...
Mokcik memang emotionally drained kata ko...

Thats y I want to complete all d task before resume.
Nampak sangat d boss x ingat aduan saya. Tu yang dia tambah satu lagi task.
Pujuk memujuk..

Saya bukanlah berkira,  tapi...

Heh..
Men!

Thursday, October 27, 2016

Mustard katanya...

When it comes to menempah baju, saya memang ada kelembapan tahap dewa.
Everytime WAJIB pakai baju sama, baju saya either dalam plastik, tak berjahit atau masih kat bawah meja.
Juga tak berjahit lagi..

This time around, mereka beli kain sewaktu saya hendak terbang ke Korea. Saya terlupa nak jawab pesanan ringkas mereka. Bila sampai ke Korea, saya mabukkks.. Lagilah lupa.

Hari ini mereka pakai baju sama.
Peduli apa...


Saya gigih menyempit ahhahaah

This is the group photo though..


Wednesday, October 26, 2016

Anything Jee, anything....

Jee bukan nama sebenar.

Previously Jee called, " I need ur favour", dia kata.
Mokcik yang lurus bendul ni cakaplah seperti tajuk entry di atas.

" The thing is I underwent a major operation n I might not be well for a long period of time...", dia cakap, mokcik mencelah...
Sakit apa, bila kena,  spital mana, bila opt, now ok x n all..
Biasalah.. Mokcik terkejut chuolsss...

Jee pun jawablah dengan sabar. I wont write it here, nanti korang tau pulak siapa n it might breach d rules kot saya tulis dengan tepat.

Ok..mokcik agak sedehhh dengar kawan2 sakit teruk macam tu. Tu yang mokcik x fikir panjang sanggup membantu..
Anything kata ko..

Cuma bila dengar d favour yang dia mintak tu, mokcik rasa langit nak runtuh n kaki pun turned jelly.

"suruhlah Kak M, dia lagi pandai,  janganlah suruh kita" saya separuh berbisik.  Sebenarnya rasa nak nangis..

Jee bagi justifikasi pilihan dia.
Panjanglah... Dia asyik ulang,  kalau dia x jatuh sakit...
Okk point taken

Jadi saya kata ya.
" who knows in 2,3 years I might come back n work under you,", dia cakap dengan ceria.

Helehhh..
"No way..." saya cakap dalam hati. Orang tengah sakit, takkanlah saya nak cakap kasar2 pulak...

The thing is, she PuΕ₯ my name forward as her replacement.
Few minutes later her superior called me n reminded me not to panic. As she PuΕ₯ it, d guardian Angel will always be around.

Nampak x permainannya...
Walau agama apapun,  bila dalam kesusahan mesti petik Superpower.
Nasib baik agama kami berlainan, kot x mau mereka berdua tazkirahkan pasal qadak dan qadar sekali.

Cerita punyalah panjang, make short, setelah hidup bergembira selepas tidak lagi menjadi Ketua Darjah Since January, sekali lagi jawatan itu dicampakkan kepada saya tanpa rela.

It really made my day upside down. Saya masih belum boleh menerima takdir dengan hati yang terbuka.

The thing is, when I first selected as d Ketua Darjah berbelas tahun yang lalu, I was d youngest in my team. D only female. My assistant was wayyy my senior in term of age n experience.  Gila kau... He did not respect me. He thought I was bossy.
I was hahaha..
Syukurlah d next yr paper tu dimansuhkan. So x perlu saya pening kepala lagi.

The second Ketua Darjah post was in 2014. I was not d youngest as ada seorang lagi yang lebih muda. It juz dat my subordinates were well-experienced n one of them was my ex-boss.
D next yr,  2 of them quit n got promoted. Tu saya nak kata mereka sangat bagus. One quit, to give extra attention as dia pun Ketua Darjah for other paper juga.
The youngest tu quit tahun ni, sama dengan saya. Lagi sorang, stayed n was appointed as d Ketua Darjah.
Jadi Ketua Derjah kepada orang yang 100x lebih terer, memang serius scary okeh...
But dat is not d main reason I quit.
Saya fikir saya takder life sebab masa bekerja terlalu panjang. Sepanjang tahun.
Saya tak boleh nak commit kepada jawatan Ketua Derjah yang lagi satu tu..
Lagi pun saya letih memandu.

Now this new Ketua Derjah post...
Long hours, tedious tasks,  yada2..
Adeiiii...
Cuma saya fikir,  setahun saja.
Takkanlah Jee nak ambik masa 2,3 tahun nak recuperate. Tu dah melampau sangat lah namanya...

" Do u know,  we stayed because we love to work under you?" saya tanya Jee. Mode x puas hati, tapi nak melawan lebih2 x tergamak pulak.

"I wont dump u in d dungeon, I will always help you",  Jee assured me.

Bab menolong, saya tak sangsi... Jee mmg sangat helpful.
Tapi bab lagi 2,3 years nak come back n work under me itu tak mungkin terjadi...

Sudah!!!

butang pijama

Sejak my mom haramkan pakai short kat #18, I opted for pyjamas.

Only 100% cotton for me.
Kain licin2 tu kurang selesa nak dibawa tidur katanya..
The only setback is d buttons.
Cepat sangat tertanggal.


Today I went home n found out my mom tengah mend d pyjamas.
Oh..
Well...
Now I have more reasons to love d pyjamas:)

Monday, October 24, 2016

Sembah Ratu

Satu hari saya dapat borang di cermin kereta.
Biadabnya.... saya fikir begitu..

TheOtherFriend and I berjumpa hampir setiap hari. Meja dia cuma 2 langkah saja jaraknya daripada meja saya.
Boleh kot kalau dia letakkan borang itu di atas meja saya, kalaulah dia memang tak mahu bercakap sehingga ke akhir hayat katanya..

Of course saya beritahu perbuatannya kurang manis. Saya cakap face to face.  Tak kuasa saya minta orang sampaikan. Kata kawan...
He was adamant to have his way, jadi saya biarkan sajalah. I hv no power over him.
Less of my worry though.

One day a kid asked if I keep her cert.
"what cert?"  saya tanya balik.
" entah... Encik xxyycc, kawan Ticer la yang tanya" dia jawab...
I took out d documents I submitted earlier b showed her.

"is ur name there?", saya tanya.
Dia geleng. " I dont get it. If he asked again, asked him to ask me instead", saya cakap sambil terus marking. It was 3 p.m ok.
Tak kuasa saya nak memikir hal yang bukan2.

I bumped into TheOtherFriend d next day, The day after, in fact almost everyday.
 We talked, he teased n he even sent whatsapps texts.

Tapi hal tu x disebut pun.
Jadi saya berhusnuzon d Kids salah sebut.
Biasalah budak2...

Until today.
I read d final draft.
It was totally wrong. So I took my list n talked to my Subordinate. I printed out somemore n distributes to few people. D event is 3 days away. U cant make mistake at dis point of time.

Someone told me,  "He said,  dat is after he checked n merited d Kids contribution".

Goshhh...
Jadi I took out d documents n asked dat particular someone to compare with d final drafts.

"Nanti bangkitkan dalam miting"  dia cakap.
" Nope. I wont" saya cakap tegas.
I know TheOtherFriend like d back of my hand. 
Oh Please...

Nanti TheOtherFriend akan playing victims dan berjemaah pula dengan kawan2nya pulaukan saya macam yang mereka buat bertahun2.
Letih.,,,,
I dont even talk to TheOtherFriend about d errors. Saya lelah melayan Lindungan Kaabah, yang maksum katanya.


Jadi saya biarkan sajalah.
Saya cuma akan beritahu fakta sebenar pada d Kids dan ingatkan mereka,  jangan fikir sangat hal2 dunia.
Di hujung nanti ada perkiraan yang lebih adil.
Asalkan mereka x aniaya orang sudah...

Maybe dis quote sum up my feelings well...

konsert!!!

"Yang ni x haram punya", saya beritahu Jiha n Jah.

We will go by bus. After konsert there will b refreshment, so by right d Kids r not allowed to travel at night.

Acomodation is needed.
On Saturday, when d issue arise, Stanee found d number for us to contact. I called, but d receptionist asked to book during office hours.

Lepas jumpa Jah n Jiha, saya terus called.
Turned out other troop pun ada yg dah booked.

Jadi we discussed n Stanee asked me to book.
I did. Tapi orang tu minta fakskan surat dengan letterhead pulak..

Ermmm...
I prepared d letter n sent to my Ketua, so dat dia ble copy saja.
Turned out, someone sent me d letterhead instead n asked me to proceed.
It was already 5P.m

My head is spinning.
Tapi I m sure my gang will help me out, n d concert will b memorable:)

Cendol pulut di luar pagar

I was feeling rather bored waiting for d Kids to complete their short test. I went out n enjoy d scenic hilly view.

But still..
Terburu-buru saya masuk kelas dan beritahu mereka, " kat luar pagar tu ada orang jual cendol. Korang suka cendol kan?"

Mereka kata suka.
Jadi saya tanya kalau mereka izinkan saya turun ke bawah sekejap.

" Itupun kalau.awak.janji tak buat perkara yang bahaya dan siapkan latihan ini", saya kata.
Mereka pun janji...

" Kalau ada orang tanya saya pergi ke mana macam mana?", saya tanya soalan perangkap.

" Nanti kami kata Teacher pergi tandas " nampakkan memang.....

" Itu dah menipu namanya...  Berdosa kot", d ustazah in me giteww.. " Jangan sesekali menipu.. awak cakap saja saya keluar" saya jawab sambil ketawa.

The truth, they can see me clearly from upstairs..bukan jauh sangat pun. N penjual cendol tu is a  familiar face, jadi tahap kebersihan makanan memang saya tak ragui.

10 minit kemudian,  saya dah menggigil usung plastik cendol naik ke atas. Pakcik tu.memang served cepat, tu.yang saya berani turun.

D Kids havent finish their task yet. So, none of them Willing to drink, yet...
Macam x sudi pun ada...

Elehhhh wayang
πŸ˜‚πŸ˜‚

Sunday, October 23, 2016

Tips membeli langsir ready made for idiots

Juz admit

Senteng slash singkat slash pendek.
Maybe sebab saya beli sehari sebelum bulan puasa n dah lama dia shrinking.
Okkk..hambar. Shoot meπŸ‘»

So ini tips untuk diri sendiri
 1. Beli yang paling panjang. Lagi bagus kalau sukat sia2, but dat is impossible katanya..

2. Ikut berapa panel. Sliding door got 3 panels.

Ii
3. Jangan menangis. Langsir huduh pun as long as u have a roof over ur head. Bersyukurlah.

Hahaha


Saturday, October 22, 2016

Akojaya Warehouse Sale@Ipoh

 Venue: Dewan St John Ambulans.

Cara nak pergi : ikut jalan hospital until jumpa roundabout kat depan sm teknik lebuh cator. Took d 2nd exit n it will lead u to a hindu Temple. U-turn n d Dewan is next to d Temple kalau x silap.

Saya pergi sebab kebetulan I had meeting in d afternoon.  Alang2 dah lalu kan...

But still..
Saya terlewat 45mins. Mokcik lupa daratan chuolss tp Luckily, d Secretary pun lewat sebab dia kata dia ingatkan mesyuarat untuk DCs saja.
Errrr... Save me d trouble hahhaha..

Secretary x der meeting tak boleh start la kan.. Hahhaha

Syukurrrrrrr...

Here r what I got. Anyway

RM30 per box. Anjang yang nak sangat sebab boss dia beli, jadi dia pun mesti ada juga katanya.... Dasar...


RM35 per set. Untuk hadiah kawan Arif kahwin, sebab nanti saya juga yang kena beli. Runsing...



RM15 per pieces. Saya teringin nak letak fresh flower kat setiap bilik yang dipetik dari pokok yang ditanam sendiri. Pokok tu belum nampak bayang. Apa2 hal kita sediakan vase duluπŸ˜‚

Dinner plate is only RM6 each.
The rest is only RM5 each
I bought sebab I like d vibrant colour so much. Sesuai diguna waktu mood kelaut.

So..
Sekian.  Untuk rujukan.di.masa depan

Friday, October 21, 2016

When u need d most.

Tetiba saya teringat sesuatu. Kena tulislah, untuk kenangan bila dah tua.

Few weeks ago, I was really at d lowest point. Some friends really care. Luckily some who I considered besties,  tanya khabar pun tidak. Siap menjauhkan diri.


Which is great.
Bila dalam kesusahan barulah kita kenal fake friends katanya


Saya pun tak ada komen apa2. I m sure everything happen for a reason.
Saya harap saya takkan buat begitu kepada sesiapa. Easy...

Dont worry.  Mokcik tak kuasa nak bawak mulut bercerita pun. Ur secRet is save with me kekdahnya. Adios!

It juz dat, satu hari I went to d clinic. Hari tu saya tertinggal henfon.
Saya nak jab. Tapi dia kata kena masuk air dulu.. Pendekkan cerita, 2 hours lepas tu memang saya flat out n masa tu nurse baru jab. Bukan salah nurse tu. Saya pun x sangka jadi sakit teruk sangat.

Jadi saya terus nak balik, sebelum saya lalok. Tapi nak drive pun tak larat. Kebetulan there was a pakcik baru sampai n hantar wife dia.

Saya terus pergi pakcik tu.
" boleh x pakcik hantar kita balik?"

Saya tak kenal pun pakcik tu. Pakcik tu pun.x kenal saya. Tengah sakit,  fikiran saya husnozon sentiasa.
Pakcik tu panik sikit kot.. Hahhaha dia tanya macam2, tapi saya jawab entah.. Entah.betul entah tidak.

"berapa pakcik tambangnya", saya tanya. Dari rumah saya ke klinik tu juga.
"Jangan disebut1 pasal pasal duit" pakcik tu cakap.

Literally means,  he did it out of Charity.  Baik hati pakcik ni.
Saya kata berhenti tepi jalan je, tapi dia terus Park kat halaman.

I didnt ask d pakcik's name.
In fact saya harap pakcik tu x ingat la muka saya. Saya malu kottt hahaha ...

Tapi budi baik tu saya akan kenang dalam doa yang tak tentu makbul atau tidak tu.

 Untuk kawan yang bila saya dalam kesusahan dia menjauhkan diri, Semoga Allah mudahkan kehidupannya di dunia, berikan dia pangkat dan kedudukan yang tinggi di dunia, rezeki yang melimpah ruah, jadi bolehlah dia hidup dengan tenang di dunia ini tanpa perlu bergantung kepada orang lain.

As for those who helped me out, who cheered me up, tolonglah doakan hidup mereka dirahmati Allah di dunia dan akhirat.  Semoga segala hajat mereka tercapai dan mereka mendapat kesudahan yang baik di alam yang lagi satu.

Orang kata,  life is full of good People. If u cant find one, be one.


Ainun

Lately muka saya tak berapa manis sangat.  Bila d Kids nak sit for major exam, mokcik mmg agak2la tak berapa tidur lena,  mandi tak basah kekdahnya..

Satu hari, I was all alone in d Workshop after Zuhur prayer when Ainun came

Ainun: Ticer boleh x pinjam duit..
Me: Boleh.. ( sambil cari purse)
Ainun: Ticer.... Motor saya tu tayar pecah pagi tadi, saya tinggalkan kat Besout 4, ni nak pergi ambikla...
Me: Heh... Tinggalkan kat sapa?
Ainun: Ada pomen tu...
Me: Boleh caya x dia?
Ainun: Boleh Ticer...
Me: Habis tu nak pergi ambik motor tu dengan siapa?
Ainun: Linda
Me: ehhh datang plak Linda hari ni hehhehe..

Linda selalu tak datang hehehhehe

Me: berapa ringgit baiki tayar tu..
Ainun: tak tau... Seploh ringgit je kott
Me: zaman I dulu tujuh ringgit... Sekarang mesti lagi mahal
Ainun: tiub je Ticer....
Me: bawak duit lebih la takut tak cukup.. Ada duit nak makan?
Ainun: ada..

Nampak... Cecekgu memang suka bercakap panjang lebar.

The next day, Ainun was absent.
Early on Wednesday morning, Ainun came to d staffroom.

Ainun: Maaf Teacher, semalam saya tak datang.
Me: Mc ada? (muka singa)
Ainun: Eh... Hikssss.. Saya nak bayar hutang je..

Oh?
If d money comes from d parent, dia akan bayar dalam note yang besar. Seeing all d duit seringgit2 berkeping2 yang crumpled tu,  all I can see is d sacrifice she make to pay d debt.

Jiwa mokcik memang mudah dibeli.
I gave back all d duit seringgit2 to her. Saya fikir she needs it more than I do.

Saya cerita pada semua orang betapa bagusnya budi pekerti Ainun.
Jujur. Amanah.
Tiru macam dia tau... Saya pesan kepada other Kids..

" Tapi perangai Ainun yang banyak cakap tu awak jangan tiru " Hahhahahahhahah

Aikkk gurau pun x boleh ke?

Thursday, October 20, 2016

Saya ingat Kak Sal sayangkan saya...

Kitaorang ada banyak bergambar berdua kot. Semua pun saya letak kat efbi. Setiapkali ada baju baru Hhahahaha...

Semalam baru saya tau...
Dia x mo orderkan SKORT kat Lazada. Saya suruh org lain yang beritahu Kak Sal.
Belilah Kak farmasi..  Dia cakap kat orang tu..
" mati2 akak ingatkan Scott Emulsion ", dia cakap pagi tadi, bila saya beritahu sendiri.
" barang letrik ke, henbeg ke,  ok, biar akak orderkan tapi benda mcm tu Kak Sal malu", dia cakap sambil ketawa tutup muka.
Hhahahahahahahahahahahaha..

Ok..
Now I learnt something New about her hahahhahahahha..
Tapi saya tak nak cakap. Hahhahahha

Oh
On something unrelated,  Couple of weeks ago I posted gambar Kak Sal n I,

Later I noticed a fren upload gambar ni. Kebetulann....
.


Eh...
Tapi gambar asalnya yang ini...


I know.
Kasih sayang untuk dirasa,  hahahhahahahha
Kalau rasa disayangi, sayang la tu..
Kalau rasa tak disayangi, tak sayang la tu..

P/s sapa ada SKORT tanak pakai, pm tepi ye πŸ˜‚

Wednesday, October 19, 2016

Takder teamwork katanya....

"No man is an Island", dan2 dia berperibahasa. Mokcik terkebil2 je macam ayam berak kapur.
Apsal saya yang kena tazkirah?
Because I want this achievements so much.
Damn much...

Isunya we got nombor corot.
"U mean in d whole..... We r d worst?"Serious mokcik wanna
puke chuols.
"U mean u dunno before? Nobody tell u?" dia tanya balik..

To both questions.  NO.
Gila hapa dapat nombor corot...
Dah la I was d ex Ketua Darjah. Smer orang kenal kottt... Mana nak letak muka.

"That's y u need teamwork. Do something!"  dia cucuk saya. Dia tau bab nak menang ni saya memang hoverrrrr..

mokcik diam.sajalah sambil menangis dalam hati. I think,  I"ve PuΕ₯ 200% effort, Sampainya hati kalau d result masih juga err... Corot...

It was 7 days ago... I did see few Kids n tanya if they want to have extra class with me. Diorang x sudi okeh heh.

So, saya pun biarkanlah...Mungkin mereka well-prepared dah pun.

Today,  when I performed Dhuha/Zuhur, Fid was fast asleep..she is high preg, so hari ni she got stomach upset.

As usual we talked about hopes n Dreams.
Shattered dream, because Fid monitored d progress. Despite dah jadi yang tercorot, no action was taken.

Mokcik seteresss...  Nanti kalau kekal corot, gossipnya Xder teamwork.

" Nak teamwork macamana lagi? Materials are given, we r always available for consultation", saya cakap pada orang no 1

"Kenapa nak cakap pada saya pulak. Hal.begini kena jumpa terus no. 2" dia cakap pulak.

"Sorry.", saya cakap n terus bangun.
We went together to see no. 2.

Jie pesan, kalau nak komplen, komplen sistem, jangan komplen orang. hahahaha I tried my best to sound profesional n cut unnecessary emotional in d conversation.

" May I have 2 slots of his, considering one of mine was cut off," saya cakap sudahnya.
" Kalau saya yang simply took it nanti beliau akan berkecil hati, if d order comes from u, it would b much better ", saya cakap habis berdiplomasi la aihhh.

In d end we hv a mutual agreement.  I hope by tomorrow everything will b settled. I m perfectly sure both no 1 n no 2 takkan create an issue from ThIs incident, macam orang terdahulu. Bosannnnnn..

Mokcik benci drama okeh...

Afterall tujuan mokcik memang sangat selfish. Saya cuma nak jaga nama baik sendiri.kat mata orang ramai sebagai bekas Ketua Darjah okeh.
Niat nak mengipas, nak defame orang atau nak berbakti pada orang lain memang NIL.
It is my good name n integrity I want to preserve.
Gila hapa dapat nombor corot.

Nope.  I dont have personal agenda or any skeletons in d closet ke macam mana kekdahnya.
I speak out because I m worried.
Lagi saya fobia kalau dijaja cerita NO TEAMWORK

Teamwork can be achieved when all d teammates PuΕ₯  on Hard work.
We did work Hard... very very Hard Since 2015.

Tapi kalau orang dah bagi,  kau masih juga pilih nak belittled others n did something irrelevant,
Hmmmm teamwork celah mana lagi saya nak buat,  saya pun x faham.

Akhir kata
 Saya fed-up.
Sangat2.

Monday, October 17, 2016

Slightly...

Ok... Enuff on d fed up thingy...
Since last week, (when d silly drama surfaced) I found solace in these series.

First I read Slightly Married. The story of Aidan n Eve. Of course,  too good to be true, but Thats what I need at d moment πŸ˜‚πŸ’–

Then I immersed in Rannulf n Judith story. Slightly Wicked kot... Entertaining!

Currently I am reading d story on Wulfric n Christine.  Slightly apantah... It juz dat, d book might slip from bed.

Yes, I have all d series, thanks to Et. Those are hers. n she took my Shopaholics series.
Kawan baik memang saling melupakan.  I dont think she remember about these either.

On something unrelated, today a friend called. She had threatened miscarriage.
Ok... She had to travel though, dia kata. Mokcik dah kerut kening dah...
Kindly inform d organiser, mokcik ingatkan supaya ceritanya tak di bawa sampai ke angkasa.

"Don't go. U r not fit n d place is, well... Spooky", saya cakap nada mokcik2. Few hours later, after I had consider all d options myself.
Tak kuasa mokcik nak diskas tapi sudahnya Xder  pun

"Yes, but..."  dia jawab.

Basically, d replacement had been notified. Kaki Kencing itu lah.
nya bab cenggini memang kurang baik.
I think it is too early to express my qualm. Who knows Kaki Kencing itu sudah turn a New leaf after his holy Journey, ke cemana kekdahnya.

Meanwhile, I prefer to enjoy d enchanting stories.
It has happy ending you know😁


Sunday, October 16, 2016

Kawan

Early dis year seorang kawan lelaki tulis di efbi, kata kawan-kawan baik saya komplen saya lupakan mereka.

Saya tanya kawan baik yang mana satu?
Sebab my so- called kawan baik would not speak ill of me behind my back.
Kalau kawan baik, yang pernah tidur sedorm, makan sekawah pasti kenal saya luar dan dalam. Tak mungkin saya sengaja berlagak sombong dengan kawan2 baik kot..
Konfiden je saya cakap.

Lelaki itu mengirimkan mesej peribadi kepada saya selepas itu. Dia rasa perlu nak terangkan duduk perkara.Agak panjang. Dia janji tak akan mengganggu saya lagi.
Saya tak balas. Saya tidak fikirpun dia mengganggu ketenteraman saya.
Saya pun tak pasti kenapa dia terlalu gigih. Sedangkan kawan baik lelaki saya sewaktu zaman sekolah bukan dia pun.

En a.k.a Shahrir was my bff.
Beliau relaks je kalau saya turun ke Ipoh dan.x hubungi dia. Tak pernah pun dia tulis mesej yang sebegitu diefbi.
In fact En takder nombor talipon terbaru saya pun,  setelah talipon yg dulu masuk airπŸ˜‚

En is happily married, agak-agakla kot...
Yes... At our age,  ada banyak hati yang nak dijaga,  ada banyak komitmen yang kena di dahulukan kott..

Saya tetap berpegang,  kawan baik akan saling sokong menyokong walaupun jauh dimata. Walau berpuluh tahun x jumpa. Kalau dah sampai berkata buruk di belakang,  kawankah?

Yes, they did call for reunion n meet up. Most of d time my schedule was tight. I posted d events/trips kat efbi,  so dat mereka akan tau. Mokcik tak tipu okeh.
I did check their efbi quite often too, to know their latest updates.
Tu la guna efbi bang....

Nope.  Saya tak marah pun pada lelaki itu. Saya takder perasaan.

I juz that yesterday I realised I haven't pay d registration fee to kawan baik perempuan saya.
" Sorry. Mokcik is lembab" saya cakap.
" paham mokcik" dia balas.


Saya janji nak pay yesterday.  Tapi bila pergi ke bank, purse pulak takde. Saya tak ingat langsung kat mana saya letakkan.
Damn...

Saya minta baby transferred duit, tapi dia g shopping pulak. Oh Goshhh.  Hari dah malam.

Saya printscreen message Baby, dan harap kawan baik perempuan saya tu still put trust in me.
Dia kata ok, sikit punya hal.

Kawan baik kot...
Mestilah dia faham, kalau saya janji, saya akan tunaikan.

Kalau kawan baik dia mesti tahu, saya memang adakalanya x sempat pun baca message di whatsapps group. I wish I could b more responsive,  tapi data ciput kot...


Kalau kawan baik katanya,
Janganlah mengata di belakang....
Terimalah kekurangan kawan dengan hati yang tabah.

Hhahahahahahahahahahahaha

Harapan

Gilerrr traumaa!!

I was given d same task as last year.

Giler trauma saya dengan permainan Lindungan Kaabah n d gang. Sampai sudah there was no apologies,  not that I expect any, anyway...

Yang ada cuma drama tarik muka n for every event that he organised, he sidelined me. Saya fikir Allah ada perancangan yang lebih adil. So to speak.

And this year, his sidekicks r still around.
And this year,  ketabahan yang saya wayangkan selama bertahun2 sudah expired.

Saya betul-betul penat dan letih.
Saya betul-betul demotivated nak melayan lagi.
Saya tak kuat lagi bertoleransi dengan sikap playing victims.

Saya betul-betul berharap saya tak akan dibuli lagi. Kerja je kottt... Sampai nak menganiaya orang tu kau dah kenapa Labu?

Saya tak faham kenapa orang tak boleh hormat orang lain.
Saya tak faham kenapa sebok sangat nak tunjuk diri tu hebat, powerful n likeable.
Ko fikir Allah tu P.A kau kah?
Boleh bawak mati ke semua tu?

Saya tak faham kenapa mereka tak terfikir bahawa semua perkara yang dilakukan di dunia akan betul2 dikira di sana.

Betul2, bukan main2 punya...

Mokcik fed-up
Sangat2




Insensitive

We studied d paperwork.
My name is missing.  I had d same feelings when Lindungan Kaabah did that in 2 events before.
Of course, I did d same thing too.

The thing is, I could predict d outcomes. Nanti katanya tak nak berkerjasama,  no teamwork,  hasad dengki yadayada...
Lepas tu ada pula nasi tambah, Just like TheOtherFriend n his gang did to me before.
Ooohhhhh mokcik tak sanggup dah....

"This is not right", saya cakap dengan orang sebelah. Orang sebelah cakap dengan orang sebelah lagi. Kami tersenyum sumbing.

So we voiced out our disagreement. In public, so that our names tak dipetik dikemudian hari

The person-in-charge bagi jawapan.  No substance I must say. But still. I respect his loyalty. To be frank,  I have utmost respect to him.
Someone make fun of us.
TheOtherFriend gang. As usual.

It created quite a stir, tetiba hal yang tak pernah dipetik pun,  diheret sekali. But it did not concern us, jadi saya dan orang sebelah exchanged glance sajalah...

Cerita habis di situ.  Saya dan orang sebelah tak sudi pun bergosip outside d meeting room.

The next day, I approached d boss n asked if we could talk. He okayed.
I took out d evidences n all. He agreed.
What????
Of course I told him about other project.
Benda dah diskas dalam miting, tak sudi saya nak sebut lagi kot...

I waited for d ammendment. Takder.
Jadi saya abaikan.
I could feel d tense among few people.
Old lame tricks okeh..

Honestly I have no problem with d person-in-charge.  Once,  few years back I attended a meeting. Account x tally, calling letter lambat ntah banyak lagi yang saya pointed out.
Dat was d last time I was invited. Anyway they appointed a New treasurer. Hahhaha..

One day I was with d boss when d person-in-charge came n tabled his ideas. Once The boss was a bit awkward, sebab pompuan) me)yang komplen macam2 tu ada.. Dia bagi signal suruh the person-in-charge stop talking.

The person-in-charge said something which I will never forget to d boss abt me. Lepas tu dia terus juga bentangkan idea dia. Saya duduk di situ n tengok. I never said a word.
Benda betul Xder pekdah saya nak menyibuk.

I think after years,  he knows me quite well. Last year, when everyone gave me a hard time he was d ones who showed support. Secretly,  of course.

So, this time around I perfectly-sure he knows there is nothing personal in my disagreement.  Saya fikir dia akan terima dan kalau dia tak puas hati dia akan sekolahkan depan2. Hahhahaha..

Kawan sepatutnya begitulah...
I juz dont get it why people need to take everything personally.  Kerja je kot...

I juz dont understand lepas tau orang mengumpat, mengadu domba masuk neraka, jalan yang itu juga dipilih...
Kata mengata, sindir-menyindir, buat study group bercerita di belakang is so yesterday.
Yang selama ini berkawan baik pun, terus menjauhkan diri ( I m referring to TheOtherFriend okeh)
Sampai ke hujung hayat saya tak faham.q

Besides, saya tak boleh nak hadam when our disagreement is seen as jealousy.
Sangat Slot Akasiacerekarama memasing punya perangai...

ThIs is referring to my rejection to the person-in-charge request to PuΕ₯ d Kids achievements in d magazines.

My reason is d award is too big to carry, Unfortunately d Kids did not up to standard. One of d component is incomplete, so saya hold d awards until they can fulfill d requirements.
"What about d other team?" He asked.
" The last I checked none of them completed" saya jawab ikut fakta.

Then... drama bermula.
Mereka fikir saya tak perasankah?
Mereka fikir saya akan melayankah dan berbalas statement?

Gila hapa.
For years, saya cuma cakap ikut fakta. Prove me wrong,  I will b happy to comply

Or else...
Entah...
Let juz say, saya betul2 fed-up.


Jiran.

Saya cuba nak ingat bila kali terakhir kami berjumpa. Tak ingat.

She said they r going for a holiday trip.  I told them I will go to Korea. 

So, bila saya tengok lamaaa rumahnya gelap, I guessed mereka dah pergi holiday.  

I did go to Korea in August.
Of course I bought souvenirs untuk jiran yang baik hati itu. 
Tapi....

On Maal Hijrah, I came back at 6p.m. Saya cuci pinggan mangkuk n mop dapur sebab saya nak balik semula ke #18.

That was when I heard d kitchen door opened. Saya intai ikut tingkap. Penting. Saya tak nak buang masa.

I saw her..
Jadi buka pintu dapur n kami berbual kejap. Saya cuma nak bagi ole2 saya.
Tapi.. I couldnt find d packet I saved for them. Saya capai yang mana ada sajalah..

Dia pun ada sesuatu untuk saya. 
" boleh x tunggu n I cari kejap." dia kata..
Understood. 
" takper nxt time okeh.. I really hv to hurry.", saya cakap.  
Both of us masuk rumah, n that was d end of our conversation. 

Some people sentap giler kot bila org g holiday x kasi dia apa2...
Some people sentap giler bila jiran selalu x nampak muka.

In a way, saya fikir I am Lucky having them as neighbours. 
They never pry. 
They never judge.

Top of all, they never Park in front of 12A n bila ditegur pergi bawak cerita saya serang dia plak... 

Hari2 saya bersyukur dapat jiran yang baik macam Ila.  

Outing with mommy

She called at 8.22a.m asking for outing. So, I literally dropped everything n drove back to #18, half an hour later.

She was sewing d shoes, jadi saya g dapur n makan laksa..
Yes. Shoes. Mak saya mmg rajin menjahit kasut yang rosak.

We went to Teluk Intan.
It been ages Since d last time we went out together.  Selalunya she wanted to go outing sebab nak beli groceries.

Tapi for two weeks in a row she been out with Uda n Acho. I thought groceries were enough la kan...

Boy, I was wrong.
So, off we go.

She.wanted to buy some salty fish. Tapi kedai tutup. We visited day market instead n she bought fertiliser.
She wanted steamed groundnuts, which I bought for her.

Later we had lunch at Bella Cafe. She likes d Hot Coffee cup hahhaha.

Then we bought groceries.
Mommy wanted d complimentary knife. So I bought two.
Her wish is my command katanya.

She did not buy as much as she used too. The Bill was only RM186 n most of them goes to detergent yang saya ambik sebab on discounted price.

I guessed she Just wanted time to spend. Time to talk, swap stories and shares our deepest secRet.

As usual mommy talked about her childhood life. Her friends n the going on...  I told her about everything.  Mokcik mmg suka mengadu.
We laughed a lot too.

Saya selalu tulis, saya tak faham kenapa orang tak nak rebut peluang spend time dengan ibu mereka.

Ya....dalam kepala saya, saya teringatkan seseorang. 2 minggu lepas dia tunjukkan gambar rumahnya yang baru direnovate.
Cantik...

"Tapi kalau rumah cantik sangat, nanti sayang nak tinggalkan..." saya bisik perlahan.
Sebenarnya saya sangat berharap dia akan pulang dan tinggal bersama ibunya. I've been telling him that sejak ayahnya meninggal dunia few months ago. Saya fikir, kawan yang baik harus selalu mengajak ke arah kebaikan.

Dulu2 dia beritahu juga ibunya telefon n nangis2. Saya pun cakaplah, how important it is to stay with his mom selagi ada hayat.

Harta, kesihatan, anak dan isteri boleh hilang sekelip mata. In fact, kalau Allah nak tarik,  sekejap saja kot...
Tapi dia kata harta, anak dan isteri bukanlah masalahnya pun. Saya dengar, sambil membaca bahasa badannya juga.
Biarlah komen peribadi saya simpan dalam hati.

Sekarang he shut me out. Tu la norizan adnan penyibuk sangat. Bingit.

Back to my mom.
Yes.. We had a great time.
When we reached #18, I took all d things to d kitchen, mommy solat.

After performed Zohor prayer, saya minta diri n balik ke 12A.

Ok.. Saya nak bake her favourite cakeπŸ˜€








Thursday, October 13, 2016

Sambungan: Bunga2 harapan katanya..

http://perfectly-normal.blogspot.my/2016/09/ticer-janji-jangan-marah.html?m=1

Ini sambungan dari entri di atas. Gila lambat... Tapi dats d fact of life.
Mokcik mmg lemah gemalai..

Semalam dat girl tanya if she can borrow my henfon. Saya x tanya pun kenapa. I know dia takkan aniayai saya dengan hantar mesej bukan2..πŸ˜‚

True enough, she went up n see d boss to show d whatsapps image of d receipt yang telah dibasuh itu. Afterall d boss kata, kalau ada Whatsapps pun dia still accept.

Tu itu dulu,  sekarang dah lain ceritanya.
"Teacher, saya dah terangkan, now d New Broom itu wanted to have a word with u", dia cakap relaks je. Thats my Girl.
Tak sia2 saya ajar dia suruh berani speak up katanya



To be honest, I dont have a problem to talk to anyone... Tu mukadimah bila saya jumpa d New Broom.
"I know u want her to own up n redeem her negligence right?" dia tanya,  ke macam statement ke, gasak je ler.

It is true, jadi saya beritahu beliau dat I m polishing dat girl for a tough programme next year, dats y I m a bit strict. An International programme, jadi haruslah I set d standard higher kot...
He kind of agree. Maybe.. Hahhaha

Perlu juga diberitahu...

I was 17 when I knew d New Broom, jadi ada kot sedikit kasih sayang tak bertepi beliau terhadap saya.
I talked freely about my plan n hopes, work related sahaja. I dont mix business with pleasure kata ko...

He talked about his hopes too, with u guys help, of course,  dia kata.

I talked about d injustice which I've been seen for past years.
"I might b wrong..., juz see it for urself, dont simply believe what I said", I told him sincerely.
" I wont. I will always prefer to see first hand", dia jawab.
" Great! " saya sengih sampai telinga.


Saya benci orang yang mudah percaya cakap orang. No back bone okehhh..
Weakling!!!

I always have high opinion to those who prefer to say it aloud dat they will investigate rather than taking sides.
Courageous.

Kalau berlakon Lindungan Kaabah, " Jangan berburuk sangka, bersihkan hati n all", lagi la saya tak konfiden boleh memimpin. Bongokksss..
Only stupids accused, bright people shared kekdahnya.. The stupidest of them all give silly advice n refused to take action.

Sorry... Mokcik berkata dalam hati je la..

As for me, I need some time to trust.

Cuma on d way out he asked,
"Perlu tak saya gantikan duit ni dulu. Ada duit x?" He asked.

To b frank,  saya agak sengkek juga. I havent go back to 12A as much as before, because of it. For others mungkin x banyak, tapi for me, sakittt...

Tapi last year, I was promised to b given RM700 for Year End Play. Tapi sampai hari ni, x dapat pun. I've spend d same amount for d programme. Saya tanya sekali, sebab takut nanti orang tak nak kawan.  D first person kata itu salah saya sebab x mintak. D second person kata nanti dia kasi.
No one asked me if I hv enuff money or not.

D year before, during Lindungan Kaabah time lagi torturous. He never asked where d money comes from tapi gigih bergambar depan kamera.  Dunia.

Thats why, this year saya sangat langsung x kisah d girl lost d receipt.
" its ok. I memang selalu kena tipu ", saya cakap sambil ketawa. Afterall for d past 3 years she always helped me with all d programme.
At one time,  we even come back home n saya masak lunch sebab,  "duit dah habis kot beli semua barang tadi, nak lunch pun Xder duit. D u mind kalau I masak apa Yang ada kat rumah ye.."

Yessss...
I was dat sengkek, most of d time.
Dat girl n her frens knew it. They never tell hahhahaha

"Jangan risau, Allah dah janji kalau kita buat sesuatu keranaNya,  kita x kan rugi Sikitnya pun", saya cakap macam tu kat dat girl.

Which is true.
At least I believe dat.

But still when d New Broom asked me if I have money or not, well...

#😭😭😭





Aku rasa aku terikut perangai ko la sekarang?

I was flabbergasted.
Ko apa hal beb?

Ini second time dia cakap macam tu. First time tu she got my fully support,  and I even make a point to do some background check hahhahaha..
Bukan hari2 mokcik ada follower kot..

Cuma dis time around I was not well. My stomach had playing sommersauts for Couple of days
Janganlah main petik.. Hahhahaha
" What do u mean?" saya tanya Serious.

The thing is, yesterday she met upper echelon to present her opinions on some new programme which will kick off in 2017.

" Okkkk.. Shoot.. " gitula cara mokcik suruh citer.  takde bunga2 punya..
Dia pun cakaplah dari awal hingga akhir.

"Jahat x aku?" dia tanya., lepas habis cerita.
Jahat mender? Dia bagi cadangan to make everything smooth. What there to call JAHAT

"Nope. Indeed, they were good ideas" saya cakap jujur.
"If I point out during meeting, people wud belittle it", dia cakap. Which is true.

This is something I dont understand actually. There r some people yang rasa holier than thou n always find faults on others. Orang kasi idea terus banned bukan nak terima pandangan orang
Sadly, ada pulak tu pengikutnya n in d end they will treat others like pariah.

Treating others like pariah is very very rude. Unfortunately,  when this so-called pariah achievements will always looked down n sidelined is treated like a norm among them.
Semoga Allah tak.terbalikkan.hati saya pulak


So apa kena mengena dengan saya pulak?
Adakah sebab saya selalu being opionionated ke cemana sampai dia rasa perlu petik nama saya.

Tapi saya speak up dalam miting je. Pergi jumpa upper echelon, saya tidak sudi, unless kalau memang kerja saya.

On something unrelated,  I did see d boss first thing in d morning today, to update him on my capacity as the Supervisor.
I did see n have a talk with 3rd boss yesterday on d capacity of District Commissioner.
Mokcik cakap stret to d point. Takder nasi tambah punya. Kalau it is not my jurisdiction, mokcik nak bukak mulut pun x sudi, so rasanya tak patut sangat dia petik nama iols...
Mokcik x redha chuols.

"I think, it is about time I back off", dia cakap dengan sedih sudahnya.
I know she is unhappy.
Dia fikir saya tak tahukah?

Saya tengok dia. Dia tengok saya.

Saya tengok jam.
Ok. Jom solat

Wednesday, October 12, 2016

What is there to stress?

Cerita mula,
Saya minta seseorang ejaskan saya berpindah ke sekolah omputeh.
"pull some string la", saya mengarahkan dia πŸ˜‚πŸ˜‚

Mokcik pushy.
I guessed it came as shocking Since d question never raised before.
" haiyooo, if 10 people asked, how many string to pull then?" dia tanya balik.
Garang.
Hahhahahhahah

"What is there to stress about?", dia tanya, sewaktu kunjungan kedua.
"Nothing", saya cakap sambil ketawa.
"I just want to go to English school", mokcik tambah dengan jujur.

Beliau cuba mengorek.
Unfortunately,  I have nothing to hide.

I never have problems with anyone. Experience taught me to deal with people well. Asalkan saya tak aniaya orang, saya fikir even with d most difficult people pun saya chillex saja.


Izit d Kids?
Dia tanya.
No wayyy. No one I cant handle. Mokcik penuh kasih sayang kekdahnya.
  Budak buas pun mokcik sekehkan dengan penuh kasih sayang.

Izit colleagues?
Came another question.
Dah nama pun colleagues,  I always maintained my profesional relationships with all.
There r a few whom I am so close n swap stories n such. D rest mokcik chillex saja.

I always keep my circle small, so to speak.
I dont hold grudge with anyone. If I disagree with anything I will point out in d meeting,  senang ada minit kot... Outside d meeting room, mokcik x sudi nak berdiskusi lagi, time for action katanya..
So,  apa yang nak stress lagi?

Izit d admin?
Soklan lagi.
Kalau KC pun I can survive, others r a mere kitten sajala for me.
While butter up people is never my forte, so I maintained on giving my best.
There r people like Lindungan Kaabah who did give me some headache. Anyway, Allah had some mysterious way to send his blessing in d form of people who ease my way. For that, I am so thankful.

Izit...
What?
I told u, I juz want to go to English school.
Saya cakap. Ketawa lagi.
Afterall, d size shrinked. Next, year few classes will be closed. Few babysitters will be transferred. Since someone is retiring this Thursday,  haruslah saya merebut tempat beliau.

"The stress is so high there", dia kata dan ulas panjang. Mokcik sengih saja.
Nanti kalau cakap besar Allah uji pulak,  takut juga. Diam itu lebih baik.

At least for me, it is.
"So what izit actually?", dia tanya.
" Nothing ", jawapan saya tak berubah.

Next week akan ada kunjungan kali ke-3. Padahal hari tu dia dah kata itu kunjungan beliau yang terakhir..

😭 😭

Tuesday, October 11, 2016

Untunglah ada driver..

Saya kenal Pakngah sewaktu saya undergrad lagi through chatroom.

Pakngah baik orangnya.
Norizan Adnan pun baik juga.
Jadi persahabatan kami baik2 sahaja dan dah nak mencecah 20 tahun pun.
Hampir 20 tahun. Tapi belum cukup lagi.

Tapi bukan itu yang saya nak cerita.
Hari ini Pakngah tulis kat efbi impiannya tercapai...

Gigih saya menelek.. Dapat datukship kah?
Kan....

Rupanya pakngah dapat personal driver..

Sejak tahun 2014, itulah impian saya juga.
Tak sangka kami berkongsi impian katanya...
Kan...

Oleh kerana impian saya masih lagi terapung di langit ke tujuh, maka dengan muka tembok, haruslah saya menumpang kereta Pakngah.
Kan...

Saya teringin nak duduk di kerusi belakang sambil errrr.... Makan keropok udang.

Cuma masalahnya,  ada ke orang makan keropok udang dalam kereta  mewah?

On a different note, tahniah pakngah. Selamat menikmati kenikmatan duduk di kerusi belakang.
Kepada yang terbaca entri ini, doakan mokcik dapat kerjaya yang ada personal driver juga atau...

Sesiapa yang ada nombor talipon Abe Jojo, boleh pm tepi..
Kan....
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Unfriend

"Sibuk ke?", Yong tanya, macam Serious.
"tak." saya jawab pendek.
" Macam sibuk je...", Yong bagi statement.
" x la. J is coming. Entertaining dia je kot", saya jawab.

Bizi tahap mana pun, I will always hv time for friends.

"Aku nak mintak pendapat korang ni..", nampakkan, terus dia panggil Zeda dengar sekali.

Citernya begini
She met her childhood fren, who has a brother named Hod.

"Abang HHOT!" saya teruja.

"H.O.D Tahu!", Yong snapped. Heh..

She steeered  back to d story.
Her friend is an engineer. Penting nak bagi tau. So,  si engineer ni bagi la address fb sorang lagi childhood fren derang. Yong pun visit fb n terus la add. Org tu pun approved.

Yong mintak nombor talipon.  Dia kasi. Yong call.  Tapi nombor tu salah.

Yong pun tanya kenapa bagi nombor tipu? Kawan tu kata dia belum bersedia nak bercakap lagi.

Waddehelliverry,  saya kata. Yong kata lain hahaha... Mokcik over..

" aku tertanya2, adakah life aku ni x setanding dia n dia malu ada kawan mcm kitaorg", gitu kot Yong cakap.

Yong  geram sangat. Kalau x nak kawan x payahla bagi nombor pelesu.

" Bukan biasa ke orang x angkat talipon. Kita selalu je buat... Ko Xder pun talipon kita. Mesti ada sebab kot.." saya jawab.

"Itu engkau. Talipon ko letak atas meja, ko ntah kemana, tapi ko x bagi nombor tipu kan.." Yong masih berharap kitaorang sokong niat dia nak unfriend kawan tu..

"cubala faham.. She might have her reasons.  Entah2 dia baru bercerai ke, ada masalah apa ke... Mana kita tau," mokcik masih berhusnuzon.

" tapi aku x suka.. Aku memang dah tulis status pasal ni. Ko tengok, cuma x post je lagi.", Yong cakap.

Saya bangun dan terus delete status tu di laptop Yong. Socmed bukan tempat nak sindir menyindir kot...

" Mana tau, kucing dia mati ke dia tengah bersedih, ko pun ada kucing kan..." saya sambung tazkirah.

" Yang ni aku x boleh terima.  Kalau bercerai tadi logikla, kucing mati apa kena mengena dengan bagi nombor tipu", Yong hanginn plak..

" yela.. Mana kita tau.. " saya cuba cari idea lain, tapi otak saya agak kaput di.situ.

" Ko ingat semua orang macam ko. Tak nak kawan boleh Block whatsapps macam budak umur 15 tahun... ", tetiba pulak Yong petik.

" weiiii", it is an open secRet. Hahaha..

" idea ko pasal kucing mati tu merepek.. Aku nak unfriend ko", Yong kata..

Nampak x permainannya?
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚





Sunday, October 09, 2016

Practice makes perfect

Not too long ago,  asal buat apa je,  mesti saya balik umah n nangis sampai tertidur.
Being Ketua Darjah really takes toll.

Surprisingly, dat was not d case with d recent event. Mokcik relaks je.

Arahan to stanby 50 people in 3 diff locations.  I did.
Drama?
Banyak.......
Ada yang tanya soklan yang Errr... Emotionally challenging, tapi from experience I juz knew how to handle difficult people easily. While maintaining my candy-coated smile of course!

Then another request, which I dont think I can fulfill. Ini pun ok.

The hardest task is dealing with District n State people. Fortunately, Mr Shahrul is ever willing to help out. Sujud syukur mokcik dapat bekerja dengan officer like him. Kalau mokcik kaya esok mokcik kasi dia kereta Hummer sebijik dua.

Mr Shahrul forward d letter to State. D State people contacted me until late at night to confirm things. Despite he was given only a day time to process everything, d approval came early on Friday morning. I couldnt thank Mr Mizan enough.
Remind me to sent a thank you card, next time I dropped by to d State.

Close at home, it is Mr Shahril who was my saviour. He gave my request his utmost priority. So.d approval was sent out to troops, second after I got it.
I know,  mati hidup semula pun saya takkan dapat balas budi baik Shahril.

One troop said mereka Xder uniform.
"juz gimme some time to think",  saya kirim pesanan ringkas. I contacted a sister n she is Willing to supply.
" Nanti kita minta parents bayar", d troop leader said.
"Dont.  At this point of time, nanti parents marah", saya jawab. The least I need is parents' wrath.
Again,  I am a step wiser dealing with emergencies chuolss..
Ye, I m blowing my own trumpet hahhahah

I contacted someone, asked for some allocation. Turned down. Okkk muka mokcik tebal.
Rejection never deter me from d goal lately. Persetankan...

" Please ask Mr X if he could give us some donation," mokcik minta seseorang sampaikan.
Mr X said yes. Mokcik senyum sampai telinga.

While " sedekahlah..." is NGO's famous mantra to their volunteers, I beg to differ. I know dah banyak yang mereka korbankan.

I went to see them b handed some money for fuel. Do u know, RM40 is such a big amounts for these volunteers because all these while they did for free.
I want them to b happy n appreciated.

Ok.. Less than 24 hours before d event, one troop lamented they do not have uniform too.
I can choose to go berserk or solve d matter calmly.
Glad I chose no 2.


I did not cry.
Mokcik cuma termenung dan berlagak cool.
Tapi still, mokcik paid a visit ke klinik jugak.

D problem solved.
Pada hari kejadian. Everyone came happily.

While everyone enjoyed the lavished lunch, I went to d Emergency Unit and asked for a jab. I was that ill.
But then, as Ketua Darjah, walau jatuh tergolek pun ko kena bangun dan maintained your candy-coated smile all the time. Not easy, but I guess inilah pengorbanan katanya.. Hhahahaha

Despite, not in job spec, I talked to all d helpers n ensure they hv d meal.
Orang Asia hatinya di perut ye...

Guests nanti terus balik. Kalau umur panjang,  mokcik dan helpers akan terus berurusan pada masa depan. Harus makcik tak bakar proverbial jambatan okehhh..

Then, d scheduled changed. Mokcik okeh...
Tapi 3 reporters tertinggal train.
I can choose to ignore them n terus balik rumah. Sapa suruh derang lambat kan...
Tapi d fault is in d schedule switch.
The last thing I want to hear is d bad name to our organisation.

"Kitaorang tak dapat makan pun.  Our table was not served!", mereka komplen. Boleh je saya cakap, mmg allocation for 2 tables sahaja tapi I was there. I witnessed everything,  I heard the people, harus saya kunci mulut dan capai kunci kereta dan bercakap dengan hati yang lapang,
"Come n let me take u for lunch!"

The Four of us had lunch together. I didn't tell her saya pun x dapat makan juga sebab x cukup allocation.  To be honest. I dont mind. Mokcik on diet hahhahahha..

Later, I sent d 3 of them to d station.
Train pun nak sampai.  When I texted one of them an hour later, they were on.the way safely.

Jadi mokcik capai bantal n fell into deep slumber.

Ooooo... Mokcik cepat2 hantar report kepada District n State.  Thanked them for their time n effort. Both balas cepat, n thanked me for errr... For what?

Then, another text messages to d 50 people. Thanked them for co-operation. I could do nothing without em'.

Another thank you text message to d guests.

Lastly a long winded message to my Chief. A recount of not so unfortunate incidents. It was private n confidential. Harmless incident because in d end, all d problems were solved amicably.

Bab2 cenggini, mokcik tak suka nak sorok2. Sooner or later akan disebut juga. Baiklah kita strike d iron while its Hot katanya kan..

So, after all finished,  d next day I spent all my day on bed. I was really ill.
But then,  hati saya sangat lapang. Tak sempat nak nangis pun..

Maybe it is d practice of being Ketua Darjah.
But then, it is d people I met throughout my Journey who makes me who I am today.

Some people comes as blessing.
Some people comes as a lesson


πŸ˜‚



Saturday, October 08, 2016

60/2016

I am not proud with my outburst. That is d first time mokcik berdrama hokehh...

I still received a number of text messages.
Saya tak balas. Hehhehe.. Very not me nak melayan.

I replied ones.
Sebab ayah dia kawan baik saya.  Hahhahahhaha... He cooked for my birthday last year, jadi haruslah mokcik tak buat perangai macam2 ngan anaknya hahhahah..

There is dis one.

Teacher I am sorry I hurt your heart. 

Mokcik is sentap uolss..
Jadi mokcik pun balas....

It should be,  I am sorry I hurt your FEELINGS. Jgn menmain ye, spm lagi 3 weeks jeπŸ˜‚πŸ˜‚




59/2016

Life without drama is like bean soup in d summer. I am referring to Korean cold soup. Mokcik x boleh hadam makan sup sejuk chuols...

In a way,  drama is needed.

I was not happy over something. For some people, talking bad about people behind their back is acceptable. For another, it is a norm mendengar orang berkata buruk tentang kawan baik, asalkan dia x kata apa2.

For me both attitude is awful. How could u do that when you can always go straight to them n help them to be a better person.
Saya benci talam dua muka,  so to speak.

Let juz say I was very disturbed. As usual, I will let the other party knows my stand.

Few texted me, seeking apologies. I did not reply. Mokcik x kuasa nak melayan hahaha..

3 came to me n acted out..  Errr funny. Manja...

Only this morning, I learnt d repercussions of my outburst.

"U never mad at me before...", katanya.
" dia menangis tak berhenti kot....", kawannya cakap..

I hugged her n apologised.
" I pun mengong jugekkk", saya cakap sambil ketawa...

Which is true.
Mokcik pun manusia biasa. Ada hari ok, ada hari conk-out.

"Sekarang kita fokus ok. Sebulan je lagi ni.." saya cakap...

Both nodded knowingly.
I hope...  Hahha....

Sometimes,  drama is what we need katanya😝


58/2016

"Awak ni dah kenapa?" I snapped to a boy.
"Saya nak buang sampah je kan, takkan itu pun tak boleh. Saya sedar saya selalu dianaktirikan",  amboi drama budak ni.

Despite d Kids took it as jokes, but I could sense berjauh hati in deep in the sarcasm.

Yesterday,  he was a bit sulking when I refused to let him join special coaching for Jazzy.

" Saya pun tak pandai jugak.. Ajarlah saya sekali ", he lamented.

Bab2 sentap ni saya tak berapa nak melayan sangat. Nanti kat luar nanti, macam2 perangai orang dan injustice kalau asyik sentap je,  haruslah hari2 makan prozac kot.

Today, I started my lesson by telling why Jazzy n Soliehim will b given dif sets of task with extra coaching.

Why for d rest, there will be diff task to suit their ability.
Habis tu derang ingat mokcik saja2 nak pilih kasih ke macam mana kekdahnya?

So, after d task,  I spent whole recess marking HIS task.

" yours is good", I.beamed.
"tapi kalau bagus kenapa banyak merah2 ni?", dia tanya semula.
Hahhahahhaha

The truth is he Just made two errors.
Preposition n tenses.
"Yang banyak2 merah ni because u keep repeating d same errors. Betulkan these two, yours would b perfect!", mokcik cakap.  Tulus dari hati.

He beamed.
Mokcik is happy to d stars b beyond katanya...
πŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’ž

Friday, October 07, 2016

57/2016

A girl tried to stop me one day. Obviously she had something important to say,  judging from her serious face.

"I m so sorry Fikah, this is really not d right time. I m late for a meeting", I stopped before she had time to say anything.

Mokcik seteresss.  Result jatuh. Post-mortem. Deng!

"Ooook", she answered shorty n dashed off.

The next day I looked for her. I apologised for not entertaining her before.

"Sorry tau... Fiqah nak cakap apa semalam tu?", mokcik tanya dengan sopan santun. Saya x sampai hati hampakan hati d Kids. Dats it...

"Kawan saya, diorang nak join persatuan kita tu tahun depan, boleh tak Teacher?" dia tanya..

Ohhhh 🌻🌻🌻flowery hati mokcik tau..

" kawan awak yang mana?" mokcik tanya.

"Ni ha.. Nina dengan Wana (sambil tarik tangan kawan tu..). Diorang akan beli uniform semua tau Teacher..." dia sambung..

" oooo.. Nanti awak cakap dengan kawan awak tu..." saya cakap sambil tarik tangan dia ke tepi..

" Teacher... Diorang ada kat sini kan..", Fikah jawab sambil tunjuk kawannya tu..

" Ala... Awak sampaikanlah pesan ni kepada mereka. Cakap dengan diorang " oooo dulu bila form teacher ajak join, dia tak nak,  sekarang bila kita dah besttttt baru dia cari kita eh.." Tapi they r most welcome tau. ", as usual saya cakap sambil ketawa.

I was their form teacher.
Hahaha..

Sometimes, even a small gesture from d Kids make me feel appreciated.
πŸ’™


Drama all d way:finale

Eh suka hati la nak sambung citer anytime suits me katanya...

Recap;
Saya sentap betul kena tinggal. Lewat 2 minit je kot.. So Jiha n I drove but we stopped to meet someone who been a bit Errr hostile?

We had lunch then Yeah... A bit nostalgic, I guess
#passmethetissueplease..

Jiha n I went to d musalla.  A batch from our school came by bus. Later another batch came. Cessss... Diorang tak tinggalkan saya pun, d fact d bus came late.

"Itulah... hari tu lagi akak dah kata, bak sini nombor talipon, ko kata nanti... Sekarang, udah nak contact pun tak boleh", kakak tu cakap sambil ketawa. Saya pun ketawa jugalah...
On d bright side, sebenarnya saya tak.lambat!

Another kakak, treated me tea. I was full, but she insisted.  What else can I do? Anyway I m grateful for her hospitality.

Hey! I met Saffa..
What a surprise.  A pleasant ones though😍

And a few good friends, whom I see during events.

Then d event began.
Funny, I asked someone if I could sit next to her, Since I need end seat.
Wow, she rudely signalled me to move inside instead.  I would understand kalau she booked a seat for friend,  tapi not.
Haiyooo..

In my humble opinion that is very teacherish behaviour. In their workplace they are Queen Bee. Dia lupa kot that was not her kingdom.  It saddened me So much why cant ones be humble n treated others nicely.

Did it dampen my spirit?
Nope.

Few minutes later, a gentleman arrived. He called me previously to inform he might come a wee bit late.
I know he was ill-at-eased. Dia tak tau saya pun sama jugak.
He knows no one,  except me..
Dik... Kakak pun sama okehhh.

We talked a bit. Discussed a bit.
I like him a lot.
He always had time to help.

Then d event ended.  We went out n discussed again.
Mokcik kenkadang mmg pushy okeh..

" Nanti dah sampai rumah nanti call ye", dia kata. Itu part of his job spec.
Mokcik sengih2 je..
Call orang beritahu dah sampai umah tak termasuk dalam job spec mokcik.

Afterall,  sampai umah, I was flat out.

Tuesday, October 04, 2016

Bunga2 Akhir

Judge a man by his questions rather than his answers. - Voltaire


Saya tulislah, manalah tau satu hari nanti kalau umur panjang  saya boleh toleh kembali dan jadikan sempadan.

There are things which d other friend used to do in d past, but lately he had been avoiding.

Like....
There are simple things he didn't do which makes my anxiety radar ping!
No elaboration.
I knew him like d back of my hands.

He had done it before.
Only at that time I was too naive.
Resulted, I was sidelined n humiliated.
That was d worst gift from him.

Till now,  I still had nightmares.
D experience scarred me for life,  I guessed.

Is it for real this time? I keep asking myself.
So, I did few things.
I asked few questions.
I looked straight into his eyes.
I read his body language.

Sadly, eyes never lies.

My only hope is,  however bad he n his gang did to me this time, like before, I will never fight back.
Let them do whatever they want, sambil playing victims.  Be it.


Saya mohon janganlah sampai saya menganiaya sesiapa pun sepanjang hayat saya.
Hidup ni singkat sangat kot...


Juz a green pillow...






At least for me it is.
Driver: Gebu tak bantal tu?
Me     : Tak pun..
Driver: Sarung bantal tu kain dia lembuttt ke..
Me      : Takla...
Driver : Baunya wangi sangat ke..
Me      : Tidak....
Driver : Tu bantal dia kan?
Me      : Ye... cepat sikit ye... kita nak kena send ASAP..


I was late..
Terribly late. 
Should I say sorry?

I was stuck when a group of reporters blocked my way.
Afterall... a pillow is always a pillow.


At least for me it is..
Kan...



Kalau bukan?

Few people had diarhea last week. Mestilah ada scapegoat kan.

It didn't feel right considering, orang yang sama buat air,  orang yang sama masak for d past 16 years,  barulah sekali ni jadi.

D u know dat kalau tangan yang kotor sentuh sinki dan kita sentuh pula sinki tu sebelum menyuap makanan, itu pun boleh menyebabkan makanan tercemar.

Bukan food operator saja berpotensi jadi culprit ye.


So,  I wont blame anyone, despite saya pun kena masuk air jugak last Friday.

"Hygiene begins with you", saya ingatkan d Kids n diri sendiri  juga

πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›πŸ›

Siapa yang mula dulu katanya..

Hahaha..
I noticed somebody made faces when I m around.
Goshhh...
Dah lama dah..

So today I asked,  "can we talk?"
"Nak cakap apa, cakap je la", dia kata...
" I Wonder why something strained between us?" I asked..
"Siapa yang mula dulu?"  dia tanya.
"If I make mistake, I m so sorry", saya cakap. Dia pergi. Saya pun pergi..

Hahahhahahahahahhahahahahahaha...

It really make my day.
No elaboration,  but I found d answer hillarious.

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Grow up!

Our little secrets

At night I got messages.  In fact  ThIs particular person had send plenty of messages kata nak datang.
I did not reply. Dia x datang.
After a week I told her I was extremely busy with what-nots. Told her I really want her to come. Very hopeful.

"Tomorrow",  katanya.
Tapi tomorrow I hv no slot with d Kids, saya beritahu. Ok lor,  I want to see others, she said.

Maybe one day I will ask, tapi buat masa ni,  otak saya tepu nak memikir hal yang trivial. RAM mokcik exhaustive chuolss.

Dealing with people, I trust my instinct more than anything. Something juz dont add up. If u want to see others, y do u contact me?

I still remember,  a close friend of mine comments. Bunyinya macam dia concerns on me. Tapi I shrugged off. I have no issue with her visit at all.
I can speak up for myself.  I definitely dont need anyone yang membela saya untuk hal2 yang tak wujud. Siapa yang wayangggg lebih ni?

I know her task is not easy either.  2 years ago, she was greeted with long face, which lead to something awful. Haruslah dia berhati2...

On my part I really need her expertise.  Period. It juz dat I have to arrange for class switching

Sometimes, life plot ada unsur2 wayang jugak.
I was greeted with a New timetable today.

There.. D slot. Yippee ', saya kata

Yippee, dia balas.

She worked harder than me.
"can we go to eat, kita lapar"saya cakap.
"I dah makan, tapi sure why not", dia jawab...

Then we talked.
Off-record thingy.
As usual d mutual respect was there. I hope I will not cross d borderline.

Ever.



Monday, October 03, 2016

Janji

During trial exam, I gave d Kids ISTAD plastic bag for them to keep exam slips n pens.

"Kalau rasa stress n confuse, juz look at this, teacher selalu dekat tau.." mokcik mengayat tahap dewa.
Still result jatuh menjunam juga..
😭 😭 😭

Satunya-satu orang yang rasa idea mokcik tu πŸ‘ hanyalah Suhaida, my colleague.

Dia mintak belikan utk semua calon PT3.  Of course la mokcik setujuuuuu!

Tapi banyak sangat show, ari ni baru mokcik free. Tapi Pete x free (tetiba!)

I had Coffee, Meatballs n mushroom soup for brekkie.


I bought 2 dozens of plates,  bowl, saucers and 3 sets of KALAS too.  D is RM3++.++ only.
Sangat value for money.
Bijaksana konon.. padahal yang betul cuma nak beli 4 boxes of ISTAD yang reganya cuma RM9,90/box.

Before went out, I had currypuff n sofΕ₯ drinks. Sebab nak.cepat isi, tapau.

Then air tumpah..
Atas car seat..Duh..

So, I stopped at car wash.
The last thing I need is kena gigit semut.



Mokcik seteresss

Sunday, October 02, 2016

Hijrah itu pengorbanan

Kan?

Banyak betul yang kena dikorbankan.

Salam maal hijrah.