Friday, October 21, 2016

Ainun

Lately muka saya tak berapa manis sangat.  Bila d Kids nak sit for major exam, mokcik mmg agak2la tak berapa tidur lena,  mandi tak basah kekdahnya..

Satu hari, I was all alone in d Workshop after Zuhur prayer when Ainun came

Ainun: Ticer boleh x pinjam duit..
Me: Boleh.. ( sambil cari purse)
Ainun: Ticer.... Motor saya tu tayar pecah pagi tadi, saya tinggalkan kat Besout 4, ni nak pergi ambikla...
Me: Heh... Tinggalkan kat sapa?
Ainun: Ada pomen tu...
Me: Boleh caya x dia?
Ainun: Boleh Ticer...
Me: Habis tu nak pergi ambik motor tu dengan siapa?
Ainun: Linda
Me: ehhh datang plak Linda hari ni hehhehe..

Linda selalu tak datang hehehhehe

Me: berapa ringgit baiki tayar tu..
Ainun: tak tau... Seploh ringgit je kott
Me: zaman I dulu tujuh ringgit... Sekarang mesti lagi mahal
Ainun: tiub je Ticer....
Me: bawak duit lebih la takut tak cukup.. Ada duit nak makan?
Ainun: ada..

Nampak... Cecekgu memang suka bercakap panjang lebar.

The next day, Ainun was absent.
Early on Wednesday morning, Ainun came to d staffroom.

Ainun: Maaf Teacher, semalam saya tak datang.
Me: Mc ada? (muka singa)
Ainun: Eh... Hikssss.. Saya nak bayar hutang je..

Oh?
If d money comes from d parent, dia akan bayar dalam note yang besar. Seeing all d duit seringgit2 berkeping2 yang crumpled tu,  all I can see is d sacrifice she make to pay d debt.

Jiwa mokcik memang mudah dibeli.
I gave back all d duit seringgit2 to her. Saya fikir she needs it more than I do.

Saya cerita pada semua orang betapa bagusnya budi pekerti Ainun.
Jujur. Amanah.
Tiru macam dia tau... Saya pesan kepada other Kids..

" Tapi perangai Ainun yang banyak cakap tu awak jangan tiru " Hahhahahahhahah

Aikkk gurau pun x boleh ke?

No comments: