Wednesday, October 26, 2016

Anything Jee, anything....

Jee bukan nama sebenar.

Previously Jee called, " I need ur favour", dia kata.
Mokcik yang lurus bendul ni cakaplah seperti tajuk entry di atas.

" The thing is I underwent a major operation n I might not be well for a long period of time...", dia cakap, mokcik mencelah...
Sakit apa, bila kena,  spital mana, bila opt, now ok x n all..
Biasalah.. Mokcik terkejut chuolsss...

Jee pun jawablah dengan sabar. I wont write it here, nanti korang tau pulak siapa n it might breach d rules kot saya tulis dengan tepat.

Ok..mokcik agak sedehhh dengar kawan2 sakit teruk macam tu. Tu yang mokcik x fikir panjang sanggup membantu..
Anything kata ko..

Cuma bila dengar d favour yang dia mintak tu, mokcik rasa langit nak runtuh n kaki pun turned jelly.

"suruhlah Kak M, dia lagi pandai,  janganlah suruh kita" saya separuh berbisik.  Sebenarnya rasa nak nangis..

Jee bagi justifikasi pilihan dia.
Panjanglah... Dia asyik ulang,  kalau dia x jatuh sakit...
Okk point taken

Jadi saya kata ya.
" who knows in 2,3 years I might come back n work under you,", dia cakap dengan ceria.

Helehhh..
"No way..." saya cakap dalam hati. Orang tengah sakit, takkanlah saya nak cakap kasar2 pulak...

The thing is, she Puť my name forward as her replacement.
Few minutes later her superior called me n reminded me not to panic. As she Puť it, d guardian Angel will always be around.

Nampak x permainannya...
Walau agama apapun,  bila dalam kesusahan mesti petik Superpower.
Nasib baik agama kami berlainan, kot x mau mereka berdua tazkirahkan pasal qadak dan qadar sekali.

Cerita punyalah panjang, make short, setelah hidup bergembira selepas tidak lagi menjadi Ketua Darjah Since January, sekali lagi jawatan itu dicampakkan kepada saya tanpa rela.

It really made my day upside down. Saya masih belum boleh menerima takdir dengan hati yang terbuka.

The thing is, when I first selected as d Ketua Darjah berbelas tahun yang lalu, I was d youngest in my team. D only female. My assistant was wayyy my senior in term of age n experience.  Gila kau... He did not respect me. He thought I was bossy.
I was hahaha..
Syukurlah d next yr paper tu dimansuhkan. So x perlu saya pening kepala lagi.

The second Ketua Darjah post was in 2014. I was not d youngest as ada seorang lagi yang lebih muda. It juz dat my subordinates were well-experienced n one of them was my ex-boss.
D next yr,  2 of them quit n got promoted. Tu saya nak kata mereka sangat bagus. One quit, to give extra attention as dia pun Ketua Darjah for other paper juga.
The youngest tu quit tahun ni, sama dengan saya. Lagi sorang, stayed n was appointed as d Ketua Darjah.
Jadi Ketua Derjah kepada orang yang 100x lebih terer, memang serius scary okeh...
But dat is not d main reason I quit.
Saya fikir saya takder life sebab masa bekerja terlalu panjang. Sepanjang tahun.
Saya tak boleh nak commit kepada jawatan Ketua Derjah yang lagi satu tu..
Lagi pun saya letih memandu.

Now this new Ketua Derjah post...
Long hours, tedious tasks,  yada2..
Adeiiii...
Cuma saya fikir,  setahun saja.
Takkanlah Jee nak ambik masa 2,3 tahun nak recuperate. Tu dah melampau sangat lah namanya...

" Do u know,  we stayed because we love to work under you?" saya tanya Jee. Mode x puas hati, tapi nak melawan lebih2 x tergamak pulak.

"I wont dump u in d dungeon, I will always help you",  Jee assured me.

Bab menolong, saya tak sangsi... Jee mmg sangat helpful.
Tapi bab lagi 2,3 years nak come back n work under me itu tak mungkin terjadi...

Sudah!!!

No comments: