Thursday, November 10, 2016

You too?

Hehhehehehhe..
I dunno how to start.  I wish it will end soon.
Sebab mokcik dah hilang energy dengan drama beliau. Hari2 saya berdoa Allah bantu saya jauh dari insan sepertinya.

It started when in d meeting someone said HE might not free to do his task. Untuk rekod, HE used to mengelat. Tapi hujung2 sembang kencang macam tu semua dia yang punya effort.

 Bila orang tegur sikap dia yang suka curi tulang,  dia sentap. Then,   dia buat cerita sana sini, dan cakap, "aku tak suka nak gaduh-gaduh, biarlah orang nak buat apa kat aku pun,  aku tak kisah".

Ramai pulak tu yang tukang beli cerita sedihnya tanpa siasat duduk perkara. Lepas tu main terjah je buat kesimpulan,  dia tu tak nak berkerjasama. Terus ngadu kat boss tu yang tak menahan....sedehhh..
Worry not. I wont retaliate.

It juz dat, dis time around, saya nak jaga integriti diri sendiri je. If he wont do, it will tarnish d organisation image, d grant will stop, d Kids will be denied their chance.

Saya pm big boss,  asking him to enter d meeting room. So d sponsor yang beritahu consequences to d boss. It was loud n clear.

I even asked d boss to talk to him personally. D boss was quite reluctant.
" cakap je lah.." He said.

I m so used to people yang ingat bila saya minta saya cakapkan sesuatu,  mereka fikir saya bermasam muka dengan orang itu.
Mungkin mereka fikir mereka berada di tadika barangkali.

Bercakap dan mengarah adalah dua perkara berbeza.  Kalau orang tu memang takder sejarah suka curi tulang, saya dengan senyum manis akan bercakap sendiri. Once bitten twice shy kekdahnya...

Saya tak tau how it would come out.
I wish for the best. It is for d Kids.
Kalau fikir diri sendiri,  memang tak sudi saya nak memikul biawak hidup.

So I prepared few things for d project. Besides, there r few things yang nak dibuat.

Fid tengah high preg, jadi yang sihat walafiat la yang kena buat kerja lebih a.k.a moi.

It Just that I have appointment to see Mr G before noon. Jadi saya tanya Fid kalau dia boleh mulakan sikit, dan saya akan sambung hari Isnin nanti.

I went to d boss room with stack of certs to be endorsed. He was not there, n I couldn't find sealer too. Duh!

" Nurul,  will u help me out?", sudahnya saya minta tolong seseorang. Takkanlah saya nak suruh orang yang sedang menunggu hari pulak. Nurul promised to help n 2 hours later she inform, SETTLED.

Barulah hati mokcik tenang.

We had high tea. I came late, Since d meeting with Mr G resulted in extra documents to check n verified.

Later I sat next to Fid. Niat asal nak minta semula laptop n printed sahaja.

"ehhh.. Saya dah beritahu dia suruh buat prepare his own documents.  I even told him, kalau tak tau he can ask you", Fid giggled.

Waddehelliverry.? Saya pun tak pernah seumur hidup buat dokumen tu...
Now it tells, y twice he appeared to be bumped into me. Wayanggg..

"Asyik mengelat je..." my friend added.
Mokcik terkebil2. I do not remember discuss trivial things to Fid. Bertahun2 mokcik menangis dalam hati je kot...

But then..
Entah.
Dari pengalaman, HE will tell all b sundry betapa teraniaya dirinya itu, dan yang mendengar tu pun terus bawak cerita pada boss. Nanti boss tulis dalam appraisal, tak mahu berkerjasama.
To be frank,  saya tak peduli pun pasal appraisal tu.  Thats y saya tak pernah retaliate by going to d bosses n cakap hal yang sebenar.
Tak perlu. Tak ada apa pun yang nak saya kejar dalam hidup ni.

Saya akan bersuara  if it concerned d Kids. Other than that, go ahead Labu, pergilah bawak cerita orang tak nak berkerjasama pun..
Buatlah sesuka hati... I never give a Damn.

Semoga saya tak menganiaya sesiapa dalam hidup saya.



No comments: