Wednesday, December 14, 2016

Menangislah semahumu😭

"Sibuk tak", he asked..
" Taklah... Dalam bilik air je...", saya cakap. Ada hint.

"I nak cakap juga...", he said.
"Ok... No prob.", saya cakap. Berlagak cool. Saya tutup pili air.

It must b very important. Saya tak pernah call dia kalau tak penting. I m sure dia pun macam tu. In fact saya tak call sesiapa in my team semata2 nak tanya dah makan ke belum. Very not me.

It was very important.
Guidance.
Saya suruh dia tidur awal n bertenang..

"Tak boleh....", dia cakap.
Saya kata it is not his fault.
"It is my fault..  I shouldnt yadayada..",  panjanglah dia cakap.  Saya dengar sambil tersengih.

Saya fikir masih ada sinar di situ...
"These r what I think u shud do..." saya kasi idea.
"Tak boleh...", dia cakap.
 Bila perbualan terhenti,  saya termenung panjang.  Tapi....
Belasah je la...

ThIs morning he texted me again.
Dia ikut yang saya suggested semalam. By noon dia jenguk muka.

"Ok x?" saya tanya..
"Ok sangat2. Rasa boleh ni", dia cakap.

At 4.45p.m he was all smiles.
"Settled!" dia katanya.
Mokcik tersengih sampai ke telinga.

"I x perrrnahh menangis, tapi semalam tu memang I menangis",  dia cerita..

Saya geleng kepala, sambil buat muka disbelieved.
"U shouldnt...",  saya cakap Macamlah seumur hidup, saya tak pernah ada masalah..

" I stressed sangat... ", dia kata..
Hati tisu sangat mamat ni.
I kept my poker face.

So that dia konfiden dgn leadership mokcik.
So that he felt safe n secured under my wing.

Harap2 dia takkan tau, mokcik pun menangis kat bucu katil juga dan berdoa Allah mudahkan urusan makcik di dunia dan akhirat serta jauhkan mokcik dari bala bencana serta azab dunia.
Sesungguhnya makcik sangat rasa tertekan dengan amanah Ketua Derjah yang sedang mokcik pikul ini.

Feeza kata, nanti bila dah habis, akan rasa manisnya pengalaman.
Being one of the 135 people around d nation who hold d post? Is that?
Mungkin manis, dalam saringan. Mungkin.

No comments: