Monday, September 25, 2017

Panahan Petir

A fren cakap dia stress. Mokcik duduk mendengar n when she posted a request on d whatsapp group, gigih mokcik tunaikan.

Bingit true to her nickname posted mesej berjela, gist -) U GUYS R NOT QUALIFIED.
Nobody pay attention n she send msg to another, tapi kantoi kaki cucuk. Funny.

Kaki Kencing, when people complained, petik orang sana sini. Dia lupa, people can put two n two together by reading messages. Funny.

Kaki Sebok menempel sana sini, pretending an asset ke cemana kekdahnya...

I juz dont hv time for these clowns.

This morning I called a particular someone. Suara di hujung talian kemain garang. Dia ingat saya ada masa nak talipon hal2 clowns itukah since he is one of d gang??
Kosser...

" Kita letak sotong kat cermin kot", saya cakap.
Just because people treated me badly, takder sebab saya nak stoop so low. Bab makan plak tu.

There was a birthday party. Tajuk masih sama. C.L.O.W.N.
"Dia petik kata if he didnt put UR name u will make noise", someone menyampaikan..
"Dia bongokss main petik nama orang pulak", hahahaha... Serius tak masuk akal.

C to d L to d O to d W to d N.

Anyway I have promised another friend for lunch goodie bags. Tak kosser nak buang masa. Besides, I hv to distribute souvenirs from my recent trip.

This is funny.
I went to see Mr A.

Me: I bought u FM becoz I dont think u eat all those junk food.
Him: Hang pi mana?
Me: pangkor. D camp.
Him: there will b d prizes for u guys.
Me: No prob. No issue at all. Where's d (hockey) cert u want me to type.
Him: Here. Pls tell d girls to come.
Me: No issue... I thought there r more (hockey) certs?
Him:  ini je... Jangan tak datang pulak.
Me: No prob. Thanx.

I wonder.
Setiap tahun orang yang sama, isu pun sama. Previously bila dinasihat, dia kata dia tau siapa yang mulakan.

Siapa?
Saya kot... because I thought we were friends. Nasihat, as I see it, sangat tak wajar kot n I wrote it in d blog too.

Last year jadi juga. Lain senarai diberi, lain pulak yang ditulis. Bila komplen, katanya ada kriteria pemilihan sendiri. Ayat tak menahan...
A menang Galah Panjang ko tulis dia menang acara Tikam Keropok Udang udah kenapa???

Pas tu tarik muka dan tag-team tak nak kawan. Umur berapa korang ni?

This year drama lagi.
Mokcik tengok dan tak sudi nak masuk campur.

Once, d girls were asked to get d prizes from the organiser after d event. I might understand kot dapat hadiah ribu riban wang tunai. When d girls did not pick them (???) they put on my table. I threw them into d dustbin.

Kosserr....

"Umur berapa korang ni? Kang tengah buat kerja cincai2 tapi petik nama orang kena petir  pulak, apa nak jawab di akhirat nanti?", mokcik tanya kat kawan2 yang sedang buka thread.

Tu je cerita.
Kosserrrr...





Wednesday, September 20, 2017

A new benchmark

Air-cond rosak.
Stress.

"Dulu kak sal ganti gas. Kena patploh hengget", Kak Sal kata..

Kagumm... murah kottt
Jadi bila g workshop imagined my shock when was told "RM780 kak"..

Whatttt????????
Sangat mahal kot... i could not afford it. No way!!!
mokcik buat muka seteresss. Jujur. Stress dari hati dan poket.

"Find something cheaper", mokcik minta. Sedih.
"Ada caranya kak", dia jawab.

Tengok jam dah pukul 5. Saya nak solat tapi kat surau tak der telekong. Saya nak pinjam adik kat reception centre tu sebab telekung saya dalam kereta. Kereta tgh di 'jek' ke hapa namanya tu... tak sampai hati saya nak susahkan pomen tu suruh turunkan semata2 nak ambik telekung.
Yang ko x bawak turun tadi tu dah kenapa norizanadnan????

" takder" adik tu jawab dengan kasar.
Ermmm...
"Ada tak surau dekat2 sini?" saya tanya perlahan. Solat tu urusan dengan Allah kot, bukan selayaknya diannouce.
"Pergi PLUS highwayla", dia cakap kasar.
 Ke tu cara dia bercakap?

Saya keluar dan pergi restoran sebelah. Semua lelaki. Saya pandang ke depan. Ok..

Saya boleh baca signboard PLAZA TOL 100m di hadapan.
Saya rabun jauh.
Kalau saya boleh baca means tak jauh sangat la tu...

Saya masuk semula ke servis centre dan tanya lambat lagi ke kereta tu nak siap. Mereka kata pomen dah buka errrr... apatahnama benda alah tu.

Me: oook gud. Sebab akak nak pergi PLUS tu nak solat .
Man: kakk jauh tu. G tanya kedai sebelah la..
Me: dah... macam tak der la telekung.
Man: kak.. ambik motor saya, jgn la jalan.
Me: dah berpuluh thn akak x bawa motor.. alaa x jauh pun.. mungkin lambat sikit. Korang tunggu tau..

It took me 13mins walking. Ye. Saya timing.
Takla jauh mana pun.

Lepas solat saya mereput semula d service centre.

I was d second last customer.

"Kesian awak balik lambat", saya cakap pada staff yang tinggal. Semua lelaki.

"Takper kak. Biar saya terangkan bil ni pada akak", dia cakap. Bagus budi bahasa budak2 ni. Derang panggil mokcik akak.

Saya capai beg dan balik.
Wait...

Saya buka air-cond. Sejuk.
๐Ÿ˜Ÿ๐Ÿ˜Ÿ๐Ÿ˜ž๐Ÿ˜ž๐Ÿ˜ž
I dont remember seeing anything about aircondition in d bill.

Nope.
They did not change d fuse box yg rega rm780 tu either.

I saw d foreman cut d red wire. And I remembered his words "ada caranya".

Pagi2 hari ini saya beritahu Kak Sal.
"Benchmark baru. Kita baiki air-cond lagi murah".

"Berapa?" Kak Sal tanya.

"FREE!!!"

Huh.
Hahahahaha
Saya fikir kejadian ini takkan berulang.
Saya fikir mereka kasihan sebab saya berjalan jauh sebab nak bersolat.
I remembered d same man was apologetic about d small surau when I first came to d service centre last year.

"Dik, sembahyang saja kott.." saya jawab
"Tapi kadang2 ada orang Melayu yang komplen sempit dan tak selesa", dia cakap. He is an Indian.
"Janji ada tempat solat dik. Kot g oversea akak sembahyang kat mana yang ada tempat je dik", saya jawab. Grateful.

Which is true. I believe solat tu urusan kita dengan Allah. Bila pergi run kat tempat yang saya tak pernah pergi, saya guna sebotol air mineral untuk berwuduk, bentang kanvas dan sembahyang kat kaki lima.
Saya bukan alim. Tapi solat tu urusan kita dengan Allab. Dah kenapa nak petik orang lain?
Islam tu mudah dan praktikal.

Saya anti dengan orang yang fefeling lindungan kaabah. Solat je kot.

Cuma tu la...
Tak tau plak saya lagi jauh kita jalan kaki nak g solat, lagi murah rezeki:)

Sorry kak sal.
Benchmark dah bertukar tangan๐Ÿ™„๐Ÿ™„๐Ÿ™„


Saya tak nak susahkan orang cer...

"Yuran nak bayar ke tak?" saya cakap sambil pandang tepat ke mukanya. 

"Saya bayar, nantilah..." dia cakap separuh berbisik. 

"Tak bayar pun tak apa. Ponteng dah cukup hari nak kena buang sekolah", saya beri cadangan bijak.

"Dah cukup hari ke?" dia tanya while I read his body language. 

From my experience dont push too hard. Saya angguk n we continued with d lesson, let them digest d news first. 

Sewaktu orang sibuk drilling baru kita sambung...

Me: or your brother will pay full fee? 
His friend: tak bayar..
Me: ehhhh... sangat menyibuk. Not ur brother okehh. How d u know.
His friend: kitaorang taulah, dah lama dah tak nampak.
Me: dah kenapa quit?  Yang korang biar tu kenapa? 
His friend: ehhhh apsal salah kitaorang pulak..
Me: korang yang tau, patut ambil berat la...
His friend: ehhh kita pulak...

Tu namanya fasa tarik tali. 

"Come F , let us talk", mokcik panggil. 
Macam 4 tahun dulu, dia bercakap sopan. Mokcik dengar dan tanya how to solve it.  

"Susah ce..." dia cakap. 
Masalahnya motor rosak, abang baru eksiden dan tak ada kenderaan lain nak ke sekolah yang jaraknya 20, 30km. 

"U dont expect me to fetch u kan?" saya tanya sambil ketawa. He laughed too. "Tapi if u MIA u will be expelled", saya sambung. Tu fakta. 

I suggested he take a lift. Ada satu nama yang saya sebut.

"Teacher, dia sampai sekolah sebelum pukul 7, pukul berapa dia bertolak. Teacher fikir?", dia tanya pulak. " Yang lagi sorang tu ok, tapi saya tak tahan mulut dia" dia cakap, terus saya ketawa.

"Jangan!", saya tegah. 

Saya cadang dia tumpang rakan lain. Tapi dia kata dia tak mau susahkan mereka sebab they either dah ada partner (pillion rider) or tumpang orang juga.

"Then how?" saya tanya...

Funny. He came out with one. I hope it works. We discussed all angles. Saya tanya macam polis pencen. 


"Jangan ambil hati ye tadi" saya cakap. 
I told him, kalau panjang umur, sampai tua pun kami akan berjumpa jadi I always hv his best interest at heart. 


He said something which I forgot. But when I asked him to go out for recess he turned down.

"Saya tak nak makan teacher. Saya nak siapkan kerja teacher ni baru saya keluar".

Oh well...

My friend dapat Burberry on Teachers' Day. Saya tak pernah dapat waima beg plastik sekalipun.
But then once in a while, I got a student like this boy. 

Yang walau macam mana 'buas' sekalipun, sentiasa 'jinak' bila dealing with his poor teacher.

That is, THE BEST GIFT EVER.

#nangesss

Love will lead u back.

Ce gugel. It is Taylor Dane's song. Korang kecik2 mesti gila nyanyi masa cekgu tak ada dalam kelas. Mengaku sajalah...

Gigih mokcik tukar tights sebelum sembahyang zohor. Niat nak training. Katanya set 1 6km - rehat 12 minit - 6km
Baru lari 630m hujan turun.
Hampa..


Terpaksa mokcik balik dan termenung merenung ke luar jendela dengan hati bagai sembilu menusuk hati ini tanpa simpati di hati. Ingin rasanya ku laungkan rasa kecewaaaaaa...

Ok tu lagu Ella.
The thing is, it made me thinking...

When a fren suggested I shed some weight, oh ... sentap... i vowed not to follow.
But still, unconsciously I did.

Bukan saya sorang je yang terkurus. Beliau juga. Crystal clear.

Dia kata dia kurus...
"Kurus sebab makan hati", saya usik. Dia diam.
I think I was spot on. There r few things told by others tapi saya tunggu dari mulut beliau sendiri.

Starting this year whenever I will b off I will let another fren knows, so that she will find replacement to pick d newspaper. One day I was really ill, I did not inform anyone. It happened d big shot was scheduled for a short visit. It was a mess.
I have been down d weather for d whole week.

It was bad. I lied down in musalla during my free time. I lost my appetite resulted at times I was so weak.

Anyway, there was a run which I already registered. Larat tak larat saya kena bangun dan pergi as I promised d kids too.

We were talking about accommodation when I told them d flag off is 6.30a.m.

"Boleh bangun ke?" dia tanya..
"Laaa", I protested.
"Aku taula..." dia berkata sambil menjeling.

I did not answer.
I never tell others about my predicament. Tak perlu.
I was so scared. Maybe I hv to look for illegal cctv planted around #12A. Heh?

"Opt for HM" dia cadang bila saya beritahu my timing. Gilerrr, saya balas.
Not long time later, I went straight to this fren suruh buatkan training set. Like????
Because in d last run, it was so awful.
But then...

In d early stage of our relationships/ friendships/spaceships (erghh), if called, normally d kids will entertain. Sometimes they replied d text when I was driving or too lazy to open my mouth.

Repeated patterns.

I left d phone where it can easily access by them. Then, I saw a message. De-javu.

"Beritahu XX I m on medical leave", came d text.

It has been ages.
So many things had transpired between us.

But still.
I went to XX and passed d message.
He was curious.  I mean XX looked curious.

Well...
Me too.
Dalam hujan... err... xder kena mengena kot...


Previously when he n his gang hurt me so much, saya doa Allah kirimkan rakan2 yang baik dan takkan aniaya saya lagi.
Saya doa Allah berikan mereka rezeki yang melimpah ruah supaya hidup mereka tenang dan tak perlu menganiaya orang dah.

Tapi kini, dalam hujan, saya cuma terfikir kalaulah dia berpura2 dan bakal team up dengan rakan2nya untuk menganiaya lagi, saya tak fikir saya kuat macam dulu. It still gives me nightmares up to now.

Dalam doa yang tak tentu makbul, saya pohon, if this time will lead to something equally disastrous, I hope our path will never cross, may we never see one another, sampailah ke hujung hayat kami berdua.

๐Ÿ˜ข

Tuesday, September 19, 2017

Love means you never lose hope.

Iman: Mak Andak, Ilman gagal..
Iols: Imannn ko tak boleh gagal
Iman: dah gagal pun mak andak. 26% je

26%?

Dulu masa form 3 pun tak pernah lulus juga. A week before PT3 baru saya tau. Saya ajar teknik je kot, sebab bahagian tu dia dapat 0. Lepas ikut teknik tu he got 7/10.
Terus dia semangat. Patut saya balik lepas Zohor, tapi sampai Maghrib he insisted to do extra exercise.

Iman passed.
Just pass.
At least he passed.

In my humble opinion he could do better.

"Cikgu kau ni ngajar macam mana sampai Ilman pun fail?" sorry... mokcik terpengaruh dengan rakyat Malaysia. Asal budak fail je kita salahkan cikgu.

" Cikgu Iman tu ok Mak Andak. Semua orang dapat elok. Ilman sorang je fail", hati saya lega sikit. " Banyak mak andak dia bagi Iman latihan. Ilman sorang je yang dia bagi. Tapi Ilman yang tak pandai mak andak" he added...

Makcik bertenang n checked his exercise book. Latihan banyak n semakan pun bagus. Bukan salah cikgu la..

Masa cuti raya Ilman bawa homework. Sesuatu yang menakjubkan.

Anak sedara saya yang nombor 4/18 ini bersekolah di sekolah sukan. Bila hujung minggu dia ada games. Kalau saya datang he was either sleeping or pergi games.

Sewaktu cuti sekolah dia ada latihan pusat. Weekend games juga. Celah mana nak study?

Eh... tapi orang lain tu bersukan juga.. tak fail pun..

During raya, semua orang busy. On his last day baru mokcik bukak crash course.

Malam ini Ilman texted, beritahu he passed. He was delighted. I m happy he improved a lot but...

I need to see d answer sheet.
He sent pics.

Yippeeee!!!
Mokcik rasa nak melompat ke langit biru.

Gud job Iman.

Sebenarnya menjawab soalan peperiksaan macam juga pergi berperang. Kalau pun ada senjata canggih tapi timing kelaut sangat tak guna.

It is all about strategy.

"Bila mak andak nak datang. Ajarlah Ilman" dia tulis..

Cesss flowery hati Mak Andak ..
     

Love is....

Remember a boy who was sent to tahfiz few months before SPM?  He came back to sit for the major exam. He failed.

Dulu2 kot budak fail, saya geram kenapa mereka datang dan ambil exam. Jatuhla gred.  But for him, I dont hv any of those feelings except symphaty.

May be I mellow much.

Last week I bumped into him. Haggard. I talk to d mother n asked about his going-ons. When d mother said he used to loiter in a certain house, I asked her permission to send him home if I saw him there.

She agreed.
Nothing wrong with d host. But... he might get a better influence if he mixed with dif crowd. Simple.

Today, I saw him coming back from work maybe. He stopped at his best friend's house. Gigih mokcik pergi menempel sekali.

"Ngarut betulla... dah habis sekolah pun cikgu sebok2 nak datang membebel", tu intro. Walapun hambar tapi depa ketawa juga.

His best friend's dah nak balik to his college. We bid him good bye. But his sister stopped d car n we had a chat for a while.

Yes. She was my junior in hostel. Persahabatan kami kekal walaupun jarang jumpa.

Me: so, napa eh, lepak..
Him: mana ada kawan lain...
Me: yang pergi situ tu buat apa?
Him: mana ada buat apa pun... kadang tu saya bawak laptop tengok youtube je..
Me: ada wifi ke? Boleh la i dtg sekali bwk laptop jugak.
Him: mana ada tcer, kdg2 je derang belanja saya hotspot..

Nampak sgt x kasi tcer dia dtg..

We talked about life, about his future n all.
Not much. I hope he knows, lulus ke gagal, belajar tinggi atau tidak, kerja besar atau buruh kasar, kasih sayang teacher derang tak pernah berubah.

Saya tetap pandang mereka macam kali pertama berjumpa sewaktu umur mereka 13 tahun.

Semoga Allah selamatkan mereka, di dunia dan akhirat.

Sunday, September 17, 2017

Fireengine ride

Masa minggu orientasi di Uni dulu ustazah dah pesan, jangan nak motor dengan bukan mahram. Kalau Allah ambil nyawa masa tu macam mana? Dia tanya...

Mokcik skema. Kalau tumpang 2, 3 orang mokcik naik. Tapi kot naik kenderaan berdua je, dengan Jie je saya rasa tak batal air sembahyang. Dengan orang lain, except for an ustaz whom I know d wifey (it was long time ago when I do not have a car) dengan orang lain saya tak mungkin naik

I made an exception on Saturday. 
Bersusah payah saya memanjat lori bomba.

"Boleh ke kita ikut Encik pergi ambil budak2 tu?" saya tanya muka kesian..

"Boleh. Tapi nanti cikgu kena duduk kat belakang tu la. Tak apa?" dia tanya kembali.

Giler! Kot suruh duduk atas bumbung pun mokcik sanggup. Naik keter bomba kott..
You have?๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…

Sebab trak kosong, encik bomba tu kasi duduk depan. Patut mokcik buat muka cool la macam kat kat umah ada 18 keter bomba. 

But I just cant. 
Dah mcm serombong lubang hidung mokcik..

"Ni la first time kita naik keter bomba encik. Boleh x kita ambik gambo?", mokcik tanya minta ijin...

From my experience, if we do not errr flirt, people will not treat u with respect. 

Tempatnya tak jauh dari kem. Dalam 4,5 km je. Jalan kecil dan berbukit. Selekoh tajam. 

"Nak bawak kereta pun gayat macam ni. Terernya Encik bawak trak kat jalan sempit", ikhlas mokcik puji. U shud see d road.

" Saya dah lama tak bawa. Tapi hari ni pemandu yang sepatutnya ada urusan jadi saksi nikah pula. Terpaksa saya ambil alih", dia jawab.

Makkk aihh.. teruss dug dag dug dag hati mokcik. Jalan dah la sangat curam dan sempit.

Luckily we reached d water catchment area. He stopped d truck n wanted to open d gate. 

"Jangan encik biar saya buat", saya melompat turut. At least kot encik bomba buat kesilapan sewaktu memandu dalam black box (?) ada terakam pada hujung hayat mokcik berusaha membantu. Jauh mokcik berimaginasi kata ko..

"Pagar tu berat cikgu. Cikgu larat ke?" dia tanya.

Ini yang saya respek dengan lelaki yang berkerja di dunia lelaki. Mereka sangat menghormati wanita. Buat kerja berat mereka x izinkan. 

Cuma, lelaki yang saya temui dalam pekerjaan ramai yang pilih untuk menjadi biawak hidup lindungan kaabah. In order to have an emotionally-stable working life, I chose to do things myself no matter how hard it is. But still, there r many men whom r very supportive n ever-willing to lend a helping hand. Tak ramai, tapi ada. For that I m so thankful.

So no. Takat tolak pagar was not a big deal. 

"Tapi kita tak berdaya nak turun naik keter bomba sepantas orang bomba encik.", mokcik cakap sebab memang terhegeh2 mokcik turun naik. 

"Tak per cikgu. Inikan baru kali kedua cikgu naik kereta bomba", dia kata. Lawak jugak. Tapi... encik bomba ni dah lama taj memandu kottt, baik saya jangan ketawa lelebih. 

D view was breathtaking.
I did not snap pic. Hynoptised more of.

"Encik, kenapa batang pokok ni cantik macam lukisan?", I know it sounds stupid but you should see d trunk. I might not do justice tp them due of my poverty of vocab. 

Encik bomba shrugged off. 
"Mungkin sebab ini tanah tinggi dan udara kat sini lebih bersih dari di tempat kita", dia jawab. 

Make sense. 
We reached d water catchment. Of course ada rasa cuak. Kaki gunung, tak ada orang. 

Tak sampai 5 minit a man from Lembaga Air Perak came to check d water level. He claimed that, but in my humble opinion he just want to make sure d water supply wont be contaminated by strangers. Great. Now I know d tap water in my house is really clean!

D troop promised to come down by 4p.m. we reached there at 4.15p.m.  By 4.30p.m masih tak nampak bayang. 

"Mungkin ada yang injured", encik bomba meneka sambil buka pelantar kat lori. 
To be honest, I do not know what that 'thing' is called. 

"Kita berat encik. Idak ke runtuh benda ni?" Mokcik tanya, jujur.

"Wehhh ni boleh tampung 1200kg ni.." dia jawab dan terus mokcik duduk bersila.

To kill time he told me abot forest n trails. About life in d forest n all. It was very informative but I had a promise to drive to Kampung Run after Asar. 

I told him if in 10 mins d troop did not come I will walk to d camp.

"Jauh tu cikgu..." he said.
"Boleh" mokcik wayang konfiden tahap langit. 

Luckily at 4.40 they arrived with malim. Waaa.. melompat semua orang going up d truck.

This time around d  crews ada so we occupied d back seats. 

Despite dah lama tak memandu katanya we managed to reach d camp safe n sound!!

Salute!!

Thursday, September 14, 2017

Menjauh

"Satu hari, if any of us were demotivated please remind one another y we want to do it in d first place", saya cakap dengan J. She nodded.

I bet it never crossed her mind what we will b going through.
Saya pun sama. I know it is going to be hard, but NOT THIS HARD.

Long ago I could smell jealousy among her peer.
"All of u have a fair chance. Up to u to take up d challenge r not" saya beritahu mereka awal tahun dulu. "Nanti hujung2 jangan petik kata tcer pilih kasih pulak", saya cakap sambil ketawa. Mereka ketawa dan kata mereka tak sanggup.

One. Only one showed a symptom of 'rotten heart'. It was in March. I told J to b careful n avoid any toxic friend at all cost. Dia angkat kening as if to say, "ye la sangat tcer ni...".

I stated d facts as usual. " Dont waste time with people who will bring you down" saya cakap mudah. No elaboration.
In August, it was an open secret. D gud thing, J is well-prepared. Instead of wasting time indulge in self-pity she brushed it off lightly. Cerita habis sebab tiada sambutan.

Following d 2 people who refused to let d girls helped me out with previous task, saya fikir panjang about people around me. Made a mental note not to dwell in poisonous talk either.

Should I started d damage control plan?
After much thinking, I did not. D girls already solved it. I am sure by now the 2 persons know their plan had backfire.

But I did tell J to be extra careful. The last thing I want is to b brokenhearted by hurtful remarks by geng Lindungan Kaabah.

I heard how they complained non-stop when others did project.
Despite preaching about syurga neraka, they chose to belittle others n 'advise' them what shud n shudnt do.

Not gud.
I keep my distance.

If I have my calculation correct, these 2 persons will go to d boss n started relate all d 'inappropriate  action" n  advised d boss on how to deal with d issue.", they had done it before, saya fikir mereka tidak akan berhenti.

Lately, I noticed orang ke-tiga sudah ditarbiah. It was not d first time. Jadi radar saya berdenting tidak berhenti.
Tak perlu kot saya hentak kaki segala.

Hidup ini pilihan. If these people choose not to work with me, d only option I have is to do it without them.

"Yang ini boleh tak?" , saya tunjukkan dokumen pada Mr A.
He read thoroughly.
"Boleh. Tapi hang nak buat juga ke?" fia tanya.
"Mesti. To fulfill d requirements", saya cakap ikut fakta.

There r person like Mr A. Full of doubt n lots of question. Saya salah dia marah. Saya betul dia ikut. Easy.

Yang penting bila saya usahakan sesuatu, dia hulurkan bantuan.

There r others who loves asking questions. Di belakang mereka menyondol sesama ๐Ÿท. Hahaha ni ayat KRT .
Be nice but keep them in d dark.

Perjalanan berbaki 3 bulan.
Doakan kami sihat dan berjaya mengharungi cabaran. There were times saya rasa sangat patah hati.

Doakan geng Lindungan Kaabah dikurniakan rezeki yang melimpah ruah supaya hati mereka tenang dan tidaklah ada masa nak menganiayai orang pula.

Sekian.

Menuju syurga.

Awal pagi, terdengar berita sekolah tahfiz terbakar. I smirked.
Dah banyak terbakar. Hujung2 mereka claimed, takdirrrr...

Cett...
Right. Dah ko buat bangunan takder CF, lagi nak berselindung dengan nama Allah.

Lebih 20 orang mati, saya baca news pagi. Gila. Siapa yang tak sedih?.

Tahun 1989 (saya gugel) 27 orang pelajar mati terbakar di Sekolah Pondok Padang Lumut , Kedah. Nyawa kott.. It was on d front page. I was still in Form Four. Gila tak sedih knowing girls ur age mati terbakar berjemaah because of d candle.
I mean... kan dah ada elektrik masa tu. Kenapa guna lilin? Kenapa dibiarkan?????

Dont they ( d admin) learn anything?
Yes. Saya susah nak faham. Jangan sebut pasal takdir. Kalau SOP dah ikut, tapi kemalangan terjadi, tu baru takdir.

Before went home, I stayed at d office completing a mundane task. It made into afternoon news. Saya gugel a few facts yang saya dengar kat televisyen. I do not hv d luxury menengok tv dengan tenang bila tengah buat kerja. Sebab tu saya gugel bila free

Hati saya tersentuh bila baca nota ni.

Anak kecil ni kata dia masuk tahfiz supaya boleh tolong mak dan ayah masuk syurga.
Seumur hayat, saya tak pernah buat hal yang besar supaya boleh tolong mak dan ayah saya masuk syurga. Wakaf kecil2 dan yang paling termampu saya buat ialah kerjakan umrah untuk arwah ayah saya. Itu semua saya buat masa umur 27 tahun, lepas mak saya ajar.

Just imagine anak kecil ada cita2 nak hantar mak dan ayah ke syurga.
He perished in d fire too.

Sangat sedih.
Sangat ...

Tonight I watched prime news.
Heart-wrenching news.
When d presenter delivered d news about d notes, she was also faltered. Who didnt.

Saya fikir orang lain pun sama. Kalau tak menangis pun paling kurang bergenang air mata.

Mereka kata yang terkorban itu anak2 syurga. Ya... saya pun fikir begitu. Luhurnya hati mereka.
Semua ibu bapa yang keluar tv pun nampak redha dalam kesedihan. Unlike some people yang gigih nak saman sana sini n make some noise, they r very composed.

Benar. Janji Allah itu benar. Setiap yang hidup pasti akan merasai mati.

Cuma, kemalangan boleh dielakkan.
Bangunan harus selamat.
Mahal sedikit tidak mengapa.

Selamat jalan anak-anak syurga.
U guys just had taught me d true meaning of love till Jannah.

Semoga ini cerita terakhir.

Intan Terpilih.

"Sultan Kedah meninggal?. Betulke berita ni?", saya tanya Velloo yang duduk di sebelah saya malam Isnin yang lalu.  Maklumla ... saya kurang yakin berita di whatsapp group.

"Dah konfem. Sultan Nazrin pun dah bagi statement suruh bendera separuh tiang", dia jawab. Kalau quote sultan selalunya betul.

The thing was, sepanjang hari saya tak stabil. Jadi tidaklah saya tahu hal dunia.

Balik rumah, I searched for white-Sony handphone yang retak seribu. I was looking for d demise daughter's number. Saya kirimkan ucapan takziah dan mendoakan yang baik2 untuk almarhum dan keluarga.

Tak..
I dont think d daughter knows me. It just happen satu hari saya tengok orang ambik turn bergambar dengan baginda n saya pun berlari mintakkan orang ambik juga.

"Nanti send ye"dia kata.
"Tapi... kita takder.."
She gave me d number...
"Tapi... kita..." saya memang bengap, I shud adfress myself as patik but I keep forget.

"S.." dia kenalkan diri sambil tersenyum. Like??
"Of course I know who u r, but I do not know yg ambik gambar tu", mokcik jawab. Eh???

That is how humble d princess was. Her sister came to deliver a speech.

It is a common practice d master of ceremony will stand behind d speaker throughout d speech.

It is very uncommon for any speaker to notice. But she did!.
Dia pusing belakang dan kata "puan, penat puan berdiri. Duduklah". D mc geleng kepala. But she insisted few times.

Forgive me. All this while saya fikir royalties sangat poyo but what I saw just proved that, like us d royalties are also people with heart.

Terus saya googled her background. She went to Cheltenham Ladies. Goshhhhh... Ever since reading Ken n Abel then Should I Tell The President, saya kagum bila dengar Cheltenham Ladies. Entah betul entah tidak spelling tu...

My point, d king with all his wealth can spoil his princess but instead he gave her d best money can buy, education at top school. Princess dalam wayang sangat snobbish dan spoilt, but d two princess I met/saw r very humble.

A sign of good upbringing.

Jadi bila tuanku mangkat, I was thinking about d princess. Who is going to b a successor?
What about d daughters?

I m sure they r well-off. No offence. Kalau duit saya digabungkan dengan TheOtherFriend (dia kaya kottt), agaknya tak sampai 1//250% harta mereka, but still...

"Just imagine kak... Ada sultan baru, jadi Istana Anak Bukit tu mereka kena kosongkan la...Mereka kena kosongkanlah ye kak" saya tanya Kak Sal. Padahal macam saya, istana pun tak pernah tengok.

"Itu pakcik deme... dia jaga lah nanti", Kak Sal jawab, macam Sultan yang baru tu dia kenal sejak kecik.

Saya pun angguk... Jinak.
I hope Kak Sal is right.
It must b sad losing a dear father. Losing a house (palace) where hold all d  fondest memories is unthinkable. May Allah ease their pains.


All-fatihah.



Kita Berbeza 2

D meeting was fruitful. I got d highest score n it means I got d most $$$. Nothing much but it comes with an invite to a precious meet.

Yippee...

I could not do it without others, especially Shril. I gave him some money...

He refused.
Lepas saya beritahu punca dan why he deserved it, barulah dia sudi nak terima.

"Kak... MasyAllah kat, besarnya kuasa Allah. Tadi tengah hari ada orang bayarkan lunch, now dapat duit". Haha saya tersengih.

"Bulan ni saya 'sangkut' kak. Besar nilainya ni. Hebatnya kuasa Allah kak" sampai gitu sekali Shril grateful.

"Tapi ini duit Shril juga. Kalau sorang2 tak mungkin akak larat. Terima kasih".

Terharu saya bila Shril doakan, "Semoga murah rezeki akak. Lenkali nak mintak tolong apa pun akak cakap je.." dia kata .

Saya fikir macam makbul je doa tu nanti.


# terharu

Wednesday, September 13, 2017

Kita Berbeza Uno

Saya memandu laju malam semalam. Sampai di simpang berhadapan balai polis, saya fikir seseorang memerhatikan dengan pandangan tajam. Malam gelap, kenderaan bertali arus, mustahil!!

Saya menoleh ke belakang. Dia masih lagi memandang. Hagak2 la bang... Dia kat simpang, habis keter belakang stuck.

Saya memecut laju. Sampai di pagar saya disambut oleh Pakcik Jaga yang mengatakan ramai orang dah datang...

Parked my car n ran up d stairs. Partly sebab saya lambat, mainly sebab saya takut. Malam kott...

"Kita lambat..." saya cakap kat orang sebelah. Beliau senyum.
A man came n gave d handouts.
"Sorry lambat", saya cakap.
Dia jawab, tapi saya pun dah lupa.. serabuttt...

There were many important info shared. Masa ni pulak saya tertinggal pen. Jadi saya kongsi dgn org sebelah.
Padahal kali terakhir kami berjumpa ialah berbelas tahun lalu. Layannnn...

It was almost done. Padahal saya lewat 30 minit je kot.

Wait...
Saya teringatkan orang di simpang itu. No matter how hard I tried to forget him, wajah beliau tetap menari2 di depan mata.

Saya fikir seploh kali. Kalau saya diam, dia akan bergossip dengan rakan2nya. Entah apa yang dia dan rakannya reka cerita nanti. Serikk..

Kenapa dia tak boleh bertanya sendiri. Kenapa dia selalu pilih nak mengata di belakang.
Kenapa saya perlu risau?

Tapi saya serik.
Jadi saya kirimkan pesanan ringkas.

Ada mesyuarat di xxx pukul 8.30. Dah pergi tidur, jangan fikir lagi.

Tiada balasan.
Harapnya tiada umpatan juga.

Serikkk..

Monday, September 11, 2017

Masa lalu.

Recently semangat 'memasak' saya kembali. I downloaded Cooking Fever n Cooking Joy in my cap-ayam-handphone.
Tetiba saya terkenangkan my ex-boss n our mutual friend. We used to sit together n thinking about our ex-boss. To be honest, we really worried about him then. Berbual sewaktu saya sedang 'memasak'. BBNU  sangat perangai...

Now, I've never met d ex-boss for years n for d mutual friend, I bet kami tidak mungkin lagi duduk bersama sehingga ke hujung hayat kami berdua. Unless ada orang yang takder kerja letakkan kubur kami sebelah menyebelah. Tu mokcik have no say๐Ÿ™„.

I havent see ET since errr... forever. Tetiba. Out of sudden I remembered her. I called up.
Me: Hello ini kita, Izan.
Et: Ada nama maa..
Me: Oo talipon kita pecah, i lost all number, thought u lost mine too.
Et: talipon et pun pecah juga, tapi nombor still yg lama. Haha.

Mine too. I asked her to join a run. Sebab kalau menang dapat Rm800. I think she could.

"Ko gilerr????" dia tanya.  Tapi akhirnya dia setuju...
Saya fikir pompuan bila berkawan memang macam ni. Senyap berjuta tahun pun, bila kawan bagi idea bengong, masing2 gigih turut serta, so that idokla yang bagi idea tu nampak bengong sesangat.

I called Jie up too. Suh dia join d run.
" Not me" Jie kata...
Zaman BBNU saya akan reasoned until he gave in. Nowadays I learn to respect others limitation hahaha..

Ok fine. He juz won an inter-club golfing competition. Kot boleh swing tak boleh lari ke cemana kekdahnya. Instead, we talked about other going-on life.

It dawned to me.
Seumur hidup, bila berpisah konfem terputus hubungan. I m not into d habit nak berthrowback bagai.

Then, there people like Et n Jie.
Yang tak pernah menyakiti, tak pernah ambil kesempatan dan tak pernah berlakon sesuci embun pagi.

I hope I will be like them.



Saturday, September 09, 2017

Cooking Joy

Sangat...
It saddened me, kakak saya yang duduk atas wheelchair tu pun buatkan kitaorang kuih raya.

"Nik ada buatkan ko sambal hitam Adik", umur saya 100 tahun pun she still call me Adik Ijan. Adik dia yang berumur seratus tahun sihat walafiat tu idak pulak buah kuih raya.

Sebab saya ingat raya hari Sabtu. Denkkk...

Jadi hari ni saya buat these 2. Partly nak pulangkan tupperware kakak saya, mainly because hari ni saya free..

Yang ternganga tu sebab saya memang suka pattern cenggitu. Jem yg dibakar rasa liat sikit, suka!


Nampakkan saiz tak sama? Tu memang norizanadnan's signature. Cemana eh orang boleh buat kuih sepesennnn je. Kagum betul....


Ni tips.
1. Kulit tat nenas tu sangat rapuh dan gebu, elok letak dalam paper cup. Kot kuih tu berderai pun dia tak menimpa yang lain sehingga mengurangkan paras rupa rakan sebalang.

2. CornflakesMadu lebih elok guna yang branded. Lebih rangup. Pun begitu it is better to eat fresh. Kot simpan 2,3 hari bijiran jadi sedikit lemau.

3. Simpan dalam balang kecil. Nanti senang nak kasi pada jiran tetangga.

Sekian.

Lasagna 101

Planned to bake lasagna during Raya, but I was bengkok. Since Nik n family r coming home today, gigih mokcik bersilat sejak bangun tidur.

Ni gambo ye.
Kurang berketrampilan kejadiannya..


Ini tips.
1. Sila banyakkan vege. Carrot, celery or any vege of your choice. Nanti boleh korang makan dengan rasa tenang fefeling healthy dishes sangat sebab makan sayur.

2. Ragout or white sauce tu bukanlah susah sangat nak buat (derang kata) tapi kot tetiba fresh milk yang ko konfem ada berkotak2 dalam peti ais tak nampak bayang, worry not. Saya guna carbonara sauce. Bertabahla ye...

3. Bila umur dah masuk 27, I purposely kurangkan garam dalam masakan. Sebab guna process food banyak sangat saya fikir tak payah la taruk garam langsung.
Ermm... tapi lasagna is supposed to be shared, beragak2 la. Takut nanti sudahnya makan sorang je.

4. Do u like cheese? Campakkan sebanyak yang ada. It wud taste nicer๐Ÿง€

5. A friend said dia celur dulu sheet tu.( or whatever u call it). Kat kotak tu dah tulis. Jadi saya tak celur la. Turned out it is just nice.

6. If u happened to have ehemmmm๐Ÿ‘‡.
Boleh buat lebih n keep in freezer. Nanti bila Farhan balik, u can heat it.

Bila nak sampai ni An????
Okla..
Mak Andak hv lunch dulu.

Thursday, September 07, 2017

Me n mom

I promised mommy to fetch her at 6.30a.m. A trip to d hospital, so that I will be d first patient.

I lied. 
At 7.45a.m we met, after I sent d newspapers to Neah. Mommy was quiet n I sped up. 

Reached d hospital an hour later. It was ermmm... deserted. I read card one more time . Eh betull 7/9.

"Duduk dulu", d nurse with sour face ordered. 
"Takper la.. biar saya pergi parking dulu", saya cakap. Biasanya pun begitu. Saya letak dan keluar parking. It took half an hour nak cari parking di pagi hari.

"Kenapa tak parking lagi?" dia tengking. "Takper duduk dulu..." dia kata.

Something juz not right. Saya tak pernah kena marah sebelum ni. Dah kenapa kot?

Another nurse came n she was busy with d phone. D doctor enter the frame, she was busy errrr admiring her fingernail eh???

D nurses looked very busy. I know they r.
Another patient came. 

"Hari ni takder klinik. Doktor ada seminar", mereka beritahu.

Oh goshhh..
Why didnt they tell me earlier???

"It is ok. Re-schedule sajalah puan", saya cakap dengan sehabis sabar. 
"Duduk dulu..." dia cakap. Kali ni kurang menengking.

I did not sit down. My mom was in d car which might blocking others. Duh!

15 minutes later, d nurse handed me a file. I do not see a point nak bising2 pun. I m sure dari pagi entah dah berapa kali mereka kena maki dengan patient.

Jadi saya minta maaf sebab they might call but I totally forgot d new date. Saya minta mereka kasi new date. 

The last thing I want is buang masa dengar orang berthrowback yada yada..

Thanxx, saya cakap bila dia kadi tarikh baru. Terus saya berlari keluar.

True enough.
My 70++ mother was scared because d Guard was knocking d window quite sometimes. 

My fault. 
Kesian mak. Dia memang sangat takut. 

9 a.m. 
I was so tired n confused.
Stressful. 

We had brekkie at Mc D. My mom had  Arabica coffee n I had latte.

We ate quietly.
Oh.. stresss

Wednesday, September 06, 2017

Enterframe.

Yang paling saya takuti ialah kalau saya outshine orang. Jadi saya take it easy n keep reminding myself, this is Ezazul's not mine.

To be honest. He did it well. This is d kids project, of course...

Ezazul n d kids went to d Community School early in the morning. I have class until 9 n as usual I took 30 minutes marking d exercise book before headed for breakfast.

Had another class at 10. Like other class before recess I will spend my recess with d kids throughout d recess. Marking books of course. Itu pun tak siap juga.

At 11, I managed to escape n paid a visit. Most of d xtvt r done except painting, landscapping n making craft

Everyone was in joyous mood. Some boys lied down because d tasks were tiring. Few girls knitting.

I had a brief meeting with Asiah n Ainin. Then we distributed d goodies bags for d participants.

While waiting for the closing ceremony, Asiah n Hajar did rehearsal. The rest r either did painting or handicraft. Some boys distributes handmade keychains n sweets for d special people.

Nothing much. D fact that d organised n made everything from scratch really made us proud.

At 12.30p.m the lunch was served. I went back though because my class starts at 12.30p.m.

"Takde relief ke?" d boss himself ask.
Both Ezazul n I did not answer.

On my part. It is d kids project. We r d advisor, n I had done my part for d past 2 weeks. Besides, I went out a lot. This project is within walking distance, if d kids need me, I m a phone-call away.

Tired?
Sangat.
I went home at 3 after preparing for tomorrow tasks. Orang ajak berdiskusi pun mokcik tak sudi nak buang masa.

At#18 I had lunch. Ikan kembung masak asam, ikan masin n pecal. Bila ada nescafe panas, perrghhhh heaven!!

Lepas sembang with mommy, I went back. It was raining musnah harapan nak jogging. Instead, I stopped at Klinik Gigi.

I had sensitive tooth lately.
Bumped into Jazzy n his mother. Saya tegur mereka dan berbual sedikit.  Lama nak tunggu turn.

"Dah pukul 4 baru balik?" Makcik tu tegur. Saya anggukkan kepala sebab saya .... errrrr....

Sedar2 nama saya dipanggil banyak kali..
Cesss... I fell asleep.

All d activities really make me exhausted. Thats y saya tak sudi nak layan orang yang kerjanya asyik bagi idea itu ini. Saya penat.

I saw d dentist n less than 10 minutes later I was on my home.

What a day!!


Noti(fication)

Saya suka buku Doomsday Conspiracy. Ia membuatkan saya tak percaya lagi kepada kebetulan. Kata orang kampung saya coincidence. Kebetulan ialah satu hint/petunjuk bukannya berlaku secara alami. Itu yang dia kata, semakin meningkat usia, saya semakin yakin .


Bila couple of weeks ago saya terserempak dengan satu situasi, saya recalled a few incidents yang di luar tabiii dalam masa terdekat. Banyak. 

Till now, there are some more. 
Ironically, I received a notification of something today. 
Oh gosh!!

No elaboration. 
Just a harsh reminder to myself, 
Cloth doesnt maketh a man๐Ÿ˜‰

Tuesday, September 05, 2017

Replica

When things did not go ur way, u will feel a bit disoriented n lost. U keep asking urself, WHY???

To make matter worst, u found ur charge r replica of u. See... it is not good.
Intriguing summore...


Today I called someone, whom I met once but I trust him. Need a favour to complete my task. He agreed n promised to fax d document.

" d u mind to write d fee as well, so that I can claim?" see, I did ask. Nicely.

"I m afraid we cant", he replied. "Just go n explain to ur superior. I know him well", he added.

Oh goshh... I hate it so much.

I explained it to my charges n asked them to see d person-in-charge. Bab duit mokcik memang selalu muka takder reJeki..

"Alaaa... bayar je la", one of them said.
"Mahal kottt" saya cakap. It is da#n expensive, in my standard.
" Alaaaa... bayarlah" both r adamant.
"I take it u dont want to go n see the p-i-c la ni..?" mokcik tanya dengan garang.
Both nodded.
"Korang jahat. I will go myself. It is very pricey, nanti kesian ur parents" dats it. Kesian parents...
Budak2 ni fikir duit turun dari langit kot...

I did see d p-i-c.
Gigih mokcik bersmall talk.. haishhh..
They were in deep trouble too. Money matters. Why is it so hard to use public money.
"Last year I used my money", d p-i-c said. Muka sedehhhh...

I did not surprise.
He was too generous. Selayaknya kena pau๐Ÿ˜
D p-i-c before him was also like that.

D red tapes made them suffered!

I did not press more on d issue. Kang sudahnya duit poket mereka pula yg keluar nanti.

If only I listen to d girls...
I shouldnt ask. Buang masa.

I really hope there will be 'help'. RM100 per pax is wayy too much. 
Seeing d p-i-c is also lose hope in getting his own money back, terus mokcik pun patah hati juga. 

Whyyyy???

Why I did not listen to d girlss???
Denkk@!

Monday, September 04, 2017

Korban Pertama.

Sebelum ni ada a few times. Tapi bila buat dengan family, feeling lain sikit. Bila ada 4 org brothers, semua kerja dari cari lembu, sembelihan, melapah dan agihkan semua mereka selesaikan.

Bila ko ada 5 orang kakak, bab memasak, menghidang, kenduri kendara semua settle. Kau duduk tepi sambil errrr... main games saja.

Kerja saya cuma sebelum Hari Raya, bawa mak beli groceries, dari pagi sampai Maghrib. Kalau bukan musim Haji, pergi beli groceries tu memang kerja saya juga .

Celah mana nak dapat feel buat korban?

This year my bros ckp mommy mungkin tal buat korban to give chance to our neighbours pulak . Ye la... AJK korban mmg org yg sama juga...

Few weeks before Zulhijjah, my bros prepared for korban. Aikkk?

"Mak kata nak buat korban juga", mereka cakap. Cuma kali mereka tak buat di halaman rumah. Di kebun dan pakcik lain yang korban seekor lembu juga.
Which is make sense.

"Tapi orang dah masuk nama korban kat tempat kerja", saya cakap.
" Bagus. Lembu mak tu dah cukup bahagiannya", mak saya jawab.

Fine.
Today we had korban at workplace.
To be honest, I m a bit scared of blood. I texted ustaz I will come late.
Very late.
About 50 people were gathered.
In between I went home n had a good chat with my mom, she was not feeling well.

When I came back, d men were slaughtering while d women preparing for lunch, soup n fried meat. Easy peasy...

I helped Kak Sal n Kak Siti potong daging with d girls, whereas Yong n d team were cooking. Bab memasak mokcik memang tak konfiden nak tolong. Whole my life I never did that, whats d point??? Giteww...

I did something I know best
Mop lantai n cuci longkang.
It kinda reminded me my hostel day, asal weekend je mesti kena cuci longkang. Eh??

Before lunch, ustaz distributed the meat. Bad move coz they went straight home, ended up lunch tu sangat banyak berlebih.

He asked me to take kak ha n my portion.
"Tapi mak saya suruh bawak balik tulang..." Naim cakap. I took out my portion n gave him.

That was when saya tiba2 teringatkan makcik2 kantin yang selalu layan saya dengan baik.
"Awak hantar ke rumah Cik Odah, Cik Tie n Mak Sab boleh?" saya tanya Faizal, cucu Cik Odah. Dan2 dia tarik muka. Sudahnya he agreed, after ticer dia pun tarik muka sekali. ☻๐Ÿ‘ฟ

Frankly speaking, I m sure mokcik2 tu pun dah penuh peti ais dengan daging korban, tapi org kata, it is d thought that counts.

After lunch masing2 menapau. I did not sebab pagi tadi my mom dah marah bila I told her I will tapau soup. Ye la, baru Sabtu lepas buat sup , nampak sgt nafsu makan yg lebih...

Instead tapaukan untuk Kak Ani S yang semakin hari semakin kurus sebab sakit. She is so pale n looked haggard lately.
"Syukurlah awak tak jadi (sakit) macam dia Zan", said someone who had known both of us for more than 10 years.

It never crossed my mind before.
More than 10 years ago, saya memang cuti sakit almost once a month. It was so normal kalau saya bengkok dan pergi klinik during working hours dan tak balik2 . Nightmare. I was subject to ridicule by some quarter.
In 2006 I underwent an operation, a major ones n after that heyyyy mokcik sihat sejahtera okehhhh...

Cuma 2,3 tahun kebelakangan ni saya kembali bercuti sakit. Tidak sekerap dulu tapi selalu juga. TheOtherFriend suka ejek, saya fikir ada orang lain pun begitu juga. But then, I couldnt care less.

Saya cuma sakit 2,3 hari sahaja sebulan. Yang lagi 27 hari tu I m free to do my hearts' desire. Jadi mereka cuma mampu ejek saya 2,3 hari saja. Hari2 yg seterusnya selalu saya kerja kuat untuk gantikan masa yang saya tak larat tu. Maybe dats why, ejekan mereka mokcik sambut dengan kata2 "kita pura2 je tak kecil hati".

Saya tak pernah terfikir I m better off than her, or anyone, until today. I had endure d pain since err...forever so I m well-prepared, physically, mentally n emotionally. She had it since 2 years ago, up to now she is still in denial.

Once people know my predicament, they were sorry. "Kesiannnn..." mereka kata. I shrugged it off.

Dulu, in 2007, when Dr Z cakap she was so sorry becoz I had all "three" saya menangis gila2. Saya fikir saya tak nak bangun lagi esok paginya... patah hati betul masa tu.

Tapi ini dah seploh tahun. Elok je saya ke sana ke mari.. so I do not need anyone's sympathy now. Never.

I had more reasons to appreciate life. To lead a wonderful life.
I never compared my life to others, until today hahahahhahs.

Not good norizan.

Ok enough on dat.
What a meaningful Korban this year.

I waited n helped ustaz n his wife cleaned up. A few others stayed back too. I respected them all.

Finally I went home n related everything to mommy. I fell asleep when she was praying. Saffa woke me up.

Mommy n I took saffa to her school. Then, we went to Econsave for groceries.
See, I might not attend mt mom' korban on Saturday sebab saya bengkok teruk but to her saya masih anaknya yang paling diharap nak groceries๐Ÿ˜‡๐Ÿ˜‡


Lepas tu hantar my mom balik. Saya fikir nak terus balik ke #12A but she asked me to fill d survey form which made me calling all my 12 siblings for details.

It took an hour to complete.
Makcik Salma came. Saya bangun dan gorengkan keropok lekor serta teh.
Barulah boleh bid goodbye.

Luckily I saw Ila, my neighbour. 2,3 kali panggil dia tak dengar pun. Jadi saja berlari ke pintu belakang dan panggil lagi. She came out n I gave her a packet of meat.

Dengan jiran tetangga saya tak pernah sentap kot panggil tp x buka pintu, sebab saya pun sama.. hah

Inilah penutup cerita Korban saya kali ini.
For d first time, ibadah korban ini betul2 an eye opener.

It tested my courage n faith. Saya takut darah n ...

It taught me about loyalty n reward. Mokcik kantin selalu layan saya baik. Kenapa perlu saya lupakan mereka?

 It taught me about compassion to those yang diuji dengan penyakit. It taught me about not to be selfish... No elaboration. Tapi saya terbayangkan TheOtherFriend. Jahatnya hati... ok.. maybe I lied.

On top of all, it taught me not to criticize people. Not to belittle others or make fun of them either. Few people treated d boys a bit disrespectful.  Saying bad thing abt d guests is another. Complaining about those who r not helping is a No-no. Not to feel complacent n bongkak dengan ibadah yang dilakukan.
I have to strive to be good to others sebab  gusar ibadah yang saya lakukan langsung tidak berpahala kerana sifat2 mazmumah dalam diri.


Selamat Hari Raya Korban peeps.
Dalam hidup, macam2 yang kita harus korbankan.

Enjoice!!




Thursday, August 31, 2017

Haji itu Arafah

Woke up n feeling lousy. Guessed too much food yesterday was d culprit. But still ...

A week ago I had an interesting discussion with mommy. Mak saya kata elok berpuasa bermula 1 Zulhijjah. Terer kot...

"Tapi kalau tak larat, berpuasalah pada Hari Wukuf", mak saya tambah lagi.

Hari ini larat atau tidak, saya bertekad nak berpuasa jugak. Tak tahu tahun yang mendatang mungkin Allah tak izinkan pula.

Jadi instead of many plans I had, saya cuma larat buat choc chips cookies je. By 12 noon saya dah bengkok.


It was hot n humid.
Luckily, around Zohor d rain started.

Saya tarik selimut dan tidur.

Sebenarnya hari ini bukan setakat berpuasa je, sepatutnya diperbanyakkan zikir, doa dan membaca al-quran.
Digalakkan bersedekah juga.

What a day waste, norizan.


Wednesday, August 30, 2017

Semua Menjadi!!!

I am referring to this blog
Korang boleh google dan tengok.

Rose Azah d blogger was my junior in school. Lejenn main pungkang tin ni hahhahah... We went to d same Uni ( gigih nak cakap) n now she teaches Mechanical Engineering.
Nampak tak saya guna teaches. Hahhahahah

Besides her day job, her thriving business made her very famous too. Bila orang dah kayo ni, mokcik shy shy cat sikit nak himpit. But she answered my pledged for seedlings.

Gigih mokcik memandu to see her. I promised at 9, tapi saya terlewat. "Aiyooo" dia balas. Itu je.
Dari sekolah she is a no-nonsense person. Kalau A dia akan cakap A. Very opionated person.
Gila cuak saya sebab lambat. Saya sampai pukul 9.20pagi,
 My fault.

She handed d seedlings, I thought dat was it.

"Marilah saya belanja akak makan", dia kata. Mokcik menerima dengan redha.

We went to AEON. The shops were barely open, jadi kami duduk di kerusi kayu dan bercerita. As expected cerita pasal zaman dahulu tak masuk dalam list. Fokus tetap zaman kini, hahhahahhaa..

Dia dan rakan setingkatannya baru pulang bercuti ke luar negara bersama. Yang itulah topik perbualan. Percutian!!

Kemudian kami makan di Restoran Black Canyon. Nasi, tomyam, mushroom, mixed vege, ayam halia dan dua gelas kopi harganya RM80++. Tapi sedap. So ok la...

Kemudian kami ke Jaya Jusco. Dah lama saya nak loafers. Kebetulan loafers cap Unta tengah sale. I grabbed one. Murah je kot... then keluar n went to d supermarket.

I bought lasagna set n some cheese. It costs around RM60. Dah berbaloi tu, sebab with d currency tak menentu, benda2 cenggini mmg naik harga.

I had cravings for apple donut. Jadi we went up. Mana nak tau kedai dah tutup plak.. so we went to Watson n I bought 3 botles n 2 packs handwash. Ini utk next project.

On our way out we saw Carlo Rino sale. She bought a pair of black sandal for RM79. I did not buy anything Mahal kottt..

Then we went back to her work place. She gave me a a bottle of tomyam paste, iv mist spray n a rice soap. Very thoughtful.

We bid goodbye, n I drove home.

It was always a pleasure meeting someone you know when u was in school. Seeing her today, really reminded me how far we have been since our schooldays,

Dia bisik, one of her batch is now a millionaire.
Of all d people, saya tak sangka dia ni yg akan get a good fortune.

" but she looked so humble", mokcik gigih bergossip..
"Memang... tapi gila kaya kot" Azah cakap.

Ye lah...
Orang ni ada bermacam2 jenis kan..
Saya fikir, rakan yang paling ikhlas adalah rakan sekolah yang kita kenali sejak kecil. Masa tu kita berkawan dari hati. Bila besar, ko miskin atau kaya, we never care.

Kalau kaya pun, takder pekdah nak show off, because your friend, kisah pun tidak... to them u r still their 13 years old friend yang sama2 bawa baldi sewaktu hari pertama ke asrama dulu.

Hahahhahah


Being bitter is not d answer

One of my fav pastimes is mencelah perbualan orang di soc-med. Then, reading other comments is d top on my list too.


There was a news on Briton soldiers who r invited for Hari Merdeka parade. Most welcome them, including moi. One particular comment made me deep in thinking. He was being bitter about d Mat Salleh colonialised Malaya back then.

He got his points. My mom also hates d Mat Salleh up to d point she forbid my sisters speaking English at home, when they were in school.

I dont lie.
Hahahaha...but she never say a word about my job though.

In d past, d Mat Salleh were always portrayed as bossy n looked down on d locals. Which might be true. The superiority of d race or whatever that means always stuck in d society.

Unfortunately, after Sulu invasion in Lahad Datu, I see soldiers with different eyes now. Only the courageous among us will take d challenge to go to the battlefield, just like the younger Britons back in the 60s.

A friend told me, a photographer refused to be sent to Lahad Datu n he wept. Probably there will be much more weeping incidents in Lahad Datu than we could handle.

War is no laughing matter.

In my humble opinion, there is nothing wrong to appreciate d soldiers who r willing to compromise their safety in order to serve. What they did is exemplary.

Welcome back folks. Hv a pleasant stay.

Tuesday, August 29, 2017

Charity@PDK

It was started when d boss turned down d RM250 for printing cost. To be honest, kitaorang yg hinting kata we need d money for our project.

Nampak tak permainannya?

Ezazul yg punya projek. Saya gigih support sebab he was very helpful in d past. He was supposed to train students organise a programme, to which I was very interested to join.

Initially he wanted to involve few students. On d other hand, I think all students must be given a chance to join n sharpen their soft skills. D students agreed n excited.

Ezazul pun ok je. That us why I like working with him. Very accommodative.


Last Friday we had a meet up with d admin. It went well.

Mereka asked for seedlings, n plants for their edible garden. Or maybe some flower plants. Your wish is my command kekdahnya.

We r looking for some donors, doakan murah rezeki budak2 ni...

Meanwhile, kerja mokcik ialah packing doorgift for d kids,
Bab ke Ikea tu mokcik memang sukaaaaa


Taraaa


Monday, August 28, 2017

Ganti Merdeka

Sejak mereka kecil, Hari Merdeka bermakna naik komuter ke Dataran Merdeka dengan Mak Andak. Kat televisyen pun ada Siaran langsung perarakan Hari Kebangsaan. Cuma bila berdiri di celah-celah lautan manusia, melambai Datuk Seri Najib di depan mata, perasaannya lain macam sikit.

Tahun ini 31 Ogos jatuh pada Hari Wukuf. Antara hari yang berpuasa sangat besar pahalanya dan sangat mustajab berdoa. Saya tulis, fefeling setajah sangat.

Jadi Mak Andak dah suruh Zudin plan MRT trip sejak 2 minggu lepas. Hari ini gigih Mak Andak derang menunggu di KL Sentral.

Yang ikut cuma Zudin, Nisa, Alia, Adib n Izlan. Nak selamat awal2 lagi Mak Andak agihkan duit tambang n duit makan. Secara automatik, mereka kemainnn berhemah bila berbelanja.


First, we boarded feeder bus to Pusat Bandar Damansara. RM1 fee for each of us. From PBU we took MRT to Mutiara Damansara. 

Izlan kata dia tak pernah naik bas, kecuali bas rombongan sekolah. Eh?

Izlan n Adib really had a great time in d coach. They sat in front n enjoyed d splendid view. 

Once arrived.
Oh goshhhhhh.... d sight of greens fascinated us. Terus Izlan bergusti dengan abangnya... haishhhh...


Then we strolled around d fancy restaurants. A man called me out. We stopped n he offered Kidzania entrance on discounted price. Mokcik was excited but d lukewarm response from them was all I get. Hurmmmm...

They cited long queue for d games/activity is a major turn off. Since mokcik n waiting in queue is not on speaking term, I feel them.

We had lunch though. 
As predicted, when d money comes from their pocket, every one opts for frugal lunch. Izlan, Alia, Nisa n Adib chose meatball.

"Keluarkan duit sendiri seploh hengget sorang", gigih mokcik jadi ceti. They paid n Zudin yamg pergi beli. 

"Cikgu, Cikgu", saya dengar tapi it took me quite sometime to register that I am that cikgu. 

"Cikgu bawa anak murid ye?" orang belakang tegur. 
" tak. Mereka anak buah saya", mokcik muka serius. Terkejut. Agaknya sebab saya paksa mereka keluar RM10 untuk lunch tu kot... eh?

She offered chicken wings though. We took it gratefully. To be honest, I used to get that when I took my nieces n nephews out. Anak ramai, mokcik muka askar, semua orang kesian kot... 

Yes... sometimes I did that to others yg dtg ramai2 too. Malaysian...

We bought  two black candle lamp n apple scented candle for Yus, 9 sets of Haren washcloth, two boxes of Istad for my next charity project, Zudin took two shoe bag, Nisa n Alia bought roller n a pillow with cat motifs. D bill amounted to RM198.++. 
Apa yang mahal sangat?
There are few things which I dont remember taking, d MAGIC when you shop with kids. Hurmmm...

We had tea. I mean, I had coffee n they had ice cream with piping hot currypuff. Divine. Zudin  still bought Mango Calpis, like????

" Mak Andak, Adib dapat E subject Mak Andak tu masa trial", Adib cakap .
One thing I like about free n easy trip, they tend to be more open. 
" Kau gilerrrrrrrr... kau ingat kau nak buat sejarah macam Sukan SEA KL???Kot Adib fail, tu dah sejarah keluarga namanya." bila marah sambil makan, feel dia lain sket..

"Lepas Adib, Izlan pun buat sejarah juga. Dia pun selalu fail Mak Andak", Zudin mencelah. 

Haaaaa.... kitaorang diskas, sebelum ketawa beria2 sebab air terpercik. Panas pulak tu. 

We had Zohor prayer before that at d Curve. Comfy n roomy surau. Jangan tak tau. Bila balik itu soalan pertama mak derang, tadi solat kat mana?????? Ko solat ke tidak???? Betulke ko solat????

Yee... mak derang memang Taliban sangat bab solat ni...

There was FOS warehouse sale at d ground floor. Boys bought wallet n d girls bought socks. 

We took d train, bus n went back to KL Sentral. 
Initially we wanted to watch movie. 
Syukurlah harga tiket RM16.50.

"Kot kita berenam dah berapa?" Mokcik mereka yang sipi2 Taliban terus bisik. 

Jadi we had rest at KFC, sambil makan kongsi je pun. After that we went to Harvey Norman. Lama tersangkut di situ. 

By 6.45p.m. baru habis.

I really want to have apple donut, jadi kita duduk dulu dan makan bersama. 

At 7.25 we split. They wanted to perform Magrib before heading home, whereas d train to Tg Malim was at 7.35p.m.


At 9.47p.m. Izzudin texted, dah sampai rumah. 
Tren ke Tg Malim sangatlah mencabar minda. Stopped few times. At one time berulang balik dari Kuang ke Rawang. Dengan salah announce sommemore.

Make short pukul 10 mlm sampai kat tg malim.
3 jam setengah ye dari KL Sentral. Stresss betul.

Need half n hour to reach #12A.

Ngeeee....
While going out with them is really exciting, d trip home is SCARYYYYYYY

Tapi gambar ini summed up their short MRT Trip feelings.


Thursday, August 24, 2017

Joy what?

Bila tengok retis kawin cerai macam tu je, rasa macam...
Retisss kot.. Wat d u expect.

When I read Hafiz Hamidon making a headline, I was like...

So?


Until 2 nights ago. I saw it in the prime news. There was a video clip of their wedding. The bridegroom mother was in d back, smiling.

I used to know d mother when she came to school to sign report card years ago. A sofลฅ spoken Lady with ready smile.

Masa nak upload post yang mengundang kecaman tu, tak terfikir ke pasal mak/mak mertua.

Sampainya hati.
Sekian.


Tuesday, August 22, 2017

Horizon on the Run part 4

Bila sweeper semua balik, berakhirnya tugas. I was so stArving.
Was told breakfast is provided.

Tapi ada lori milo n van cheerio tu. So okla.
Saya mmg nak balik, tapi a Kenyan manned d counter plak dah. Kesian... Dia dahla lari 10km.

Jadi saya gantikan, whereas other crews tolong uruskan hadiah. Yg ni mokcik konpius... Katanya tolong bagi ayo, medal n certs je.. Ermmm..

Tapi semua org buat, saya fikir macam saya, mereka pun simpati pd organiser.

Ada glitches juga. Hmm..
Tapi henfon retak seribu tu was a harsh reminder for me not to intervene.

Keep telling myself,  I did it for Him,  kang kot x ikhlas tak der pahala. Rugi..

After d photo session, I cant wait no more.
Mokcik ngantuk gilerrr, nak drive jauh pulak tu.

Jadi,  saya serahkan all d reg fee for d next event n d form, in front of Amanda.

Again,  typical Mat SALLEH,  mesti bersembur2 dia kata grateful segala kan...
Tapi yang tak boleh blah dia nak kasi mokcik duit plak

"No. Not me. Please", mokcik cakap dengan muka ikhlas sangat..

"No?" dia tanya, mokcik geleng kepala with dengan muka aidonbilifyuu. Dia tambah lagi dgn ayat grateful, wonderful,  full full tu..

" Do u mind if I take extra medals?" mokcik tanya. Dia kata boleh.
Mokcik nak kasi kawan2, kasi semangat...

To be honest.
I dont think d organiser dapat balik modal pun. We all know how stressful he is. Tapi sikap beliau yang masih gigih dan generous tu sangat kagum. He is so cool, padahal kot we were in.his shoes mau kita nangis berjemaah kot.

His first running event was 18/12/2016. I registered.  Havoc juga. Medal tak.dapat sebab supplier x siapkan on time.

Second event ditunda banyak kali. Saya serik tapi Len nak sangat, jadi saya registered. Bila dah ditunda byk kali ada yg minta refund. Len tak pergi run tu. So x tua apa citer.

ThIs time around, crew Xder. Luckily ada yg sanggup. We formed a team in less than 24 hours. Kot kitaorg x tolong, siapakah?


Monday, August 21, 2017

Horizon on the Run part 3

Flag off went smoothly. D mc was superb. The participants sangat kurang memberangsangkan.

Too many categories summore...

I must say, one of d Lady took d Red tshirt for d crews. Told them I.need one pronto sebab saya tak konfiden pakai tshirt cotton.
So they allowed me.

Once it started d crew prepared for finishing plak. We were short of staff. Luckily people from.check point came back n lend a hand.

Then d silly incident occurred. A makcik pung pang sebab her kid tak menang despite she came second. Like????
D crew tried to reason but she was adamant. If I were in.their shoes I might take dif measure, but hey... ThIs is not even my place.

I stood next to a Lady yg saya tak tau nama until d man yg juga tak tau nama came n helped us.

Mokcik baru nak bukak thread mengata Kiasu tu sekali henfon terpelanting dan retak seribu.

So?
Mokcik tak jadi nak mengata dan terus fokus to give away medals n certs.

Horizon on the Run part 2

Actually it was 4.45a.m.
Mokcik sosek.

It was too quiet for a run.
Then I saw a tent. I went there but no one entertain me. Adeiii...

Tak lama few more people came. I dont even know anyone. We belong to d same running group. Mereka selalu pergi.LSD, mokcik idokk...

Mereka pakai baju sama, whereas sebab Xder mokcik Puลฅ on a White cotton.tshirt.
Cotton????
Kampung.com sgt rupanya...

Pukul 5 lebih ada briefing,  but still I do not know what should I do. Luckily ada org tanya about d registration. D, boss is an Englishman. Those who used to deal with Mat SALLEH will know how polite they are.
Padahal...

"No Pat, please don't bend it", tetiba mokcik jadi kiasu giler.
Namanya Patrick,  gigih mokcik panggil nama pendek padahal dat was d first time we work together.

Typical mat SALLEH, bila kita argue, they will say, " Ok.. Up to you".
Mokcik pulak typical Belanda (dapat tanah).

Ok juga, so I finally got a job to do. I manned d counter n entertain d queries about d next Running event.

At 6 a.m saya tanya kat crew lain whre d musalah is. Mereka pun x tau. Told them It's okay. The truth is, sebab selalunya Run start awal, saya memang selalunya bawa sebotol air mineral, telekung dan kanvas saiz sejadah untuk solat.
Sesiapa yg terbaca entri ni, harap bermanfaat utk korang. Jgn hentak meja kalau surau crowded. Solat tu tanggungjawab kita. Jgn nak macam2 ye...

Cuma hari tu saya sampai di rumah pun dah lewat malam, air mineral pun takder stok. Aiseyy..

Jadi saya menapak menuju ke tandas n d caretaker said, ada surau.  Spacious sebab ada sorang je yang sedang solat.

After solat, I went back to d counter.  Someone told me, they r short of staff at water station. Saya ok je nak pergi, but at dat time,  a few people including d boss n asked about d registration.

D blast from.Zumba really made it hard for us to talk. (I missed d Zumba too๐Ÿ˜ญ)

It lead to another discussion jadi sudahnya I was stuck there until d race began.

Horizon on the Run

Ini delayed post.

Sehari dua fikiran mokcik tak stabil sebab tengah marking. Atau yang lebih tepat emosi mokcik yang terganggu.
Fitri only answered 1/2 question. So dif another girl. Afiq did well but not convincing enough.
Hanis got 14/15 marks for Sect A but was quite careless in writing.

Jadi begitulah.
Mokcik seteresss..

Jadi bila IncikIs tanya siapa nak jadi crew mokcik tengok dah full... Iskkk. Gigih mokcik mengomen, alaaa baru nak kasi nama. Padahal...

IncikI pm asking for details because he requested extra crews from d organiser. I was juz finished 15km run at dat time. I meant to say no, but erkkk... He knows my name. D name which d Kids used to call me.

Me: kita ni pernah jumpa ke sebenarnya?
Him: tak pernah. Esoklah masa run kita jumpa
Me: Ooo ingatkan student mokcik ke...
Him: taklah pakcik dah tua..

Ok he is too old to b my student. Dat day I asked a friend if he knows him, he said no. I concluded this man is not among my athletics buddies either ( not dat I have many too).

But he knows what I am doing for a living, I guess he must be befriended with
A) d Kids
B) the err...

Gila..

Lepas saya gigih mengajar d Kids supaya jgn berbohong, takkan saya pulak mungkir janji

When he said 4.30a.m.
Gelap gelita mokcik sampai..

Wednesday, August 16, 2017

Isa in orange

Hehehe.
I hope this time MACC do not pull some wayang to calm down d felda people.
Wrong is wrong, no matter who did it.

I remembered seeing someone fb post about visiting London for signing ceremony years ago.
The same person upload a status about attending a FELDA event with a certain VVIP today.

And Isa is all alone.
In orange.

#sigh


Tuesday, August 15, 2017

How d u deal with deathbed?

I dunno.

Rienna's sister-in-law was diagnosed with cancer during Ramadhan. Her only wish was for everyone to adorn in blue baju raya. Unfortunately, it wasnRienna's turn to spend their Hari Raya at our hometown.

A month later she was told her cancer is Stage 4.
Sad eh...
All this while, she looked after her paralysed aunt, now she could not even look after herself.

Cancer is a nightmare.

I happen to go for a short trip with a cancer-survivor friend in May. We went for almost a week-trip. She is fun to be with n very grateful for d loaned-life, as she put it.

In July she told me she found a lump. I thought ...
"She cant do anything now" , our mutual friend said when I asked her whereabout.
I contacted her, she rarely replied. I never ask, I m scared for d uncertainties.

Neah's husband met a horrible accident 19 days ago. It horrible. She wrote d journal in facebook, save me d trouble of asking. Whenever we met, we just hugged.


Just now I learnt her husband passed away. At 7.20p.m to be exact. Terrible fate, I m sure Allah knows best.

Knowing Neah, I guessed she is strong enough to accept  it.
My not a cancer-survivor friend anymore is a strong woman too.
I do not know Rienna's sister-in-law well, but I believe only the tough n strongest  will be tested by Him.

May Allah blessed them.


Alfatihah.

Awwwww shweettts


This is d kids' project.

Me so lovin' it


Monday, August 14, 2017

Wunnerful!!!

Ye lah...
Selepas hujan, rainbow delighted d sky gitcheww.

It began early dis year when Neah asked if I could train d Nilam. I simply said yes because I just want to show my support. Jauh di sudut hati, mokcik pun rasa sangsi dengan kemalasan diri sendiri.

When d date is finalised, Neah had a big test which made me determined not to give her headache more than she could handle.

Di celah2 helping Effa for State Public Speaking Competition, d Marching team preparation n handling Reading Clinic, we (as in Ikah n Ainin) had brainstorming session. These girls worked harder i guess. D training was done whenever we could find time.

Since I don't have much time to drill them, I offered to take them to d venue. Only because it is exam week. I can leave d class without feeling guilty.

 Mixed-up maybe. Somebody already told all n sundry dia yang akan in-charge. I really do not mind. Pening mokcik.

To make d story short, dis morning we went together.
Crowded room n given circumstances, I do not think drilling is  a good thing. What am I going to do from 8 to 4.30?????

I asked to help d judges mark d writing test. Mereka tak kasi. Confidential I guess.

Kak Mizan n I sat together n did NOTHING. Even browsing LAZADA n Shoppee could not cure our boredom. By the way, d room was warm too. I got headache, padahal kat umah sendiri bukan ada ekondisyen pun... sejenis mengada2 haha..

I saw someone's miscalled.
I had a bad feelings. Called back n asked whatizit. He replied, "saja..."


Suddenly my head spinning. My heart skip a beat.  In d past when he did that, meaning he n his team is plotting n they will do something very horrible. Many times n until now it still given me nightmares.


I asked Kak Mizan to change place n sit somewhere colder. We talked shop for a while before going up n help serve d lunch. We had lunch with Kak Mizan's friend who later was introduced as Kak Shita's husband.

"Kita rindu Kak Shita" I told him.
Like Kak Mizan, I met Kak Shita once a year. We worked hard but we laugh a lot too. She opted for early retirement to focus on her thriving business.

"Kak Shita kata hidupnya aman sekarang", d husband said n I was like, " huntonglah...".

He called Kak Shita n let me talk to her.
Sobbbsss... she sounds so happy n I envied her a lot:(
Mungkin satu hari, kalau lelaki itu dan team beliau terus-terusan membuli emosi saya sambil acah2 fefeling victims, saya tidak akan ragu2 mengikut jejak langkah Kak Shita.

Cuma bezanya, Kak Shita kayo, mokcik kayap.

Luckily, with Kak Mizan around, I wont have time to wallow in self pity.
The thing is, Fyd texted beritahu she left chicken meatball on my table. Once she knows I m not around, dia kata dia ambil semula n janji will bake another...

Not fair...
I really love chicken meatball kot...

Kak Mizan yg tolong balaskan text, jadi bila fyd kata dia dah kasi kawan2 lain makan.... kekecewaan itu kami kongsi bersama.

We went straight to Econsave. A packet of chicken meatball, elbows , cream soup, pasta sauce n 2 cloves of garlic later, we r ready for our cooking mission.

Kak Mizan yang masak, saya cuma potong cheese je.

Then we baked n isi dalam containers for her students n mine. Walaupun tak sedap, tapi konfiden nak bagi d kids rasa. Eh??

We fetched d kids, n bid gudbye. Great!!!

Saya tak tau bila lagi akan jumpa Kak Mizan.
Saya pun tak tau bila lagi saya akan jumpa Kak Shita.
I m not into a habit nak berunion bagai.

One thing for sure, whenever I see them, they really made my day. Walau bertahun tak jumpa.
I did not have to worry about anything because I know they have no ulterior motives.
We always have fun in whatever we do, walau susah separuh mati pun.

I hope, saya akan jadi rakan yang baik macam Kak Mizan n Kak Shita even to those yang acah2 besties tapi dalam masa yang sama teamed up kenakan saya, lepas tu g ngadu dengan boss, lepas tu texted saya dan kata dia tak suka orang buat saya macam tu, lepas tu teamed up semula dan kenakan lagi dengan orang tu juga...
Dah masuk umur 27 tahun ni, tak redho sangat nak ber BBNU

At least this time around, bila orang main wayang, instead of grabbing popcorn, I can switch to chicken meatball resepi Kak Mizan.

Wunnerful!!!



Sunday, August 13, 2017

Kenangan lebih indah daripada peristiwa:)

After years of lapse, dis yr d committee is formed n d activity is organised. Gigih mokcik took part to show my support since, Mr Shahrul had support all my programmes wholeheartedly. Giler kau tak balas budi orang...

Initially, to cut cost, mokcik suruh d neighbouring school took part. Dah derang tak sudi, mokcik pejam mata n paksa d Girls joined. I did not blame them though. In fact I did not force anyone. Free will.

The Girls pun x sudi juga in d beginning, cuma lepas camping trip terus mereka berubah 360Derjah.  At least berjaya juga camping tu shaped them to be helpful.

I learnt from experience. Certain people bila kita ajak buat kerja, dia bingit nak mampsss petik sana sini, cari gaduh dengan orang tu n orang ni, bingit lagi kenapa orang tu tak tolong, orang ni tak bantu.  Avoid them like plaque.

Mokcik dah bijak sket, so awal2 mokcik tanya jumpa Chiefs. Ketua Derjah to Ketua Derjah talk kata ko, sambil minum ayo nescafe panas.   Hahaha... Yuni n Lida (both r Chiefs)  agreed to help out.

In d evening when d Girls mengadu mereka kena marah sebab join, mokcik tersenyum sinis jah. I don hv time for ular/snakes.  Instead I asked d Girls to settle it. As I always remind myself, it is not my level to stoop so low katanya...

Funny, 2 people came n shared their expertise.  I smiled gratefully but it was just that. The least I want to do is melayan drama. They had given me headaches in d past, their nasty comments will forever etched in my mind.
Daya ingatan mokcik masih bagus.
Thanks, but no thanks.

Someone suggested I asked someone for help. I did not. In d past I always told her about things, because she is d Chief back then. Every time, she will tell me to tell others too, not just her, implying my leadership is that bad until I couldnt deliver to others, except her. Like?

I IS KENFIUSED.

I thought it is what organisation is all about. Chiefs talked to Chiefs who later will instruct ur subordinates. Or else,  no need to form committee whatsoever.
Kita suruh saja siapa yang lalu depan mata buat kerja gitu?

Not me.
Mokcik x minat nak masuk campur, despite I like her so much. I found d attitude is annoying. Omputeh kata too many cook spoil d broth.
No thanks.

I contacted a Facebook friend for his expertise. He came.
When I stumbled n demotivated, I went to Ikea Preview Sale. Hahaha...

I called my trusted friends for support. They came to my rescue, for dat I m so thankful.

I laughed a lot with everyone,  deep down I just know, if I fall they will laugh-out-loud too. Hahaha...

I laughed again when someone said " awat teruk sangat" because I forgot to take d markers. If he was A FRIEND, he will text me n remind me because he knows how forgetful I m. D fact he chose to team up n bashed me behind my back is an acid test for his true colours.
What else to do?
Ketawa sajalah.

I do know someone is so bitter n keep mengadu sana sini about my decision.
I do know too those yang dia pergi mengadu gigih taking sides, while been nothing but sweet to me. Fake!!

Suddenly, tak pernah2,  skip assembly nak pujuk 'skandal' yang sedang bersedih. (sumpah tak ngaku tu)  hahahaha...

Do I look like I care?

Nope.
I dont.

Hidup ni singkat sangat kot, nak bermuka2 dan main wayang segala.
Nak acah2 alim dan quote ayat Quran to justify our actions.

It wasnt easy. I puลฅ a brave face in front of everyone. Balik rumah mokcik menangis di bucu katil.

I never wished it to anyone. It hurts.
Damn hurts.
The worst kind of hurt, I tell u.

I had a gud time working with d Girls n d frens who love giving them chance n exposure. My mom accompanied too.
Knowing these people still with me, through thick n thin is enuff.
But still, there were times I was so scared n confused, I wept to sleep.

The Girls didnt win though.
Nayy... It is least of my concern. They had work hard, dats matter...

On our way back, d girls kata mereka nak makan KFC.
Ermmm.. Pakcik driver said he dont mind to stop for a while.

I noticed four Girls did not go down.
I asked them why. Two r well-off. Sengaja tak nak makan oily food maybe.

One 'mouthed' she only brings RM5.
The other just shrugged off, meaning she did not bring any.

I slipped a ten-ringgit bill to one. She refused.

I m sure,  all teachers will do the way I did. Takkanlah kira nak biarkan..

"Tapi Nina dah tolong Teacher... Teacher sangat terharu tau tak...", which is true. Kalau si Nina ni pun ikut perangai macam  di perenggan 5,6, 13, 14 dan 15, Perghhhhhhhhhhhh konfem mokcik kemurungan eternally.

But nope.
I did not tell her about people in para 5,6,13 14 n 15. For them Teacher mereka is an Angel, all smiles and always see d bright side of everything which has nothing to do.with homework. The Teacher is a lioness where incomplete homework is concerned giteww.

Saya beli 4 sets for Yuni, Fiqah, pakcik driver n d girl yang tak bawak duit tu.

They thanked me profusely.

One of them asked me, how much I spent for d Girls. Tak banyak pun, saya cakap. Which is true. Tak habis pun sebulan gaji.

Her: Duit claim cuma dpt RM360 tapi sewa bas RM400, lagi RM40 dapat dari mana?
Me; Kan cukup tu?
Her: Ye la... Duit beli goodies ni ambik dari mana?
Me: Kan awak dah bagi duit tu semalam..
Her; Ye la tapi mana cukup...
Me: Cukup tu..
Her: Duit upah jurulatih, sewa topi,  duit minyak lagi.

Saya pun...  Entah...
Diam. Makan


Dia selitkan duit dalam poket. Saya tepis, dia elak.

"Saya nak pahala jugak,  jangan tolak", dia kata. Saya diam dan terus makan KFC, padahal tak lapar pun.

To be honest, saya sampai sudah tak boleh hadam apsal orang suka mengata2 dan caci maki di belakang. If fame is what d trainers like us got, sorry we could never win. At least my team do not stand a chance.

If it is for name, I would rather do like them, dah sah2 will be liked sebab tak menyusahkan orang ajak buat itu ini.

If it is for money, think again...

Yang derang bingit sangat tu dah kenapa kot? Satu sen pun mereka tak menyumbang,  mohtip sangat. Takat tetiba nak mengadu sana sini, yang dengar pun gigih taking sides n jadi cnn. Gi jumpa boss ngadu lagi, boss pun  terima aduan dengan hati terbuka n it reflected in yearly appraisal

Fuhhh... Tinggi betul konfidensi memasing.

I never retaliate in d past, I will definitely not going to start now. They can do whatever they want. Mokcik tak sudi nak campur.

Once home I took out out d bill she slipped.
Goshhhhhh..

I cried.
At least now I know I m not alone.









Tuesday, August 08, 2017

Ular 3.

One day Yuni n I had brekkie with Lida. We discussed our current project. An uphill battle that is.

We had a gud laugh though, but Lida promised her team's support.

An announcement were made.

The first meeting was disaster. Turned out that Ular 3 had told off d Girls not to join our project.

We had another good laugh.
Childish...

"uruskan...", I instructed d girl. Not my level to stoop that low hahahaga...


Ular 2

Satu hari Yarn datang dan berbincang tentang program photoshoot.  We were so excited for d prospect.

"Yarn, aku nak kamera tau", Ular  cakap on his way out.

Like?
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

He had been listening to us all this while, d fact he chose to ask for d camera once he heard our discussion is intriguing.

Hehehe

Saturday, August 05, 2017

We dont talk anymore: for real?

I did what I did because in my humble opinion it was d right thing to do.
I never say sorry, because kalau pusing seploh kali pun saya akan tetap ambil tindakan yang sama.

Minta-maaf-walaupun-kita-tak-bersalah juz dont apply to me in dis case. Why shud I when d kids' future is jeopardized?
Sorry. I dont get chuuu pipel. Heh?

We dont talk anymore: merajuk ke?

"Haishhhh. Of course not..." saya jawab dengan senyum juga.

It will take a lifetime nak buat norizan adnan merajuk. Kosser tau...

It started off bila beliau selalu menyalahkan orang yang silap. At least saya fikir dia silap orang. Selepas 2,3 tahun dia salahkan saya pula.

"It wud save a lot of trouble if u told me earlier", sudahnya .. Me???? " u shudnt bottle up things, go n tell ur superiors", dia tambah.

"I did. Look what they hv done to me", as much as I tried to portray betapa x kisahnya saya dengan hal2 lagha but mata saya tetap berkaca. Mokcik is so hurt. Seumur hidup saya masih takkan sembuh.

Cerita habis di situ. Tak mungkin bersambung.

"Dont u want to 'release' urself?" dia tanya, bila satu hari lelaki itu5 terang-terangan menarik muka bila saya dipuji dikhalayak. Saya terus ketawa.
Tiada jawapan.

I never run.
Whatever they did, saya duduk di situ dan menadah saja. I did not retaliate. Saya lagi takut Allah tarik nyawa saya sewaktu sedang aniaya orang. Hidup singkat sangat kot.

If he did gud. Saya x kisah. Buat yg buruk pun saya tak campur, as long as it has nothing to do with me or d kids.
He did. Three times last year.
I did whatever I could. Not much. But I did. 2 failed hahaha... but 1 succeed. Yg succeed tu costs me much. Kena pulau jugak lagi.. hahahaha..

This year. He did again.
People talked. Csi-ed. It is true.
I kept quiet.
Kosserrr...

One day, beliau asked.
A real question. It took me whole night thinking n I made up my mine to be honest. For d kids sake.

I did not write name, just say people r complaining n why dont beliau siasat because it might jeopardize d kids' future.
Thats it.
Kosserrr...

Beliau was pissy, saying itu bukan kerja beliau. Instead personal attack on my credibility. Mokcik baca sambil geleng kepala.

I thought we had pass dat stage...
After all those years I thought beliau tahu saya tak kosser nak degraded anyone. I always talk on fact. This personal attack is so low class. Hahahaha..

Tentu sekali saya tak membalas.
Kosser...

Saya tak tau apa yg membuatkan beliau berubah hati. Aduan saya diambil peduli dan seseorang yang lebih powerful datang menyiasat.

Saya dipanggil  selepas itu.

Dia: Who? U didnt tell me names.
Me: F.
Dia: See. We investigated d wrong chap!
Me: OH NOOO!!
Dia: Called u many times. Merajukke??

Shahaha..
Dah kenapa kot...

Ngehhh...
Later, to clear d air I went to d wrong chap dan minta maaf kerana tidak sengaja menyusahkan dia. We hugged n kisses. She took it positively though.

I also met d pengadu. Beritahu aduan dia dah saya sampaikan dan mudah2an ada kesudahan yamg baik.
We hugged n  kisses too.
Cerita tamat.

Tak akan bersambung.



We dont talk anymore: Bolehkan teacher?

"Why not? I do have people I do not feel comfortable to work with. Perfectly-normal", mokcik menjawab sambil menambah " I m sure u have good reason for that".

" Yes teacher", dia jawab sambil tersenyum manis.

"Care to share?" Mokcik tanya dabel-creamy-honey-laced smile.

"Nope", she answered. Ah.. that smile. She shud be on Foreign Affair Ministry.. huh?

In case u r wondering, pe hal tetiba keluar skrip, well it was months ago. We planned a charity trip. While arranged group, a girl requested not to be in d same group with someone.

Of course saya pandang mata dia dalam2. Orang kata mata cerminan hati. Either masalahnya tdk sebesar mana atau mungkin ... tapi saya tak fikir dia bencikan that particular someone. I dont think she is capable of hating anyone.

'Bolehkan teacher?" dia tanya lagi. Mokcik jawab seperti di pembukaan entry.

With few kids, berjela2 mokcik bertazkirah. Tapi this particular kid, tudungnya 5,6,7 inci lebih panjang dari mokcik kott.. Adalah lebih afdhal mokcik menghormati permintaanya sementelah dia pun bercakap dengan penuh berhemah.

This is a scheduled posting. Sengaja.
Because it past 2a.m n I could not sleep.
May be because of this...


I m tired of people telling others to be nice to people, memaafkan, suci hati n all.
Kalau terer sangat y not go to d other sides n nesihatkan orang tu sekali jangan aniayai orang n be nice to others too. Ni tak tau hujung pangkal tetiba taking sides. Dah kenapa ko???
Tu namanya add salt to d wound kekdahnya.

Yes, I did know why that girl do that.
Mestilah mokcik CSI.
Haha

In adult world, masalah tu kecik je...
It might be BIG for her, n d ones yg sampaikan cerita.

I m sure, in 2.3 years they will forget it
Hahaha..

Kids...