Friday, November 17, 2017

I don't deserve these clown.

#nangess

#1
Registered bulan 6. Saya tanya boleh tumpang tak? Dia angguk. Saya offer registerkan anak buah dia. Dia bagi 7 nama. Ok 7+dia, dah penuh satu kereta. Saya nak duduk celah mana?
Point taken.

2 minggu sebelum event saya tanya lagi, budak2 nak pergi dan stay di mana. Dia tak jawab. Acah-acah bizi. 6 Hari sebelum hari kejadian saya tanya the kids, may I let go the confirmation slip in case they did not join in.

2 days before the event he sent a girl, "He ASKED YOU to take me and N". Saya geleng kepala.
Tinggi betul darjatnya sampai kena hantar wakil hahahhaha...

Agak-agaklah bang..
Event started at 6.50a.m. Mustahil nak bertolak dari rumah. Perjalanan 3 jam kot. Bawa d kids yang berlainan jantina, kena sewa 2 bilik. Celah mana duit nak dikorek?????
besides, this is such a big event.  Sangat mustahil to get a decent room at the eleventh hour. 
Main petik-petik. puihhh
Tinggi betul budi bahasa kau dekkk...

His reason was because he had a game on Saturday. 
Heheheh mokcik senyum sinis jah...
Macamlah games tu baru 2 hari orang rancang. Kenapa tak boleh dibawa berbincang?
Kalau tak ak berbincang, dah kenapa nak petik-petik nama orang pulak?

Sebab kau maksum? Buat apapun pahala melimpah ruah? Gitu?
hahahahhha

 Sudah-sudahlah tu main wayang.
Mokcik tunggu juga kalau dia kata sorry ke hapa ke.
Harammmmm kata orang Perak.
ahhahahahah...

Lupa... orang maksum tak perlu minta maaf.
Hahahhaha.



#2
Just finished my brekkie when someone told me about a recent awful incidents. Dejavu more of.
In 2014, the same person tampered mark. Kali ini pun sama.

It costs me years of humiliation because I was d Ketua Derjah, of course I reported the breach of conduct back then. It was very awful, and I was all alone. 
To be honest, I really do not mind, I had done my job well.  Yang lain I couldn't care less!

Early this year, the Kaki Kencing n that particular someone had a conflict of interest. Sesi ungkit mengungkit pun keluar.
"Bila you kena marah dalam meeting pasal Kaki Kencing tu saya rasa macam nak cakap sahaja. Bukan setakat itu, banyak lagi yang Kaki Kencing tampered" dia kata.
yeah rite? Where were you when I was attacked by the Lindungan Kaabah back then? saya bertanya dalam hati?

Dia beritahu lagi data yang diubahsuai. Saya tak minat nak ambik tau. Tread water.

Sama macam hari ini, dia beritahu. Saya dengar, masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.
I m not a Ketua Darjah anymore. It was hearsay. No proof, kejadah apa saya nak ambik port?

Itu kerja dia.
In 2014, dia pilih untuk berdiam diri dan menyorokkan fakta. Saya pilih untuk memberhentikan ketidakadilan. Tahun 2015 Kaki Kencing tak berani menipu.

2016&2017  saya bukan lagi pelakon dalam filem itu. Saya penonton.
The power is in your hand. 
Mokcik cuci tangan sambil makan popcorn  sajalah.


Dengan geng Lindungan Kaabah ni payah nak kira. Mereka konfem maksum. Tiket syurga dah printscreen siap2. Kalau kita bagi proof their misconduct kita tetap dilabel penjarah. Malass....

Yang pemegang evidences, proof loud n clear  pun, sah2 kunci mulut dengan alasan, "dah janji tak nak heboh". Baguslah..
tak baik kita gaduh-gaduh ye tak...
Gasaklah d kids teraniaya pun. Kesah apa kalau sampai bila pun keputusan tidak valid. Integrity of d result is questionable, who cares????
But who cares.
As long as kita ni nampak 'baik' di mata manusia.


Nanti dihujung kehidupan ada pengiraan yang lebih adil.
Kita kira di sana sudah..

Thursday, November 16, 2017

Sorok-sorok:)

Orang kata tempat yang paling sunyi ialah sewaktu berada di atas. Macam pelik.
Here is d English equivalent, d loneliest place in the world is when u r on the top.


From my experience, I couldnt agree more. Sakitnya tu di sini 💔

Today I was having brekkie when people talked about potluck.

"Dont. Let us do it when d new broom is not around", suggested someone. In my humble opinion, it is very unbecoming of her to say that. Her of all people!.

"Syhhh.. he's coming. Jangan cakap lagi". Dia kata. Penuh berkonspirasi.

Saya benci orang bermuka-muka.

Jadi saya bangun. Took a bowl n scoop the laksa. Yeah... second serving. Mokcik terpaksa.

"Can we do potluck?", saya tanya dengan muka askar to d new broom. He smiled n teased. But I maintained my coolness.

"Just once", saya kata, for others to hear. A friend pujuk sikit, but not me. Tak pernah dibuat saya nak manja2 hahhaha...

Entah kenapa, kot mintak sesuatu gigih saya spiking. Hahahah

He did not answer. Dat particular friend sambung memujuk. Saya terus duduk,makan  hahahahh...

"Hari Khamis ye...", d new broom cakap sewaktu saya sedang tunggu giliran bayar makanan.

Oh... gila saya terkejut.

"Saya boss, tapi saya kena tanya big boss juga", he signalled to d man in front of him. Ooookk..

"Kena cakap dengan ahli tingkap ni..." tu merujuk kepada geng yang mula2 bercadang nak buat sorok2 tu.

Saya perhatikan wajah seseorang betul2. She was not happy.

So dats it.
Menjadi Ketua bukan mudah. Ada banyak yang kena difikir sebab semua keputusan ada amanah yang mesti dilunaskan.

Adakalanya Ketua dijadikan kambing hitam oleh individu yang berkepentingan untuk mencari pengaruh. They defy the leaders  so that they will seen as hero, d leader is the villain.

I've been through this many times. I can smell rats even before they can open their mouth.
Menangis di bucu katil was never easy, I dont wish it to anyone.

Tu yang saya beria pagi ni...

The new broom will see me as pushy. I will be labelled as kaki bodek by d ladies gasakla sebenarnya saya cakap dengan muka askar pun...
As for me, well... I dont even have time for cooking. Gilerr..

I left d canteena with creased head. Tekanan...
Only now, I realised...

Eh... saya lupa bayar kot...
#damn




Kasih sayang untuk dirasa:)

Pukul 10 mlm, a gud fren called, kasi tau dia tengok movie sedih.

"Bercucuran air mata ai yu...", dia kata. Iols gelak2... I almost dozed off. Tapi kot org call malam-malam buta only to tell me dia tengok filem sedih, ya.... saya harus berkorban.

Mendengar.
Akhirnya saya pun menangis sekali.

Dia kata dia rindukan abangnya. Emaknya meninggal sewaktu beliau kecil, jadi abangnya lah yang menjaganya, memanjakan dan mengajarnya tentang hidup. Bila abangnya meninggal dunia, dia rasa sangat keseorangan..

"I missed him so much", dia cakap. Menangis.

Tetiba saya juga rindu pada my late dad. Saya rindu bercerita dan mengadu padanya tentang semua perkara. Saya rindu gurau senda ayah saya. Sangat.

Sedar2 kami berbual selama 4 jam.
Menangis bersama.
Kalau tahajud ada juga pekdahnya:(

Hari ini saya bangun pukul 5.30 pagi dan errr... terkebil2.
Sakitnya ye merindui orang yang tiada.

Saya pejamkan mata.
Sedar-sedar dah pukul 6.45a.m.

Melompat saya turun katil, mandi, solat dan memecut ke tempat kerja.

7.36a.m. d#mn!
I was supposed to swap duty with Yuni because next week I will b out for year-end-task.

"Sorry. Lambat", saya cakap muka moyok.
"Takper. Next week pun biar saya duty juga." Yuni kata. Erm...

Saya menelefon rakan menangis. Kalau2 dia pun terlewat juga. Dia tak pick up.

Lima minit kemudian dia menelefon  semula. Moodnya sudah ok. Kurang ceria, tapi ok.

As for me, Cik Tie dan Cik Odah menegur, "tak sihat ke? Nampak macam tak sihat sahaja".

Saya tak jawab.
Physically saya ok.
Emotionally I m not.

Al-fatihah



Tuesday, November 14, 2017

Of being pushy part 2

Ngeeeh

I know people are waiting. Tik tok..
But I would never call people asking for result on Monday. In fact, I hate it so much if people asking my result, opinion ke hapa2 on Monday.
Monday blues kekdahnya...


Today at 10.27, d sponsor texted, boleh tak postpone since d big shot is not around until next Monday.
Two optional dates were given.
Rule #1, jangan sesekali kau memandai.
Jadi saya berlari ke bilik new broom.

He was busy.
"May I have a minute?" saya tanya, dia tak pelawa pun duduk.
 Jadi saya cakap laju-laju.

Date 1: NOPE
Date 2: Kalau Puan tiada siapa yang akan gantikan?

Saya bagi 2 nama.
No 1: Busy with major exam.
No 2: She's ok.

He smiled.  He shrugged off. "Beritahu kekangan masa ye"
Diplomatik giler.

Lagi sekali saya berlari. Ini berita gembira.
Yang tak gembira, bila saya beritahu d kids, mereka tarik muka.
Hmmmm..

At 2.++p.m.bro texted. Dia sudikan gantikan my place.
First, mestilah called d sponsor, ok ke kalau tak jadi kensel?
Dia jerit gembira..
Yippeee!!!!!!

At 2.50p.m. I called d new broom. He is n d meeting room.

Me: It is ok, I will wait for u 
Him: Takper, cakaplah sekarang.
Me:Boleh on semula sebab ada pengganti?
Him: Boleh, kalau dia sanggup.

ahhahahhaha..
People said he is so pushy.
That is because they never 'deal' with me 


hhahahahah
In my humble opinion, u need to be pushy where d kids r concerned.
Semoga urusan ini dipermudahkan...

Last year, d  sponsors were singing my praise. One of them told the boss to give me ANY ANUGERAH because of all d participants, ours was d only one yang berjalan.
Our proposal was used as benchmark as well.
He said it in front of other upper echelons.

Korang ingat saya dapat ANUGERAH?
Cekelat sebijik pun tak dapat hahahhaah...
Takder masa saya nak sentap tak nak buat program lagi ke hapa..

As I always write in my blog, takder apa pun yang saya nak kejar dalam hidup ini.
Nama, pangkat, duit dan kesenangan dunia takkan boleh saya bawa ke alam lagi satu.
As long as the kids will benefited from this programme, I could not ask for more. 

That's why saya boleh relaks je main paksa2 the broom. 
If you do not like me, feel free to find a replacement  kekdahnyaa...

This is me.
Take it. Or. Leave it.

Of being pushy part 1

Ngehh...

Do you like somebody pushy?
I don't.
Come on... Neither d u. Jangan wayang ye...

But somehow nak senang hidup I have too. I could see d new broom was really irritating.

"Waaa..." he said.
"I just want to preserve my good name", saya jawab. Takder wayang. Tak kuasa.

Dua  hari memaksa, on the second day I handed the proposal.
Prepared by me and d big shot name on d approval column.
Saya fikir he was impressed.

"Duit ni datang dari mana?" he asked.
"Jangan fikir. Itu kerja mereka. Cukup tak?", saya tanya kembali.
"Saya tengok banyak sangat ni, ada ke duitnya?" beliau bertanya semula.
""Mereka kena usahakan" saya jawab mudah.

Sebab itu saya bertahan dengan tugasan ini. Saya cuma buat tugasan saya saja. Hal lain saya tak sudi fikir. Tayar  kereta pancit pun saya nangis bila nak kena ganti, inikan nak keluar duit untuk hal macam ni. Celah mana saya nak korek?

"If you say YES, kita proceed", saya cakap macam hari2 saya dapat duit ribu riban.
Padahal....

Selesai submit, saya buat tak tau saja. Beberapa hari kemudian, saya minta balik awal.

Saya pergi dengan harapan yang setipis kain chiffon.
He is so strict unntil people said they do not want to pick up the phone.. hahahaha

"Saya dah register since June kot, mana nak tahu weekend ni kena kerja pula", saya cakap, muka askar. Saya dah pasti tak akan dapat keluar.
Redha. Sobssss.
I showed him d confirmation slip.

Him: Di mana?
Me: Kuala Kangsar
Him: Bila?
Me: Esok, tapi hari ini last ambik race kit.
Him: oooo pergilah... jalan baik2 je..

Nampak...
Errr...
Dushhh... satu penganiayaan kepada kewarasan saya.

Saya cuba buat muka cool. Ala-ala....
So what????

Tapi saya masuk toilet dan terus kunci pintu
*chicken dance* ahahahah

Sunday, November 05, 2017

Like?

Masa sekolah saya nak buat law... dah lama terkubur.

Tetiba hari ini... 
Datang kembali

Friday, November 03, 2017

Kayla

Unplanned.
Acho was not free, so I volunteered myself. Once arrived, Nik had already prepared dinner.

Gigih!
Considering dia baru je boleh berjalan tanpa tongkat after accident.
She was helped by Along, yang tengah study week tu.. hmm..

Kayla n I gigih ambik gambo.
She looks like Saffi.

I went back at 4. To avoid traffic jam.
Kelat muka Kayla:)

Ilman

On my way home I called Anjang, asking for Iman's number. Called him up n 30 minutes later I was there.

As usual muka Iman serius je. Saya fikir macam budak lelaki seusianya, dia acah2 cool bila dengan makandak.


"Do u need anything Iman?", saya tanya.
"Tak ada apa. Esok Ibu datang, Iman ingat nak minta ibu beli biskut", nampak tak... He never ask anything. 

Mak Andak insisted. We went to Tesco Extra. He bought stationeries n Luxor n Oreo biscuits. I asked him to try Calpis drinks "Izzudin suka tau, cuba Iman try juga". He took grapes flavour though. 

We ate. 
"Ikut MakAndaklah nak makan kat mana" was all his reply. I gave him option between d two fast food joints there. He chose KFC. 

Surprisingly he chose d cheapest in d menu. We ate together n I gave half of my portion to him too. He left half of d cheezy wedges for me, without saying any words. 

Ya. Greedy is one of d kid's attributes. Alhamdulillah, Iman despite muka-askar is well-brought. Might be it is part of his life as a cyclist team too. Beggar cant b chooser. Whatever it is MakAndak really respect his politeness. 

It has been a tradition makandak will visit them before UPSR an PT3. Just so they know I really want them to get the best result. 

I never visit Izzati, Adeeba, Luqman n Nadiah before SPM. They stayed at the faraway boarding school. Most of d time, I was struggling with my year-end task too.

Guess, Iman did not expect to see me either. 

"Iman ingat nak minta makandak datang Ahad ini", Iman beritahu sewaktu Mak Andak sedang tuisyenkan dia. 

It is one of d reasons why I found time for him. I m so worried he can't do well. 

I left d school at 6.50p.m. It was almost dark, nak tuisyen apa lagi kan...

"Iman kena ingat u hv to do well because u r d eldest." makandak bisik. 

"Ok", dia jawab sepatah. Itu pun dah cukup convincing. 

Flowery hati makandak.
🏵🏵🏵🏵💐🏵🏵🏵🏵🏵


Khai Bahar

It started off when I have to compile songs for Sarong Party.
BBNU betul mokcik rasa...

That aside, saya fikir lagu2 Khai Bahar sangat soothing dan menyentuh hati.

"Suara dia sedap macam Hazami" Shahid kata. I couldnt agree more. L

Here is one of my favourites. Saya letak lirik. If u guys can sing much better than him give me a call.. hahahah

Luluh
Sudah Puas aku menangis lagi
Kau Hadirkan mendung awan yang kelam
Namun Ku kan tetap bisa betahan
Secebis Kasih yang telah kau beri
Kan Ku simpan dalam memori indah
Tapi Semuanya telah berakhir
Aku Tersungkur menunduk meraung
Dan Tiada siapa bisa merasakan
Oh Sakitnya hati ini
Jika Kau tak mampu memberiku senyum
Usah Kau hadirkan dengan kedukaan
Oh Biarlah hidupku dengan caraku

Secebis Kasih yang telah kau beri
Kan Ku simpan dalam memori indah
Tapi Semuanya telah berakhir
Aku Tersungkur menunduk meraung
Dan Tiada siapa bisa merasakan
Oh Sakitnya hati ini
Jika Kau tak mampu memberiku senyum
Usah Kau hadirkan dengan kedukaan
Oh Biarlah hidupku dengan caraku
Sedia Menghadapi yang akan tiba
Takkan Berundur walau seketika
Aku Terus berjalan mencari sinar baru

Thursday, November 02, 2017

A vacation u never forget

Semalam saya dan Yeith spot soalan dan brainstorming ideas.
Pilih kasih?
Nope.
She is a potential student, harus saya melayannya mengikut kebolehan.

We found d question.
Brainstorming was never easy.

Something memorable la Yeith, mokcik mendesak. Yeith blank.
Jadi saya bagi satu cerita.

Hujung2 saya tunjukkan gambar saya dan lelaki itu.

Hahahaha ..
"Brp umurnya teacher?. Teacher betul2 kenal?" dia tanya macam makcik2...

Saya mengangguk sambil ketawa.
"Buruk sangat?"saya tanya semula.

"Taklah... macam pelakon la " dia cakap.

I remembered dulu Jie kata dia berlakon filem, tapi saya tak percaya. Bertahun kemudian barulah saya terhegeh2 cari filem tu. Jie x tipu.

Yang ini tak pernah kata pun dia berlakon filem ke hapa.

Heh?

Tidur tak lena

Next week d exam starts off.
Perghh....

Semalam buat pertama kalinya saya bertegas.
"Talk to my hand?" ayat tanya untuk d kids.

"Nak ajar macam mana lagi?" I asked another.
Kasar. Garang. Kejam.

40 minit kemudian saya pusing dan semak latihan mereka.

Most did a wonderful job. Selalu mereka bersembang, semalam fokus.

Ironically I started teaching on d year they were born.
"I can smell talent when I see ones", saya beritahu mereka.

Saya harap mereka percaya.

Once d class finished I saw Afiq.
"Nak tak kita revised essy?" saya tanya, gasakla tu waktu rehat pun.

D recess was spent in d classroom with him. Later, several kids came n we discussed some more.

Nak exam, bukan d kids sahaja yang cuak.
I woke up at 3 a.m.
Until now mata tak mahu terpejam.


Mokcik is stress kata ko.

Tuesday, October 31, 2017

Cerita tak logik

Minggu lepas lelaki2 itu kata nak cari rumah sewa. Minggu ini lelaki2 lain pula mendesak.

Untuk orang yang sama.

Macam sewel, saya menelefon balai polis, perkenalkan diri sebagai Cikgu dari.....

Seumur hidup saya tak pernah sebut diri saya Cikgu. Mabukkk..
"Boleh tak minta nombor telefon Tuan xxx". 
At first mereka tak kasi. Tapi dia tanya pula, "Puan ni Cikgu dari mana tadi?".

Being a teacher is a privilege ok.

I got d number n call. He did not pick up expected.

"Akak call dari slim river. Kakak depan rumah. Urgent".

He called me back. Hahahha...

"Awak pindah tak cakap pun..." mokcik memulakan bicara ala2 kitaorang ni sejak azali mesra kemain. When in fact, sejak berjiran selalunya kitaorang harammmmm bertegur pun. 

Saya beritahu tujuan saya. Tapi dia tak mahu kosongkan rumah. "Saya nak privacy", dia kata...

Mokcik tak sudi merayu pula. 
Kot ikut hati mau mokcik ceramahkan....ko.bayor sewa tapi tak duduk, ko ingat duit tu turun dari langit?
Tapi itu duit dia. Gasak dia la...

"Saya jumpa brader tu", dia cakap..

Brother?
Hidup ni kebetulan yang tak terjangkau akal.
Satu petang, ziela dan suaminya datang ke #12A. 
Kebetulan adik tu baru balik. Suami Ziela pergi berbual. Geng Motor katanya. Mereka bertukar nombor. 
He told him he wants to further studies.

Kebetulan rumah Ziela dekat dengan UIA. Kebetulan juga dia sambung belajar di UIA. 
Kebetulan juga dia tak nak kosongkan rumah. 

Saya tak terbayang what will happen if my boss duduk kat rumah depan tu. 

Nanti saya takder alasan lagi nak berlengah ke tempat kerja.

"Eh, tadi akak call balai polis minta nombor telefon awak dik", saya beritahu. S3nang hati.

Yang di hujung talian mungkin garu kepala.. hahahhaha

Sa blang ok ba kalo ko

I read an awful notification.
The first thing I did was searching for his number. To no avail.

 By afternoon, another notification uploaded in d group. Not good.

"Where r you? Been searching since morning. Love u bro", saya tulis di group. Huduh. I couldn't care less.

A month ago when d problem popped up, I called him, advise him not to interfere as I think it will lead to disastrous things. He politely thanked me n followed my advice.

Now yang saya takuti betul2 berlaku. Saya tahu dia panik dan takut. Saya pun. Saya fikir dia sangat ikhlas sebelum ini. Tak patut dia dianiaya.

Kali ini dia menelefon. Macam dulu dia ikut yang saya suruh. In fact, yang rakan2 rapat suruh semua dia ikut. We r into this together, saya ingatkan dia.
Jangan panik.

Habis semua rakan2 yang bertahun2 tak bertegur sapa pun saya contact. Bertanya itu ini.
Mokcik panik lebih dowhhh...

Hari ini sepatutnya kami berjumpa. Tapi tak jadi.

Just now he seemed so happy, discussing abt d next events with group members

Kita pun tak tau hari esok macam mana. Semoga yang baik2 saja ye.

All d best bro.

Sunday, October 29, 2017

Apa ada di Slim River?

Shahid n I took ITBM course together last year. Once finished, we haven't meet. Thanks to soc med we will keep in touch online.

When she told her friends she's travelling to Slim River dat was d question. Sentap makcik...

She arrived at 10. I fetched her at 10.15a.m.
I know... sorry Shahid.

We headed to Trolak Residence as Shahid said she took English class there before study abroad. Down d memory lane kekdahnya.

Next, d famous Nasi Bamboo in Sungkai. Honestly I never been there. Pricey!.
We had lamb soup, lamb grilled, mango salad and Bunian Chicken.
D food was superb but for dat price, I wud rather have hi-tea at 5stars-hotel. Mind you. Shahid seemed to agree though..

Then I took her to Hotspring. Before that I stopped at Pusat Ko Kurikulum because Shahd loves camping. I was thinking of meeting Wak Badrul thanking him for giving space for d kids. D guard said he went out for wedding feast.

"Nizam ada", he suggested. I smiled. Mokcik takla friendly sangat hahahha...

We left n continued our journey to Hotspring. Scorching heat we left early n drove to Pusat Eco Ulu Slim.

Serene!
We had a rest near d river. I was about to show her a pic when I realised d handphone is missing.

D only place I went out was Pusat Ko. We drove back d guard was all smiles. He said one of d teachers found mine. Aminnn..

A friend came n invited me for their next extreme trip on Nov 12. Heeeeee...

Shahid n I went back.
Panas giler n we dozed off. It was 3 p.m.

Janji nak keluar but it was drizzling so we hv a chat until Maghrib.

At 8p.m we had dinner at TR Tom Yam. Nasi Goreng Sultan. Yummy!.

Then we drove around Tanjong Malim. Not much though.

This morning we had breakfast at Pak Ya Bistro. Then proceed to Ladies Lane.

Lastly it was time to bid goodbye. We planned to have reunion for d classmate sometimes in d future though.

Begitulah ceritanya di Slim River.
Till we meet again:)

Ni gambar

Friday, October 27, 2017

Terima kasih. Lupakan saja...

Semalam pukul 4 pagi saya kirim text kepada Bro. "Tolong", saya beritahu. Saya pasti dia akan menolong.

Ini kali kedua saya terlewat. Kali pertama saya betul2 lupa. Kali ini pun sama.

"Kenapa tak ingatkan?" saya tanya pada seseorang sewaktu kali pertama I did d blunder.
"Ingatkan tahu", dia kata.

Kebetulan saya selalu keluar. Jadi saya terkejar2 . Kali ini pun sama. Event silih berganti. Tak sempat pun ye.

Kali ini saya fikir dia memang sengaja. We met quite often tapi hal ini langsung tak disebut. Padahal dia rajin juga bercerita tentang sipolan yang tak siap itu ini. Di depan si polan dia pakai topeng lain pula.
Ishkkkk

Untuk memendekkan cerita I text Bro for help. Less drama.

Saya dan bro mmg konsisten datang lambat, tapi hari ini gigih kami berdua datang awal. Terus buat kerja.
 By 7.45a.m. evertyhing was settled.

"Semalam dia ada tanya saya", bro cakap. Mokcik senyum sinis jah.
It is an open secret I volunteered myself. By asking bro that means dia sedar 'things' are not prepared.

Kalau jujur dia pasti boleh tanya saya dan knowing dat I had emergency yesterday, boleh kot kalau dia bertanya "how may I help?".

Nope. Never.
Dia tak buat begitu.
It did not surprise me though.

Yang penting settled. Kot orang pilih nak main wayang, kita layankan saja.

After d task completed, then I did my routine, distribute newspaper.

"Speaking of d devil!" one of them said.

Saya nak senyum, tapi walaupun tak pernah dicucuk botox tapi saraf di wajah saya tegang sebab banyak sangat stress.

"Bagilah rumah untuk disewa", mereka cakap.
I smirked.
"Tidak. Terima kasih", saya jawab sopan.

"Norizan carilah seseorang untuk jadi teman serumah", seseorang yang lain menyampuk.

Lelaki-lelaki itu bercakap dengan penuh berhemah. Tak wajar saya nak hentak kaki pula.

"Terima kasih. Saya datang sini nak hantar paper je. I really have to go", saya jawab, ala2 saya nak pergi parlimen bentangkan bajet.

To be honest, tak kuasa saya nak melayan sembang2 seposen begitu. They do not know my worth, but I do.

Beberapa jam kemudian saya terserempak dengan seorang daripada mereka. Jadi saya beritahu kalau betul mahukan rumah, there is a house for rent n I know d owner.

"Nak duduk bujang ke dengan family?" saya tanya.
"Bujang", dia jawab.

I told him jiran depan rumah saya tu bujang n he stays alone, dah 2 minggu tak balik, he might further studies because he told me once dia nak sambung belajar. But I m not so sure.

Dia rajin g masjid, saya beritahu. Penting. Kaki masjid for a housemate is a bonus. I even told him where to find d tenant.

Kalau niat yang jujur dan baik, mokcik gigih juga nak  csi. Tapi kalau tanya soklan bangangkuasalapan di pagi hari memang tak sudi mokcik nak layan.

Gitewwww...





Hendak gugur, gugurlah nangka...

Technically semalam, I had severe menses. Went home early n took painkiller. Fell asleep.

When I woke up, hari pun dah gelap. ZulRepen@tv3 pun dah nak berkemas balik.

Adeiii..
By 10 p.m saya pujuk hati dan mata supaya tidur. Tapi perut just making all sort of noise. Kacau.

I made dinner. Mee Hailam n piping hot nescafe. Bijak. Till now I cannot sleep.

I can make use of d time by marking exam paper. Tapi tadi siang saya bengkok sangat. Terburu2 masuk rumah. Left them in d car.

At 2.35a.m. going out even though to d porch, is really out of question.

Sedih.

Yati Saad

Before Deepavali break, Yati Saad gave us peppermint plant. For two weeks she brought d plants.

It began with Rosilawati then sudahnya semua orang terjebak.

A week break, pokok pun mati...sedih...

On Monday saya basuh pasu dan masukkan pokok selom.

Semalam... pasu dah penuh semula.
Yati Saad senyap2 bawa lagi pokok pudina dan pokok selom. Tanpa diminta.

Terharu mokcik tau...



Wednesday, October 25, 2017

Tips menukar tayar kereta

1. Saiz tayar tu ada kat tepi tayar. Ada nombor 205/55 R16.
R stands for rim rupanya.

2. Adalah lebih afdal google dulu harga tayar sebelum ke kedai. Lagi mudah kalau telefon je abg/abang ipar/ adik lelaki/ teman yang memang expert.

3. Tayar ada byk jenis.
Menurut org kedai tadi, paling bagus Continental. Dunlop n Viking dibuat oleh pengilang yg sama, tapi Dunlop lebih grip. Tayar lain dia x jual.

4. Dont afraid to say NO kalau harga x munasabah. Juz leave n say thanx  jgn kusutkan kepala.

5. Kot nak bargain pun agak2la... Em said it shudnt be more than rm230. Abg Ngah kata RM250-300. So I ask d  young toke if he could give RM250.
Orang hensem memang baik hati. He gave me his booklet n shows d costs, selling price of all d goods in his shop.
Kos dia pun lbh tinggi dari itu. Sorry..

6. Tukar tayar is very costly. Jagalah tayar baik2.

Sekian.

Yang meskin
Kengkawan.

Monday, October 23, 2017

Album M. Nasir ke-2 track nombor lima.

One of the things that keep me going hahahaha is d fact that he likes singing.
Lots..
Me too.. padahal kelaut..

When d conversation turned dull, d songs made it lively.

Me: Who is ur fav singer then?
Him: M. Nasir.. You?
Me: Lorrr old school giler.. I suka Aiman Tino.
Him: Pidahhhhh... 
Me: Eh hello... apa barang taste pakcik2  hahaha

Me: So. Lagu M. Nasir yang paling suka?
Him: Ermmm lagu album ke 2, track nombor 5. I ingat lagi..
Me: Waahhh.... minat betul ni... tajuk apa eh? 
Him: ku rela dibenci..


Sunday, October 22, 2017

Lelaki itu no 2

Dulu dia kata rindu
Hahahahaha

Honestly, I do not have any expectation. Things happen for a reason. Thing is NOT going to happen for a reason too. Whatever it is, there will b lesson to learn.

I had done my lunch when he called asking my whereabout.
Rib-eye steak. Tak pernah-pernah

Seriously? I thought he was ill.
Besides, my oversize grey Seed t-shirt is too gawdy for anyone to see.
Duh!
It was unplanned.

How long is d journey? I asked. He was hurt.
What r u trying to imply? He asked.
Juz that I can finish to get my shopping done, I reasoned.

Not a good start.
Touche. Juz not my type.

5 miscalls  later (my phone had a magic not to ring when theres a call sometimes) I called him up n apologised. Distracted by d rows of beautifully sequined tudung.
Nah ni gambo.


Danish, d Pakistani seller said d business had been slow. Jadi dia bercerita bab tudung mahal2 punya design.
"Kakak cakap design apa saya buat sekarang" dia cakap. Sedar tak sedar 5 helai tudung dia buatkan...

Tak caya sudah...
Nope I did not tell him that.
Juz told him I will see him in a shortwhile.

I nak solat dulu, he said.
See u there, I pun belum solat, I told him.

But still. It takes time to stop shopping. It might not give him a great first impression.
Anyway. This is me. Take it or leave it.
But pleaseeee don't leave:))

I literally ran to d musalla. Something I did quite often.
Take off d loafers n had a hunch someone was staring.

Oh gosh.
Did he see I ran?
Did he see I was panicked?
Did he see how flushed and  dishevelled  I  look?

He was there. With d look.
Dif look than before.
The puzzled look which I will never forget.

Hasil carian imej untuk quote on first dating

I wonder.
Is that d beginning of a beautiful story or .....


"Itu biasa!!!"

Kerjaya saya memaksa saya berhubung dengan people from all walks of life. I learnt to be pleasant n agreeable most of the times. Speaking ill about anyone is definitely a NO-NO

It took courage to say "CARANYA ITU TIDAK SALAH CUMA SAYA ADA CARA YANG LEBIH BAIK".
Tapi saya gagahi juga. Some people will call me WAYANG but I call it TACTICAL.

If I can win an argument without burn d bridge, why should I burn d bridge n be a loser. Simple!.

Cuma hari tu hati saya panas meluap-luap. Kalau bukan kerana fikirkan usianya... haishhh...

"Kita rasa nak bagi penampar je", saya mengadu kepada Encik Sam. Macamlah Encik Sam boleh memadamkan insiden itu dari kotak kenangan saya.

"Bila?" Encik Sam bertanya.
Saya sebut tarikh dan waktu dengan tepat. Cuma kata-kata yang dihamburkan mungkin pada orang lain tidak menjadi kudis, tapi saya tak suka. In fact saya fikir very inappropriate, given d circumstances.

"Itu biasa!!!" Encik Sam separuh membentak. "Yang tak biasa kalau dia tak buat perangai macam tu. Kalau buat gitu. Itu biasa. Semua orang tau. Now u all pun taukan. Nak sorok.macam mana lagi" dia kata. Marah.

Pertama kali saya tengok Encik Sam marah. Beliau sangat tenang dan profesional orangnya.

Jadi saya gigit lidah dan simpan rempanan yang masih bersisa ke dalam lubuk hati yang paling dalam.

Saya pun bukan baik sangat.
Nak tampar orang kununnnn..
Kita buat biasa2 sudehhh...


Ini gambar Encik Sam. Isterinya Cik Umi tak datang, entah bila nak berjumpa mereka berdua lagi...




A trip to remember.

I wrote at length at efbi, to do it again here, a bit redundant.

Like any good times I shared, it reminded me of d kids who had been with me from d first day I became a babysitter.
I don't think I can be who I am today without their support.

There were times, saya patah hati dan rasa demotivated. But I think, it was their warm smiles n genuine appreciation that keep going.

Kasih sayang untuk dirasa. Semoga mereka pun ada perasaan yang sama.


Thursday, October 19, 2017

Sakit ke?

Ermm..
Somewhere in May. We were on d bus trip to Kuantan. Mokcik terkesima.

In October, we had hi-tea. I was looking for surau when a lady helped me out. It is a big mansion.

"Eh kurusnya... makan apa?" that lady asked.
I know her. She is a big shot. But I dont think she knows me. I m nobody.
"Baju tu pun dah longgar", dia sambung.

I think jadi Ketua Derjah hujung tahun lepas tu sangat menyumbang kepada tak cukup makan. Hahhaha. Stress tahap gaban. Makan hati😢

N d fact that bila ada drama sentap menyentap dengan theotherfriend, saya tak lalu makan juga. Makan hati 🙄

This year, saya selalu jatuh sakit. Cuaca berubah, badan panas tak lalu.makan.
4 hari melepek kena diarrhea. Kuruss.
Dan yang paling epik, bengkok saya berulang ke tahap sebelum pembedahan dulu. It would take days for me to recover.

"Kesian awak..." orang cakap bila dia nampak saya meluru ke bilik solat dan berbaring in between my class.

Tak. Saya tak fikir keadaan saya teruk.
Saya fikir, Allah dah pinjamkan saya kesihatan yang baik selama 11 tahun. Lama kot...  for that I m so grateful.

I had done things yang saya tak pernah terfikir saya akan buat.
Jadi Ketua Derjah untuk dua jenis peperiksaan awam. Jadi ketua kepada the  otais in our field. Hahahahhaha...
Dulu saya menangis di bucu katil. Looking back... ermmm
 For me that is an achievement.

Besides, I m also another Ketua Derjah which makes  me a decision maker. Mereka suka atau tidak I keep on going.
Errr... wherever I go, there r always girls who come to me n say hi.
I mean, oh come on...
Saya fikir I did the right thing. Or else mereka pandang muka saya pun tak mahu...
But then, to.perform needs courage. Yang tu saya kadang2 menangis di bucu katil. Tak lalu makan juga. Makan hati😢

Jadi itulah rahsia kurus.
Ohhh...
Ada lagi satu.

Bila ada run saya jaga makan. Kalau berat sangat mokcik pancit teruk2. Kalau tak, pancit juga.. hahahha
Huduh. Jadi mak saya belikan pisang setiap hujung minggu.
Staple diet.

Jadi itu sajalah.
Jatuh sakit.
Makan hati.
Jaga makan.

Nah ini gambar.


Seluar hiking baru.
Minat, tapi aktiviti berjam2 ni mokcik kenot digest.

K. Bai

Wednesday, October 18, 2017

The Brothers u don have hahahaha

Just because I spend much time @12A some people felt that it is their DUTY to 'advise' me on the importance of strong relationships among family members.
Kot mokcik free, mokcik hadap je lah. Kesian... most of the time I looked at my watch, a hint that so-called advise is really a torment for my busy schedule. So to speak.

Yesterday I went straight home after tahlil. #18 was so quiet. Saya tertidur dengan baju kurung kat atas sofa sambil tunggu derang balik.

Derang means my 3 brothers. Mak dan Uda went to Kundasang for holiday.

Bila bangun pagi, saya masih atas sofa. Lampu tidur terpasang, langsung depa tak nyibuk suruh kakaknya bangun tukar baju ke hapa..

I made brekkie before went back to #12A. Lipat kain some more. Basuh kain n cuci pinggan. 

Balik ke #12A, tu jugak kerja saya. Letih.... at 6.30p.m saya bertolak semula ke #18.

Dinner is a wonderful affair when my mom is not home. My bros gilir masak, depends siapa yang balik dulu.

It is Adik's turn today. 
Kakaknya yang bertuah itu capai remote tv. After Isya prayer, we ate together sambil gossip pasal d current video on sprm people. 
We rarely talk about personal thing. Cerita cenggini je kitaorang layan..

Tetiba rasa nak minum kopi..
Ermm...
Saya masak air. 
Sambil tengok tv.
Layan fb..

Eh.
Alamak... lupa air tadi.
Saya pergi ke dapur.
Api dah padam.
Air panas dah dimasukkan dalam flask.

Kopi saya pun dah siap. 
"Eh... terima kasih tau Acho".
Kakak yang bertuah tu cakap n angkat mug dan duduk mengadap tv semula.

Saya fikir, kalau kita kurang menyakiti hati orang dengan nasihat acah-acah-serba-tahu tu, hidup kita akan lebih tenang. 

Hahahhaha


Monday, October 16, 2017

Another long break

A week to be exact.

Still woke up at 5.30a.m.
I did not re-set the alarm.

There's so much in my to do list.
1. Iron baju
2. Susun semula pinggan mangkuk n periuk belanga dalam lemari.
3. Simpan buku-buku yang saya tak mahu baca lagi.
4. Sorting baju yang over-size, packed n will give it to Angah when she comes.
5. Mop lantai yang melekit macam pasar borong.
6. Kosongkan meja study, to give way for year-end task which will commence in a month.
7. Bake cupcake.

Domestic gilerrrr..

Meanwhile, set d time for tomorrow trip. A fwen text about something awful. On my capacity as Ketua Derjah, I hv to be responsible n give my full support.

But cuti is meant for family.
On Thursday, Mak Andak akan jadi babysitter. Ewwww... shweet..
Now tgh plan for d trip.

Hari kerja, saya fikir saya berkerja bersungguh2.
Bila cuti, pls don call me kekdahnya


K. Bai



Sunday, October 15, 2017

Tips Melayan Lindungan Kaabah

Bila selsema pun saya terpaksa ambil mc, I just knew, I m not as strong as I would love to.Hem..hem..

Here r d tips which I googled, tried n proven helpful.

1. Accept that they have no regard for others.

Kot dia ada hati dan perasaan kasih sayang sesama manusia dia tak menipu dan playing victims. Terimalah  seadanya:(

2. Stay true to yourself—don’t stoop to their level.

Ikut hati memang nak iron je seluruh badan mereka tu, tapi it wont change a thing. Dia nak buat apa, let him be. Nanti kat hujung kehidupan, semua tu akan dikira semula. Jgn menyusahkan diri di alam barzakh. 

3. Actively seek better friends.

Ramai orang kat dunia ni beb. Watlek sudehhhh

 4. Do not say a word about it

Keep it to urself. No one likes a whiner. Besides, wats d point. Buang karan.

5. End the relationships

Kalau tak perlu, do not make any contact. I do not attend d event. As for d prezzies, was lucky enough Nol really want d face towel, jadi saya kasi dia dengan cert sekali.
Fyd said she really likes d pouch bag, u bet!  Saya terus beri, with my name embroided beautifully. 

Tips no 6. 
Ko jangan mimpi nak fight geng lindungan kaabah. Mereka maksom. Elok diam2 je   ..

🙄


P/s d tips r from google

Thursday, October 12, 2017

Tidak sekalipun.

Dah lama saya ternanti hari perkahwinan one of my ex-kids. Malangnya, I had event n could not make it.

I met his brother yesterday n asked if he can pick d wedding gift.

Him: ehh cer x datang...
Me: Ada run ... sorry sangat.
Him: lorr saya ingat Cer datang sebab Encik Km tu datang.
Me: Tak pernah dibuat I g kenduri kawen dengan dia. Sudah kenapa awak ni?

Kami ketawa.
Ok hambar...

Saya teringat d betrayal theotherfriend n his gang did.
It cuts deep.
Even after years, people around us still thinking we r still besties. Because we pretended it never exist.

It makes me sad.
Extremely sad.

Seronok sangatkah menganiaya orang?

Sayang dari hati💞

Last week Nurin asked if they can organise farewell party for a trainee teacher.

Laaa... mestilah boleh...

"Teacher, kitaorang nak buat lepas kelas teacher boleh?"
Boleh...

"Teacher, kitaorang nak beli hadiah boleh?"
Boleh...

"Teacher, kalau kitaorang beli kek boleh?".
Boleh....

"Teacher, kalau kitaorang buat collection boleh?"
Boleh...

Nampak tak permainannya. Semua boleh. Cuma bila nak pilih menu, yang tu panjang sikit bincang.

Hari ini, 2 jam sebelum jamuan baru saya bagi surprise. Hahaha...
Mereka merungut. Tapi saya beritahu mereka saya tak mahu berkompromi. Kg.com mokcik tak izinkan..

Surprisingly, semua pun ambil berat tugasan mereka.

Botak, cuba buat teks ucapan Ketua Darjah. Lepas 3 ayat, dia suruh teacher dia sambung.

Nurin dan Kakak, sama juga. Lepas skrip bagi salam, suruh teacher dia sambung skrip juruacara juga.

Yus dan Aiman pergi sent out invite.

Ikram dan Abang Kembar, entah berapa kali draft placing untuk tetamu.

"Korang ingat kedai ayah aku hotel ke?" Syukri tanya. Annoying.

"I just couldnt care less. Nak buat jamuan, jemput orang mesti ada class ok", mokcik bertegas.

"Lorr... mana nak ambik gitar. Rumah saya jauh. Teacher ingat sempat ke?" Fahmi tanya. Annoying.

Saya senyum sahaja sebab saya fikir saya kenal mereka lebih daripada mereka kenal diri sendiri. After years, mereka pun kenal teacher mereka juga.  Hahaha...

Bila sayang, bulan bintang pun kita usahakan..

At 3.10p.m d event kicked off. Saya makan rojak buah, or else mahu saya tak berhenti bercakap.

D MC did well.
Botak yang buas tu pun gigih bagi ucapan. Edited. Saya bangga.
Izham walaupun in d beginning macam nak terjun bangunan  gigih baca doa. Usher buat kerja. Ashraf n d boys tolong toke kedai menghidang.

Fahmi main gitar.. nampak...
We sang along...
"Lagu yang teacher suka", dia kata. Terharu😢.
Fasihah n Farah pun buat persembahan. Comel.
Zati n Adik ambik gambar.

Sebelum jamuan saya hangin bila Farah tanya duit nak beri pada siapa..

"Kau bendahari kotttt", saya jawab dengan garang dan suruh dia buat akaun. Sentap...

Bila dengan d kids saya memang pushy. I always want d best for them. I want them to give their best.

Bila depan orang, mokcik cikgu yang acah2 cool di dunia. D kids pun behave jer, ala2 budak sekolah tentera kekdahnya. .
We sang, we shared banter n we eat together.

"So sweet", cikgu practical kata.
"They r", mokcik jawab.
Ikhlas. Dari hati.

As I wrote up there.
Bila sayang, bulan bintang pun kita usahakan..

In case u guys reading this,
Thnx for making me d happiest teacher on earth.

I💖uguys

Wednesday, October 11, 2017

Bagai cermin😢

Lama dahulu saya pergi membeli air minuman di pasar malam. Peniaga air itu bertanyakan soalan dan bila saya menjawab dia ketawa besar dan kata dia seronok jumpa orang sekepala.

Kalau saya tulis nanti korang kopipes pula.

Itulah kali pertama dan terakhir kami bercakap. Kadang-kadang hidup ni memang macam itu kan. Kita berjumpa rakan hampir setiap hari. Selepas 40 tahun pun, masih tak 'klik' juga. Kadang-kadang kita jumpa orang yang betul-betul  'klik' tapi tidak ditakdirkan untuk berjumpa lagi.

Satu hari saya berjumpa seseorang yang bila dia buka mulut, saya fikir dats was what I want to say in d first place. 

Sebagai penyumbang statistik pengguna Google tertinggi di dunia, saya menulis namanya di enjin carian. It leads me to various info.  MasyaRakat! Cara penulisannya juga sama macam saya.

"Itu my trademark sejak dulu", dia kata, bila saya bertanya.
Hampir saya tergolek jatuh katil (cadar murah, licinnn) dan telefon baru hampir terlepas ke lantai. 

Kami berbual di telefon sahaja. Yang di atas katil itu saya seorang. Mohtip????

Parti pilihan pun sama juga. Sebab memilih pun sama. 
Bila dia mula bercerita, cesss... sama..

Selepas berbual 5 jam, saya ketawa berguling-guling. Yang itu tak sama.
Ada sedikit kecewa.
Banyak sebenarnya...

"Boleh tak kita mula semula macam hari pertama kita berjumpa?" saya bertanya. Penuh berharap.

"Boleh. Jadi kita harus berlari (bukan sukan sebenar) di tempat yang sama juga", dia jawab. 

Kami sama-sama ketawa. Pertama kali berjumpa juga buka mulut saja kami asyik ketawa. Saya memang teringin nak kembali berlari di tempat yang sama, dan berbual semula. 

"My friend said he noticed u always talk to me compared to him" tetiba dia berthrowback.

"I rarely talked to others too", saya iakan fakta semua tu. Saya tak pilih kasih.

"What? Were they rude to you?" ada soalan buruk sangka di situ.

" Nope. I hate talking to people. Most of the time I slept. They r very friendly though but I used to distance myself wherever I go", after years, saya malas nak bercakap. 

But somehow, Allah lorongkan pertemuan dengan orang yang sebijik macam diri kita sendiri. I was mesmerized n wish it won't last. We spoke non-stop n laughed until our stomach ached.

The more we dig, d more we click.
Smitten, more of.

It is just that Allah has a better plan. 
Mungkin satu hari our path will cross, mungkin juga tidak.
Whatever it is, at least I know, out there is someone who is a replica of me.
Think like me.
Talk like me.
Dream like me.
but in a dif package n errr waistline hahaha..

Selamat tinggal kawanku.
Moga kita selalu
Menjadi kisah klasik untuk masa depan.

Sekian





Biar saja🙄

Bila orang beri nasihat kita dengar sahaha. Sambil mengangguk faham. Mak saya ajar begitu.
Ikut tak ikut belakang cerita. Janji hormat orang.

Priorities tak sama. Yang saya mahu belum tentu sama dengan Zul-Repen impikan (#rembesss). Akuilah kita berbeza. Dulu saya beritahu. Bila asyik kena pangkah, saya kunci mulut dan off handphone saja .

Terhutang budi memang betul. Cuma, mungkin tiba masanya kita saling menghormati prinsip hidup orang lain. Hormati masa dan komitmen mereka.

Jalan berselirat pun pasti satu hari kita bertemu. Berselisih bahu dan saling bantu membantu.

Maaf tidak perlu.

Monday, October 09, 2017

Dia kayo🤣

My friends n I were invited for a lavish high-tea-party. Pergggghh rumah!!!

The bodyguards came n reminded us not to share d house pic in social media. I post gsmbar, tapi i didnt mention rumah siapa rite?







That is guest bathroom saja ok. Sebak. Dia kasi Crabtree&Evelynn kot...


Jadi saya singgah kedai n beli ni. Tak sama. Jauh panggang dari api. Tapi hati saya tenang sikit....

Gambar bilik air #12A, tak gamak nsk upload. Compared dgn rumah org tu, my bathroom memang level Bersamamu@tv3 sangat.

Sekian.

Patah Seribu🤣

One of d perks of sports, d men r candy for ur eyes kekdahnya. Mokcik tak nak describe nanti kena bubuh tag 18sx pula.

Some I already know from d frequent meet up.

Mokcik always maintain d gap. Tak manisla kot nak buat perangai BBNU. So far no problem. Mokcik elak sangat berbual hal peribadi. Tak sesuai..

Tapi mokcik manusia biasa...
Dalam pada menjaga batas perhubungan itu, mokcik lupa, d CsI in me harus sentiasa on red alert. Hahaha . Jadi tidaklah mulut mokcik ternganga 90 derjah hahaha..

Lean men, athletics built in tights, giler...memang manly habis. When we talk, perghhh memang aura Zul-Repen sangat. Pheww...

I was talking to one of them when another man approached us.

Both beamed delightedly n somehow mokcik tidak wujud dalam filem itu lagi..

"You..." tegur lelaki A. Manja.
Lelaki B membalas dengan rengekan manja juga.
💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔💔

Di tepi mereka, ada pompuan mulut ternganga.
I might understand if from d start mereka mcm tu. Atau dats d way they teased people. I mean, sometimes mereka mengajuk sahaja..

Tapi tiada.
Dat was d only time mereka begitu.

Saya fikir mereka berdua tidak sengaja. Atau istilahnya pecah lobang.

Sepanjang hari saya tersengih sendiri. All this while I can detect these people easily.
First time I wasnt prepared.

Not fair eh...

Another run, same drama

Seeing people I met before. Get to work together.

Some I like n look fwd for another meet.
Some I loathed n wished will never meet.

After d prize giving d runners were dissatisfied.

"What happen" I asked .
They answered.

"Why this happen?" I asked d organiser.
He answered.
"Nope. You shudnt do that", saya kata dan pergi.

"Monday!" kata person-in-charge.
The crew pandang sesama sendiri n smirked.

Same organizer.
Same drama.



Friday, October 06, 2017

You🤣

First impression BBNU sangat.

But then, sejak jadi Ketua Derjah I m used to meeting new people. Saya buka mulut bila perlu, rest of d time, I slept. Ok fine.
Sometimes I put on snickers n went for a walk.
Or run.
Or shopping.
As long as I dont hv to talk to people.

Tapi... I want Kayaking so much.
We were told to pair up for safety reasons.

From d start, I laughed non-stop.
Gila BBNU.
Despite was given safety precautions, he paddled tk d huge rocks.

Like????
Rupanya sebab ada orang tgh shooting..
We called them n they snapped our pics.

Mokcik pun BBNU sekali.

I love d blue sea so much. So serene.
Definitely my fav pic.
Thanks to d BBNU in him. Else, my first time kayaking will be forgotten. Tak dapat nak #switchoff 🤣🤣

We keep in touch.
Sumber hiburan🤣🤣


🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Free Like A Bird.....

Been trying to write. Tapi... tak terluah dengan kata2..

Selamat jalan Tuanku RNM.
Letak gambar ini sajalah.






Tuesday, October 03, 2017

P for pathetic

Hehe...
Dunia ni roda kot. Makin dikejar makin jauh, so please stop chasing.
Remember when we were small our mothers reminded us "biar orang buat kita tapi kita jangan sesekali buat orang".

Not fair.
I used to think it was unfair. Tapi semakin tua, I believe dat is d best mantra to heal a broken heart.

Saya tak lupa saat-saat saya menangis sepanjang jalan balik kerumah lepas AGM. Tapi saya keraskan hati bila ingat pasal d kids. Esok awal-awal saya jumpa Mr A. Saya fikir dia pasti akan bantu,he did.

As for she n her friend? Sadly to say, I fully know when people started pulling act. Bila saya datang lambat for a meet, intead of pm, dia tulis dalam group. Tapi saya memang konsisten datang lambat kat semua meet pun hahaha...

Her friend, pm for this n that. Saya jawab. Then depa diskas berdua lepas tu post dalam group juga.
Kebabian apakah itu???
Cuma I have power n d toothless dogs could never bite me, if u know what I mean.

Power is not what I m looking for in d first place. Derang yang kasi lepas tu acah2 tak boleh move on plak. If she expected me to be her proxy, mohon bermimpilah. Saya lebih takut kalau d kids teraniaya..

Dunia ni tak besar mana.
We bumped into one another quite often. I was d one yang pergi jumpa n greet her. Kicikkkk punya hal.


Except one event.
Lepas berlari, saya pun mereput. Nak sebut nama sendiri pun tak larat...
I saw the two of them, I m sure they noticed me. Cerita habis kat situ hahahaa

But still.
Saya tertanya, kenapa perlu bongkak?
Gaji saya lebih dua hengget kot... mohtip sangat mereka berdua nak buat gitu.
I never badmouth them. Sebut nama pun tidak. Tak sempat....

One day I received a text. Fishing for sessi ngumpat... hahhahahaha..
Mokcik dah tua nak. Kau beli simcard baru n fake profile pun mokcik bole trace.
Kalau mokcik takder kerjaya la...
Unfortunately, d ketua derjah task made me very busy. Sorry. Cuba lagi.

Imagined my terkejutness when she was d ones who came to me in d recent events.
Siap tinggalkan task just to have a chat.

I m still the no-nonsense person yang nangis sepanjang jalan bila dia proposed gantikan dia jadi Ketua Derjah dulu.
Orang kasi saya ambik.
Orang tegur kita layann...

Previously, katanya it was d husband yang kurang bersetuju.
Mungkin dia tak terfikir, satu hari saya akan mingled with d husband's circle of friends.

Saya pun tak terfikir juga.
Selama ni I thought d husband is a somebody with fat income, judging from d way she treated me.

I was wrong.
No elaboration.

Saya fikir, yang terbaik ialah berhati-hati. Hidup ni pendek sangat nak berdrama-queen bagai.


Treat others d way u want to be treated.
The next time u see me sengih sampai telinga, please bear in mind...


It will never fade hahahahhahahahahhahah



Friday, September 29, 2017

Lelaki itu kata rindu...

Spesis INi

Hampir saya jatuh berguling.

We met recently. Saya memang tak ramah, but once in a while, I bumped into someone who makes me laugh non-stop. Tak sempat saya nak tarik muka, nampakla charming sket. Heh?
He is one of them.

Nanti tulis panjang korang tau pulak siapa. Hahaha...

We exchanged numbers.
Normal.

For follow up.

Yang tak normal, dia kata rindu n we talked about errr another meet up.
Hahahaha...

I like him a lot. Seriously I do.
Guess I had a way of attract 'that' crowd. Dia kata dia 'straight' tapi... hahahaha
I hope he is.

There is another man.
He was a bit flirtatious, with others of course. Once he knows I m into errr dancing (tipu) he insisted to give me a free lesson n go with him to d Friday class as he put it " I takder kawan kott".

Reading his body language, errr... saya fikir dia 'patah seribu" if u know what I mean... hahaha...

"If u go to d dancing class, can u take me too", a lady friend ask.
Saya pandang mukanya. She is very NOT into dancing. Dah kenapa kot?..

"Awak suka dia eh??" saya teka. Dalam kesamaran.
"Suka tengok cara dia. Best je...", dia jawab. Malu-malu.

Saya diam.
Tak tambah pun.
Bila tiba masanya, saya akan beritahu.

Orientasi seks bukan berlaku sehari. Kalau pilihan lelaki itu adalah lelaki juga, jangan membuang masa.
Wanita hanyalah untuk mengaburi masyarakat saja

Mungkin saya silap.
Mungkin.

Mungkin lelaki itu berubah.
Mungkin.

Mungkin juga.

Thursday, September 28, 2017

Mokcik tak kuaddd...

Tu ayat BBNU

On Monday night I had runny nose. On Tuesday... eh... melarat2 pulak..
I had Panadol Soluble kottt... takkan tak sembuh2.

On Wednesday morning Yati Saad gave a packet of yellow flu medicine. In d past, makan sebijik je selsema terus hilang. This time around sampai petang saya melepek teruk.ala2 sakit jantung stage 8. Kosserr..

Bila mula rasa loya dan muntah2, I just knew, it is not about d flu n runny nose per se.

Mokcik pejam mata nak mula membuat mental list. Sebab tak ada rasa berdebar2 jadi tu bukan demam cinta... eh?
Abaikan.

Stress.
Bila terserempak di jalan dan geng Lindungan Kaabah tarik muka saya stress rupanya.

Bila mereka salahkan saya bila PENYERTAAN dapat anugerah instead of salahkan orang yang bagi anugerah ( dah sah2 tak masuk akal kot) it stressed me out.

Bila Mr A pesan "jangan tak datang" saya stress sebab he read my mind.
Bila knowing Bingit g mencucuk while maintaining cordial padahal bukti kemain loud n clear, mohtip mokcik rasa rengsa satu badan.

Bila dengar orang bercerita about that, terus loya tekak.

I tried to recall kenangan manis ke apa-ntah yang dalam buku motivasi ajar when u r stress. I failed miserably.
Yang bermain di fikir r what theotherfriend n his gang did to me.

Saya terfikir. Sewaktu kami masih 'berkawan' pun mereka boleh tergamak kenakan, sekarang mungkin...

Before went home, I heard d conversation about d top winner. Pencapaian jauh lebih rendah dari tahun sebelumnya pun boleh menang.  I bit my lips. Sometimes saya stress terpaksa oblige padahal....

 If I were in his shoes, I will prepare a shortlisted candidates' achievement lists instead of fefeling maksum dan tuduh orang dengki bila d committee yg menang.  It has been going on for years.  Not be able to speak out for truth sangat menggusarkan hati saya.


Before went home I browsed d namelist of accolades recipients.

Now wait.
Everyone  qualified for one category. Norizan Adnan got 2.
One is... well..
The other one, ahli ada 7 orang, aktiviti tak pernah berjalan tetiba listed as d THE BEST.

Tarik nafas. Tenang.

This is an insult.
I dont remember being so furious.
What if d kids read d list???????????
What about d ones who really deserve it????


It costs me a day off.
Kesabaran yang saya wayangkan selama ini memang dah tak bersisa..

Semoga Allah murahkan rezeki geng Lindungan Kaabah, supaya hati mereka tenang dan tak perlu menganiaya orang lagi.







Monday, September 25, 2017

Panahan Petir

A fren cakap dia stress. Mokcik duduk mendengar n when she posted a request on d whatsapp group, gigih mokcik tunaikan.

Bingit true to her nickname posted mesej berjela, gist -) U GUYS R NOT QUALIFIED.
Nobody pay attention n she send msg to another, tapi kantoi kaki cucuk. Funny.

Kaki Kencing, when people complained, petik orang sana sini. Dia lupa, people can put two n two together by reading messages. Funny.

Kaki Sebok menempel sana sini, pretending an asset ke cemana kekdahnya...

I juz dont hv time for these clowns.

This morning I called a particular someone. Suara di hujung talian kemain garang. Dia ingat saya ada masa nak talipon hal2 clowns itukah since he is one of d gang??
Kosser...

" Kita letak sotong kat cermin kot", saya cakap.
Just because people treated me badly, takder sebab saya nak stoop so low. Bab makan plak tu.

There was a birthday party. Tajuk masih sama. C.L.O.W.N.
"Dia petik kata if he didnt put UR name u will make noise", someone menyampaikan..
"Dia bongokss main petik nama orang pulak", hahahaha... Serius tak masuk akal.

C to d L to d O to d W to d N.

Anyway I have promised another friend for lunch goodie bags. Tak kosser nak buang masa. Besides, I hv to distribute souvenirs from my recent trip.

This is funny.
I went to see Mr A.

Me: I bought u FM becoz I dont think u eat all those junk food.
Him: Hang pi mana?
Me: pangkor. D camp.
Him: there will b d prizes for u guys.
Me: No prob. No issue at all. Where's d (hockey) cert u want me to type.
Him: Here. Pls tell d girls to come.
Me: No issue... I thought there r more (hockey) certs?
Him:  ini je... Jangan tak datang pulak.
Me: No prob. Thanx.

I wonder.
Setiap tahun orang yang sama, isu pun sama. Previously bila dinasihat, dia kata dia tau siapa yang mulakan.

Siapa?
Saya kot... because I thought we were friends. Nasihat, as I see it, sangat tak wajar kot n I wrote it in d blog too.

Last year jadi juga. Lain senarai diberi, lain pulak yang ditulis. Bila komplen, katanya ada kriteria pemilihan sendiri. Ayat tak menahan...
A menang Galah Panjang ko tulis dia menang acara Tikam Keropok Udang udah kenapa???

Pas tu tarik muka dan tag-team tak nak kawan. Umur berapa korang ni?

This year drama lagi.
Mokcik tengok dan tak sudi nak masuk campur.

Once, d girls were asked to get d prizes from the organiser after d event. I might understand kot dapat hadiah ribu riban wang tunai. When d girls did not pick them (???) they put on my table. I threw them into d dustbin.

Kosserr....

"Umur berapa korang ni? Kang tengah buat kerja cincai2 tapi petik nama orang kena petir  pulak, apa nak jawab di akhirat nanti?", mokcik tanya kat kawan2 yang sedang buka thread.

Tu je cerita.
Kosserrrr...





Wednesday, September 20, 2017

A new benchmark

Air-cond rosak.
Stress.

"Dulu kak sal ganti gas. Kena patploh hengget", Kak Sal kata..

Kagumm... murah kottt
Jadi bila g workshop imagined my shock when was told "RM780 kak"..

Whatttt????????
Sangat mahal kot... i could not afford it. No way!!!
mokcik buat muka seteresss. Jujur. Stress dari hati dan poket.

"Find something cheaper", mokcik minta. Sedih.
"Ada caranya kak", dia jawab.

Tengok jam dah pukul 5. Saya nak solat tapi kat surau tak der telekong. Saya nak pinjam adik kat reception centre tu sebab telekung saya dalam kereta. Kereta tgh di 'jek' ke hapa namanya tu... tak sampai hati saya nak susahkan pomen tu suruh turunkan semata2 nak ambik telekung.
Yang ko x bawak turun tadi tu dah kenapa norizanadnan????

" takder" adik tu jawab dengan kasar.
Ermmm...
"Ada tak surau dekat2 sini?" saya tanya perlahan. Solat tu urusan dengan Allah kot, bukan selayaknya diannouce.
"Pergi PLUS highwayla", dia cakap kasar.
 Ke tu cara dia bercakap?

Saya keluar dan pergi restoran sebelah. Semua lelaki. Saya pandang ke depan. Ok..

Saya boleh baca signboard PLAZA TOL 100m di hadapan.
Saya rabun jauh.
Kalau saya boleh baca means tak jauh sangat la tu...

Saya masuk semula ke servis centre dan tanya lambat lagi ke kereta tu nak siap. Mereka kata pomen dah buka errrr... apatahnama benda alah tu.

Me: oook gud. Sebab akak nak pergi PLUS tu nak solat .
Man: kakk jauh tu. G tanya kedai sebelah la..
Me: dah... macam tak der la telekung.
Man: kak.. ambik motor saya, jgn la jalan.
Me: dah berpuluh thn akak x bawa motor.. alaa x jauh pun.. mungkin lambat sikit. Korang tunggu tau..

It took me 13mins walking. Ye. Saya timing.
Takla jauh mana pun.

Lepas solat saya mereput semula d service centre.

I was d second last customer.

"Kesian awak balik lambat", saya cakap pada staff yang tinggal. Semua lelaki.

"Takper kak. Biar saya terangkan bil ni pada akak", dia cakap. Bagus budi bahasa budak2 ni. Derang panggil mokcik akak.

Saya capai beg dan balik.
Wait...

Saya buka air-cond. Sejuk.
😟😟😞😞😞
I dont remember seeing anything about aircondition in d bill.

Nope.
They did not change d fuse box yg rega rm780 tu either.

I saw d foreman cut d red wire. And I remembered his words "ada caranya".

Pagi2 hari ini saya beritahu Kak Sal.
"Benchmark baru. Kita baiki air-cond lagi murah".

"Berapa?" Kak Sal tanya.

"FREE!!!"

Huh.
Hahahahaha
Saya fikir kejadian ini takkan berulang.
Saya fikir mereka kasihan sebab saya berjalan jauh sebab nak bersolat.
I remembered d same man was apologetic about d small surau when I first came to d service centre last year.

"Dik, sembahyang saja kott.." saya jawab
"Tapi kadang2 ada orang Melayu yang komplen sempit dan tak selesa", dia cakap. He is an Indian.
"Janji ada tempat solat dik. Kot g oversea akak sembahyang kat mana yang ada tempat je dik", saya jawab. Grateful.

Which is true. I believe solat tu urusan kita dengan Allah. Bila pergi run kat tempat yang saya tak pernah pergi, saya guna sebotol air mineral untuk berwuduk, bentang kanvas dan sembahyang kat kaki lima.
Saya bukan alim. Tapi solat tu urusan kita dengan Allab. Dah kenapa nak petik orang lain?
Islam tu mudah dan praktikal.

Saya anti dengan orang yang fefeling lindungan kaabah. Solat je kot.

Cuma tu la...
Tak tau plak saya lagi jauh kita jalan kaki nak g solat, lagi murah rezeki:)

Sorry kak sal.
Benchmark dah bertukar tangan🙄🙄🙄


Saya tak nak susahkan orang cer...

"Yuran nak bayar ke tak?" saya cakap sambil pandang tepat ke mukanya. 

"Saya bayar, nantilah..." dia cakap separuh berbisik. 

"Tak bayar pun tak apa. Ponteng dah cukup hari nak kena buang sekolah", saya beri cadangan bijak.

"Dah cukup hari ke?" dia tanya while I read his body language. 

From my experience dont push too hard. Saya angguk n we continued with d lesson, let them digest d news first. 

Sewaktu orang sibuk drilling baru kita sambung...

Me: or your brother will pay full fee? 
His friend: tak bayar..
Me: ehhhh... sangat menyibuk. Not ur brother okehh. How d u know.
His friend: kitaorang taulah, dah lama dah tak nampak.
Me: dah kenapa quit?  Yang korang biar tu kenapa? 
His friend: ehhhh apsal salah kitaorang pulak..
Me: korang yang tau, patut ambil berat la...
His friend: ehhh kita pulak...

Tu namanya fasa tarik tali. 

"Come F , let us talk", mokcik panggil. 
Macam 4 tahun dulu, dia bercakap sopan. Mokcik dengar dan tanya how to solve it.  

"Susah ce..." dia cakap. 
Masalahnya motor rosak, abang baru eksiden dan tak ada kenderaan lain nak ke sekolah yang jaraknya 20, 30km. 

"U dont expect me to fetch u kan?" saya tanya sambil ketawa. He laughed too. "Tapi if u MIA u will be expelled", saya sambung. Tu fakta. 

I suggested he take a lift. Ada satu nama yang saya sebut.

"Teacher, dia sampai sekolah sebelum pukul 7, pukul berapa dia bertolak. Teacher fikir?", dia tanya pulak. " Yang lagi sorang tu ok, tapi saya tak tahan mulut dia" dia cakap, terus saya ketawa.

"Jangan!", saya tegah. 

Saya cadang dia tumpang rakan lain. Tapi dia kata dia tak mau susahkan mereka sebab they either dah ada partner (pillion rider) or tumpang orang juga.

"Then how?" saya tanya...

Funny. He came out with one. I hope it works. We discussed all angles. Saya tanya macam polis pencen. 


"Jangan ambil hati ye tadi" saya cakap. 
I told him, kalau panjang umur, sampai tua pun kami akan berjumpa jadi I always hv his best interest at heart. 


He said something which I forgot. But when I asked him to go out for recess he turned down.

"Saya tak nak makan teacher. Saya nak siapkan kerja teacher ni baru saya keluar".

Oh well...

My friend dapat Burberry on Teachers' Day. Saya tak pernah dapat waima beg plastik sekalipun.
But then once in a while, I got a student like this boy. 

Yang walau macam mana 'buas' sekalipun, sentiasa 'jinak' bila dealing with his poor teacher.

That is, THE BEST GIFT EVER.

#nangesss

Love will lead u back.

Ce gugel. It is Taylor Dane's song. Korang kecik2 mesti gila nyanyi masa cekgu tak ada dalam kelas. Mengaku sajalah...

Gigih mokcik tukar tights sebelum sembahyang zohor. Niat nak training. Katanya set 1 6km - rehat 12 minit - 6km
Baru lari 630m hujan turun.
Hampa..


Terpaksa mokcik balik dan termenung merenung ke luar jendela dengan hati bagai sembilu menusuk hati ini tanpa simpati di hati. Ingin rasanya ku laungkan rasa kecewaaaaaa...

Ok tu lagu Ella.
The thing is, it made me thinking...

When a fren suggested I shed some weight, oh ... sentap... i vowed not to follow.
But still, unconsciously I did.

Bukan saya sorang je yang terkurus. Beliau juga. Crystal clear.

Dia kata dia kurus...
"Kurus sebab makan hati", saya usik. Dia diam.
I think I was spot on. There r few things told by others tapi saya tunggu dari mulut beliau sendiri.

Starting this year whenever I will b off I will let another fren knows, so that she will find replacement to pick d newspaper. One day I was really ill, I did not inform anyone. It happened d big shot was scheduled for a short visit. It was a mess.
I have been down d weather for d whole week.

It was bad. I lied down in musalla during my free time. I lost my appetite resulted at times I was so weak.

Anyway, there was a run which I already registered. Larat tak larat saya kena bangun dan pergi as I promised d kids too.

We were talking about accommodation when I told them d flag off is 6.30a.m.

"Boleh bangun ke?" dia tanya..
"Laaa", I protested.
"Aku taula..." dia berkata sambil menjeling.

I did not answer.
I never tell others about my predicament. Tak perlu.
I was so scared. Maybe I hv to look for illegal cctv planted around #12A. Heh?

"Opt for HM" dia cadang bila saya beritahu my timing. Gilerrr, saya balas.
Not long time later, I went straight to this fren suruh buatkan training set. Like????
Because in d last run, it was so awful.
But then...

In d early stage of our relationships/ friendships/spaceships (erghh), if called, normally d kids will entertain. Sometimes they replied d text when I was driving or too lazy to open my mouth.

Repeated patterns.

I left d phone where it can easily access by them. Then, I saw a message. De-javu.

"Beritahu XX I m on medical leave", came d text.

It has been ages.
So many things had transpired between us.

But still.
I went to XX and passed d message.
He was curious.  I mean XX looked curious.

Well...
Me too.
Dalam hujan... err... xder kena mengena kot...


Previously when he n his gang hurt me so much, saya doa Allah kirimkan rakan2 yang baik dan takkan aniaya saya lagi.
Saya doa Allah berikan mereka rezeki yang melimpah ruah supaya hidup mereka tenang dan tak perlu menganiaya orang dah.

Tapi kini, dalam hujan, saya cuma terfikir kalaulah dia berpura2 dan bakal team up dengan rakan2nya untuk menganiaya lagi, saya tak fikir saya kuat macam dulu. It still gives me nightmares up to now.

Dalam doa yang tak tentu makbul, saya pohon, if this time will lead to something equally disastrous, I hope our path will never cross, may we never see one another, sampailah ke hujung hayat kami berdua.

😢

Tuesday, September 19, 2017

Love means you never lose hope.

Iman: Mak Andak, Ilman gagal..
Iols: Imannn ko tak boleh gagal
Iman: dah gagal pun mak andak. 26% je

26%?

Dulu masa form 3 pun tak pernah lulus juga. A week before PT3 baru saya tau. Saya ajar teknik je kot, sebab bahagian tu dia dapat 0. Lepas ikut teknik tu he got 7/10.
Terus dia semangat. Patut saya balik lepas Zohor, tapi sampai Maghrib he insisted to do extra exercise.

Iman passed.
Just pass.
At least he passed.

In my humble opinion he could do better.

"Cikgu kau ni ngajar macam mana sampai Ilman pun fail?" sorry... mokcik terpengaruh dengan rakyat Malaysia. Asal budak fail je kita salahkan cikgu.

" Cikgu Iman tu ok Mak Andak. Semua orang dapat elok. Ilman sorang je fail", hati saya lega sikit. " Banyak mak andak dia bagi Iman latihan. Ilman sorang je yang dia bagi. Tapi Ilman yang tak pandai mak andak" he added...

Makcik bertenang n checked his exercise book. Latihan banyak n semakan pun bagus. Bukan salah cikgu la..

Masa cuti raya Ilman bawa homework. Sesuatu yang menakjubkan.

Anak sedara saya yang nombor 4/18 ini bersekolah di sekolah sukan. Bila hujung minggu dia ada games. Kalau saya datang he was either sleeping or pergi games.

Sewaktu cuti sekolah dia ada latihan pusat. Weekend games juga. Celah mana nak study?

Eh... tapi orang lain tu bersukan juga.. tak fail pun..

During raya, semua orang busy. On his last day baru mokcik bukak crash course.

Malam ini Ilman texted, beritahu he passed. He was delighted. I m happy he improved a lot but...

I need to see d answer sheet.
He sent pics.

Yippeeee!!!
Mokcik rasa nak melompat ke langit biru.

Gud job Iman.

Sebenarnya menjawab soalan peperiksaan macam juga pergi berperang. Kalau pun ada senjata canggih tapi timing kelaut sangat tak guna.

It is all about strategy.

"Bila mak andak nak datang. Ajarlah Ilman" dia tulis..

Cesss flowery hati Mak Andak ..
     

Love is....

Remember a boy who was sent to tahfiz few months before SPM?  He came back to sit for the major exam. He failed.

Dulu2 kot budak fail, saya geram kenapa mereka datang dan ambil exam. Jatuhla gred.  But for him, I dont hv any of those feelings except symphaty.

May be I mellow much.

Last week I bumped into him. Haggard. I talk to d mother n asked about his going-ons. When d mother said he used to loiter in a certain house, I asked her permission to send him home if I saw him there.

She agreed.
Nothing wrong with d host. But... he might get a better influence if he mixed with dif crowd. Simple.

Today, I saw him coming back from work maybe. He stopped at his best friend's house. Gigih mokcik pergi menempel sekali.

"Ngarut betulla... dah habis sekolah pun cikgu sebok2 nak datang membebel", tu intro. Walapun hambar tapi depa ketawa juga.

His best friend's dah nak balik to his college. We bid him good bye. But his sister stopped d car n we had a chat for a while.

Yes. She was my junior in hostel. Persahabatan kami kekal walaupun jarang jumpa.

Me: so, napa eh, lepak..
Him: mana ada kawan lain...
Me: yang pergi situ tu buat apa?
Him: mana ada buat apa pun... kadang tu saya bawak laptop tengok youtube je..
Me: ada wifi ke? Boleh la i dtg sekali bwk laptop jugak.
Him: mana ada tcer, kdg2 je derang belanja saya hotspot..

Nampak sgt x kasi tcer dia dtg..

We talked about life, about his future n all.
Not much. I hope he knows, lulus ke gagal, belajar tinggi atau tidak, kerja besar atau buruh kasar, kasih sayang teacher derang tak pernah berubah.

Saya tetap pandang mereka macam kali pertama berjumpa sewaktu umur mereka 13 tahun.

Semoga Allah selamatkan mereka, di dunia dan akhirat.