Sunday, July 16, 2017

Takut

Haven't blog for sometimes. There r so many amazing experiences n wonderful people I met lately, but I did not have mojo to PuΕ₯ into writing.
😒

I tried to avoid selfish lot who gave hundreds n one silly excuses. The least I want at d moment is to be surrounded by those people.

The event this coming weekend is a huge ones. I mean, I did say that with d events I organised last year too. Being a first timer, I m so scared.

One thing I learnt from previous experiences is, let them ( the selfish lot) sing. Smiled n do not say a word.

weak man
REVENGE
Strong man
FORGIVE
Intelligent man
IGNORE 

On something unrelated,  I wonder, tidakkah penghantar text messages berasa malu?

Mereka memberi sebab kenapa tak boleh hadir. Lame!

I replied with smiley emoticon.

Previously, there is someone who gave those silly excuses. I didnt buy it. But I do see boss dia n Errr talkπŸ˜‚
I dunno what happen next. Things get better.

Second, katanya boss tak approved.
I met up d boss personally. I juz so fed up main wayang. I dont have much for that.

In both cases, d bosses were very accommodating. πŸ˜‚ πŸ˜‚


Why do people prefer to Play with fire? By giving excuses, petik nama orang sana sini proved that you r so.....

(fill in the blank)

Thursday, July 13, 2017

Are u crazy??!! πŸ˜‚

On Tuesday, Yeith's group were asked to present.

Huh?
Mokcik hilang sabar.

Presentation ke hapa cenggitu?
I could see they were very sad kena marah macam tu.

Faktor penuaan mungkin, helping them to re-do means otak saya berputar ligat,  equals to my head throbbing. I slowed down while at d same time reminded them,  there is certain standard they have to achieve.

By d time we bid farewell,  muka mereka ceria sebab 80% Teacher dia buatkan. But still, I hope they learn something.

Today, mereka pulak yang tanya if they could do rehearsal. We did. That was after semua orang tulis essay dulu.

At 8.15 they had to go out for a talk. We stayed back n did rehearsal.

"Mak aihhh hebatnya awak ni...", tak cukup mulut saya memuji. Compared to d day before, mereka sangat bagus. Ceria dan yakin.

There r words yang mereka tak.reti sebut. Gigih mokcik jadi thesaurus. Bezanya kepala mokcik dah tak berdenyut lagi. We laughed a lot.

Later, when I told them I had to attend to other students,  they asked if they could do rehearsal on their own.

Eh... Mestilah boleh kan..

They took d task seriously.

"5 minit tice", they called sambil lambai jam G-shock Apple Green. . Saya terpinga.

"Kitaorang timing" dia cakap.
Saya angguk dan cakap "5-6 minutes"

I did my task again.
"5 mins 36 seconds tice", mereka cakap lagi. 🌸
" macam mana bole extra time tu?" saya tanya.

"Kitaorang lambai tangan Teacher", mereka jawab.
Saya sengih.

Hehe...
Hehhehe..

At least mereka berusaha.
At least mereka faham.


Tuesday, July 11, 2017

Sibuk!!!

That is everyone's favourite excuse.

Hasil tak seberapa pun. Still dapat nombor corot. 😭

Saya ingat saya sibuk kot minggu ni, until one event is cancelled n another one is postpone until further notice. WhateverπŸ˜’

Then, I worked on another event.
Sibuk tak seberapa, tapi this is my first time. Banyak benda yang saya takuti.
I revised things many times, so in a way masa banyak habis kat planning sajalah..
Luckily Mr Shrul is a great officer-in-charge. He worked harder than me.

I got d feedback for d postpone event.
Bunyi macam nak cari scapegoat bila d event is delayed.  Be my guestπŸ˜‚πŸ˜‚

Now they got d approval, came another excuse
I dont mind.
Tapi takder ke dalam kamus hidup derang to be humble n apologized?

If you r busy, dia tau tak orang lain pun ada banyak events to handle, meetings to attend n games to Play.

Sorry
 Mokcik is busyπŸ˜‚πŸ˜‚




Kau bukan aku.

Tajuk tak menahan..

Recently I was asked why I got corot. Mokcik diam membisu seribu bahasa. When my frens came dia tanya lagi soklan sama. Mereka jawab. Dia x puas hati...

"You guys r lucky. Kat sini semua baik2. Kat satu tempat tu, I cakap sikit saja mereka cakap setengah jam, stress dengan ketua mereka". " You guys beruntung!" dia kata
I smirked.

Yang corot tu mmg my fault. Tu saya ngakulah. Tapi saya rasa lucu, sebab yang bikin stress tu KC.

Kat tempat lama pun orang stress jugak. Aduan sana. Kat tempat baru pun macam tu. Persoalan yang bermain di minda saya ialah, kenapa dia konfiden sangat nasihatkan saya dulu dan cakap, "cuba awak tengok saya ni, ada awak dengar orang cakap pasal saya?"

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Sometimes this week I saw someone who I m not really fond of. Saya fikir dia suka melagakan orang dan sangat bijak bermuka-muka.

"Nampak ceria sekarang", dia tegur. I smiled. The truth,  semua orang yang saya kenal rapat tahu saya sentiasa bergembira walaupun dalam kesusahan.  Hahhahaha.. Kita menangis di bucu katil sahaja. Hahahaha..

But nope. Saya tak jawab pun. Instead I took a chair n sat next to another friend, yang memang dah beberapa hari ni saya nak berbincang.

We started off talking about err.. GE14.
He was frustrated over many things.

"Orang kata, kalau awak berbaik semula, nanti dia akan tolong awak naik. Awak buat baiklah dengan dia", dia kata dengan nada yang err... Bodoh?

Kawan tu bermuka kelat dan gelengkan kepala.

"Nope.  It wont happen. What he did to our friend was horrible.", saya mencelah dan mula berthrowback kisah seploh tahun lalu.

Perbincangan berkisar how that particular person did character assassination long time ago. Saya dan kawan tu mula bentangkan fakta. Facts wont lie.

"Kita pun Man dan Cgjams yang kasi tau. We pitied u back then", saya beritahu.

Dia diam, mungkin tak terlintas yang saya dan kawan tu sebenarnya saling sokong-menyokong. Dalam kamus hidupnya, semua perkara boleh selesai kalau "be nice" to other.
Be nice yang macam mana pun saya tak boleh hadam.  Modal gigi dan lidah nak menasihat orang.  Letih...

Next, we talked about someone's promotion which made kawan tu a bit bitter. Orang tu is his political rival.

"Then, u opt for no 1 post in your workplace",  dia kata sambil ketawa. Masih nada bergurau. Cuma saya dengar macam mengejek.
Not funny. Darjat jauh berbeza.

Later kawan tu bertanya tentang tugasan terbarunya. Dia memulai cerita dengan komplen dan komplen dan komplen.

Mungkin sebab itu dia tegur kenapa saya nampak ceria.

Tak tercapai akalnya, kalau asyik bagi nasihat yg silly dumb dumb, rajin mengejek dan komplen komplen komplen, sempat ke orang nak berceria bagai when u r around?

Sekadar bertanya.




giddy!!!

Saya dah tulis panjang-panjang kat efbi. Penat...



Then this is one of d crews status.


Yang orang tak tau, I was not even invited to d event. I m not aware Tapah is included pun. Saya cuma tau bila there was a run in Bagan Datoh, which I think too far.

Was discussing with Jun about nxt even oto while scrolling d socmed.  One of my frens updated about "receiving torch" from the Bagan Datoh official.

I was like.  What??????
Where????
When????

Despite I told Jun I was going to do groceries,  terus saya contacted one of d crews. Dia kata, datanglah.

U bet. Saya terus sarung baju and hit the road. It was 1 P.m.

On my way stopped at Tapah RNR for Zuhur. Then drove to SESTA. At 2.15, it was still early. I talked to d crew there before headed to the stadium.

Parked d car n I met Kak Kay n Ikram as I m not sure d route. With their suggestions,  I walked some 100m to find d check point.

Luckily, there was a cab with 3 Girls in orange t-shirts at the backseat. Pheww... I took d front seat n the rest is history.  Hahaha...

Pengalaman merayau di luar negara taught me to be quick in action n confidence in dealing with others.

Of course saya takut giler bila tetiba muncul kat big event sorang2. What if People ask me to go home?

Berlari tengah panas.
Halfway berhenti, tentu saja saya risau how to get to d car.

Mingled dengan big shots, sangat tak logik kalau saya tak ada sedikit pun perasaan rendah diri.


I kept reminding myself..
I did it for the country.. 
Malaysia je kot...

Tanah tumpahnya darahku!!

Friday, July 07, 2017

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

Ye.. Berbunga2 hati mokcik..

In 2011, saya jadi 4D form teacher.
Bila time jamuan raya, mereka ketawa n cakap selalunya mereka tak datang pun. Saya buat senarai tugas n semua pun datang tapi saya tak lupa yang terakhir ialah orang yang tugasnya bawa perisa minuman. Dia datang setelah ditelefon banyak kali. Azabbb...

In 2014, much better, tapi yang banyak buat kerja dua tiga orang je. Kasihan betul sata pada mereka. Yang lain tu saya paksa  

This year I expected the same thing.
"Kitaorang dah plan semua", Syukri cakap dan yang lain angguk.

Saya risau kalau 2,3 kerat je yang bertungkus lumus. Tak adil. Nanti ibu bapa mereka komplen pula..

Pagi sewaktu bersarapan, mata saya asyik melilau ke arah booth 4D. Kalau saya pergi nanti, saya akan membebel, which is not good.  Spoil their mood.

I waited for some considerable time before going.

They worked hand in hand. Simple, but it is the co-operative effort that I love most.

When the drinks finished, as usual I took out my wallet...

"Jangan Teacher... Duit banyak lebih..."  Syukri cakap.
"Mana wehhh duit lebih?" dia tanya kawan-kawannya.

In my 17 years of teaching, this is the first time saya jumpa budak macam Syukri.

I remained quiet.
Sometimes it is best to wait n see.

The twin bought some more drinks.
The rest either entertain the guest or help prepare d food.
Mokcik duduk je...
Heaven!

Dulu2 sewaktu saya jadi guru kelas An-nur memang beginilah keadaannya. Budak3 pandai, tak payah susah2 sangat...

Teaching Dahlia is very challenging. Ada banyak hari saya rasa kurang sabar.
Nak hias kelas pun kita yang kena buat, nak cari langsir pun kita... Penat kot...

But today proved that, they are all humane. Ada perkara yang mereka kurang bagus, dan ada juga yang mereka boleh lakukan dengan sangat baik. Beyond my expectation.

#😭



Thursday, July 06, 2017

Photoshoot.

Mmg trend eh bebudak Wicet berphotoshoot ala2 retis.

"Esok kita photoshoot" mokcik gigih kasi sagesyen.
Gigih pula tu depa sokong.

Huda sent notification kat group n efbi.

Hahaha...
In d morning we took few photos usang monopod, tapi tak secantik foto budak Wicet.

I Marched to Yarn's n requested he become our photographer. Saya memang dah lama kagum  dengan ketabahan Yarn melayan kesewelan Kak Izan dia ni.

Photoshoot started at 2.30P.m. time orang nak punched out.
Most of d ladies stayed.

Bila ramai2 it was always fun!
Lepas photoshoot Yarn terus upload.
Efficient si Yarn ni..

Saya tak sempat tengok
 Mokcik ada show lainπŸ’


Andai cinta kita hanya sejarah lama...

It is an open secRet mokcik chenta Birkin sejak sekian lama, tapi more to u requited love kekdahnya...

I scrolled down Insta, kot3 la ada orang jual pre-loved Birkin, takat ni tak jumpa lagi. The I found a clutch, exactly like d ones yg Zara pakai.

I think she looks classy.

Gulp

RM5+++.++
Clutch nipis macam sampul surat je kot. Selvatore Ferragamo
 lepas sale pun 5k?
Mau saya makan pasir setahun.

Mokcik hampir patah hati. Dahla Birkin tak mampu, beg kepit celah ketiak on sale pun mokcik tak berdaya nak memilikinya..
Sungguh tragis😭😭😭

Syukurlah my friend texted, barang yang saya hendak tu dia dah jumpa.
The paper clip, thats it.
Wehhhh... Flowery hati mokcik.

"Nak tak?", he asked when he saw me.
Double flowery🌹🌹🌹🌹🌹🌷🌷🌷..
A day before mokcik fikir langsung takder harapan.

Despite hampir patah hati dengan rege Selvatore Ferragamo clutch, mokcik jalan laju sambil menyanyikan lagu KRU, dekat padamu.

Kepada yang belum lahir masa KRU tengah ngetop zaman purbakala tu, ni ye lirik..

Andai cinta kita, hanya sejarah lama...
Sudilah ku cuba kali kedua...
Walau jauh akan ku gegas berlari...

Tapi ye la....
Manala tau saya dapat cabutan bertuah suatu hari nanti...

Doa2kanlah ye...

Doa

Sorry...  Tetiba mushy pula..

Hari ni saya ada appointment.  Semua pun dimeterai melalui telefon. Bohonglah kalau saya cakap saya tak takut.

Berjumpa dan berunding dengan orang yang tak dikenali, memang saya sangat takut. What if they con me?

I was given a name a contact number. The meeting point is somewhere remote. Saya menggigil.

Saya tak tau nak ajak siapa. Semua orang claimed mereka tengah bizi. Lagilah saya stress...

Rasa nak melompat ke awan biru bila Mami Ita agreed to go together on.short notice. I just couldnt believe my luck.

We waited at d wrong place though. Duh..

Once we arrived at d meeting point...
Once again, I think Lady Luck is smiling on me.

I know HIM.
He sat opposite of me during the last meeting. I liked him instantly.

But still, coming to dif ground might change people a bit. We went straight to business. I handed him d documents n from there we began our negotiation.

Did I tell u peeps I m a lousy negotiator. I m pushy n manipulative hahahaha...

Thanks to both Mami n the man easy nature,  d meeting went well.
Gigih pula beliau berkongsi idea dan pengalaman, which was very much appreciated.

Ada orang bagi idea dengan niat nak show off. Ada orang menolong dengan niat ada udang di sebalik batu. Mami had been with me for 3 years, she knows me well,  mmg nak beli Birkin pun x mampu inikan nak membalas budi baik dia. As for d New friend, I think he is really sincere.
Saya harap saya tak silap menilai.

Terkejut betul bila tengok jam dah hampir pukul 7 malam.
Selalu bila hal2 macam ni, saya asyik tengok jam je ...  ni masa berlalu pun x sedar.

We bid gud bye, despite muka masing2 mcm banyak lagi yang nak dibualkan... Eh...

Oh my way home, saya masih terkenangkan dua kawan saya ini...
Baiknya mereka...

Saya terkenangkan saat saya menangis sendirian dan memohon Allah kirimkan rakan2 yang baik serta tak akan aniaya saya lagi.
When was that?

Million years of lights ago.


Monday, July 03, 2017

Jangan ragu2 dengan cinta ini...

That is a line from a song sang by a group of boys, under d tree at my neighbour's house. Funny, after a hard day, it put a smile on my face. 
If I were not a babysitter, I would love to sing along, on top of my lung. 
Ngeeee...

I woke up at 4.20a.m.
Duh, I forgot to re-set d alarm. Ngeee...

Basuh pinggan, cuci kain, pasang cadar dan susun pinggan mangkuk pheww..
By the time I finished everything, it was already 6.45a.m.
I left home at 7a.m., picked the newspaper and I reached my workplace at 7.28a.m.

"Baca tak mesej?" someone asked. 
I did not. Pagi2 mokcik is busy. 

By the way, unconsciously I noticed someone is wearing d same shirt which I told earlier  I like. Bila idola dia (a.k.a moi) puji baju tu cantik, mesti dia pakai on d first day after a long break. 
Dress to kill kekdahnya...
Dah banyak kali macam tu, saya masih ternanti pengakuan ikhlasnya yang saya ini ialah idola beliyau.. hahhahaha..

It brought me to d text yang beliyau kirimkan semalam tapi tak sempat saya buka.
Mokcik is busy.

I went up n tried to do my task.
Unfortunately, I was short of paper clips. 
Who else to ask?

"Pagi tadi dah tergerak hati. Cari tapi x jumpa." katanya, bila kami terserempak. Nampak serius duarius giteww
 Dia kirim juga jawapan di alam maya selepas saya kata saya merajuk...

Untuk rekod saya tak pernah merajuk.
Saya cuma menangis kat bucu katil je hahhaha..
Tapi gila drama kot, belum sempat saya cakap, dia dah tergerak hati nak carikan...

Mungkin gerak hati saya yang beliyau worships me memang tepat dan jitu.
Tolonglah mengaku, bolehla masuk fan club.
Cuma iyelah..., idola la sangat, mintak paper clips pun tak dapat..
Sentap....

Two trainees reported duty n one sat next to me. Hahhahahhaha..
It is an open secret Zeda n I are on d "luaskan kuasamu", quest. Semua meja kitaorang rebut hahhahahah..

Anyway, it is a bless though, because seeing that I was struggling to complete my task, she lent a helping hand. A bless!

Being at d bottom means d authorities will come often. One observed me. 
It was not good. Wish I could do better.
Honestly, not that I am complaining. It is just that there r 5 people I have to contact. Letters to  n on top of all I need to revise students speech, 

Anyway, I am fully aware what my core business is, so I remained there until the end, 

"I meant to come again for your other class", dia kata, 
I was torn. Part of me sangat gembira. D kids r not d only party benefited from her visit. Me too. I learnt a lot. 

Honestly, not that I am complaining. It is just that there r 5 people I have to contact. Letters to compose n on top of all I need to revise students' speeches.

"Makanlah dulu" I suggested.
"Have u eaten?"dia tanya.
"I m fasting today", mokcik jawab jujur. Jadi terus dia tak mahu makan.

"Come tomorrow, we can have lunch together", I suggested. 
Mak saya kata, kalau kita mudahkan kerja orang, Allah akan mudahkan kerja kita juga...

I went up n see d boss about d Wednesday event. 
The preparation had to be made.
I asked Tri to follow up d registration for another event because today is d closing date. 

Then I went to my table, preparing for the next class. 
A girl came n said she needs to talk to me. "Can I see you this afternoon?", she asked.

"Penting ke tak?" saya tanya, sambil reading her eyes.
"Sangat!!!!", dia jawab sambil tersenyum, which did not reach her eyes.

We promised to talk tomorrow as Effa had already made an appointment to rehearse her speech. Besides, my class ended at 3.30p.m. 

I left the classroom at 3.50p.m though, waiting for them to complete their task. 
Spent one hour to complete d task given by the authority today. 
It was such a hassle n time consuming. Restless, body and soul.

Then I checked d group. Tri havent do what I ask. She might be busy too. 
So, I did what had to be done. Who else?

On my way out I call another person, for confirmation of our booking. He did not reply. I drove off. 
If we did not secure d place, we have to postpone, for d third time. 
No way!!!

I had a headache. 
Listening to that song really soothes me. Just like listening to Hindi songs yang sepatah haram kita tak faham tapi kita tetap terhibur dan girang tak tentu pasal..
Gitewww...


Mungkin sebab lagu tu bunyi macam angin di tepi pantai. Tenang dan penuh harapan.
Macam juga impian dan harapan saya nak berumah di tepi pantai, supaya saya boleh berenang dari pagi sampai malam...
Tak payah fikir pasal people I have to contact. Letters to compose  n on top of all I need to revise students speech, 

Wunnerful!!!!

Saya berharap beliyau di paragraf 8 tergerak hati juga nak hadiahkan rumah di tepi pantai yang indah.. hahhahhahaha...

#mohonmeninggalπŸ™‰



Wednesday, June 28, 2017

Yang manis itu racun

As I wrote a week ago, saya betul2 tak redha travelled 100km away ( cannot claim ok) semata2 nak clean d mess. I left home at 6.15a.m, circling d building twice to find d parking then walked 100m to get to d meeting room.

Bila hati dah benci, semua benda mokcik nak ungkit.

Anyway, I know, kalau saya tak sudi, orang lain pun begitu juga. Instead of tarik muka macam mangga muda, I tried my best to be approachable katanya.

The two person who came later than me were really not in gud mood. D blame game started. The chairpersons main tarik tali dulu.

After beating around d bush for hours (or more?) baru la masuk isu sebenarnya.
Finally, all of us senyum kambing.  But still, d chairperson masih dalam mood 'pusing keliling'. We were being straightforward,  tapi beliau mengelak2 pulak...

Then, d big shot came. He was straight to the point.
Huh! We smirked.
D discussion started a serious ones.
D what if...
The repercussion.

Some were being objective,
Some pessismistics,
Some were hopeful
Some remained quiet...

Then we came to a resolution.
I posed a 'what if questions' again. Wet blanket? I am.πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

"we shudnt b obvious" I suggested.
Personally, I dont want any scandal. Enough is enough.
That is my stand.

In d end,  there is a solution. SecRet must remain untold. Tapi dari pengalaman,  bukan saya seorang je mulut tempatan.

"In the end, if we do not be discreet,  yg kena teruk ialah beliau", macam biasa mokcik mmg bab bercakap x berhenti mmg win.

I think this is d first time we be open.
I don wan banana fruit two times (eh!)

"Is there any severe punishment?", finally someone buka mulut.
"Could not say, top secret" d big shot answered.

"After we told you everything, wud u pls take it into consideration?" , tak kuasa saya nak beating around d bush, saya terus terjah je...
" Saya masih teringat peristiwa 2012", he said, mokcik geleng kepala.

"Please..." we pleaded.

D big shot did not answer.
Deep in thinking.
Deep down I really hope, his report will include what we said. Sebab, saya fikir, penerima laporan itu sangat bijak orangnya. Dia tak mungkin bertindak melulu. Tak pernah!!!

Saya tahu dia bijak. Sangat2...
Saya benci betul drama power struggle ni, tapi bila saya kata XX tu sedang memadamkan lilin orang untuk naik ke atas, mereka kata saya gila. Sejak lama dahulu.

"Dia tak nak.... merepek la ijan ni", mereka kata.

Seperti yang selalu saya tulis, saya membesar tengok Law n Order. Cakap la apa pun, tapi mesti ada hint yang bila dikumpul akan jadi petunjuk yang besar. Barulah kes boleh selEsai...

"Dari dulu kita dah cakap, someone is vying for top position, tapi korang marah kita", saya cakap to two person on our way to parking space.

"Ye betul. Obviously", seorang jawab dan yang lagi sorang lagi kerut dahi tanda tak setuju.

We compared notes. Loud n clear.
D revelation made me very sad though.

Dia bagus. Sangat bagus. Saya tak akan teragak2 vote, kalau dia kata dia mahu.
Bila dah jadi begini, ada orang yang teraniaya kerana perbuatannya, susah saya nak percayakannya lagi,

Now, bila kawannya teraniaya kerana perbuatannya, I wonder, ada tak dia own up dan sanggup berkongsi hukuman?

Sampainya hati.

" A leader should responsible for all her action", suggested d big shot.

Ermmm...
Personally, mokcik takkan putus asa.
I will fight n justice had to be done.

Cuma, at d moment, mokcik tgh buntu.,,


Tuesday, June 27, 2017

Raya ke-3

Dulu masa kecik2, suka lah raya. Bila dah jadi mokcik2, raya means d end of Ramadhan, teruslah hati rasa sedeyyyy mengenangkan tadarus yang tak abes serta checklist yang tak berapa nak banyak ticked tu.

Saya pernah dengar ceramah, bila Allah tak berkehendakkan kita, Dia akan sibukkan kita dengan urusan dunia. Insaf.

Dalam sedih tak sedih tu, 4,5 pinggan juga habis...

This year Dhani dah pandai bercakap. It always fun listening to him n his brother, Danish. Paling tak menahan dia suka bergurau "poke", sakit gila kot..

Izzati came back on Friday, I fetched her at Behrang R&R. Her friends were on their way to Temerloh. Sometimes I could not believe our first niece is 21 and going to be a teacher in 3 years time.

Nadia, Zudin, Ecah n An came back a day later. Fun-filled raya after stormy affair over Emon, the cat. Poyo!!!

Arif took a long break, first time.
One of Acho's friends sembelih lembu to be distributed to the kampung-folk on Friday evening. So that night, all my bros n their friends lapah daging in front of #18.
Untung ada ramai adik lelaki. Saya tarik selimut n tidur.

We had our traditional soup on Raya eve. My sisters r good cook.
On d first raya, despite her condition, Nik n her daughters made Mee Rebus. Sedap gilerrr..

on 2nd raya, saya dah start puasa. Partly, saya takut tak sempat habis sebab saya tak larat sangat puasa hari kerja sekarang, mainly sebab saya sangat berharap tahun depan saya akan berpeluang dijemput ke tanah suci.

The keyword is JEMPUTAN.
Duit banyak, badan yang sihat, CGPA 4# pun belum tentu akan diizin ke sana.

Doa-doakanlah...,



Thursday, June 22, 2017

Ramadhan 27: corot

I woke up at 3 a.m. Take bath, solat n did tadarus until 5a.m.
Stopped and had sahur.
Double cheese burger, thats it.

After Subuh prayer, I did d laundry. Then, went out.
On my way stopped and picked the newspaper. The shopkeeper greeted me warmly.

What a splendid day ahead.

Everything was great.
Talked to d kids. Browsed pics left by d kids, completed d task and all.
The calling letter which I requested was already uploaded in d portal.
I couldnt ask for more.
Thnx to Mr Shrul, if I were rich, memang beliau masuk dalam list yang saya nak kasi kereta sorang sebijik.
Mr Shril had already downloaded n diseminated it. Another in my list.

In a way, I m blessed working with great people.

I skipped assembly in order to prepare n send documents to MBD Muallim and Pusat Ko. It cant wait. Urgent matter..
Again, Mr Shril helped me with the fax thingy. Mokcik agak noob di situ..

Thanks, everything goes as planned.

Later, I tried to complete the lesson plan when twin came. Some of the parents are waiting.

I went up. The girls had arranged the chairs neatly.
Flowery hati mokcik...

I really love seeing d parent. Harap2 mereka pun begitu. I could see some improvement. 13/17 parents came.
An achievement!!!!

Once finished , I went down. I meant to write Reading Clinic notification for parents, text for public speaking and set up d committee members. Everything must be ready on the first day after Raya break.

Fid came.
"Tau tak kita antara 7 sekolah yang corot di daerah?", dia tanya. That is why d officers datang berjemaah d day before.

Hari mokcik yang indah terus suram bagai gerhana matahari.
Not again...
Masa tengah marah kita cakap bukan2..

Bila otak dah stabil, I contacted d officer terus. Senang! Mokcik x redha jadi corot.
Kot korang ingat dia boleh ejas supaya tak corot lagi, memang konfemla tidak.

We discussed about ways to improve.
Makcik bukak lappie dan terus taip pelan intervensi.

"Kena ada kerjasama", dia ingatkan lagi.
Last year bila dia cakap gitu , I was flabbergasted, nak kerjasama apa lagi?????

This year sebab Ezazul is in d team, I m really hopeful.
He is a team player.

Gigih mokcik kira how many must pass so that we can get 80% passes. I told them my plan. Nak kutuk mokcik poyo pun, I just couldnt care less.

Being corot Sangat memalukan.
Hari yang indah telah suram. I went to d office, jam DKNY tertinggal. I talked to Mr A about d printing, only to come back later, sebab lupa nak diskas about Reading Clinic n Public Speaking venue.


I locked up d door, only to realise, budu yang Jun kasi tertinggal on my table.
I wEnt home, talked to mommy then went back to 12A, then patah balik... saya tertinggal a packet of cornflakes.

On my way home, kepala masih tak stabil.
Jadi saya terus baking cookies. I need something to distract me. Pronto.


Now dah nak pukul seploh, baru saya teringat...

Baju kat ampaian tak angkat.

#stress

Ramadhan 26: yang berat itu amanah

Last week a friend told me that it is GG turn to conduct morning assembly. Actually my dearest sist, Yuni is in-charge, tapi saya fikir she is so busy lately, jadi saya terus plan n trained d kids,

Then, something unexpected happened.
I told Yuni n d kids how sorry I was.

I asked Rad to help out too.
Zaw took d pics.

Compared to my previous students yg kot dapat tablet, penuh muka selfie depa, this time around, I m quite surprised:)

Layan...

Wednesday, June 21, 2017

Dia dapat 25K, tapi saya ikhlas...

It is a tradition I will help out both TheOldFriend n TheOtherFriend print out d slips. Nak tolong yang lain saya pun lemah gemalai. Mokcik ikhlas...

ThIs time marked d first time saya dan TheOtherFriend tinggal berdua. Walau persahabatan kami disulami ribut, taufan, puting beliung sekalipun, saya tak berfikir panjang untuk menghulurkan bantuan. Saya ikhlas.

Saya kirimkan whatsapps.

Me: Dah print out slips?
TOF: belum
Me: nak kita tolong tak?
TOF: username; xxxx Xxx
          Password: xxxx

Nampak tak permainannya?

Mokcik terus download, copypasted dan edit mana yang patut. The boss came n announced he will go out for a meet in a shortwhile.

Terburu2 mokcik siapkan n later berlari to get his verification. Takut tak sempat..

Oh gosh...
Last time when TheOtherFriend relayed my message to d upper echelon, he reported, "aku segan, dia tanya kenapa aku pula yang sampaikan mesej hang".

Ok...
I have to be quick.
The least I want is drama akasia, padahal saya ikhlas kot...

"Boss, boss tau tak Ayob (bukan nama sebenar) baru dapat dividen 25K? Tu la kita printkan slip ni. Tapi kita ikhlas boss", mokcik cakap, muka ikhlas sangat...

Boss tengok muka mokcik, "ikhlas... Tapi sebut pasal duit orang tu. Ikhlas la sangat...", dia ejek...

Kalau mokcik redha menerima tohmahan, takkanlah TheOtherFriend tak boleh redha menerima kemuluttempayanan mokcik dengan ikhlas.


Hahaha...



Tuesday, June 20, 2017

Ramadhan 25: MBD Tapah Iftar

I meet Yunie Abdurahman on daily basis, but we hardly talk about  other than work-related thingy. Yunie tak banyak cakap, saya pulak waktu kerja sangat gigih mengEmas meja, nak sembang apa?

Luckily she could attend d MBD Iftar, panjang sikit kitaorang sembang...


I knew Josephine Selvaraj Since 2012 and Ita Makcu in 2013.
Jo was our chief.

2 years later, Sunita n I sealed our friendships when we scoured Tapah to find Evian at d backseat of a stranger's car together. Hahhaha.. a long story though.

So much things had happened. Anyway, a guide smiles and sings under all difficulties, katanya... When there is problems, we ironed up things, we dont 'iron' people up to 80% degree burnt.

Tonight is Jo first buka puasa do. Glad she could make it.
Even her family was surprised with her decision. Hahhahhaa


Tapi lps tu I overslept n almost tak jadi datang.

"At least make some effortla. U suruh I datang, now I come n u x dtg plak" dia marah ... hahahhahahha.., dont tell anyone I drove 140km/hour. Sorry MACC. Mokcik terpaksa...

Tri left earlier than us. Jo, Sunita n I sambung berbual sejam dua.
Then kitaorang bangun dan bid gud bye.
Setengah jam kemudian barulah kitaorang betul2 balik.
Kawan baik kot... banyak benda nak cerita hahhahah

In Girl Guides we believe a guide is a friend to all and a sister to every other guide, albeit their faith, race n skin colour.

Orang jemput makan, kita makan bersama. Kita tak 'makan' kawan dek...

Come n join us!

PERSONALLOG@MBD Tapah iftar

#mokcikonfrienships

Petikkk!!! popcorn lima!!!

Today d calling letter arrived. A meeting with a big shot.

Saya rasa nak tendang dinding.
Saya sangat tidak redha nama saya dipetik.

The meeting wud be 100km away. Saya benci d torturous journey.

Top of all, saya sangat tak gembira.
Dulu saya fikir Lindungan Kaabah ialah seburuk-buruk perbuatan. Now saya tambah satu lagi, power struggle.

Saya pernah tulis dalam satu entri, perbuatan acah-acah turn down d offer to lead padahal dalam hati bagai digaru is so yesterday. TMJ n KJ offered themselves to handle FAM n Youth Ministry. Both did extremely well.

Kalau ko bagus, offer je la diri n cakap terang-terang. Tak payahla nak kipas-kipas,  padamkan lilin orang, curi tangga orang sebab nak naik ke atas. Ni figuratif  ye.
Lagipun taktik ni hanya sesuai untuk yang pemalas dan tidak berkebolehan.

These bunch of people are d top in their field. Sampai sudah saya tak faham, why they prefer to stoop so low.

Now, things get bigger. Habis mokcik  pun terbabit sekali.
Saya betul-betul tak redha.

" I choose u, I know u could be trusted" said one.
"I sayang u, u r reliable", said another.

Well...
They do not know me much.
Trusted in term of what? Kalau kena bersekongkol dan berkata YA untuk fakta yang saya tahu salah, sorry, count me out.

Reliable does not mean I did not ask questions.
Reliable does not mean I will oblige all the time.

I fancy myself as a very opinionated person.
U might be surprised if sometimes I will say, " hey u guys shut up n listen to me".


Because u see...
Kalau korang tak main wayang sejak mula, takder la kita semua berjemaah mengadap the big shot.

What a s#it.






Petik!!! Popcorn!!

Trust me.
I've seen a lot. I've heard more than I should.
In the end, saya lebih percaya pada fakta.

Like someone yang selama ini selalu low-profile, tiba-tiba bukan main friendly dan actively- involved dengan semua work-related events of course it raised an eyebrow. Dulu anti-social, sekarang kemain bangga telling all n sundry about his achievements,  hehhehe...
It did not take long for others to see, he is vying for promotion.

Usaha lagi bang!!!
Kipas kuat sikit.
Padamkan lebih banyak lilin orang.
Tak lama lagi tercapailah cita-cita tu.. πŸ˜‚πŸ˜‚

Cuma jangan guna skrip, " aku tak nak semua ni. Aku terpaksa... Ye lah.. Orang dah bagi,  kita terima je la..."
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Setelah berhempas pulas mengipas, apple-polishing segala, d least you could do is enjoy ur sweet victory.

If u think orang lain tak perasan betapa hebatnya kau berusaha mencapai cita-cita menuju puncak, aiyooo think again.

At least, in my humble opinion, I would prefer to remain silent.

Popcorn!!!!!

Monday, June 19, 2017

Ramadhan 24: petik!!!

Someone texted me, "kalau dah siap tolong send". Saya baca, tapi tak balas.

I didnt ask either.  I have seen a lot of people like that, main petikkk je... Siapa yang harus in-charge pun dia x tahu..
d best, Just ignore or else, panjang pula ceritanya nanti.

Today, I had a hard time reading d slides. All d data were there. Accurate. Tapi a few should come from me, yg tu saya konpius.  why cant he ask me instead of belasah je tulis.

A different HE.

Luckily a form were distributed.  I was asked to fill it up, together with few others.
I did.
Of course there is descrepansies.
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Saya malas nak fikir.
Nak cakap pun malas.

Petikkk je la selagi mampu.
Meanwhile,  mokcik n these two HE tetap penuh kasih sayang kekdahnya.

Gasaklah..


Sunday, June 18, 2017

Ramadhan 23: outing with mommy

On Friday mommy tanya if I can buy some chickens. Dia tak suruh, she asked, I bought but I asked her if she wants to do groceries on Sunday.

"Mana-manalah" mak saya jadi. Meaning she wants to go.

Terburu2 saya balik ke#18 pagi ni.

"Orang bangun lewat mak.." saya beritahu.

I told her pagar istana dikunci n was opened after More  which was 10.30 n I waited another half an hour sebab d car could not get through. Sampai rumah pukul 1.30a.m n 2 hours later baru saya terlelap.

"Pagi ni sejuk sangat, rupanya hujan mak.... tu la bangun lewat.." ye... semua benda saya cerita . Mak saya tak marah pun.

A day before going to d palace saya memang bermimpi yang pelik sangat.
At that time saya dah rasa cuak dah.
Bila balik lewat, terus saya bertambah cuak.
Tu yang bangun lewat tu hahhahah

Mak berhenti mengaji dan bersiap, kami terus ke Teluk Intan. We fetched Cu Na n later wEnt to TF.

Few things r on discounted price so I buy in bulk.
D bill is RM405.**.
Nampak macam mahal, tapi jangan lupa Adnan clan sangat ramai, so berbaloi la tu..

It always fun shopping with mum. We split n sa e time.
Whereas Cu Na picked her groceries on her own.

It was raining whEn wE wEnt out.
Mom wanted to buy some chips. We headed to her fav shop in town.
Nothing much,
Shopping in pouring rain was not easy.

We stopped at Cu Na before heading home. Mom was too tired to move.
Missed chance to see Pak Cu though.

We went straight home. Mom slept throughout d journey.
Sampai rumah saya memunggah. Mak terus solat zohor.

Letih weh...
We bid goodbye.

Saya nak cepat sebab semangat nak buat kuih raya. Hahhahahha




Ramadhan 22: sisters are forever

Since d beginning Tuanku announced her choice of place,  As dah stress. Dia baru pindah ke PPD, so she is still struggling with her new post.

"Saya stress Kak", dia cakap lagi during our LEC meeting. I feel her.
Saya faham.

I had been in her shoes too.

Dont get me wrong. Tuanku RNM had work harder. So did our KPC n d Timbalan. Kalau As tak lena tidur, mereka bertiga pun sama.
Bezanya they are seasoned player, As is a firt-timer.

Mokcik x reti nak tolong, bulan puasa kot... dahla Kuala Kangsar tu jauh...
I hate travelling bila puasa. D journey is two hours n half, gila lama.

But I still come. I did not take any kids because d event is in d afternoon. Memang takkan sempat nak balik rumah for breakfasting nanti.

The event went smoothly.
Thanks God.
Kudos to d team n sponsors.

D girls tolong kemas. A bliss.
Sudahnya tinggal KPC, Timbalan , As n two of her teammates.

Sebagai tanda sokongan, mokcik pun menyempit juga tolong apa yang patut.
It was 5.30p.m when we left d hall.
A team of men were there sebab esoknya mereka pula nak guna hall tu.

"Oh leganya..." As cakap when we strolled around d Iskandariah Palace that breezy night.
Unlike weeks before, we laughed out loud over a silly matter.


"Kak A cakap, jangan ambil hati bila Tuanku murka sebab dia pun kena juga lagi teruk", As cerita. The truth during d previous meeting Tuanku was a bit annoyed with As' district report.

"Akak pula kena  masa First AGM. Baru dilantik, dahla tak tau apa, pergi dengan kawan, badge ada satu je, sebab takut uniform tak lengkap, I gave her my badge   I pakai baju logo. Semua kakak2 tu tepuk dahi tengok...",

By this time As dah ketawa berguling, sehodoh2 pemandangan bila dalam majlis rasmi, kau sorang je yang salah pakai baju,

"That was not all. Masa bagi pelaporan, akak salah cakap n tuanku murka dan titahkan Setiausaha send show-caused letter pada my teammates".

" Dah pernah kena la ni?" As tanya, ketawa lagi.

"Ye la, at least As dah kenal kitaorang, dalam mesyuarat Lembaga Eksekutif je pun kena marah, ni dah la AGM, orang ramai, kita pun first time datang"

Hahahahhahahahaahha... seronok pula bila dithrowback.

Later that day kakak2 tu datang dan pujuk saya jangan ambil hati.

" Kak A cakap dia jumpa tuanku dan cakap akak budak baru, dia puji2 habis la" hahahhahaha kami ketawa lagi.

To be honest, saya sentiasa thankful pada Kak A. Pozitibiti betul!!!

Tuanku was Oxford graduate, mestilah tahap ketelitian dia sesuai dengan kelulusan. I respect people bukan kerana pangkat, harta dan keturunan, silap2 saya maki je semula, but she is very capable.
Yang dia tegur tu betul, jadi saya terima dengan muka malu la kan...


Knowing d sisters were there to give me guiding lights, hati mokcik tenang.
Now, seeing As predicament, guess it was my turn nak mengikut jejak langkah kakak2 tu...

Gigih mokcik bertunggu tangga kat Kuala Kangsor dari siang sampai malam katanya.,

Thursday, June 15, 2017

Ramadhan 20: Oh Men!

Yesterday I went back at 5.40p.m. Kalau ikut hati pukul doblas saya nak balik rumah, but d sponsor texted, jadi haruslah saya berkorban masa dan berbincang.

Upper echelon is not happy with d budget.
Saya dah cakap banyak kali, paperwork tu saya yg buat, I can revise, d Kids punya pasal seploh kali revise pun saya redha. Asalkan mereka untung..
Tapi mokcik sangat straightforward, janganlah berkias2. I kenot digest!!!
Men!

People said, perempuan memang payah diajak berbincang. Diorang lupa kot, I worked with many Men. Bila saya jadi Ketua Derjah, I told these Men, what I want. They delivered. End of story. Till now, we r still friends.

Berbincang means, we tell what we expect clearly. Before d decision is made, we looked into all angle.

I m far from good, but we come to serve.
Profesional is d keyword.

In a way I must say, I m a bit stress out.

I contacted d sponsor, pronto, after d brief discussion.  Given em' options.

Guess what?
Today I contacted d sponsor again,
" kindly ignore d options, hari ni mereka kasi notification lain pula." tentu saja saya akhiri dengan emoticon πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Diorang tak fikir ke air muka saya?
D sponsor tu bukanlah calang2 orang.

Nak revise budget tu pun saya sangat malu, ni nak suruh lupakan options is another.
No one has courtesy to consult me sedangkan d sponsor kasi ribu-riban kot.

The old norizan will go n clarify.
The new norizan cuma baca notification dan menangis di bucu katil sajalah...

There is another.
Saya cakap dengan kawan saya nak tumpang dia pergi run sementelah pula dia nak bawa d Kids. Gigih saya registerkan, for d Kids mokcik takkan berkira.

"muat tak?", saya tanya.

Yesterday he gave 6 names. Means saya muat menyelit.
Later, he added another one.
7? No way I can Fit in.

Why cant he be honest?
Kalau tak nak kasi tumpang cakap je la...

The old norizan will go n clarify.
The new norizan cuma registered, print out confirmation slips, kirim dengan orang suruh sampaikan dan menangis di bucu katil sajalah...

I keep reminding myself, Just because d Men I see in daily basis treated me badly,  takkanlah saya nak berhenti kerja pulak. Dahla hutang keliling pinggangπŸ˜‚

Cuma yelah...
Mokcik pun manusia biasa.
Ada hari kuat macam Tiger, ada hari mokcik hati tisu.

So today at 2.03p.m I punched out n went home.


Tuesday, June 13, 2017

Ramadhan 18: Teacher ada minyak tak?

A perfectly-normal Ramadhan@sch.
Today marked the first day after a semester break. I woke up at 4.20a.m n drank a glass of plain water an hour later.

Mokcik manusia biasa. Kecintaan kepada katil adakalanya sukar dikawal kata ko.
I recited Quran until 6.15a.m n re-mark few paper for 15 minutes, before bersiap nak gi kerja. Yes, waktu pagi mokcik sangat berkira walaupun seminit dua. Jadi jangan nak sentap if I did not pick up ur call in d morning. Heh?

On my way to work, I stopped at Mastan&Sons to pick up the newspaper for my colleagues.  Kerja amal yang mokcik buat dengan harapan Allah mudahkan urusan mokcik di sana nanti.

I was greeted by Mr Az with d request which should be next week.
"Boleh je..." mokcik menjawab dengan tenang padahal kepala ligat fikir, duh!

I went to see Mr A, asking about the batch I asked him to print two weeks ago. I hope it complete, so that I can send another batch. Mr A said he will try, n I trust him will.
Sementara tu kepala ligat fikir kat mana nak cekau payment for the first batch. 😭.
Terus mokcik menonong pergi dan tak toleh kiri kanan dah. Serabut.

I saw d boss, I shud see him about d Reading Clinic paperwork as d sponsor had called during the break. But I have more urgent matters.

Last November, 11 Girls helped me with Explorace project. I promised to give them a token. Cuma thn lepas mokcik outstation ke sana kemari, expenses mengalahkan anak seploh, ended up hidup mokcik pun ditaja juga adanya.... I saw d book I like in big Bad Wolf Sale tapi mokcik memang x berduit waima nak beli, tu pun Baby yg bagi loan. I was waiting for BBW box sale, tapi Unfortunately buku tu dah takder...

Jadi I bought something else n gave them this morning. Yang ni lagi penting daripada jumpa Boss kot. I couldnt thank them enough!!!

Tapi sebab dah 7 bulan berlalu, I m afraid saya tercicir satu nama. Haishhh..

Then, I prepared for materials.
The first class I went, the lead actor forgot his lines. Not good
 The second class, I waited for 10 minutes before they appeared.

Then I went to d staffroom to do some task. A friend came and initiated small talk. I like. It is just that I had so many pending task.

Few minutes later Nurin n Nazihah came, "Teacher ada minyak tak?" she asked.

Mokcik suruh dia lie down in d musalah while I rummaging d table for d ointment. I did!

I left d friend n looked for d Girls. Dia demam n having cramps. Mokcik kasi minyak je, mereka sapu sendiri. Meanwhile,  mokcik pun mengambil kesempatan merebahkan badan dan memejamkan mata...

It wasnt long.
few mins later I had another class. They had Play too but today they r not in d mood. Hahahahha
 Mokcik ikut je kata mereka...
So we had essay writing instead.

Gigih pula,  so mokcik terlewat keluar 15 minit.

While waiting for d next class I had Dhuha n lie down again. Kepala mokcik spinning dek pending task dan masalah negara katanya...

At 1.15p.m mokcik intai,  my next class is still lock up. They went down to other room. At 1.45P.m it was still lock up. I saw their shoes were arranged neatly in front of that room, 15 mins left, I dont think they will come up. So I performed Zuhur prayer at 1.50P.m.

After prayer mokcik intai lagi kelas tu. Ehhh dah ada orang.

"Teacher, kitaorang dah naik sejak pukul 1.40 lagi", mereka cakap dengan garang.
" Tapi I saw it was still locked up at 1.45P.m", mokcik jawab, equally garang...

Further check, sebenarnya jam kelas derang tu lambat seploh minit.
Habis tu takkanlah sorang pun takder jam tangan kot?.
Stress mokcik bila kena marah ngan anak murid.

At 2p.m it was time for them to go solat. We bid goodbye n promised to meet up tomorrow morning.

Mokcik terus menonong ke staffroom dan marking. Not much.

Then I re-do the paperwork.  Kadang2 saya tak faham. D meeting was on April 10, I submitted on April 15th, then on May 2, d sponsor send template suruh ikut.
Konfem saya x mo buat kerja dua kali.
Tapi Allah sebaik2 perancang. Rupanya saya lupa nak e-mail paperwork tu.
Saya cuma bagi pd boss n tabled pd rakan sekerja saya je...

" say, u did not send in to us yet, d u mind to follow d template" d sponsor asked, last week. Gilerrr... Mestilah saya cakap boleh.

At 4P.m d paperwork was ready. Submitted to d boss n emailed to d sponsors.

Then, there is a certain event I had to attend on this Saturday. I printed out d documents to be submitted to d boss too.

In between,  Yuni came n told about d not-so-nice request from my fellow clubmates.
"Do not entertain", saya cakap sambil tersenyum. Of course saya kasi reasons.
Valid reasons.

Kenapalah ada orang yang sangat inconsiderate? Saya fikir, kepala saya dah berserabut dengan itu ini, lagi mereka ni buat sikap berbagai2...

Tapi inilah part n parcel of being Ketua Darjah.
Kepala spinning macam gasing pun kita senyum je, macam dalam bank ada seploh juta. Ermmm....

"Tak nak balik lagi?" mereka tegur on their way out.
"Tak bolehlah... Ada events nak kena prepare", mokcik jawab senang.

"Hamboiii macam retisss", Len kata sambil menunjukkan beskut raya dan rendang yang dia baru beli. Mokcik pau rendang dia, baik hati Len.

At 4.50p.m barulah mokcik boleh tutup kipas  dan kunci pintu. I was d only one left.

Extremely exhausted.  Drained.

I stopped at #18. Talked to mommy for a while before dashed off home.
Switched on d phone n there, a message

"Nak tak berbuka kat istana?".
I know yang bertanya meant well.

Tapi yang saya betul2 nak hari ni ialah, lie down on my pinkish bed, sapu minyak kat dahi n doze off..

Nite peeps.
Every cloud has silver linings kata deme😘



Monday, June 12, 2017

Ramadhan 17: Goodies

I volunteered to prepare biscuits for Baby's staff.


35 jars of Choc Chips Cookies.
Eh betul ke ni? Baby asked.

Of course betul.
Saya pun nak kejar pahala jugak.

To be honest, nothing to shout about.
Letihhhhh...
But, still, sebab saya tukang masaknya, saya cut d sugar.
There r so many biscuits on shelf yang dulu saya suka tapi sekarang tak berani makan sebab semuanya manis tahap potong kaki.

I hope they will like it. amin..


Sunday, June 11, 2017

Why are you like that?

Semalam saya jumpa Pengarah SPRM Perak

My first impression of her was not so good. She is short n sour-faced. I m not in favour of moody-type people.
Boy I was wrong. Tu gambo kat atas sebagai bukti.

Lepas dengar her welcome speech terus mokcik kemurungan..
Hahhahahha.
 Now I understand,  despite her size, she is what SPRM is all about. Telus dan integriti. Muka ketat tu hanya untuk kerjaya je.. Hahahhaha

Orang kata, what comes from d heart reaches d heart. On d way home, walaupun jalan di lebuhraya lengang, saya tetap memandu 110km/jam. Integrity is doing something right even when no one is watching, terus terpahat kata2 tu dalam hati.

My minds wandered to someone.
Hari tu dia beritahu saya, sewaktu saya kena marah dalam miting dulu, dia macam nak cakap je hal yang sebenar.
I told her, TheOtherFriend pun cakap hal yang sama n I told him, saya tak terasa hati pun dengan yang marah tu sebab dia tak tahu hal yang sebenar, tapi Kaki Kencing saya mmg geram.
Besides, hal tu dah berlaku tahun 2014. Dah selamat bertahun saya kena pulau dengan geng Lindungan Kaabah bertahun2, Whats d point nak ungkit hal tu when now Kaki Kencing telah mengencingi ramai orang pun, including her hahaha

It brings me to one of d points Dato Pengarah SPRM tu cakap. Kalau buat survey pasal pengetahuan orang serta benci pada gejala rasuah dan tindakan tak berintegriti,  masing2 graf tinggi. Cuma bila masuk ke bab, Adakah anda akan melaporkan jika tahu salah laku terjadi? - terus graf jatuh mendadak.

" DAH TAHU KENAPA TAK LAPOR?" Dato tu tanya. Satu dewan terdiam.

Ooo... Sambung cerita...
Satu hari this particular someone told me our mutual friend always contact a girl. She is scared n lodged a verbal complain to her n her gang.

Harassed maybe is not a suitable word.

Upon learning this I went straight to TheOtherFriend n told him. Dulu2 masa Abg Bro n TheOldFriend ada, we always discussed n think how we May help.

Saya fikir, menjadi tanggungjawab saya untuk selesaikan masalah sementelah saya telah dimaklumkan.

Things changed,  so after thinking deeply, the next morning,  I approached our mutual friend n told him not to do what he did as it might upset some quarter n tarnish his good name too.

Saya tepuk bahu dia berkali2 dan beritahu saya sangat sayangkan dia dan isterinya.  Which is true. Kasih sayang untuk dirasa.

He told me all, which I never plan to reveal. I trust him, d girl n everyone.  To top it all,  banyak lagi hal lain nak buat. Heh?

He wanted to know who my source r. I told him none.

"Who else know?" he asked.
"TheOtherFriend,  as I used to talk things to d ol3 of them before so that we can help out", saya beritahu.

I hope d things will stop before it becomes out of control. It happened last time, it was not good.

On d same day, that particular someone told me that he came n asked what d girl said.

"Saya pun wayangla kata saya tak tau" dia kata sambil ketawa lucu.
" Dia tanya saya juga, saya pun sama... Wayanggg... pura2 je tanya YE KE?" sambut yang seorang lagi dan mereka ketawa gembira.


Semoga di Padang Mahsyar nanti mereka boleh ketawa juga begitu.

Sekian.

Ramadhan 16: Hahahaha...

From d early life, I learnt not to do/say something which I will regret later. If I say, KO GUMUKKK, ye ucapan itu datang dari hati hahhahahha..

Growing up nengok tipu muslihat penjarah dari seluruh dunia (mokcik mmg suka nengok cerita penyiasatan kat televisyen) taught me to read between d lines too.

It brings me to thIs incident which happened last month, ke d month before? Abaikan...

Someone contacted me n said she got my phone number from a mutual friend.
Saya biar saja, dia terus bagi mesej panjang.

Katanya she is torn between d organisation yg saya ketuai atau satu lagi. So she needs some info. Tu dia tambah soalan. Very basic questions.

By this time I smelled something fishy. She said she is closed to our mutual, which means she might be in mid 20-s.
Mokcik yg umur 17 thn ni pun, sejak seploh tahun lalu kot nak tau sesuatu I googled.

"Come n join us. Learning by doing is always d best way", saya tulis mesej.

Tak boleh...
Tahun ni saya masih dengan Club Xxxx n now tgh pujuk my boss nak tukar Kelab. Kalau nak join pun tahun depan la..katanya
.

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Wayang sangat ni.
U dont pujuk ur boss for such silly thing.

"Then let us have this kind of conversation next year!" saya balas. Diakhiri dengan emoticonπŸ˜‚

Janganlah cakap orang Puteh,  saya tak pandai. Dia kata lagi. Sekarang saya cuma nak survey je dulu.  Lagipun hari2 saya sembang dengan Yyyy pasal ni.

I know Yyy.
Sejak beliau melantik saya dan kata akan ambil semula jawatan ni after 2 years, we bumped into one another a lot.
I did not give d post back to her, gilerrr... ini bukan reta mak bapak saya kot boleh main passing.  There is a SOP, rules n regulation segala.
Kalau dia feeling bitter, itu hak dia.
As for me, tak sudi saya nak fikir banyak2 n everytime berjumpa saya akan pergi hugs her dulu.
Hidup ni pendek kot..

Tapi insiden terkini ni membuatkan d CSI in me terus scrolled up dan tengok gaya penulisan beliau.

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚
Dekkk...
Akak ni sejak zaman Yahoo messenger lagi dah berkuntum kat forum peringkat kebangsaan dan antarabangsa.  takat menyamar guna multinick,  sedehhhhhh betul...

Pada fikiran saya, pengirim itu berharap saya akan memberi komen yang menyentuh peribadi dua nama yang dia sebut.
Unfortunately,  I dont mix profesional things with personal feelings.

Gila kau.
Kalau  Allah tarik nyawa sewaktu tengah menulis keburukan orang, apa nak dijawab di sana nanti?
Besides, hal kerja habis kat situ je la... Kenapa nak serabuttttt otak?

"In my humble opinion, if u r Serious about joining us, u must see Pn N. She works in.ur neighbourhood n she is very passionate too"

Saya jawab lebih kurang gitu. Hhahahhaha..
Terus saya blok nombor tu for a week.

After a week. Dah takde mesej baru dah.
Aminnnn...

Sorry dekkk.
Akak bizi. Takder masa nak berdrama.


Saturday, June 10, 2017

15th Ramadhan: Tahniah sangat mahal

Saya tak sudi nak ucap tahniah secara melulu.

Kalau d kid menang no. 5 untuk acara yang dia langsung tak ada harapan nak menang,  you bet!
Berlari-lari mokcik hugs n cakap how proud I am.
Itu lain. Budak tu deserved. Seharusnya ucapan tahniah dizahirkan.

Atau mokcik update kata2 pujian kat insta macam ni.


But there r people when they got eer...recognition, mokcik tanya ngan Zeda, " apa contribution beliau?".

Zeda pandang saya dan geleng, "Not that I know."
Dia sambung bercerita previously,  memang ada usaha to give Award for her  but someone opposed to it, with facts of course. Point taken.

Macam biasa,  mokcik tertinggal keretapi.

"Now, tak tau pulak," Zeda pandang quizzically. I shrugged. Mungkin saya salah. Afterall I was too busy reading exam scripts, sometimes I couldnt believe what I read either.

I read it right.
It made headlines.

I just dont get it.
I remembered d task given to me by upper echelon to pujuk her doing the most important task. Twice. I thought saya berjaya kali pertama,  I was wrong. That is why I was asked to do it twice.

Then, this year someone told me she still didnt do it. Korang ingat saya ada masa nak pergi nasihat dan bantu lagi?

I wrote tazkirah in d group.

Dia beria2 kata mau berubah dan minta nak masuk dalam organisasi yang saya pimpin.

She did well. She is consistent in making false promises.
Saya jumpa ramai orang begini dalam tugasan saya sebagai Ketua Derjah. I can smell a rat in whatever flavour pun.
Sadly, I dont have d luxury of keeping this kind of people in order to serve.

Mokcik x mampu bawa passenggers.

"Kalau betullah yang akak cakap ni, nanti jangan nak hipokrit sangat ucap tahniah pula!" Hazeda cakap sambil menuding jari dengan muka garang.

Hahhahahha..
" Mak aihhh garangnya awak", saya jawab.

" ye la..  Jangan hipokrit!" dia jawab sambil ketawa juga.

Mungkin betul. Nilai anugerah adalah pada penerimanya.

Friday, June 09, 2017

Ramadhan 14th: Seterika panas.

Bila berita pasal pelajar 3rd year UPNM mati dibuli, forgive me for being a bit sceptical.  3rd year kott...

Ingat nobody bully adults? Asked a Chinese Lady on d nst.com page. Two others replied my comments n d third caught my attention,  suspect theft katanya...

In my uni-year, satu pagi sorang housemates marah2 suruh pulangkan pakaian dalam dia yang dia sidaikan di ampaian depan bilik air luar. Kebetulan saya guna bilik air tu hari u tu.
Saya konpius dan speechless...  Beliau sangat marah sebab pakaian dalamnya 'branded' dia kata.
I was so dumbstruck. Seumur hidup, jangan kata barang orang,  boifren org pun saya tak SUDI ambikkk.

Tak ingatlah, saya fikir saya tak sempat jawab pun sebab roommate beliau datang dan cakap dia nampak ada Mat Pet (drug addict) masuk sebab pagar x kunci.

Kami semua berlari ke bawah dan check apa lagi yang hilang.
Great!!! Loafers saya yang masa tu agak mahal tu pun Mat Pet tu rembat sekali. Sadissss..

Secara tak langsung saya nk kasi tau, if I can afford expensive loafers, takat undies 2 sizes smaller, memang sangat tak masuk akal kalau saya nak ambil. What for?

Cerita habis di situ. We became friends again. Makan bersama. G pasar malam bersama, sampailah saya graduan dan kerja. Sempoii baq hang!

Bila teringat saya cuma rasa lucu je, saya XL, dia tu xs, nak disarung kemana undies tu? Hahaha...

In a way we were Lucky sebab ada roommate baik yang cepat2 datang leraikan ketegangan, beritahu fakta sebenar. Last2 satu rumah menangis tak berlagu sebab banyak kasut yang dicuri juga.

Tapi budak sekarang pelik. Bila hilang laptop jumpa bomoh. Of course bomoh akan cakap orang dekat. Then, main tuduh2 lepas tu paksa orang ngaku.

Orang yang hilang laptop sorang je.
Yang lain patut tolong damaikan, macam housemate saya Ila, budak major Statistik tu...


Ini tak.. Berjemaah dera suspek, 80% burnt, hebat korang dek, selalu child abuser yg mostly low educated je yg guna iron, now korang pun dah mampu berdiri sama senget dengan merekaπŸ˜‚πŸ˜‚

 . Lagi hebat bila suspek mati. Yelah... Nak tunggu battlefield, lambat... praktis dulu dera suspek hingga mati.

Nama pun suspected, belum tahu betul ke tidak arwah yang curi. Segalanya mungkin.

Until now, I could not imagine d 9-days-tremor he endured. Satu batalion dera beliau, oh dear...

Funny. Brotherhood time dera orang, sangat..... Bila kena kutip, habis nama sorang2 kena petik dan diangkut ke balai berjemaah.

Al-Fatihah untuk arwah.
Salam takziah untuk geng seterika panas.
Dengan ucapan,
neraka lagi panas dekkk..

Wednesday, June 07, 2017

12th Ramadhan: sempat tak?

Semalam, mommy said she wanted to go to d bank. Later, we bought groceries.

It was hot n humid. Letih..
She did most of d shopping. While waiting outside I saw an ex-student.

Daripada saya menyusahkan diri menanti dia tegur saya, baiklah saya pergi kepada dia dan bertanya khabar.

"Murid febret ni...", saya kata sambil tepuk2 bahu. Semua murid pun are my favourites 😘😘Suaminya tersenyum.  In my untrained eyes, they looked happy. Hati mokcik pun tenang.

Saya tanya mereka tinggal di mana... Suaminya beri peluang kepada kami berbual mungkin...  Jadi terus saya tanya soalan tak bertapis...

" Awak ok? Ada orang buli tak?". Dia kata dia ok. Alhamdulillah....  Keluarga suaminya itu memang keluarga baik-baik.

"Baby ni sempat tak di Bin kan....", saya tak sambung soalan. Dia tengok saya, muka cuak dan gelengkan kepala..

" Teacher tau?" dia tanya. Saya angguk.
"Bila Teacher tau?", dia tanya lagi.
"On the day you sat my paper last year", saya jawab..

"Oh....." dia terdiam.
Kenapa murid2 selalu fikir Ticer dia x ambil peduli hal mereka?

"Saya tak ambik pun result SPM Teacher... Saya dapat berapa?" dia tanya.

Saya jawab yang mana saya ingat.
Entahlah... Dia antara pelajar saya yang bagus dalam pelajaran.
Cuma itu lah...

Sebelum berpisah,  saya peluk dia dan cakap,  saya selalu ada kalau dia perlu bantuan.
Dia tersenyum. Saya tak fikir dia akan hubungi saya.

She is a strong girl.
What she did was wrong, tapi saya pasti dia takkan ulangi lagi.

Adakalanya kita fikir we can get whatever we want.
Cuma, yang kita mahu itu belum tentu baik untuk kita.

Sekian.

Friday, June 02, 2017

7th Ramadhan: Act of faith.

Kejadian hari yang sama seperti di entry 5th Ramadhan.

Hari hujan lebat. Jalan  sesak, sampai ke Rawang. Naik bas is never easy.

Sampai di Tanjong Malim, I was thinking of a way to open d bus luggage compartment as d driver was in rush to catch his delayed trip.

"Adik,  boleh tak tolong bukakan?", saya cakap to an Indonesian man in his mid 20s, yang sama2 turun dari bas. Dia terus pergi dan saya terkebil2 pandang..

Hah... Nak nangis...

He stopped, turned back, flashed a smile and asked politely am I talking to him. Mokcik nodded. Muka sedeyy..

He came back n lifted the heavy door yang mokcik memang konfem tak larat buka..
Blessed him.

I board d Sungkai bus n chose d front seat. Senang nak turun nanti.

"Taman Bukit Sinai berapa?" saya tanya.
"RM3" d conductor answered.

"Masjid Slim River tambangnya berapa?" orang belakang tanya. Obviously, like me, he rarely use d bus too. Masjid tu kat tengah pekan kot..

Mokcik memang fefeling csi, semua benda mokcik selidik.

D bus stopped at Shell petrol pump where d driver got a pack of dates each. The driver terus makan n d conductor was quite discreet, despite both r Indian. Malaysian way, bulan posa, my non-muslim friends nak makan depan kita pun segan2 , guess all good breed Malaysian pun begitu.



D Lady opposite me was in sour mood with her ear plugged.  Several passengers coming up, regulars,  judging from d way they greeted d driver.

Once we reached Slim River town I asked d conductor if d bus goes to Sungkai.

Dulu saya pernah kena turun kat eatery joint sebab d driver tak mo g Sungkai as there were only 2 passenggers left. Mau meraung saya kalau kena angkut barang yang berat at that point of time.

I was relieved when he answered " pergi!"
"Masjid Slim River tu lalu tak Kak?" orang belakang tanya.  Saya toleh.

He is not more than 22, very young and I might say very pious.  Suci je muka.

"lalu,  tapi akak tak reti nak petik loceng kat mana nanti", saya cakap jujur. A bit quizzical looked sprayed on my face.

"saya pun tak tau Kak, saya dari Seremban Kak nak jumpa kawan kat Masjid Slim River", dia jawab.
Oookk..
 Saya terus minta konduktor tu berhentikan bas depan mesjid, sementara saya punggah beg, n wallah...

"Nah air mineral. Awak ada bawa apa2 tak untuk berbuka?" saya tanya..
" Thanks Kak. Xder bawak apa Kak.. Sebab tu nak singgah masjid" dia jawab, muka polos,  macam anak murid saya juga bila mereka eksaited...

Bukan tadi dia kata nak jumpa kawan ke kat mesjid. Just like my students bila mereka cover line, Teacher ni mesti boleh tau punya...
Cuma tidaklah saya teringin nak probing.

"Awak ok ke ni?" saya tanya lagi..
" Ok kak..." dia jawab.  Senyum.

Ermmm...
Dah 17 tahun saya jadi cikgu, I trust my instinct more..
Saya punggah lagi beg Ikea biru yang penuh dan berat tu.

"Ni karipap,  akak beli kat Ikea tadi, untuk awak berbuka tau", sengaja saya sebut nama gedung Kafir tu. I expected dia akan tolak.
Some budak2 yang extremist, tak no makan benda2 cenggini. Syubhah kata deme...

Tapi tak. Dia terima dengan grateful.
" Baik hati akak...." dia cakap sambil disambung doa yang menyentuh hati saya.

Driver berhentikan bas.
"Kat seberang tu mesjid? Awak betul2 ok tak?" saya tanya buat kali terakhir.

" Betul Kak. Saya ok" dia jawab dan turun bas. Bas bergerak, tapi saya masih berfikir.

For someone who travelled from Seremban, he did not even bring a bag!
He did not even have a watch, nor handphone sebab bila saya tanya pukul berapa,  dia cakap takder jam. He could always see his handphone, couldn't him?

Dalam diam saya berdoa budak ni selamat dan tak terpengaruh dengan militan segala. Not that Masjid Slim River breeds any, bit still... Budak2 muka suci ni memang an easy prey.

Few minutes later, d sour Lady opposite me offered a bun.
" Dah masuk waktu Kak", dia kata sambil tersenyum manisssss.

Mokcik pun senyum dan mengharap keberkatan Ramadhan bawa keselamatan di dunia dan akhirat kepada that particular boy n d sour Lady yang sebenarnya generous n thoughtful itu.

Aminnnn..



Thursday, June 01, 2017

6th Ramadhan: Of death

Hari tu mak saya pergi menziarahi rakannya yang uzur. She is among my mom masjid cliques.

2, 3 hari lepas tu mak saya tazkirah saya supaya berbaik dengan SEMUA orang.
" Duit banyak, rumah besar dan cantik apa gunanya bila dah sakit terlantar macam tu..", mak saya membebel.

Errrr why me???
Untuk rekod saya memang papa kedana dan rumah saya mesin basuh pun takder, dan saya tak berminat nak berkawan waima bermusuh dengan orang unless hal kerja.

Kawan saya semua dah tested n proven (hahaha) dan kami kekal bersahabat sejak 31 tahun (kawan sekolah) dan 20 tahun ( kawan Uni). Rakan sekerja masih dalam tapisan gitu.

Me: Mak cakap pasal kawan mak tu ke?
Mak: ye...
Me: orang tak faham mak, itu kan kawan baik mak, lagipun makcik tu kan baik.. Kaki mesjid, cakap pun lembut je...
Mak: Ye betul... Memang baik. Cuma masa suaminya nak kahwin lagi dulu,  macam2 dia buat... Jenuh mak nasihatkan suruh bersabar...
Me: Oooo dia buat apa mak..
Mak: eh kamu ni...

Sampai di situ saja cerita mak saya.
To be honest, saya pun x tau bila pakcik tu berkahwin lagi. Mungkin masa saya kecik kot, jadi manalah saya sedar drama mereka.

Me: Lahh orang ingat dia redha, tengok anak2 dia relaks je cerita...
mak: (diam)
Me: ehhh... Pakcik tu pun yang kahwin lagi dah kenapa?  Mestilah makcik tu hanginn... Mana ada orang yang tak marah bila bermadu?
Mak: Marah tu ye la marah... Tapi kena ingat Allah tu ada...

Oooo...
Mak saya taknak cerita la tu...

Saya pun tak nak tanya sejarah silam makcik tu.
Saya fikir ujian hidup tak sama. Ada orang diuji dengan harta yang banyak. Kot tamak dan kedekut, automatically failed la tu..

Ada orang diuji dengan kesihatan yang buruk. Sewaktu terlantar tu gigih tak nak solat dan berzikir?

Ada orang diuji dengan kasih sayang, bila spouse beralih arah masih tak dia ingat, sebenarnya tiada sesuatu pun yang terjadi di dunia ini tanpa iradat Allah.

Ada orang diuji dengan zuriat. Anak yang solleh dibanggakan ke tahap riak. Habis rosak amalan dengan riak yang tak sudah...

Ada orang diuji dengan sahabat yang ramai. Dia teamed up dengan sahabatnya dan aniayai orang pula hahaha...

Mungkin di mata orang ramai kita nampak sesuci embun pagi, tapi Allah maha mengetahui setiap sesuatu yang kita lakukan secara terang, diam atau sembunyi. Begitulah antara intipati tazkirah mak saya. Hehe..

Hari ini pukul 6.50ptg, Makcik saya yang saya panggil Mak juga, meninggal dunia. As d name implies, she is more like a mother to us.

Selepas Isya, Acho dan Mak pergi ke Bukit Naga. There Baby and Yus dah tunggu for d next trip to Skudai. D funeral would be on Friday, before Jumaat prayer.

" Dulu Pak Sulung kamu pun meninggal bulan puasa, ini Mak kamu pun sama", mak cakap dengan redha..

Pak Sulung saya, waktu terlantar pun tak tinggal solat. I believe Mak pun sama.

Pak Sulung saya waktu hidup dia susah pun, dia sewa kereta dan hantar makanan pada kami sewaktu baru pindah. Mak pun sama.

Saya harap saya tak akan aniayai orang seumur hayat saya, dan mendapat kesudahan hidup yang baik macam Pak Sulung dan Mak.

Alfatihah.

Wednesday, May 31, 2017

5th Ramadhan: Of Bangla n Blessings

Kejadian semalam.
One of d many reasons saya tak kemaruk jadi Ketua Derjah is d amanah I've been taking. Gila stressful bila saya survey t-shirt sehelai RM25. Tu pun saya dah kasi design yang paling minimal.

I dont think d Girls can afford it selepas kena bayar camping fee RM50 which quite CHEAP for 3 days 2 night sekali ngan food.
But RM50 for school-going Kids pun dah cukup mahal.
Think about RM75. Mahu bertubi2 mokcik kena ambushed kiri dan kanan.

It was not easy to be Ketua Derjah, I wonder why people berebut2 to topple one another...

While kena ambushed is nothing New to me,  I wish to make d organisation reachable to all walks of life. Impian!!!
It is not far any Girls is left out due to d high fee. I wont let that happen, at least not while I m in power katanya...

Jadi berbekalkan keazaman yang tinggi saya naik tren dari KL SENTRAL ke Stesen Hang Tuah. First time, sorang3 dan dengan bahu yang serebeh bawa bekalan dari Ikea yang mungkin 7.8 kg beratnya dan backpack Targus berisi Errr 2,3 kg of rolled oats, Choc chips and shredded Almond.
It is a Targus, super comel, ai tell uπŸ˜‚

Saya tanya orang sana sini kat mana ada borong tshirt. They pointed to various shops tapi ternyata non-hado. Saya nampak satu iklan kat escalator, gigih mokcik menapak ke Tingkat 7.

Setelah di calculate, a better choice.

Cuma ye la... Berattttttt..
50 pcs of long sleeve cotton beratnya macam 20 kg. Gilerrr..
Cuma setelah dikira upah printing and all I can save RM5 on each tshirt. Jimattttt..

Saya jalan senget2 dan tunggu juga kalau ada cab. X der...
Berat nak mati and I stopped in every 5 steps. Ohohohoo...
RM5 x 50pcs punya pasal



Tiba2 seorang Bangla said hello berulang kali.
"itu barang sini saya angkat", dia kata.

Berderau darah mokcik...

Mokcik takut giler. Jalan sesak but, no one was walking.  What if....

Walaupun ditolak he insisted.
"Encik pun sangat berat bawa tangga tu. Terima kasihlah... Susahkan encik sahaja",  mokcik serius menolak. He carried an aluminium stepladder. But peeps, of course u can read my mind,  cant u?

"Sini letak, saya bawa", he was persistent.
So I puΕ₯ d bundle down n tailed him.

Mana mau pigi?, dia tanya.
"Saya nak naik teksi pergi Puduraya", saya jawab, sambil ulang, I shudnt carry it as it is heavy n d stepladder is heavier.

He was quiet. Mindful of his steps as we used back alley.
We passed some immigrants and some greeted him.

"Sini teksi susah, sana ketapi naik" He said.
Ooo tenang hati mokcik when I noticed d back alley is a short cut to the train station.

"Sini cukup encik" saya kata bila kami sampai ke steep stair which lead to the station.

"saya kata saya angkat, saya angkat la", he was adamant.

Sebagai Drama Queen,  mokcik dah fikir how I May react should he tried to do something funny.

I've heard of d blackmailed,  kidnapping and as such as a way to get Quick money.

We passed a row of fruit sellers whom he exchanged banters. At least,  there r people who knows him there.

He put down d orange plastic bundle in front of d ticket machine.  I thanked him n handed some money, as a token of appreciation.

He declined.
I insisted.
He was distanced.

" Saya Muslim, saya puasa" dia kata, " Awak kata saya bawa berat,  hopefully Allah balas" dia cakap lebih kurang gitula... Ayat mungkin berbeza.

Habis tu mokcik terpempan kot.. I had bad thoughts about him all along d Journey.
Tak terlintas langsung di fikiran saya dia membantu kerana Allah.
blessed him.

Now I m asking myself.
Adakah saya menggendong tshirt dan beria nak jimatkan RM5 each tu kerana Allah atau mencari redha manusia

#😭😭😭😭😭😭😭

Tuesday, May 30, 2017

4th Ramadhan: Bangi-KL Sentral

At 7.30 Baby dropped me at B3 Station.
I paid RM5.20 for tren ticket to Midvalley.
Bila sampai Midvalley, baru pukul 8.15a.m, terus saya lajak ke Kl Sentral.
I meant to pay for extra Journey, tapi d staff just gave me harsh warning not to do it again. Terkebil2 mokcik tau...
Duh!

It was still early so I took d bus sebab ramai orang naik bas tu.
First time I noticed ada bas kat situ. I dunno bas g mana pun...

Saya tanya kat polis bantuan tapi dia kata bas tu ada banyak laluan so dia suh tanya driver...

When I entered d crowded bus, bas pun jalan.
Haishhh..

Ni gambo on the way balik. Bas baru, bersih gila. Kerusi oren boleh lipat utk OKU, so ada extra space kot org berdiri.  
Ada dua cara nak bayar tic. 

Swipe kad atau Cash.

"How much dik?" mokcik tanya, noob.
"Singgit je kak".

I paid. Still tak tau nak g mana.

3rd Ramadhan: 😭

Layan gambar.
Tiada cerita.
Mokcik masih belum move on mungkin.

Later Baby took me to Mitsui.
Tetiba mokcik rasa sangat memerlukan jam kaler oren cap Esprit dan sehelai sweater Esprit kaler blue Black.
Impulse buying.

Pas tu we went to Big Bad Wolf Box sales.
Goshhhhhh... Serious tak worth it. Buku banyak yang either not in mint condition atau memang serius tak menarik

Sudahnya saya tapau Mills&Boon, satu buku Jamie Oliver dan satu buku resipi Women Weekly. Nak penuhkan box, kitaorang letak board books.
We chose d smallest box, RM79.90.

Before went home, we stopped at Yummie. bought 2 kg of Choc chips, 1 kg shredded Almond, 1 kg cooking Choc, I kg pineapple paste and 2 kg of Choc cake premix. Some assorted papercups, adala izzati kirim juga sikit n d bill was RM239.

Okkkk... Maheiiiiiii

Went home n Baby cooked for iftar.
Mushroom soup. Grilled fish, tomato dip n goreng ikan pekasam.
Yang penting makan bersama sambil sharing stories;)

Divine!

Despite badan letih, mokcik kenot sleep.
I played Candy Crush on Baby's handphone while watching a movie which I don't like.
Padahal Criminal Minds yang saya suka tu,  tak sudi saya nengoknya.

Sometimes...
Ok. Lupakan saja.


Sunday, May 28, 2017

2nd Ramadhan: Thoughtful

Baby n I slept with mom yesterday.  Something we never did. Tapi saya rasa dah lama sangat saya tak berbual dengan mak. Last jumpa Errr hari Jumaat, saya teegesa2 balik sebab kurang sihat.

Ermmm baru sehari tak jumpa, banyak sangat yang kitaorang nak catch up.

I went back early in d morning.  Partly nak menghabiskan marking, mainly saya runsing tengok rumput tu..

Hari panas, berkebun sekejap je then I went inside. Mengemaskan Teacher's Day present.

Tahun ni Hazeda was in-charge. Saya fikir dia sangat thoughtful. Ini kali kedua saya perasan cara Zeda uruskan hadiah.

Every one gets a mug, inside is a small container of dates, a Kit kat and a set of highlighter.
I can see she took pain to compile everything. Sweet.
Saya fikir dia memberi dari hati. πŸ’ž

We can tell when d gift is ill-chosen.
Cant we?

And there is this portrait.

Fizo yang lukis. For all of us. Amazing!! 

On Friday, sekali lagi saya pusing keliling distributed Laporan Tahunan NUTP. 
Saya bukan nak mengungkit,  tapi ada hari saya ok, ada hari saya kurang sihat, but amanah is still amanah.

Then, I saw Nol dah taruk gambo dia dalam bingkai. 

" Waaa Nol, ko dah bubuh frame" mata mokcik hampir terkeluar dari soket.  Nol of all people!

"Laa.. Kalau akak nak frame saya boleh kasi Kak", Adik mencelah...

Gilaaa mestilah mokcik nak. Adik suruh pilih, I chose White, it is Ikea, my favourite brand. 

"Takat Kak Izan, nak apa je kita mesti boleh kawtim", Adik sambung. "Tapi akak jangan cakap ngan sapa2 dari mana akak dapat frame tau", dia ingatkan.

Hahahaha..
But still,  people like Zeda, Fizo and Adik are d reasons why going to work daily is a bliss.

Their thoughtfulness humbled me 

Saturday, May 27, 2017

1St Day Ramadhan

Checklist?
Not yet.

Menu?
Today I breakfasting@#18.
Tomorrow might be at Baby's.

We had a spread today. But I just took vege, soup and salty egg. Mokcik seriau nak makan beria.

Danish and Irfan are home. I think all d spread are for them. Makciks makan ala kadar sahaja..

Btw, pagi tadi saya tengok ceramah di televisyen.  Bulan puasa ialah bulan borong pahala. Semua pun digandakan.

Tapi riak tu macam api dalam sekam. Janganlah amalan dan ibadah kita menjadi sia2 kerana kita gigih menunjuk
#donepuasa
#donetarawikh

Segala...
Yg ni saya tambah. Hahaha...

On something unrelated,  there r intriguing messages from 3 Chinese ladies. Puasa kot... But they still wish. Tu mokcik kagum.


Selamat Berpuasa peeps.
Our ultimate goal is to seek Allah blessings, because in d end it is always you and Him anyway.

Have a blessed Ramadhan.

Kecilnya dunia Akhir

Beria saya menulis,  untuk kenangan di hari tua.
Saya fikir, menjadi Ketua Pasukan untuk dua jenis Errr tugasan yang berbeza sangat mengajar saya tentang leaderships and friendships.  Saya boleh pilih nak jadi popular atau menjadi ketua yang bagus.

Kadang-kadang bila jadi Ketua, ada jurang yang mesti kita bina dan ada persahabatan yang perlu kita korbankan.
Cuma saya tak sudi berkorban. Sejak awal saya pilih persahabatan more than anything. Saya juga pilih nak buat kerja yang betul supaya tak sangkut di hari pembalasan nanti.

 They can hate me because I do my job,  tapi as long as mereka tak sentuh hal peribadi,  katalah apa pun, saya tak kisah.

Fortunately, mereka tak sampai ke tahap kata saya pompuan yang gemuk dan cerewet. Takat kata mokcik cerewet, heyyyyy I m fussy when it comes to work. Mokcik tabah saja...

So yes...
Panjang mokcik menulis, hujung cuma nak kata, I m so happy for d outcomes.
I m so happy, sampai kena tinggal pun mokcik boleh relaks dan tak sentap hahaha..


Dalam keadaan yang waras, tak mungkin lagi saya terima pelantikan Ketua Pasukan untuk mana-mana organisasi lagi. Mokcik tak suka limelight.

Sekian.



Friday, May 26, 2017

Dunia ini sungguh kecil Part 4

" Hi Jee", I greeted a lady.

" Saya nak tegur akak tadi,  tapi saya takut akak tak kenal saya", dia jawab.

Saya ketawa saja.
It happened many times.
Banyak kali sampai saya pun dah lali.

Part of my Ketua Pasukan task was lead a group of people who will go to each n every school to 'verify' things. Before that a meeting with everyone was set up,  twice a year. Mokcik la balaci yang conduct d meeting, giving talk n all.
I tried very hard not to be bossy, I hope I succeed.

Whenever I attended other functions, mokcik sedikit perasan dengan perhatian yang sedikit keterlaluan yang diberikan.
Some looked at me in awe (mokcik tak Tipu) padahal mokcik konsisten pakai baju yang sama sejak 5,6 tahun dulu.

Kot mokcik kaya raya memang mokcik ada niat jahat  tak mahu layan mereka,

 tapi sebab mokcik pun marhaen,  seharusnyalah mokcik merendahkan diri dan menegur mereka dulu. I

Just like Jee yang saya tulis di perenggan pertama.

"Akak,  dulu Jee ada datang masa akak bagi talk kat xxxx tu", dia sambung.

" Ye Jee, akak ingat Jee.", saya jawab mesra-alam. "Tapi sekarang Jee agak 'maju'", saya kata sambil ketawa.

" Ye la,  Jee dah gemuk sekarang", dia jawab sambil ketawa juga.

Once dia dah upgrade from saya to Jee, I m perfectly-sure, garisan darjat pemisah between us is broken. Eternally.

In life, if people did not come to u, u go to them kekdahnya...

Dunia ini sungguh kecil Part 3

Since d organiser n d speaker dah sebut, haruslah ramai yang menoleh. Mokcik keraskan hati dan menten muka tak bersalah.

D first slot went well. D speaker mentioned my name few times, asking responses. Luckily, I was able to give correct answers. Yippee!!
" She was my Ketua Pasukan last year", she mentioned proudly(?)
Mokcik harap bumi terbelah dunia dan swallow me on the dot.

"Sorry Ijan, tadi tu sibuk, tak sempat nak tegur." d organiser came n talked to me.
She told about d fractured hip n she was supposed to be on leave.

Lorr... " Akak ni memang macam ni kan", saya tegur dia. Dia ketawa n sambung cerita.

Oh...  Berbunga2 hati mokcik tau.
In 2014, dia tak mo geng dengan saya. Puncanya cuma satu.
I was appointed as her Ketua Pasukan
Saya tulis banyak kali dalam blog. I had a hell of time jadi Ketua Pasukan. I never blame her though.
Dah la Ketua Pasukan lebih muda, knowledge pun so-so, manalah dia nak respek.

Unlike the speaker yang memang lantik saya sebab dia jatuh sakit, jawatan Ketua Pasukan in 2014 tu ialah lantikan HQ. Saya fikir sebab saya banyak cakap sangat masa first round meeting, tu yang depa impressed kot. Denkk!!

It always hard working with people who hate you.
Saya fikir cara yang terbaik ialah mintak pada Allah, instead of bercerita sana sini.

Once d task over, saya tutup buku. Every time we bumped into one another saya pergi kat dia n hugs.
Mula2 she was awkward, lama2 dia pun menerima kesewelan mokcik seadanya. Hahaha..

Pangkat dan nama wont last.
Itu yang mokcik selalu pegang.
Amanah akan dihisab di akhirat nanti.
Itu yang mokcik takut tu.

Besides, I learnt from d book "Shud I tell Mr President" By Jeffrey Archer, when ur term as a leader is over, kalau orang offer previlege,  say thanks but turn it off. Dignity.

I found it helpful. Masa jadi Ketua Pasukan, saya fikir saya ikut buku. Tu yang kena pangkah tu. I learnt from Mahathir, to listen to all but  rely on my judgement.

 Bila dah quit, the best I could do is sit back and enjoy being d wallpaper.

I guess, that is how I win d speaker b organiser trusts.

Despite saya datang lambat.


Dunia ini sungguh kecil Part 2

I arrived. Late.
To be honest,  it was my fault, jadi tak ada sebab saya nak bermasam muka pun.. Hahahaha..

Cuma sepanjang jalan saya panjatkan doa semoga Allah mudahkan urusan dan jauhkan saya dari azab dunia. Elehhh korang pun sama kan...
Gila tak takut bila dah lambat.

D course had started off.
"Hi Norizan," d speaker greeted.
"Eh Ijan", d organiser called in front of everyone.

I flashed my honey-laced-caramel smile dan dengan muka tak bersalah cakap, " Sorry Kak kita lambat".
To be honest, mokcik rasa nak pinksan.

"Its ok, help yourself with d refreshments"  She answered.
Terus mokcik sambar mee goreng n seketul kuih n bawa ke meja.

Ni rules bila lambat.
1. Own up, but dont give reasons.
Be classy. Ko lambat ko salah. Ko say sorry.

2. Orang suh mkn, ko mkn, at least nampak la macam ko genuinely rushing sampai x ambik brekkie.

3. Sit with someone u know will help u forget ur bad experience.

4. Smile, d World will smile back at you.