Thursday, January 12, 2017

Another year of...

We had another meet up. By right it is Kaki Kencing's turn to b Secretary.

"Tak nak!" dia cakap dengan keras.
Semua orang pun berkeras tak mahu juga.

Yang jadi mangsa mestilah Ketua Derjah. I can see he work Hard to win our approval.  In d end I volunteereed myself.
"I dont want to ask you because I thought u hv so much at hand", lebih kurang gitu dia cakap. "I wont mind kalau u r d Ketua Derjah, kot orang lain I don want", saya cakap sambil ketawa.
Tapi petang itu bila saya stayed back sensorang to complete my intended task, mokcik menangis dalam hati.

Semoga ada kesudahan yang baik, dan jangan sebut pada saya pasal buat kerja banyak dapat pahala ke apa benda. If u r so concern about syurga neraka, janganlah biarkan kezaliman berlaku bertahun2, too much ok. If u hv no power to do so, d least u can do is SHUT up.

Yesterday,  another person complained about this n that. 10 years ago, she simply went to d boss n complained about anyone,  sometimes for something which is... Errr so silly...
Instead of b open, she likes to laga2kan orang.
Whenever she helps anyone,  she will tell all n sundry.  Goshhh...
Whenever she did task, lakonannya melampau sangat n terus petik orang yang tak buat... Dah kenapa kot?
Apart from dat,  dia ok je..

Last year she suggested me to do something.  I did 99% of d task,  padahal janji awal joint venture. Yang tu saya ok. Tapi dia punya bingitttttt... Perghhh... Siap petik itu ini, sangat kurang cerdik.
Instead of melayan, I focused on d end product. Sampai sudah dia x tunjuk muka.
Hebat betul...

End of year, I accidentally asked her something, then I realised, I shud talk to her superior instead.
"Cakap dengan siapa2 pun sama je" katanya...
Sama?
Still, I went to her superior n lay out my plan..
Her superior was extremely profesional,  despite d plan did not materialise,  but we remained hopeful until now. So to speak.

Yesterday,  early in d morning she made those bingitttttt thing again.
Jadi saya beritahu dia jangan nak bingit pagi2 n spoil mood orang. Saya juga beritahu dia kalau tak nak buat, biar saya saja yang buat. Saya ambik semula dokumen yang dibisingkannya itu.

Sejam kemudian dia kata biarlah dia yang buat. Saya kata padanya, tidak perlu, sebab saya paling benci orang bingit pagi2.
Saya boleh memilih untuk berkata sambil gelak ketawa macam selalu.
Tapi selepas bertahun2, saya tahu dia akan pergi jumpa superior dan mengadu dengan penuh emosi seolah2 dia sangat teraniaya.

Selepas itu dia tulis kata sindiran di whatsapps group hahhahaha. Seterusnya dia bergosip dibelakang sambil kawan2 yang tahu cerita separuh masak tu pun back up dia kaw2..

The truth.
Baru tahun 2016,  seseorang minta nasihat what to do with her. Dia tunggu saya habis solat sebab sedih sangat...
Konpius betul saya. Kami sepatutnya menguruskan program yang DIA cadangkan tu, while saya nak buka henfon pun sempat dia ada masa pula nak mengarang kata2 sindiran di whatsapps group.  Heh?

At dat time, I told dat particular someone dont say  a word n dont do anything. Pretend it never happen.

Few months later, dat particular thanked me because it works wonder.
Hahaha...
But d damage had been done.

That's why, this time, I did what I had done.
Control damage namanya tu ye..

But then, another year dengan Kaki Kencing n orang yang bingitttttt...
Semoga Allah berikan saya hati yang cekal dan kesihatan yang baik supaya saya boleh berkerja lebih. Janji d Kids untung...
Hal lain kita nangis kat bucu katil sajalah


Perkenankanlah..
 Aminnnn....





No comments: