Monday, January 23, 2017

Jee n Jie

5 days ago Jee, an Indian lady texted. Katanya our superior (a Chinese) suggested I continued jadi Ketua Derjah Kelab Drama n Jee took over another team.

rubbish!
Saya cakap dalam hati.

Jee kasi sehari utk fikir as d task is a matter of life or death😂
" u promised it was a year replacement.  Come back. We need u" saya terus balas.

Jee reminded me d offer came from our superior who praised that I did a very good job except I was too lenient.
" Why shud we stop u from being a Chief", tergamak dia cakap..

Leniency is something I cant change. God knows I've tried. Mokcik hati tisu walau muka macam askar. Despite,  I stayed because I like working with Jee n d teammates.

So saya turned down d offer.
I felt really bad about it.

There r not many Moslems lead d group. Dont get me wrong. There is no discrimination. Everything is on merit. I m proud that they give a good remark on my first try💖

Do u know that non-moslem perception on us r not encouraging? Moslems r seen as lacking effort, incompetent n full of excuses.

Do u know dat my friends n I worked hard to prove them wrong?
Jadi saya berkerja dua kali lebih kuat.
Bergerak dua kali lebih laju dan try my best to b punctual

Yup. Mokcik penat.
Sangat2.

Saya tak kisah berkerja kuat. Tapi bergerak laju tu saya sangat penat.
Saya impikan kerja tanpa stress.
Saya idamkan berjalan mengikut kata hati. Bila penat kita berhenti gitu..

But still... What an opportunity lost!
Goshhh... Did I make a right decision?

Terus saya telefon Jie. Mengadu.
He said he could not decide for me. Dia suruh list down d advantages..

Eh...
There is only one advantage pun, n Jie said if u think it is important,  dont quit.
Afterall in January u can always go for a holiday, Jie kata lagi.
Nampak tak betapa full of pozitibiti beliau ini.

Whatttttt holiday??????
Saya tanya dalam hati.

Me; Eh...d tournament yg u mentioned tu sounds so grand.
him: d biggest so far.  World players ramai dtg.
Me; World ranking nombor brp?
Him:( dia sebut n siap sebut nama, tapi sorang pun saya x kenal)
Me: Boleh x kalau I datang?
Him: Boleh...  Tapi kena buat pass n all or else u cannot enter d club.
Me: Susahnya... Then susahkan Jie je. X payahlah..
Him: X susah pun, cuma nak buatkan pass je..
Me: I am afraid u hv to take d trouble... Seriously,  I tanya je kot... X dpt tgk pun takper..
Him: Nope..x susah.  I will get d pass for u.

Untuk rekod, bila janji bab free pass ni, Jie mmg boleh dipercayai..

So guys, entry ini ialah sejenis pujian kepada kawan.
Kalau nak jadi kawan, jadilah macam derang berdua.

Jujur dan sentiasa bagi sokongan.
Dan bagi free pass untuk kawan bila diminta, albeit kawan tu sepatah haram pasal golf pun dia tak reti.

Layankan je..





No comments: