Wednesday, January 25, 2017

Lokam Manis

Saya balik pukul 4.16petang, walaupun banyak buku yang saya tak marking.
Saya stress.

Ni baru 17 hari persekolahan.  A boy dah tak datang for 12 days. Mohtip?
De-motivated betul saya dengan budak cenggini.  Terus saya hilang mood nak buat apapun.

Saya start enjin keter n memandu ke tempat thumbprint. Nak jalan kaki pun saya takder mood. Mokcik stress out tahap gaban!

Dari jauh saya nampak a Lady jalan sambil kupas lokam.

"Awak sihat tak?" saya tanya..

Dia berhenti dan hulurkan lokam yang siap berkupas. Saya ambik. Walaupun mood kelaut tapi selera makna saya konsistenšŸ˜‚

Tapi...
Selama hari ni dia tidaklah generous
Ermmmmm

her: I like ur text ur text message
Me: ohhhh u read?

The thing is,  I posted a lenghty text message on Monday  as my last effort. Dgn poyonya saya ingatkan semua orang buat kerja sebab kalau dijemput 'pulang', macamana nak menjawab 'di sana' nanti.
If u know what I mean.
No one response.  So I thought, depa delete terus. Hahhahahha..

Her: I tak baca tapi XXX yang baca. So dia called me n tunjukkan mesej tu.
Me: ohhoo ( terus makan hahha)
Her; Bagus Kak. I sokong. Lepas akak send mesej tu, nampakla 'dia' buat kerja sikit.
Me: Alhamdulillah...  Berkat doa awak semua. Kesian d Kids kot... Menganiaya mereka nanti... Cuba kalau kena kat anak awak...
Her: Anak saya pun komplen Kak, walaupun anak saya tu tak pandai mana...
Me: I feel u. It shudnt happen. See I dont mind org nak pakai seksi ke, nyanyi suara tak sedap ke hahhahah but if it involves d Kids, I juz cannot sit still
Her: Ada lagi Kak....Dia kan kak...

Aduan tu sebenarnya dari last week dah diadukan oleh orang lain. Saya dengar tapi sebab level menyusahkan d Kids tu kurang, jadi saya pun kurang berminat nak buang masa.

To b frank saya tak faham kenapa orang suka fikir, Allah akan sentiasa bersama dia walaupun dia aniaya orang.
Kenapa?

Analoginya begini. Seorang doktor bila pesakit datang dia bagi tazkirah suruh perbagai hubungan sesama manusia sebab itu kifarah Allah n kata2 semangat. Pesakit balik.

Besok dia dtg lg sebab sakit x hilang
 Doktor pesan lg suruh muhasabah diri dan ingat Allah lah yg memberi dan menyembuhkan penyakit. Banyaklah bersedekah untuk sucikan rezeki. Berdoalah minta ampun dari Allah, ke macam tu. Then dia ajar zikir je.
Dia x check dan tak kasi ubat pun.

Korang rasa?

I went home dengan hati yang sedikit tenang. Mungkin saya tak boleh selamatkan that boy, sebab Obviously dia pun tak sudi menyelamatkan diri sendiri.... Tapi, kalau kata2 that Lady tu betul, saya harap ada kesudahan yang baik untuk d Kids.

Seriously,  nothing personal. It juz dat, hidup ni singkat sangat...


No comments: