Tuesday, February 28, 2017

Friends are...

Someone sent private message, asking why I looked so Errr... Extra-large in one of d pics uploaded by a friend who tagged me. Yes, d cotton dress really makes me a big on d plus size hehe, for which I really dont mind. I joked about it n laughed.  Thats d end of it. Dia cakap something quite, ermmm hurtful.
I laughed.
Thanks to d ever-ready noob emoticon😂

It dawned to me though, maybe that is d reason why our friendships came to a halt. I wondered, what gave her rights to say something as awful as that.

Oh maybe its me.
I juz could not fathom why people said something hurtful in d name of teasing. I might understand if we r besties, d banter is much welcome.

But we havent speak to one another for years!
Nope. Nothing personal

D last time we met, it ended with hugs n kisses. Then, we went our separate way. Nothing personal.  Cest la vie

Maybe the problem lies in d feeling to outdo others.
I remembered we joked, whose name mentioned first bila ada orang kirim salam. Kalau came second or third, kita akan buat muka kecewa. Gurau je kot...
But for years she took it seriously n bragged bila old friends kirim salam or called.
Waddehellybeery?

Someone told me, dia tak tahan listened to her bermegah2  (ayat kawan tu) sebab g shopping kat err Ikea.
Likeeeeeee?
😂 😂

She was so hard up to show that she is likeable and easy to work with. She bent rules, to others she looked acah2 suci, tapi bila akaun tak tally,  mokcik yang kena kot. Resulted, when she left,  someone found stack of money and things which supposed given to d Kids.
Patutla akaun tak tally...


Kalau saya pun buat stail dia, buat study group kutuk orang sambil acah2 maksum, memang sampai hujung nyawa kami akan bermasam muka.
Kalau saya pun macam dia,  kat depan orang selamba je degrading orang, mau kena santau kot hahahhahaha

I never report or say anything about it not because I tried to appear nice to others. I wont do that. It is Just that, I failed to see what good it will bring considering duit n barangan tu dah terlewat 2,3 tahun rasanya... Buang masa...

But again, after years apart she still eager to contact only to say something so uncalled for. Apakah?

Ironically, all this while she never likes or leave comment.
Tetiba ada gambor mokcik gumuk,  gigih pulak nak komen acah2 sangat mengambil berat.

Sungguh mokcik kagumi konfidensinya.
She never shares my happiness yet, sibuk pulak nak jaga tepi kain.

Oh ya... Dalam gigih sangat tu,  idak pula dia wish happy birthday Hahahahahhahahahah


What problem u?

😂






Sunday, February 26, 2017

Bila hati tersalah menduga katanya😏

Bila usia makin bertambah, saya selalu terfikir, Just because others treated me badly, why should I stoop to their level.

Despite saya sedikit errr... sentap dengan peristiwa ini tapi mokcik terus cekal download lagu baru dan sent to him.

For years, dia ni yang rajin send lagu tema  untuk gossip terkini kitaorang.  Sebab itulah first time mokcik donlod n sent,  maka cubaan itu gagal.

(intro kemain misleading)

There was one incident recently which I saw. There r two more which makes d csi in me connected two n two together. I don believe in coincidence.  Sorry.
Saya fikir, dia fikir saya fikir ada sesuatu, seperti yang membuatkan kami berselisih faham tahun lepas. Saya janji pada diri sendiri takkan sebut lagi, sampai ke hujung nyawa saya.

Saya pun tak pasti, tanggapannya betul atau tidak. Mungkin...

Cuma saya nak letakkan SEMULA garisan dalam persahabatan, a clear line so that we will not be broken-hearted over complicated things which is none of our business.  Whatever that means la kan...

I was looking for a friend when I saw him on Thursday. Takkanlah x tegur pulak.

Me: Weii, kita send lagu kat telegram tu.
Him: ye la tu...
Me: ye la.. Lagu 123Kaukucinta.
Him: Heh? (giggled)
Me: lorr ada nama your spouse kot.. Sesuai la nyanyi kat umah. Mesti dia suka hahaha

Ok apa. Kan lebih afdhal nyanyi untuk spouse. X appreciate langsung usaha murni Kengkawan...

Then we talked about d match.  As usual saya beritahu dia saya sangat berharap d Kids menang. Dia buat muka bosan. Ala2 I don care gitu..

So I did things which I know will irritate him d most.
Telling him what to do. Hahahhaha
Told u I know him like d back of my hand!
When I started bossing him, chances r, terus dua hanginn n sentap.
He is so predictable!!

He was defensive and said, he really dont care about winning.
Yeah rite... Dia lupa,  asal kalah je he came up with blames on dis n dat person. Year in year out okeh...
Tetiap tahun ada je orang yang sabotaj katanya, padahal orang yang berlainan kot. Kot he focused on winning like he used to do before, xderla susah payah nak cari kambing hitam.

Gila...  Saya mana pernah cakap panjang2.., nanti dia blocked saya kat whatsapps. Yang kat atas tu ayat dalam hati..hahahhaha..

Instead I told him, "SUDAHLAHHHH JANGAN BERLAGAK SUCII".

Saya terus pergi dan tak mahu cakap lagi.
Benci betul saya orang yang acah2 sesuci embun pagi ni...

To be honest, saya pun tak pasti siapa yang acah2 sesuci embun pagi.

Saya atau dia.

Did I tell u peeps sambil bercakap dengan sesiapa pun, I will always observe their body language n surroundings.
I know he lied when he said he dont care about winning.
I know he lied bila on d search engine ada watches image (?), probably d ones start with S.
I know he will download ( most possible dah praktis nyanyi pun) d song hahahaa.

But I was quite taken aback because he kept d purplish container in his bag. He put in d pocket bag. Empty. Why should he put there for others to see as he used to discard things?

All dis while I thought he hates d gift n give it to others.
All dis while I thought he never appreciate gifts from friends. All friends not just me..

Mungkin seperti saya, dia pun ada azam baru tahun ini.
Mungkin tahun ini saya patut tambah satu lagi azam baru,  berhenti mencurigai keikhlasan hati beliyau walaupun Kadang2 beliyau acah2 berlagak sesuci embun pagi.


It's hard actually.
I wonder, adakah beliyau juga mencurigai keikhlasan hati saya yang juga acah2 sesuci embun pagi ini..

Apa2 kita layan lagu dulu..
Link cari sendiri
😨








Syakirah

It always soothing seeing how once a timid girl transformed to a determined young lady.

When I first met Syakirah,  5 years ago, she was a typical kelas-hujung-girl. A mere follower without any opinion to share.

"Boleh tak buat cenggitu, cenggini?", saya suka tanya semua d Kids.
"Boleh... Tapi...", nampak tak permainan budak2 ni?
"Tapi..  Kita nak menang kot..", saya cakap.
" Oh ye ke? Boleh..  Boleh", terus Syakirah konfiden.

We did not win on our first try.
She won on d second attempt.
She laughed heartily,  something she hardly did before.

ThIs time around I asked her to help out d event.
"Boleh." dia jawab laju.
Kami berbincang hal yang dia dan Wawa mesti buat.

"Ok boleh.", dia cakap dan terus pergi.

Few days later dia kata semuanya telah siap ditempah.
"Ayah saya yang tempah" dia kata, "boleh tak nak duit pergi bayar?" dia tanya.

Mestilah boleh.
Saya masukkan duit RM150 dalam plastik glade dan ingatkan dia supaya semua belian mesti ada resit.
Dia mengangguk.

"that is how we handle event. Perbelanjaan mesti tally dengan bajet", saya cakap lagi.

Dalam budaya Melayu kot, ada budak yang kalau ada duit sen baki tu, dia pergi buat keep d change kat orang kedai. Pening...

Kirah, did more than that.
Besides things yang dia harus sediakan, I admired her confidence dealing with the elders.

"where do you get this?" saya tanya sambil pegang cerek panas.

" ohhhh saya balik rumah, ambil cerek dan suruh makcik kantin tu masak air", sorry mulut makcik ternganga..

" saya bayar kat makcik tu nanti Teacher..", dia kata..


"Nope.. Bukan hal duit. How d u carry d hot water here?"  saya tanya dengan mata sepet terbeliak..

She answered sherpishly. Mata saya hampir terkeluar dari soket.
Personally,  saya pun belum tentu sanggup.

😨😨

Ada banyak perkara yang saya kesalkan dalam hidup. Ada banyak hal dalam dunia pekerjaan membuatkan saya sangat patah hati dan demotivated.
But there r Kids like Syakira, yang membuatkan saya rasa kerdil sangat. Yang membuatkan saya lebih bersungguh nak memberi yang terbaik. They learn by example katanya

D Kids like her always made me d happiest Teacher on earth.

#nangess


Thursday, February 23, 2017

When life send u lemons...

Saya selalu tulis, one of my saddest periods in life was circa 2009/2010. I was so broke, I don't even have baju raya. Nak makan pun sangat berkira, ended up saya beli nasi, kuah and telur saja...the only time saya makan yang berkhasiat was when I went back to #18 n when Zana's mom came n brought food.

There was one time,  we ( anak-anak sedara were with me at dat time) saw our neighbour g hantar tupperware kat umah jiran sebelah n Aisya n I were kind of wishing dia hantar rumah kitaorang...
Cehh kecewa betul masa tu..

I lost 5 kg okeh..

Saya fikir saya takkan lupa selagi masih bernyawa. But I was wrong.

Today, I went to night market. I stopped at cakes stall. D fruit tart looked so tempting. So I bought a set of 6 pieces mixed tart.

"Boleh makan terus yang ini tak?", saya tanya, orang tu handed it to me..

D glazed strawberry n lychee were so juicy. D custard was moist n d shell just so crusty..
Divine!!!
I savoured d yummy fruit tart lovingly giteww...

Once paid,  I took d plastic bag n I noticed, mokcik ada penonton rupanya. A little girl, not more than 8 stared at me.

Well, not really at me, sebab bila saya dah jalan tu,  Her eyes still fixed on the stall, the cakes to be exact.l.
I overheard d mom said, " hari ini tak payahlah beli, lain kali ye".,

The little girl kept staring at d array of scrumptious pastries.
I used to do dat too. Stood in front of bakery,  drooled n then went home empty- handed. I could not afford waima croissant harga Rm2 satu pun.

Sad huh?

Jadi saya faham sangat how does it feel when we want something badly but could not afford it.

Jadi saya patah balik dan kasi bungkusan yang saya beli tu kepada dat little girl. She did not take it, so I gave to d mother.
Scared of streangers maybe.

"manis kot..." mokcik cakap gaya mokcik2 la kann. The Lady took it n thanked me.
Cepat2 saya berlalu pergi dan tak toleh dah.
I think d little girl needed d tart more than I did.


Harap-harap saya kurus lima kilogram 😭

Pics worth thousands words

These are Yarn's
I think he is talented

Image may contain: 2 people, people smiling, people standing
I was supposed to be under Adik.
Asking him what should I do.. We were kind of.... discussing when Yarn was around and we begged for a pic together. hahahhaha
He wited untul we made faces baru dia amik gambo hahahah

Image may contain: 3 people, people smiling, outdoor
It was drizzling. I saw Mr Azizan holding the  bunga manggar pole. He asked if I want d GG to hold it. Of course. Jiha was nowhere to be seen. But she was in. Najwa was kind of awkward holding 2 poles. So I asked Uda to accompany her.
The boss complained he might be soaking wet, I lent him my blue Girl Scouts hat. Yarn came and gave the boss d cowboy hat, but he refused. Instead, he offered to take a pic with d cowboy hat..
See... we were looking at different angle when Yarn snapped this pic.

People see what they want to see.
I saw, love and support in Najwa's and Uda's faces.
It was drizzling, but because norizanadnan sangat mahu mempromosikan Girls Guides, both of them tetap tabah menerima dugaan..

hahaahhahahah


Tuesday, February 21, 2017

Kim Who?

Macam korang mokcik pun bertunggu tangga baca assassination 7 days ago tu. Pada zaman cari orang guna search enjin ni,  mokcik agak cuak walaupun sekadar taip nama d deceased.

Nak komen pun agak2la kan Since deme tu r notorious with Errr assassination?

Hari ni on front page duta kita was recalled home. Mokcik agak sedih di situ. I always think kalau sampai embassy tutup, tu dah seburuk2 hubungan dua-hala la tu...

Kita ni dah la hidup susah, yg kat Sabah tu sampai sekarang tak tenang, duit jugak tu. MH370 masih tak jumpa,  pencarian tu kemain banyak guna duit, MH17 masih pending, duit lagi, kalau yang ini pun severed ties,  tak tau la pulak berapa bilion kena spend.

Berapa banyaklah gst nk dikutip lagi?

So... Itu yang lebih merunsingkan mokcik daripada siapa yang bunuh. To be honest, on f first day tu pun half of d world population dah tau siapa pembunuhnya. Thanks to csi:)

Syukur ada yang pandai bergurau. Yang ni saya baca dalam Mingguan Malaysia.
Orang tu tulis,  sewaktu semua orang sedang bercerita tentang pembunuhan Kim, seseorang bertanya, " Kim tu masih dengan Kanye West lagikan?".
Lalu semua orang terdiam menyepi bagai dinihari dan merenung tajam kepada yang bertanya...

Erkkk...
I is spicless.
KimK sangat 🏃🏃

Tolak Tuah...

Last year Fid told me she does not want to teach a class, "because they dont like me!".
Untuk rekod, she was high preg masa tu, mungkin emosi tak stabil.
Of course I told her that was not true.
D Kids paling suka kalau cikgu tak datang, any Teacher, mereka tak pilih kasih.😂

Early this year when I called her, she still mentioned the same thing. Saya masih jawab yang sama. Yang berbeza she is in confinement, so I went to Big Bro and discussed. Fid mintak apa pun kitaorang layankan je. My reason is simple. Kalau Fid meroyan,  malu kita semua😂😂

Normally Fid tak pernah macam ni. Mungkin kali ini badannya sedikit lemah, jadi hatinya cepat tersentuh.

Last week she resumed duty. She had to enter d class Since d new schedule is in progress.

She was overjoyed n singing their praise. Saya buat muka I told u so. Hahahahha..
She was so positive with other classes too.

ThIs week I saw Big Bro again, to swap current news about new requirements. He told me that some exercise books are still with him n all...

I was like, dah kenapa nak beritahu pulak, takder koneksyen kot.
That was d time I know I m d one yang kena ajar kelas tu.. Like...apakah??????

Opppss..
Dulu kan dah janji,  apa saja Fid mintak kitaorang akan kasi..  Tapi itu dah lamaaa.. Fid pun dah berubah hati😢

Today is my first time enter d class. Mokcik dah prepare baikkkkk punya.
I started d class dgn cakap mereka tolak Tuah as Fid was a better Teacher.
Banyakkkkkk justification why I say so.

Then, we started d activities. Ohhhh I realised, I left a box of red pens downstairs. It was peer evaluation task, harus mereka guna pen merah yang disponsor oleh Ticer.

At the end of d lesson should be individual practice.
"Time's up tice", mereka cakap..
"But... I thought I have 3 periods today?", saya tanya semula.
"Tice masuk lewat satu masa",  one of them said..

"Kenapa tak panggil???" muka mokcik start merah kelabu. Malu kottt...
"Kitaorang tengok Ticer turun naik tangga, ingatkan nak masuk sini... Nengok2 takder pun..", mereka jawab sambil ketawa.

To be honest, saya menguruskan d coming event. Ramai orang yang perlu saya jumpa dan briefed. Thats another story though....

Tapi yang nyata, Fid tak pernah silap masuk kelas.
Kalau pun dia bizi sangat, she will leave handouts or inform d Kids beforehand. Dia tak pernah lupa.
Fid rajin giler... You should see her lesson plan.
Fid is result oriented.
In fact, Fid is everything I am not..

Bertabahlah rakyat jelata.


Monday, February 20, 2017

Dunia terus berputar...

Pagi hari saya bertembung dengan seorang kawan. Kebetulan saya pegang dua tin kopi, jadi saya kasi dia satu.

Dia terima dan ucapkan terima kasih.
Eh... "minum ke kopi?" saya tanya.
" minumlah", dia jawab
"dulu kan tak minum kopi", saya tanya sambil tergelak kecil.
Dia jawab sambil ketawa juga.

Dulu saya suka provoke, sebab saya fikir kami berkawan baik, tapi sejak dua menjak ni, saya dah letih mungkin, dan mungkin juga....
Entah...

He used to do that for years. When people give him something, dia kasi pada orang lain.  Banyakkkkkk kali..

"Tak baiklah..." saya cakap setiap kali saya nampak. Dia kata lebih banyak pahala sebab memanjangkan sedekah, but for me it is a sign that you did not like d gifts.
Rude!
If u did not like d gift, y cant u be honest so dat he/she can give them to those who will appreciate it?
Akhirnya kami bertengkar.
Eh?

Few weeks ago, saya nampak a gift I gave to him was on somebody else table. I gave two pieces. One for him n one for d other. Tapi saya tak beri pun kepada orang ketiga.

Saya fikir, dia yang tak sudi terima dan bagi pada orang lain. Geleng kepala saya hari tu. That's him. Obviously,  rambut sama hitam, hati lain2.
Kecil hati?
Ermmm...

Why do I judge him?
Errr... Maybe because Jie tak kan buat cenggitu... He will treasure anything yang orang bagi kat dia.

Recently he was given flight ticket to USA. Dia terima penuh kesyukuran kata ko:)






Sunday, February 19, 2017

Sehingga hujung nyawa.

Just a quick update.

Satu hari upper echelon cakap dgn gembira pasal a Charity program. Saya pandang Big Bro dan cakap saya tak tau. Big Bro also said he had no idea too...

On Friday Kaki Kencing (KK) sent whatsapps image of d schedule. There,  my name with phone number with others also with phone numbers.

Whatizit? Saya tanya publicly despite KK personal messaged me. Pengalaman taught me dia akan twisted d facts.  as d name KK implied. Yang terkini pengalaman end of last year.  Letak important form kat cermin kereta padahal jumpa tiap hari. Then, rekacipta data. When I pointed out d errors to others ( because he n his gang never approached me in d first place), tarik muka 18 pulak. Yang best berjemaah pulak tu.

Gooshhh...  RIBENA sangat memasing.

But wait... I might b wrong then
.

...

......

.........


I took sometimes to muhasabah. Am I hanginn because it is from KK or with a clear conscience?

Nayy... I puť myself in Jie's perspective.

But it is my private number he published when d in d normal circumstances only the person in-charge number will provided should any problem surfaced.

 I was scheduled to lead d team for a meet on d date. All d preparation was on d final stage n I afraid if I did not go, the team wont either. Resulted we will b fined. It happened before, it is a common practice too.

What izit so hard to discuss when kalau cakap hal merapu tu boleh pulak. We bumped into one another almost every day.

Have some common sense la, saya merintih dalam hati.

Buat kali yang entah keberapa, kesabaran yang saya wayangkan selama ini memang tak bersisa lagi.

So I sent another message, kindly do not publish my private number to public n discussed before d schedule sent out as people might hv other commitments.
Saya tulis pendek, precise.

I m not talking about kenduri kawen, hantar anak masuk asrama,  g beli beras komitmen here. But I  tried not to sound cocky. Hal personal tak masuk dalam agenda.

D upper echelon replied n mentioned KK as d PIC. NOTED, no further comment your honor was my reply😂

Living in d CLOWNS ring makes me accept everything light-hearted nowadays. No point to say more, because clowns will always b clowns.

Why should I stoop to their level anyway?

Chillex sudah...
Jadi mokcik baca quote ni berulangkali

 dan ingatkan diri, di hujung kehidupan nanti ada perkiraan yang lebih adil.
Semoga mokcik tidak dihampakan di sana nanti.

Mom n me time again

Semalam mak saya kata, kalau balik Slim nanti belikan benih timun.

" Tapi kan mak baru beli benih petola. Dah bertunas ke?", saya tanya dengan tidak bersalah..
" Dah.. Mak dah hantar pun ke rumah Makcik Som kamu. Mak nak tanam timun pulak. Mahal sangat timun kat Tf tadi", nampak tak permainannya..

Kalau saya yang belikan, mungkin makan tahun baru dapat benih timun tu, so I suggested we go to Slim on Sunday. Mak saya kata, eh... Kita tengokla dulu...

Pagi ini mak saya bangun macam biasa, sebelum Subuh. Pukul 7 dia bersarapan dan pakai stoking. Mak kata she could not sleep last night sebab kakinya kejang.

I massaged her feet n asked her to sleep as we can always go to buy cucumber seed at 9a.m. Still hv time meh..

Sunday is d day everyone in d House tetiba rajin. Acho swept d lawn n later cleaned d drain. Saya basuh kain n kemas rumah, then  siram pokok sebab mak x larat..

Siapa pulak yang sedia brekkie?
My mom, terus bangun n fried nuggets. Kalau saya tak sihat, saya terus tidur n x peduli hal lain dah, but not my mom...

Then, we went to Slim River.
First, mestilah beli benih timun tu. Mom bought lemang.  Thats all. I bought 3 t-shirts for Adik, Mingguan Malaysia,  Harakah n Mastika for my bros. Penting!!

We stopped at Tom Yum House, but d lunch was not ready yet so we headed to Econsave. Tak ada apa pun nak beli.. Ended up mom picked a bottle of  100+. I bought 5 packets of Jacknjill n 4 tin of Wonda Coffee.

Then we had lunch.
She picked a fish which was my late father's favourite.  She hardly chose that before. I picked grilled chicken n gave her half.

When I was small food was scarce. We rarely had chance eating chicken let alone having a whole fish for ourselves. Now, we can afford good food, but what I want is to share them with my mom. 💖

I noticed lately my mom favourite quote is, " mana2 lah".
When I asked where to way, dat was her answer.
"Kita ikut jalan lama boleh tak mak? mak larat tak?" I asked again.
" Mak ok. Mana2lah", she replied..

But she was not ok. she dozed off half of d Journey. Once we reached home, she chatted with Uda for a while before she went into deep slumber.

At 2, when I wanted to go back she was still sleeping.

Mohtip betul.
Mokcik tetiba cengeng while writing this.
Somehow saya bersyukur saya takder rumah menghadap Laut Cina Selatan,  or else I might not be able to spend my weekends with mommy.
Worst, I might not be able to listen to all her stories.

Saya juga bersyukur saya tak kaya dan ada harta berjuta. Mungkin terpaksa saya susah hati siang malam fikirkan how to stay rich 24/7.

Saya juga bersyukur jodoh saya bukan dengan Brad Piť dulu. Kot tak... Hahahaa..

Well..
Till next Weekend.
Do u miss ur mom peeps?

Saturday, February 18, 2017

Mom&me time

My mom's health really deteriorating from day to day. Whenever I came back after work, she was sleeping.  So I did not talk to her at all  during weekday. It always sad not to spend time much.  Since I have promise to help Neah every morning,  harus saya keraskan hati n went back to #12A without waking my mom up.

Today, I woke up early because I dont hv to help Neah on weekends. I asked mommy if she wants outing. She said yes.

While waiting for me to finish cuci kain n kemas rumah,  my mom siram pokok sayurannya. Dats y she is exhausted in d afternoon, semua benda my mom nak buat.

We went to Teluk Intan. Have lunch at Ramli's@CityMewah.  She had grilled chicken and kerabu tauge. I had omelette n ulam2.  RM10.50 je. We shared air sirap n lauk tu jugak. Last time kitaorang makan x habis, dats y kali ni ambik lauk ala kadar je.

Then,  she bought salty fish. Saya tunggu dalam kereta. On d way out, we stopped at snack store. She chose Cadbury sweets n marukku.  I bought 3 boxes of shandong peanuts only.

Next, RM2 zone. Actually kitaorang taknak beli apa2, tapi she bought  an orange basket. I bought 7 packets of Faster Red pens n fancy cellotapes.
Aikkk...

Then we went to Tf. A bag of 10 kg Rice, 3 birds, cabbage, ginger, biscuits and 4 tins of Marigold Milk later, kitaorang pun balik.

It is always pleasure outing with my mother. We talked about lots of things.
There r always things I do not know happened around me...

Like there is a couple rented a 'bathroom' for RM100 per Month. Like seriously???

" Lama dah... Dekat 6 bulan ada kot... ", mak saya cerita.
Dah 6 bulan baru dia cerita, actually Makcik Jah n her saw d couple carried a lot of things with motorcycle back then. They were flabbergasted!

But no. They did no offer help as d couple was chase out by d family. Both my mom n makcik Jah old enough to know not to interfere in family dispute.

The husband did come to my bro asking for job. But there was no vacancy.

It was..
I remembered one day Ms Bingit ( I think this name is quite cute) told us,  how she n her husband had helped d couple. She mentioned abt d things she bought for them n all. Anyway, at dat time she blamed d family though.

I m not 100% sure she referred to d same person, but if it is, goshhhhhh... why taking sides when u do not have d whole picture?

Nope. I did not tell my mom about it.
There must b a solid reason y Makcik Jah n her kept mum about it..

That is one of d many reasons why I love going out with my mom.
Heeeee...
Despite she slept throughout d Journey...

Sekian

Thursday, February 16, 2017

Less than perfect

Semalam, a fren contacted me about missing document which solely my fault n she asked me to fix it.
I couldnt. I m so stress out, dengan diri sendiri,  partly sebab cuai n mainly sebab menyusahkan orang.
Sungguh serabut saya  fikir.

Jadi sesampai di tempat kerja terus saya menuju ke kantin. Apa-apa hal kita makan dulu.
Tapi... Ohhhh kena buat announcement.  Jadi saya berlari pula ke tapak perhimpunan.
Serabuttttt...

Saya kembali ke kantin bila perhimpunan tamat. Cik Odah pula tiada. Saya ambik roti canai dan masak sendiri. Cik Odah datang n dia ketawakan. Roti canai tu terputus2 sebab saya tujah dengan sudip.
Serabuttttt...

Saya makan dengan Kak Sal. Dah 2 hari dia bercuti sakit, demam. Lepas makan saya cepat-cepat bangun,  sebab nak cari d said document.
Serabuttttt..

Halfway seseorang buat muka serabut...
Belum sempat saya tanya dia dah buka mulut dulu...

" Janganlah macam ni... Kasihanilah d Kids", saya cakap. But he was adamant.
Saya kasi duit pun dia x mo.

"Teruk ke saya ni Jan?", dia tanya.
"Tak... Dulu S pun buat macam ni. Kita dah sampai,  rupanya dia x mo pergi. Takper jugak training je. Tapi kesian kot, budak dah tunggu dari pagi. Ada satu kali tu big tournament kot. Kita dah sampai R tak datang pun bawak budak. So u r not d first one", saya memang suka petik fakta.

Dia pun poured his hearts' out. Saya layankan je, saya tau dia tengah marah. Macamlah minyak kereta tu diisi dengan air..

" Tapi... Kasihanlah d Kids... ", saya cakap separuh merayu. They have quarter final today. He was so hurt, jadi he refused to help anymore.
Serabuttttt...

Saya squeezed tangan d Boys. I taught them Since they were 13. Now at 17, they r all grown up, tapi saya masih pandang mereka macam d first time we met 5 years ago..
Serabuttttt...

Then I saw a superior passed by. Terus mokcik buat aduan rakyat. He gave reasons, but I want action. Bab-bab d Kids mokcik memang sentifive kata ko..
Mokcik kasi sagesyen. Dia ikut...

An hour later,  I bumped into d superior again.

Dia pun poured his hearts out. Mokcik beritahu dia, nothing personal, it is d system we shud blame.
How could u harap orang forked out their hard-earned money when it is work-related thingy. Too mean!!!
Serabuttttt

"Mungkin tak sebab individu itu sendiri?" dia tanya penuh berhemah.
" Tidak. It happened before, circa 2010/2012. " Terus mokcik ungkit kenangan lalu katanya..

" Tapi saya pun dah buat back-up plan", dia kata sambil beritahu perancangan beliau.

" Oh great", saya cakap dengan jujur.
Nak berjaya kena fokus pada solution, kot asyik yg negatibity je diperbesarkan

. Serabuttttt...

I went down n looked for d ones yg mengadu pagi ni.
Selalunya bila saya dalam kesusahan, dia adalah antara ang pertama huurkan bantuan.
Saya tahu dia tengah serabut juga. Rupanya dia sedang  di'tazkirah' oleh upper echelon

Kalau saya ni upper echelon,  memang saya tazkirah juga. Tak baguslah hampakan hati d Kids kot...


Saya duduk di bawah pokok bersama d Boys. Sambil tunggu kawan tu habis ditazkirah.  Sambil  itu saya pasang telinga juga...

Well... Saya sebak sebab  ada orang ketiga yang berapi2 marahkan kawan tu. Perbuatan kawan tu memang kurang baik, tapi yang dia beria sangat mengalahkan upper echelon tu dah kenapa?

Dia mungkin lupa dulu dia buat begitu. Budak dah tunggu, he did not turn up. Sebab dah lewat saya gerak dulu. Bila sampai,  semua orang tanya dia n d Kids di mana.

Saya cakap on the way je. Tapi sampai sudah dia tak sampai. Saya buat muka tak bersalah je bila orang sindir lagi.. Saya tak kisah pun, sebab saya fikir mesti dia ada kesukaran di jalan. Talipon pun x dapat got through..

Later, baru isterinya kata, dia memang tak mau pergi sebab tak dapat mileage claim. Dia kata kesian Ijan....
Saya ketawa je kot dan beritahu dia lain kali kalau nak sabotaj  ajakla saya sekali. Ni saya dah pergi kot...

Cerita tamat macam tu saja. D Kids tak bergosip. Mokcik pun tak fikir perbuatannya salah. Yang salah ialah yang buat program tapi bajet suruh orang guna duit sendiri. Hilang akal????

Here d evidence,  it happened in November 2010.

Tapi pagi ini bila dia berapi dia berjemaah marahkan kawan tu...
Sungguh serabut fikiran mokcik....


Ramai sangat ke dah kena amnesia sekarang?

Sampai kita lupa,  kita ni acah-acah baik di mata orang pun sebab Allah tutup aib kita. Kalau DIA buka satu persatu,  barulah kita tau langit itu tinggi atau rendah...

Speaking about aib, it brings me to d said document in d first paragraph.
The biggest blow so far.
Serabuttttt



Wednesday, February 15, 2017

Follower #4

Asalnya kami langsung tak rapat.
Cuma satu hari saya tanya dia, kenapa dia tulis kata2 yang agak kurang ceria di efbi.

" Baca ke?" dia tanya.
" lalu kat feed, baca sajalah. Orang yang ditujukan tu pun mesti baca juga", saya cakap sambil ketawa.
" quite unprofessional", saya cakap dengan muka Serious. She deleted d posting.
We never talk about it again


There were days saya rasa sangat berkecil hati dengan errrr dinding?
" Are you okay?", dia tanya.
Saya geleng kepala.

 Mokcik manusia biasa kot... Ada hari menangis kat bucu katil, ada hari mokcik menangis kat bawah meja, pada waktu petang bila 90% orang dah balik rumah.

We hardly talk about our private life.
I never know posting kurang manis tu dia tujukan kepada siapa. Dia pun tak tahu kenapa saya breakdown petang tu.

Cuma saya boleh teka. If I put two n two together. I might know. I never ask.

Dia pun boleh teka juga. Sebab saya bagi dia sebotol minyak wangi DKNY. " I hate d person n d memories of it too", saya cakap. She never ask.

Cerita habis, dua tahun dulu.
Tak bersambung.

Hari ini dia datang. Dia minta saya belikan kain uniform, Woggle dan scarf.
D bill amounted to RM218.20.
Gila banyak.

Dia terus bayar.
Dan pakai..

Like?
Betul ke ni? Kawan2 lain tanya...
Eh betullah... dia cakap.

Beria kot... Saya pula kata...
Saya semangat ni Kak... Dia sambung..

Terus bermain di fikiran saya, 2 tahun dulu saya doa Allah kirimkan kawan2 yang baik dan setia dan takkan aniayai saya lagi.

I just dunno what future brings, cuma saya harap saya takkan aniayai follower no 4 ni.

Terus saya call HQ n beritahu saya nak buat satu lagi event..
Mokcik hoverr kata ko😂




Follower #3

Tahun lepas dia hubungi saya di messenger. Dia tanya kalau saya masih ingat padanya lagi. Beria dia mentioned nama kawan2nya yang femessss, so dat I can recall which batch she is from.

Saya beritahu dia, she did not need to do that because saya sentiasa ingat anak2 murid saya. Siap dengan Juicy-tit-bits sekali saya simpan dalam kenangan.

Dia interview untuk projek kuliahnya. Mokcik ok saja.

Semalam dia report duty. Kami bertegur sapa di awal pagi. Selepas itu tidak berjumpa lagi. Kelas saya full semalam.

Pagi ini jadual saya agak lapang. Saya menegurnya dulu. Seperti yg selalu saya tulis, I will try my best nak tegur orang sebab yg banyak dosa kena rendahkan hati dan mulakan salam katanya...

" Teacher... Boleh tak belikan uniform macam Teacher. I nak join persatuan Teacher tu", goshhhhhh berbunga2 hati mokcik...

" Laaa.. i baru g wisma semalam.. Kenapa tak beritahu semalam", saya tanya.

"Semalam nak cakap, tapi tak sempat..." dia kata..

Wehhhh...
Saya tak ingat kat mana saya baca. Tapi bila kita mewakili sesuatu organisasi,  you r representing d organisation,  be a good marketing instrument.

Saya tak fikir saya berjaya sangat, tapi at least,  knowing someone terjebak because of me...

So so surreal.
Makcik tidur lena,  follower bertambah lagi sorang.

Yuhuuu

Follower #2

Semalam seseorang mengadu sesuatu.  Alaaa... Orang yang suka quote saya kat efbi tu...

Semalam tu dia ngadu sentap sangat. Saya nak cepat kot... kena dengar pulak hal cenggini, adeiiii..

Puncanya bila dia minta manuskrip pada author, orang tu cakap ada publisher lain yang dah booked. Sentap...

jadi saya cerita pasal Kak Long. Saya bertemu Kak Long sewaktu discussion. All d Ketua Derjah kena kasi briefing.  That is one of d perks, able to work alongside d best.

Kak Long is in her fifties. Gila hebat achievements dia. Memang jadi rujukan dalam bidang dia la. dia juga penulis buku akademik.
Femessss kot.., tapi mokcik tak beli la sebab mokcik tak ajar Fizik ( bukan bidang sebenar)

"apa..?" Yong mencelah... Saya bagi signal suruh dia dengar dulu.

"Masa discussion tu kita sembang ngan  Kak Long, pasal her books. Kita tanya how much she got?". Saya cerita, Yong dengar.

" Dia kata tak banyak compared yg established publisher kasi. So I asked her y didnt she use d established publishing house." saya sambung.

" Kak Long kata, sebab dia fikir not nice to switch publisher Since they were d ones who discovered her. Cenggitu la lebih kurang dia cakap Yong. Semoga ko dapat jumpa writer yang lebih bagus dan loyalty macam Kak Long", terus mokcik tutup cerita,

" relevan tak cerita kita ni?",  saya tanya. Yong setuju n  Yong pun poured her dissatisfaction. Panjang...

Giliran saya pula dengar. Macam Jie, masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. She juz needs someone to listen. Besides, I m in no position nak bagi opinion ke hapa.

Cerita Kak Long tu, Yong re-write n jadi status efbinya.
Mohtip?

Jiran depan rumah

Saya tak ingat namanya. In fact, bila dah tua saya suka guna ganti nama yang selamat.

Yang - for d Kids yg muka sepesen dan saya tak boleh nak really nama.
Encik - lelaki yang lebih tua, nama saya tak tau
Puan - perempuan tua atau muda yang saya tak ingat nama
adik - sesiapa saja yang lebih muda tapi nama payah beno nak diingati.

Jadi, he is adik to me.
Adik Ketua Balai Polis.

We bumped quite often, waktu saya berlari kunci gate keluar rumah atau waktu saya berlari buka gate nak masuk rumah. Funny, walaupun Pekan Slim River ini bersaiz tapak selipar, kami tidak pernah terserempak di tempat lain, melainkan di pintu gate.

Kadang2 saya tegur, ranging from, " sihat dik?" to " Awak puasa ri ni?"
Lame!!!!
I know. Told you,  mokcik n small talk memang gred F kata ko.

Hari ni seperti hari2 dalam 2 minggu ni, bila sampai depan pagar terus saya keluarkan henfon dan semak pesanan ringkas.  Ada 2 events nak dibuat dan satu event dalam perbincangan,  tu yang mokcik bajet bizi macam Kak Mah.
Opppss...Kak Mah ada PA n driver segala. Mokcik yillek...

Dengan hati yang berat mokcik melangkah ke pintu gate. Then jiran depan balik. Kereta mokcik memang tak beragak menghalang laluan.

Terus mokcik berlari2 gajah.  Tak laju tapi gegaran memang 10 skala richter kata ko..

"rileksla..." buat pertama kali jiran depan tegur. To be frank saya tak pasti itukah skripnya atau bukan. Kepala mokcik serabut dengan masalah negara.

I went in n took d pail. Hari panas pokok mati. Kepala mokcik bertambah serabut.

Tetiba jiran depan kasi salam.
Dia panggil mokcik cikgu
Mokcik bahasakan akak la kan...
Lainlah kot mokcik ni Permaisuri Agung, sumpahhhh makcik paksa semua panggil mokcik Tuanku Permaisuri Agung, mouthful? Who cares 😂

Tapi Cikgu tu hanya pangkat di dunia saja...
(Tuanku Permaisuri Agung tu kategori lain, yg tu kita ada dif set of rules hahhaha)

Mokcik tak suka dialpakan dengan tipu daya dunia yang menggoda katanya...
Akak would be fine

He asked about Zela's husband.
I asked him about his plan to further studies.

Tu je ceritanya pun...
We bid goodbye sebab dia ada hal sikit, katanya...
''oh rahsia ye? Ok bye.. " makcik cakap n terus dia balik. Mokcik pun terus sambung kerja siram pokok.

Whatizit with him? Kami sama2 baru balik kerja. Mokcik tak sempat pun tukar baju, let alone nak keluar semula pakai kurta, skinny jeans n a pair of leather sandals.

It is an unplanned outing I think.
People wont waste time open d gate, drive in,  change office attire n in a split second reverse d car, locked d gate n drive out.

It might not be a long trip though,  because he did not switch on d lamp.

Oh Goshhh...
I think I watched CSI too much.
Saya fikir, cuti sekolah nanti saya nak mintak kerja part time kat Balai Polis


Sekian..



6.44 - 6.44

Goshhh tak pernah lagi saya bangun selewat ini, tahun ini. Terus saya melompat ke bilik air n by 7a.m, I was on the way to pick d newspaper for d library.

Dulu Fid n Fiza helped me out. Now its time I repaid d kindness by helping Neah.

Toke surat khabar, gigih nak berbual pagi ni.. Oh... I m so late, it reminds me, to apologize esok. Iskkk

I was one minute.
A miss is a good as a mile
 Sheeshhhhhhhhh..

Asked TheOtherFriend about d tali tape gulung2 which I requested yesterday. Dia kata dia dah kasi pd Uda.
Mood swing kot, I almost burst to tears. Dah semalam I called twice x picked up, until I had to call Fena n asked her to pass d message, ni tali tape gulung2 tu pun dia kasi pada orang lain.
How I wished....
Xper... Kita menangis kat bucu katil sajalah..

I gave d golliwog boxes to Madiah I m quite tight today.  Without d tali tape gulung2 tu, Madiah could not complete d task either.

Few times I told myself not to cry. Things will b okay. 😭

Then, I ran to d Workshop. Luckily Mr Sazili was there. He lent me d said told.



Berlari I took d boxes, armed with d tali tape gulung2 tu, started measure d 50metres- long golliwog.  Luckily Fatin and Tasha were around, so they helped me out.
Later, 2 Annur came n helped before d lesson kicked off.

Trust me. I have learnt d hard truth that in time like ThIs, you are all alone. No one will come and ask, "May I help you?".
Yang ada hanyalah, "ye ke? Apsal tak beritahu? saya tak tahu apa2 pun."

Yeah right...
I wrote about how I gave d schedules n all,  tapi still bawak cerita dia tak diberitahu.
How I asked their help n they agreed, tapi hari kejadian tak datang n boleh pulak tanya, " Kenapa buat hari Ahad?"

Let just say, after years, tahap kesabaran saya memang NIL.
I would choose hardwork rather than layan drama.

Finally d measure settled n I sent them to Ipoh.


Yeah, last minute because we had to touch up d golliwogs. One of d schools sent on Saturday evening.

I did not say anything, because I m sure she had work Hard to meet the target. It is definitely not easy to persuade d Girls to start any project.

Kesudian beliau mengambil bahagian dan bersusah payah sangat mokcik hargai. Semoga rezekinya murah dan hidupnya lapang di dunia dan akhirat.

Someone told me,
" in life, jangan rumah saja lapang, hati pun kena lapang juga". I could not agree more.

Those yang membantu, walau ada yang terkurang, mokcik terima dengan hati yang lapang. Penuh kasih sayang dan doa mengharapkan Allah lapangkan juga kubur mereka nanti.

Jadi hari ni, saya sampai di rumah pukul 6.44 petang.
At least hati saya lapang.

Knowing ada 2,3 orang yang sanggup bersusah payah bersama, whatelse I should feel?

Night peeps.
Please pick up d phone or return call. People at my age will never call you  merely to say "I love you"
Berlapang dada please....

Monday, February 13, 2017

Kita cari pulang...

Last month, I asked Jiha if she really wants to take up d challenge. she said yes. I told her saya pun nak sangat balas budi baik d officer-in-charge, so I m willing to work hard n ensure Jiha will succeed.
Win win situation!

Masa tu saya ingatkan dia tentang cabaran yang bakal KAMI BERDUA TEMPUHI. Jiha dah biasa juggling time, I dont think time management is a problem. Both her parents are very supportive.  Her close friends are very supportive too. Afterall they were given d same opportunity but they declined due to few health and family reasons.

SO her studies, friends and family wont be an issue.

I m sure there is no bad blood among them. To be honest, I met each one of them n asked them personally,  mokcik takut tak adil dan budak2 ni sentap hingga ke hujung nyawa.

The real obstacles r geng Lindungan Kaabah. Its funny how people demotivated others to justify their misconduct. Double funny when they kata-mengata behind our back thinking that everyone is on their side n passed hurtful comments.
Tak tercapai ke akal mereka bahawa dinding pun boleh berkata2?
Gigihnya...

They hv been doing it for years. Konsisten.
Mereka tak pilih kasih, sesiapa saja mereka kutuk.  Geng mereka pun, mereka kata juga di belakang.

Kenapa Allah tak bisukan mereka buat selamanya?
Sekadar bertañya.

Say NO to peer pressure

Semalam Eja uploaded gambo dia masak.  Dia kata dia bawa bekal makanan sihat ke sekolah. Wehhhh... Terus mokcik terjebak.

Hari ni mokcik bangun pukul 4.15a.m dan terus bersilat di dapur. I Grilled lemon chicken and cabbage with soy sauce.
Masaknya sekejap je pun.

Sempatlah lepas tu saya cuci kain, lipat kain dan juga sapu sampah.

After assembly saya terus makan. Yang tak menahan, Yong pun bawa bekal juga hari ni. Dia masak nasi lemak. Hahaha...

Jadi kami makan berdua sambil sembang.

Yong: Kan best kalau kita boleh buat air nescafe ke..
Me; Ko nak ke? Nanti kita bawak kettle..
Yong: Aku pun ada kettle Kak.
Me: Laaa xderla... Tapi air bawak sendiri2 tau...
Yong: Lor.... (marah) aku taulah..
 Me: Karang ko tu bawak ayo koko yang manis tu. Mana laratnya nak minum. Manis bebeno...
Yong: aku pun x larat juga air tu...
Me: tu maksud kita... Preference tak sama..
Yong: Sedap kan kalau cicah biskut..
Me; Biskut takder kat rumah..
Yong: x payah, kita ambik Hazeda punya...

😂
But nope, saya dah servey, biskut Hazeda pun manis2 belaka. Biskut potong kaki😂😂

I think I will stick tu minum air cicah biskut je. Nasi yang saya bawak tadi tu make me So full. Saya tak larat habiskan.  Nak bagi orang memang saya gayatla..

Anyway, I really like experimenting di dapur. Cuma bab kena habiskan masakan sendiri tu....

There goes my diet

Sunday, February 12, 2017

Sunday surprise

Morning.
D invite was sent out yesterday. As usual, if it comes from someone who always help me out in d past, rain or shine, I will come.
It is a Charity event organised by Majlis Belia Daerah Muallim.
I like them all, jadi mokcik datang mainly sebab memenuhi jemputan, partly to discuss future events with Dayah.
Fruitful morning!!!
Ni gambo...



Noon.
Once d event ended, I drove off to Subang. Today is d last day. I parked outside n mounted up d hill. Pheww...
Since I was alone, I made a new friend. Kot x jgn harap saya nak berbual. Shuk n I gigih beratur n mintak signature Gavin Green
Ni gambo.

Then we took free pic from Canon booth. Chances r we will never meet again. So I puť d pic here, in case our path will cross again, he is Shuk, a golfer from Sect 7, S.A.

After d prize giving I went straight home. I know Jie is busy, so I only met him briefly on my way out, to thank his generosity.
We parted amicably, he did not offer to send me to d parking site yang bapakkkkkk la jauh tu. That is to show how busy he was.

"LAPARRR" saya sent message bila dah sampai highway. D thing is I was so stArving. It was 4p.m.
"Tadi taknak cakap. Lainkali janganlah malu2 hehehe", Jie balas.
Yg ni pun saya tulis kat sini. Untuk peringatan di masa depan. Saya bukan malu, tapi rasa sgt improper nak ganggu orang tengah busy. He might treat me lunch at Terrace, but d idea of makan celah orang kayo dengan t-shirt biru ni, is not appealing. Dahla mahall. Haishhhh..

Evening.
Zela called while I was on the way. She was one of my besties in Uni. I havent meet her for 15 years?
Jadi saya rushed, so that she can stop by. They rode superbike. Like Wow!!
Luckily,  polis depan rumah came home with his superbike. Maka teruslah suami Zela pergi rumah depan dan bersembang bagai nak rak, despite tu la first time derang jumpa. Terus saya dan Zela bersembang tak berhenti2 Tau2 dah masuk waktu Maghrib.
The thing with besties, despite long pauses,  we can always catch up from where we stop.
I sincerely hope Zela will drop by again.

We bid goodbye after Maghrib prayer. Zela n husband had jemaah prayer. It is very Zela to choose someone for his faith rather than anything else.

Today is full of surprises.

First, I was told that d MBD boss insisted Dayah invited me. I m flattered. That might be million of external reasons, but still, I m flattered.

Second, it is amazing how u can survive when u attended a big event alone. Not easy but I m in d process of training myself to adapt n socialize during event. Reason being, ermmmm I will tell when d time comes. Doa2kanlah...

Third, Zela of all people... Normally I m quite reluctant to have guest at #12A.  I prefer to meet at neutral ground. But It's Zela ok.

We never close during undergrads.
When we did Dip Ed, she became my housemate, but we never went to class together, yet we r besties. Once we started teaching, we sent letters, long letters n emails.
Then, we lost contact. Suddenly,  she was at my doorstep. Goshhh!!!

I think bila kita bersahabat tanpa syarat, tidak taking one another for granted, tidak gigih nak over-shadow kawan, persahabatan akan kekal hingga ke hujung nyawa.
InsyaAllah.





Saturday, February 11, 2017

Yesterday Once More

It is hugeeeee.
Was thinking of watching d first flight ( ni ke spellingnya eh?) but Jie said he might b busy at dat time so he suggested 10 a.m.
Wokeh, kita follow time host sajalah..

Ina n I circling around d hotel bcoz d guards  were everywhere. No parking as well. Luckily,  Jie waited at d country club entrance, hopped in n we got members' parking space. That was after stopped twice by d different guards. On both account I can see Jie was irritated.
"Members x pakai kereta cap ayam kot",  sebab tu kena tahan,  I guessed dat was d reason.

He gave us tour. In the entrance camp ( or whatever they called it) there r tournament paraphrlia  goodies on sale. I was more interested in d cambodean woven silk though. Well, beyond my budget ok..

We went to d Clubhouse where it packed with golf enthusiasts. Bumped into Ina's aunt n her friend.
What a small World, she is Jie's friend too.

Later Jie took us to d vip marquee, which cost half a million. Pheww..  Of course,  it is out of my reach. Dah nama pun vip kan..

Jie took us to terrace instead. He asked for drinks, but we declined as I know he might be super busy entertaining people.

Then we parted n spend time with Ina's aunt. They asked about Jie, which I simply said I have no idea. For years, Jie n I never talk about our personal life. Mengadu hal kerjaya tu x personal sgt kot...

Aunt: cuba tanya satu flight brp.
Me: dia ckp Rm290 on weekday all in.
Aunt: wuishhh mahall. Cuba tanya kalau harga kawan2 brp?
Me: seganla auntie, I give u his number. Auntie tanyalah..
Aunt: ala... U tanya lah...

Honestly, this is something yang seumur hidup saya tak pernah buat dengan Jie. He gave everything freely, if he could without asking. Awkward betul saya nak mintak2 ni..

Turns out d normal price is RM450.
"RM290 IS MY RATE" Jie jawab few mins later.
Hahaha... Now I hope auntie tu faham why I was so reluctant. Hahaha...

Aunties had flight at 2pm jadi mereka gerak at 12 noon. Ina n I had krispy donut before acah2 roaming d club.

It was spectacular event. Kot ikut hati saya nak duduk situ sampai malam..  But we hv other mission too.

So I texted Jie, beritahu nak balik. See.. I could always go to d car Park n terus balik. But with people like Jie, pr kena jaga.  Hahaha...

"Come ai treat u lunch" Jie texted.
Lunch Mee goreng tiga ploh hengget n ais lemon tea lapan hengget segelas. No wayyy..
Besides, nak masuk ke terrace pun ada guard yg jaga n tanya members or not.
So boleh bayangkan betapa awkwardnya mkn dicelah2 golfers n club members yang tidak sekufu itu.
Again...  I turned down, despite Jie tunggu kat pintu terrace.

That was not d reason though. The things is, sejak bertahun2 dah acap kali sgt saya pau Jie. Mahal plak tu... BEh.

We went home though...
It reminds me, we hv been friends for Errr years... Tapi even if I tried,  saya tak mungkin dapat terbang sama tinggi dengan Jie.




Thursday, February 09, 2017

Tips untuk berjaya dalam dunia pekerjaan

Satu hari saya bergolek di tepi kawan selepas selesai solat Zohor. Tak ada apa nak buat sementara tunggu mesyuarat, jadi saya capai kertas di tangannya dan baca.

"Rubbishhhhh!!.. Sangat tak cerdik ni" saya cakap sambil tunjuk pada kawan tu. Yang lain pun skimmed Penyata Kewangan tu.

Semua pun setuju ia sangat kurang cerdik.  Jadi perbincangan hangat tentang tahap efisiensi pembuat Penyata Kewangan itu.

Saya fikir beliau sangat kurang berusaha. Dah tiga kali saya terkena,  syukurlah dengan kapasiti sebagai Orang No. 1 Daerah saya boleh suruh Setiausaha saya yang deal. Saya tak mahu buang masa. Tapi itu pun dia tak reti bahasa lagi. Untuk rekod, untuk urusan dengan sesiapa saja selalunya saya yang pergi sendiri deal walau dengan siapa pun sebagai tanda hormat kepada orang. Saya fikir, yang berjawatan tinggi harus rendahkan ego, kan memang begitu konsepnya. "your obedient servant".

Back to d story, kami berbincang saja, kuasa meluluskan bukan pada kami pun, jadi cerita habis bila ia diluluskan.

Few days later, from a reliable source, someone with a certain power voiced out complains too. Okla... 
Honestly, saya tak fikir ada pecah amanah, saya berani kerat jari mereka jujur. Cuma yang saya kurang berkenan ialah kurang cekap menjalankan urusan kewangan. Yang tu mokcik tak boleh nak hadam.

"Baju dahla seksi", said someone.
"Laaa dia kan gemuk", saya cakap.
"Tak boleh beli besar sikit?" dia tanya.
" bukan senang nak cari saiz", saya jawab
"Habis tu baju yang ditempah tu, seksi juga", dia tak puas hati lagi..
"Kak,  itu peribadi.  Hal peribadi janganlah sentuh" saya cakap dengan konfiden.

Sebab saya fikir peribadi saya dan dia pun bukan bagus sangat. Besides, apa gunanya jaga tepi kain orang? Jie ajar,  kalau nak tegur,  tegur sistem bukan orangnya. Saya respek Jie .

Jadi perbualan habis di situ. Tutup.

Cuma semalam saya duduk sambil menunggu selipar nak pergi ambil wuduk...
When saya tanya someone kenapa semalam bila saya sebut pasal cita2 nak dapat Anugerah Emas dia tanya 'orang tu' dapat ke tidak. Dia tanya sambil bisik2 tu, tu yg mokcik curious...
Unfortunately,  yesterday I was extremely busy with datelines.

" Saja je.. I kan suka bersaing" dia cakap macam tu. Tapi kalau suka bersaing cakap terang2 le. Besides, selama hari ni, yang dia berebut hanyalah..... Ermmm x der hahahahaha.

We talked shop for a while, then dia tercakap. Rupanya that particular person panggil anak dia n tanya kat rumah dia solat ke tidak?

" Anak I menangis Kak. Dia kata dia malu. 'ORANG TU KATA' semua orang dah bising pasal tu" dia cakap. Matanya berkaca..

Penipu!!!!!!!
Saya tak pernah cakap pun. In fact saya tak tau pun.

"Dah lama Kak. Masa anak I Form..... ( fill in d blank) dia cakap kat anak I.",  dia tambah.

Untuk rekod kawan saya tu memang bersolat. Dia sudah 3 kali dibedah untuk masalah kesihatan yang sama, jadi memanglah sistem badan dia agak terganggu.  Saya faham,  sebab walaupun saya baru sekali dibedah, adakalanya bila saya tak makan ubat dengan berdisiplin ( selalu jugak),  tu yang kejap2 saya bengkok.

Bila kami keluar bersama, elok je dia solat.
Agak2 la kan...
Besides, kalau betul nak berdakwah,  betul ke cara ni?

"Sudahlah..."  dia cakap dan kami sama2 ketawa kecil.
Saya takkan lupa perbualan ini.
Saya pasti dia pun sama.
Yang penting anaknya pun tak mungkin lupa juga...

Dia kata semua orang dah bising kan?
Tak saya tak masuk campur.

Pathetic betul saya tengok perangai memasing. Bajet Lindungan Kaabah sungguh.
Lepas tu sibuk pula menasihat suruh memaafkan jangan ada dendam segala.  Sebab dalam Islam cakap sebelum tidur maafkan semua orang. Konfiden suci betul bagi tazkirah bagai hahhaha

Senang betul jadi orang Islam. Quote ayat Quran, pakai songkok, pakai jubah, tudung labuh n u can say anything sebab kalau orang tak maafkan perbuatan dan mulut longkang kau tu, tu salah mereka sebab Islam anjurkan suruh berlapang dada.

Bila orang datang pada ko mengadu sesuatu, ko kena bantu. Ko pun bajet jadi pacifier. Bila orang tu tunjuk facts n figure, ko cari orang lain n  mintak dia pulak selesaikan,  sebab orang pertama yang kau jumpa tu tak mahu bertolak ansur. Tu namanya berusaha mencari kebenaran dalam Islam. Hahha padahal benda yg orang adukan tu bukan bidang ko kot. Tapi takper. Islam anjurkan tolong menolong sesama saudara.  Lupakan tentang facts n figure. Islam itu syumul. Hahhaha

Walaupun dah ada pembahagian tugas dengan jelas, ko relaks je tak payah buat. Bila orang komplen, ko terus petik Islam anjurkan persaudaraan,  bermaafan dan berlapang hati.

Bila orang diskas pasal tugasan tak sempurna, ko cakap kat belakang sambil ko petik plak pasal peribadi orang tu. Bila orang tu sentap, lagi sekali ko quote pasal Islam anjurkan persaudaraan, bermaafan dan berlapang hati.

Bila nampak ada kemungkaran,  kau panggil kawan2 bersidang dulu, musabaqah namanya. Instead of being discreet ko pergi beritahu sundry and all lepas tu suruh orang tu siasat. Itu namanya tanggungjawab sesama Muslim, kena selalu menjaga kebajikan sesama saudara.

Bila kau tau orang dalam kesusahan, WAJIBB sebarkan. Cerita kena bermula dari 'dalam kain' baru info tepat dan padat. Biar semua orang tahu. Biar semua tahu kau dah bersedekah sekian banyak dan boss pun dah tau pasal tu. Boss WAJIBB tahu kau dah bersedekah. Itu baru syumul. Hahha

Tu lah mokcik rasa, dalam dunia kerjaya, kot ko nak cepat 'naik',  jangan lupa letak songkok atas kepala dan pakai tudung labuh sampai kaki.

You can do no wrong 😂






Tuesday, February 07, 2017

Yang Manis sahaja😂

I was stArving!!! But I had to wait at d gate.
Luckily d assembly ended a wee bit late so I can grab a plate of fried noodle.

Tie bayarkan,  "for birthday girl", katanya.
Like?
Aminnn..

Mr Azmanshah gave a pair of Nike shoes. Unfortunately they were too small, rezeki Uda sajalah..

My first class was with Diamond. Promising.

"lepas ni kita tanya..." I overhead d Boys discussed about d documents.
" be tactful", saya ingatkan mereka. Kalau saya yang tua bangka ni dia relaks je tengking, inikan pula budak2 tu... Seriau mokcik..
They giggled crazily sambil did role-playing. Anak bertuah.

Guess they did d right thing. Hours later d said documents were on my table. No notes, no nothing. Just like that.
There was no RECORDS of 2016 documents, Just 2014 n 2015.

Kalau orang buat begitu kepada Saffa, Saffi n Izzudin,  saya akan hantar surat komplen pd kementerian,  CAP, pengguna Islam segala dan siap dengan surat khabar pun saya hantar surat juga.
But,  there is a work ethics which I had to adhere. I dont even write name n d said document, jadi korang tak payah teka pun..
Jadi saya pergi jumpa Yani dan tanya kalau dia boleh tolong dapatkan dokumen 2016 untuk d Kids.

"Kita tolong anak orang, InsyaAllah satu hari orang akan tolong anak kita", saya cakap sambil ketawa.
Common sense kot.

Funny, today beliau (not Yani of course) was promoted.  Semoga rezeki beliau di dunia ini semakin murah dan berganda. Semoga hatinya senang dan tidak perlu lagi menganiaya orang.

Sekian.

On something unrelated, today I had fruitful discussion with Mimi, Dini n Lin on Charity work. Yippee

Still on d same thing, after Orkid agreed on something trivial I went to Mr Azmanshah to seek his permission. He okayed it.
Anyway to avoid future umpatan-tak-bertepi I asked Mr Azizan. Dia pun ok.
Yippeee..

Mr Boss was so happy and told me Nuar came n projek 4p will kick off soon.
Mokcik agak terkesima.
Nuar mana?
4p tu apa?
I looked at Big Bro yang nampaknya sama blurred dengan mokcik.
Then, we learnt that Nuar n d gang will come for Charity project n 4P tu saya masih agak meneka dalam kesamaran.

"Yang kita pergi hari tu... Jumpa Datuk tu", dia cakap dengan yakin.
Well... I dont remember any Datuk.  The only person yang kayooo yang mokcik jumpa lately hanyalah Abe Jojo.

Dalam mimpi.
😂😂😂


Monday, February 06, 2017

Another year older katanya... Part tres😂

Bila bangun pagi next to Saffa, Wehhh there is a certain happiness which I could not describe.
When she was 3 Saffa n Saffi spent half a year with us. now she is 16!!! Mak Andak pun bertambah tua juga hahhahaha...

She came back after CNY break. Too bad, could not spend much time with Saffa lately.

Rushed to d workplace n am on duty. I gave d sweets containers to d early birds. Of course to my favourite makcik kantin and The Other Friend n The Old Friend too.

I hope they like it, dan makan sambil doakan hidup saya pun akan manis juga. Anyway, d looked on d Kids faces bila dpt hadiah x disangka were priceless!!

On a diff perspective I hope this year I would end d Lindungan Kaabah lot bully for good.

I think I have take enough measure for damage control. Kesabaran yang saya wayangkan selama ini memang tidak bersisa.

Besides,  today I collected fee from student to replace d missing important document. D Kids were not happy but I told them d documents were supposed to be submitted in November 2016. In January when I could not find it, I have talk to d person-in-charge, n d notice were sent out.  Kalau sampai sekarang masih tiada, no way dokumen itu akan muncul lagi, unless...

My bet,  d culprit akan naik hangin. N d backstabbing will kick off again. Sumpah, saya tak mahu layan drama lagi, so I rendered d facts to d Kids. Save time.😂

On something really sweet.
Upon knowing that today is my birthday, Yong terus open table. She paid for all of us.
Melampau kot...

"Happy birthday Kak", dia cakap n  saya tersengih n berlari-lari pergi sebab dapat makan free.

Hahaha...


Another year older katanya part 2

I couldnt sleep at night n woke up at ungodly hour on Sunday morning. Puť on my  newly-bought pink crush tank top and headed to d park.

Spent 15 mins jogging n another 15 minutes enjoying d fitness station.
Then, I went back to #18 n chitchatting to my mom. Padahal baru semalamnya kitaorang spent time together... Hikssss

After sepinggan nasi goreng, saya balik je #12A sebab belum sidai kain.

First I stopped at Fynda Spa, unfortunately she had customer. So I booked a slot n cuci rambut dulu. RM 10 per session.
Once finished, saya balik rumah n sidai kain.

Datang semula n waited for my facial session, sambil baca paper. Divine. I really need me-time to rejuvenate katanya..

After that I bought take-away from Tom Yum house. Kalau masak, nanti saya makan banyak.  Lebih baik beli n I can control my portion intake.

Had lunch n x lama lepas tu dah masuk Asar. I puť on new tight n skirt n dashed to d park.

Baru 2 lap, hujan turun lebat....
Sentap...




A year older katanya...part 1

Honestly, harijadi tahun ini sangat memorable because frankly speaking saya tak sangka I will come to thIs day, if u know what I mean.

Maybe Baby was right. Orang banyak dosa Allah akan bagi peluang nak bertaubat.  Hahaha..

Whatever it is I m so grateful untuk usia yang dipinjamkan dan kasih sayang yang tak bertepi from friends n family.

During hospital appointment in January,  I bought small containers to give away to d Kids. I wanted to fill with my fav Choc, mini Kinder Buenos, Kisses n Merci, tapi sekarang ni ramai sgt setad n setajah, kang depa kata haram,  malas pulak saya nak layan. Then,  I opt for fruits sweets n Cadbury. But it had to wait Since my birthday was on Sunday.

Friday, February 03, 2017

awak tahu, kita tahu, Dia tahu

I was on d way with someone. We were talking about something,  when d idea crossed my mind.

" text Xxx, he might know" I suggested.  " make it sounds like I asked". Penting.

" waa lajunya balas..." dat particular someone comment, because it is an open secret orang tu tak berapa sudi melayan pun, or in other way he portrayed himself ti all as someone who did not pick up call or reply text. 😂

  "still typing tu", dia sambung, while fixed on d wide screen.

I kept quiet. Something just not right. I mean...

" Ni gambar masa bila?", dia tanya, sambil tunjukkan gambar yang saya kirimkan sebab mengusik Xxx.
Goshhh... Dia baca all d messages?

"tu gambar tipu. Someone edited it, looked, I even Puť on d nametag", saya cakap takut2.

Later at night saya scrolled up all our previous conversation. Obviously d pic was 2,3 weeks old. How come dat particular someone can see it, if not dia purpose scrolled.

Well.. We have been quite chatty lately. We hv restored previous 'cordial' phase.

It is only because of  two things.
He is trying to buy me or I am trying to buy him.
Either way, both r deadly.

ThIs 'cordial' thingy is really scared me off.
We used to be that,  before d backstabbing n humiliated treatment kicked off.

I remembered d night I wept to sleep n d  years I spent in humiliation.
I remembered it all because up to now,  I still had nightmares.

As I scrolled up d texts, I realised, we r repeating d old patterns,  before long we will go to ' rahsia kita berdua phase again'.
Next, comes d stormy phase, tears n fears, day n night.

Kadang2 saya tertanya2, ada tak orang yang jujur macam Jie, memberi tak pernah harap balasan, sentiasa bermanis muka walaupun dalam kesukaran, sentiasa setia dan tak pernah tinggalkan kawannya ini, walaupun dikelilingi oleh org kaya dan berjaya, sentiasa mendorong saya untuk jadi lebih baik dan on top of all, always willing to help me out whenever I need him d most.

Saya fikir takkan ada.
Lama dahulu, bila saya agak stress tentang sesuatu,  saya beritahu Jie.
" Now delete all his messages", he said.
"Jangan nak simpan dan baca lagi"  dia tambah.

How does he know?
Saya tanya dalam hati

But I did as asked. The memory just vanished.
ThIs time around, I keep trying.
To no avail.

Years ago I thought it was faded
http://perfectly-normal.blogspot.my/2012/11/end-of-d-road.html?m=0

Unfortunately I was wrong.It been years.
Why cant it just gone?




Thursday, February 02, 2017

Flood

Musim hujan, banjir. Ada orang tanya kalau nak ikut misi bantuan. Saya kasi nama, tapi mereka asyik ubah jadual.

I asked if they need anything. Beras n Maggie depa kata.
I asked my friends kalau nak derma. Dalam banyak2 friends di semua whatsapps group tu, geng Pandu Puteri saja yang derma.

I bought things, n posted d receipt, so that they know where their money goes to.

Janji sukarelawan nak picked up d next day, saya kansel appointment. Tapi x tak jadi.

Janji baru 9 a.m the next day. Mokcik kerja, so saya kena schedule betul2 as from my workplace to Slim River will take 40mins.

Kansel lagi saya dah keluar ke Slim River kot. There goes my free time which I m supposed to prepare calling letter for AGM n submitted to PPD for approval. Heh?

Pukul 2.30 mereka kata dah sampai ke Tapah. Saya keluar lagi kali ni dengan Jiha n Jah.

We waited for almost 2 hours! Sambil d Girls siapkan homework.  Goshhh..

Nobody fault actually.
Maybe d congested road.
I dunno.

D sukarelawan were nice.

But d waiting is not.
I m willing to help in d future,  tapi kalau asyik tukar schedule, I am afraid keikhlasan saya berkurangan 30%.

while I do understand if delayed due to the weather or unforeseen circumstances tapi kalau sebab waiting for somebody to flag off d ceremony ( ni contoh je ye), mokcik malas nak fikir.

Sultan Kelantan relaks je pergi x payah protokol bagai. Dont tell me u r much better than him. If u need to collect donation, could u do it at night as hypermarkets are open until 10. Besides, it has been raining for weeks, be prepared katanya..

Kalau saya tak fikir saya dah ambik duit orang,  memang saya back off saja dah.
There r so many books to mark, paperwork to prepare, people to be contacted at this point of time. Kerja babysitter macam ni lah...

Patah hati betul saya dengan pengalaman pertama kutip sumbangan untuk mangsa banjir. Saya harap saya kaya macam Abe Jojo tak payah fikir pasal books to mark, paperwork to prepare, people to be contacted and classes to teach, boleh saya pergi melenggang kangkung je dan hulurkan bantuan anytime of d week.

Untuk kali yang ke sejuta kali, saya harap cita2 saya nak jadi Permaisuri Agung tercapai. Jadi tak payahlah saya bangun pukul 3 pagi dan siapkan kerja yang tertangguh semalam 😭😭