Wednesday, February 15, 2017

Jiran depan rumah

Saya tak ingat namanya. In fact, bila dah tua saya suka guna ganti nama yang selamat.

Yang - for d Kids yg muka sepesen dan saya tak boleh nak really nama.
Encik - lelaki yang lebih tua, nama saya tak tau
Puan - perempuan tua atau muda yang saya tak ingat nama
adik - sesiapa saja yang lebih muda tapi nama payah beno nak diingati.

Jadi, he is adik to me.
Adik Ketua Balai Polis.

We bumped quite often, waktu saya berlari kunci gate keluar rumah atau waktu saya berlari buka gate nak masuk rumah. Funny, walaupun Pekan Slim River ini bersaiz tapak selipar, kami tidak pernah terserempak di tempat lain, melainkan di pintu gate.

Kadang2 saya tegur, ranging from, " sihat dik?" to " Awak puasa ri ni?"
Lame!!!!
I know. Told you,  mokcik n small talk memang gred F kata ko.

Hari ni seperti hari2 dalam 2 minggu ni, bila sampai depan pagar terus saya keluarkan henfon dan semak pesanan ringkas.  Ada 2 events nak dibuat dan satu event dalam perbincangan,  tu yang mokcik bajet bizi macam Kak Mah.
Opppss...Kak Mah ada PA n driver segala. Mokcik yillek...

Dengan hati yang berat mokcik melangkah ke pintu gate. Then jiran depan balik. Kereta mokcik memang tak beragak menghalang laluan.

Terus mokcik berlari2 gajah.  Tak laju tapi gegaran memang 10 skala richter kata ko..

"rileksla..." buat pertama kali jiran depan tegur. To be frank saya tak pasti itukah skripnya atau bukan. Kepala mokcik serabut dengan masalah negara.

I went in n took d pail. Hari panas pokok mati. Kepala mokcik bertambah serabut.

Tetiba jiran depan kasi salam.
Dia panggil mokcik cikgu
Mokcik bahasakan akak la kan...
Lainlah kot mokcik ni Permaisuri Agung, sumpahhhh makcik paksa semua panggil mokcik Tuanku Permaisuri Agung, mouthful? Who cares 😂

Tapi Cikgu tu hanya pangkat di dunia saja...
(Tuanku Permaisuri Agung tu kategori lain, yg tu kita ada dif set of rules hahhaha)

Mokcik tak suka dialpakan dengan tipu daya dunia yang menggoda katanya...
Akak would be fine

He asked about Zela's husband.
I asked him about his plan to further studies.

Tu je ceritanya pun...
We bid goodbye sebab dia ada hal sikit, katanya...
''oh rahsia ye? Ok bye.. " makcik cakap n terus dia balik. Mokcik pun terus sambung kerja siram pokok.

Whatizit with him? Kami sama2 baru balik kerja. Mokcik tak sempat pun tukar baju, let alone nak keluar semula pakai kurta, skinny jeans n a pair of leather sandals.

It is an unplanned outing I think.
People wont waste time open d gate, drive in,  change office attire n in a split second reverse d car, locked d gate n drive out.

It might not be a long trip though,  because he did not switch on d lamp.

Oh Goshhh...
I think I watched CSI too much.
Saya fikir, cuti sekolah nanti saya nak mintak kerja part time kat Balai Polis


Sekian..



No comments: