Thursday, February 16, 2017

Less than perfect

Semalam, a fren contacted me about missing document which solely my fault n she asked me to fix it.
I couldnt. I m so stress out, dengan diri sendiri,  partly sebab cuai n mainly sebab menyusahkan orang.
Sungguh serabut saya  fikir.

Jadi sesampai di tempat kerja terus saya menuju ke kantin. Apa-apa hal kita makan dulu.
Tapi... Ohhhh kena buat announcement.  Jadi saya berlari pula ke tapak perhimpunan.
Serabuttttt...

Saya kembali ke kantin bila perhimpunan tamat. Cik Odah pula tiada. Saya ambik roti canai dan masak sendiri. Cik Odah datang n dia ketawakan. Roti canai tu terputus2 sebab saya tujah dengan sudip.
Serabuttttt...

Saya makan dengan Kak Sal. Dah 2 hari dia bercuti sakit, demam. Lepas makan saya cepat-cepat bangun,  sebab nak cari d said document.
Serabuttttt..

Halfway seseorang buat muka serabut...
Belum sempat saya tanya dia dah buka mulut dulu...

" Janganlah macam ni... Kasihanilah d Kids", saya cakap. But he was adamant.
Saya kasi duit pun dia x mo.

"Teruk ke saya ni Jan?", dia tanya.
"Tak... Dulu S pun buat macam ni. Kita dah sampai,  rupanya dia x mo pergi. Takper jugak training je. Tapi kesian kot, budak dah tunggu dari pagi. Ada satu kali tu big tournament kot. Kita dah sampai R tak datang pun bawak budak. So u r not d first one", saya memang suka petik fakta.

Dia pun poured his hearts' out. Saya layankan je, saya tau dia tengah marah. Macamlah minyak kereta tu diisi dengan air..

" Tapi... Kasihanlah d Kids... ", saya cakap separuh merayu. They have quarter final today. He was so hurt, jadi he refused to help anymore.
Serabuttttt...

Saya squeezed tangan d Boys. I taught them Since they were 13. Now at 17, they r all grown up, tapi saya masih pandang mereka macam d first time we met 5 years ago..
Serabuttttt...

Then I saw a superior passed by. Terus mokcik buat aduan rakyat. He gave reasons, but I want action. Bab-bab d Kids mokcik memang sentifive kata ko..
Mokcik kasi sagesyen. Dia ikut...

An hour later,  I bumped into d superior again.

Dia pun poured his hearts out. Mokcik beritahu dia, nothing personal, it is d system we shud blame.
How could u harap orang forked out their hard-earned money when it is work-related thingy. Too mean!!!
Serabuttttt

"Mungkin tak sebab individu itu sendiri?" dia tanya penuh berhemah.
" Tidak. It happened before, circa 2010/2012. " Terus mokcik ungkit kenangan lalu katanya..

" Tapi saya pun dah buat back-up plan", dia kata sambil beritahu perancangan beliau.

" Oh great", saya cakap dengan jujur.
Nak berjaya kena fokus pada solution, kot asyik yg negatibity je diperbesarkan

. Serabuttttt...

I went down n looked for d ones yg mengadu pagi ni.
Selalunya bila saya dalam kesusahan, dia adalah antara ang pertama huurkan bantuan.
Saya tahu dia tengah serabut juga. Rupanya dia sedang  di'tazkirah' oleh upper echelon

Kalau saya ni upper echelon,  memang saya tazkirah juga. Tak baguslah hampakan hati d Kids kot...


Saya duduk di bawah pokok bersama d Boys. Sambil tunggu kawan tu habis ditazkirah.  Sambil  itu saya pasang telinga juga...

Well... Saya sebak sebab  ada orang ketiga yang berapi2 marahkan kawan tu. Perbuatan kawan tu memang kurang baik, tapi yang dia beria sangat mengalahkan upper echelon tu dah kenapa?

Dia mungkin lupa dulu dia buat begitu. Budak dah tunggu, he did not turn up. Sebab dah lewat saya gerak dulu. Bila sampai,  semua orang tanya dia n d Kids di mana.

Saya cakap on the way je. Tapi sampai sudah dia tak sampai. Saya buat muka tak bersalah je bila orang sindir lagi.. Saya tak kisah pun, sebab saya fikir mesti dia ada kesukaran di jalan. Talipon pun x dapat got through..

Later, baru isterinya kata, dia memang tak mau pergi sebab tak dapat mileage claim. Dia kata kesian Ijan....
Saya ketawa je kot dan beritahu dia lain kali kalau nak sabotaj  ajakla saya sekali. Ni saya dah pergi kot...

Cerita tamat macam tu saja. D Kids tak bergosip. Mokcik pun tak fikir perbuatannya salah. Yang salah ialah yang buat program tapi bajet suruh orang guna duit sendiri. Hilang akal????

Here d evidence,  it happened in November 2010.

Tapi pagi ini bila dia berapi dia berjemaah marahkan kawan tu...
Sungguh serabut fikiran mokcik....


Ramai sangat ke dah kena amnesia sekarang?

Sampai kita lupa,  kita ni acah-acah baik di mata orang pun sebab Allah tutup aib kita. Kalau DIA buka satu persatu,  barulah kita tau langit itu tinggi atau rendah...

Speaking about aib, it brings me to d said document in d first paragraph.
The biggest blow so far.
Serabuttttt



No comments: