Sunday, February 26, 2017

Syakirah

It always soothing seeing how once a timid girl transformed to a determined young lady.

When I first met Syakirah,  5 years ago, she was a typical kelas-hujung-girl. A mere follower without any opinion to share.

"Boleh tak buat cenggitu, cenggini?", saya suka tanya semua d Kids.
"Boleh... Tapi...", nampak tak permainan budak2 ni?
"Tapi..  Kita nak menang kot..", saya cakap.
" Oh ye ke? Boleh..  Boleh", terus Syakirah konfiden.

We did not win on our first try.
She won on d second attempt.
She laughed heartily,  something she hardly did before.

ThIs time around I asked her to help out d event.
"Boleh." dia jawab laju.
Kami berbincang hal yang dia dan Wawa mesti buat.

"Ok boleh.", dia cakap dan terus pergi.

Few days later dia kata semuanya telah siap ditempah.
"Ayah saya yang tempah" dia kata, "boleh tak nak duit pergi bayar?" dia tanya.

Mestilah boleh.
Saya masukkan duit RM150 dalam plastik glade dan ingatkan dia supaya semua belian mesti ada resit.
Dia mengangguk.

"that is how we handle event. Perbelanjaan mesti tally dengan bajet", saya cakap lagi.

Dalam budaya Melayu kot, ada budak yang kalau ada duit sen baki tu, dia pergi buat keep d change kat orang kedai. Pening...

Kirah, did more than that.
Besides things yang dia harus sediakan, I admired her confidence dealing with the elders.

"where do you get this?" saya tanya sambil pegang cerek panas.

" ohhhh saya balik rumah, ambil cerek dan suruh makcik kantin tu masak air", sorry mulut makcik ternganga..

" saya bayar kat makcik tu nanti Teacher..", dia kata..


"Nope.. Bukan hal duit. How d u carry d hot water here?"  saya tanya dengan mata sepet terbeliak..

She answered sherpishly. Mata saya hampir terkeluar dari soket.
Personally,  saya pun belum tentu sanggup.

😨😨

Ada banyak perkara yang saya kesalkan dalam hidup. Ada banyak hal dalam dunia pekerjaan membuatkan saya sangat patah hati dan demotivated.
But there r Kids like Syakira, yang membuatkan saya rasa kerdil sangat. Yang membuatkan saya lebih bersungguh nak memberi yang terbaik. They learn by example katanya

D Kids like her always made me d happiest Teacher on earth.

#nangess


No comments: