Thursday, March 30, 2017

Doa di pintu Kaabah katanya...

Bila perubahan cuaca yang ekstrem,  mokcik pun extremely not well katanya... Semalam I was flat  out by noon.
Jadi hari ini haruslah mokcik berlemah gemalai supaya tak jatuh sakit since show mokcik hari ni 73 km away katanya..

I stopped at Fid's on my way to xerox hand-outs. Unfortunately,  there were so many things we discussed from what hadiah to give to the best teaching practice yadayada.. Nothing personal.

She was telling me her choice for pelajar Terbaik our subject. Sebagai manusia yang takder kerjaya I took all exam slips and skimmed through either d ones she chose really deserve it.
Nampak tak mokcik memang sentiasa bertungkus-lumus memastikan tiada orang yang teraniaya walaupun sebenarnya sangat redundant Since Fid jujur orgnya.

Ok.. Mokcik hoverr..

Alang2 tu kan...
Teringat pulak, dua tahun lepas mokcik dipulaukan sebab report ketidakaturan sistem.  Bila result keluar,  dah sahlah anak didik mokcik dapat result kurang baik compared dengan orang yang dah practiced sebelum exam katanya...

So I skimmed through those Kids.
Yang dpt jadi best student dulu tu pun sangat kurang bersinar.
Mokcik tiada komen.πŸ˜‚ πŸ˜‚

The bell rang so we dashed to perform our duty.

"eh lupa..."  Fid kata.

"He told me it was his fault when only ONE student passed recently", Fid kata...

Ohhhh tuhan. Flowery hati mokcik tau. Last year mokcik tak lalu makan when told dapat nombor corot n siap kena tazkirah no man is an Island sebab if we didnt taken care of his charge, sesia saja our effort.
It was dat bad, tapi nak interfere n berdepan dengan risiko kena pulau oleh geng Lindungan Kaabah, Ooo mokcik surrender!!!

Now he admits his fault, mungkin cerah harapan mokcik nak menangis bersama Fid bila we can beat pun rival yang now dah 10% lebih tinggi daripada kitaorang.

"Finally!!", jerit mokcik dalam hati.

" Dia kata dia salah sebab last year masa kat pintu Kaabah dia doa mintak budak2 lulus, seorang pun jadilah. Tu la lulus seorang je tu" Fid sambung.

Cerita habis.
Kami berpisah dengan muka what-problem-yu πŸ˜’

Mokcik tiada komen.
Cuma terdengar bunyi motosikal sedang ditunggang laju.


Vrooooooommmmmmmmmm!!!

Wednesday, March 29, 2017

Tips to make d Kids score in exam.

Antara perkara yang saya takkan buat ialah menipu.

So I told d Kids,  saya tak habis marking kertas exam mereka dan saya belasah je bagi markah berpandukan Paper 2 mereka. Subject tu ada 2 paper. Paper 2 saya semak. Halfway semak Paper 1, saya stress sangat dan stopped marking.

Yang stress tu saya x cakap,  saya cuma kata misplaced.  Gigih sangat saya sorok sampai tak ingat kat mana.

The truth,  they did badly. Tu yg saya rasa tertekan.
Saya terus kasi mereka markah yang saya mahu mereka capai


Jadi saya kerja kuat supaya capai target. To d Kids,  I always remind them,  dulu boleh dapat markah elok kenapa sekarang jatuh...
Nampak tak permainannya?

I told d Kid, saya beritahu,  we r into this together. Kalau mereka kena kerja kuat, mokcik pun kena berlari laju jugak..
Bab3 beli jiwa jangan ceritalah... Gigih!!

One of my colleagues who taught d same class Once laughed at me, target tinggi sangat mustahillah capai, katanya...

Tapi saya betul2 nak capai target. So, takder pekdahnya saya nak sentap x tentu pasal.

Bila result keluar... D Kids capai lebih daripada target.
I is speechless



Dulu cikgu saya ajar lain...

🌼🌼🌼🌼🌼

Flowery hati mokcik chuols..

The Kids sat for the first test before Mind Sem Break. Untuk rekod, separuh mati mokcik marking.

When I started working,  Kak Sha taught me, marking d first test paper jangan strict sangat. Bagi harapan katanya...

Over d years, saya fikir cara Kak Sha tu memang terbaik. Tapi nak marking sambil pejam mata bukanlah kerja yang mudah. It makes me puke sometimes.

To be honest, saya dah jumpa cara yg lebih bagus hahaha..
Nanti saya tulis di hujung entry..

Hari ni saya masuk kelas Cempaka. I started with a true story about a Teacher who mistook locker numbers as students IQ test result.

Alahh.. Mesti korang pun pernah baca cerita ni... I read it when I started teaching years ago.

Lepas tu barulah mula bincang jawapan peperiksaan.

Nak bincang pun kena ada strategi.  Hahaha... yang ni rahsia. I even told d Kids jangan kasi tau orang.


Strategi no 1, d Kids suka RAHSIA.  Fefeling d chosen ones bila kita kata jangan kasi tau orang. Hahaha padahal tips tu mokcik cilok dari jurnal je kot...

10 mins terakhir d Kids buat self reflection. Kebetulan dalam kelas tu ada 3 orang yang school dropout,  tetiba kembali kepangkuan. One of them bermuka ketat.

"Saya tak tau nak buat yang ini..", dia kata..
So I sat with him n tunjukkan satu persatu, while sambil tu jeling2 d rest yang supposed doing their task.

When d bell rang, saya masih bagi extra-coaching. Then,  I circled d room, tu namanya close guidance.

10 mins later barulah saya redha nak keluar...

I was stopped by a boy who sits on a front row.

Him: Dari tadi saya nak tanya..
Me: Boleh... Sila..
Him: Dulu kat Sekolah lama cikgu saya ajar lain..
Me: Dia ajar macam mana? ( okk mokcik seteresss)
Him: Dia ajar gituginigitugitu..
Me: Kat Sekolah lama awak kelas apa?
Him; Kelas Tamingsakti(bukan kelas sebenar)
Me: ranking?
Him: No 2 tercorot..
Me: Oooo betul la tu dia ajar. Untuk target lulus je memang kita ajar macam tu.
Him: tu la saya tak faham bila Teacher ajar tadi..
Me: Kat sini awak masuk kelas pandai.  So target kita bukan setakat lulus, awak cerdik,  jadi saya target awak dapat C.

Mokcik cakap sambil tersenyum semanis es-krem Magnum.

"Boleh tak?", saya tanya. "Masa awak lahir ke dunia tu, saya dah jadi cikgu dah. I can smell talent when I see one", Mokcik jujur okeh...

Comel budak ni bila tersenyum..
Mokcik pun keluar dan berharap Allah permudahkan urusan mokcik di dunia dan akhirat.

But Nope...
Itu tak masuk list cara terbaik nak motivates d Kids.

Next entry la ye..


Monday, March 27, 2017

Power Struggle!!!

I attended an AGM recently. Sebab di hujung nak bergosip,  better not say what AGM la..

2 days prior to d event, someone was very down. Few people gave words of encouragements. Me too. Except I pm saja lah.

Few hours later, someone was a bit unhappy about d incident. I did not pm. I am sure it will b storm in a teacup.

It is true though. During d agm, everyone was in good spirit n work hand in hand. They did not hugs n kisses, but all d things simply forgotten.

But then something else happen.
Ohhhh nooooo...
D motion to re-elect the committee was not appealing to the chairperson. In fact beliau sangat furious as it is against the constitution.

There was a solution tapi saya x mo tulis, nanti ada hint pula...

While mostly everyone received it with clear conscience,  I think one person took it well... not very positive.

Dia sangat bagus dulu, tapi tawards AGM tahap kipasannya semakin bertambah. I juz dont get it. Dia bagus dan berbakat. Dia tak perlu buat begitu untuk naik ke atas.

Lately,  dia menjadi jurucakap the leader.
Dia protect d leader melampau2 to d point being rude to others. Dulu dia tak macam tu. Untuk kali kedua saya tulis, dia tak perlu pun buat begitu untuk naik.

It saddened me though how someone I know changed to someone I dont.
Tapi saya masih lagi memeluknya bila berjumpa,  despite all d things yang dia buat.

Saya fikir, kalau sesiapa sahaja inginkan kuasa, tak payahla sampai memadamkan lilin orang lain supaya nampak lilin kita bersinar terang. Tak perlulah kemain nak marah orang yang buat d leader unhappy. Tak perlu kot nak jadi spoke person.

all u hv to do is ask.
Just tell everyone why you deserve to be on top. Kan senang....

Ce tengok KJ. Relaks je dia tawarkan diri.
Then look at FAM President.  He knows he can deliver. Why not?

Nak kipas2,  outdo others,  being rude is so yesterday.


Tolong jangan menipu!!!

Untuk rekod,  saya tak faham kenapa orang relaks saja mungkir janji.  Bila kita minta dia bertanggungjawab, dia kata, " Xper kesian awak... Biar saya tolong..."

Tolong?
Lindungan Kaabah sangat.
Masalah timbul sebab kau mungkir janji kott...
Sekarang mokcik dah cerdik. I quoted ayat Quran dulu. Heh?
With Google everything is possible.

Up to now, Xder tanda dia nak bertanggungjawab atas sikapnya. Saya bagi time frame sehingga hari Rabu. Jika beliau masih buat-buat sesuci embun pagi,  saya akan...

keluarkan duit poket sendiri dan bayar bagi pihaknya.
Saya berdoa semoga Allah berikan dia rezeki dunia yang melimpah ruah, supaya hatinya tenang dan tak perlu menganiaya orang lagi.

I will never say anything about it anymore.
😭😭😭😭😭😭😭
Period.

Saturday, March 25, 2017

Danish!!

Seingat saya belum pernah terjadi lagi anak2 sedara tak rapat dengan kitaorang. Setiap kali cuti they will spend time dengan kitaorang. Unfortunately,  rumah Danish agak jauh, jadi baru 2,3 kali je saya ke rumahnya.

Berbunga2 hati Mak Andak bila dia jerit dengan eksaited sesampai di depan rumah pukul 2 petang tadi.

Yang tak eksaited hanyalah ayah Danish a.k.a adik saya. Habis tu saya yang ajak depa makan di rumah tapi sewaktu mereka sampai saya pun baru balik dari beli barang dapur.

Actually he came to fix the door.

Cepat2 mokcik pergi kedai dan bawa container. Kedai makan yang saya suka tu berpindah mulai hari ini, jadi kami ( Saffa, Danish n I) went to d New Location not far from d YDP Lake.

I took 3 pieces of percik chickens, mixed vege n plain Rice. Baru RM27 je n it is enough for 4 adults n 2 kids. For Irfan,  mak andak gorengkan ikan masin n yellow onion. Tapi saya tersilap taruk Chillies pulak... Aihhh...
We had Juicy watermelon n Lychee Juice.
Awesome.

Tapi yang lebih Awesome mestilah Danish yang dah petah bercakap sekarang. He shared why he is afraid of Mak Anjang.

" Kawan Abang tu baru pindah,  masa tahun satu guru kelas dia Mak Anjang. Dia cakap Mak anjang garang.... mak Anjang denda kawan Abang  tu", Danish cerita. Saffa n I ketawa...

There r so many things he shared. It is always fun listening to my anak2 sedara stories. So many twists hhahahahhahahhaha

Besides, we also made a plan for d next school holiday. He agreed to stay at #12A with Adib, Izlan n Naufal.

"Tapi awak kena masak sendiri tau", mak Andak kata.

" Hah? Tak nak, tak nak ", dia jawab laju..

Hahaha...
Untuk rekod, masa yang lain bercuti di #12A, lama dulu, I just so love cooking for them. Saya masak apapun yang konfem tak sedap berebut mereka makan. I guessed sebab mereka semua yang buat menu, shopped for d groceries n helped me cooking or serving.  Yang utama, bila dah berkumpul ramai2 asyik main je, mmglah lapar...

It has been years anak2 sedara spend their hols with me.


#sedehhss



Everything is shuffling!! Part 2

On Thursday TheOtherFriend texted.  Who got transferred? he asked.
 I dunno. Am I?  came my reply.

Except for d whatsapps group,  I did not contact anyone for chitchatting.  Mokcik nak jimat data kata ko.. Hahhahahha...

He sent 3 official letter pics.
Okkk..
There should be 4. Because that is the number of our extra manpower.

I hope it is either you or me, saya kata. Because after what he n his friends did to me for years ,  saya fikir yang terbaik ialah kami tidak berjumpa lagi sampailah ke hujung hayat kami berdua. Nanti orang lain cried when they were picked, saya tambah.

But he said there is no way I will be picked as my expertise is sought after,  tu ayat kaberline. Dia lupa how he n his friends went to d admin n....
The rest is history though...
I dont see why he n his friends should stop doing what they had done dengan tidak bersalahnya in the past. Besides, I dont think they will stop doing it either. Mereka Lindungan Kaabah, harus menyelamatkan dunia katanya πŸ˜‚
Sorry...  daya ingatan mokcik memang bagus hahahaha


Today I asked Shril to verify it.
" tak boleh cakap Kak, hal tu sulit", dia kata.
" But d pics were shared to me," mokcik menjawab.
"itu terpulang pada yang share tu Kak,  saya dah pegang amanah, saya takkan bocorkan" dia cakap.
My respect grew.

" Ok... Just confirmkan either berita transfer tu benar saja" mokcik was trained in journalism chuolss.
" yang tu confirm, cuma saya tak boleh dedahkan nama 4 orang tu sebab d official notification should come on Monday. The letter is still in d room", dia kata...

πŸ”†πŸ”†πŸ”†πŸ”†πŸ”†
" so they were 4???
Who is d fourth??" gigih saya bertanya. TheOtherFriend cuma cakap 3 je kottt..

Shril tetap bertegas takkan cakap apa2.
" kawan baik akak ke tak?" saya tanya..
" Siapa kawan baik akak?" dia tanya semula.
" Lelaki. Kawan baik akak yang lelaki" saya jawab sambil ketawa. Kawan baik perempuan saya memang dah masuk dalam list, jadi tak perlu saya tanya lagi.

"Bukan S. Bukan kawan baik akak yang S tu. Bukan dia..", dia cakap.
" Kenapa S pulak. S is not my besties", saya cakap sambil pegang sebuah buku hijau di atas mejanya,  "yang inikah?" saya tanya. Dia baca nama sekilas dan tidak cakap sepatah pun.
Oookk. Not good. The body language was just revealed it.

I went to d room, fully aware ada cctv segala n d least I want to do is tertangkap ada cap jari di dokumen sulit. Okkk mokcik watched CSI too much.

I saw d letter, d name is hidden, neither d letterhead,  but d few numbers there ( which I CSI later) tells it all...

" It's him rite??", saya tanya Shril. He did not answer.  He did not need too. I called TheOtherFriend,  he did not pick up.

"Why didnt u tell me there r Four?" saya tulis message. Baru saya perasan mesej beliau sejam yang lalu, dia dah tulis nama orang ke-4.

😭😭
TheOtherFriend replied with a funny quote. In normal circumstances saya mesti ketawa berguling,  despite all d bad things he had done, saya memang masih boleh ketawa berguling2 lagi. Tak kuasa saya nak sentap setiap kali berjumpa, tak nak bertegur,  campurkan hal peribadi dan urusan profesional.  Heh?
I would never retaliate or stoop to their level,  chillex sudah...
Tapi sampai ke hujung nyawa saya takkan lupa πŸ˜‚πŸ˜‚

But this is so unexpected.

When KC did something hurtful before,  there were 2 friends who came to my rescue. First was a Lady, whom always cheered me up n he was d second.
I trusted both of them because they never take sides.

They helped out but not Once they said bad things about KC or other people.
" Yang betul atau salah kita akan tahu di hujung nanti", he said bila mokcik menangis tak berhenti2.

When d Lady moved out, I rarely talk about things to him. In fact takder apa pun yang nak saya adukan, not even pasal geng Lindungan Kaabah. After KC-drama, nothing can touch me katanya...

Boy I was wrong again.
"Kita sangat takut, sebab TheOtherFriend tetiba sangat baik", saya beritahu sambil menangis.
Dia pandang saya dengan muka what-problem-yu πŸ˜’
" Dari pengalaman,  kalau dia sangat baik, he is planning something dan kemudian dia akan kenakan kita teruk2 lepas tu", saya cakap menangis juga.

Tekaan saya tak silap.
Instead of minta maaf,  berjemaah pula geng TheOtherFriend tarik muka dan tidak bertegur sapa sehinggalah ke hari ini. The power of playing victims...
Saya harap Allah tak terbalikkan hati saya pulak..

Luckily,  he was not taking sides. He did not say anything, he just listens, n then we swapped stories on food or food.


Life is simple for him.
He treated TheOtherFriend like nothing happen. He did not have to show his support dengan buat perangai PPRT tak nak bertegur dengan orang.. Whatever had transpire between me n TOF,  dia x pernah tanya pun lepas tu hahahaha. ...

He laughed a lot, which is my first list in any friends.
He never takes sides, another  my highly-sought critera to be called a friend.
He dont judge, n never brag. Thats a NO-NO.
He always willing to help anyone out, should his help is needed, without fear n favour gitu.
He is humble n treated everyone fairly.

I took d news with heavy heart.
He will be deeply missed, like d Lady friend yang dulu tu.

Tapi saya tidaklah hubungi d Lady friend tu semata2 nak tanya khabar.
Mokcik nak jimat data...

Maybe Thats y, few people terkejut kenapa saya menangis sangat bila dat Lady pindah. Saya fikir ada banyak perkara harus kekal rahsia.

Well, it is funny though when people thought my besties is another ones. Considering betapa gigihnya dia bercakap on my behalf,  behind my back. Mokcik memang ada bakat bermain wayangkah atau sememangnya orang lain yang wayang lebih? No elaboration though...

ThIs time around, in midst of me being positive about d re-shuffling, his transfer really made me gloomy.

On second thought,  I dunno yang mana lebih menyedihkan,  d fact that saya hilang kedua2 kawan baik so I have no one to turn to at all atau d fact orang yang berjemaah kenakan saya teruk2 for years tu is seen as my besties to others.

Ohhhh well..
Mokcik memang ada bakat bermain wayangkah atau sememangnya orang lain yang wayang lebih?
 No elaboration though...

Sekian.
Mokcik sedehhhs






Friday, March 24, 2017

Everything is shuffling! Part 1

Last Tuesday,  I spent d whole morning delivered all d accessories which my friends asked me to buy. Some had pay me in full so haruslah mokcik bergegas or else mereka tak percaya dengan keikhlasan mokcik lagi.

Saya beritahu mereka saya akan kirim pada Pak Guard saja. Anyway, there is one person yang saya hubungi untuk sampaikan kiriman.

" R u going to ur workplace tomorrow Kak. Kita nak kirim...", gitu ayat mokcik.
"Which one?" gitu dia tanya.
Sebab kakak ni mmg telus bagai air dalam gelas, saya pun cakap untuk our mutual friend,  her colleague.
"Boleh.", dia kata.  She even offered to come to my house on her way to d workplace the next day...

Jap... Tapi rumah saya tu bukan laluan dia. Dah kenapa kot? Saya tanya dalam hati.

I told d mutual friend about d delivery minus d bad thoughts tu la kan... Gila kau, orang dah tolong pun dah cukup baik...

Our mutual friend tu la yang cakap, she got d transfer letter.
"Extra-manpower kot?" mokcik tanya.
" Nope, she was replaced by someone." dia jawab. " She cried Bitter", dia tambah.

Oookk..
That is definitely not god.
I m sure d management has good reasons. I m sure too, she will feel rejected despite everyone knows she is a very good worker.
The best.

I have no comforting words to pass.
I dont think it is welcome.  Silent is golden katanya.

I remembered one of my seniors said,  she was very upset when picked for transferred.
"Why me?" dia tanya. "Very hurtful,  coz I took it I was not needed anymore" dia cakap sambil tersenyum.  " Tapi after sometimes,  rasa seronok pulak kat tempat I baru ni", dia kata...

Which is true.
Now she is far more successful than before.
Tadi petang saya berbual dengan bakal rakan sekerja d Lady yang nangis bitterly sebab dapat transfer tu.

She was thrilled!  I mean,  orang yang saya berbual tu la...
" Awak tau, we lack d expert like her ", dia cakap. " She is among d best in her field", dia cakap lebih kurang gitula..

Saya pasti kalau dia tau betapa tak sabarnya orang tunggu kehadiran dia, that Lady would be thrilled too.

Tapi kalau korang fikir saya nak pergi jumpa dat Lady n kasi kata2 semangat ke hapa,  memang tidaklah...

I believe, silent is golden gitu




Thursday, March 23, 2017

I heart Impiana

"Jauh kott Impiana tu" Baby cakap when I suggested. She had a two-days-event in Ipoh Town Hall. Oh no..

It is either Impiana or saya tak mahu accompany her.

Saya dah tulis panjang lebar how grateful I was
 dengan staff mereka, two years ago.
Jarang sangat saya sudi memuji heehhehe


Last year saya menginap di Impiana juga in December. 
At that time I came with 3,4 bagsful. 
The thing is, all those heavy bags  are classified as private and confidential. Haruslah mokcik berwajah kelat mangga muda and mengawalnya like a hawk, that is why I prefer Impiana.

Kurang sikit stress mokcik.

This time around, despite d school holiday it is not really a holiday for me. Gigih mokcik semak kertas Ujian okeh...
I wished I could go down to d swimming pool, tapi sangatlah tidak mampu considering there are 2 classes I havent finish marking.
Nampak tak... everytime coming to Impiana, semangat nak berkhidmat untuk negara memang berapi-api. Hahhaha

Jadi saya sempat ambil gambar ini sajalah...



Dan gambar sabun yang saya sukaaa sangat tu...


The next time u feel de-motivated , do come to Impiana Ipoh. I dunno , was it d ambience or simply the soap which makes me strive to finish all d marking this time.


Enjoice!!

Monday, March 20, 2017

M for Might Not Be

Few days ago I went out for dinner with a friend. Dia nak g umrah. Saya lupa nak jumpa dia dan mintak maaf.   jadi saya tunggu di pekan Slim River.

Dia terlewat, saya balik mandi, azan Maghrib berkumandang, so kitaorang solat dulu. Tu yang gigih dinner. Or else,  kalau dah masuk rumah, tidaklah saya sudi keluar lagi.

As usual I m so happy for her.
Tapi yang saya sedihkan, perasaan sedih dan cemburu langsung tiada.
Dulu2 saya akan rasa sedehhh sangat kalau kawan2 dijemput menjadi tetamu Allah.
Tapi not with her...

Dont get me wrong.
It is not about her. It is me...

I keep thinking,  where all d feelings gone..

Then,  on Friday I started feeling unwell. The usual. Severe.

Spent my time on d bed on Saturday,  except when Abg Ngah b family came. I dont even cook for them, let alone going out getting food. Lousy host.

When we bid goodbye, I slept on n off because the pain was so unbearable.  I tried to minimise d painkiller because dihujung2 nanti perut saya pedih dan saya memang tak tahan.

But then, on Sunday night,  d pain just so much to bear,  painkiller is the only option.
Resulted, I can go out today n complete my intended task.

After Maghrib,  d pain came back. ThIs time quadraple. I tried to remind myself that everything is in my mind, but I failed miserably.
As much as I hate it, painkiller is the only solution.

After almost 2 hours taking the ponstans, d pain never subside.
😭😭

To be honest, saya tak merungut. Maybe I cried a bit, tapi to blame d fate, really not in my DNA.  He had given me amazing life so far. I m thankful for d 6,7 years yang saya sihat sejahtera tak payah fikir pasal painkiller langsung, let alone nak kemana2 kena tengok kalendar dulu..πŸ˜‚

Those were the years yang saya berangan nak menjadi DuyufurRahman.
Those were d years yang saya konfiden sangat dan ikat perut nak pergi ke sana...
I wept bila tak dapat pergi..

Recently perasaan tu hilang.
Rasa rindu pun dah takder..
I was thinking,  deeply, what is wrong with me...

Tonight I realised d reason why.
As I wrote up there, I m not whining.
He had grant me 6,7 wonderful years, for that I m so grateful.

Now He gives back all d dugaan which I had to endure earlier in life.
I m grateful too. I learnt a lot about life when in pain.

When d excruciating pain became worst, I just knew,

Impian memang sewajarnya kekal dalam mimpi dan tak perlu dikejar lagi.
Lupakan saja.


Oh well... Kadang2 dunia ini memang kejam.


P for petulant

When we were much younger, I remembered Jie called me excitedly asking me to catch prime time news because he was on tv. Gilerrr..

Takkanlah saya percaya kot. I did not watch it, but later told by friends he looked simply dashing on tv.

Over d years, he appeared more on tv n newspapers, so I started appreciating people around me more. They might look like you, talk to you about things like you do,  but  lead a life you dream of gitu.

Thanks to Jie too, I never feel intimidated talking to anyone despite their social status, kau kayo raya pun belum tentu ada single handicap,  gitu kekdahnya. Mokcik pun takder jugakkkk..

Maybe that is why, when mingled with Ketua Derjahs, I treated them with respects  but not to d point being a doormat. I remained low-key because I think outside their easy-going manner and the-guys-next-door approach they might be somebody famous and high achiever. The least I want to do is tunjuk poyo tak bertempat.

Gila panjang intro.

So,  few days ago Tri texted d calling letter. I was supposed to attend a meeting. To be honest, saya baca sepintas lalu.

Since I was asked to represent an organisation,  haruslah saya buat homework what I am going to say n what attire I should PuΕ₯ on gitu. Yang tu saya belajar dari Tony Fernandez with his famous Red cap. Why waste on costly advertisements when u can advertise ur product by PuΕ₯ it on anywhere you go.
Gitteeeeewwww..

It turned out saya salah baca. Instead of meeting, it was penyerahan watikah pelantikan yadayada, which made d choice of attire seemed a bit err... sloppy. I could not go back n get the right uniform though. So be it...

I came late. Yg tu tak semenggah la...
I was d only one yg beria pakai baju organisation. Yang lain pakai baju kerja.  I dont mind. That was my training, promoted d organisation.

Since itu majlis penyampaian watikah, saya simpan semua soalab yang saya nak tanya. Salah mejlis.

I know few of them. They r very good n efficient. Besides, semua yang hadir pun is d Ketua Derjah representing various organisations.

There was informal discussion. Ookk...

Well...
There is one Lady, who kept bragging about her organisation. There is a fine line between confident n arrogant, saya fikir dia dah masuk ke bahagian kedua. Mungkin secara tak sengaja.

Di hujung tu, dia single out other people n kecam. At first,  saya rasa nak pijak muka dia menegur sikapnya,  then I realised....

Wehhhh...
Ni majlis penyampaian watikah je kot....
πŸ˜‚ what problem yu?

Then, discussion about program. As usual camping is in d list.

"Camping mestilah ada Pertandingan", dat Lady jawab dengan garang  bila mokcik tanya, wat kind of camping they have in mind.

It tells a lot about her character though. Malaysian in general.  Bila camping je mesti nak bertanding. 3 hari 2 malam fikir macam mana nak outdo orang lain. What a life!!!

Why cant we meet to make friends?
3 hari 2 malam build strong friendships?
3 hari 2 malam appreciate the nature?
3 hari 2 malam nurture love and affection.

Somehow, I m glad knowing someone like Jie. Tak pernah sekali pun dia berbangga dengan kejayaan dia melainkan dia kata, " I was jus Lucky,  maybe   "









Thursday, March 16, 2017

entry puji-pujian untuk diri sendiri

They r d first PBS batch. The PT3 result was not so good. Disaster.

I taught since they were form 4 n  went out quite a lot at dat time. Tugasan sebagai Kak Long Kawasan memang macam tu. In 2016,  saya pasang strategi supaya tak dilantik lagi. Succeed.

I have extra time to focus on them. Agaknya saya melampau sedehhh  sangat kot, a fren told me,  our upper echelon who came to her school said, dia kasihan sangat bila ada sekolah yang cikgu rajin dan bersungguh muridnya dapat result teruk tapi ada cikgu yang sedikit kurang perform tapi result bagus pulak.

"I think dia refers to u", kawan saya cakap.

Yang rajin tu mungkin bukan saya, tapi murid yang dapat result teruk tu memang konfem murid saya. Tercorot.
Saya tak lalu makan dan bila tahu,  saya fikir langit dah nak runtuh...
I was in tears.
Mana nak letak muka Weh...

Saya selalu beritahu d Kids, saya tak mahu mereka petik nama saya pada masa hadapan. Jangan nanti bila dah tua mereka benci saya sebab mereka gagal dalam subjek yang saya ajar...
" Kalau gagal nanti awak nak kerja apa bila dah besar?", saya tanya banyak kali

"saya ajar awak sampai lulus...." selalu saya ingatkan mereka. "Kalau nak dapat A, kita tuisyen", saya bergurau.

Selalunya mereka gagal.
Dari Tingkatan 1 pun gagal.
Kalau dapat A itu dah miracle namanya. Subjek lain pun lebih kurang saja..

Hari ini bila keputusan keluar,  seseorang cepat beritahu, " ada budak yang BM dapat C tapi paper awak dia dapat B".

Masa tu ada ramai orang. Pengalaman mengajar saya supaya berhati2. Sebab dulu dah pernah terjadi lain yang orang cakap, lain pula yang ditularkan. Hahaha...

"Dia datang memang dah pandai. He got A in PT3", dats a fact. Saya fikir geng Lk akan sepantas kilat quote mokcik hahaha...
Kalau mokcik ambik kredit, sampai dalam kubur pun mereka mengungkit lagi hahahaha


I scan through d slips..
Target 10 orang saja yang lulus.
Sepuluh. Ten. Lulus. Pass.

Tapi ada 16 yang Lulus.
Saya fikir nak melompat ke awan biru.
Kejutan bukan setakat di situ.
Half of them got D.

We r talking of d child yang 5 tahun sekolah tak pernah lulus ye, tetiba dapat D.
Izinkan mokcik menetesskan air mata. Hahhahahha...

Kelas yang lagi satu pun begitu juga. All passed except a boy. More Ds. C n C+.

For d best 2 classes,  Fid produced more As. Both of us were ecstatic. More As in best classes n more Ds in weak classes means d d better cgpa grade.

But Nope.

Too many failures in the 5th class drag down d cgpa though.
But  Persetankan semua itu. I just want to enjoy d moment. Nothing will deter my spirit.

It is not everyday weak class can pass d paper, let alone higher than pass. Saya terus call upper echelon n thank her.

" I dtg sekali sekala sahaja...", dia cakap merendah diri.
Thats not true. Kalau dia x ejaskan saya hadiri kursus SCHOOL support system mesti sampai sudah bebudak ni lulus pun tidak. Dia x lokek kongsi ilmu yang saya fikir sangat membantu d Kids.

D Kids also came n thanked me. Saya beritahu mereka, tu their effort. Rajin budak2 ni.
"taklah...  Teacher yang ajar saya," Fitrah cakap. Terus mokcik rasa nak nangis...

When he met an awful accident, berbulan dia x sekolah. Bila dia datang lagi sebulan nak spm. Mokcik menangis dalam hati. I was scared he could not catch up n fail.
Buang karan je mokcik nangis ri tu...

When Putra kata soalan yang saya cakap tu tak masuk exam. Saya menangis juga. Masakkkk lah macam ni.
Lulus je si Putra ni. Rugi ayo mata saya masa tu..

Bila sampai nak exam 3 Boys could not get full marks on d easiest section, mokcik asingkan mereka ( they were called ICU)  n gave them private tutor. Yang ni pun mokcik nangis juga.
Alhamdulillah mereka bertiga lulus.

Bila lepas trial a class complained they did not understand "apa lagi yang Teacher mahu, semua yang kami jawab salah", saya menangis juga.
Habis tu kalau sampai hujung pun tak faham2 cemana?
Ohhhh yang komplen tu semua lulus n half dapat D.
Ohhhh lupa... Mereka pergi tuition class(πŸ˜‚πŸ˜‚

Cehhh.. Penuh dengan nangiss di bucu katil katanya...

Jadi hari ini saya n Fid, sangatlah gembira.
Our hard work had paid off..

Tp by noon, Fid said someone said something inapropriate.

Like??????
Tak. Saya tak kisah sesiapa pun nak belittled our achievements.  itu memang kerjaya mereka.
Or d fact someone go to d boss n mengadu what a lousy, awful, horrible Teacher I m. They did it before. Dulu pun saya tak retaliate, sekarang lagi la saya takkan stoop to their level. Kosserrrrr sangat...

It is Fid yang saya kurang setuju
Saya pandang Fid dengan muka what-problem-yuπŸ˜’

"Boleh tak jangan rajin sangat membeli (drama)?. Baru hari tu kena psycho sampai you trade d best class to me, which I will never give you back. Now, baru orang cakap sikit, fakta pun agak questionable,  lagi awak nak rasa down pula.", saya cakap sambil ketawa.

We both laugh out loud.
We have been through a lot together. Banyak yang telah kami korbankan.
Bila tiba masa menuai, kita gembira dan fefeling syok sendiri sajalah...

Tak ada siapa pun yang akan puji dan cakap..." wahhhh bagusnya"
Nobody will say, " tahniah,  ini pencapaian luar biasa"
No one will present me a Birkin dan   cakap, " u deserve it for your excellent service".

No one noticed.
Saya pun tak harap, selama kerjaya memang tidak pernah terjadi.
Sebab tu saya buat entry puji-pujian untuk diri sendiri. Hhahahahhahaha

For all d tears n sweats.
For all d sleepless nights and creased on your head.
For all d time n effort you put in.
You deserve a year-end-holiday in Finland.


Aminnn...




96'!!!!!

Makin tua baru saya sedar,  APC is my favourite drama each year.. Hahahaha...
Almost every year I will blog about it.  It is good to know people's true colour though.

ThIs year d drama has yet to begin. Cuma Last night Valli informed d mark could be checked online.

Hari ni sewaktu sampai di rumah, saya ternampak kawan yang dua, tiga tahun lalu menangis sebab tak dapat APC. Yang tak menahan dia ajak saya jalan2 kat taman tu.. Hahahaha..

Hari ini dia duduk di tembok rumah jirannya... I mean, duk je la rumah engkau kan... As usual dia ketawa bila saya cakap.

Me: dah check markah pbpppppppp!?
Her: x payahlah... Takkannya....dia tu mencerap, jangan haraplah. Mesti markah teruk punya.

Saya tak tau DIA tu siapa dan saya pun x sudi nak ambil tahu. Saya minta no ic dan mula menyemak slip keputusan.
Mokcik fokus okkk.

Me: ko gilaaass?
Her: takkan ada sesiapa pun dapat markah elok kalau dia tu la yang observe...  Saya tak peduli..
Me; 96.1 ok...
Her: Heh...
Me: Wehhh ko gila... Lagi 4 je nak 100 tu...

I smiled ear to ear. I m so happy for her. Tapi sampai hari dah gelap ( it was almost maghrib)  dia cakap dia tak percaya...

Saya tak tau dia deserve atau tidak markah tu. I m not in d position to judge...

Cuma baru tadi saya sembang dengan seseorang.  Dia kata last year dia dapat under 80 marks.

"It was you???" saya tanya..
πŸ˜‚
"Kenapa? "  dia tanya semula.

Actually last year a man tulis kata2 sedih di fb. Saya tak tau cerita n pujuk dia jangan sedih adikkk. Dia kata orang yang lebih kurang tanggungjawab pun dapat markah lebih tinggi.  Dia kata bayangkan hanya 4 orang je yang dapat under 80. Saya terus ingatkan dia,  di mata saya dia bagus dan sebagai ketua, saya senang berurusan dengan dia.

Lepas tu baru saya tau I am one of the 4... Hahahahaha...
Bagus juga sebab I noticed ramai pula yang Tiba2 berbaik dengan saya. Kasihan mungkin.. Hahahaha..

Now, I know siapa orang ke-empat, saya rasa nak melompat ke langit ke tujuh.
He got accolades from state because d result was among top 5 in state ke macam tu. He hold several posts in Districts. He produced King Scouts. In workplace he is also very ringan tulang (helpful)

Tapi there is a bunch of people did not like him. They claimed he is lack of effort, impolite n so so.. Saya fikir, kat bahagian itulah markah dia dragged down.

Unfortunately,  in my humble opinion yang mendengar tu pun sama keji.

Kalau lack of effort, tidaklah dapat top give. Kalau impolite macam mana people from other organisation boleh work along with him? For years ok.
Buatlah CSI sikit. Dasar...πŸ˜‚

That is d problem kalau orang buat program kau duduk dalam bilik dan tak tolong. Hahahaha. Buat event hari Sabtu kau tak mo datang. Bila orang minta tolong ko kata, " itu yang kita mahu komunikasi tu",  padahal tu hint suruh ko turun padang hahahahaha.
Bila masa appraisal u rely on gossip-monger.

Kau ingat orang yang bizi macam mamat tu, ada masa ke nak datang sembah ratu dan buat laporan terperinci segala hal tepi kain orang?

Sebenarnya mamat tu x cakap apa pun. Dia sebok fixed stand yang saya accidentally patahkan masa event daerah. To be frank, untuk events yang saya buat, I used to go to him n pinjam itu ini.

Sebab tu saya fikir, those yang bila dapat APC tu kata rezeki Allah bagi is definitely penunggang agama, sama juga macam Richard Huckle yang bajet alim kaki Church tapi ended up paedophile.  Itu pun kena tangkap di London sebab undang-undang mereka lebih strict dan orang di sana lebih takutkan tuhan dari di Malaysia. Even mak bapak Huckle pun sokong polis tangkap anak dia.

I know off-topic. Tapi itu lah bezanya mentaliti penunggang agama. Bila dapat sesuatu yang menguntungkan kau kata itu rezeki Allah,  tapi masa gigih padamkan lilin orang supaya lilin kau nampak terang dan bersinar,  Allah bukan maha Melihat dan mendengar ke?

As usual, saya akhiri dengan,  di hujung nanti ada pengiraan yang lebih adil.
Chillexxx sudah...
πŸ˜‚




Wednesday, March 15, 2017

How could SHE survive?

The SHE is definitely not me...

An eatery operator which I frequented for d past 10 years lamented there is a customer who didnt pay. Saya gelengkan kepala bila dia sebut nama.

No way. Saya kata.
Tapi eatery operator tu memang tak pernah berkata buruk pun pasal sesiapa in d past 10 years, jadi.. Saya dengar saja dan kasi pendapat, sebab dia tanya pendapat saya.

Since the SHE n I have a mutual friend, I went straight to our mutual friend n asked, " ada x org pernah pinjam duit awak,"

Tak pernah, dia kata.
Saya percaya dia sangat2 jadi saya bagi hint about what had transpire me asking.
Hint saja. Yang rahsia kekal rahsia.

oh.. Dia terdiam seketika.
Dia cerita pengalamannya.  Tapi dia tak fikir itu penting sebab dia ikhlas, cuma hatinya terdetik.

Ermmm..
Actually,  saya ada pengalaman yang sama juga, like our mutual friend saya tak kisah dan halalkan cuma tertanya sikit...

D issue never raised before sebab SHE is a very good friend. We love her dearly.
She is friendly, helpful and caring.

Yesterday, d eatery operator brought up d issue again.
" Now u see with ur eyes right?" dia tanya. Agitated.

Yes.
When I came she almost finish her drinks. We chatted for a while before she went out.
Without saying anything,  let alone paying.

" It is her second time today. Thought she came to pay her meals,  but u see,  she dont.", dia tambah... "Mungkin sebab dia bergaya sangat kot, tu yang tak ada duit kot" dia tuduh.

Saya gelengkan kepala dan cakap itu tidak benar.

Actually, sejak hari tu saya dah buat CSI.
Bajunya biasa2 saja. Paling mahal pun 2,3 ratus saja.
Kasut dan beg tangan buatan Malaysia saja. Paling mahal RM200-300 saja.

Gadgets biasa2 saja. Dia bukan show off tunjuk pergi holiday sana sini, atau shopping sana sini. Atau upload gambo bilik hotel nak kasi tau tidur kat hotel.
Dia biasa2 saja.
Macam saya dan awak.

Saya fikir, macam saya ( which I wrote in previous entry duitnya habis untuk perkara yang boleh dielakkan.
Saya fikir, dia sangat kesempitan. Saya tak fikir dia sengaja makan tak mahu bayar. Dia sangat berbudi orangnya.
Kalau saya diminta vote rakan yang paling menyenangkan,  saya akan vote dia.

Saya fikir sepuluh kali sebelum tulis entry ni.
5 kali edit supaya korang tak tahu saya bercakap tentang siapa.
15 kali fikir patut tak saya tag semua orang, sebab untuk saya bercakap sendiri adalah sangat tak mungkin.

Tiada nasihat pasal halal haram segala sebab I strongly believe dia sangat kesempitan kerana tugasannya memerlukan dia belanja duit yang banyak.

Cuma, kalau korang berada di posisi mengurus tuntutan kewangan, jalankanlah amanah. Ada orang yang baling kerusi bila tak dapat duit tuntutan.  Ada orang yang macam kawan saya ni..

Menderita dalam senyap.

Sekian

Jumper part 2

Katakanlah ini semua mimpi.
I just couldnt believe my luck when TheOtherFriend texted he brings d jumper. Took me some times to compose myself. Yes, m referring to those unfortunate years of.....  (fill in d blank)

Everything comes with a price norizan adnan. Thats what I keep telling myself. Call me ungrateful, suspicious-kind-of-person but it is good if I always on guard, or else d history will be repeated.

I went home n tried to open d hood. To no avail. Jo n Acho were not home.  Yeah right...

Lady luck was looking down maybe, Zana n d gang were having lunch at d stall opposite #17. She came out to move her car.

Asked her to help me out..
"Saya tak pernah buat Kak...", dia kata. So we both tried n wallah... Both hoods terbuka.

Terer Zana ni..
Jadi we tried clip d jumper.  Zana yang terer lebih. I was flabbergasted as last Saturday masa suami Ayu tu buat saya tengah melayan geng baju biru tu bercakap.  Saya tak ingat macam mana nak kepit jumper tu.

But Zana knows, n d preve came to life in a shortwhile. Terus saya hugs Zana ala2 adele menang grammy Awards katanya...

Talked to mommy for a while. She was clad in telekung,  recite Yasin. It was 3P.m. The time Nick entered operation theater...
I bid goodbye n rushed to service centre.

It costs me rm570.
Ohhhh Goshhh. D battery itself was rm300.
D week before I paid RM720 for registration fee, sebab ada org x datang so kena bayar juga. I doubt I will get my money back.
D week before that,  I paid rm130 for students registration fee. We were asked to 'donate' RM100 for d event too.
It has been two weeks, despite I had sent d claim form,  up to today nobody pay me anything.

In 2015, I was promised some money for a program. Up to now RM700 was still not paid. When I asked, saya pulak kena tegur sebab tak follow up.  Saya fikir kalau kita dah submit claim form,  send in all d receipt n paperwork,  dan remind them 2,3 times cukuplah.. Boy,  I was wrong!!!!

All these money matter flashed on my mind when I foot d bill.
There will be 2 weeks before next payday.

How could SHE survive?
To be continued....

Monday, March 13, 2017

Jumper

Saya cuma tau jumper tu sweater atau orang kampung saya panggil baju sejuk.

On Saturday bila nak start keter,  battery low. Macam biasa saya cari kawan n tanya. Luckily Aziah was around.
"Jumper ada?" Aziah tanya.
" Terernya awak. I dont even know what jumper is", saya jawab sambil garu kepala.
Aziah giggled n said dia just tau kegunaan jumper tapi dia pun x pernah guna.

" Nasib baik suami Ayu ada lagi. Tolong ye..", dia cakap kat suami Ayu.
Ayu mana, jangan tanya. Guessed we had met before.

Aziah balik cepat, tapi suami Ayu dan geng yang lain tunggu. He took out d jumper,  moved his car nearer.

"Bukak hood depan ni kejap" dia kata.
"Akak tak pernah buka seumur hidup dik", saya cakap muka tak bersalah.

Tabah je suami Ayu dan Ayu serta anaknya yang sedang menyusu.

Senang je nampaknya. Buka hood depan dua2 kereta, kepitkan jumper kat bateri kedua2 kereta then switch on d ignition.

Lepas tu kereta boleh jalan. I did not thank Ayu n her husband properly sebab geng baju biru terus bercakap di tengah panas tu.  Hopefully in future I will see Ayu again in any event.

Saya balik rumah n tidur. Mokcik seteresss.. Selalunya kot kereta stuck saya tinggalkan je dan balik rumah either jalan kaki or tumpang orang. My brother will always take care of it.

Tapi bila balik Acho g visited Nick yang masih di hospital. On Sunday he came home quite late, saya dah balik #12A pun...

ThIs morning I came back to tell Acho, tapi he was on his way out for backhoe job. Normally it would take days.

I want to ask TheOldFriend if he had a jumper, but this morning he was rushing to Rawang. I dare not to say anything. Selalunya TheOldFriend memang tak lokek tenaga membantu.

So I spent my days staring at the big painting on d wall. Alone.

 Asal stress je mesti saya duk situ sambil berangan satu hari nanti, saya akan ada rumah macam dalam gambar, jadi bila stress saya boleh terjun je dalam ayor dan berenang sepanjang hari. Who cares about car anyway?????

Luckily mood TheOtherFriend agak baik today. Actually last Thursday, saya tertinggal satu beg barang kiriman kawan yang saya plan nak hantar on weekend. Mahal kottt...

Jadi saya minta beliau find n keep it as I have a course on Friday. To be honest, after what had happened between us recently, saya tidaklah terlalu berharap. Kalau hilang, memang rabaklah mokcik menggantikan barang2 tu.

He helped me out, sent d pic. I m so thankful.

" In my car", dia kata bila saya tanya masa terserempak pagi ni. Muka saya berkerut tak percaya. With d logo emblazon on d paperbag, I dont think he wanted to carry it around.

Saya separuh berlari ke kereta, it was there. Jadi saya letakkan sebungkus satay ikan n kek lapis yang saya suka makan. Kalau dia x suka, saya tak kisah pun buruk siku. Dulu2 dia merengus marah n tarik muka when we (as in TheOldFriend n I)  gave him anything. Nak cakap terima kasih memang tidaklah..n
Hahaha..

He came n said thanks. Likeee??????????
Jumpy mokcik tau..
" Nak kirim sotong tu, aku suka makan,  tapi takut susahkan hang", dia kata...

Saya harap dia tak perasan dahi saya yang berkerut seribu.  I mean...
We used to go to Lumut together circa 2007-2013. Lama kot..tak pernah sekali pun saya nampak dia makan benda alah tu, let alone membelinya.
We used to swap stories,  killing time kekdahnya,  tak pernah sekali pun cerita pasal sotong taruk gula tu keluar. Years kot.

I used to go err places, everytime pun saya akan tanya mereka berdua (he n TheOldFriend) if they want anything. Setiapkali pun geleng kepala. Now he mentioned he wanted something I did not buy,  ai kenot digest la ai...

Why suddenly TheOtherFriend sudah lain?

Tapi sebenarnya mokcik pun sudah lain juga. Dulu saya sanggup balik jalan kaki bila bateri kereta conked out. Saya tak pernah tau macam mana Acho buat, yang saya tau esok paginya kereta dah ada depan rumah dan saya cuma capai kunci dan terus memandu dengan senang hati.

Kali ini saya fikir it is about time saya selesaikan masalah kereta tu sendiri.

" Eh... Ada tak jumper?", saya tanya pada TheOtherFriend sementelah mood dia bagai matahari bima sakti tu.
"Ada, tapi kena cari", dia cakap sambil berfikir.

Ermmm... I can always go to d shop n buy one, tapi benda yang saintifik cenggini memang saya tak konfiden nak beli. What if salah saiz?


Lepas keter boleh start I planned to go to the Workshop. I hope he will lend me d jumper tomorrow.

Even the thought of it makes me so jumpy.




Sunday, March 12, 2017

Split!!

Currenty I am d Ketua Darjah for two Districts. That was after the Sultan proclaimed the new district on 11th of January 2016.

For a year mokcik had done my duty dengan penuh rasa tak sabar nak mengakhiri penantian katanya... Dont get me wrong. Semua pun ok, yang tak ok hanyalah mokcik yang impikan kehidupan yang normal, bergolek di tepi pantai dan berenang di laut biru, pagi dan petang, siang dan malam.
Mokcik ada bakat berenang chuolsss.

Nobody asked me how am I doing. Saya pun tidak pernah bercerita, melainkan yang baik2 saja. Yang sedih2 kita simpan dalam blog sajalah...

ThIs year another New district is proclaimed. Therefore, there is a call for a split.  Hmm...

Honestly it is not about power which troubled me d most. I belonged to d previous district which is 72km away. The new district is 26km away.

Sangatlah tidak sudi saya menjadi ketua Derjah kepada daerah yang jauh di mata, albeit hubungan saya dengan mereka bagai isi dengan kuku adanya. Nothing personal, despite I like them so much, tapi saya tak nampak apa pekdahnya mereka berKetua Derjahkan someone yang kot buat program mesti pilih tempat yang 72km away from them.

Minyak mahal dekkk..

"Then pilih orang lain di situ, you jadi Ketua Derjah di daerah baru lorr", cadang Ketua Derjah Besar.

Saya tidak menjawab.  Saya tahu saya pun akan cakap begitu jika saya di tempatnya. Kasih sayang dan persahabatan membuatkan kita mudah terlupa fakta.

Parti PAS saja yang relaks lantik orang luar jadi calon PRU. sebab mereka tahu mereka takkan menang. Bila PKR tiru cara tu, it caused a lot of troubles, siap depa daftar jadi calon Bebas lagi. Hahaha..

Now saya berdiri di tengah kemelut kuasa. Untuk rekod, saya memang tak hadap semua ni. Saya naik sebab orang lantik sewaktu saya keluar g solat 3 tahun dulu. Hammpsss... Saya terima dengan muka askar dan balik rumah menangis kat bucu katil.  Hammpsss.

Bukan saya yang minta kuasa.

Now, I took it as a sign to resume my perfectly-normal life. even though I really value d experience n friends I found throughout this rocky Journey, I have to be honest to myself.

ThIs Ketua Derjah thingy is really not me. I want to end everything, switch off the transponder n be invicible.

The chance has arrived!!!!!!!
Wish me luck everyone.

Sh#t!!

Why oh why, everytime Sh#t and I resumed our prior warm-relationships somehow saya akan teringat semula d betrayal he n his friends did.

As much as I hate to, I would end up menangis di bucu katil juga.

Dan untuk kali yang entah keberapa, saya doa,  janganlah saya menganiaya sesiapa dalam hidup... It cuts deep n I fear d it would never heal.

Eternally.πŸ˜–


Tuesday, March 07, 2017

Teh Ais je kottt

Saya paling takut dalam tak sedar saya sakitkan hati orang yang banyak berjasa membesarkan saya dari saiz S sampailah Xxs.

Tapi teh ais tu gilerrr tak sedap.

Me: Acik Tie cuti ke? siapa yang buat air hati ni?
Yanti: Acik Tie la yang buat. Kan dia yang hantar tadi..

Oh really.
Sejak duta Korea kena halau ni tapi ada hati dia mintak ludicrous compensation, fikiran mokcik memang kacau.

me: tapi kenapa air ni rasanya lain?
Kak Yang: kenapa tak.sedapke?
Me: Sangat...
Kak Yang: Boleh Kak Yang rasa?

Mestilah boleh... Jadi Kak Yang rasa..

Kak Yang: nanti Kak yang cakap dengan Acik Tie.
Me: Janganlah.. Kecik hati Acik Tie nanti. Biar akak yang tanya sendiri.

Ye lah... 16 tahun saya minum air yang Cik Tie buat, inilah kali pertama Cik Tie buat air tak sedap hahhahahha..
Saya fikir mesti ada sesuatu yang mengganggu fikiran Acik Tie

"Acik Tie sihat?",  saya tanya sambil pegang gelas teh.  Acik Tie senyum simpul cakap dia sihat je...
" Kita herann kenapa hari ni Acik Tie buat air tak macam selalu", seperti 16 tahun dulu saya memang suka bercakap manja2 dengan makcik kantin. Kalaupun umur saya 100 tahun, saya tetap nak ngengada jugak dengan derang. πŸ˜‚

"Acik intai ikut tingkap,  jenuh Acik teka siapa yang nak teh ais. Acik tak cam. Acik ingatkan Cikgu Adah. Dia suka teh ais yang tawar macam ni", Acik Tie jawab sambil tersenyum.

" Ooo patutlah dia kurusss", saya cakap dengan dengki.

"Mari Acik tambah susu nak?" tawar Acik Ti. Nampak tak permainan Acik Tie. Dis buat air ikut taste kitaorang. Dia tau semua orang punya preference..

Hebattttt Acik Tie ni

Tapi...










Tentulah saya menolak..
Saya pun nak kuwusss juga
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Half Marathon is just a number

Malas mokcik tulis pepanjang..
It was on May 5th @ShahAlamStadium
I came with Nisa.

After the run I met up with Nana, Awie, Acik and My.
Splendid!!!
Image may contain: 5 people, people smiling, people standing


Image may contain: 6 people, people smiling, people standing and outdoor

No automatic alt text available.



Tu medal mokcik..
I know, d cotton-on  mint green skirt was hideous, but my blue skirt does not have a pocket!!!
Ohhh no..
The tights made me looked like a real runner tho, but if u zoom closer, I only had one sock.
The left Elle sock was nowhere to be seen. 
Melecet kaki mokcikk..

Half marathon katanya..
hahahhahahahhahahaahhahaha

Monday, March 06, 2017

Nick met an accident

On Friday afternoon. She was with Zudin.
Till now, rasa masih tak patut kakak saya ditimpa kemalangan.
Among us all, dialah paling selfless sejak kecil.

Seeing her on hospital bed, with bruised swollen face n screwed leg, a sudden pang of guilt seeped in. I should come earlier...

" Hari Sabtu tu ada event kat KL Nik, budak2 pun dah ada kat umah adik masa tau ko eksiden tu. Adik called kawan mintak gantikan tapi last minute, dia pun ada program lain", saya beritahu Nik, on Sunday when I visited her..

"Takper dik, Abang Dos pun ada. Orang taman pun ramai yang datang, takper..", dia jawab..

" pagi tadi tu ada run, dah register lama Nik.. " saya sambung lagi, "pergi dengan Nisa", saya beritahu...

"Takper dik, malam tadi Along temankan. Diorang pun balik lambat semalam.. Ok je la dik.." Nik jawab.

" lagi pun Nik ok. Cuma kaki ni je", dia cakap. Nampak positif tapi matanya nampak sedih. She broke her leg. Doc said akan masuk besi in.2,3 days. I know she scared.  She could not eat either.  mukanya tertumus ke jalan. Luka.

D hospital was humid. Packed!
Nik berkipas guna kadbod je. Panas!!

"Bila doc alihkan kaki, sakit sangat...", dia cerita.  she spoke about d incident. She could not remember anything.

Sedihkan...
Bila saya sakit sejak kecil dulu, kakak3 saya sentiasa ada masa nak melayan.
Now Nik terlantar... Sedihnya...

"Nik, next Weekend adik ada event lagi satu. Jadi adik tak boleh datang", saya beritahu awal 2.

"Takper dik. Nurul(her eldest) balik sebab nak practical. Lagipun masa tu Nik mungkin dah keluar hospital dah" dia kata.
Nampak x, pozitibiti sangat...

"Tapi cuti sekolah nanti adik akan clearkan schedule nak spend time. Gasaklah Rosmah nak kata apa pun", saya cakap serius..

" Aje ngan gamfenss ko dik", Nik kata.
Dia senyum sikit. πŸ˜ͺMulutnya masih luka3.

Walaupun sikit, it is a sign of speedy recovery.
Kalau boleh kasi respon pozitip bila nama Rosmah disebut,  chances are, emosi kakak saya sangatttttt stabil.

aminnn
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Friday, March 03, 2017

Steamboat.

Dah tengah malam. One of my nieces sent text messages. Berjela-jela. Mungkin hatinya sangat runsing.

Ceritanya dia pergi makan steamboat dengan geng TESL. Mereka pergi bertiga. Satu orang kena bayar RM16.90. Sedap. Jadi dia beritahu rakan sekelasnya.

Kawan sekelasnya ajak dia pergi pula. Mahal kottt. Dia x mahu. Kawannya marah-marah sebab dia pergi dengan budak kelas lain. Tapi sebelum pergi dulu tu dia dah ajak rakan sekelas, semua tak nak. 😨

Bertahun-tahun dulu ada seorang ustaz marah berapi. Saya tumpang dengar sebab dia bercakap dengan suara yang sangat kuat.
" apa masalahnya...  Parkinglah kat luar Sekejap", dia cakap masih lagi marah.

Ceritanya dia parking di tempat khas. Orang itu,   masuk kerja tengah hari. Jadi dia parking dulu. Bila orang tu datang, dia masih lagi parking. Dah kenapa,

Setelah sekian lama, orang tu pun cakapla, jangan ambil parking orang ( agaknya begini kot dia kata), si pencuri parking itu melenting, "apa masalahnya...  Parkinglah kat luar Sekejap".
Saya tak ada komenπŸ˜‚πŸ˜‚


Perhimpunan ialah majlis rasmi.  Jadi kedudukan telah ditetapkan. Setelah bertahun tagging di kerusi pun hilang, tapi orang masih duduk di tempat yang sama. Majlis rasmi kottt...
Satu hari A duduk di kerusi B. B suruh bangun, A pun bangun dengan marah dan duduk di kerusinya yang selang 2,3 tempat duduk sahaja. Cerita habis di situ.

Bertahunn selepas itu B cakap pada A, "Awak tahu,  ramai orang yang hairan. Pasal kerusi je kot. Lepas tu kan ada orang kata.. awak memang macam tu selalu moody".
Yang ini pun saya tak ada komen.πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Satu hari yang lain seseorang mengadu. Dia fikir saya ni Karam Singh Walia?
Dia cuma tanya, "terernya dapat sijil kepujian". "Susah kottt nak dapat sijil tu", dia sambung lagi. Saya tahu memang susah.
It is an open secRet, cara nak dapat sijil tu ala2 dapat BRIM juga. Ko isi borang,  lengkapkan dokumen,  taraaa nahhhhh sijil hahhahga

"Dia sentap pula, publicly pula tu", dia kata sambil tunjukkan message di henfonnya. Ermmm... "lepas tu tadi kawan2 dipun macam cakap kurang baik, I rasa x best.." dia kata.
Saya dah lupa details,  sebab saya fikir sangat kurang bijak kalau saya buang masa.

"What should I do?", dia tanya.

"Lorrrrr.... Buat bodo' je la" saya jawab sambil ketawa.

Hidup ni pilihan kot.
Kita boleh pilih nak berjemaah masuk kem dan bash orang, pilih nak retaliate,  pilih mendiamkan diri dan buat bodo.

Boleh juga pilih bagi tazkirah suruh berlapang dada,  jangan ada dendam sebab dalam Islam,  yang masuk syurga ialah orang yang sebelum tidur maafkan semua kesalahan orang. Which is true.

Cuma orang tu tak ambik parking orang then marah2, tak ambik kerusi orang then mengumpat orang tu pula, tak bertindak tidak jujur dan bila ditegur marah2 berjemaah pula.

Sudahnya, di penghujungnya nanti ada penilaian yang lebih adil. Chillex sudah

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚