Wednesday, March 29, 2017

Dulu cikgu saya ajar lain...

🌼🌼🌼🌼🌼

Flowery hati mokcik chuols..

The Kids sat for the first test before Mind Sem Break. Untuk rekod, separuh mati mokcik marking.

When I started working,  Kak Sha taught me, marking d first test paper jangan strict sangat. Bagi harapan katanya...

Over d years, saya fikir cara Kak Sha tu memang terbaik. Tapi nak marking sambil pejam mata bukanlah kerja yang mudah. It makes me puke sometimes.

To be honest, saya dah jumpa cara yg lebih bagus hahaha..
Nanti saya tulis di hujung entry..

Hari ni saya masuk kelas Cempaka. I started with a true story about a Teacher who mistook locker numbers as students IQ test result.

Alahh.. Mesti korang pun pernah baca cerita ni... I read it when I started teaching years ago.

Lepas tu barulah mula bincang jawapan peperiksaan.

Nak bincang pun kena ada strategi.  Hahaha... yang ni rahsia. I even told d Kids jangan kasi tau orang.


Strategi no 1, d Kids suka RAHSIA.  Fefeling d chosen ones bila kita kata jangan kasi tau orang. Hahaha padahal tips tu mokcik cilok dari jurnal je kot...

10 mins terakhir d Kids buat self reflection. Kebetulan dalam kelas tu ada 3 orang yang school dropout,  tetiba kembali kepangkuan. One of them bermuka ketat.

"Saya tak tau nak buat yang ini..", dia kata..
So I sat with him n tunjukkan satu persatu, while sambil tu jeling2 d rest yang supposed doing their task.

When d bell rang, saya masih bagi extra-coaching. Then,  I circled d room, tu namanya close guidance.

10 mins later barulah saya redha nak keluar...

I was stopped by a boy who sits on a front row.

Him: Dari tadi saya nak tanya..
Me: Boleh... Sila..
Him: Dulu kat Sekolah lama cikgu saya ajar lain..
Me: Dia ajar macam mana? ( okk mokcik seteresss)
Him: Dia ajar gituginigitugitu..
Me: Kat Sekolah lama awak kelas apa?
Him; Kelas Tamingsakti(bukan kelas sebenar)
Me: ranking?
Him: No 2 tercorot..
Me: Oooo betul la tu dia ajar. Untuk target lulus je memang kita ajar macam tu.
Him: tu la saya tak faham bila Teacher ajar tadi..
Me: Kat sini awak masuk kelas pandai.  So target kita bukan setakat lulus, awak cerdik,  jadi saya target awak dapat C.

Mokcik cakap sambil tersenyum semanis es-krem Magnum.

"Boleh tak?", saya tanya. "Masa awak lahir ke dunia tu, saya dah jadi cikgu dah. I can smell talent when I see one", Mokcik jujur okeh...

Comel budak ni bila tersenyum..
Mokcik pun keluar dan berharap Allah permudahkan urusan mokcik di dunia dan akhirat.

But Nope...
Itu tak masuk list cara terbaik nak motivates d Kids.

Next entry la ye..


No comments: