Thursday, March 16, 2017

entry puji-pujian untuk diri sendiri

They r d first PBS batch. The PT3 result was not so good. Disaster.

I taught since they were form 4 n  went out quite a lot at dat time. Tugasan sebagai Kak Long Kawasan memang macam tu. In 2016,  saya pasang strategi supaya tak dilantik lagi. Succeed.

I have extra time to focus on them. Agaknya saya melampau sedehhh  sangat kot, a fren told me,  our upper echelon who came to her school said, dia kasihan sangat bila ada sekolah yang cikgu rajin dan bersungguh muridnya dapat result teruk tapi ada cikgu yang sedikit kurang perform tapi result bagus pulak.

"I think dia refers to u", kawan saya cakap.

Yang rajin tu mungkin bukan saya, tapi murid yang dapat result teruk tu memang konfem murid saya. Tercorot.
Saya tak lalu makan dan bila tahu,  saya fikir langit dah nak runtuh...
I was in tears.
Mana nak letak muka Weh...

Saya selalu beritahu d Kids, saya tak mahu mereka petik nama saya pada masa hadapan. Jangan nanti bila dah tua mereka benci saya sebab mereka gagal dalam subjek yang saya ajar...
" Kalau gagal nanti awak nak kerja apa bila dah besar?", saya tanya banyak kali

"saya ajar awak sampai lulus...." selalu saya ingatkan mereka. "Kalau nak dapat A, kita tuisyen", saya bergurau.

Selalunya mereka gagal.
Dari Tingkatan 1 pun gagal.
Kalau dapat A itu dah miracle namanya. Subjek lain pun lebih kurang saja..

Hari ini bila keputusan keluar,  seseorang cepat beritahu, " ada budak yang BM dapat C tapi paper awak dia dapat B".

Masa tu ada ramai orang. Pengalaman mengajar saya supaya berhati2. Sebab dulu dah pernah terjadi lain yang orang cakap, lain pula yang ditularkan. Hahaha...

"Dia datang memang dah pandai. He got A in PT3", dats a fact. Saya fikir geng Lk akan sepantas kilat quote mokcik hahaha...
Kalau mokcik ambik kredit, sampai dalam kubur pun mereka mengungkit lagi hahahaha


I scan through d slips..
Target 10 orang saja yang lulus.
Sepuluh. Ten. Lulus. Pass.

Tapi ada 16 yang Lulus.
Saya fikir nak melompat ke awan biru.
Kejutan bukan setakat di situ.
Half of them got D.

We r talking of d child yang 5 tahun sekolah tak pernah lulus ye, tetiba dapat D.
Izinkan mokcik menetesskan air mata. Hahhahahha...

Kelas yang lagi satu pun begitu juga. All passed except a boy. More Ds. C n C+.

For d best 2 classes,  Fid produced more As. Both of us were ecstatic. More As in best classes n more Ds in weak classes means d d better cgpa grade.

But Nope.

Too many failures in the 5th class drag down d cgpa though.
But  Persetankan semua itu. I just want to enjoy d moment. Nothing will deter my spirit.

It is not everyday weak class can pass d paper, let alone higher than pass. Saya terus call upper echelon n thank her.

" I dtg sekali sekala sahaja...", dia cakap merendah diri.
Thats not true. Kalau dia x ejaskan saya hadiri kursus SCHOOL support system mesti sampai sudah bebudak ni lulus pun tidak. Dia x lokek kongsi ilmu yang saya fikir sangat membantu d Kids.

D Kids also came n thanked me. Saya beritahu mereka, tu their effort. Rajin budak2 ni.
"taklah...  Teacher yang ajar saya," Fitrah cakap. Terus mokcik rasa nak nangis...

When he met an awful accident, berbulan dia x sekolah. Bila dia datang lagi sebulan nak spm. Mokcik menangis dalam hati. I was scared he could not catch up n fail.
Buang karan je mokcik nangis ri tu...

When Putra kata soalan yang saya cakap tu tak masuk exam. Saya menangis juga. Masakkkk lah macam ni.
Lulus je si Putra ni. Rugi ayo mata saya masa tu..

Bila sampai nak exam 3 Boys could not get full marks on d easiest section, mokcik asingkan mereka ( they were called ICU)  n gave them private tutor. Yang ni pun mokcik nangis juga.
Alhamdulillah mereka bertiga lulus.

Bila lepas trial a class complained they did not understand "apa lagi yang Teacher mahu, semua yang kami jawab salah", saya menangis juga.
Habis tu kalau sampai hujung pun tak faham2 cemana?
Ohhhh yang komplen tu semua lulus n half dapat D.
Ohhhh lupa... Mereka pergi tuition class(๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Cehhh.. Penuh dengan nangiss di bucu katil katanya...

Jadi hari ini saya n Fid, sangatlah gembira.
Our hard work had paid off..

Tp by noon, Fid said someone said something inapropriate.

Like??????
Tak. Saya tak kisah sesiapa pun nak belittled our achievements.  itu memang kerjaya mereka.
Or d fact someone go to d boss n mengadu what a lousy, awful, horrible Teacher I m. They did it before. Dulu pun saya tak retaliate, sekarang lagi la saya takkan stoop to their level. Kosserrrrr sangat...

It is Fid yang saya kurang setuju
Saya pandang Fid dengan muka what-problem-yu๐Ÿ˜’

"Boleh tak jangan rajin sangat membeli (drama)?. Baru hari tu kena psycho sampai you trade d best class to me, which I will never give you back. Now, baru orang cakap sikit, fakta pun agak questionable,  lagi awak nak rasa down pula.", saya cakap sambil ketawa.

We both laugh out loud.
We have been through a lot together. Banyak yang telah kami korbankan.
Bila tiba masa menuai, kita gembira dan fefeling syok sendiri sajalah...

Tak ada siapa pun yang akan puji dan cakap..." wahhhh bagusnya"
Nobody will say, " tahniah,  ini pencapaian luar biasa"
No one will present me a Birkin dan   cakap, " u deserve it for your excellent service".

No one noticed.
Saya pun tak harap, selama kerjaya memang tidak pernah terjadi.
Sebab tu saya buat entry puji-pujian untuk diri sendiri. Hhahahahhahaha

For all d tears n sweats.
For all d sleepless nights and creased on your head.
For all d time n effort you put in.
You deserve a year-end-holiday in Finland.


Aminnn...




No comments: