Saturday, March 25, 2017

Everything is shuffling!! Part 2

On Thursday TheOtherFriend texted.  Who got transferred? he asked.
 I dunno. Am I?  came my reply.

Except for d whatsapps group,  I did not contact anyone for chitchatting.  Mokcik nak jimat data kata ko.. Hahhahahha...

He sent 3 official letter pics.
Okkk..
There should be 4. Because that is the number of our extra manpower.

I hope it is either you or me, saya kata. Because after what he n his friends did to me for years ,  saya fikir yang terbaik ialah kami tidak berjumpa lagi sampailah ke hujung hayat kami berdua. Nanti orang lain cried when they were picked, saya tambah.

But he said there is no way I will be picked as my expertise is sought after,  tu ayat kaberline. Dia lupa how he n his friends went to d admin n....
The rest is history though...
I dont see why he n his friends should stop doing what they had done dengan tidak bersalahnya in the past. Besides, I dont think they will stop doing it either. Mereka Lindungan Kaabah, harus menyelamatkan dunia katanya πŸ˜‚
Sorry...  daya ingatan mokcik memang bagus hahahaha


Today I asked Shril to verify it.
" tak boleh cakap Kak, hal tu sulit", dia kata.
" But d pics were shared to me," mokcik menjawab.
"itu terpulang pada yang share tu Kak,  saya dah pegang amanah, saya takkan bocorkan" dia cakap.
My respect grew.

" Ok... Just confirmkan either berita transfer tu benar saja" mokcik was trained in journalism chuolss.
" yang tu confirm, cuma saya tak boleh dedahkan nama 4 orang tu sebab d official notification should come on Monday. The letter is still in d room", dia kata...

πŸ”†πŸ”†πŸ”†πŸ”†πŸ”†
" so they were 4???
Who is d fourth??" gigih saya bertanya. TheOtherFriend cuma cakap 3 je kottt..

Shril tetap bertegas takkan cakap apa2.
" kawan baik akak ke tak?" saya tanya..
" Siapa kawan baik akak?" dia tanya semula.
" Lelaki. Kawan baik akak yang lelaki" saya jawab sambil ketawa. Kawan baik perempuan saya memang dah masuk dalam list, jadi tak perlu saya tanya lagi.

"Bukan S. Bukan kawan baik akak yang S tu. Bukan dia..", dia cakap.
" Kenapa S pulak. S is not my besties", saya cakap sambil pegang sebuah buku hijau di atas mejanya,  "yang inikah?" saya tanya. Dia baca nama sekilas dan tidak cakap sepatah pun.
Oookk. Not good. The body language was just revealed it.

I went to d room, fully aware ada cctv segala n d least I want to do is tertangkap ada cap jari di dokumen sulit. Okkk mokcik watched CSI too much.

I saw d letter, d name is hidden, neither d letterhead,  but d few numbers there ( which I CSI later) tells it all...

" It's him rite??", saya tanya Shril. He did not answer.  He did not need too. I called TheOtherFriend,  he did not pick up.

"Why didnt u tell me there r Four?" saya tulis message. Baru saya perasan mesej beliau sejam yang lalu, dia dah tulis nama orang ke-4.

😭😭
TheOtherFriend replied with a funny quote. In normal circumstances saya mesti ketawa berguling,  despite all d bad things he had done, saya memang masih boleh ketawa berguling2 lagi. Tak kuasa saya nak sentap setiap kali berjumpa, tak nak bertegur,  campurkan hal peribadi dan urusan profesional.  Heh?
I would never retaliate or stoop to their level,  chillex sudah...
Tapi sampai ke hujung nyawa saya takkan lupa πŸ˜‚πŸ˜‚

But this is so unexpected.

When KC did something hurtful before,  there were 2 friends who came to my rescue. First was a Lady, whom always cheered me up n he was d second.
I trusted both of them because they never take sides.

They helped out but not Once they said bad things about KC or other people.
" Yang betul atau salah kita akan tahu di hujung nanti", he said bila mokcik menangis tak berhenti2.

When d Lady moved out, I rarely talk about things to him. In fact takder apa pun yang nak saya adukan, not even pasal geng Lindungan Kaabah. After KC-drama, nothing can touch me katanya...

Boy I was wrong again.
"Kita sangat takut, sebab TheOtherFriend tetiba sangat baik", saya beritahu sambil menangis.
Dia pandang saya dengan muka what-problem-yu πŸ˜’
" Dari pengalaman,  kalau dia sangat baik, he is planning something dan kemudian dia akan kenakan kita teruk2 lepas tu", saya cakap menangis juga.

Tekaan saya tak silap.
Instead of minta maaf,  berjemaah pula geng TheOtherFriend tarik muka dan tidak bertegur sapa sehinggalah ke hari ini. The power of playing victims...
Saya harap Allah tak terbalikkan hati saya pulak..

Luckily,  he was not taking sides. He did not say anything, he just listens, n then we swapped stories on food or food.


Life is simple for him.
He treated TheOtherFriend like nothing happen. He did not have to show his support dengan buat perangai PPRT tak nak bertegur dengan orang.. Whatever had transpire between me n TOF,  dia x pernah tanya pun lepas tu hahahaha. ...

He laughed a lot, which is my first list in any friends.
He never takes sides, another  my highly-sought critera to be called a friend.
He dont judge, n never brag. Thats a NO-NO.
He always willing to help anyone out, should his help is needed, without fear n favour gitu.
He is humble n treated everyone fairly.

I took d news with heavy heart.
He will be deeply missed, like d Lady friend yang dulu tu.

Tapi saya tidaklah hubungi d Lady friend tu semata2 nak tanya khabar.
Mokcik nak jimat data...

Maybe Thats y, few people terkejut kenapa saya menangis sangat bila dat Lady pindah. Saya fikir ada banyak perkara harus kekal rahsia.

Well, it is funny though when people thought my besties is another ones. Considering betapa gigihnya dia bercakap on my behalf,  behind my back. Mokcik memang ada bakat bermain wayangkah atau sememangnya orang lain yang wayang lebih? No elaboration though...

ThIs time around, in midst of me being positive about d re-shuffling, his transfer really made me gloomy.

On second thought,  I dunno yang mana lebih menyedihkan,  d fact that saya hilang kedua2 kawan baik so I have no one to turn to at all atau d fact orang yang berjemaah kenakan saya teruk2 for years tu is seen as my besties to others.

Ohhhh well..
Mokcik memang ada bakat bermain wayangkah atau sememangnya orang lain yang wayang lebih?
 No elaboration though...

Sekian.
Mokcik sedehhhs






No comments: