Wednesday, March 15, 2017

How could SHE survive?

The SHE is definitely not me...

An eatery operator which I frequented for d past 10 years lamented there is a customer who didnt pay. Saya gelengkan kepala bila dia sebut nama.

No way. Saya kata.
Tapi eatery operator tu memang tak pernah berkata buruk pun pasal sesiapa in d past 10 years, jadi.. Saya dengar saja dan kasi pendapat, sebab dia tanya pendapat saya.

Since the SHE n I have a mutual friend, I went straight to our mutual friend n asked, " ada x org pernah pinjam duit awak,"

Tak pernah, dia kata.
Saya percaya dia sangat2 jadi saya bagi hint about what had transpire me asking.
Hint saja. Yang rahsia kekal rahsia.

oh.. Dia terdiam seketika.
Dia cerita pengalamannya.  Tapi dia tak fikir itu penting sebab dia ikhlas, cuma hatinya terdetik.

Ermmm..
Actually,  saya ada pengalaman yang sama juga, like our mutual friend saya tak kisah dan halalkan cuma tertanya sikit...

D issue never raised before sebab SHE is a very good friend. We love her dearly.
She is friendly, helpful and caring.

Yesterday, d eatery operator brought up d issue again.
" Now u see with ur eyes right?" dia tanya. Agitated.

Yes.
When I came she almost finish her drinks. We chatted for a while before she went out.
Without saying anything,  let alone paying.

" It is her second time today. Thought she came to pay her meals,  but u see,  she dont.", dia tambah... "Mungkin sebab dia bergaya sangat kot, tu yang tak ada duit kot" dia tuduh.

Saya gelengkan kepala dan cakap itu tidak benar.

Actually, sejak hari tu saya dah buat CSI.
Bajunya biasa2 saja. Paling mahal pun 2,3 ratus saja.
Kasut dan beg tangan buatan Malaysia saja. Paling mahal RM200-300 saja.

Gadgets biasa2 saja. Dia bukan show off tunjuk pergi holiday sana sini, atau shopping sana sini. Atau upload gambo bilik hotel nak kasi tau tidur kat hotel.
Dia biasa2 saja.
Macam saya dan awak.

Saya fikir, macam saya ( which I wrote in previous entry duitnya habis untuk perkara yang boleh dielakkan.
Saya fikir, dia sangat kesempitan. Saya tak fikir dia sengaja makan tak mahu bayar. Dia sangat berbudi orangnya.
Kalau saya diminta vote rakan yang paling menyenangkan,  saya akan vote dia.

Saya fikir sepuluh kali sebelum tulis entry ni.
5 kali edit supaya korang tak tahu saya bercakap tentang siapa.
15 kali fikir patut tak saya tag semua orang, sebab untuk saya bercakap sendiri adalah sangat tak mungkin.

Tiada nasihat pasal halal haram segala sebab I strongly believe dia sangat kesempitan kerana tugasannya memerlukan dia belanja duit yang banyak.

Cuma, kalau korang berada di posisi mengurus tuntutan kewangan, jalankanlah amanah. Ada orang yang baling kerusi bila tak dapat duit tuntutan.  Ada orang yang macam kawan saya ni..

Menderita dalam senyap.

Sekian

No comments: