Monday, March 13, 2017

Jumper

Saya cuma tau jumper tu sweater atau orang kampung saya panggil baju sejuk.

On Saturday bila nak start keter,  battery low. Macam biasa saya cari kawan n tanya. Luckily Aziah was around.
"Jumper ada?" Aziah tanya.
" Terernya awak. I dont even know what jumper is", saya jawab sambil garu kepala.
Aziah giggled n said dia just tau kegunaan jumper tapi dia pun x pernah guna.

" Nasib baik suami Ayu ada lagi. Tolong ye..", dia cakap kat suami Ayu.
Ayu mana, jangan tanya. Guessed we had met before.

Aziah balik cepat, tapi suami Ayu dan geng yang lain tunggu. He took out d jumper,  moved his car nearer.

"Bukak hood depan ni kejap" dia kata.
"Akak tak pernah buka seumur hidup dik", saya cakap muka tak bersalah.

Tabah je suami Ayu dan Ayu serta anaknya yang sedang menyusu.

Senang je nampaknya. Buka hood depan dua2 kereta, kepitkan jumper kat bateri kedua2 kereta then switch on d ignition.

Lepas tu kereta boleh jalan. I did not thank Ayu n her husband properly sebab geng baju biru terus bercakap di tengah panas tu.  Hopefully in future I will see Ayu again in any event.

Saya balik rumah n tidur. Mokcik seteresss.. Selalunya kot kereta stuck saya tinggalkan je dan balik rumah either jalan kaki or tumpang orang. My brother will always take care of it.

Tapi bila balik Acho g visited Nick yang masih di hospital. On Sunday he came home quite late, saya dah balik #12A pun...

ThIs morning I came back to tell Acho, tapi he was on his way out for backhoe job. Normally it would take days.

I want to ask TheOldFriend if he had a jumper, but this morning he was rushing to Rawang. I dare not to say anything. Selalunya TheOldFriend memang tak lokek tenaga membantu.

So I spent my days staring at the big painting on d wall. Alone.

 Asal stress je mesti saya duk situ sambil berangan satu hari nanti, saya akan ada rumah macam dalam gambar, jadi bila stress saya boleh terjun je dalam ayor dan berenang sepanjang hari. Who cares about car anyway?????

Luckily mood TheOtherFriend agak baik today. Actually last Thursday, saya tertinggal satu beg barang kiriman kawan yang saya plan nak hantar on weekend. Mahal kottt...

Jadi saya minta beliau find n keep it as I have a course on Friday. To be honest, after what had happened between us recently, saya tidaklah terlalu berharap. Kalau hilang, memang rabaklah mokcik menggantikan barang2 tu.

He helped me out, sent d pic. I m so thankful.

" In my car", dia kata bila saya tanya masa terserempak pagi ni. Muka saya berkerut tak percaya. With d logo emblazon on d paperbag, I dont think he wanted to carry it around.

Saya separuh berlari ke kereta, it was there. Jadi saya letakkan sebungkus satay ikan n kek lapis yang saya suka makan. Kalau dia x suka, saya tak kisah pun buruk siku. Dulu2 dia merengus marah n tarik muka when we (as in TheOldFriend n I)  gave him anything. Nak cakap terima kasih memang tidaklah..n
Hahaha..

He came n said thanks. Likeee??????????
Jumpy mokcik tau..
" Nak kirim sotong tu, aku suka makan,  tapi takut susahkan hang", dia kata...

Saya harap dia tak perasan dahi saya yang berkerut seribu.  I mean...
We used to go to Lumut together circa 2007-2013. Lama kot..tak pernah sekali pun saya nampak dia makan benda alah tu, let alone membelinya.
We used to swap stories,  killing time kekdahnya,  tak pernah sekali pun cerita pasal sotong taruk gula tu keluar. Years kot.

I used to go err places, everytime pun saya akan tanya mereka berdua (he n TheOldFriend) if they want anything. Setiapkali pun geleng kepala. Now he mentioned he wanted something I did not buy,  ai kenot digest la ai...

Why suddenly TheOtherFriend sudah lain?

Tapi sebenarnya mokcik pun sudah lain juga. Dulu saya sanggup balik jalan kaki bila bateri kereta conked out. Saya tak pernah tau macam mana Acho buat, yang saya tau esok paginya kereta dah ada depan rumah dan saya cuma capai kunci dan terus memandu dengan senang hati.

Kali ini saya fikir it is about time saya selesaikan masalah kereta tu sendiri.

" Eh... Ada tak jumper?", saya tanya pada TheOtherFriend sementelah mood dia bagai matahari bima sakti tu.
"Ada, tapi kena cari", dia cakap sambil berfikir.

Ermmm... I can always go to d shop n buy one, tapi benda yang saintifik cenggini memang saya tak konfiden nak beli. What if salah saiz?


Lepas keter boleh start I planned to go to the Workshop. I hope he will lend me d jumper tomorrow.

Even the thought of it makes me so jumpy.




No comments: