Sunday, April 30, 2017

Green Green Grass

Itu hari rumput rumah orang sebelah pun panjang juga, jadi mokcik tenang menerima halaman rumah seadanya. On Saturday morning I noticed d neighbour's lawn had been mowed.

Haruslah mokcik bergegas berkemas apa yang patut pronto! 

Yesterday I could not do much. Fatigue.
This morning I went out before 7 and finished at 9.45a.m.

It is far from finish though. Yeah a 72-hole-size lawn would take days to clean up on my snail-pace. 

Since a month ago I had asked Joe n Acho to come but both of them said they could not make it. Yeah riteeee...

I need d exercise though so instead of indulge in self-pity, I took it as a circuit-breaker-workout ke apa nama tu..

Sesambil weeding d grass I did HIIT-workouts tu.. Entah betul entah tidak step, belasahhh je..

For brekkie I made this 
Porridge with steamed spinach and anchovies. 

Kot x kurus juga, x tau la....

Saturday, April 29, 2017

Treasure those talents

As a Ketua Derjah, ada masalah negara pun, depan orang ko sengih macam kat rumah ada lima gobok wang tunai, 2 cincin Cartier dan satu beg tangan Birkin.

Naknya pulak tu bila ko lambat reply RSVP. halfway anak buah tanya boleh x fetch sebab husband tak bagi dia drive as she is high preg. Well, u dont even know where her house is n d meeting point tu pun ko x tau.

Her name is Dayah. Kalau dia mintak mokcik fetch kat Angkasa pun mokcik pergi kot coz she had done a great job so far.

D rep for Daerah yang lagi satu had given me headache n embarrassment.  Tiada huraian. Jangan ditambah bara yang disimpan kata ko...

Oh ye,  mokcik jadi Ketua Derjah untuk dua daerah. Jadi PR skills mokcik harus tiptop katanya... Cuma mokcik pun manusia biasa juga ada masa mokcik ingin pergi jauh ke Finland jika tak fikir nak beli teket pun mokcik x mampu...heh?

Jun dah sampai dulu.
D meeting started later on.

Compared Daerah yang lagi satu, sebelah sini sangat santai sebab Ayie, d leader is not ambitious. Dia jujur, yang tu saya respect.

Dont get me wrong, Daerah yang lagi satu pun saya suka juga. Make short, semua orang pun mokcik suka asalkan mereka tak bagi mokcik Anugerah   heh?

There r lenghty discussion over trivial matter. Mokcik dengar sahaja dan tak mungkin mencelah. As an NGO those political thingy does not interest me.

At 10.15P.m d meeting adjourned.
Barulah boleh bershellout katanya..

Mokcik lapauuuu..

I offered to take Jun home, jadi takder suaminya komplen balik lambat. Then, we off to Dayah's house in KMP. It was dark b spooky. 

"Kak jangan balik la.. tidur rumah Dayah. Dah malam sangat ni", Dayah kata. 

Kan saya dah kata, Dayah ni memang thoughtful sangat orangnya. Suaminya, Amin tu pun sama walaupun masing2 x banyak cakap. 

But nope. At my age, walaupun rumah saya takder mesin basuh (?) but I still want to sleep on my polka dot pinkish bed.

I planned to turn back n used d main road. Tapi malam,  saya tersilap ambik route,  ended up tersasar ke jalan Proton City yang deserted itu. Halfway, I had goosebump. 

Dan dan wajah seseorang muncul di depan mata. Dulu bila saya takut saya akan hubunginya dan dia akan kirimkan doa dan ayat untuk dibaca. 

Sedangkan sungai lagikan berubah, inikan pula hati orang...

Saya memandu laju. 
Saya takut.
Di depan semua orang saya harus acah2 berani dan cool.

Once home, I took d mask down. 
It is not easy being me, sometimes ๐Ÿ˜ข


Sekian. 

Friday, April 28, 2017

Beratnya ujian ini๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Bila dapat surat untuk terima anugerah, saya tanya Tie, why me?
She said I also contributed. I felt uneasy.

Mungkin saya terlalu poyo.
Years ago when I was chosen to receive an Anugerah saya pergi komplen sebab saya fikir tak sesuai sungguh saya yang terima instead of d Kids. I wrote it somewhere in d blog, yearssssss ago.

Saya fikir saya kena teguh dengan prinsip hidup.
I dont accept Charity.
If I m not up to d standard, saya sangat malu terima anugerah. Yang paling saya takuti ialah saya ambik hak orang.
As long as bukan saya yang terima anugerah, I will keep my mouth shut.
Gasaklah siapa yang menang pun..
Saya peduli pun tidak.

Tapi kot nama saya yang naik, tahanla telinga... Saya akan query habis. Sebab tu kot saya tak pernah dapat Anugerah di tempat kerja.
For that I m so thankful.

Untuk rekod saya dengan tak malunya suruh Encik A, ejaskan saya untuk satu Anugerah peringkat negeri.
"Saya fikir saya qualified", saya beritahu dia sambil kasi satu fail berisi dokumen berkaitan.

Encik A fikir pun begitu. Maka kami berusaha dalam rahsia. Saya kalah. Saya relaks, Encik A pun relaks. Kami tak sebut kepada sesiapa.
Tahun ini saya akan cuba lagi, kalau Anugerah itu wujud.

So Thats me.
Kalau saya fikir saya layak, berlari-lari saya mengejar.  Jika tidak layak, jangan diberi,  saya tak sudi.

Macam Anugerah yang inilah.

Saya cuba berhusnuzon.  at least menjaga hati orang yang menulis surat jemputan  itu.

Tapi pagi ini bila saya tengok details saya rasa nak menangis. Saya ingin memaki cuma siapa??????

Peningkatan 21% Lulus?
Peningkatan 16% getting good grades?

Oh great!!!
A week ago a visitor complained this batch is very weak, they r very passive.
Oh great!!!!
Jadi yang data increment segala tu mana datangnya???????
If d Kids r that weak...  Siapakah yang dikatakan 16% itu?
Saya tak terlibat langsung dalam ini filem... Kenapa saya pulak yang harus dibabitkan?????
Kenapalah?????????

I hv Choices though...
1. Naik pentas, terima, selfie n be a sport.
2. Talk to d upper echelon as something fishy which is quite close to abuse of power was taken place
3. Report d misconduct
4. Stay away, dont accept anything.

These r d consequences
1. Anyone might upload in d socmed, d officer might read, dia Puลฅ two n two together, cerita tak tally, mokcik kena bombard, seumur kerjaya orang tak percaya lagi.

2. Dulu dah pernah buat, siap dengan evidence, mokcik dipulaukan bertahun dengan pre-text: kenapa aniaya Kawan2?

3. I did dulu. Mokcik kena pulau juga.

4. Mokcik akan dituduh ungrateful,  tak nak berkerjasama,  poyo, macam bagus ( d list goes on....)

Anyway I opt for #4.
I might be bahan caci maki for a year.
Setahun je kottt...
But then it is better than tanggung malu seumur hayat  dan nak menjawab di alam yang lagi satu nanti.

Cuma saya terfikir, how to Puลฅ a stop to thIs clown-act?
Yang tu saya tak terfikir lagi.

"Sapa yang tag kat fb pasal Anugerah ni I will Block ya" saya beritahu pada Fid n Tie.

I mean it.


1 dibalas 20

Awal tahun Dew minta nota cara marking. Tentu saja saya kata "Boleh".
Sampai hari ini nota tu dah entah kemana saya letakkan. Dari sehari ke sehari kami janji nak berjumpa, sampai bulan April,  tak jumpa juga.

Semalam Dew kirim text, tanya kalau saya boleh kongsikan soalan exam Form 5.
"Mestilah boleh!!!", saya kata.

Bila ada WiFi,  saya terus send.

Alamak.. I stumbled with my task too.

"Nanti Tie send", Rosilawati offered. Saya suka!

"Akak, do you mind sharing PT3 past years questions?" saya terus text Ketua Pentaksir Kawasan.

Pagi ini bila saya buka mata, ada 20++ soalan PT3 dah dalam telegram.

For that, I am so grateful.
Aminnn...


Thursday, April 27, 2017

Another team...
I was greeted with a calling letter to manage d selection team yesterday. I scanned d committee list. Only two names I did not recognise, d rest I knew them personally. Some were very close.
Susah macam ni๐Ÿ˜จ

"D u mind to help with d documents Tie?", I asked a teammate as mokcik bagai lalang ditiup angin rasanya...

"Saya pun tengah berkejar nak siapkan kerja saya juga.", dia jawab serius.
Saya suka.
Telus.

Yang acah2 Lindungan Kaabah mokcik dah acapkali terkena.

Little that I know,  behind my back she made another plan with Ruby for a back-up should mokcik getting worst. Mokcik sangat terharu okehhh, despite I know how busy they were.

Travelling to Batu Gajah Stadium yang jauhhhhhhhhhhhhhhhhhhh itu is no laughing matter when u r under d weather okehhh.

ThIs morning I woke up feeling dizzy n going to work is really a chore๐Ÿ˜ข. Mokcik pun manusia biasa, ada hari ok, ada hari sangat tidak ok.

D first thing I did was asking a friend what time we shud leave.
" x jadi, kita main kat tempat lain", dia jawab.  Terus mokcik makan semangkuk sup panas pedas berapi sambil tersenyum manis. Hikssss...

"pukul berapa keluar? Dokumen saya dah siapkan", Tie tanya. Serius. She was rushing for a Quick brekkie.

"Tak jadi. Stadium fully booked, main dekat je", saya jawab. Senyum.

"Ye????", Tie senyum lebar.
"hikhikhikhikhik" we giggled.

Senyum makin lebar bila dia tau tak perlu relief kelas saya. Dah main dekat je, mohtip sangat nak tinggalkan kelas yang sejam tu je...

I just dropped d Girls off n stayed in d car for a while before did my errand. At 5, I came n fetched them. Out of 7 Kids, 5 were selected. Great!

Stayed Puลฅ in d car, I did not go out n mingled. Goshhhhhh... I think I looked like someone whom I dont want to be(?)

This is not me, saya berkata kepada diri sendiri ๐Ÿ˜‚

So on my way out, I stopped to each one of them,  thanked them profusely.

Dunia ni kecik je norizan nak menyombong dan mengelat tak bertempat.  Nanti pusing2 kau akan berjumpa orang yang sama juga.

Sekian karangan makcik.

Sunday, April 23, 2017

Sakit itu penghapus dosa:) ( entry bosan, jangan baca)

Since Friday, I had been under d weather. Hujan turun mencurah, jalan banjir, mokcik kena reroute n drove like a maniac using an alternative way which was reported banjir juga d night before.

Orang lain relaks je using d same route despite had alternate using d middle lane. Pengalaman kawan2 mokcik sewaktu banjir besar kat Taman Sri Muda, Shah Alam in circa 90s made me extra careful.

It was raining d whole day. Terus mokcik menggigil. But on Saturday there is an event. I can always back off, tapi mokcik faham betapa seksanya my immediate bosses kalau tetiba guests x cukup n they r lack manpower to handle d event.

A day before that, Kak A board a train to send d Girls for a camp out of the town n she rushed back (by train too) to catch d rehearsals. I could see her tired face, n d boss worrisome expression fearing d Girls safety as no one can make it as a chaperone n thinking about d smoothness of d event which graced by the Royal Patron herself.

Dont get me wrong, so far d Royal Patron sangat sangat mudah berkerjasama dan menyenangkan . That is why my bosses bertahan pegang jawatan tu bertahun2 padahal saya yang balaci ni pun ada kala rasa tak terkejar nak siapkan tugasan.

Honestly, d boss had asked all of us to b d chaperone as they two have to handle d event. Unfortunately,  we couldnt, due to our hectic work schedule.

When we met at d entrance in d morning, we hugged n kissed like nothing happen. I know they r tired, tapi semua pun tersenyum gilang gemilang bima sakti.

"I can fetch d Girls esok Kak, as it is public holiday on Monday", mokcik offered.
As I wrote up there, they did most of d work during event, haruslah mokcik n others bantu seboleh yg mungkin.

"No need la.  Besok we both can go", she said, smiling. Yes she had Kids too, Just like u. She had ailing mother n husband to spend time with.
Just like u.
They dont take people for granted.

It is good though,  as d torential rain on my 2-hours Journey home made me shiverish even more.

Guessed d saw my feverish condition yesterday.  It warmed my heart because they really care n dont judge.

Sengaja saya tulis panjang dan tak letak gambar, hopefully by now whoever read this entry will click d X.

While writing this I cried bucket. Nope, Nope because of d feverish, sudden pain n cramp, those can be healed with painkillers๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Dearest blog,
Suddenly I noticed TheOtherFriend had repeat his pattern.  He had been nothing except funny n caring friend with all his texts,  clips n pics.
After banyak kali terkena,  d final blow memang left me scarred for life.

I know I shouldnt think bad about others. As a true Muslim, we should love our brothers. I tried my best. God knows I tried๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Then suddenly I found out on April 6 he sent text to our immediate boss,
"I couldnt contact Norizan, she didnt bring d handphone today.  So here is my suggestions for today meeting".

Maybe I did not bring d handphone on that day. Maybe sometimes I was short of data, or my batt conked out.
But he could contact me freely on various accounts. He did. We always keep in touch.

Why couldnt he informed me on d crucial matter as there r only two of us in d committee. It has been 16 days after his text to d boss, n two meetings later (which he failed to inform me his suggestions)  pun dia masih x ada niat to let me in d know. D event is less than 4 days.

A week ago, d upper echelon asked me, "Why do you carry on with the  Xxx?"

You see, it is in d schedule, n I had been off to take Kids for trips for 2 days, mestilah saya nak ganti masa yang tersisa tu...n I thought TheOtherFriend will b back during d event.

He always does, on Friday.

I just know he will be away until Friday last Friday.

Kalau saya tau awal, dari awal lagi saya took over his task.

 I used to do it, but he never seemed never remember, instead dia pergi sent text as I was a slacker.
Kan dia boleh bagi text kat fb or telegram as I could open it guna lappie.

Why sending msg as though saya ini sgt jahat dan tidak mahu berkerjasama.

D text message made me shaking.
Why?
The question keep nagging. Why He chose me to endure d backstabbing for years.

I wonder what his motive to continue playing dirty while maintaining friendly on d surfaced.

All d yesteryears incident with TheOtherFriend keep coming back.

Why oh why???
Perlu ke nak buat macam tu to show to others dia sangat hebat???  Sangat-sangat sampai sanggup buat apa saja.
Kenapa berpura2?

Please, it might be a mere harmless text message today,  tapi from experience he will manipulate it

Dearest blog,
Dont ask me to confront him. Matter will get worst, I just couldnt take it anymore. Besides, event-cap-ayam je, kenapa dia beria sangat nak buat begitu.
Bukan sekali... Saya sungguh tak tahan
๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

D bigger event as I wrote up there, takder pun orang sebok nak outdo one another.

Well, I stayed in hostel for whole my secondary life, no one bullied me. When I was in Uni, everyone was so nice,  even d lecturers called us Dears.

When I started working,  d kakak-kakak were very supportive n thoughtful.

I've been d Ketua Derjah for 4 posts so far, no one ever treated me badly. Maybe in d beginning yes, who wants Ketua yang jauh lebih muda dari mereka. In d end, semua pun hugs n kisses n now we r fast friends.

๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Oh maybe dat is his way, n he expected me not to judge.
I will..

I will not TheOtherFriend.
Buatlah apa saja.  Dont worry, I wont retaliate.  I wont ask either.

Meanwhile, I just want to sleep.

Good night TheOtherFriend
Hopefully bila bangun esok, kita berdua tidak akan berjumpa lagi, sehinggalah di Hari Perkiraan.

๐Ÿ’Œ
Kengkawan







Wednesday, April 19, 2017

Be careful of what u wish for๐Ÿ˜ญ

I m referring to thIs entry

For Charity Trip tomorrow errrr technically,  today, we sent letters for donation.

One says, they need to oblige to auditors notes. Yang ni saya faham..
Another one, hari tu Yong dah sebut n they agreed to donate, tapi sampai ke hari ini bila jumpa pun buat2 bodo.
What a joke!!!

I juz don get it how people can be so thick-face. Because I cant.  Tak nak kasi sudahlah...
Mungkin ada rezeki yang lebih baik utk d Kids.

Jadi saya balik, singgah kedai n terus bake cuppies.  Tapi oven agak tak ok, maka cupcake tu pun agak kureng...

Saya dah rebus spaghetti n pasta. Kunci jam pukul 4, n esok saya akan masak.
Sambil2 potong buah..

Hari tu d host call n tanya hows our lunch. I told him we planned to bring.
" Kalau nak bawa takperlah... Ingatkan kami nak bagi", katanya...
Oh tuhan..

So I insisted for free lunch. Sengaja..

But still, we brought nasi lemak, kuihs n fruits. Langkah berjaga2..,

The gud thing, Yati managed to get d cheque on time. A bliss

Abaikan...

Sunday, April 16, 2017

The world is getting smaller..

Ce korang zoom

I visited my sister. Jiran depan rumah datang.
"Ada homework? Cepat mintak tolong Mak Andak" mak dia cakap..

Mak Andak expect latihan konvensional, fill in the blanks. Atau paling hebat rearrange sentences.

Dia bawa sehelai kertas je.
" Beza turtle and tortoise Mak Andak..." dia kzta..

"Let us start with size" nampak... buying time.

I dont even know the exact size. Let alone other distinct differences

"What about shapes, feet, habitat and diet?" Mak Andak tanya lagi...
Sudahnya buka google.

Shamina baru Derjah 4 kot...

Saturday, April 15, 2017

The World is Your classroom katanya...

"Do you have the problem with the students?",  an officer asked.

"Nope!", saya jawab pendek. Lecturer saya ajar the A-class teacher can handle even the most difficult student.  Since the first day teaching, my target is A+. ๐Ÿ˜‚

"They are very good!", the officer after a brief meet.
"They are, told u!", saya ulang semula, sebelum tu saya dah beritahu. Mokcik bab marketing memang tak menahan...

"Kalau nak beat sekolah tu memang tahun ni lah.. ThIs batch is awfully good", nampak mokcik punya ayat.

It is an open secret sekolah tu is our rival.  Asal keluar result je, the first thing we did was checking their result. Setakat ni memang tak pernah menang. To make matter worst, 2016 they got 82%. Menangis di bucu katil la mokcik when ours is merely below 75% ( cehhh misleading figure)

Padahal cikgu derang pergi kursus sama mokcik, tidur sebilik, makan sepinggan. We r besties ok...

Yang dia apply, mokcik pun applied, tu yang mokcik rasa kenot brain tu...

"No man is an Island", tegur one of d visitors on her end of last year. If you keep thinking on your own class, n kelas yang lain sorang pun tak lulus, sampai bila yu mimpi sajalah norizan.
Gitu kot dia kata, tapi mokcik terus tak lalu makan.

Jadi this year, mokcik tetap dengan misi nak beat d rival school. Kalau ada drama awal2 mokcik cantas.

When Fid complained she could not teach certain class for certain reasons, mokcik tadah leher dan sanggup jadi galang ganti.

When d sponsors tanya what we need, u bet, mesti mokcik kasi permintaan yg memang menjurus ke arah menangis (air mata gembira) bersama.

But then when I heard someone do extra class for Errr my class, forgive me for feeling a bit annoyed.

"Nothing personal ok. I m just worried, kalau dia bagi tuisyen for my class, kelas dia sendiri tu siapa yang akan jaga?" saya tanya pada the officer.

Dia geleng.

"Then, d 2016 history will be repeated. No point of working hard!", mokcik Serious stressed out.

"Solve it lorr", dia kata.
"Please I need your favour", saya minta. Sangat2.

I wanted to be on top badly. Real bad.
Ever Since saya tengok Zeda menangis on hari dapat result,  mokcik menangis juga dalam hati.
Zeda menangis sebab ada sorang failed Sains, so x dapat 100%.
Mokcik nangis sebab jangan kata 100% nak beat d rival school tu pun tak pernah.

Bila sebut rival, janganlah bayangkan kitaorang bertarik rambut bagai ye. Then, when I wrote about the tuition class, doesnt mean d Kids n I have any bad blood. Dengan cikgu tuition tu pun mokcik sangat penuh kasih sayang, I understand his feelings.

As I wrote up there mokcik tak layan drama. Focus on d ultimate goal katanya...

"One of the ways to get good grade,  d choice of words must be precised", mokcik gigih ingatkan mereka. I made them read the newspaper on Thursday.

Whatttttt?
I can see some Kids think I was a slack. Tetiba suruh baca suratkhabar dah kenapa?
Guessed they started comparing haha..


On Friday we started build up an activity. Break into few cubes, easier to digest.
They stumbled for words,  the terms.

Collide or crash?

First timer mehhh.. No need to be too harsh.
Options are given
1. Tengok tv n listen how they describe d accident
2. read news on accident, n identify words describing various the grimness of it
3. Pergi balai polis, minta polis tu describing any accident they handle dalam bahasa Arab.

The looked at me like I was imbecile.

" Come on. When u were in Form 1, there was a chapter on accident with paper-cutting report.  Remember?" mokcik tanya.

Mereka angguk.
Masa Form One tu mokcik juga cikgu derang okeh...

"Now in Form 5, the World is Your classroom", mokcik cakap so like President Trump gitu.

Like Trump, who believed he can do anything,  mokcik juga harap d Kids percaya kata2 mokcik dan start thinking big.

It is so hard to live with people yang so pesimistic.  Yang bila ada sorang lulus, dia ble petik sebab tu jasa dia berdoa depan Kaabah, yang bila kita share New teaching Method dia senyum sinis sambil merungut dikantin, bila school-based exam bocorkan soalan so that the Kids tertipu dengan ability yang diautakan. Bila kita komplen, dia playing victims n tag team pulaukan dan siap pula discredit kita depan d Kids.

Whattttthehellyberryisdat?

Thanks God, d cikgu tuisyen is nothing like that. He has integrity,  he won my vote.

If I have power,  sesiapa sahaja minta apapun,  mokcik akan kasi. Unfortunately,  I m just a poor babysitter.
Impian setinggi langit, tapi.....

Mungkin kalau mokcik ingatkan all d Kids about world-classroom they will know, teachers come n go, sijil spm nanti cuma ada nama derang n d father je.

If u know what I mean...


Cook, jog and bake

I havent cook for quite sometimes.
Tapi niat tu sentiasa ada.

I havent jog for almost 2 months now. My schedule is so crazy...

Ever Since d sponsor came n asked for 2016 report, my bosses asal jumpa je duk tanya..
"report dah Hantar?"
Saya boleh pilih nak sentap dan tak mau buat, ye lah apsal sekarang baru cakap nak report???? Dulu tak mintak pun...
Tapi apa pekdahnya? Silap2 nanti dia tarik semula sponsor.
Tu yang mana mokcik balik pukul 6 tu nak buat proposal,  report n what-nots utk next week Charity project, an event dan semak buku d Kids.

Celah mana nak jog?

I like baking too.
One of my happiest times is when d Kids berkejar nak ambik cupcake yang saya bawa during morning assembly.
Kejar sebab free, taste memang ke laut dalam.

I longed for d time saya betul2 jadi babysitter. Pukul 2 petang,  buku dah habis semak,  lesson plan memang tip top n i have more time to help d Kids in school.
Yang penting saya balik pukul 2 petang masa tu. Sharp!

Hujung minggu saya pergi shopping, cuti sekolah boleh g holiday dengan anak-anak sedara.

I can cook, jog n bake to heart's desire.

Yesterday at 3.45 p.n Fizo came for mural discussion. Initially we allocated RM300 for d paints, but he hinted that is unrealistic. He got his points though, but we had tight budget.

Previously. Yati said instead of Cash, only LO will  be issued. She was quite hot hahaha... Because that is d procedure she stated firmly. I understands d procedure well, but can they finish everything ASAP? The bus driver said if it took more than one Month to get d money, he wants extra RM100.

It is not just d money yang saya risaukan. Guna duit gomen extra RM100 sebagai saguhati lewat dapat bayaran  pada saya is a no-no. I dont care if People says it is common practice.  Saya tak suka. Saya tak mahu terlibat dalam pecah amanah.  Period.  Tapi program kena jalan juga.

My mind working overtime thinking ways on how to get d money on time to avoid any emotional conflict which will scar me for life. I took any breach of trust seriously..

At    2.47pm I sent an email to finalise d contingent. That was after a week of pusing keliling cari nak pinjam kenderaan kerajaan gagal.

4.25 I emailed d report to d sponsor. D hardcopy will follow later. At 5.15 d proposal for Reading Clinic is ready for d bosses kind perusal. N texted d bosses, jadi xderla derang gigih bertanya lagi

Then,  I marked d books.

So yes, I cant wait for everything to be over. I want to do things I love.

Cook
Jog
Bake
๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ


Friday, April 14, 2017

Hang boleh tolong kan?

Boleh,  saya jawab. Tak berapa ikhlas.

Tapi hang sorang je pompuan,  boleh?
Dia tanya lagi. Ok je, saya cakap

Sorang2 asalkan kat Malaysia dan x jadi Ketua, mokcik no hal punya. Mokcik cuma tak sudi jadi powerful je.

Cuma bila sampai mokcik sentap.
Ada orang kirim text mesej.

Dia ni napa? Saya tanya pada kawan yang ajak saya datang tu.
siapa?, dia tanya.
" Ayub. Dia ejek", saya mengadu...

Kawan tu pun tersenyum sinis. Maklumlah entah apa yg Ayub dan rakannya adukan kepada beliau 2 tahun dulu.

Patutnya saya chillex.  Tapi mokcik manusia biasa.
Dia bergurau saja kot... Kata seorang lain..
Mokcik ketawa pura2.

I saw him on my way out earlier that day. He glanced at our way n smirked.
SMIRKED!

I knew him long enough to predict his next steps.
The last time he was so rajin contacting me, it followed by tarik muka berpanjangan by dia n his gangs.

There were times,  yg memang genuine,but sejak he n his gang dropped me from d team, mmg sangatlah obvious his hidden agenda.

"Sangat sentappp cakap macam tu ngan kita", saya cakap dengan sorang yang lain sambil ketawa pura2...

"Kalau sentap macam mana nak berkerjasama?"  dia tanya.
I was puzzled????  Oh that...

Checked d concept paper... Yes.  He is d Chief n I m under him..


Now it tells,  why suddenly bintang bima sakti gilang gemilang bersinar serata alam.

I remembered how d last year incident well.

Jumpa hari2, tapi letak borang kat cermin kereta. Bila data salah, konar baring kata ada kriteria lain. When I pointed out descrepansies, terus tarik muka. Kawan2nya yang Xder kena mengena  berjemaah tarik Muka. Depan kawan2 lelaki pun tarik muka.

 Tapi Bila dengan skandal kemain elok bergelak ketawa... Terer tu bang...

Hahahahaha..

Agak2 tahun ini nak buat gitu juga kot.
Bunga2 macam dah ada.
Kasi mesej kemain..., padahal katanya segan dengan pompuan hahhahahhaha..
Tu yang bila hal kerja x mau bincang,  letak kat cermin keter je...
#bajetbizi

I have a hunch,  leopard will never change it spots. Cuma, nak hidup tenang bila dia main wayang,  kita pun Puลฅ  a mask n Play along.
Orang macam ni selalunya tak ramai, considered yourself Lucky. Kalau kau boleh hidup sampai umur 45 tahun tak payah makan prozac layan drama orang cenggini... That is an achievement.

Tapi jangan risau. Allah dah janji.  Setiap perbuatan ada ganjarannya. Chillex sudah..


But then there r people yang selalu memberi dengan ikhlas dan tak pernah take credit. Macam Jie n Et. There r people yg ko buat apa pun,  dan ko cakap apapun dia akan query sampai ke sudah. Bingit.
Tapi bila people started teamed up n gave u headache, he stood by u.

That is d person yang bagi soalan di awal entry.

For these kind of people, kalau dia suruh saya "Jump", I will ask..

"How high?"

Pesanan untuk diri sendiri.
Seploh layer pun ko pakai mask, ur true colour revealed katanya..






Wednesday, April 12, 2017

Kesudahan beliau....

Lately, I keep thinking about heaven n hell, about karma and all.

Long long time ago we know someone who broke our mutual friend's heart. Abusive mamat ni.

He called her names and accused her of a not so nice act and all. Jahat

He was well-off n very successful then.

Fast forward 15 years later, I stumbled a Facebook page. I noticed d fact, but d status were uploaded by a group of people.

They made d addib-muaddib sounds so decent!!!
Habis semua mesej yang biru kuning di screen shot dan dipaparkan. Suara maki2 diupload juga.  Banyaknya..

Tapi yang saya seriau bila d group CSI socmed anak perempuan orang tu. In short, at 19, she is finish, so does d father.  I wonder boleh ke mereka keluar rumah tanpa rasa kulit muka setebal tembok China.

Now dia dah jatuh miskin. Reputasi jatuh, maruah keluarga pun dihenyak2.. D team pergi tag semua kenalan mereka pulak tu..
Sah2 la both of them will out on d street soon.

Sangat kasihan




Thats life.
People says what u give u get back. Please don't quote ayat Quran jangan sebarkan aib orang tu. If u remember d fact that Allah sentiasa maha melihat dan mendengar, kau nak aniaya sekecil2 semut pun ko takkan berani.

I didn't write names, neither place nor exact time.
You juz dunno who am I talking about. 
Mungkin juga ini rekaan penulis blog.
Whatever it is, dalam hidup jangan sekali aniaya orang.

Kesannya memang tak terjangkau dek akal. Saya mohon Allah tak terbalikkan hati saya pula.

  Sekian...



Sungguh? PART 6

Saya terserempak dengan kawan sewaktu menuruni tangga.
  Dia duduk di kerusi marmar putih, saya duduk ditepi longkang, sebab saya penat sangat..

"Weiii.. Hari tu cerita tak habis", saya kata, sambil tangan menulis di telegram group. 22/4 nanti ada event. Kena inform
 Cari peserta... Kehidupan mokcik penuh dengan events lately๐Ÿ˜ญ

" Ooo gini", dia kata. Saya tengok mukanya. Tak baik bila orang cakap tak tumpukan perhatian.

"Saya tanya kat xxyy kenapa TheOtherFriend tak duduk di tempat biasa" dia kata sebab TheOtherFriend 'berangin' dengan awak"

"Berangin tu apa? Kenapa petik nama kita?" saya tanya. Sedehhh kot.

Saya geleng kepala...
Hebatnya wayang.

"saya cuma cakap fakta saja. Yang lain2 saya tak nak dengar",  Dia cakap. Ketawa lagi. Saya gigit lidah, daripada cakap perkara yang akan saya kesalkan seumur hayat.

Saya cuba nak ketawa,  tapi seperti yang selalu saya tulis, kesabaran yang saya wayangkan memang tak bersisa lagi.
Mokcik kenot daijes these!!!

Dalam usia saya yang belum tentu panjang,   sangat tidak logik untuk saya retaliate atau stoop to his level. He had done that,  many many times, kalau dulu saya boleh pejam mata, takder sebab kenapa saya sekarang  perlu mengikut jejak langkahnya.

Kalau nak menang, nak tunjuk sesuci embun pagi, nak playing victims,  silakan. Saya takkan jadi batu penghalang๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘

Dalam doa yang belum tentu makbul, saya pohon Allah berikan kesihatan yang baik, harta yang melimpah serta semua pangkat dan kedudukan dunia yang beliau dan rakan Lindungan Kaabahnya inginkan.
Ambikla semua. Gantunglah di leher.
I is REDHA ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Semoga mereka tak perlu lagi menganiaya dan memburukkan orang untuk nampak hebat di mata manusia.



Sekian.

Sungguh? Part 5

" Saya cuma nak update perbualan dengan boss tadi", dia kata..
"Ook.. Eh.. Sorry tak faks lagi", saya cakap.
" Eh... Xper dia kata...", dan sambung...

Few minutes later I went to d office n faxed d documents.  Bukann susah sangat pun.. ๐Ÿ˜‚

Sat for a while n wrote report for d meeting. Terus hand in. Mokcik takut banana fruit two times:)

Then went back to d staffroom n did claim for hockey team. Meanwhile Yatie was busy completing d MO1 N RO1 form.
Later Rubi came n helped her out..

I couldnt help because halfway, I was confused with d cause, jadi satu kerja saya cari Mr A n tanya. Ye, lah baru semalam saya meroyan dgn org yg songlap duit gomen. Tak sudi betul saya terseleweng duit gomen tanpa sengaja.

It took much of my time.

Later d Girls came n discussed about Charity Trip. Takkan nak halau pulak..

" ehhh ramai lagi tak balik?" Lin tanya when she came down at 3.45p.m

Yati was still checking d form n I was striving to complete d Concept Paper.

Hidup memang macam  ni.
For d Kids kita buat juga, walau hati menangis...

It was 5.20p.m when I locked d door...

Tuesday, April 11, 2017

Sungguh? part 4

Lepas diskas pung pang pung pang, one n half an hour later we came to unanimous decision. Mereka pushy, mokcik pun 2x5 je. It was not that easy.
Tapi nanti yg untung d Kids juga, so mokcik redha..

We had lunch.
Talk about what-nots n later bid goodbye.
I like working closely with them so much, because I can speak up gitteeeeewwww...

I went back to d staffroom only to remember..
Gosh...I forgot to leave worksheet for d children.

I felt so guilty, for a while.  Then someone told me d Kids had motivational talk. Aminnn...

It was d the time d phone beeped.


THE host. Again...๐Ÿ˜จ๐Ÿ˜จ

Sungguh? Part 3

When I opened d door, d guests looked annoyed. Sorry...

"Have u take ur tea?" mokcik tanya...
"Nope"  mereka jawab.

Ook.
We started off our meeting.
I want this,  I want that.
D boss arrived.  I like.
He had d final say.

Last year we were very ambitious.
ThIs year, I told them, I have other commitments,  so weekends is Just not for me.

D sponsors memang sangat senang berkerjasama.  Mokcik kenot brain berkerjasama dengan tong kosong dan gigih konar baring.
If they can do it, they say n do.
If they cant, they tell me why not.
Simple!
I LIKE!!

"If it is only for one slot,  I wont do it",  said him when I told them d help which I sought from them.
saya biar je dia cakap n terangkan. Justifikasi itu ini.

Mokcik impressed!
"I never think of it", saya cakap, jujur...
"No, if you want only a slot,  then how can we see d improvement? It will take few sessions before they can grab d ideas",  dia cakap.

Mokcik memang suka memangkah idea yang keterlaluan,

" What about d Budget? 5 slot might cost much more than d allocation", kawan dia tanya...

Dia jawab, depa diskas.
Mokcik tengok je...
Afterall, unlike set2 Lindungan Kaabah who have fetish of  konar baring, they never deviate from  d topic, which is much welcome.
Mokcik dah tak kuaddddd 

" It depends on ur justification in d concept paper", dia jawab dan petik pulak nama mokcik.
Ermmm...
Quite decent arrangement, considering they will conduct d slots, means everyone works equally hard. 
Last time, d Lindungan Kaabah lot, cuma minta surat (which comes under his nose mohtip sangat itu pun nak mintak), kertas kerja dan laporan. Yang lain dia tak nak ambik tau. Heh?

"Can we add all d Kids?"my boss tanya, to me. Ooooookk

" But...they r already good", mokcik cuba berkeras, sebab orang semalam dah pesan JANGAN..

" What about d exposure?" d sponsor asked.

" Can u develop them to be peer-coaching sort of?' mokcik fired back.

" Yang tu kita tak janji ", dia kata...

Oook..
Nampak x cemana stressful kehidupan mokcik. Okk wayang di situ.

"report last year kenapa x hantar, it was mentioned in our meeting", dia cakap..
" Duh! I didnt know u guys want" mokcik cakap.. Sudah...

" By Friday as tomorrow I will be out d whole day", mokcik jawab cepat.

"Concept paper boleh bagi cepat?" dia tanya.

" Sure.", mokcik jawab sambil tersenyum manisssss.

Padahal cemana pesen laporan n concept paper tu pun tak tercapai akal mokcik. Yang penting mokcik harus tunjuk KONDIPEN.

Told u, perjalanan hidup mokcik tak seindah yang mokcik wayangkan. ..

"There will b a meeting soon. Will you come?" dia tanya.

"I think d boss will go", mokcik jawab berlapik.

" Yes,  I will.", he says.

Mokcik bukan nak mengelat, tapi kot asyik ke sana kemari, silap2 d Kids dapat nombor corot lagi...

Mokcik traumatik kata ko!

Sungguh? Part 2

Once reach d workplace, d first thing I did is Puลฅ up notification in d group.

Co-ordination Meet Up with the Sponsor
10.O0 -

Sengaja.
Nanti saya lupa.

" If they come early, any of u can take them for tea?", saya tanya.  

Big Bro kata dia ada kelas.
Fid kata ok. She will.

The thing is,  in between classes,  I did sketches.  Then I went to see Fizo to discuss about d Charity program.

Why Fizo?
Sebab saya suka berkerjasama dengan dia. Dia talented.  Dia humble dan dia tidaklah acah2 Lindungan Kaabah.
Penting...

After a long discussion I went up for. a class.  In my humble opinion,  d activity is enriching. Cuma...

"I might go out early again", saya cakap. Derang buat muka...
" Did u like d programme last year?" saya tanya.. Their faces lit up.

" Today they come to discuss for this year event ",
" r u going to organise an event like last year?" someone ask.
"Sure, if u guys like it", mokcik cakap..

"Suka!!!" mereka jawab.

"Tau tak, sangatttttttt susah nak buat program sampai jadi. Macam sekarang ni, dah dua hari I keluar before d bell rings. Korang kenalah belajar beria sikit... Nanti sesia saja,  buat program penat2, tapi result awak semua tak bagussssss... penalti tau tak.. Mana nak letak muka lagi?", mokcik cakap.  Drama.

While I dont mind doing extra work for d Kids, but pengalaman dapat nombor corot sewaktu trial exam tahun lepas sangat traumatic katanya...

Sungguh?

Semalam, Shril came to announce d visit at 9.30a.m
"Sorry guys", mokcik cakap sambil  terburu2 keluar.

D visit took.. Ermmm long hours because she took over an-hour class, which I have to attend too. I m not complaining. I learnt a lot from her.

It was 1 P.m when we bid good bye.
A fruitful visit.

At 2-3.30 I have another class.
The Kids dismissed at 3.50P.m
#nanges..

Then d phone rang. The host.
" Dah send proposal? " He asked.

Didn't I? Saya tanya balik.

Sorry. Sheepish.
" I will send tomorrow morning " saya kata, sambil ketuk dahi.

How could I forget?

Monday, April 10, 2017

Yang tidak terluah oleh kata2

Untuk rekod ini dah bulan April.  amalan biasa paling lewat sebulan selepas borang tuntutan diserahkan, bayaran akan dibuat. Sebagai Ketua Derjah, saya pun malu juga dengan anak2 buah.

Mereka tidak pernah tanya secara terbuka. Tapi my instinct is telling me, they discussed about it, behind my back. Mereka segan mungkin, nak asked me directly.

Yang mereka tak tahu, setiap kali saya baca berita pegawai kerajaan pecah amanah diakhbar, saya rasa nak tendang pankreas mereka sampai lumat. Senang2 saja mereka guna wang kerajaan beli Hermes, Richard Mille dan bedding yang rega RM300,000.
Sejenis syaitan..

Resulted, there r people like us, yang use our own hard-earned money to do service to d country. Diorang tau tak sekarang musim hujan, n I dont even have a decent pair of shoes?

Saya tulis sipi2 saja. I never blame anyone, except those yg selewengkan duit gomen to support their lavish lifestyles. Mohon mereput okehhh...

Back to my anak2 buah...
I can sense something fishy when she gave reasons why she should come. Of course dia tau saya tak kisah pun...

"there is still no words about d money you know", saya terus cakap bila kami minum bersama. Save her d trouble ๐Ÿ˜ญ
Urmmm...
" Somebody asked to our Chief n she said something you see... Vague", saya cakap,  tapis-tapis.

Dia jawab pun bertapis juga.

Cerita habis di situ.

Then another texted. "Sorry for asking, but d money,  When?" dia tanya..

Saya pun tapis-tapis macam di atas.

Saya takder bakat nak konar baring hal2 mcm ni. Juz not me.

We ( adalah dlm 2,3 ribu orang) dah berkorban masa, tenaga dan wang to do the service. In 7 months time, our service will be sought after too.

We can always say no n buat bodo, but it will make d system collapse.  Besides, it is not anyone's fault.

How could they pay when d money is....
NIL,  or so I heard.

The question is.
Where the helleberry is d money?????????

How could some idiots curi RM100 juta n bought bedding which is almost twice d price of my semi-D house.
Resulted, mokcik dan rakan2 sangat dalam kesempitan.


Dimanakah keadilan?????

Sunday, April 09, 2017

Swimming n Hiking

Someone shared a swimming competition in d group. Gigih saya forward pada TheOtherFriend, beritahu  saya dengan tak malunya berazam nak register

Yang malunya... Masa berenang๐Ÿ˜‚, came his reply.
Yeah right.
I hope he is not that honest๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Few weeks ago Ziela, my ex-classmates asked whether I dont mind join a hiking trip.

"Didn't I promised it months before?", saya tanya semula. Mokcik sgt old-school, despite ada I-pad, Samsung S8 segala (masih di kedai sebenarnya)  I still used my trusted Kerajaan Malaysia planner.

Bila saya dah janji, mean I have clear my schedule la tu... Diva sangat bunyinya.

Unfortunately d host insisted for a site visit yesterday. We went at 7 a.m n came back almost 5P.m.

I was greeted with rumah yang bagai diserang pengganas, kain yang menunggu giliran dibasuh and arghhhh... 2 paperwork to be submitted next week pls my daily chore as a babysitter.

But still...
hiking might be everything I need to de-stress. So I gathered things n took out my coveted Nike hiking shoes.


I slept early n woke up at 5 a.m.
Scrolled up the whatsapps group conversation because, I never read much before. I envy those yang ada masa to read all.

D meeting point pun saya tak tau.
Normally my friends yang buat semua, n briefed me later. Pada hari kejadian mokcik dtg lenggang kangkung je...

Then I read d programme..
Dah lama depa share I didnt have time to peruse all..


7a.m - 6P.m??????!!???
No wayyy...

At this point of time,  I dont have 11 hours to splurge.
I wish I have.
So I texted my friends.  Sorry...

Maybe satu hari nanti bila harta dah bertimbun I would love to get close to nature n spend a day or two amidst d Green forest ala2 Steve Jobs yang bila stress gigih jalan kat kejiranan beliau. Now,  hutang mokcik keliling pinggang, haruslah mokcik kerja keras dan berkorban katanya...

I hope the say would come. Soon๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ


Site visit. I make it happen.

Someone texted,  when can we have site visit? Dia tanya..

Whats wrong with people? Celah ni la semua nak ber-site visit.

Monday or Tuesday?  mokcik tanya, as hari lain, show penuh,  cessss...

Dia picked d date. So by right haruslah mokcik prepared apa yg patut...

I did,  in January I have asked big Bro, Fid n Tie for suggestions.  I even talked to d boss, at great length. Then in February, there was a programme conducted by ehemmmm.. KK..

Redundant kot...

"Buatla jugak...", boss bisikkan. By noon d sponsor Tanya bila boleh organised meet up.
Saya on saja.  In fact I really love working with them.

I hope d meeting will go well.
Aminnn..

Saturday, April 08, 2017

Site visit. When?

Someone called n tanya bila nak buat site visit. Boss dia suruh tanya. Ni takder kaitan dengan entry sebelum ini.

Soon. Saya jawab.
Buying time, of course...

A week later dia tanya lagi.
Goshhhhhh...
Soon saya jawab.

The thing,  I've assigned others to do preliminary work. Until dateline finished,  no one had courtesy to do it.

In time like ThIs, there r options
1. Call off everything, jadi orang takkan percaya saya dan.organisasi tu dah

2. Do everything, nampak mcm sgt kera sumbang dan d same person yang patut buat kerja ni akan cakap, " kesiannya... Kenapa tak bahagikan tugas?"

3. Be selected amnesia a.k.a buat bodoh..

Saya fikir, saya pilih no.2, despite I might end up menangis di bucu katil hari2.,

Jadi saya balik rumah dan baca buku Hillary Clinton, Hard Choices.
Who needs stupid advise from people yang kuit jari pun tak sudi when u have d wisdom of ex-First Lady n ex-State Secretary.

Life is good norizanadnan.

Site visit

D host requested.  Kita datanglah...
D host r busy sebab ada ramai guest.

So we were practically on our own after d guided tour.




Judging from d site visit, I think we will have a not-so-pleasant time. So,  in my humble opinion,  we have lots to prepare.

Tipu kalau saya kata saya tak takut.
There r so many things yang saya takuti.
There r so much details I have to iron-up, if u know what I mean.
But then, with mokcik baju hijau dalam gambar tu interference, I m sure pintu yang tertutup pun boleh runtuh hahaha...

She has a way of getting things done without drama.
For that I m so grateful.

Aminnn...

Selected amnesia barangkali?

Do you know anyone yang berjanji bulan bintang,  bila sampai tarikhnya membisu seribu bahasa?

I would understand kalau betul2 lupa dan dilanda musibah. Tapi a day before d promised date, elok je dia tanya hal2 berkaitan, cuma bab janji bulan bintang tu tidak disebut lagi.

In case u r thinking I m  talking about boysgirls-relationships, sorry kecewakan korang...  Hahaha..

When I was much younger, saya mengungkit sampai ke angkasa. Until one day I told Jie. In fact,  gigih betul saya mengadu.

"Then don't let him do anything la.", Jie jawab. It was a HIM at that time.
"Eh tak acilah...Kerja dia kot", mokcik defiant.
"Orang macam tu, the next time dia nak tolong,  u cakap je tak payah.  Suruh dia relax je. Lama2 nanti dia sedar sendiri", Jie ajar..

Unfortunately,  the HIM never change.

I did follow Jie advice though.  It makes me peaceful n more focused.

Over the years I was unlucky enough to work closely (not by choice) with that kind of people. By following Jie's advice I can cut unnecessary drama.

On something unrelated,  today Yati, Jah,  Nad and I had site visit. Tol sahaja RM17.30 one way. Fuel was RM50. Jauhhhhh giler...

"Yang korang pilih tempat jauh sangat tu kenapa?", Mr A tanya few days ago when I saw him.

"Sebab masa discussed,  duit semua atas langit", mokcik cakap sambil tersengih.

Anyway, saya pasti, niat yang baik akan dibantu.

At least I have a bunch of friends who promised to stay through thick n thin.
Those yang selected amnesia tu kita letak dalam kenangan sajalah..


Friday, April 07, 2017

Ayob

Saya selalu ingatkan d Kids jangan sesekali main nama ayah kawan...

Alaaa... Macamla korang tak pernah buat masa kecik2 dulu... Jangan nak berlagak sucila๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Inilah kesannya...

We have a mutual friend whom we fondly  called Ayob behind his back. Tu nama ayah dia. 2 years ago Pakcik Ayob passed away, but d name stays.
Tapi korang nampak d word fondly tu kan...
#kitaorgxbersalah

Technically it is only used by TheOldFriend,  Abang Bro n I when we talked among us. Kat orang lain,  kita guna nama macam dalam I.c la kottt...

It is juz that bila TheOldFriend n Abg Bro dah pindah, takder plak tempat saya nak berkongsi cerita bila Ayob takder, let alone share good news about Ayob.

One night Ayob shared something in d group.  Tapi maklumat agak... keliru. Saya pun malas nak tanya Ayob sebab unless penting sangat, memang I m not into d habit to text people at night.

Jadi saya tulis soalan dan C.c  Ayob.
Tetiba....
Then someone DMed.

I re-read d group conversation.
duh!!!๐Ÿƒ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

AYOB???
what was I thinking??????

It cost me a lot.


Since the next day I accidentally left my phone at home, I borrowed Bib n called him. He did not pick up๐Ÿ˜จ

Then, as Shril was passing through my table, I asked if he could send text message to Ayob ( of course I used his birth name). Shril refused n lent me his phone though.
I called. ThIs time he answered n asked me to talk to Yarn.

Nope. Takkanlah korang fikir I will call to say I'm sorry plak sambil menangis teresak2 berjanji tidak akan mengulanginya. Heh???
Mushy!!!
Tu sgt buang tabiat namanya.

Mokcik malassssss sebenarnya tapi nak beli jiwa punya pasal lepas sakitkan hati org,  I did go n talked to Yarn. He showed their conversation n gigih makcik guna talipon Yarn to reply dengan lawak jenaka gred D yang serius hambar.
 Ala2 mokcik sangat cemolottt gitu...
Padahal....

Unfortunately, it didnt work, so in between my 7 period-classes I went down n see Yarn again. Only this time Yarn was on break n nowhere to be found.

I asked Adik to call Ayob n asked his password , but he didnt pick up.
(Teruk beno ko ni Ayob)
 I went to another friend n asked her to check though, despite malunya....

I used to do tasks for TheOldFriend before, he is not so comp-savvy. Alang2 tu saya buatkan juga untuk Ayob, sebab dia sangat selalu buatkan kerja saya juga (when he was not sulking hohohoho).

But then, for years it was a hush-hush. I dont think people know we r besties because we never show our affection(?) in public. Let alone pinjam talipon orang to call. Yeeeeeeewwwww.

Ok peeps, now u know y u shouldnt call people with their father's name, especially behind their back.

Satu hari bila ko terlepas cakap, publicly plak tu... Masakkkk la... Naknya kot kawan tu memang kaki sentap...

On a different note, saya harap Ayob tak perasan betapa gigihnya saya ambik hati beliyau๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚


Wednesday, April 05, 2017

Of all d people

After years of teaching saya sedar,  d only time d Kids like me the most is when I was absent.
Sad but true. 

Entry ini ialah sejenis kenangan manis untuk diri sendiri yang sedar populariti memang zilch.

There is a question on directed writing on a speech for a Teacher who is retiring. To those yang dah lupa,  there were 12 points given ranging,  teacher's achievements,  retiring plans to a good memory d student have of the Teacher. 
TOO HOTS TO handle katanya.

Despite I told d Kids dont get too personal with d questions ( to d point they dunno know what to write because they do not have an experience on required points.

Semua pun ikut cakap,  reka2 je fictional Teacher katanya. 
Anyway there r 3 essays which will forever etched in my memory.

One is from Adam, the Dota lover. He followed all the tips I gave. His good memory is d aeroplane games we played before writing exercise. Mokcik terharu,  because I thought none of d Kids like it as it is quite childplay for 17-year-old Boys. 

Second is from Kamalia. She mentioned how I conducted all the extra classes for PT3 students despite I was not teaching them.  I volunteered myself for teknik menjawab segala to redeem all d time I went out ( which was quite often) when I was Ketua Pentaksir Kawasan for 2 years. 

Students gave long faces,  colleagues did not appreciate having to relief my actual class n d Pentadbir gave me lousy marks for penilaian prestasi. Diam tak diam, 4 tahun kot saya asyik volunteer. Muka mokcik memang setebal tembok China.
I couldnt care less if give bad marks, as long as I can redeem my debt.

I dont think d Kids know how mentally challenged to come out with a slot. I was taken aback with Kamalia 's observation.  Afterall, all this while, takde pulak tanda2 sayalah kesayangan beliyau hhahahahahahahahahahahaha..
#nangesss...

The last one is from a boy whom I taught since form 1. He wrote just that, Whatttttt he remembered????
He mentioned all things I did n d nice I chose. Up to d point d singing stint!

Hillarious!!!!! ๐Ÿ˜‚ 

"Teacher always support me n it makes me trains harder". Ohhhh... Excuse me for being a bit cengeng...

I never know he took it seriously...  

It reminds me of one incident though. 
Pada petang itu saya berbual dengan Coach mereka. Lama tak berbual, panjanggggggg pula ceritanya.

D Kids buat latihan dari satu set ke satu set. Tapi kami berdua tak habis lagi berbincang/tuduhmenuduh/gossip/cerita, u name it...

Once in a while d Kids akan mencelah dan bertanya pada Coach derang, mokcik pun gigih juga tegur-menegur gitu. Maklumlah mokcik kan pemegang rekod lari atas katil masa kat Sekolah dulu...

" tengok tu... Kita harap dia tau... Ni dia duduk je, bukan nak praktis pun...", saya tegur that particular boy. Knowing him, sejak azali he is a bit playful.

"Kena tunggu turn. Benda tu ( d Rubber) ada satu je", dia jawab... "Coach boleh tak saya lari kat padang?" dia tanya kat Coach dia plak.

" nampakkan kilat tu? Kejap lagi guruh dan dalam masa  ( he mentioned numbers) hujan akan turun. Kalau boleh lari dalam masa tu, pergilah.." Coach tu cakap.

Tu pukul anak sindir menantu namanya hhahahahahahahahahahahaha,mokcik pura2 tak sentap.  but my eyes fixed on dat particular boy. 

He wasnt serious.
 In fact, as far as I am concerned he prefers to walk in anyone's shadow. Anyone! No favouritism. 
Something I noticed Since 5 years ago, he never change. Or at least I thought he never change. 

In the class, he was so playful too. Not rude, just playful. 
Saya tak fikir dia simpan yang saya ajar dan drilled. Boy, I was wrong. 

Flowery hati mokcik๐Ÿ’ž

A day before d match, the Coach n I talked about d match, ye lah takkan nak cerita pasal percutian di tepi pantai pulak....
. I told him about err... Things...

On Monday d Coach sent me this.

He won gold medal. Yippee...  
But d bekas-juara-lari-atas-katil in me see something else. He is the shortest, which means his ego might be easily bruised. 
Sorry, I prefer to predict gitu...

Only this time, I wont say it aloud. 
Selama ini,  saya tak sangka pula ada 3 orang d Kids yang selalu menghargai usaha (eh?) dan nasihat (?) saya.


3/120 je pun..
Itu pun gigih mokcik tulis entry, untuk gembirakan hati sendiri
๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ—ฝ






I longed for a day where I can enjoy good books and swim from morning to the starry night. Maybe soon, if I were Permaisuri Agung.

Right not, dengan hutang keliling pinggang, haruslah mokcik tabahkan hati dengan terima takdir dengan berlapang dada.

Hari tu, I proposed a plan for an activity.  Ia mengundang hencapan about money matters. To be honest, sebagai pengomplen tegar, I do make homework before I tabled d proposal. No big deal. Orang tanya kita jawab, with facts of course.

In my humble opinion ada macam2 kategori orang yang mempersoalkan sesuatu proposal
1. Proposal tu mmg giler x bagus
2. For good cause, nak tolong tambah baik
3. Nak mengelat, konon2 it couldnt work, so tak payah dia buat kerja
4. Nak buat kacau n hasut, personal attached
5. Golongan kecewa, because he/she r left out.

Macam yang selalu saya tulis, setiap kali ada masalah dalam tugasan sebagai Ketua Derjahs, saya akan buka buku motivasi. After years, mokcik pun agak hafal,  sekilas ikan di air terus la mokcik jadi bidan terjun, tau jantina.
Tak sudi saya terus-terusan menangis di bucu katil heh...

I will be on prozac for life kalau layan semua drama. So I assigned tasks for everyone.  selalunya yg banyak sangat cadangan dan idea tu sebab dia fikir bukan dia yang kena buat, tu yang fefeling the next Einstein tu. Once they hit the reality, automatically dia tau langit itu tinggi atau rendah.

No offence, but mokcik tak berminat nak main wayang.
Therefore, mokcik fokus kepada yang sudi grow together katanya...

Here..
As invited me to help her Girls. It is 73 km away, but I m on..




Maybe, d time for me to enjoy d good books n blue sea will come sooner than expected. But then, for d time being, life with d Kids arent bad at all. 
In fact, seeing their happy faces, really lit up my mundane life. 


Hows ur day peeps?

Hoverrrr betul lagu dedulu...

Jangan tak mengaku dedulu korang pun melalak lagu Taylor Dayne..

Love will lead u back.
Someday I just know that, love will lead u back to my arms.
It wont be long, coz I m sure
Sure as stars r shining someday you will find me again...

Hahaha...
Saya dengar lagu kat radio tadi. Dulu kecik2 saya fikir best je lagu ni,  now rasa segan silu nak nyanyi lagi.. Giler tinggi konfidensinya ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ˜ฑ๐Ÿ’œ

It was followed by the Atlantic Starr number. Ngaku je la masa zaman sekolah korang nyanyi lagu ni masa bangun tidur    ngehhhh...
Bila dah tua dengar lagu ni tadi... Sepanjang jalan mokcik tersengih...

Gilerrr

Ce korang gugel
Hahahahhahagagagagagag

Monday, April 03, 2017

๐Ÿ˜ข

Early in the morning I sat at my usual place alone n wept...

Saya masih tak boleh digest I lost Yong n TheOldFriend serentak. ThIs is so sad. Being sad n gloomy sangat tak sesuai dengan kerjaya saya, so I busied myself by doing... Errr..  Things...

Kerja TheOtherFriend pun saya buatkan, saya harap saya buat dengan betul.  3,4 kali saya re-count. Beliau sangat teliti orangnya.

Rubi n Mr A were discussed about err... things...
" I do have that material, you can copy from my lappie", I offered, because in the past Rubi tak pernah lokek membantu.

"Alang2 tu kan, eloklah kita discussed pasal event", Mr A cakap.
"Rubi punya pasal kita ok je", saya cakap. Tapi hampir terjatuh pen yang saya pinjam dari bilik Mr A when he said d venue...
Goshhh....

I was fine with the date, but when there is changes, I just not sure as I have other commitments too. But still, I offered to do the claim form n registration.

Beli jiwa?!

Speaking about commitments,  it saddened me because I dont have chance to join certain programme. I knew about it because my friends uploaded in fb. Ok..maybe, they told me, but mokcik memang ada selected amnesia.

I went to them and apologized.
One said, he understands...
Tapi yang sorang berapi2...
Tak... Dia tak marah saya.. Hahahahha..

Instead, dia sangat kurang senang dengan the person-in-charge.
When asked about token of appreciation,  he said, "tak payahlah, kita bukan ada budget pun"

"Which is fine, but in d pamphlet dia tulis pulak penyampaian hadiah dan cenderahati" kawan tu cakap dengan berang. "Kita tanya pasal sijil pun dia kata tak payah".

Luckily kawan saya beli juga cenderahati n sediakan sijil. Turned out, yang datang for closing ceremony was a big shot.

" Lain kali kalau ada apa saja program, bagilah dia in-charge,  dia buat macam mana pun biarkan, sampailah dia tahu buat kerja", kawan saya tambah.

Saya ketawa saja.
Nama pun Kaki Kencing....

In d beginning pun dia bijaksana sangat. Kirim jadual which had been distributed through whatsapps. Ko hilang akal?

So I asked publicly what is the point of giving away our phone numbers to hundreds of people? Besides, why cant he discuss as others might have other commitments.  I was furious.

Anyway Kaki Kencing memang maksum dan tak rasa perlu meminta maaf. Instead dia playing victims n told Fid ( in front of others of course) that d jadual is a mere formality. Tak datang pun tak apa...
Heh??

I didnt come though, as my schedule is really tight lately. For d first time, I matched his rudeness by not apologize either.

"Lagi satu, kitaorang minta material for next week event. Tahu dia cakap apa?" kawan tu tambah..  Banyaknya...

Saya geleng kepala..

" Ingatkan aku next week, dia kata" kawan tu cakap sambil geleng kepala juga. " But by right he should submit this Week", kawan tu sambung. Jengkel.

Saya pun jengkel juga.
Cuma hal ini tak ada kena mengena dengan saya, jadi saya tengok sambil makan popcorn sajalah

Makin lama saya fikir, Kaki Kencing sangat annoying.  Saya stress out sungguh.
He is an embarrassment to the team.
Our team.

Dia tau tak bila big shot datang, n dia buat cincai macam tu, adehhhh what-problem-yu ๐Ÿ˜’

Syukurlah geng Lindungan Kaabah sentiasa teguh berdiri di belakangnya. Untunglah dah ada printscreen teket syurga, buat kerja cincai pun ramai yang sudi back up.

For that, mokcik cuma tengok sajalah. No point to get dirty.
All I can do is, go back to my table, close my eyes n weep...

Kerana kesabaran yang saya wayangkan memang sudah tak bersisa.

I just so hatechu





Sisters r forever

I have been thinking about Nik quite much lately. Deep down, I m sure,  Nik pun sama. Tapi jadual minggu ini packed with shows n dramas.
Note the plural form.

So on Sunday morning Mommy, Acho n I visited Nik. We planned to have brekkie together. Subuh2 gelap saya dah ke pasar beli 18 bungkus nasi lemak, kuih koci, currypuff,  kuih bom dan kuih apam tepung beras. Terus saya texted Nik.

Tapi dia tak baca mesej dan abang ipar saya dah beli pun breakfast.

But still,  we had brekkie together. Along, Anjang n Abg Mukhlis also joined us.  Cuma Nik tak makan sebab dia dah makan oat.

She looked so happy n very positive. She laughed a lot too...

Then, Ya n An went out. Mereka nak tengok movie katanya...

We continued talking n swapping stories. It must be hard for my sister to accept that she had to rely on people so much at this point of time. Anyway, she is Lucky having family n good neighbours.

They visited her often, especially during morning on weekdays to accompany her. One even come to her house to do dressing. You could not ask for more.

Later, Yus n Danish came. Jadi semakin ceria Nik. Along n Anjang prepared lunch. Saya memang tak mahu tolong sebab saya tahu Nik sangat cerewet bab makan.

True enough, she could not eat ikan cencaru because it not fully-cooked. Tapi dia taklah merungut, cuma tak nak makan and Anjang gantikan dengan ikan selar kuning saja.

Yes. Itu yang saya paling risaukan. Sejak kecil kakak saya yang satu ini sangat penggeli orangnya. Walaupun nasi itu dia yang sendukkan, gulai pun dia yang sendukkan tapi kalau presentation tak betul dia boleh muntah dan tak lalu makan.

Walaupun makanan tu dia yang masak,  tapi kalau sewaktu makan dia terbau hanyir ( padahal dia dah cuci bersih), alamatnya dia termuntah juga.

Kalau dia sedang makan di kedai,  tiba-tiba di sebelahnya duduk seorang yang agak berbau, berlarilah kakak saya ke sini dan muntah juga.

Susah betul!!
Tu yang saya malas nak masak tu hahhahaha...

Thats aside. It is always fun berkumpul bersama. Masa sihat, kita peduli pun tidak kalau lama tak jumpa. Bila sakit dan restricted to the bed, kenangan masa bersama tentu selalu kita kenang.

Speedy recovery Nik!