Friday, April 28, 2017

Beratnya ujian ini😭😭

Bila dapat surat untuk terima anugerah, saya tanya Tie, why me?
She said I also contributed. I felt uneasy.

Mungkin saya terlalu poyo.
Years ago when I was chosen to receive an Anugerah saya pergi komplen sebab saya fikir tak sesuai sungguh saya yang terima instead of d Kids. I wrote it somewhere in d blog, yearssssss ago.

Saya fikir saya kena teguh dengan prinsip hidup.
I dont accept Charity.
If I m not up to d standard, saya sangat malu terima anugerah. Yang paling saya takuti ialah saya ambik hak orang.
As long as bukan saya yang terima anugerah, I will keep my mouth shut.
Gasaklah siapa yang menang pun..
Saya peduli pun tidak.

Tapi kot nama saya yang naik, tahanla telinga... Saya akan query habis. Sebab tu kot saya tak pernah dapat Anugerah di tempat kerja.
For that I m so thankful.

Untuk rekod saya dengan tak malunya suruh Encik A, ejaskan saya untuk satu Anugerah peringkat negeri.
"Saya fikir saya qualified", saya beritahu dia sambil kasi satu fail berisi dokumen berkaitan.

Encik A fikir pun begitu. Maka kami berusaha dalam rahsia. Saya kalah. Saya relaks, Encik A pun relaks. Kami tak sebut kepada sesiapa.
Tahun ini saya akan cuba lagi, kalau Anugerah itu wujud.

So Thats me.
Kalau saya fikir saya layak, berlari-lari saya mengejar.  Jika tidak layak, jangan diberi,  saya tak sudi.

Macam Anugerah yang inilah.

Saya cuba berhusnuzon.  at least menjaga hati orang yang menulis surat jemputan  itu.

Tapi pagi ini bila saya tengok details saya rasa nak menangis. Saya ingin memaki cuma siapa??????

Peningkatan 21% Lulus?
Peningkatan 16% getting good grades?

Oh great!!!
A week ago a visitor complained this batch is very weak, they r very passive.
Oh great!!!!
Jadi yang data increment segala tu mana datangnya???????
If d Kids r that weak...  Siapakah yang dikatakan 16% itu?
Saya tak terlibat langsung dalam ini filem... Kenapa saya pulak yang harus dibabitkan?????
Kenapalah?????????

I hv Choices though...
1. Naik pentas, terima, selfie n be a sport.
2. Talk to d upper echelon as something fishy which is quite close to abuse of power was taken place
3. Report d misconduct
4. Stay away, dont accept anything.

These r d consequences
1. Anyone might upload in d socmed, d officer might read, dia Puť two n two together, cerita tak tally, mokcik kena bombard, seumur kerjaya orang tak percaya lagi.

2. Dulu dah pernah buat, siap dengan evidence, mokcik dipulaukan bertahun dengan pre-text: kenapa aniaya Kawan2?

3. I did dulu. Mokcik kena pulau juga.

4. Mokcik akan dituduh ungrateful,  tak nak berkerjasama,  poyo, macam bagus ( d list goes on....)

Anyway I opt for #4.
I might be bahan caci maki for a year.
Setahun je kottt...
But then it is better than tanggung malu seumur hayat  dan nak menjawab di alam yang lagi satu nanti.

Cuma saya terfikir, how to Puť a stop to thIs clown-act?
Yang tu saya tak terfikir lagi.

"Sapa yang tag kat fb pasal Anugerah ni I will Block ya" saya beritahu pada Fid n Tie.

I mean it.


No comments: