Saturday, April 15, 2017

The World is Your classroom katanya...

"Do you have the problem with the students?",  an officer asked.

"Nope!", saya jawab pendek. Lecturer saya ajar the A-class teacher can handle even the most difficult student.  Since the first day teaching, my target is A+. 😂

"They are very good!", the officer after a brief meet.
"They are, told u!", saya ulang semula, sebelum tu saya dah beritahu. Mokcik bab marketing memang tak menahan...

"Kalau nak beat sekolah tu memang tahun ni lah.. ThIs batch is awfully good", nampak mokcik punya ayat.

It is an open secret sekolah tu is our rival.  Asal keluar result je, the first thing we did was checking their result. Setakat ni memang tak pernah menang. To make matter worst, 2016 they got 82%. Menangis di bucu katil la mokcik when ours is merely below 75% ( cehhh misleading figure)

Padahal cikgu derang pergi kursus sama mokcik, tidur sebilik, makan sepinggan. We r besties ok...

Yang dia apply, mokcik pun applied, tu yang mokcik rasa kenot brain tu...

"No man is an Island", tegur one of d visitors on her end of last year. If you keep thinking on your own class, n kelas yang lain sorang pun tak lulus, sampai bila yu mimpi sajalah norizan.
Gitu kot dia kata, tapi mokcik terus tak lalu makan.

Jadi this year, mokcik tetap dengan misi nak beat d rival school. Kalau ada drama awal2 mokcik cantas.

When Fid complained she could not teach certain class for certain reasons, mokcik tadah leher dan sanggup jadi galang ganti.

When d sponsors tanya what we need, u bet, mesti mokcik kasi permintaan yg memang menjurus ke arah menangis (air mata gembira) bersama.

But then when I heard someone do extra class for Errr my class, forgive me for feeling a bit annoyed.

"Nothing personal ok. I m just worried, kalau dia bagi tuisyen for my class, kelas dia sendiri tu siapa yang akan jaga?" saya tanya pada the officer.

Dia geleng.

"Then, d 2016 history will be repeated. No point of working hard!", mokcik Serious stressed out.

"Solve it lorr", dia kata.
"Please I need your favour", saya minta. Sangat2.

I wanted to be on top badly. Real bad.
Ever Since saya tengok Zeda menangis on hari dapat result,  mokcik menangis juga dalam hati.
Zeda menangis sebab ada sorang failed Sains, so x dapat 100%.
Mokcik nangis sebab jangan kata 100% nak beat d rival school tu pun tak pernah.

Bila sebut rival, janganlah bayangkan kitaorang bertarik rambut bagai ye. Then, when I wrote about the tuition class, doesnt mean d Kids n I have any bad blood. Dengan cikgu tuition tu pun mokcik sangat penuh kasih sayang, I understand his feelings.

As I wrote up there mokcik tak layan drama. Focus on d ultimate goal katanya...

"One of the ways to get good grade,  d choice of words must be precised", mokcik gigih ingatkan mereka. I made them read the newspaper on Thursday.

Whatttttt?
I can see some Kids think I was a slack. Tetiba suruh baca suratkhabar dah kenapa?
Guessed they started comparing haha..


On Friday we started build up an activity. Break into few cubes, easier to digest.
They stumbled for words,  the terms.

Collide or crash?

First timer mehhh.. No need to be too harsh.
Options are given
1. Tengok tv n listen how they describe d accident
2. read news on accident, n identify words describing various the grimness of it
3. Pergi balai polis, minta polis tu describing any accident they handle dalam bahasa Arab.

The looked at me like I was imbecile.

" Come on. When u were in Form 1, there was a chapter on accident with paper-cutting report.  Remember?" mokcik tanya.

Mereka angguk.
Masa Form One tu mokcik juga cikgu derang okeh...

"Now in Form 5, the World is Your classroom", mokcik cakap so like President Trump gitu.

Like Trump, who believed he can do anything,  mokcik juga harap d Kids percaya kata2 mokcik dan start thinking big.

It is so hard to live with people yang so pesimistic.  Yang bila ada sorang lulus, dia ble petik sebab tu jasa dia berdoa depan Kaabah, yang bila kita share New teaching Method dia senyum sinis sambil merungut dikantin, bila school-based exam bocorkan soalan so that the Kids tertipu dengan ability yang diautakan. Bila kita komplen, dia playing victims n tag team pulaukan dan siap pula discredit kita depan d Kids.

Whattttthehellyberryisdat?

Thanks God, d cikgu tuisyen is nothing like that. He has integrity,  he won my vote.

If I have power,  sesiapa sahaja minta apapun,  mokcik akan kasi. Unfortunately,  I m just a poor babysitter.
Impian setinggi langit, tapi.....

Mungkin kalau mokcik ingatkan all d Kids about world-classroom they will know, teachers come n go, sijil spm nanti cuma ada nama derang n d father je.

If u know what I mean...


No comments: