Wednesday, May 31, 2017

5th Ramadhan: Of Bangla n Blessings

Kejadian semalam.
One of d many reasons saya tak kemaruk jadi Ketua Derjah is d amanah I've been taking. Gila stressful bila saya survey t-shirt sehelai RM25. Tu pun saya dah kasi design yang paling minimal.

I dont think d Girls can afford it selepas kena bayar camping fee RM50 which quite CHEAP for 3 days 2 night sekali ngan food.
But RM50 for school-going Kids pun dah cukup mahal.
Think about RM75. Mahu bertubi2 mokcik kena ambushed kiri dan kanan.

It was not easy to be Ketua Derjah, I wonder why people berebut2 to topple one another...

While kena ambushed is nothing New to me,  I wish to make d organisation reachable to all walks of life. Impian!!!
It is not far any Girls is left out due to d high fee. I wont let that happen, at least not while I m in power katanya...

Jadi berbekalkan keazaman yang tinggi saya naik tren dari KL SENTRAL ke Stesen Hang Tuah. First time, sorang3 dan dengan bahu yang serebeh bawa bekalan dari Ikea yang mungkin 7.8 kg beratnya dan backpack Targus berisi Errr 2,3 kg of rolled oats, Choc chips and shredded Almond.
It is a Targus, super comel, ai tell uπŸ˜‚

Saya tanya orang sana sini kat mana ada borong tshirt. They pointed to various shops tapi ternyata non-hado. Saya nampak satu iklan kat escalator, gigih mokcik menapak ke Tingkat 7.

Setelah di calculate, a better choice.

Cuma ye la... Berattttttt..
50 pcs of long sleeve cotton beratnya macam 20 kg. Gilerrr..
Cuma setelah dikira upah printing and all I can save RM5 on each tshirt. Jimattttt..

Saya jalan senget2 dan tunggu juga kalau ada cab. X der...
Berat nak mati and I stopped in every 5 steps. Ohohohoo...
RM5 x 50pcs punya pasal



Tiba2 seorang Bangla said hello berulang kali.
"itu barang sini saya angkat", dia kata.

Berderau darah mokcik...

Mokcik takut giler. Jalan sesak but, no one was walking.  What if....

Walaupun ditolak he insisted.
"Encik pun sangat berat bawa tangga tu. Terima kasihlah... Susahkan encik sahaja",  mokcik serius menolak. He carried an aluminium stepladder. But peeps, of course u can read my mind,  cant u?

"Sini letak, saya bawa", he was persistent.
So I puΕ₯ d bundle down n tailed him.

Mana mau pigi?, dia tanya.
"Saya nak naik teksi pergi Puduraya", saya jawab, sambil ulang, I shudnt carry it as it is heavy n d stepladder is heavier.

He was quiet. Mindful of his steps as we used back alley.
We passed some immigrants and some greeted him.

"Sini teksi susah, sana ketapi naik" He said.
Ooo tenang hati mokcik when I noticed d back alley is a short cut to the train station.

"Sini cukup encik" saya kata bila kami sampai ke steep stair which lead to the station.

"saya kata saya angkat, saya angkat la", he was adamant.

Sebagai Drama Queen,  mokcik dah fikir how I May react should he tried to do something funny.

I've heard of d blackmailed,  kidnapping and as such as a way to get Quick money.

We passed a row of fruit sellers whom he exchanged banters. At least,  there r people who knows him there.

He put down d orange plastic bundle in front of d ticket machine.  I thanked him n handed some money, as a token of appreciation.

He declined.
I insisted.
He was distanced.

" Saya Muslim, saya puasa" dia kata, " Awak kata saya bawa berat,  hopefully Allah balas" dia cakap lebih kurang gitula... Ayat mungkin berbeza.

Habis tu mokcik terpempan kot.. I had bad thoughts about him all along d Journey.
Tak terlintas langsung di fikiran saya dia membantu kerana Allah.
blessed him.

Now I m asking myself.
Adakah saya menggendong tshirt dan beria nak jimatkan RM5 each tu kerana Allah atau mencari redha manusia

#😭😭😭😭😭😭😭

Tuesday, May 30, 2017

4th Ramadhan: Bangi-KL Sentral

At 7.30 Baby dropped me at B3 Station.
I paid RM5.20 for tren ticket to Midvalley.
Bila sampai Midvalley, baru pukul 8.15a.m, terus saya lajak ke Kl Sentral.
I meant to pay for extra Journey, tapi d staff just gave me harsh warning not to do it again. Terkebil2 mokcik tau...
Duh!

It was still early so I took d bus sebab ramai orang naik bas tu.
First time I noticed ada bas kat situ. I dunno bas g mana pun...

Saya tanya kat polis bantuan tapi dia kata bas tu ada banyak laluan so dia suh tanya driver...

When I entered d crowded bus, bas pun jalan.
Haishhh..

Ni gambo on the way balik. Bas baru, bersih gila. Kerusi oren boleh lipat utk OKU, so ada extra space kot org berdiri.  
Ada dua cara nak bayar tic. 

Swipe kad atau Cash.

"How much dik?" mokcik tanya, noob.
"Singgit je kak".

I paid. Still tak tau nak g mana.

3rd Ramadhan: 😭

Layan gambar.
Tiada cerita.
Mokcik masih belum move on mungkin.

Later Baby took me to Mitsui.
Tetiba mokcik rasa sangat memerlukan jam kaler oren cap Esprit dan sehelai sweater Esprit kaler blue Black.
Impulse buying.

Pas tu we went to Big Bad Wolf Box sales.
Goshhhhhh... Serious tak worth it. Buku banyak yang either not in mint condition atau memang serius tak menarik

Sudahnya saya tapau Mills&Boon, satu buku Jamie Oliver dan satu buku resipi Women Weekly. Nak penuhkan box, kitaorang letak board books.
We chose d smallest box, RM79.90.

Before went home, we stopped at Yummie. bought 2 kg of Choc chips, 1 kg shredded Almond, 1 kg cooking Choc, I kg pineapple paste and 2 kg of Choc cake premix. Some assorted papercups, adala izzati kirim juga sikit n d bill was RM239.

Okkkk... Maheiiiiiii

Went home n Baby cooked for iftar.
Mushroom soup. Grilled fish, tomato dip n goreng ikan pekasam.
Yang penting makan bersama sambil sharing stories;)

Divine!

Despite badan letih, mokcik kenot sleep.
I played Candy Crush on Baby's handphone while watching a movie which I don't like.
Padahal Criminal Minds yang saya suka tu,  tak sudi saya nengoknya.

Sometimes...
Ok. Lupakan saja.


Sunday, May 28, 2017

2nd Ramadhan: Thoughtful

Baby n I slept with mom yesterday.  Something we never did. Tapi saya rasa dah lama sangat saya tak berbual dengan mak. Last jumpa Errr hari Jumaat, saya teegesa2 balik sebab kurang sihat.

Ermmm baru sehari tak jumpa, banyak sangat yang kitaorang nak catch up.

I went back early in d morning.  Partly nak menghabiskan marking, mainly saya runsing tengok rumput tu..

Hari panas, berkebun sekejap je then I went inside. Mengemaskan Teacher's Day present.

Tahun ni Hazeda was in-charge. Saya fikir dia sangat thoughtful. Ini kali kedua saya perasan cara Zeda uruskan hadiah.

Every one gets a mug, inside is a small container of dates, a Kit kat and a set of highlighter.
I can see she took pain to compile everything. Sweet.
Saya fikir dia memberi dari hati. πŸ’ž

We can tell when d gift is ill-chosen.
Cant we?

And there is this portrait.

Fizo yang lukis. For all of us. Amazing!! 

On Friday, sekali lagi saya pusing keliling distributed Laporan Tahunan NUTP. 
Saya bukan nak mengungkit,  tapi ada hari saya ok, ada hari saya kurang sihat, but amanah is still amanah.

Then, I saw Nol dah taruk gambo dia dalam bingkai. 

" Waaa Nol, ko dah bubuh frame" mata mokcik hampir terkeluar dari soket.  Nol of all people!

"Laa.. Kalau akak nak frame saya boleh kasi Kak", Adik mencelah...

Gilaaa mestilah mokcik nak. Adik suruh pilih, I chose White, it is Ikea, my favourite brand. 

"Takat Kak Izan, nak apa je kita mesti boleh kawtim", Adik sambung. "Tapi akak jangan cakap ngan sapa2 dari mana akak dapat frame tau", dia ingatkan.

Hahahaha..
But still,  people like Zeda, Fizo and Adik are d reasons why going to work daily is a bliss.

Their thoughtfulness humbled me 

Saturday, May 27, 2017

1St Day Ramadhan

Checklist?
Not yet.

Menu?
Today I breakfasting@#18.
Tomorrow might be at Baby's.

We had a spread today. But I just took vege, soup and salty egg. Mokcik seriau nak makan beria.

Danish and Irfan are home. I think all d spread are for them. Makciks makan ala kadar sahaja..

Btw, pagi tadi saya tengok ceramah di televisyen.  Bulan puasa ialah bulan borong pahala. Semua pun digandakan.

Tapi riak tu macam api dalam sekam. Janganlah amalan dan ibadah kita menjadi sia2 kerana kita gigih menunjuk
#donepuasa
#donetarawikh

Segala...
Yg ni saya tambah. Hahaha...

On something unrelated,  there r intriguing messages from 3 Chinese ladies. Puasa kot... But they still wish. Tu mokcik kagum.


Selamat Berpuasa peeps.
Our ultimate goal is to seek Allah blessings, because in d end it is always you and Him anyway.

Have a blessed Ramadhan.

Kecilnya dunia Akhir

Beria saya menulis,  untuk kenangan di hari tua.
Saya fikir, menjadi Ketua Pasukan untuk dua jenis Errr tugasan yang berbeza sangat mengajar saya tentang leaderships and friendships.  Saya boleh pilih nak jadi popular atau menjadi ketua yang bagus.

Kadang-kadang bila jadi Ketua, ada jurang yang mesti kita bina dan ada persahabatan yang perlu kita korbankan.
Cuma saya tak sudi berkorban. Sejak awal saya pilih persahabatan more than anything. Saya juga pilih nak buat kerja yang betul supaya tak sangkut di hari pembalasan nanti.

 They can hate me because I do my job,  tapi as long as mereka tak sentuh hal peribadi,  katalah apa pun, saya tak kisah.

Fortunately, mereka tak sampai ke tahap kata saya pompuan yang gemuk dan cerewet. Takat kata mokcik cerewet, heyyyyy I m fussy when it comes to work. Mokcik tabah saja...

So yes...
Panjang mokcik menulis, hujung cuma nak kata, I m so happy for d outcomes.
I m so happy, sampai kena tinggal pun mokcik boleh relaks dan tak sentap hahaha..


Dalam keadaan yang waras, tak mungkin lagi saya terima pelantikan Ketua Pasukan untuk mana-mana organisasi lagi. Mokcik tak suka limelight.

Sekian.



Friday, May 26, 2017

Dunia ini sungguh kecil Part 4

" Hi Jee", I greeted a lady.

" Saya nak tegur akak tadi,  tapi saya takut akak tak kenal saya", dia jawab.

Saya ketawa saja.
It happened many times.
Banyak kali sampai saya pun dah lali.

Part of my Ketua Pasukan task was lead a group of people who will go to each n every school to 'verify' things. Before that a meeting with everyone was set up,  twice a year. Mokcik la balaci yang conduct d meeting, giving talk n all.
I tried very hard not to be bossy, I hope I succeed.

Whenever I attended other functions, mokcik sedikit perasan dengan perhatian yang sedikit keterlaluan yang diberikan.
Some looked at me in awe (mokcik tak Tipu) padahal mokcik konsisten pakai baju yang sama sejak 5,6 tahun dulu.

Kot mokcik kaya raya memang mokcik ada niat jahat  tak mahu layan mereka,

 tapi sebab mokcik pun marhaen,  seharusnyalah mokcik merendahkan diri dan menegur mereka dulu. I

Just like Jee yang saya tulis di perenggan pertama.

"Akak,  dulu Jee ada datang masa akak bagi talk kat xxxx tu", dia sambung.

" Ye Jee, akak ingat Jee.", saya jawab mesra-alam. "Tapi sekarang Jee agak 'maju'", saya kata sambil ketawa.

" Ye la,  Jee dah gemuk sekarang", dia jawab sambil ketawa juga.

Once dia dah upgrade from saya to Jee, I m perfectly-sure, garisan darjat pemisah between us is broken. Eternally.

In life, if people did not come to u, u go to them kekdahnya...

Dunia ini sungguh kecil Part 3

Since d organiser n d speaker dah sebut, haruslah ramai yang menoleh. Mokcik keraskan hati dan menten muka tak bersalah.

D first slot went well. D speaker mentioned my name few times, asking responses. Luckily, I was able to give correct answers. Yippee!!
" She was my Ketua Pasukan last year", she mentioned proudly(?)
Mokcik harap bumi terbelah dunia dan swallow me on the dot.

"Sorry Ijan, tadi tu sibuk, tak sempat nak tegur." d organiser came n talked to me.
She told about d fractured hip n she was supposed to be on leave.

Lorr... " Akak ni memang macam ni kan", saya tegur dia. Dia ketawa n sambung cerita.

Oh...  Berbunga2 hati mokcik tau.
In 2014, dia tak mo geng dengan saya. Puncanya cuma satu.
I was appointed as her Ketua Pasukan
Saya tulis banyak kali dalam blog. I had a hell of time jadi Ketua Pasukan. I never blame her though.
Dah la Ketua Pasukan lebih muda, knowledge pun so-so, manalah dia nak respek.

Unlike the speaker yang memang lantik saya sebab dia jatuh sakit, jawatan Ketua Pasukan in 2014 tu ialah lantikan HQ. Saya fikir sebab saya banyak cakap sangat masa first round meeting, tu yang depa impressed kot. Denkk!!

It always hard working with people who hate you.
Saya fikir cara yang terbaik ialah mintak pada Allah, instead of bercerita sana sini.

Once d task over, saya tutup buku. Every time we bumped into one another saya pergi kat dia n hugs.
Mula2 she was awkward, lama2 dia pun menerima kesewelan mokcik seadanya. Hahaha..

Pangkat dan nama wont last.
Itu yang mokcik selalu pegang.
Amanah akan dihisab di akhirat nanti.
Itu yang mokcik takut tu.

Besides, I learnt from d book "Shud I tell Mr President" By Jeffrey Archer, when ur term as a leader is over, kalau orang offer previlege,  say thanks but turn it off. Dignity.

I found it helpful. Masa jadi Ketua Pasukan, saya fikir saya ikut buku. Tu yang kena pangkah tu. I learnt from Mahathir, to listen to all but  rely on my judgement.

 Bila dah quit, the best I could do is sit back and enjoy being d wallpaper.

I guess, that is how I win d speaker b organiser trusts.

Despite saya datang lambat.


Dunia ini sungguh kecil Part 2

I arrived. Late.
To be honest,  it was my fault, jadi tak ada sebab saya nak bermasam muka pun.. Hahahaha..

Cuma sepanjang jalan saya panjatkan doa semoga Allah mudahkan urusan dan jauhkan saya dari azab dunia. Elehhh korang pun sama kan...
Gila tak takut bila dah lambat.

D course had started off.
"Hi Norizan," d speaker greeted.
"Eh Ijan", d organiser called in front of everyone.

I flashed my honey-laced-caramel smile dan dengan muka tak bersalah cakap, " Sorry Kak kita lambat".
To be honest, mokcik rasa nak pinksan.

"Its ok, help yourself with d refreshments"  She answered.
Terus mokcik sambar mee goreng n seketul kuih n bawa ke meja.

Ni rules bila lambat.
1. Own up, but dont give reasons.
Be classy. Ko lambat ko salah. Ko say sorry.

2. Orang suh mkn, ko mkn, at least nampak la macam ko genuinely rushing sampai x ambik brekkie.

3. Sit with someone u know will help u forget ur bad experience.

4. Smile, d World will smile back at you.

Sebab dunia ini sungguh kecil... Part 1

Dulu bila orang janji tak punctual memang saya tinggalkan. Jadi bila orang tinggalkan saya, padahal saya dah menapak ke jalan raya, which took me 6 minutes walking, I took a deep breath dan ingatkan diri sendiri, " kau yang lambat kottt norizan".

Rezeki.
A nurse stopped and asked why I was walking.
"Boleh awak hantar Akak?. Akak tertinggal barang n kawan akak dah g dulu", benci betul saya bila pagi pagi saya menipu.

In fact saya benci menipu. I know she did not believe me either.
We never met. Hopefully she forgets me Once she dropped me home, saya dia dalam hati.

"stop sinilah, nanti awak boleh balik ikut simpang tu", saya kata.

"Takper lah Kak, saya ikut jalan terus tu nanti"

"in that case, umah akak sebelah keter putih tu ye", saya bagi arahan. Gembira!

" Oooo rumah akak sebelah umah Doktor S ye", dia kata..
Oh no...
Once d name mentioned,  I m sure she wont forget me.

It is funny how we associated people with someone we know.

"ye dik, sebelah rumah S", mokcik jawab biasa2 je.
Partly sebab I dont like to be called Ustazah Norizan if I were teaching Pendidikan Islam and mainly Harapan d nurse akan lupakan mokcik sepantas kilat agak NIL.

I shouldnt lie.
I should come clean.

Maybe someday our path will cross,  saya akan cakap dengan nurse tu hal yang betul.

" Akak lambat seploh minit je dik, tapi kena tinggal. Akak sedih kott. Thanks tumpangkan akak or else mesti akak nangis sepanjang jalan"


Wednesday, May 24, 2017

Mom n her sister

Mak saya garang sebenarnya. Tapi adik n ipar beliau (read: makcik saya) boleh relaks je beraya rumah kitaorang berhari2 masa kitaorang kecil dulu.

Bila dah tua ni baru saya terfikir. Sebenarnya mak saya ialah kakak yang AGAK baik juga.

Hari Jumaat lepas, saya dan mak pergi je Teluk Intan. Stok ikan masin dah habis.
"Mak nak jumpa Cu kamu,  nak bagi duit moreh", dia kata..

Untuk rekod, seingat saya setiap tahun mak saya bersedekah moreh di masjid itu. Jumlahnya agak banyak untuk orang gomen macam saya. Bila dah bertahun2 baru saya terfikir, sebenarnya mak saya AGAK ikhlas orangnya.
Masjid yang dekat rumah memang ada jumlah kutipan yang tetap setiap tahun. Yang tu semua orang wajib bayar.

Kitaorang telefon Cu Na, kalau dia nak outing sekali.
Tempat pertama dituju ialah Kilang Central. Ada warehouse.
Apa saja my mom beli, Cu Na pun beli juga.
For RM180, penuh bonet kereta,  worth it!!

Then we headed to kedai ikan masin. Saya tak keluar kereta. Hot n humid. My gum was swollen. Cu pun beli ikan masin juga.
"Berapa yang Na punya tadi Achik?", Cu tanya.
" Heh.....", mak saya jawab.

Seeing that I was really in pain, Cu asked if I wanted some medicine.
Saya fikir saya nak makan ponstan saja, but Cu shrugged off the ideas.
She tookmus to Iv Care Pharmacy n bought some pills . She bought sink retainer too, for I complained mine was broken.
Did I tell u peeps, retainer yang dulu tu, Cu juga yang belikan masa tahun 2009?

Kita teringin nak minum air mangga, so Cu took us to Hadramawt Restaurant. The mango juice was divine. I ordered chicken kabsyah n Cu n Mom shared Naan bread.
Itu pun x habis, kitaorang tapau n I added lam kabsyah for Acho.

Then we sent Cu home.
She was alone because twin is outstation n Pak Cu is currently in South Africa for tabligh mission.
Saya tak suka orang bajet Lindungan Kaabah, but my Pak Cu is true to his calling. He got our family support.

As usual, dari kitaorang kecil sampai sekarang, whenever we come to her house, Cu's hospitality is legendary. Saya fikir, semua adik beradik mak saya begitu.

We bid good bye after Asar prayer. Kitaorang nak beli barang dapur pulak.
We went tf.

I grabbed 4 bottles of Zip dishwasher, Dettols soap, n mom got chicken, vege n cooking oil. It was almost 8p.m when we finished. Jadi kitaorang took turn solat dulu..

"Alamak... mak lupa nak bagi duit kat Cu kamu tadi", nampak tak... padahal tujuan asal jumpa Cu tu nak serahkan duit moreh.
Jadi mak telefon Cu dan minta maaf. Cu kata okey saja, dia akan dahulukan duit dia dan duit yang sepatutnya dia minta serahkan pada Uda, sebab mereka akan ke Mekah bersama minggu depan.

Saya dah cakapkan, jumlahnya agak banyak untuk orang gomen macam saya. Cu langsung tak marah dan menerima kekhilafan kakaknya dengan berlapang dada.

Sesampai di rumah, saya tanya Acho kalau dia dah dinner. He grunted, petanda dia dah makan tapi kot ada makanan yang best, dia tak kisah nak makan lagi.

"Awak suka lamb kan, Andak beli lamb untuk awak", saya kata. Acho mengangguk ambil hati. He went out for a while n came back just in time to have dinner together.
True enough he loved the lamb kabsyah.

Saya cuma belikan untuk Acho seorang je. Pijo tak berapa adventurous bab makanan. Arif tak ambik dinner, unless mcD. Uda pasti dah tidur bila kami balik.

Besar hati saya bila Acho habiskan lamb kabsyah harga RM20 dan chicken kabsyah Rm13 yang tak mampu saya habiskan tu...

Mak saya dan Cu tak pernah kira bab duit sesama mereka. Padahal mak saya suri rumah dan Cu pula cuma pesara.
Walaupun begitu, hidup mereka berdua sentiasa tenang dan murah rezeki.

It saddened me sometimes bila adik beradik saling kikis mengikis, ungkit mengungkit dan bermasam muka bab duit.

Duit banyak mana pun tak mungkin cukup.
Harta banyak mana dihimpun pasti habis.

Bukankah lebih baik kalau kita memberi seadanya dan menerima setiap pemberian ahli keluarga dengan rasa syukur?

Macam mak saya dan Cu.





Sunday, May 21, 2017

Masa sekolah dulu korang ok tak?

Dulu-dulu saya ingat saya okay.
Bangun pagi
Sehari dua ni saya terfikir semula. Tabahnya mereka ( my friends) layan saya dulu-dulu.

My friends, registered me for d run. Bila masa nak ambik race kits, satu kerja mereka ingatkan saya untuk send confirmation slips. Ok.. I asked d organiser to re-send n it lead to a wee bit chaos as i was d only one who caused delay.

Once race kits dah dapat, Nana volunteered to send to Nik's house.

"Jauhhhhh kot", saya kata
"Takder la jauh mana", dia kata.

Came d race day, mokcik memang lemah gemalai. They waited patiently for me to finish d run.

Then took pics together.
Kemudian mereka jugalah yang tagged di fesbuk. 

Lepas bergambar, everyone dismissed. 
Nampak tak...

Nana, Awi, Kak Ina n I walked to eatery joint for quick brekkie. We settled for Burger King. Tapi beratur punyala lama.....

By the time we got d food, Nana set aside mine, " ko nak pergi dah kan?" she asked.
Yes. Tak sampai 10 minit duduk, saya dah berkejar for another meet up. 

"Lorrr..." Awie kata..
"Aku ingat ko main2 je tadi", Nana sambung...

It is true. Deep inside, I m still EO, their friend they first met when they were 13. 
Compared to them, I might be lowly paid, but ke'diva'an mokcik sunguh A++.

I seemed to hop from a meet up after meet up.
I lost important documents, goshhh
I could not register run myself.
I could not run as fast as them too.

Orang kata rezeki datang dalam macam2 bentuk.
Dapat kawan yang tabah menerima mokcik yang lemah gemalai ini selama 31 tahun seadanya pun rezeki juga.

Wednesday, May 17, 2017

Bila ada yang left group... part 1

Ada yang p.m dan tanya, "kenapa?".
Tak tau. Tu je saya jawab.

Mungkin mereka mengharapkan juicy tit bits. Saya pun suka juga dengar orang bergossip ( korang pun sama kan?)
Cuma Ketua Derjah 101, ur words will be shared kekdahnya. Hahhahahhaha


Tri jarang berjumpa dengan yang lain. Dia pun tak banyak cakap orangnya. Tak mungkin ada perselisihan macam drama Akasia pukul 7 tu.

Saya dan Tri bagai air dicincang takkan putus.
Tak masuk akal nak bergossip heh...

"Korang bergaduh ke?" another asked.
Saya geleng kepala in disbelief.
Seriously???????
At 27 (errr...)? takder kerja nak bertarik muka sampai left group bagai.
Childish:)

I met Tri occasionally. Tapi kitaorang cakap hal lain. Muka masing2 pun tak berapa manis sebab masing2 nak kejar dateline.
Tri and I went out quite often. Jadi bila masuk kerja masing2 tak angkat muka.
Stressful!
Masa bila nak sembang hal2 yang secondary?

I had phone prob.
So, when people couldnt get me, they will call office.
Surprise!!!! Tri la jugak tukang ambik message.
Elok je dia sent pada saya.


Jadi kenapa left group??

"Tri, mereka tanya kenapa Tri left group?" Mokcik gigih tanya, setelah sebulan kot kejadian berlalu. Kebetulan kami terserempak waktu breakfast pagi tadi.

"Telefon saya hang hari tu. Telegram kena reboot. Dah lama saya nak mintak akak add saya semula, tapi tak sempat", Tri jawab. Sambil tersenyum .

Korang ingat saya akan buat apa?

Mestilah saya kasi dia henfon saya dan suruh dia add sendiri.

"Tapi, saya nak cepat ni kak.. nanti boleh?" Tri tanya.
"Takper, Tri bawa je talipon ni dulu, add sendiri. Nanti bila free akak datang ambik", saya jawab n we dashed off to complete our intended task.

Bila saya kata, kitaorang kerja macam kerbau bajak, orang kata kita exaggerated. Previously there were 4 people worked with Tri. Now tinggal berdua, both she and Shahril had to do 4 person's tasks.
Tu belum termasuk kena ambik mesej sebab ada orang tu telefonnya tak boleh detect miscalled. Hiks..
 Korang rasa?

I took d phone much later.
Saya tak ada keperluan nak semak sama ada Tri dah add dirinya sendiri atau belum.

In friendships, mesti ada rasa hormat dan percaya.
I respect Tri and I trust her.

Gitewww..






16 May

There were times I looked forward for Teacher's Day. πŸ€
Not this year though.

On my way out yesterday, I found a bundle adressed to me. Ballots for 2017/2020 Election.

Today I spent whole my free time meeting people, distributing and collecting the blue paper. Currently, we have 30 members.

Bukan ramai mana, all are very co-operative. Cuma nak mencari merata tu mokcik tak larat.

By 11a.m after Dhuha, mokcik melepek kepenatan. Puasa katanya...



It is tedious.
I checked my to do list. Few I had to sacrifice to give way to thIs polling thingy.
Not good.

at 2.45p.m I went home. Luckily  my mom was at home. We chatted for a while before I dashed off, armed with setapawer sambal tumis, steamed peanuts, dates and an orange.

At 3.30p.m I was at Pejabat Belia, discussed on d APRM. muka serabai, sebab saya penat giler. Anyway, working with great people like Kak Zimah,  hati saya tenang sikit.

At 4P.m saya balik rumah. Fatigue.

I made ginger chicken for breakfasting,  cukuplah tu ditambah dengan sambal tumis mak. 2 mugs of plain water, a bun, a kitkat and steamed peanuts later barulah saya solat Maghrib.

While waiting for Isya, saya baca buku.
Saya terlelap kot, sebab bila bangun,  I still clad in my telekung. Denkk..

I checked handphone, n replied texts.
It was 1.45a.m.

Saffa- insisted I fax letter to her school
Mami- a farewell lunch notification
LEC - d 17/6 event needs follow-up
Treasurer - d payment will b proceed as instructed.

The rest r Teachers Day wishes.
I tried to continue my sleep, but d exam paper had given me headaches.

tell me, how am I going to enjoy d day?

Friday, May 12, 2017

Something delirious :) Part 4

On the second time I went to Mr Faridi's, he was still not in.

Kebetulan TheOtherFriend was there, saya kasi the last keychain n some money.

" This is from Raja, n d money is for Mr Faridi who collected donation" saya fikir saya cakap dengan jelas.

As one of his LK's was there, I could see he was so stiff n soured-face. Childish!

Not that I give a da#n anyway. He had done that for years. He had a good practice πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

I had class, n later d bell rang for dismissed.

On my way out, mind you, hours later, I saw Mr Faridi,  chairing a meet up.

"Kita dah kirim duit pada xxxx tadi, sorry lambat", saya kata, dah janji mestilah tunaikan

" Semua sumbangan saya dah serah. Pada xxxx ye?, dia ada kat bilik tu, nanti saya tanya", dia jawab. Positif πŸ˜‚

Forgive me for being a bit sceptical.
Saya tengok his car was gone, means he went off.

Maybe he forgets.
So I sent a printscreen of my run registration.  Previously,  I told him it was a 10km-run when in fact it was only fun run. Register bulan satu dulu kot, saya pun dah lupa.

Sorry tertipu, I wrote.

Blueticked. No reply.

What a fool I was, thinking that it will trigger his memory to come clean too. Nope. It is not about d money. Where money is concerned,  he is very trustworthy.

I wonder,  why he can talk about everything under d sun tapi bila hal work-related terus jadi cenggini.

"Tapi Jie,  bila I takder he was d ones yg tanya where I was n how am I doing. I thought we r friends n he really cared," saya cerita pada Jie sambil nangis bila beliau kenakan saya dulu.

"Dia saja nak tunjukla tu. Bila orang cakap pasal you, then dia nak tunjuk, oo he is d first who knows", Jie jawab. Simple.

After years, dan dah selalu sangat beliau buat begitu, I realised Jie was spot on.

Dulu-duu kot jadi macam ni, I was extremely sad.

Nowadays mokcik dah bijak sikit.
Bila this week he asked my whereabout, I replied. Rindu??

When he told me about pickles from his recent trip. I just smiled. I only asked today
, " Dah habis " came his reply. Mokcik ketawa. So him.

When kiriman yg mokcik minta sampaikan, tak sampai hari ni, even after kasi hint he was still senyap sunyi.

Mokcik cuma tersenyum sinis jah.
At least, d tagline I-know-him-like-d- back-of-my-hand still apply.



Something delirious:) Part 3

Once d task finished, I went to Mr F's room, for donation. He was not there.
I bumped into Raja though.

"Pejam mata dan ambil satu" dia kata.
I obliged..

An eagle keychain. I like.

"Boleh tak bagi kat kawan mana yang dekat dengan akak?" she asked. No prob.

"Oh... Akak bagilah Shaharul juga", dia petik. Pulak...

"Kalau macam tu kasi Yarn sekali boleh tak?", saya tanya. Jujur. She said yes. Jadi melompat saya pergi ke staffroom.

"Pejam mata dan ambil satu" saya kata pada Kak Sal, Rubi, Yati dan Bib while telling them it is from Raja.

Pejam mata dan ambil dua, itu skrip untuk Liza. I always do that to her because Wan, her husband is my dear friend.

For Zeda n Len ( dearest friends) I puΕ₯ on their tables. Then stopped for Yani's n friends.

On my way to see Yarn, I bumped into Yuni. She got one too.

I did not see Shaharul at Yarn's.  Nantilah kot..

"Yan,  keychain ni match dengan necktie.  Ce pakai", saya gurau.

He did
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚


Something delirious:) Part 2

While finishing MY task, Su took her paper and started clipping too. Trust me, it is a boring job.

Mr F came for donation, Len n I could not join in as our wallets were in another room. Su needed change for her RM100 note.

That was how the money talk commenced.
She wanted to let go her bracelets with discounted price.

I think she really needs the money. I agreed.
I was counting the money when bumped into TheOtherFriend.

Depan orang kita kena tunjuk manis-manis saja.

Me: Weii kita beli gelang ni kot ( sambil menunjuk)
Su: Nak tolong bayar?
Me: No la. Nak menunjuk2 je..
TOF: kecil...
me: Weii yang besar mahal kott..
TOF: (to Su) lainkali jual yang besar je kat dia.

It reminds me though, one of the first few personal talk we had was about bracelets,  many many years ago.
Enough.
Barang yang lepas jangan dikenang.

I showed all n sundry  d bracelets though.
It is beautiful.
It is expensive.

Walaupun kecik- je..
I paid half.  Sebab banyak tu je saya ada duit.




Something delirious:) Part 1

"Siapa yang buat soalan?," Len tanya.
"Me. Kenapa Len tanya?" saya tanya semula.
"Sebab exam hari ni dan soalan masih belum sampai" Len jawab sambil tersenyum.

Mokcik pun tersenyum manis macam gula madu sambil tunjukkan soalan yang masih belum distapler.

I looked at the black Swatch.  Took a deep breath, "You can do it!" I whispered to myself.

Mati-mati saya ingat exam tu next week. Duh!

Now it dawned to me why Big Bro was freak out yesterday. Then, Fid n Tie also mentioned about the paper too. I wished they would remind me about the date as I really forgot.  Nayy...tread water.

As usual,  Len came to give a hand. Then Fid stacked d set. By 9.30a.m it was ready.

I believe,  working with great friends is the key to have a stress-free life.

Thursday, May 11, 2017

Manis Kuasa 3

Ni sambungan yang ini..

Pagi ini selain daripada activities listed down in d previous entry, I also met up with d Girls.

4 Girls actually l, asking them to find friends to form marching squad.

" Tolonglah... ", saya rayu n told them initially I asked d nearest troop tapi mereka tak mahu so I have to take over or else, malu lah...

Ye... Saya suka cakap terus terang dengan d Girls. Biar mereka tau, cikgu dia yang garang macam singa tu pun kena buli juga.

" Cukup ke kita ni?" mereka tanya...
" Tak cukup. Awak ajaklah kawan lain. Cari yang sayangkan Teacher tau", saya cakap. Tak yakin sangat.
" Ooo macam saya kan? Saya sayang Teacher tau", dia jawab..bakat mengayat sama level.

Saya pesan dengan mereka kepala saya dah cukup semak dengan urusan nak cari trainer dan pengangkutan.  Duit nak bayar trainer dan pengangkutan tu lagi. Saya minta mereka uruskan pakaian,  aksesori dan pastikan kehadiran kawan2.

" Baiklah Teacher", mereka jawab muka serius. WayangggπŸ˜‚

2,3 hours later I went to d lab. I need to check online registration for Yuni. She stumbled on her task. Goshhh.. Spinning okehhh...

It was when a girl came n asked about d squad. She is from dif unit.
" Tapi saya tak ada baju pandu puteri.. " she lamented.

I looked at Syafi n was about to complain.
" Saya dah cakap dengan dia Teacher", she grumbled.
" Takder baju,  ko carilah" She half-yelled.
" Kat mana?" d girl asked.
" Kat seniors,  orang tak masuk kawad, ko boleh usaha tak?"Syafi terus tanya.."  Teacher tu banyak hal lain nak uruskan", dia cakap lagi.

🌸🌼🌸🌼🌸🌼🌸🌼 hati mokcik tau...

" Dalam Pandu Puteri, semua orang kena kerja kuat tau. I uruskan satu bahagian, yang lain buat bahagian masing-masing. Manalah mampu nak buat semua sensorang", saya cakap baik-baik.

The thing is, extra-curricular activities supposed teaching d Kids sofΕ₯  n leaderships skills. Kot semua hal spoon-fed,  Masakkkk kot..

D girl mengangguk faham.
Mokcik terus sambung godek online registration website.

You see. By being Ketua Derjah,  I hardly have free time. There were times mokcik sangat tak tahan.
Ye lah... Dah sekolah awak tu dekat, awak je la yang wakil, tak nak juga. Macam2 alasan... Hujung2 kata persatuan x aktif pulak.. Haishhh
Dah kita buat program, terus je la bagi sijil.. Tak juga.. Nak by post, kita juga yg ambik, duit minyak, penat.. Stress... 
Mokcik merungut dalam hati sajalah...

 But a girl like Syafi, always reminds me why I stayed.

#nangessss

What I did after went out for 5 days

Sebelum keluar hari Khamis lepas, saya dah list down kerja yang pending n left on d table. 3 hari tak masuk kerja, saya pun risau sungguh..

Pagi ini, seawal pukul 5.30  a dear colleague asked if I could find yesterday newspapers.
He collected Skor pullout in Berita Harian.

He was really helpful, a fine replacement of d Lindungan Kaabah, mestilah saya kata boleh. It reminds me, I have to resume my daily routine picking up the newspaper at Mastan&Sons.

Once arrived, Big Bro asked about d set I sent him before. Duh!
I really forgot. The exam is like....
Next week!!!!! Scary!!!!!

 I saw a poslaju receipt. Like??? Today is d 9th day. I did not aware of it before.
I have to pick it up pronto as it must be important.
"either the certs or hadiah from you", saya cakap kat Yati Saad.
The only personal parcel I got using d school address was a Christmas gift from Peter, many years ago. Tu pun sebab dia kadi surprise kot, n he never ask my address.

Glad I was right. It's d cert. Gigih saya memandu 120km/hour in between class.

It meant, I hv to forget all my to-do-list too.
Berbuka puasa juga, sebab penat sangat...

Next, met Yarn for a few glitches in picture, so to speak. Followed by seeing Shril to submit d exam paper for printing.

D final class was with Dahlia.
Botak was sleeping. D rest were looking clueless.

"Besok awak datang?" I asked a boy.
"Kenapa???" dia tanya balik. Muka garang.
"Saya pergi outstation tu, tapi semua barang mahal sangat. Boleh tak saya masakkan awak cupcake saja?" saya tanya..
"Laaa mestilah boleh", diorang jawab.
Tu baru introπŸ˜‚

"Hari Guru nanti awak datang tak? Kita makan-makan nak?" saya tanya..
"Tak payah bayar?" mereka tanya.
" Awak dah kenapa???? Mestilah Teacher yang sponsor " saya jawab dengan muka askar...
" Tapi kami bertiga tak adalah Teacher", Syukri tambah...

Nampak tak permainannya... Hahhahaha
Jadi kami bincang sampai JADI!!

"Boleh tak awak kongsi duit dan beri hadiah untuk semua guru yang ajar awak?" saya tanya.
terus semua setuju. nampak tak permainan Teacher derang....πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

We discussed n in the end everyone settled on Choc bouquet.  Sebab nak jimat kos, mereka janji nak buat sendiri instead of order.

Dulu saya tak peduli sangat, tapi bila habis sekolah saya tengok ada ramai yang kemain hidung tinggi dan berkira sangat dengan keluarga dan rakan2. Haishhhh
Saya fikir, budaya hargai orang kena nurtured sejak sekolah, or else bila besar nanti mereka ingat semua benda turun dari langit.
It is always d thought that count.

At 2.30P.m. I went home
 Stopped at #18 n had lunch. Ikan goreng, sayur tauge n kucai and sambal, while sembang with adik. I had Almond Choc for dessert.

Then I stopped at SM Slim. Giving d cert. Followed by smkdz.
Penat n panas.

Next destination was Auntie Saras.
Picked saree


By d time I reached home it was 4.10P.m. Extremely exhausted.

Saya terlelap when I heard my name was called. Ooo Meen n Daniel came.

Paip kat bilik depan tercabut. It is such a hassle because I have to switch off d main tap.

Glad these two boys came n fix it.
Lah..
I did not offer them dinner despite mereka balik tu.sewaktu azan maghrib. Kasi ayo kotak je... Heh?


Mokcik nak cepat2 lipat kain dan buat cupcake katanya..


Layan gambar Auntie Saras dengan customernya hahahaha 

Wednesday, May 10, 2017

My fwen katanya...

Blame my close friends,  they
set a very high standard in friendships,  jadi bila jumpa kawan baru, sangatlah susah nak menerima kawan-kawan seadanya. So to speak.

Like my friend Len ni.
Last year she took a long break. Dah kenapa?  Jadi saya suruh/paksa dia datang n bantu, sebab saya kerja,  dia tidak. Mokcik dengki.

She came. With a t-shirt n sepasang baju kurung. I dont even cook for her, mokcik malas.

We went to Ipoh. Duit saya cukup2 nak bayar hotel je. Dia support saya makan. Padahal saya host kot..

Bila ada problem besar, saya berjaga sampai tengah malam siapkan kerja. Dia kena bantu juga. Until to d point dia pun dah tak larat lagi. Saya paksa.

Bilik hotel sejuk giler, saya tak tahan dan buat kerja berjam2 sambil pakai telekung.

" Mana ada orang buat kerja sambil pakai telekung", dia usik. Dan,  bila dia outing ke Cameron Highlands ( saya tak pergi, kerja macam hanjjjj kot masatu)  she bought a scarlet shawl,  so that I wont b cold at night.

I did not take any pics, emosi sangat tak stabil masa tu.

ThIs time around, when she knows I was in her state she paid a visit.
Mokcik terharu gilerrr..

Dari tempat tinggal dia ke Gambang tu was like 4 hours drive. Jauhhhhh...

But she came.
We had soup at a corner-lot restaurant. She insisted on paying. Mokcik redha.

Then  dropped me at the hotel.
Here d gifts


Tuesday, May 09, 2017

Air yang tenang jangan disangka....

Untuk rekod, bila ada kekeliruan saya akan rujuk kepada dokumen rasmi. Hitam putih. For that, I was mercilessly looked down by others and accused as very fussy. Some even boycotted me and yes, I don't get good appraisal in d year end evaluation.
Do I care?
I did.  Saya menangis di bucu katil tapi depan orang I puΕ₯ on my mask and pretend nothing can bite me,  sort of thing.

It wasnt easy, but knowing I can have a peace of mind,  is a comfort.

Then,  came a decision which made someone really pissed off. Despite I m in d committee,  I also wondered, WHY????

It is against d constitution, that was why that particular someone really blow her top. Gigih mokcik buka booklet perlembagaan.  It was there. She's right, so mokcik cuci tangan dan tak mahu campur. Afterall,  I was not invited in d decision making, or else mesti saya yang pertama bangkang habis-habisan:))

Cuma saya terkejut.
Why go against d constitution.  In my humble opinion when you get wrong advice,  this is what will happen.

I read somewhere, Dr Mahathir said, he will ask others' opinions, when it comes to decision, he did on his own. Jangan sekali biarkan other things/people clouded your judgement.

Unfortunately,  dat is not d case with d decision maker. I really like her. Lots, but sometimes her sidekicks are annoying, lebih sudu daripada kuah. Why????
No elaboration on that.

Once d incident happen, rackeeting noise was deafening n  I thought it was all.
Goshhh I was wrong.

Then, came another blow. D letters were sent out, asking for public apology.
If that is not enough, another disciplinary board was formed to handle the issue.

I m talking about d lawyer n litigation here.
Why??? Mokcik garu kepala.

"Sabarlah kakak", saya kata bila nampak matanya merah.
"  You always have me Kak", saya kita bila wajahnya muram sambil hugged her.

As I wrote up there, I really like her. Dia pemimpin yang sederhana, tidak partisan tapi sangat passionate. She always has good things to share n willing to share.

As for d person who started d litigation,  all this while I could see her effort n sincerity. She was not attacking a person, just to iron  things up. It just that I wish she does not bring d lawyers in...

What I kenot tahan r d person who were instrumental for d flop. They kept attacking people, saying this n that. Petik sana sini somemore.

I dont see they were helping.
We have to select new one n petik nana saya pulak.

"Dont worry, we will help you", kata the sidekicks. "We kesian you oso la.." dia tambah..

Saya geleng kepala n hugged kakak tu.
" I kesian you more kakak", saya cakap dan peluk dia.

Sangat.
Then 3 hours later, we were asked to celebrate the particular someone by accompanied her to her room.

"I dont want", kakak tu cakap.
Every one joined in, except the two of us.

"Pergilah", kakak tu kata.
"No thanks. I m with you kakak", saya cakap tegas.

Honestly, I have no problem with that particular someone.  I've checked, she did the right thing.
I stayed not because I agreed with what kakak tu buat, "What you did was wrong Kak", saya cakap dengan dia selalu.

I stayed with her because I know how it felt when you had worked hard, n treated badly.
I knew how it felt to be boycotted n humiliated.

Life is not a dream guys.
If u were a leader, just remember,

People advise you on their interest, not yours. 




Day 5

Time to go home. Yippee!!!

Today they organise visit to interesting places.

Gigih mokcik meninggalkan semua hal duniawi.

Dan terjun ke kolam renang.
Sensorang..

Indahnya dunia

Friday, May 05, 2017

Bukit Gambang!

Perjalanan jauh.
Letihhh sangat..

Bila sampai.

Warm welcome!

Every one comes with and purpose, to serve and having a great time!


Tarzan@SafariNight

It was raining...
Penonton tabah menunggu..
The show was amazing.

Once over, d narrator announced spectator can have pics with d cast.
Mokcik gigih berlari, on d pretext temankan d kids..
Padahal they came with TPP Pahang kot...


Sebab ada TPP, protocally, it is advisable leave d pic taking to d proffesional photographer. Sedihhhh..

The chance came though, *lompat bintang*
" tauuu u nak ambik gambar dengan Abang Sado" she teased.

Who didnt?

Nampak kontras sangat saiz..
Itu semua ilusi optik.

Thursday, May 04, 2017

Kami tak nak beli!!!

"Dah kenapa????" saya tanya sambil kerut kening.

d kids: yang tahun lepas punya tu kitaorang tak dapat pun...
Me: dah lama kottt... dah kenapa tak dapat lagi?
d kids: memang tak dapat...
Me: I just dont get it. How come?

Terus mokcik tazkirah pasal hak pengguna segala.

Me: awak semua dah besar kot, takkanlah hal begini pun awak tak mampu selesaikan sendiri?

Mokcik boleh pilih membebel dan petik sana sini.
Anyway what good it will bring?

Me: how many did not get it, show ur hand.
A boy: saya tak pasti teacher, saya bayar ke tak...

Dan dan mokcik bertazkirah pasal halal haram.
A boy teased, "untung apa kalau dapat dua kali".

"Yang halal satu je, yang kedua tu dah haram, di akhirat nanti semua tu akan dikira. Ambil hak orang, walaupun satu sen, sangkut dalam perkiraan di Padang Mahsyar nanti. Sanggup?", mokcik tanya.

Semua pun diam, tak yakin dengan setajah ler tu..

So I sent message to d group, notified about d incident n assigned a boy to settle everything.
Bukan susah pun.
Before they went home, everyone got it...

Not everyone though.
First count ada 14 orang angkat tangan kata mereka tak dapat lagi.

"Yang lebih boleh saya tumpang letak atas meja teacher?" si person-in-charge tanya.
Saya angguk.

Bila balik saya kira ada 5 lebih.
Macam mana boleh lebih sedangkan tadi dah kira cukup-cukup?

Mungkin, harapnya tazkirah mokcik tentang balasan di hari akhirat sebab ambil sesuatu yang bukan hak mereka berbekas di hati.


Dalam doa yang tak tentu makbul, saya doakan mereka membesar jadi manusia yang sentiasa mencari redha Allah.
Gitewww...


Manis Kuasa 2


Ngehhhhh...
I hate meetings.
Talking to strangers  is not my forte. Mokcik is shy shy cat.

I came late, jadi meluru ke hujung garisan sajalah..

Image may contain: one or more people

d officer in-charge-took photos.
He also told me yesterday Her Royal Highness asked for name n he gave mine.
I felt my stomach made some sommersaults.

Tapi depan orang harus mokcik berlagak bagai hari-hari Tuanku Permaisuri mintak nombor talipon kekdahnya.
Ohhh stress...

Nampak mokcik dengan orang sebelah bagai isi dengan kuku...

Mokcik is stress katanya..
Semua troop yang makcik hubungi tak sudi ambil bahagian.
Troop mokcik jauh, nak hantar 34 pax, ate mana gaye duit nak dicekau..

It is not easy to be in shoes.
Kalau paksa, nanti kata mokcik pushy.
Kalau tak hantar wakil nanti kata mokcik tak perform.
Kalau berita sampai ke telinga the Royal Patron, adeiiii (sampai ke situ imaginasi mokcik tau..)

Ohhhh...
Mustahil dengan masalah sebegini, langsung tak effect pada berat badan yang semakin maju ke hadapan itu. ini pun masalah juga...


Towards the end, orang depan cakap sesuatu..
Eh...

"Boleh tolong?" Mokcik tanya, penuh pengharapan. Dia kata boleh dan kasi nombor talipon the-person-in-charge.
Ni utk program lagi satu.
Patut 2 minggu lepas. Bila mokcik nak buat, banyak sangat playing victims, I divide task, so that they will know how it works. tapi nampaknya sampai hari ni, masih kaburr...

Mokcik stress.
Tu yang muka mokcik setebal tembok Cina tu.
Asal jumpa orang je, gigih mokcik tanya if they could be any help.
Korang ingat mokcik tak malu????
Malu siottt..

On my way out, I saw a familiar face.
"Eh Aidil" mokcik tegur.

"Qaiyum. Nama saya Qaiyum," dia cakap.

Padahal kitaorang kawan kat efbi, apsal saya pangil nama lain.

Aidil tu adik saya. Saya abang", dia terangkan..
Errr... ok at least ada koneksyen di situ..

Image may contain: 3 people, people smiling, people standing and outdoor
Jadi kita minta dia ambil gambar bersama.
Kami bertiga sekampung.
Dalam gambar muka kitaorang sepesen.
Letih...

Rasanya masa kat efbi dia pernah offer  kalau saya pertolongan. Saya yakin dia menmain 
Mesti masa tu dia tak sangka satu hari our path will cross. 
At least never in my wildest dream, this thing would happen. 

"Eh... boleh tak awak tolong d girls?" mokcik tanya. Muka kesian...

Dia kata boleh.
BOLEH.

Mokcik rasa nak melompat ke langit biru:)))
Ohhhhh... indahnya dunia.

Wednesday, May 03, 2017

Rajuk

"Dapat APC tak." saya jerit dari porch rumah bila nampak jiran depan baru pulang.
Dia geleng kepala. Saya ketawa kecil...

"Appraisal 96% pun tak qualified?" saya usik, dia tersenyum tawar.
"Yang dapat tu lagi bagus kot?" saya sambung bertanya sambil kunci pagar. Dia angguk .

"Ehhh saya ada cerita baru nak cakap" dia keruk kepala. "Tapi saya tak solat lagi" dia kata..

Saya pergi ke rumahnya dan tadah telinga, or else nanti bila saya dah buka baju dia datang ke rumah, nanti lagi susah.

"Saya baru tahu kat tempat kerja saya tu kalau merajuk nanti ada yang pujuk dan bagi APC pula tu", dia kata.

Saya ketawa makin kuat.

"Bila buat kerja, siap ambil gambar dan share dalam group. Tadi ada event, mereka turun ramai2 dan boss ambil gambar upload dalam group. Kita pun buat kerja, tak pula boss ambik gambar" dia kata.

"Yang turun ramai2 tu takde kelas ke hapa?", mestilah mokcik curious.

"Itulah pasalnya.,. Baru saya tau geng kitaorang memang tak mahu tolong event tu sebab obviously boss sangat bias" dia kata.

Bab pilih kasih, saya peduli pun tidak. Tapi yang tinggalkan kelas dan tak ditegur tu dah kenapa?

Saya kerut dahi. Dia sambung lagi bercerita tentang gigihnya boss back up geng itu.
"Yelah... depa pandai ambil hati boss. Pergi rumah boss, tangkap ikan, upload kat group", dia sambung...

Tangkap ikan?
Oooo saya tahu boss yang mana dia maksudkan.

"Awak jangan buat perangai macam tu", tetiba mokcik kasi amaran.
"One day, bila sampai rezeki kita berdua, jangan buat macam tu pada orang. Takder sudahnya..." saya tambah lagi.

"Saya tak buat. Saya tak perasan pun, baru hari ni saya tahu hal ni berlaku", dia kata. Dulupun segala gossip mossip, memang kami berdua tak tahu dan jadi orang terakhir yang tahu.

Saya fikir kat mana2 pun ada watak macam ni.
Terlalu menjaga hati orang bawahan sampai blinded by their drama.

"Kot ko nak APC ko kena merajuk jugalah", saya usik dia..

"Kuasa sangatttt" dia jawab. Saya tersenyum lega.
Kot dia start buat perangai cenggitu, tak hingin saya ngaku kawan hahahhahahah

Tuesday, May 02, 2017

Manis

Bukan semua orang bertuah dalam kerjaya macam Hillary Clinton. At least her enemy always think twice because she was an ex-First Lady katanya...
Jadi isteri bekas Presiden Amerika is a previlege.

The rest macam mokcik,  had to work hard to be heard.

But then, selepas fasa this-is-me-take-it-or-leave-it kind of, normally those yang berurusan dengan makcik knows I meant business.  Yang nak wayang, sorry, I dont hv knack to be clown. Kosserrrrr sangat tau...

Last year, fasa perkenalan,  somebody tried to pull act. Mokcik cantas awal2 dgn facts la kan. Things turned out ok.

ThIs year mereka mintak data.
"By Friday", saya janji.

On Friday, saya sent.
3 Jumaat berlalu, tak ada feedback. Mokcik pun bengkok, tak sempat nak fikir hal dunia:)

Today d msg came.
Sorry, d u mind to save n send in other format.
No prob. But not today. Mokcik jawab.

Take ur time but notify me when u email yang. Came d reply.

Mokcik tersenyum.
Last time, dia cuba blamed mokcik when d things nyaris default.

Glad those days were over.
"We have to work twice harder,  because we r Muslim",  selalu saya ingatkan d Kids.

I did work harder.
Then, bila ada bunga2 nak main wayang, mokcik duduk tepi dan beri laluan sambil makan popcorn saja...

On second thought, not all ex-First Lady can survive dalam kerjaya without self-confidence n determination.


Mungkin.

Ingatan

I went up n down twice. Fatigue.
Bumped into a friend.

"Eh I hv something to tell u", dia kata. Jadi saya mengekorinya ke bilik.

"000 ini stick n what-nots hari tu", saya cakap, sambil pointed to d sticks sebab when I puΕ₯ it last Friday he was not around.

He did not listen.  Instead he dug his bag which was under the table n PuΕ₯ a Red plastic bag.

"Ada lagi aku nak bagi hang, tapi tak sempat nak packing", dia kata sambil terus memunggah...

" Jangan susah2.. Ini pun dah cukup", what else should I say kan...

"Hang pergi mana-mana macam-macam hang bagi aku.."  dia cakap sambil terus memunggah...

" Inipun cukuppp. Thanks tau", saya cakap dan terus minta diri.

Hati saya sangat tersentuh dengan keikhlasannya.

Whenever I went abroad saya akan cari coins and cheaper notes untuk dia. Kalau kebetulan saya singgah di post office, saya akan belikan first day cover untuk dia.
Cuma dia seorang.

"Mahal ni... Aku bayar balik ye", selalu dia cakap macam tu...

" Tak. Yang tu tak mahal." saya cakap jujur.

"Tapi ini... Waaa mesti mahal..." dia cakap selalu.

Jadi terpaksalah saya cerita,  coins tu selalunya saya swapped dengan duit sen Malaysia dan wang kertas tu nilainya tak lebih RM5 je. Mokcik pun papa kedana manalah mampu nak belikan Birkin untuk diri sendiri inikan nak bagi duit ribu riban pada orang.

"Terima kasih.." selalu dia cakap. Sebab tu Kadang2 saya letakkan saja di atas mejanya, sebab saya cuma kasi dia seorang saja.

"Untuk hang ada tak?" dia suka tanya.
Saya geleng kepala.

Dulu my late father suka collect coins. I dont.
Rumah saya sempit, takder tempat nak letak.

Saya juga tak cermat.  Nanti hilang dalam simpanan.
Kawan saya ni sangat cermat. Dia pernah tunjukkan collection, woww sangat.

Sebab tu saya beri semua coins dan note dari semua negara yang saya pergi kepada beliau. Saya pasti, dia akan simpan dengan baik. Mungkin satu hari kalau saya teringin nak berthrowback bagai, I can always ask to see d collection from him.

To top it all, dia adalah kawan yang after years,  saya fikir dia sangat ikhlas berkawan.

We fought a lot, we argued more, tapi in d end we always find solution because we aspire to give d best.

I remembered one time I was so agitated reading a minutea as it did not do justice to TheOldFriend.  I voiced it out in the meeting. Everyone was quite annoyed with me.

He came after d meeting and said something like, " Aku tau dia tu kawan baik hang,  tapi dia buat silap. Banyak", he explained. It did not soothed me though.
Anyway, at least he tried.

Dalam kerjaya, susah betul cari orang yang jujur dan not taking you for granted.
To find people who could work with you and not trying to outdo you is even harder.

Did I tell you I love d Chocs given. I am.
I love d fridge magnet too.

So, bila satu hari saya menoleh nanti, saya pasti akan teringatkan kawan yang ini.
We did not talk much unless hal kerja. We rarely seen together or shared banter,  but deep down bila saya mahukan sesuatu,  I know I can go to him, anytime of d day,  chances he will get it for me.

Saya harap I will b d best colleague to him too.




Monday, May 01, 2017

A not so long break Part Uno

Fetched Saffa at 2p.m yesterday. I wished d course could either finish on Monday on Sunday morning. Senang sikit mokcik nak rancang percutian. But then, itu pun d Ansara team did on charity. Mohtip sangat mokcik nak tunjuk ungrateful. 

Saffa said she learnt a lot from d course. Great!!!

Next, our pit stop was KTM Slim River. The ticket for Mid Term Break. 
No one manned d counter, so we drove off to KL. 

Heavy downpour slowed d traffic. 
At Sogo, Ya n Along waited with Mc D dabelcisbeger. I was starving!!!!!!
It is always fun meeting my nieces. 

When d rain stopped we walked to Jalan TAR n tried to find baju raya, FAILED. Along only bought a black abaya, whereas kitaorang semua tak beli pun. Anyway, we did stopped at CK Rahim n bought many baby brooches n shawl pins. 

We parted at 7p.m. They took train to Shah Alam. 
Saffa n I had dinner@Sogo food court.

I had fried egg, salty kailan, mango salad n plain rice. At RM11, I think it is a bit pricey. Saffa had yee mee sizzling. 

Later we went up n bought 2 short pants n 2 Camel t-shirt for Acho, a
2 black track bottoms for RM290. It entitled for RM20 voucher so we picked 4 packets of kitkat, 5 packets of Jack n Jill potato chips and 2 bottles of Glo dishwasher. 
Everything is on discounted price!!!!

I need some shoes badly, so went down to ground floor. Got a burgundy Valentino Creation flat and two pairs of Larrie black flat for Saffa n I. We need d black flat for our camping katanya...

It was 9.45p.m when we left Sogo. 
Took extra time because finding the customer service to verify d parking coin was such a hassle. 

Dulu there was a CS at lower ground floor. Now dah takder plak. I went up to Ground Floor, dahla it was under renovation, was told to go to Level 3. 
Duh!

The safest choice was going up to Level 7, n after waiting for 5 minutes, settled. Unfortunately, waiting for d elevator delayed me even more. 

Once home, d first thing I did was contacting my uncle. His car broke down at Behrang. He did not reply. Hopefully things r good.

Saffa and I talked while trying hard to finish d Big Mac, tu pun share 2 orang. 
Then we dozed off..