Wednesday, May 31, 2017

5th Ramadhan: Of Bangla n Blessings

Kejadian semalam.
One of d many reasons saya tak kemaruk jadi Ketua Derjah is d amanah I've been taking. Gila stressful bila saya survey t-shirt sehelai RM25. Tu pun saya dah kasi design yang paling minimal.

I dont think d Girls can afford it selepas kena bayar camping fee RM50 which quite CHEAP for 3 days 2 night sekali ngan food.
But RM50 for school-going Kids pun dah cukup mahal.
Think about RM75. Mahu bertubi2 mokcik kena ambushed kiri dan kanan.

It was not easy to be Ketua Derjah, I wonder why people berebut2 to topple one another...

While kena ambushed is nothing New to me,  I wish to make d organisation reachable to all walks of life. Impian!!!
It is not far any Girls is left out due to d high fee. I wont let that happen, at least not while I m in power katanya...

Jadi berbekalkan keazaman yang tinggi saya naik tren dari KL SENTRAL ke Stesen Hang Tuah. First time, sorang3 dan dengan bahu yang serebeh bawa bekalan dari Ikea yang mungkin 7.8 kg beratnya dan backpack Targus berisi Errr 2,3 kg of rolled oats, Choc chips and shredded Almond.
It is a Targus, super comel, ai tell u😂

Saya tanya orang sana sini kat mana ada borong tshirt. They pointed to various shops tapi ternyata non-hado. Saya nampak satu iklan kat escalator, gigih mokcik menapak ke Tingkat 7.

Setelah di calculate, a better choice.

Cuma ye la... Berattttttt..
50 pcs of long sleeve cotton beratnya macam 20 kg. Gilerrr..
Cuma setelah dikira upah printing and all I can save RM5 on each tshirt. Jimattttt..

Saya jalan senget2 dan tunggu juga kalau ada cab. X der...
Berat nak mati and I stopped in every 5 steps. Ohohohoo...
RM5 x 50pcs punya pasal



Tiba2 seorang Bangla said hello berulang kali.
"itu barang sini saya angkat", dia kata.

Berderau darah mokcik...

Mokcik takut giler. Jalan sesak but, no one was walking.  What if....

Walaupun ditolak he insisted.
"Encik pun sangat berat bawa tangga tu. Terima kasihlah... Susahkan encik sahaja",  mokcik serius menolak. He carried an aluminium stepladder. But peeps, of course u can read my mind,  cant u?

"Sini letak, saya bawa", he was persistent.
So I puť d bundle down n tailed him.

Mana mau pigi?, dia tanya.
"Saya nak naik teksi pergi Puduraya", saya jawab, sambil ulang, I shudnt carry it as it is heavy n d stepladder is heavier.

He was quiet. Mindful of his steps as we used back alley.
We passed some immigrants and some greeted him.

"Sini teksi susah, sana ketapi naik" He said.
Ooo tenang hati mokcik when I noticed d back alley is a short cut to the train station.

"Sini cukup encik" saya kata bila kami sampai ke steep stair which lead to the station.

"saya kata saya angkat, saya angkat la", he was adamant.

Sebagai Drama Queen,  mokcik dah fikir how I May react should he tried to do something funny.

I've heard of d blackmailed,  kidnapping and as such as a way to get Quick money.

We passed a row of fruit sellers whom he exchanged banters. At least,  there r people who knows him there.

He put down d orange plastic bundle in front of d ticket machine.  I thanked him n handed some money, as a token of appreciation.

He declined.
I insisted.
He was distanced.

" Saya Muslim, saya puasa" dia kata, " Awak kata saya bawa berat,  hopefully Allah balas" dia cakap lebih kurang gitula... Ayat mungkin berbeza.

Habis tu mokcik terpempan kot.. I had bad thoughts about him all along d Journey.
Tak terlintas langsung di fikiran saya dia membantu kerana Allah.
blessed him.

Now I m asking myself.
Adakah saya menggendong tshirt dan beria nak jimatkan RM5 each tu kerana Allah atau mencari redha manusia

#😭😭😭😭😭😭😭

No comments: