Friday, May 26, 2017

Dunia ini sungguh kecil Part 3

Since d organiser n d speaker dah sebut, haruslah ramai yang menoleh. Mokcik keraskan hati dan menten muka tak bersalah.

D first slot went well. D speaker mentioned my name few times, asking responses. Luckily, I was able to give correct answers. Yippee!!
" She was my Ketua Pasukan last year", she mentioned proudly(?)
Mokcik harap bumi terbelah dunia dan swallow me on the dot.

"Sorry Ijan, tadi tu sibuk, tak sempat nak tegur." d organiser came n talked to me.
She told about d fractured hip n she was supposed to be on leave.

Lorr... " Akak ni memang macam ni kan", saya tegur dia. Dia ketawa n sambung cerita.

Oh...  Berbunga2 hati mokcik tau.
In 2014, dia tak mo geng dengan saya. Puncanya cuma satu.
I was appointed as her Ketua Pasukan
Saya tulis banyak kali dalam blog. I had a hell of time jadi Ketua Pasukan. I never blame her though.
Dah la Ketua Pasukan lebih muda, knowledge pun so-so, manalah dia nak respek.

Unlike the speaker yang memang lantik saya sebab dia jatuh sakit, jawatan Ketua Pasukan in 2014 tu ialah lantikan HQ. Saya fikir sebab saya banyak cakap sangat masa first round meeting, tu yang depa impressed kot. Denkk!!

It always hard working with people who hate you.
Saya fikir cara yang terbaik ialah mintak pada Allah, instead of bercerita sana sini.

Once d task over, saya tutup buku. Every time we bumped into one another saya pergi kat dia n hugs.
Mula2 she was awkward, lama2 dia pun menerima kesewelan mokcik seadanya. Hahaha..

Pangkat dan nama wont last.
Itu yang mokcik selalu pegang.
Amanah akan dihisab di akhirat nanti.
Itu yang mokcik takut tu.

Besides, I learnt from d book "Shud I tell Mr President" By Jeffrey Archer, when ur term as a leader is over, kalau orang offer previlege,  say thanks but turn it off. Dignity.

I found it helpful. Masa jadi Ketua Pasukan, saya fikir saya ikut buku. Tu yang kena pangkah tu. I learnt from Mahathir, to listen to all but  rely on my judgement.

 Bila dah quit, the best I could do is sit back and enjoy being d wallpaper.

I guess, that is how I win d speaker b organiser trusts.

Despite saya datang lambat.


No comments: