Friday, May 26, 2017

Dunia ini sungguh kecil Part 4

" Hi Jee", I greeted a lady.

" Saya nak tegur akak tadi,  tapi saya takut akak tak kenal saya", dia jawab.

Saya ketawa saja.
It happened many times.
Banyak kali sampai saya pun dah lali.

Part of my Ketua Pasukan task was lead a group of people who will go to each n every school to 'verify' things. Before that a meeting with everyone was set up,  twice a year. Mokcik la balaci yang conduct d meeting, giving talk n all.
I tried very hard not to be bossy, I hope I succeed.

Whenever I attended other functions, mokcik sedikit perasan dengan perhatian yang sedikit keterlaluan yang diberikan.
Some looked at me in awe (mokcik tak Tipu) padahal mokcik konsisten pakai baju yang sama sejak 5,6 tahun dulu.

Kot mokcik kaya raya memang mokcik ada niat jahat  tak mahu layan mereka,

 tapi sebab mokcik pun marhaen,  seharusnyalah mokcik merendahkan diri dan menegur mereka dulu. I

Just like Jee yang saya tulis di perenggan pertama.

"Akak,  dulu Jee ada datang masa akak bagi talk kat xxxx tu", dia sambung.

" Ye Jee, akak ingat Jee.", saya jawab mesra-alam. "Tapi sekarang Jee agak 'maju'", saya kata sambil ketawa.

" Ye la,  Jee dah gemuk sekarang", dia jawab sambil ketawa juga.

Once dia dah upgrade from saya to Jee, I m perfectly-sure, garisan darjat pemisah between us is broken. Eternally.

In life, if people did not come to u, u go to them kekdahnya...

No comments: