Thursday, May 04, 2017

Kami tak nak beli!!!

"Dah kenapa????" saya tanya sambil kerut kening.

d kids: yang tahun lepas punya tu kitaorang tak dapat pun...
Me: dah lama kottt... dah kenapa tak dapat lagi?
d kids: memang tak dapat...
Me: I just dont get it. How come?

Terus mokcik tazkirah pasal hak pengguna segala.

Me: awak semua dah besar kot, takkanlah hal begini pun awak tak mampu selesaikan sendiri?

Mokcik boleh pilih membebel dan petik sana sini.
Anyway what good it will bring?

Me: how many did not get it, show ur hand.
A boy: saya tak pasti teacher, saya bayar ke tak...

Dan dan mokcik bertazkirah pasal halal haram.
A boy teased, "untung apa kalau dapat dua kali".

"Yang halal satu je, yang kedua tu dah haram, di akhirat nanti semua tu akan dikira. Ambil hak orang, walaupun satu sen, sangkut dalam perkiraan di Padang Mahsyar nanti. Sanggup?", mokcik tanya.

Semua pun diam, tak yakin dengan setajah ler tu..

So I sent message to d group, notified about d incident n assigned a boy to settle everything.
Bukan susah pun.
Before they went home, everyone got it...

Not everyone though.
First count ada 14 orang angkat tangan kata mereka tak dapat lagi.

"Yang lebih boleh saya tumpang letak atas meja teacher?" si person-in-charge tanya.
Saya angguk.

Bila balik saya kira ada 5 lebih.
Macam mana boleh lebih sedangkan tadi dah kira cukup-cukup?

Mungkin, harapnya tazkirah mokcik tentang balasan di hari akhirat sebab ambil sesuatu yang bukan hak mereka berbekas di hati.


Dalam doa yang tak tentu makbul, saya doakan mereka membesar jadi manusia yang sentiasa mencari redha Allah.
Gitewww...


No comments: