Wednesday, June 07, 2017

12th Ramadhan: sempat tak?

Semalam, mommy said she wanted to go to d bank. Later, we bought groceries.

It was hot n humid. Letih..
She did most of d shopping. While waiting outside I saw an ex-student.

Daripada saya menyusahkan diri menanti dia tegur saya, baiklah saya pergi kepada dia dan bertanya khabar.

"Murid febret ni...", saya kata sambil tepuk2 bahu. Semua murid pun are my favourites 😘😘Suaminya tersenyum.  In my untrained eyes, they looked happy. Hati mokcik pun tenang.

Saya tanya mereka tinggal di mana... Suaminya beri peluang kepada kami berbual mungkin...  Jadi terus saya tanya soalan tak bertapis...

" Awak ok? Ada orang buli tak?". Dia kata dia ok. Alhamdulillah....  Keluarga suaminya itu memang keluarga baik-baik.

"Baby ni sempat tak di Bin kan....", saya tak sambung soalan. Dia tengok saya, muka cuak dan gelengkan kepala..

" Teacher tau?" dia tanya. Saya angguk.
"Bila Teacher tau?", dia tanya lagi.
"On the day you sat my paper last year", saya jawab..

"Oh....." dia terdiam.
Kenapa murid2 selalu fikir Ticer dia x ambil peduli hal mereka?

"Saya tak ambik pun result SPM Teacher... Saya dapat berapa?" dia tanya.

Saya jawab yang mana saya ingat.
Entahlah... Dia antara pelajar saya yang bagus dalam pelajaran.
Cuma itu lah...

Sebelum berpisah,  saya peluk dia dan cakap,  saya selalu ada kalau dia perlu bantuan.
Dia tersenyum. Saya tak fikir dia akan hubungi saya.

She is a strong girl.
What she did was wrong, tapi saya pasti dia takkan ulangi lagi.

Adakalanya kita fikir we can get whatever we want.
Cuma, yang kita mahu itu belum tentu baik untuk kita.

Sekian.

No comments: