Friday, June 02, 2017

7th Ramadhan: Act of faith.

Kejadian hari yang sama seperti di entry 5th Ramadhan.

Hari hujan lebat. Jalan  sesak, sampai ke Rawang. Naik bas is never easy.

Sampai di Tanjong Malim, I was thinking of a way to open d bus luggage compartment as d driver was in rush to catch his delayed trip.

"Adik,  boleh tak tolong bukakan?", saya cakap to an Indonesian man in his mid 20s, yang sama2 turun dari bas. Dia terus pergi dan saya terkebil2 pandang..

Hah... Nak nangis...

He stopped, turned back, flashed a smile and asked politely am I talking to him. Mokcik nodded. Muka sedeyy..

He came back n lifted the heavy door yang mokcik memang konfem tak larat buka..
Blessed him.

I board d Sungkai bus n chose d front seat. Senang nak turun nanti.

"Taman Bukit Sinai berapa?" saya tanya.
"RM3" d conductor answered.

"Masjid Slim River tambangnya berapa?" orang belakang tanya. Obviously, like me, he rarely use d bus too. Masjid tu kat tengah pekan kot..

Mokcik memang fefeling csi, semua benda mokcik selidik.

D bus stopped at Shell petrol pump where d driver got a pack of dates each. The driver terus makan n d conductor was quite discreet, despite both r Indian. Malaysian way, bulan posa, my non-muslim friends nak makan depan kita pun segan2 , guess all good breed Malaysian pun begitu.



D Lady opposite me was in sour mood with her ear plugged.  Several passengers coming up, regulars,  judging from d way they greeted d driver.

Once we reached Slim River town I asked d conductor if d bus goes to Sungkai.

Dulu saya pernah kena turun kat eatery joint sebab d driver tak mo g Sungkai as there were only 2 passenggers left. Mau meraung saya kalau kena angkut barang yang berat at that point of time.

I was relieved when he answered " pergi!"
"Masjid Slim River tu lalu tak Kak?" orang belakang tanya.  Saya toleh.

He is not more than 22, very young and I might say very pious.  Suci je muka.

"lalu,  tapi akak tak reti nak petik loceng kat mana nanti", saya cakap jujur. A bit quizzical looked sprayed on my face.

"saya pun tak tau Kak, saya dari Seremban Kak nak jumpa kawan kat Masjid Slim River", dia jawab.
Oookk..
 Saya terus minta konduktor tu berhentikan bas depan mesjid, sementara saya punggah beg, n wallah...

"Nah air mineral. Awak ada bawa apa2 tak untuk berbuka?" saya tanya..
" Thanks Kak. Xder bawak apa Kak.. Sebab tu nak singgah masjid" dia jawab, muka polos,  macam anak murid saya juga bila mereka eksaited...

Bukan tadi dia kata nak jumpa kawan ke kat mesjid. Just like my students bila mereka cover line, Teacher ni mesti boleh tau punya...
Cuma tidaklah saya teringin nak probing.

"Awak ok ke ni?" saya tanya lagi..
" Ok kak..." dia jawab.  Senyum.

Ermmm...
Dah 17 tahun saya jadi cikgu, I trust my instinct more..
Saya punggah lagi beg Ikea biru yang penuh dan berat tu.

"Ni karipap,  akak beli kat Ikea tadi, untuk awak berbuka tau", sengaja saya sebut nama gedung Kafir tu. I expected dia akan tolak.
Some budak2 yang extremist, tak no makan benda2 cenggini. Syubhah kata deme...

Tapi tak. Dia terima dengan grateful.
" Baik hati akak...." dia cakap sambil disambung doa yang menyentuh hati saya.

Driver berhentikan bas.
"Kat seberang tu mesjid? Awak betul2 ok tak?" saya tanya buat kali terakhir.

" Betul Kak. Saya ok" dia jawab dan turun bas. Bas bergerak, tapi saya masih berfikir.

For someone who travelled from Seremban, he did not even bring a bag!
He did not even have a watch, nor handphone sebab bila saya tanya pukul berapa,  dia cakap takder jam. He could always see his handphone, couldn't him?

Dalam diam saya berdoa budak ni selamat dan tak terpengaruh dengan militan segala. Not that Masjid Slim River breeds any, bit still... Budak2 muka suci ni memang an easy prey.

Few minutes later, d sour Lady opposite me offered a bun.
" Dah masuk waktu Kak", dia kata sambil tersenyum manisssss.

Mokcik pun senyum dan mengharap keberkatan Ramadhan bawa keselamatan di dunia dan akhirat kepada that particular boy n d sour Lady yang sebenarnya generous n thoughtful itu.

Aminnnn..



No comments: