Wednesday, June 28, 2017

Yang manis itu racun

As I wrote a week ago, saya betul2 tak redha travelled 100km away ( cannot claim ok) semata2 nak clean d mess. I left home at 6.15a.m, circling d building twice to find d parking then walked 100m to get to d meeting room.

Bila hati dah benci, semua benda mokcik nak ungkit.

Anyway, I know, kalau saya tak sudi, orang lain pun begitu juga. Instead of tarik muka macam mangga muda, I tried my best to be approachable katanya.

The two person who came later than me were really not in gud mood. D blame game started. The chairpersons main tarik tali dulu.

After beating around d bush for hours (or more?) baru la masuk isu sebenarnya.
Finally, all of us senyum kambing.  But still, d chairperson masih dalam mood 'pusing keliling'. We were being straightforward,  tapi beliau mengelak2 pulak...

Then, d big shot came. He was straight to the point.
Huh! We smirked.
D discussion started a serious ones.
D what if...
The repercussion.

Some were being objective,
Some pessismistics,
Some were hopeful
Some remained quiet...

Then we came to a resolution.
I posed a 'what if questions' again. Wet blanket? I am.😂😂😂

"we shudnt b obvious" I suggested.
Personally, I dont want any scandal. Enough is enough.
That is my stand.

In d end,  there is a solution. SecRet must remain untold. Tapi dari pengalaman,  bukan saya seorang je mulut tempatan.

"In the end, if we do not be discreet,  yg kena teruk ialah beliau", macam biasa mokcik mmg bab bercakap x berhenti mmg win.

I think this is d first time we be open.
I don wan banana fruit two times (eh!)

"Is there any severe punishment?", finally someone buka mulut.
"Could not say, top secret" d big shot answered.

"After we told you everything, wud u pls take it into consideration?" , tak kuasa saya nak beating around d bush, saya terus terjah je...
" Saya masih teringat peristiwa 2012", he said, mokcik geleng kepala.

"Please..." we pleaded.

D big shot did not answer.
Deep in thinking.
Deep down I really hope, his report will include what we said. Sebab, saya fikir, penerima laporan itu sangat bijak orangnya. Dia tak mungkin bertindak melulu. Tak pernah!!!

Saya tahu dia bijak. Sangat2...
Saya benci betul drama power struggle ni, tapi bila saya kata XX tu sedang memadamkan lilin orang untuk naik ke atas, mereka kata saya gila. Sejak lama dahulu.

"Dia tak nak.... merepek la ijan ni", mereka kata.

Seperti yang selalu saya tulis, saya membesar tengok Law n Order. Cakap la apa pun, tapi mesti ada hint yang bila dikumpul akan jadi petunjuk yang besar. Barulah kes boleh selEsai...

"Dari dulu kita dah cakap, someone is vying for top position, tapi korang marah kita", saya cakap to two person on our way to parking space.

"Ye betul. Obviously", seorang jawab dan yang lagi sorang lagi kerut dahi tanda tak setuju.

We compared notes. Loud n clear.
D revelation made me very sad though.

Dia bagus. Sangat bagus. Saya tak akan teragak2 vote, kalau dia kata dia mahu.
Bila dah jadi begini, ada orang yang teraniaya kerana perbuatannya, susah saya nak percayakannya lagi,

Now, bila kawannya teraniaya kerana perbuatannya, I wonder, ada tak dia own up dan sanggup berkongsi hukuman?

Sampainya hati.

" A leader should responsible for all her action", suggested d big shot.

Ermmm...
Personally, mokcik takkan putus asa.
I will fight n justice had to be done.

Cuma, at d moment, mokcik tgh buntu.,,


No comments: