Thursday, July 27, 2017

Meetings!!

Not so long ago, saya nyampah bila gi meeting. Bosan.

When Shril handed d letter yesterday, I was so Errr ...  Delighted!

Despite my teammates complained about lack of understanding from others about our yesterday event, mokcik gigih tarik beg telekung n dozed off. It was 11a.m.

At 2.30P.m when d sponsors came n cuma ada 5 Kids in d hall, mokcik relaks je mkn bun sambil texted my superior,  telling him what took place.

When my teammates complained how hard they were having chasing d Kids around ( in my humble opinion it is not d Kids fault) I smirked but no way I want to succumb to dat level.

I juz couldnt care less.
I am so tired of d drama until I wanted to vomit. Duh..

N meeting is all I need.
Sat next to Kak Mizan, there r so many wonderful banters n stories-swapped.

Meeting other familiar faces catch up with them in d Middleton of d year is a bliss.

I love talking to Kak Nani, Jo, Ayong to name a few.
We had never run out of stories.

Learning from Jen is enriching too.
Listening to Kak Jah's rambling is Just soothing.

Or d fact dat Kak Su, Faquan, Kak Rita Kak Malathi were there really comfort me.

Didn't have much time talking to Prema, but we always made it a point to greet one another warmly.

Meeting all these great people is therapeutic.
Lupakan saja drama-versi-kampung.com itu.

Leave those scumbags where they belong.

Aku sakit macam hang.

Tempat kerja saya sangat besar. Dulu kami berjumpa setiap hari di faded-pinkish sofa. Now not anymore.

Sometimes days passed by without talking to one another.
Nak cakap apa pun?

On Monday I kept thinking about TheOtherFriend.
Orang kata kalau kita teringat, mungkin orang yang diingati itu pun sedang terfikir pasal kita juga.
Orang katalah...😘

I called,  but he did not pick up.
"G mana?" saya kirimkan pesanan ringkas.

Beliau balas berjam2 kemudian. Jatuh sakit. Teruk juga.

"Sakit macam mana?" saya tanya.
"Sakit yang macam hang selalu sakit tu la", dia jawab.
Nampak tak...

Mokcik sentiasa jadi idola beliau.
Sakit pun tiru mokcik..😘
Eh... πŸ˜‚
ok kita kiv soalan.
Orang tengah sakit kita kasi soalan murni2 je...
"Dah tu buat apa je la?" saya tanya lagi..
"Mengucap..." dia jawab pendek.

Ermmm.
Erkkk.
I knew it was damn Serious when he was given 2-days leave.

Hari ni kebetulan kami terserempak,  jadi saya bertanya khabarnya.😘
Sakit macam nak mati tu betul la. He even planned siapa yg nak mandikan jenazahnya n which kopiah dia nak suruh isterinya pakaikan.
Sampai ke tahap tu sakitnya.

Saya dah tulis banyak kali betapa tergurisnya hati mokcik bila dia selalu mengejek bila mokcik jatuh sakit.
Selalu.
Sampainya hatiπŸ˜‚


Since he mentioned,  d pain he endured was like mine, sumpah mokcik takder niat nak balas dendam.

Cuma ye la kan... Alang2 dah sakit macam mokcik katanya,

" ada bleeding tak?"
πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Tuesday, July 25, 2017

A certain Mr A

Saya memang ada ramaiiiiii kawan.
Ada kawan ketawa, ada kawan menangis dan ada kawan yang macam Mr A. Dia x masuk dalam dua kategori di atas.

Kami jarang berbual.
Nak cerita apa?
Saya selalu letakkan jarak profesional dan personal yang jelas, dengan sesiapa sahaja.

Kot nak cerita hal yang nyiang rapik, ko pergi liked Facebook KRT. Kuasa...


Bila saya sedang usahakan event ni, saya beritahu dia. Padahal takder kena mengena pun.

Bila saya nak apa2, dia tolong, padahal itu bukan kerja dia pun. It had been going on since April, initially dat was d first plan.

A week before d event,  he went out weeks for marking. Towards d end, there were so many problems popped up.

One night, saya hampir terlelap bila teringatkan sesuatu. Terus saya melompat capai henfon texted kawan beritahu we forgot something.

She replied with smiley emoticon.
Like seriously??????

I texted him. Hari dah tgh mlm. Tapi saya xkan boleh lelap. It was big.

He replied.
He helped.
The next day he came back, n I showed him d draft. He dozed off. Kerja marking tu gilalah stress out, tu saya faham. Tapi saya stress jugak...

He did helped.
Things settled.

"Dah ok belum ni?" dia follow up lagi.
It was gud when u hv someone to rely on.

It is great when u have someone to.share ur Dreams, giving d Kids the best.

I remembered seeking help from TheOtherFriends when I did d same last year. Later he called Abang Bro.

"Lain kali kalau nak apa2, tak payah nak stress2. Cakap je. Considered done", dia kata. Saya pun tersengih macam kerang busuk..

Later TheOldFriend will come n help too. Sumpah saya rasa kehilangan sangat.

Saya fikir Dia pinjamkan saya rakan2 yang baik... Bila mereka berdua pergi, I was so hopeless.

Gigih saya berdoa, semoga Allah kirimkan rakan2 yang baik dan takkan aniayai saya lagi.

In a way, I think Mr A is really a great friend.

Reflection: Menjaga hati

Saya tengok muka a group of d Kids dalam...

Long time ago, upon graduated saya berazam ingin menjadi cikgu yang adil. Saya mahu semua anak didik saya membesar dan tahu saya sangat sayangkan mereka dan takkan aniayai mereka.
Never.

I think what transpired was not right.

" Can u arrange for a meet up?" saya tanya ketua mereka.
A meet up itu maksudnya saya akan keluarkan duit minyak dan memandu sejauh 78km sehala dan menyediakan segala peralatan dengan duit poket saya sendiri yang tak berapa ada ni...

"Sorry...  Tapi..." dia beri alasan.
I know. Saya pun kalau diberi pilihan, tak mahu buat kerja dua kali. She had worked hard.

Jadi saya terus pergi jumpa d Girls n discuss.  Bila mereka free.

In beginning wajah mereka keruh. Towards d end, barulah senyum πŸ˜’

If I were in their shoes, I wud definitely feel disappointed too.

Nope. I did not blame anyone.
They did what they think was right.

I did what I think is right.
Kat hujung pengiraan yang adil.  Saya harap takkan dihampakan di sana.






Reflection 2: Giving ur best

I think everyone tries their best. Since this is d first time, sometimes my best is not good enough though, do I never wish for perfection either.

First, we had d meeting, discussing d things. Tapi bila ada yg datang ill-prepared, it made others task harder. Not fair I guess.

Some said sorry n try to make ammend.  Like, when A forgot/dunno to do her task dia gantikan dengan task lain yang dua kali lebih bagus. A bliss.

I wont mention names, tapi budi baik mereka sentiasa kekal dalam hati.  InsyaAllah.

But there is one thing yang saya tak boleh hadam.  A silly suggestion. Duh!
One particular silly suggestion really made me extremely furious.

No elaboration though.

Nanti di belakang katanya mokcik ini moody. Tapi kalau dia pun.berada di tempat saya, sudikah dia mendengar dan bersabar sementelah waktu terus berlalu dan d Kids terus tidak terurus?

Watak begini pun saya dah selalu jumpa.
Nak nampak bijak, dia bagi cadangan.  Cadangan separuh masak pun kita terima, even though from a 10-year-old girl. Cuma cadangan yang diberi itu, sangat tidak masuk akal.

Dari membuang masa mendengar rapikan itu, I would rather do it myself.

Maaf.  Cuba lagi.




Reflection 1

Dalam buku motivasi ajar, when u lead, take charge.  Gitula..

Setback?

I tried my best not to have favouritism.  Talk to d right person, not simply dump to one dengan harapan beliau sampaikan.
Very not me.

A friend asked me who gave order to d caterer about d change menu.
Both of us were confused.

I did not.
She is d person-in-charge,  of course I will never do things without consulting her.

"You go n settle it", I ordered.
It lead to another thing.
The last straw was when I want to foot d bill, d caterer said, "Nantilah kira, atau kirimkan pada......  nanti"
Goshhh!!!!!

Mintak Penyata bil je kot... Bukan mintak diskaun pun...
I juz dont get this attitude.

Dalam mana2 organisasi pun mesti ada watak ni. Tiba2 muncul jadi Penyelamat dengan alasan, "dia tu kerek, biar I uruskan".
If u r Damn good, why dont u "uruskan" everything from scratch like I did?

I would love to d passenggers too. Trust me!

Oh come on...
Experience had taught me well. If we let this attitude breed, d organisation will collapse. Duri dalam daging.

"I f I didnt get d bill today I wont pay a dime!" I mean it.

He handed d bill. I paid full amount n we (d caterer n I) were happy.
In future I would love to work with him again.

Sampai sudah saya tak faham kenapa tiba2 ada orang tengah. I wont ask.
I hope by now whoever he/she is dia akan tau, MOKCIK WONT PLAY DRAMA.

I took full responsibilities of everything. Please do not try to be funny.

Just because I kept quiet does not mean I dunno. Maybe it is my way of saving ur face;)



Suci hati.

Bona fide.

Looking back, I had been blessed with the people around me.

Let's start with d Kids who never complain when I could not finish marking on time. Marking books IS big thing.

Thanks to d Kids who always understand that their Teacher will always literally run from one place to another. While on d 'run', I might forget things, ketabahan mereka mengutip dan memulangkan kembali, priceless!!

Second time, application was approved in record time. Banyak kali saya tulis betapa bagusnya the officer-in-charge itu. Kalau korang jumpa dia, tolong mudahkan urusan beliau juga.

Kehadiran pun bagus. Saya ingat orang tak mahu datang, tapi 73 Girls tu kira ramai la tu... Thanks to my fellow leaders.

D coaches were very helpful. I was worried mereka akan poyo n yell on top of their long. They were not!!!
Very humble n polite. They gave a lot of wonderful ideas which I adopt n adapt. Brilliant!

I revised the menu. People thought I were cheapskate. In my humble opinion, d food is more than enough.

D leaders who came worked harder than me.
#nangiss.


Sunday, July 16, 2017

Takut

Haven't blog for sometimes. There r so many amazing experiences n wonderful people I met lately, but I did not have mojo to PuΕ₯ into writing.
😒

I tried to avoid selfish lot who gave hundreds n one silly excuses. The least I want at d moment is to be surrounded by those people.

The event this coming weekend is a huge ones. I mean, I did say that with d events I organised last year too. Being a first timer, I m so scared.

One thing I learnt from previous experiences is, let them ( the selfish lot) sing. Smiled n do not say a word.

weak man
REVENGE
Strong man
FORGIVE
Intelligent man
IGNORE 

On something unrelated,  I wonder, tidakkah penghantar text messages berasa malu?

Mereka memberi sebab kenapa tak boleh hadir. Lame!

I replied with smiley emoticon.

Previously, there is someone who gave those silly excuses. I didnt buy it. But I do see boss dia n Errr talkπŸ˜‚
I dunno what happen next. Things get better.

Second, katanya boss tak approved.
I met up d boss personally. I juz so fed up main wayang. I dont have much for that.

In both cases, d bosses were very accommodating. πŸ˜‚ πŸ˜‚


Why do people prefer to Play with fire? By giving excuses, petik nama orang sana sini proved that you r so.....

(fill in the blank)

Thursday, July 13, 2017

Are u crazy??!! πŸ˜‚

On Tuesday, Yeith's group were asked to present.

Huh?
Mokcik hilang sabar.

Presentation ke hapa cenggitu?
I could see they were very sad kena marah macam tu.

Faktor penuaan mungkin, helping them to re-do means otak saya berputar ligat,  equals to my head throbbing. I slowed down while at d same time reminded them,  there is certain standard they have to achieve.

By d time we bid farewell,  muka mereka ceria sebab 80% Teacher dia buatkan. But still, I hope they learn something.

Today, mereka pulak yang tanya if they could do rehearsal. We did. That was after semua orang tulis essay dulu.

At 8.15 they had to go out for a talk. We stayed back n did rehearsal.

"Mak aihhh hebatnya awak ni...", tak cukup mulut saya memuji. Compared to d day before, mereka sangat bagus. Ceria dan yakin.

There r words yang mereka tak.reti sebut. Gigih mokcik jadi thesaurus. Bezanya kepala mokcik dah tak berdenyut lagi. We laughed a lot.

Later, when I told them I had to attend to other students,  they asked if they could do rehearsal on their own.

Eh... Mestilah boleh kan..

They took d task seriously.

"5 minit tice", they called sambil lambai jam G-shock Apple Green. . Saya terpinga.

"Kitaorang timing" dia cakap.
Saya angguk dan cakap "5-6 minutes"

I did my task again.
"5 mins 36 seconds tice", mereka cakap lagi. 🌸
" macam mana bole extra time tu?" saya tanya.

"Kitaorang lambai tangan Teacher", mereka jawab.
Saya sengih.

Hehe...
Hehhehe..

At least mereka berusaha.
At least mereka faham.


Tuesday, July 11, 2017

Sibuk!!!

That is everyone's favourite excuse.

Hasil tak seberapa pun. Still dapat nombor corot. 😭

Saya ingat saya sibuk kot minggu ni, until one event is cancelled n another one is postpone until further notice. WhateverπŸ˜’

Then, I worked on another event.
Sibuk tak seberapa, tapi this is my first time. Banyak benda yang saya takuti.
I revised things many times, so in a way masa banyak habis kat planning sajalah..
Luckily Mr Shrul is a great officer-in-charge. He worked harder than me.

I got d feedback for d postpone event.
Bunyi macam nak cari scapegoat bila d event is delayed.  Be my guestπŸ˜‚πŸ˜‚

Now they got d approval, came another excuse
I dont mind.
Tapi takder ke dalam kamus hidup derang to be humble n apologized?

If you r busy, dia tau tak orang lain pun ada banyak events to handle, meetings to attend n games to Play.

Sorry
 Mokcik is busyπŸ˜‚πŸ˜‚




Kau bukan aku.

Tajuk tak menahan..

Recently I was asked why I got corot. Mokcik diam membisu seribu bahasa. When my frens came dia tanya lagi soklan sama. Mereka jawab. Dia x puas hati...

"You guys r lucky. Kat sini semua baik2. Kat satu tempat tu, I cakap sikit saja mereka cakap setengah jam, stress dengan ketua mereka". " You guys beruntung!" dia kata
I smirked.

Yang corot tu mmg my fault. Tu saya ngakulah. Tapi saya rasa lucu, sebab yang bikin stress tu KC.

Kat tempat lama pun orang stress jugak. Aduan sana. Kat tempat baru pun macam tu. Persoalan yang bermain di minda saya ialah, kenapa dia konfiden sangat nasihatkan saya dulu dan cakap, "cuba awak tengok saya ni, ada awak dengar orang cakap pasal saya?"

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Sometimes this week I saw someone who I m not really fond of. Saya fikir dia suka melagakan orang dan sangat bijak bermuka-muka.

"Nampak ceria sekarang", dia tegur. I smiled. The truth,  semua orang yang saya kenal rapat tahu saya sentiasa bergembira walaupun dalam kesusahan.  Hahhahaha.. Kita menangis di bucu katil sahaja. Hahahaha..

But nope. Saya tak jawab pun. Instead I took a chair n sat next to another friend, yang memang dah beberapa hari ni saya nak berbincang.

We started off talking about err.. GE14.
He was frustrated over many things.

"Orang kata, kalau awak berbaik semula, nanti dia akan tolong awak naik. Awak buat baiklah dengan dia", dia kata dengan nada yang err... Bodoh?

Kawan tu bermuka kelat dan gelengkan kepala.

"Nope.  It wont happen. What he did to our friend was horrible.", saya mencelah dan mula berthrowback kisah seploh tahun lalu.

Perbincangan berkisar how that particular person did character assassination long time ago. Saya dan kawan tu mula bentangkan fakta. Facts wont lie.

"Kita pun Man dan Cgjams yang kasi tau. We pitied u back then", saya beritahu.

Dia diam, mungkin tak terlintas yang saya dan kawan tu sebenarnya saling sokong-menyokong. Dalam kamus hidupnya, semua perkara boleh selesai kalau "be nice" to other.
Be nice yang macam mana pun saya tak boleh hadam.  Modal gigi dan lidah nak menasihat orang.  Letih...

Next, we talked about someone's promotion which made kawan tu a bit bitter. Orang tu is his political rival.

"Then, u opt for no 1 post in your workplace",  dia kata sambil ketawa. Masih nada bergurau. Cuma saya dengar macam mengejek.
Not funny. Darjat jauh berbeza.

Later kawan tu bertanya tentang tugasan terbarunya. Dia memulai cerita dengan komplen dan komplen dan komplen.

Mungkin sebab itu dia tegur kenapa saya nampak ceria.

Tak tercapai akalnya, kalau asyik bagi nasihat yg silly dumb dumb, rajin mengejek dan komplen komplen komplen, sempat ke orang nak berceria bagai when u r around?

Sekadar bertanya.




giddy!!!

Saya dah tulis panjang-panjang kat efbi. Penat...



Then this is one of d crews status.


Yang orang tak tau, I was not even invited to d event. I m not aware Tapah is included pun. Saya cuma tau bila there was a run in Bagan Datoh, which I think too far.

Was discussing with Jun about nxt even oto while scrolling d socmed.  One of my frens updated about "receiving torch" from the Bagan Datoh official.

I was like.  What??????
Where????
When????

Despite I told Jun I was going to do groceries,  terus saya contacted one of d crews. Dia kata, datanglah.

U bet. Saya terus sarung baju and hit the road. It was 1 P.m.

On my way stopped at Tapah RNR for Zuhur. Then drove to SESTA. At 2.15, it was still early. I talked to d crew there before headed to the stadium.

Parked d car n I met Kak Kay n Ikram as I m not sure d route. With their suggestions,  I walked some 100m to find d check point.

Luckily, there was a cab with 3 Girls in orange t-shirts at the backseat. Pheww... I took d front seat n the rest is history.  Hahaha...

Pengalaman merayau di luar negara taught me to be quick in action n confidence in dealing with others.

Of course saya takut giler bila tetiba muncul kat big event sorang2. What if People ask me to go home?

Berlari tengah panas.
Halfway berhenti, tentu saja saya risau how to get to d car.

Mingled dengan big shots, sangat tak logik kalau saya tak ada sedikit pun perasaan rendah diri.


I kept reminding myself..
I did it for the country.. 
Malaysia je kot...

Tanah tumpahnya darahku!!

Friday, July 07, 2017

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

Ye.. Berbunga2 hati mokcik..

In 2011, saya jadi 4D form teacher.
Bila time jamuan raya, mereka ketawa n cakap selalunya mereka tak datang pun. Saya buat senarai tugas n semua pun datang tapi saya tak lupa yang terakhir ialah orang yang tugasnya bawa perisa minuman. Dia datang setelah ditelefon banyak kali. Azabbb...

In 2014, much better, tapi yang banyak buat kerja dua tiga orang je. Kasihan betul sata pada mereka. Yang lain tu saya paksa  

This year I expected the same thing.
"Kitaorang dah plan semua", Syukri cakap dan yang lain angguk.

Saya risau kalau 2,3 kerat je yang bertungkus lumus. Tak adil. Nanti ibu bapa mereka komplen pula..

Pagi sewaktu bersarapan, mata saya asyik melilau ke arah booth 4D. Kalau saya pergi nanti, saya akan membebel, which is not good.  Spoil their mood.

I waited for some considerable time before going.

They worked hand in hand. Simple, but it is the co-operative effort that I love most.

When the drinks finished, as usual I took out my wallet...

"Jangan Teacher... Duit banyak lebih..."  Syukri cakap.
"Mana wehhh duit lebih?" dia tanya kawan-kawannya.

In my 17 years of teaching, this is the first time saya jumpa budak macam Syukri.

I remained quiet.
Sometimes it is best to wait n see.

The twin bought some more drinks.
The rest either entertain the guest or help prepare d food.
Mokcik duduk je...
Heaven!

Dulu2 sewaktu saya jadi guru kelas An-nur memang beginilah keadaannya. Budak3 pandai, tak payah susah2 sangat...

Teaching Dahlia is very challenging. Ada banyak hari saya rasa kurang sabar.
Nak hias kelas pun kita yang kena buat, nak cari langsir pun kita... Penat kot...

But today proved that, they are all humane. Ada perkara yang mereka kurang bagus, dan ada juga yang mereka boleh lakukan dengan sangat baik. Beyond my expectation.

#😭



Thursday, July 06, 2017

Photoshoot.

Mmg trend eh bebudak Wicet berphotoshoot ala2 retis.

"Esok kita photoshoot" mokcik gigih kasi sagesyen.
Gigih pula tu depa sokong.

Huda sent notification kat group n efbi.

Hahaha...
In d morning we took few photos usang monopod, tapi tak secantik foto budak Wicet.

I Marched to Yarn's n requested he become our photographer. Saya memang dah lama kagum  dengan ketabahan Yarn melayan kesewelan Kak Izan dia ni.

Photoshoot started at 2.30P.m. time orang nak punched out.
Most of d ladies stayed.

Bila ramai2 it was always fun!
Lepas photoshoot Yarn terus upload.
Efficient si Yarn ni..

Saya tak sempat tengok
 Mokcik ada show lainπŸ’


Andai cinta kita hanya sejarah lama...

It is an open secRet mokcik chenta Birkin sejak sekian lama, tapi more to u requited love kekdahnya...

I scrolled down Insta, kot3 la ada orang jual pre-loved Birkin, takat ni tak jumpa lagi. The I found a clutch, exactly like d ones yg Zara pakai.

I think she looks classy.

Gulp

RM5+++.++
Clutch nipis macam sampul surat je kot. Selvatore Ferragamo
 lepas sale pun 5k?
Mau saya makan pasir setahun.

Mokcik hampir patah hati. Dahla Birkin tak mampu, beg kepit celah ketiak on sale pun mokcik tak berdaya nak memilikinya..
Sungguh tragis😭😭😭

Syukurlah my friend texted, barang yang saya hendak tu dia dah jumpa.
The paper clip, thats it.
Wehhhh... Flowery hati mokcik.

"Nak tak?", he asked when he saw me.
Double flowery🌹🌹🌹🌹🌹🌷🌷🌷..
A day before mokcik fikir langsung takder harapan.

Despite hampir patah hati dengan rege Selvatore Ferragamo clutch, mokcik jalan laju sambil menyanyikan lagu KRU, dekat padamu.

Kepada yang belum lahir masa KRU tengah ngetop zaman purbakala tu, ni ye lirik..

Andai cinta kita, hanya sejarah lama...
Sudilah ku cuba kali kedua...
Walau jauh akan ku gegas berlari...

Tapi ye la....
Manala tau saya dapat cabutan bertuah suatu hari nanti...

Doa2kanlah ye...

Doa

Sorry...  Tetiba mushy pula..

Hari ni saya ada appointment.  Semua pun dimeterai melalui telefon. Bohonglah kalau saya cakap saya tak takut.

Berjumpa dan berunding dengan orang yang tak dikenali, memang saya sangat takut. What if they con me?

I was given a name a contact number. The meeting point is somewhere remote. Saya menggigil.

Saya tak tau nak ajak siapa. Semua orang claimed mereka tengah bizi. Lagilah saya stress...

Rasa nak melompat ke awan biru bila Mami Ita agreed to go together on.short notice. I just couldnt believe my luck.

We waited at d wrong place though. Duh..

Once we arrived at d meeting point...
Once again, I think Lady Luck is smiling on me.

I know HIM.
He sat opposite of me during the last meeting. I liked him instantly.

But still, coming to dif ground might change people a bit. We went straight to business. I handed him d documents n from there we began our negotiation.

Did I tell u peeps I m a lousy negotiator. I m pushy n manipulative hahahaha...

Thanks to both Mami n the man easy nature,  d meeting went well.
Gigih pula beliau berkongsi idea dan pengalaman, which was very much appreciated.

Ada orang bagi idea dengan niat nak show off. Ada orang menolong dengan niat ada udang di sebalik batu. Mami had been with me for 3 years, she knows me well,  mmg nak beli Birkin pun x mampu inikan nak membalas budi baik dia. As for d New friend, I think he is really sincere.
Saya harap saya tak silap menilai.

Terkejut betul bila tengok jam dah hampir pukul 7 malam.
Selalu bila hal2 macam ni, saya asyik tengok jam je ...  ni masa berlalu pun x sedar.

We bid gud bye, despite muka masing2 mcm banyak lagi yang nak dibualkan... Eh...

Oh my way home, saya masih terkenangkan dua kawan saya ini...
Baiknya mereka...

Saya terkenangkan saat saya menangis sendirian dan memohon Allah kirimkan rakan2 yang baik serta tak akan aniaya saya lagi.
When was that?

Million years of lights ago.


Monday, July 03, 2017

Jangan ragu2 dengan cinta ini...

That is a line from a song sang by a group of boys, under d tree at my neighbour's house. Funny, after a hard day, it put a smile on my face. 
If I were not a babysitter, I would love to sing along, on top of my lung. 
Ngeeee...

I woke up at 4.20a.m.
Duh, I forgot to re-set d alarm. Ngeee...

Basuh pinggan, cuci kain, pasang cadar dan susun pinggan mangkuk pheww..
By the time I finished everything, it was already 6.45a.m.
I left home at 7a.m., picked the newspaper and I reached my workplace at 7.28a.m.

"Baca tak mesej?" someone asked. 
I did not. Pagi2 mokcik is busy. 

By the way, unconsciously I noticed someone is wearing d same shirt which I told earlier  I like. Bila idola dia (a.k.a moi) puji baju tu cantik, mesti dia pakai on d first day after a long break. 
Dress to kill kekdahnya...
Dah banyak kali macam tu, saya masih ternanti pengakuan ikhlasnya yang saya ini ialah idola beliyau.. hahhahaha..

It brought me to d text yang beliyau kirimkan semalam tapi tak sempat saya buka.
Mokcik is busy.

I went up n tried to do my task.
Unfortunately, I was short of paper clips. 
Who else to ask?

"Pagi tadi dah tergerak hati. Cari tapi x jumpa." katanya, bila kami terserempak. Nampak serius duarius giteww
 Dia kirim juga jawapan di alam maya selepas saya kata saya merajuk...

Untuk rekod saya tak pernah merajuk.
Saya cuma menangis kat bucu katil je hahhaha..
Tapi gila drama kot, belum sempat saya cakap, dia dah tergerak hati nak carikan...

Mungkin gerak hati saya yang beliyau worships me memang tepat dan jitu.
Tolonglah mengaku, bolehla masuk fan club.
Cuma iyelah..., idola la sangat, mintak paper clips pun tak dapat..
Sentap....

Two trainees reported duty n one sat next to me. Hahhahahhaha..
It is an open secret Zeda n I are on d "luaskan kuasamu", quest. Semua meja kitaorang rebut hahhahahah..

Anyway, it is a bless though, because seeing that I was struggling to complete my task, she lent a helping hand. A bless!

Being at d bottom means d authorities will come often. One observed me. 
It was not good. Wish I could do better.
Honestly, not that I am complaining. It is just that there r 5 people I have to contact. Letters to  n on top of all I need to revise students speech, 

Anyway, I am fully aware what my core business is, so I remained there until the end, 

"I meant to come again for your other class", dia kata, 
I was torn. Part of me sangat gembira. D kids r not d only party benefited from her visit. Me too. I learnt a lot. 

Honestly, not that I am complaining. It is just that there r 5 people I have to contact. Letters to compose n on top of all I need to revise students' speeches.

"Makanlah dulu" I suggested.
"Have u eaten?"dia tanya.
"I m fasting today", mokcik jawab jujur. Jadi terus dia tak mahu makan.

"Come tomorrow, we can have lunch together", I suggested. 
Mak saya kata, kalau kita mudahkan kerja orang, Allah akan mudahkan kerja kita juga...

I went up n see d boss about d Wednesday event. 
The preparation had to be made.
I asked Tri to follow up d registration for another event because today is d closing date. 

Then I went to my table, preparing for the next class. 
A girl came n said she needs to talk to me. "Can I see you this afternoon?", she asked.

"Penting ke tak?" saya tanya, sambil reading her eyes.
"Sangat!!!!", dia jawab sambil tersenyum, which did not reach her eyes.

We promised to talk tomorrow as Effa had already made an appointment to rehearse her speech. Besides, my class ended at 3.30p.m. 

I left the classroom at 3.50p.m though, waiting for them to complete their task. 
Spent one hour to complete d task given by the authority today. 
It was such a hassle n time consuming. Restless, body and soul.

Then I checked d group. Tri havent do what I ask. She might be busy too. 
So, I did what had to be done. Who else?

On my way out I call another person, for confirmation of our booking. He did not reply. I drove off. 
If we did not secure d place, we have to postpone, for d third time. 
No way!!!

I had a headache. 
Listening to that song really soothes me. Just like listening to Hindi songs yang sepatah haram kita tak faham tapi kita tetap terhibur dan girang tak tentu pasal..
Gitewww...


Mungkin sebab lagu tu bunyi macam angin di tepi pantai. Tenang dan penuh harapan.
Macam juga impian dan harapan saya nak berumah di tepi pantai, supaya saya boleh berenang dari pagi sampai malam...
Tak payah fikir pasal people I have to contact. Letters to compose  n on top of all I need to revise students speech, 

Wunnerful!!!!

Saya berharap beliyau di paragraf 8 tergerak hati juga nak hadiahkan rumah di tepi pantai yang indah.. hahhahhahaha...

#mohonmeninggalπŸ™‰