Friday, July 07, 2017

🌼🌼🌼🌼🌼🌼🌼

Ye.. Berbunga2 hati mokcik..

In 2011, saya jadi 4D form teacher.
Bila time jamuan raya, mereka ketawa n cakap selalunya mereka tak datang pun. Saya buat senarai tugas n semua pun datang tapi saya tak lupa yang terakhir ialah orang yang tugasnya bawa perisa minuman. Dia datang setelah ditelefon banyak kali. Azabbb...

In 2014, much better, tapi yang banyak buat kerja dua tiga orang je. Kasihan betul sata pada mereka. Yang lain tu saya paksa  

This year I expected the same thing.
"Kitaorang dah plan semua", Syukri cakap dan yang lain angguk.

Saya risau kalau 2,3 kerat je yang bertungkus lumus. Tak adil. Nanti ibu bapa mereka komplen pula..

Pagi sewaktu bersarapan, mata saya asyik melilau ke arah booth 4D. Kalau saya pergi nanti, saya akan membebel, which is not good.  Spoil their mood.

I waited for some considerable time before going.

They worked hand in hand. Simple, but it is the co-operative effort that I love most.

When the drinks finished, as usual I took out my wallet...

"Jangan Teacher... Duit banyak lebih..."  Syukri cakap.
"Mana wehhh duit lebih?" dia tanya kawan-kawannya.

In my 17 years of teaching, this is the first time saya jumpa budak macam Syukri.

I remained quiet.
Sometimes it is best to wait n see.

The twin bought some more drinks.
The rest either entertain the guest or help prepare d food.
Mokcik duduk je...
Heaven!

Dulu2 sewaktu saya jadi guru kelas An-nur memang beginilah keadaannya. Budak3 pandai, tak payah susah2 sangat...

Teaching Dahlia is very challenging. Ada banyak hari saya rasa kurang sabar.
Nak hias kelas pun kita yang kena buat, nak cari langsir pun kita... Penat kot...

But today proved that, they are all humane. Ada perkara yang mereka kurang bagus, dan ada juga yang mereka boleh lakukan dengan sangat baik. Beyond my expectation.

#😭



No comments: